Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XXII) - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-05, 21:54   #2011
pstryczek84
Zakorzenienie

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XXII)

omg
http://demotywatory.pl/4492350/A-nag...oku-wedruje-do

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-05, 22:50   #2012
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

hello co słychać?
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-05, 23:16   #2013
LadyWhisper
Zakorzenienie

Pstryk omg na noc takie rzeczy?!

Ale ta szara serio sliczna jest, kurka, jutro Ci zdjecie machne obiecuje (tylko kfiotki kajs posialam to bedzie bez kfiotkow)

Spac nie moge

Chyba se pierdykne grzywke na prosto hm

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-05, 23:30   #2014
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
hello co słychać?
nic ciekawego Sesja przede mną, niesnaski z tż na okrągło.... Jedynie Oleńka daje mi radości, świetnie radzi sobie bez pampersa (choc do spania i na dłuższe spacery zakładam), śpiewa, recytuje wiersze (bardzo szybko się wszystkiego uczy).
... no i tyle. Miło, że spytałaś
Teraz wracam do ukraińskiego, poki ola jeszcze spi

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Chyba se pierdykne grzywke na prosto hm
a jakie masz teraz włosy?

---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

nawijko, bo Cię widzę na pasku co tam u Was? Jak sie mieszka na swoim? jak praca? Kuba w żłobku ok?
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 01:48   #2015
hje
Zakorzenienie

Kochane, miło, że o mnie pytacie, ale ja przecież jestem tu Tzn. w tamtym tyg. mnie nie było, ale wczoraj nawet pisałam i w niedzielę też
hje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 03:29   #2016
ezzo
Zadomowienie

Cho le R a dziewczyny ja nie wiedziałam ze z tym porodem to nie takie pity pitu! Od 23 męczą skurcze do 1 były co 5 minut na tyle intensywne ze nie byłam w stanie leżeć. Trwają cały czas tyle ze teraz są co 8 minut,wiec kładę sie co chwile,na skurczu wskakuje na piłkę i powrotem na kanapę bo do sypialni mi sie nie opłaca chodzic poza tym nie chce Tomaszka obudzić. W związku ze te moje skurcze trwają juz 3 dzien z rzędu ani Polozna ani Doula nie wiedza co mi mowić czy to juz czy to nadal tylko trening,zmęczona jestem juz tym wszystkim. Obym tylko nie przegapiła tego prawdziwego porodu bo do szpitala mam dobre 30 minut drogi! Proszę znowu o wasze kciuki,chciałabym poznać juZ tego mojego szkraba
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 04:10   #2017
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ezzo Pokaż wiadomość
Cho le R a dziewczyny ja nie wiedziałam ze z tym porodem to nie takie pity pitu! Od 23 męczą skurcze do 1 były co 5 minut na tyle intensywne ze nie byłam w stanie leżeć. Trwają cały czas tyle ze teraz są co 8 minut,wiec kładę sie co chwile,na skurczu wskakuje na piłkę i powrotem na kanapę bo do sypialni mi sie nie opłaca chodzic poza tym nie chce Tomaszka obudzić. W związku ze te moje skurcze trwają juz 3 dzien z rzędu ani Polozna ani Doula nie wiedza co mi mowić czy to juz czy to nadal tylko trening,zmęczona jestem juz tym wszystkim. Obym tylko nie przegapiła tego prawdziwego porodu bo do szpitala mam dobre 30 minut drogi! Proszę znowu o wasze kciuki,chciałabym poznać juZ tego mojego szkraba

To sie dzieje! Kciuki najmocniej trzymam jak potrafie!!
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 05:38   #2018
Aga8484
Zakorzenienie

GG do Aga8484

Cytat:
Cho le R a dziewczyny ja nie wiedziałam ze z tym porodem to nie takie pity pitu! Od 23 męczą skurcze do 1 były co 5 minut na tyle intensywne ze nie byłam w stanie leżeć. Trwają cały czas tyle ze teraz są co 8 minut,wiec kładę sie co chwile,na skurczu wskakuje na piłkę i powrotem na kanapę bo do sypialni mi sie nie opłaca chodzic poza tym nie chce Tomaszka obudzić. W związku ze te moje skurcze trwają juz 3 dzien z rzędu ani Polozna ani Doula nie wiedza co mi mowić czy to juz czy to nadal tylko trening,zmęczona jestem juz tym wszystkim. Obym tylko nie przegapiła tego prawdziwego porodu bo do szpitala mam dobre 30 minut drogi! Proszę znowu o wasze kciuki,chciałabym poznać juZ tego mojego szkraba rosi:
Będzie czerwony news
Aga8484 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 06:46   #2019
ezzo
Zadomowienie

Nic sie nie dzieje więcej po za skurczami co 8 minut trwającymi juz tyle godzin. Chyba jakaś lewa jestem
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 06:54   #2020
gojka24
Zakorzenienie

Cytat:
Marina vel Słonina

Dziewczyny, co się dzieje z HJE??????????
Little- a Ty jak się czujesz?????????
Dziewczyny czy Fewcia jest już po?
Little w ciąży? czy coś się u niej dzieje? Przegapiłam coś?

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Gojka przed ciaza.
Elllmi kuszaca propozycja
No to ja o 2 kg więcej Co nie zmienia faktu, że koniec tego dobrego. biorę się za siebie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Będzie czerwony news
Oby, oby. A tymczasem trzymamy mocno kciuki

Dziś pobudk o 5.Podejrzewam, że dopuki słońce nie zacznie wschodić póżniej to tak właśnie będziemy wstawały. Padam na twarza, ale cieszę się. Jest przed 7 a ja już po spaerze, po śniadaniu. Odżywka na włosy nałożona, zaraz zmyję, pomaluję się i mogę śmigać do rossmana Ale przed planuję jeszcze obiad zrobić.
Narazie słonko świeci, oby tak zostało, bo chcemy do tego zoo jechać

no to co, miłego dnia dziewczyki
gojka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 06:58   #2021
marsi11
Zakorzenienie

Hje po prostu strasznie Cie malo przyzwyczailam sie ze zawsze duzo pisalas a nagle cicho siedzisz.

Ezzo kurcze wspolczuje Ci faktycznie to musi byc meczace.

Ale u nas lalo w nocy..
W zeszlym tyg Leo byl ze mna w domu,super bylo.Od pon wrocil do przedszkola i w domu jakby w niego diabel wstapil.Pani mowi ze jest slodziutki a w domu taki awamturnik ze sil nie mam do niego.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 08:00   #2022
Delicjanka
Zakorzenienie

Heja!

Wlasnie pije kawe ;] Amelka leży w łóżku... pora się zebrać i ogarnąć troche chate i wyjść na dwór porządki zrobić, kurna, nie sądziłam że tak będzie "dom, ciągle coś do zrobienia" ale jak trawa rośnie aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj aż miło... muszę firanki kupić do kuchni pilnie.

Plecy mnie tak bolą...

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:09   #2023
nancykenator
Zakorzenienie

Czeeeść

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Ezzo kciuki,zeby akcja na dobre sie rozkrecila
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:32   #2024
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
Heja!

Wlasnie pije kawe ;] Amelka leży w łóżku... pora się zebrać i ogarnąć troche chate i wyjść na dwór porządki zrobić, kurna, nie sądziłam że tak będzie "dom, ciągle coś do zrobienia" ale jak trawa rośnie aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj aż miło... muszę firanki kupić do kuchni pilnie.

Plecy mnie tak bolą...
Ja mam dwie zazdrostki w oknach i karnisz pojedynczy na górze. . Ciągle nie mam kasy na porządne firanki wiec na razie poszłam po taniosci. ..i źle nie wygląda. (No poza tym są źle uszyte) ale koszty wszystkiego niewielki a kupowałam najtańszy tiul na allegro. .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1430897461939.jpg (52,9 KB, 28 załadowań)

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:34   #2025
litllesweetangel
Lurker ;)

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
na razie to widze , że Gojka skutecznie rozszerza dietę....i dstanie po głowie za te pokusy

Czy któras z Was kupowała jakies sportowe obuwie na allegro i może polecić sprzedawce?? pytam bo sa takie róznice w cenach najbarziej chodliwych butów że szok a ja sie nie znam i nie wiem czy podróba czy nie....
Neti zalezy jaki model i marke szukasz Ja kupilam swoje air maxy na butyjana.pl wiec ten sklep moge Ci polecic na 100% oryginaly.

Cytat:
spokojnie, ja mam pół brytfanki ciasta filadelfia;> czy jakuś tak.

Jeju, laski kupiłam warzywa:d ide zara sadzić
Deli, jesli kiedys sie rozstaniesz z tzem ( czego oczywiscie Ci nie zycze!) to biore Cie za zone

Cytat:
Marina vel Słonina

Dziewczyny, co się dzieje z HJE??????????
Little- a Ty jak się czujesz?????????
Dziewczyny czy Fewcia jest już po?
Lepiej niz bylo ale nadal mnie trzyma bol zatok i kaszel... Za to zarazilam tza heheh
A czemu mowisz na Marinke slonina? Kurcze jestem wrazliwa na takie pseudonimy, bo czuje sie pokrzywdzona przez mame i nazywanie mnie "pyza" . Za czasow nastoletnich nazwala mnie tak rozmawiajac z mama znajomej, nie mialam zycia...

Cytat:
Napisane przez hje Pokaż wiadomość
Kochane, miło, że o mnie pytacie, ale ja przecież jestem tu Tzn. w tamtym tyg. mnie nie było, ale wczoraj nawet pisałam i w niedzielę też
Hje a co z wasza przeprowadzka? Kombinujecie czy odkladacie dalej

Cytat:
Nic sie nie dzieje więcej po za skurczami co 8 minut trwającymi juz tyle godzin. Chyba jakaś lewa jestem
A Doula juz w gotowosci? Bo cos pisalas, ze na wyjezdzie byla.

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość
Little w ciąży? czy coś się u niej dzieje? Przegapiłam coś?

No to ja o 2 kg więcej Co nie zmienia faktu, że koniec tego dobrego. biorę się za siebie

Oby, oby. A tymczasem trzymamy mocno kciuki

Dziś pobudk o 5.Podejrzewam, że dopuki słońce nie zacznie wschodić póżniej to tak właśnie będziemy wstawały. Padam na twarza, ale cieszę się. Jest przed 7 a ja już po spaerze, po śniadaniu. Odżywka na włosy nałożona, zaraz zmyję, pomaluję się i mogę śmigać do rossmana Ale przed planuję jeszcze obiad zrobić.
Narazie słonko świeci, oby tak zostało, bo chcemy do tego zoo jechać

no to co, miłego dnia dziewczyki
O rany, sorry ale rozbawilo mnie to . Ja jestem raczej ostatnia osoba z tego watku, ktora zaszlaby w ciaze i urodzila kolejne dziecko i jest to powszechnie wiadome

Cytat:
Hje po prostu strasznie Cie malo przyzwyczailam sie ze zawsze duzo pisalas a nagle cicho siedzisz.

Ezzo kurcze wspolczuje Ci faktycznie to musi byc meczace.

Ale u nas lalo w nocy..
W zeszlym tyg Leo byl ze mna w domu,super bylo.Od pon wrocil do przedszkola i w domu jakby w niego diabel wstapil.Pani mowi ze jest slodziutki a w domu taki awamturnik ze sil nie mam do niego.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
T. dostala ostatnio "nagrode", naklejke za to, ze jako jedyna pozbierala po sobie klocki . A dzis miala jakis problem i nie chciala isc do sali. Nie wiem czemu, moze tej pani nie lubi, bo to jakas nowa . Jak wziela ja na rece to weszly bez placzu.

Hope i jak Dadol

Trzymajcie kciuki, dzis ma przyjechac gosc po wozek . Tak bardzo chce sie juz go pozbyc! I mialabym kase na kiecke weselna i promo w rossie .

Czy ktoras z was uzywa moze czegos do przyspieszania wysychania lakieru? Jakis top coat cos w tym stylu i moze polecic z rossa?

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:46   #2026
mala_19kw
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny.
Ostatnio mnie trochę mniej bo korzystamy z pogody (jak dopisuje) albo czuje się tak źle że nie mam sił na forum.
Od jakiegoś czasu dziwnie się czuje,do tego doszły stany podgorączkowe -a takie męczyły mnie w ciąży z Oskarem. No nie wiem,zobaczymy co z tego wyniknie.

Poza tym ostatnio intensywnie pracuje nad bazą Oskara bo cukry ma gigantyczne. Powoli zmierzamy ku lepszemu ale jeszcze trzeba poulepszać bo zwiększyło mu się zapotrzebowanie na insulinę. I takie zapotrzebowanie narobiło takiego bałaganu w cukrach że w pewnym momencie nie wiedziałam o co chodzi.

To chyba tyle póki co Postaram się zebrać w kupę i być na forum w miarę możliwości.
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:51   #2027
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Neti zalezy jaki model i marke szukasz Ja kupilam swoje air maxy na butyjana.pl wiec ten sklep moge Ci polecic na 100% oryginaly.

Deli, jesli kiedys sie rozstaniesz z tzem ( czego oczywiscie Ci nie zycze!) to biore Cie za zone

Lepiej niz bylo ale nadal mnie trzyma bol zatok i kaszel... Za to zarazilam tza heheh
A czemu mowisz na Marinke slonina? Kurcze jestem wrazliwa na takie pseudonimy, bo czuje sie pokrzywdzona przez mame i nazywanie mnie "pyza" . Za czasow nastoletnich nazwala mnie tak rozmawiajac z mama znajomej, nie mialam zycia...

O rany, sorry ale rozbawilo mnie to . Ja jestem raczej ostatnia osoba z tego watku, ktora zaszlaby w ciaze i urodzila kolejne dziecko i jest to powszechnie wiadome :

T. dostala ostatnio "nagrode", naklejke za to, ze jako jedyna pozbierala po sobie klocki . A dzis miala jakis problem i nie chciala isc do sali. Nie wiem czemu, moze tej pani nie lubi, bo to jakas nowa . Jak wziela ja na rece to weszly bez placzu.

Hope i jak Dadol

Trzymajcie kciuki, dzis ma przyjechac gosc po wozek . Tak bardzo chce sie juz go pozbyc! I mialabym kase na kiecke weselna i promo w rossie .

Czy ktoras z was uzywa moze czegos do przyspieszania wysychania lakieru? Jakis top coat cos w tym stylu i moze polecic z rossa?
Mi też się szczerze mówiąc trochę ciężko czyta ta " sĺoninę", zwłaszcza kiedy Leo jest Leosiem" ja też z tych wrażliwych
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 09:54   #2028
Delicjanka
Zakorzenienie

Etam slonina to slonina lubi dobrze zjesc.nomnomnomnom

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2015-05-06, 10:00   #2029
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość

O rany, sorry ale rozbawilo mnie to . Ja jestem raczej ostatnia osoba z tego watku, ktora zaszlaby w ciaze i urodzila kolejne dziecko i jest to powszechnie wiadome

Hope i jak Dadol

Ja mam top coat Sally Hansen tylko Czerwony i jest niezły ale kiedyś miałam lepszy z allegro.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Czy gdzieś mignęło ze Little jest w ciąży. ..tzn to było chyba pytanie. ... to jak to z Tobą Little?

Deli tu kupowałam. . http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5052296714

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Little ja szukam coś w stylu modnych teraz New Balance ale nie chce ich bo pół Polski w nick chodzi. .. a le to chyba się nazywają ala sneakers? Coś w ten deseń szukam. . Tylko ze mam bardzo ograniczony budżet. .tzn ma być najtaniej

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 10:03   #2030
mala_19kw
Zakorzenienie

Neti-Little dokładnie przed chwilą wyjaśniła sprawę ciąży. Oj czytasz nie uważnie
Ur. 23.01.2013

"Dla Ciebie moje serce bije,tak jak kiedyś Twoje dla mnie bić zaczęło"

KosmetyczneSzaleństwo

7DniTygodnia
mala_19kw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 10:03   #2031
Delicjanka
Zakorzenienie

Neti ja wole.poczekac... nie miec, niz kupic.prowizorke .. moj parapet bidnie wyglada bez firanek ale jak kupoe cos co mi sie srednio podoba to bedzie wisiec i wisiec ..

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2015-05-06, 10:05   #2032
litllesweetangel
Lurker ;)

Neti pilas juz cos od rana przeciez pisalam w poscie do ktorego nawet sie odnioslas o tej "ciazy" haha
A co do butow to niestety nie pomoge, bo kupuje tylko oryginaly. A tych wzorowanych podrob na allegro jest mnostwo i jak dla mnie wszystkie lipne.

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2015-05-06, 10:13   #2033
misiaeel
Wtajemniczenie

hej

my już w domu, chociaż żal było odjezdzać:/ Hania chciała babcię wziąć ze sobą czasami mam wyrzuty sumienia, że mieszkamy daleko i nie może się z nimi częściej widywać

miałam iść sobie lakierów nakupować to deszcz leje zostaje mi więc sprzątanie

widze, że wszystkie się na wesela ubierają ja o tym pomyslę w czerwcu

hope jak Daduś dziś w przedszkolu?

little kciuki za sprzedaż

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 10:15   #2034
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość
Ja mam top coat Sally Hansen tylko Czerwony i jest niezły ale kiedyś miałam lepszy z allegro.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Czy gdzieś mignęło ze Little jest w ciąży. ..tzn to było chyba pytanie. ... to jak to z Tobą Little?

Deli tu kupowałam. . http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5052296714

---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Little ja szukam coś w stylu modnych teraz New Balance ale nie chce ich bo pół Polski w nick chodzi. .. a le to chyba się nazywają ala sneakers? Coś w ten deseń szukam. . Tylko ze mam bardzo ograniczony budżet. .tzn ma być najtaniej

Nie wazne, ze wszyscy w nich chodza. Model 996 jest najwygodniejszymi butami jakie do tej pory nosilam. Ostatnio trzecia pare kupilam ;-) A i sa sposoby, zeby buty wygladaly inaczej niz wszystkie
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-06, 11:23   #2035
misiaeel
Wtajemniczenie

Deli widziałaś następny, to chyba 22 odcinek Chirurgów?

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2015-05-06, 11:25   #2036
Delicjanka
Zakorzenienie

Widzialam dwugodzinny... smutny na koncu a tak to nudny..ogolnie obejrzalabym znowu od1aezonu ;p

Skalpel wyzwanie z Ewką!

Stary 2015-05-06, 11:27   #2037
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Widzialam dwugodzinny... smutny na koncu a tak to nudny..ogolnie obejrzalabym znowu od1aezonu ;p
Ja oglądam właśnie 8 sezon
Stary 2015-05-06, 11:31   #2038
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
przewijałam co chwilę
Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Ja oglądam właśnie 8 sezon
co się w 8 działo?
edit. już wyczytałam

Aniołki[*][*]25.01.2012
Stary 2015-05-06, 11:32   #2039
litllesweetangel
Lurker ;)

Kurde, gosc mial byc po wozek 11-12 i mial dac znac wczesniej o ktorej dokladnie bedzie. 11.30 zero informacji

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
Stary 2015-05-06, 11:32   #2040
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
przewijałam co chwilę

co się w 8 działo?
Zola, śmierć męża altman, aborcja yang itp itd.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości