Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-28, 13:04   #1171
carla_87
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

jak ja siadłam na fotel i moja orto po obejrzeniu zdjec powiedziała, ze według takiego programu komputerowego, ktory ocenia czy wszytskie parametry sa w normie, mam osemki do wyrwania.a ja szok.... "co??przeciez nie miało być wyrwanych zebow bo mam przerwy pomiedzy nimi". no i na szczescie okazało sie, ze ten program nie uwzglednia tego, ze sa szpary pomiedzy zebami i nie bede miec niczego wyrywanegoale wczesniej pozbyłam sie jedej osemki i wiem jak to jest :/ niemiłe uczucie to fakt, ale jezeli znjadzie sie dobry lekarz i zabek bedzie w normlanym ustawieniu (a nie jakis skrzywiony), to powinno szybko i gladko pojsc, takze Monica86 nic sie nie bój, czasem trzeba pocierpiec,zeby byc piekną ale i tak mimo wszytsko uwazam, ze kazda z nas jest piekna
carla_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 13:18   #1172
Monica86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
Bałam sie niesamowicie...pierwszy raz wyrywałam zeby..tp ywobraz sobie co czułam.
Doskonale Cię rozumiem. W zeszłym tygodniu poszłam wydłutować ósemkę. Aparacik czy nie i tak musiałam, bo leżała poziomo i właśnie przeprowadzała zmasowany najazd na siódemkę. Mówi się, że u dentysty nic gorszego nie ma od dłutowania, więc też się niesamowicie bałam. Przed gabinetem był stan przedzawałowy. Zwłaszcza, że nigdy nie miałam usuwanego stałego zęba, szwów też nigdy nie miałam i ogólnie obrzydzenie mnie brało na myśl o wielkim kraterze po zębie.

Okazało się, że bać się nie było czego. Wyobrażałam sobie niewiadomo jakie potworności (ach, ta wyobraźnia ) a tu nic. I nie bolało. Tylko był wielki dyskomfort. Nadal trochę jest, pojutrze idę zdjąć szwy. Zostały mi 3 wstrętne ósemki do usunięcia. (jeszcze bym przeżyła wyrywanie ósemek do aparaciku, ale one nawet nie wylazły, siedzą pod dziąsłem. Oj, bedzie dłutowanko... )
Miałam sobie odpocząć z 2 tyg. żeby ta dziura się trochę wygoiła i pozbyć się odrazu dwóch ósemek z drugiej strony. A tu wczoraj niespodzianka - górna ósemka zaczęła okropnie cisnąć. Jedynki mnie bolą i czuję się jakbym już miała aparacik. Muszę szybko wydłutować. Idę w przyszłym tygodniu. Martwię się bo po pierwsze: krzywe jedynki moga się jeszcze bardziej skrzywić. Po drugie jedna dziura po dłutoaniu z jednej strony, teraz następna z drugiej - jak ja będę jeść?

Twój blog jest podbudowujący. Nie spodziewałam się, że tak szybko widać efekty. Super. Na tym ostatnim zdjęciu to ja na serio nie widzę, że te ząbki są krzywe. Życzę szybkiego wyprostowania i jak najmniej bolących kiełków

ps. Ja nawet nie wiedziałam, że te kolorki można zmienić... Takich efektów w aparacikach na noc to nie ma
Monica86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 15:12   #1173
smv
Zakorzenienie

hehe a widzisz wiec nie ma co sie zatsanwiac tylko wyrywakj jak trzeba i szlaej by byc bjutiful
Stary 2007-08-28, 15:26   #1174
rutka_86
Raczkowanie

a ile nosilyscie plytke podniebienna taka co sie pierscienie jej trzymjaja nie wiem jak to cosik sie nazywa ale sie przy tym okropnie sepleni mialam zakladana dzisiaj i nie moge normalnie w pracy gadac bo wszystkich rozsmieszam .....nooo:haha ha: Wy tez tak gadalyscie na poczatyku ?? mija to potem??
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 15:40   #1175
smv
Zakorzenienie

to chyab podobnie sie nosi jak aparat ruchomy ja po czasie sie nauczylam mowic z ruchomy,m wiec mysle ze ztym podniebiennym tez sie nauczysz i niedlugo nikt nie zauwazy ze seplenisz ;*
Stary 2007-08-28, 16:02   #1176
martooshka
Raczkowanie

nosilam aparat ortodontyczny w wieku od 12 do 14 lat....wyrwalam 4 zeby (czworki zreszta) żeby mieć piekny usmiech-i tak bylo przez kolejne 3 lata czyli do 17 rż. Potem zaczely sie schody-obie jedynki sie wykrzywily tzn. jedna jest dluzsza druga krotsza (oszczedze wam zdjecia) w kazdym badz razie nie wyglada to dobrze szczegolnie na zdjeciach. Bylam u dentysty zeby cos poradzil bo do tej ortodontki na bank juz nie pojde-4 moich znajomych ma podobny problem. Dentysta mowil o licowkach i teraz wlasnie nie wiem czy sie zdecydowac....kosztuje to 1500zl -dla mnie torche dorgo ale skoro i tak juz wydalam tyle kasy na zeby to nie powinnam sie w ogole zastanawiac-oby bylo dobrze... jestem zalamana-nie wiem skad wziac kase
martooshka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 16:13   #1177
alufa
Zakorzenienie

a ja mam pytanie do byłych aparatek. jak to jest. czy przed ściągnięciem aparatu orto robi najpierw wyciski? to było pytanie nr 1 a

teraz pytanie numer 2 czy płytki retencyjne montuje się zaraz przed zdjęciem aparatu?
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 16:31   #1178
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie do byłych aparatek. jak to jest. czy przed ściągnięciem aparatu orto robi najpierw wyciski? to było pytanie nr 1 a

teraz pytanie numer 2 czy płytki retencyjne montuje się zaraz przed zdjęciem aparatu?
ha moja sis jest po wiec powiem ci ona miala wyciski msc przed zdjeciem aparatu ;] a jak przyszla na sciaganie to orto zdemontowala duciak i kazala zalozyc retencyjny ;]

ja dzis bylam dostalam lancuszek tylko na jedynki bo sie rozjechaly ;/ za tydz. mam kolejna wizyte a lancuszek mam koloru okropnego jakis kremowo szary czy cos ;/ ogolnie to jakas lipa :P

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 16:39   #1179
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ha moja sis jest po wiec powiem ci ona miala wyciski msc przed zdjeciem aparatu ;] a jak przyszla na sciaganie to orto zdemontowala duciak i kazala zalozyc retencyjny ;]

ja dzis bylam dostalam lancuszek tylko na jedynki bo sie rozjechaly ;/ za tydz. mam kolejna wizyte a lancuszek mam koloru okropnego jakis kremowo szary czy cos ;/ ogolnie to jakas lipa :P
ok. dziękuję za odp
ja jutro do orto zaraz poszaleje z symulatorem marzą mi się łańcuszki na cały łuk miałam tylko taki łączący jedynki i był pod kolor reszty gumek

w zasadzie muszę przyznać, że moje zęby są już chyba proste tzn. górna szczęka nie jest już wychylona... ale mogę się mylić, źle patrzeć itp.
Stary 2007-08-28, 17:42   #1180
sylweczka
Wtajemniczenie

GG do sylweczka

Cytat:
Napisane przez martooshka Pokaż wiadomość
nosilam aparat ortodontyczny w wieku od 12 do 14 lat....wyrwalam 4 zeby (czworki zreszta) żeby mieć piekny usmiech-i tak bylo przez kolejne 3 lata czyli do 17 rż. Potem zaczely sie schody-obie jedynki sie wykrzywily tzn. jedna jest dluzsza druga krotsza (oszczedze wam zdjecia) w kazdym badz razie nie wyglada to dobrze szczegolnie na zdjeciach. Bylam u dentysty zeby cos poradzil bo do tej ortodontki na bank juz nie pojde-4 moich znajomych ma podobny problem. Dentysta mowil o licowkach i teraz wlasnie nie wiem czy sie zdecydowac....kosztuje to 1500zl -dla mnie torche dorgo ale skoro i tak juz wydalam tyle kasy na zeby to nie powinnam sie w ogole zastanawiac-oby bylo dobrze... jestem zalamana-nie wiem skad wziac kase

Kurcze własnie to jest najgorsze dlatego po pierwsze trzeba chodzic do znanego ortodonty,polecanego i napewno starszegoWspołczuje Ci i trzymam kciuki zeby było dobrze....

sylweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 20:11   #1181
klaudiaa16xx
Przyczajenie

CZEESC Od niedawna nosze aparat i jak kazdy czesto myje ząbki.Mam pytanie, jak radzicie sobie z czyszczeniem zebów w szkole??? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
klaudiaa16xx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 20:13   #1182
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klaudiaa16xx Pokaż wiadomość
CZEESC Od niedawna nosze aparat i jak kazdy czesto myje ząbki.Mam pytanie, jak radzicie sobie z czyszczeniem zebów w szkole??? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
ja jedynie przepłukuję buzię wodą. ewentualnie idę do WCeta z lusterkiem i wykałaczką i tam zaspakajam swoje potrzeby

również pozdrawiam
Stary 2007-08-28, 20:56   #1183
Isenia
Rozeznanie

smv kurcze ale fajnie wyprostowały Ci sie ząbki, normalnie chyba nawet taki łagodniejszy wyraz twarzy Ci się zrobił super!
Isenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-28, 21:05   #1184
Isenia
Rozeznanie

któraś się tu martwiła, że będzie musiała wyrwać ząbki, zeby założyć aparat, jest jeszcze opcja wypiłowywania zębulków ja tak robie bo nie chciałam usuwać zdrowych zębów, a że mam dość szerokie to była taka możliwość...

też zamieszcze swoje fotki a co mi tam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zęby0.13.07.07.jpg (51,4 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zęby.jpg (89,9 KB, 61 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zęby3.09.08.07.jpg (61,7 KB, 73 załadowań)
Stary 2007-08-28, 23:10   #1185
Ola...
Przyczajenie

ja bardzo podobnie do alufy....wykałaczka sie przydaje i lustereczko oczywiscie
Ola... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 06:27   #1186
smv
Zakorzenienie

iseniu masz teraz tako kolorek jak ja mialam na poczatku) i w ogole tez ci sie ladnie rownaja
co do usmiechu/wyrazu twarzy ja tam nie widze mama sie nadumac nie moze ze tak szybko sie wszytsko poprawilo, teraz tylko szpary po czwórkach ale pewnie to sie wszystko jeszcze zmieni...heh;-))
Stary 2007-08-29, 07:53   #1187
Isenia
Rozeznanie

Ja mam na dole po szóstkach, to dopiero są wąwozy... na szczęście mało widoczne A jeśli chodzi o wyraz twarzy to mi mówią, że schudłam bardzo, a mi sie wydaje, że aparat mi poprostu jakoś twarz wyciągnął, że się wydaje szczuplejsza... hehe tak zwane złudzenie optyczne
Stary 2007-08-29, 07:55   #1188
Isenia
Rozeznanie

A co do gumek, to kończą się wakacje i myslałam teraz o jakis bardziej poważnych kremowych, albo w kolorze zęba... Może któraś z was miała takie i zamieści zdjęcie
Stary 2007-08-29, 08:29   #1189
sylweczka
Wtajemniczenie

GG do sylweczka

Cytat:
Napisane przez Isenia Pokaż wiadomość
A co do gumek, to kończą się wakacje i myslałam teraz o jakis bardziej poważnych kremowych, albo w kolorze zęba... Może któraś z was miała takie i zamieści zdjęcie
Nie nie i jeszcze raz nie....takie gumki wygladaja ochydnieAle jesli chcesz to mozesz sobie takie sprawic zakładajac jasny roz i zjesc duzo musztardy kieleckiejja w taki sposob nabyłam moje kremowe-wygladało to ochydnie.....

P.S Spadła mi gumka z 4 dolnej przy takiej spreżynce rozpychajacej-zeba mi przekreciło prawie wogol własnej osiZaraz lece do orto...Wam tez tak czesto przerywaja sie gumki???

sylweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 09:26   #1190
zlosnica85
Raczkowanie

hej dziewczątka
dziękuję za wyrazy współczucia ale na prawdę nie jest tak źle. w ogóle w kwestii zębów i aparatu to ja szczęściarą jestem bo mnie nic nie boli. Nie potrafię sobie nawet wyobrazić waszego bólu . A co do zakładania implantu to tylko kasy mi szkoda tyyle forsy w błoto, dla jednego zęba .
Ale za dentystę mam takie ciacho że normalnie cieszę się niezmiernie kiedy do niego chodzę . Ciekawe czy ma dziewczynę bo żony na pewno nie . Ehh jaka ja nieetyczna jestem
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 09:42   #1191
smv
Zakorzenienie

a tam zlosnico:P nieetyczna;D hehe bierz sie za lekarzyka;P ) Mrau ;D

MI sie nigdy gumeczka nie przerwała, nie spadła nic..(odpukac puk puk )
Stary 2007-08-29, 10:02   #1192
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

eh a ja juz nie moge doczekac sie kiedy zdejme
trafilam nie tam gdzie trzeba i wlasciwie po 2 latach noszenia aparatu prawie nic nie widac
stracilam mase pieniedzy i moje poklady cierpliwosci na bol sa przeogromne
poza tym czy Wam tez tak czesto robia sie afty ?
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 10:22   #1193
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

irsin współczuję niefajnego orto :/ Ja póki co nie miałam zadnej afty a aparat mam niecałe dwa miesiące.
Co do wymiany plomb to przeczytałam na innym forum, gdzie wypowiedział się ortodonta, że robi się to albo przed albo po, ale nie w trakcie.
A! I zauważyłam że mi się robi miejsce na przekręcenie krzywej trójki Myślałby kto, że kiedys będę się cieszyć z powstawania szpary miedzy zębami hyhy ;P
Stary 2007-08-29, 11:29   #1194
emeczka
Wtajemniczenie

a mi orto powiedziała że mogę wymieniać plomby ale powiedziała też że nie powinnam tego robić zbyt często, że dwa trzy plombowania na pewno nie zaszkodzą, tylko dentysta musi uważać na aparat, żeby go nie uszkodzić. i w sumie już raz byłam na plombowaniu ząbka z aparatem i nic sie nie stało.

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-29, 12:04   #1195
nusia1987
Raczkowanie

GG do nusia1987

Hej Dziewuszki, ja dziś mam pierwszą wizyte u orto i zastanawiam sie ile mi bedzie brała za wizyte z tego co tu przeczytałam to różnie biorą,aż mnie zatkało. Dla mnie 100 zł za wizyte to dużo, mam nadzieje ,ze 50 dych je styka hehe

Ehh.. ciągle sobie mówie,ze juz bym chciała miec ten aparat na ząbkach, ale jak czytam blogi na ten temat i widze koszty siegające prawie 7 tysiecy to mnie przeraża , naprawde.
Wiem, wiem, że zdrowie najważniejsze, ale w naszym życiu jest tyle waznych spraw, np. wykształcenie, że czasem aż nie chce sie o tym myśleć.
Ale marudze, hehe pewnie to troszke przez nerwy pomieszane jednak z zadowoleniem, ze nareszcie sie za te moje zębiska wzielam, bo mam orto dwa bloki dalej,a przez kilka lat nie potrafiłam tam trafić.

Pozdrawiam
Stary 2007-08-29, 12:51   #1196
smv
Zakorzenienie

nusiu nie nbedziesz zalowac trudno ze tyle kasy warto naprawde!
a mnie dzis zebiska bolą łajćć...
Stary 2007-08-29, 15:10   #1197
kasia_pimpasia
Przyczajenie

Ja już jutro będę miała zakładany aparat na górę, i chyba wezmę niebiesko - zielone gumki... Obliczyłam że u mojej ortodontki cały koszt (aparat, wizyty) to ok. 6 tys. Jako całość to dużo, ąle przecież nie płaci się naraz, tylko po trochu przez 2 lata... Najpierw ojca trochę zszokowały koszty, zgodził się pod warunkiem dobrych ocen . Trochę mi dokuczają te rozciągające gumki, nic nie mogę gryźć, a to dopiero początek...
Stary 2007-08-29, 15:10   #1198
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

no ja tak trafiłam,że za jedną wizytę potrfiła brać ode mnie 250 zł...a poniżej 100 nie schodzi
niestety za samą zmianę gumek bierzepo 100-150 złotych
A aft to mam całą rodzinę jedna sie goi i druga sie pojawia, da sie przezyc jesli nie sa wielkosci paznokcia
nie moge sie doczekac kiedy go zdejme wlasnie ze wzgledu na afty
Stary 2007-08-29, 15:11   #1199
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

[QUOTE=kasia_pimpasia;5134 725]Ja już jutro będę miała zakładany aparat na górę, i chyba wezmę niebiesko - zielone gumki...

ładne są czerwone
i niebieskie ładne
nie bierz przezroczystych na razie bo niestety po dwoch tygodniach sa zolte
Stary 2007-08-29, 15:12   #1200
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

i wczoraj mi zamek odpadł z szóstki i ciagle krew leci
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości