Żony i Panny Młode 2015 część 44- nasz sezon! - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-02, 21:28   #181
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Dot.: Żony i Panny Młode 2015 część 44- nasz sezon!

Magda, mozesz sie z nim ew. umowic, zeby zrobil jakis krotki pokaz barmanski albo przez godzinke serwowal jakis popisowy drink (moze np dymiacy?). Bedzie widowisko, goscie beda zadowoleni, on sie pobawi i jako barman i jako gosc.

Edytowane przez krolewna_smieszka
Czas edycji: 2015-05-02 o 21:30
krolewna_smieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 21:41   #182
viva91
na przekór do celu

Widzę głównie o drinkach dziś było, to dobrze, i tak bym się nie miała za bardzo jak odezwać w tym temacie
Za to jutro idę na festiwal dobrego piwa, to sobie "podrinkuję"
Stary 2015-05-02, 21:43   #183
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Magda, jeszcze taki pomysł nam.
Zrobione przez niego specjalne drinki jako nagroda w jakimś konkursie. Albo jako nagroda za odwagę dla wszystkich uczestników, żeby się nie okazało, że wygrani nie piją alko/drinków i nie ma dla kogo ich robić. :P
Stary 2015-05-02, 21:46   #184
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolewna_smieszka Pokaż wiadomość
sQ, rozumiem, ze Ty pilas herbatke, a nie piwo?
tak tak to ja doceniam mrożoną herbatę na szczescie moj brat zna połowe barmanów w miescie wiec mi zawsze cos ciekawego wyczarują choc 'bez alkoholu, bez owoców, bez cukru" troche doprowadziło do paniki ale podołali ...

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
Ale ja normalnego baru i barmanów nie mam tylko 3-4 konkretne drinki i kelner ma połączyć co trzeba. Ogólnie wielkich kolejek się nie spodziewamy .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
hm no to nie wiem... ja bym sie spodziewala...skoro dajesz mozliwosc - 60-70% lasek bedzie chciało..wierz mi. tak to sie konczy. )

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Witam się w nowym wątku

Hah To prawda, we Wrocławiu była dziś piękna pogoda, idealna na zdjęcia - twarz mi zdrętwiała od uśmiechu, a nogi wchodzą do tyłka, 6 godzin sesji dało nam w kość
Ale widziałam niektóre zdjęcia i aaahhh, nie mogę się doczekać
Bardzo przyjemnie było też widzieć uśmiechy na twarzach ludzi, którzy nas mijali, życzyli wszystkiego dobrego i dzieci szepczące - patrzcie, idzie księżniczka!
bylam na rynku a Ciebie nie bylo...ale ludzi TLUM!!!! gdzie w koncu robiliscie zdjęcia??)
bo na rynku chyba "bez tlumu" sie nie udało?

Cytat:
Magda, mozesz sie z nim ew. umowic, zeby zrobil jakis krotki pokaz barmanski albo przez godzinke serwowal jakis popisowy drink (moze np dymiacy?). Bedzie widowisko, goscie beda zadowoleni, on sie pobawi i jako barman i jako gosc.
bardzo dobry pomysł jesli ziomek ogarnia flair)

nie zrobie dzis zapro dla rodziców...nie bardzo mi idzie nozyczkami ciecie takiego grubego papieru... zginanie na linijce też niekoniecznie..bo ja nie moge utrzymac papieru rowno, a K. za mocno mi ciągnie tę linijkę i krzywo złożylismy...
no wiec probowalam na 2 wersjach... popsulam..biore 3cią i dopiero zauważyłam literówke..(mialam akurat 3 dla rodzicówK, jedna dla moich rodziców - 2niepotrzebne dla K. sa wynikiem walki z drukarka;D)

ogarne to pozniej... innym razem...za tydzien dwa ewentualnie siedem..
nie no moze po prostu jak bede gilotyna wszystkie robic to i te zrobie

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Cytat:
Magda, jeszcze taki pomysł nam.
Zrobione przez niego specjalne drinki jako nagroda w jakimś konkursie. Albo jako nagroda za odwagę dla wszystkich uczestników, żeby się nie okazało, że wygrani nie piją alko/drinków i nie ma dla kogo ich robić. :P
no tylko ze wiesz... jak to jej kuzyn.. powiedzmy bylabym gosciem... ja...znajomi...rodzina M.
i nagrodą jest drink od jakiegos kuzyna... 50% powiedzmy na sali go nie zna...
chyba ze by wyczarował drinka innego niż mozna dostac.. ale czy ja wiem czy facet ajakiegos drink zacheci do udziału w konkursie??

pomysl z pokazem bardziej mi sie podobał
Stary 2015-05-02, 21:47   #185
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Mam pytanie do Was: we wtorek (dwa dni przed ślubem) mam kosmetyczkę umówioną. Robię manicure i depilację pach. Mam też zaplanowaną regulację i hennę brwi. Myślicie, że zaczerwienienie zejdzie do czwartku?
Dopiero teraz do mnie dotarło. Będziesz robić hennę brwi 2 dni przed śubem??? :O Nie boisz się takiego efektu??? Nie znam ani jednej dziewczyny, która by dobrze wyglądała po hennie brwi, ale może mam pecha. Jak byłam robić paznokcie w Wawie i czekałam aż mi wyschną, to do salonu weszła śliczna dziewczyna z jasnobrązowymi włosami i brwiami, a wyszła po hennie wygladając jak czarownica.
Stary 2015-05-02, 21:51   #186
201711281030
Konto usunięte

Cytat:
Dopiero teraz do mnie dotarło. Będziesz robić hennę brwi 2 dni przed śubem??? :O Nie boisz się takiego efektu??? Nie znam ani jednej dziewczyny, która by dobrze wyglądała po hennie brwi, ale może mam pecha. Jak byłam robić paznokcie w Wawie i czekałam aż mi wyschną, to do salonu weszła śliczna dziewczyna z jasnobrązowymi włosami i brwiami, a wyszła po hennie wygladając jak czarownica.
ja znam Ale trzeba też wiedzieć, że nie wszystkim pasuje czarna henna, że są jeszcze np. brązowe. Chociaż w większości przypadków henna wygląda najlepiej jakiś tydzień a nawet 2 po zrobieniu
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 21:51   #187
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
no tylko ze wiesz... jak to jej kuzyn.. powiedzmy bylabym gosciem... ja...znajomi...rodzina M.
i nagrodą jest drink od jakiegos kuzyna... 50% powiedzmy na sali go nie zna...
chyba ze by wyczarował drinka innego niż mozna dostac.. ale czy ja wiem czy facet ajakiegos drink zacheci do udziału w konkursie??

pomysl z pokazem bardziej mi sie podobał
Ale niekoniecznie, że to jest jedyną nagrodą, tylko taką dodatkową atrakcją dla zwycięzów.
"A teraz niespodzianka: dla zwycięzów/uczestników konkursu kuzyn (jakiś tam) - barman o magicznych zdolnościach - wyczaruje cudowny nektar na odzyskanie sił po szalonych zmaganiach." Tak to sobie wyobrażam. :P
Stary 2015-05-02, 21:51   #188
Cherry_Muffin
nibyżona

moja mama też dopiero po jakiś 4 dniach wygląda dobrze po zrobieniu henny, tzn. naturalnie. ja bym nie zrobiła, nawet delikatnej, bo to zawsze może akurat wyjść inaczej niż by się chciało
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 21:51   #189
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
ja znam Ale trzeba też wiedzieć, że nie wszystkim pasuje czarna henna, że są jeszcze np. brązowe. Chociaż w większości przypadków henna wygląda najlepiej jakiś tydzień a nawet 2 po zrobieniu
No właśnie... 2 dni przed ślubem to bardzo mało! :O
Stary 2015-05-02, 21:52   #190
Na biurku Oli
Zakorzenienie

Cytat:
Witam się w nowym wątku

Hah To prawda, we Wrocławiu była dziś piękna pogoda, idealna na zdjęcia - twarz mi zdrętwiała od uśmiechu, a nogi wchodzą do tyłka, 6 godzin sesji dało nam w kość
Bardzo przyjemnie było też widzieć uśmiechy na twarzach ludzi, którzy nas mijali, życzyli wszystkiego dobrego i dzieci szepczące - patrzcie, idzie księżniczka!
Czekamy na zdjecia

My szukamy właśnie noclegu w Krakowie na panieński... chciałyśmy jakiś apartament a tu wszystko porezerwowane... hostele, hotele.... ma któraś mieszkanie do odstąpienia na weekend?

nabiurkuoli.blogspot.com

Mój facebook
Na biurku Oli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 21:54   #191
201711281030
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Na biurku Oli Pokaż wiadomość
Czekamy na zdjecia

My szukamy właśnie noclegu w Krakowie na panieński... chciałyśmy jakiś apartament a tu wszystko porezerwowane... hostele, hotele.... ma któraś mieszkanie do odstąpienia na weekend?
na grouponie są często oferty na apartamenty albo mieszkania na weekend
201711281030 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 21:55   #192
viva91
na przekór do celu

Cytat:
bylam na rynku a Ciebie nie bylo...ale ludzi TLUM!!!! gdzie w koncu robiliscie zdjęcia??)
bo na rynku chyba "bez tlumu" sie nie udało?
Też byłam na rynku Ale chyba tak koło 16:00? Nie wiem, nie miałam przy sobie telefonu... Dostaliśmy nawet życzenia przez mikrofon od pana, który prowadził obchody święta flagi

Tłum jak nas widział to ustępował nam miejsca Ale zdjęcia wśród ludzi też wychodziły spoko, tłum gdzieś spieszy, a w tle para młoda daje sobie buzi

Fotki zaczęliśmy od parku Szczytnickiego, byliśmy też przy kolumnach na pergoli, później Ostrów Tumski, rynek, Plac Solny i Ogród Botaniczny
Stary 2015-05-02, 21:59   #193
joasia-a
Zakorzenienie

Ja właśnie nie wiem czy robic dalej henna brwi.. Ale dzieki naszej farb używam henny w żelu, jest dużo odcieni, ja kupiłam jasny brąz i tylko przyciemniam, efekt naturalny recto cos tam nazywa siw..

Viva!! Ale super ze takie emocje po sesji..
Stary 2015-05-02, 22:01   #194
seductivee
Zakorzenienie

Ja wyglądam dobrze po hennie brwi
Ale może dlatego, że kosmetyczka robi mi hennę włosków, a nie całego pasma brwi wraz ze skórą (bo i tak się zdarza)

Ja zrobię na pewno hennę, ale pewnie we wtorek, żeby jakby coś poszło nie tak, to się zmyje
Jakbym nie zrobiła henny, to bym w ogóle brwi nie miała

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 22:04   #195
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Viva!! Ale super ze takie emocje po sesji..
Moja suknia się tak nie cieszy
Miała wiele bliskich spotkań z trawą, mam nadzieję, że wszystko się dopierze
Stary 2015-05-02, 22:07   #196
seductivee
Zakorzenienie

Viva zazdroszczę

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 22:14   #197
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
ja wygladam cudnie tylko jak asia mowi: brązowa henna... po tygodniu - dwóch to ja moge na nową henne isc
a juz na pewno na ogarnianie brwi... szybko mi odrastaja...
wiec chodze co 2 tygodnie
mam laske tak wprawiona ze jak mi robi henne to wygladam jak po pomalowaniu kredka/cieniem...wiec praktyznie nic inaczej niż na codzien... tylko ze nie musze sama a jest henna wiec moge nawet w dzien slubu je sobie zrobic
ale to dlatego bo mam bardzo jasną oprawę oczu i te brwi robią mi mega robote

Cytat:
Też byłam na rynku Ale chyba tak koło 16:00? Nie wiem, nie miałam przy sobie telefonu... Dostaliśmy nawet życzenia przez mikrofon od pana, który prowadził obchody święta flagi

Tłum jak nas widział to ustępował nam miejsca Ale zdjęcia wśród ludzi też wychodziły spoko, tłum gdzieś spieszy, a w tle para młoda daje sobie buzi

Fotki zaczęliśmy od parku Szczytnickiego, byliśmy też przy kolumnach na pergoli, później Ostrów Tumski, rynek, Plac Solny i Ogród Botaniczny
o widzisz... my bylismy na rynku kolo 17...ah a wypatrywałam Cie w tlumie ;D

Cytat:
Moja suknia się tak nie cieszy
Miała wiele bliskich spotkań z trawą, mam nadzieję, że wszystko się dopierze
a planujesz sprzedawac? bo w sumie nie wiem...

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Ale niekoniecznie, że to jest jedyną nagrodą, tylko taką dodatkową atrakcją dla zwycięzów.
"A teraz niespodzianka: dla zwycięzów/uczestników konkursu kuzyn (jakiś tam) - barman o magicznych zdolnościach - wyczaruje cudowny nektar na odzyskanie sił po szalonych zmaganiach." Tak to sobie wyobrażam. :P
a to tak faktycznie spoko

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-05-02 o 22:12
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 22:15   #198
asia1905
Zakorzenienie

Cześć Wiatm się po męczącym sportowym dniu
dziś praktycznie wszystkie zaproszeni zrobimy, zostanie nam tylko wypisywanie. P. jest mistrzem gorącego kleju, nie to co ja tylko poparzyć się umiem

Widzę, że większość rozmowy o drinkach nie za bardzo pomogę, my nie mamy.
asia1905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 22:21   #199
sQuaara
Zakorzenienie

ogarnijcie ze pisze mi mama sms, że moj kuzyn (slub w sierpniu, jest to wlasciwie syn mojej kuzynki, bierze slub z kolezanka z klasy mojego brata)
przyjechal z zaproszeniami i zaprosil rodziców i mnie z K...
mojego brata nie...
bo nie wszystkich zapraszaja... mama podpytala jak rozwodząca sie kuzynke zapraszaja to jej tez nie tylko jej siostre (a One są trzy np...)

i mi az glupio ze ja zostalam zaproszona a moj brat nie.... :/
Stary 2015-05-02, 22:29   #200
MagicGirls
Zakorzenienie

Uwaga próby tańca idą!!! Jak się tu nie pojawie dziś tzn że zamordowalam Tz... tego trzymajcie kciuki
Stary 2015-05-02, 22:31   #201
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
Napisane przez MagicGirls Pokaż wiadomość
Uwaga próby tańca idą!!! Jak się tu nie pojawie dziś tzn że zamordowalam Tz... tego trzymajcie kciuki

TŻ kupił mi cudnego przytulaka pingwinka

sQ faktycznie trochę dziwne. a Wy macie z nimi lepszy kontakt niż ten niezaproszony brat?
16.10.2017r. T ♥

Stary 2015-05-02, 22:31   #202
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Viva zazdroszczę
Nie ma czego, to znaczy bardzo fajnie spędziłam dzień, ale pewnie każdą z nas to czeka, potem ja będę wam zazdrościć
Cytat:
a planujesz sprzedawac? bo w sumie nie wiem...
planuję. po niedzieli oddaję ją do pralni i prasowania, robię fotki i wstawiam do neta.
Stary 2015-05-02, 22:49   #203
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MagicGirls Pokaż wiadomość
Madzia ja bym odmówiła młodemu. To jest rodzina jak jemu się odwidzi i na weselu zacznie się bawić to nie podejdziesz i nie powiesz wracaj do drinkow.
Na ślubie mojej kumpeli mąż jej przyjaciółki (zawodowy fotograf) zaproponował, że będzie robiły zdjęcia.Kumpela odmówiła, wolała żeby bawił się jak gość, a fotografa i tak mam,on się upierał.Umowili się ze będzie dodatkowym fotografem.Całe szczęście bo owy kolega padł po pierwszym daniu i wstał po odczepinach.
Nie, nie, nie, takie coś na bank się nie zdarzy. Mi głównie chodzi o kwestię tego, że boję się, że kuzyn sam się nakręci i będzie chciał to robić i weźmie to faktycznie jak pracę .
Cytat:
Nie czuję potrzeby takich atrakcji, nie wiem nawet czy on takimi rzeczami się zajmuje. Ale, w tym momencie widzę, że kuzynowi bardzo zależy, więc się zastanawiam czy ewentualnie nie pozwolić mu np. na początku jakoś "profesjonalnie" zrobić kilka drinków, max do 1h czasu, niech w tym czasie kelnerzy obserwują i jak młody ich zostawi, to już dalej sobie poradzą....
Stary 2015-05-02, 22:58   #204
kruella_de_mon
Zakorzenienie

sq ja tez np nie chcialam zapraszac kuzyna z dziewczyna, bo z jego sisotrami i rodzicami kontakt jest zawsze, a on ..mieszka 8km od nas z nimi i od 10 lat ani me ani be.... no i po co mi taka osoba na slubie, ani on sie mna nie interesuje ani nie przyjedzie tylko taki odlud, a ta jego dziołcha to też niezłe ziołko ... pierwszy dzień u nich w domu grzebala po szafkach w kuchni a do mojej ciotki powiedziała: że ona swojemu misiowi ugotuje dzis.. LOL? Dodam, że nawet sie nie przedstawila ani nic.
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 23:03   #205
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Kruella, ja bym tak nigdy nie powiedziała o moim TŻcie do jego matki xD (zresztą, do nikogo xD). Już nawet nie mówiąc o pozostałym jej zachowaniu. xDDDDDDD
Stary 2015-05-02, 23:38   #206
Maartikrk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Martik, mój tylko skomentował ze na pewno ktos musiał być spragniony i dlatego ubyło wódki heheh :P

A żel polecam aczkolwiek zaczekam jeszcze do konca opakowania żeby komentarz ostateczny wystawić
No to czekam na opiwnię końcową w takim razie

Cytat:
Napisane przez kruella_de_mon Pokaż wiadomość
jak mi się pogorszy to pojdę, na chwilę obecna juz ta kolka zlagodniała, ból też. Ale na noc i tak posmaruje.
Oby puściło..musi być to nieprzyjemne ;/

Cytat:
Witam się w nowym wątku

Czekamy na efekty ! )) Ja przegapiłam jak wstawiałaś po weselu chyba zaraz jakieś foto..

Cytat:
ogarnijcie ze pisze mi mama sms, że moj kuzyn (slub w sierpniu, jest to wlasciwie syn mojej kuzynki, bierze slub z kolezanka z klasy mojego brata)
przyjechal z zaproszeniami i zaprosil rodziców i mnie z K...
mojego brata nie...
bo nie wszystkich zapraszaja... mama podpytala jak rozwodząca sie kuzynke zapraszaja to jej tez nie tylko jej siostre (a One są trzy np...)

i mi az glupio ze ja zostalam zaproszona a moj brat nie.... :/
ups
Maartikrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-02, 23:49   #207
kruella_de_mon
Zakorzenienie

Śmieszka, no wtopa jak nie wiem. Nie a ich w polsce wiec liczę ze mi nie dojada, bo ich obecnosc mi jest obojetna
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-03, 00:12   #208
magda_mjt
Zakorzenienie

Ej bez jaj, wszyscy z "moich" mnie przekonują na kuzyna, ba, nawet kuzyn prawie nalega z tymi drinkami.... i jestem trochę w kropce. Teraz będę się i źle czuć, jak powiem "ok", i jak odmówię. Młody twierdzi, że 100 osób to mało, więc bez problemu i będzie się bawił i driny polewał. To, że nagle nie będzie w stanie polewać, w ogóle nie wchodzi w grę- i jest odpowiedzialny, a nawet jeśli jednak da się namówić na zabawę na całego, to kelnerzy z lokalu, jak początkowo ustalane, przejmą pałeczkę
Stary 2015-05-03, 01:40   #209
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość

TŻ kupił mi cudnego przytulaka pingwinka

sQ faktycznie trochę dziwne. a Wy macie z nimi lepszy kontakt niż ten niezaproszony brat?
jakbym powiedzaiala "nie znam człowieka" to nie bede klamac... :/
nie mamy w ogole kontaktu... wiekszy wlasnie mial moj brat bo z ta laska choc do klasy chodzi... ja tylko tyle ze jestem w kuzyna wieku, wiec za dzieciaka moze wiecej ze soba czasu spedzilismy ale tez nie szalenie duzo... no dziwnie.
ja rozumiem ze nie zaprasza wszystkich (bo to syn mojej kuzynki wiec np moi rodzice to rodzenstwo jego babci, ale zawsze wszyscy razem swieta wszystko no i wiekowo pasowało...) no ale albo mnie i mojego brata albo 2 kuzynki razem a nie delegacje po 1 z rodziny... az mi glupio...
serio przykro mi bedzie jak my pojdziemy sie bawic a moj brat zostanie w domu...

Cytat:
Napisane przez kruella_de_mon Pokaż wiadomość
sq ja tez np nie chcialam zapraszac kuzyna z dziewczyna, bo z jego sisotrami i rodzicami kontakt jest zawsze, a on ..mieszka 8km od nas z nimi i od 10 lat ani me ani be.... no i po co mi taka osoba na slubie, ani on sie mna nie interesuje ani nie przyjedzie tylko taki odlud, a ta jego dziołcha to też niezłe ziołko ... pierwszy dzień u nich w domu grzebala po szafkach w kuchni a do mojej ciotki powiedziała: że ona swojemu misiowi ugotuje dzis.. LOL? Dodam, że nawet sie nie przedstawila ani nic.

o tez mam takich kuzynów i takich tez nie zapraszam..ale raczej zdziwieni nie beda
Stary 2015-05-03, 02:38   #210
Cherry_Muffin
nibyżona

sQ to kurcze faktycznie jakos tak dziwnie. hm. bo ja tam rozumiem jak mowisz nie zaprosic bo nie ma kontaktu. ja np moja kuzynke od chrzestnej zapraszam bo mamy kontakt, a ze chrzestnego bardziej z grzecznosci ale juz jego corke nie bo od lat 0 kontaktu.
16.10.2017r. T ♥

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości