|
|
#2011 | |
|
Dostojna peema.
|
Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. VIII
Cytat:
niby nie, chociaż mój kandydat akurat nie jest przeciwnikiem związków partnerskich, chociaż widzi w nich zagrożenie związane z późniejsza np. adopcją dzieci. Państwa wyznaniowego bym nie chciała, tak jak już tu pisałam generalnie dla mnie kwestie typu związki partnerskie czy in vitro są marginalne, bardziej interesuje mnie gospodarka czyli po prostu żeby było co do gara włożyć, o.
Szczęśliwa żona. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2015-05-07 o 15:14 |
|
|
|
|
#2012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym Filusia, naprawdę jeżeli przykładowo zagłosujesz na Kandydata popierajacego aborcję, on wygra i aborcja zostanie uznana za całkiem legalną itp. to weźmiesz to na swoje sumienie i będziesz się czuła źle? Jak do Twojego wyznania ma się mieszkanie przed ślubem? Posiadanie dziecka, seks przedmalzenski? |
|
|
|
|
#2013 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Brawo Mojwa jestes bardzo rozsądna ateistka niestety wiele osob po odejściu z Kościoła staje sie natychmiast antyklerykalem.Ja mysle w innych kategoriach i owszem wiem ze to jest ograniczające i narzuca innym wiele ograniczeń jednak jest co cena za zbawienie. Każdy katolik powinien dążyć do tego aby wszyscy trafili do nieba stad to milowanie nieprzyjaciół itp. Stad tez moj (nasz katolików) pogląd ze cena w postaci dużych ograniczeń takze narzucanych innym jest niczym podług zycia wiecznego. Amen.
|
|
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pytam złośliwie
|
|
|
|
#2015 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2016 |
|
zuy mod
|
Ale ja jestem wielkim antyklerykałem, przede wszystkim kościół musi przestać być świętą krową i płacić podatki, jak każda inna instytucja. Nie znoszę kościelnych, ale to nie znaczy, że chciałabym komuś zabronić wiary.
Poza tym chyba nawet papież jest za wolnością dla innych i niezmuszaniem nikogo do wiary Lily - no właśnie, rozumiem Twoje poglądy bo myślę podobnie (tj że gospodarka>obyczaje).
|
|
#2017 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2018 |
|
Dostojna peema.
|
Ja jestem wierząca, śmigam do kościoła co niedziela, ale nie ze wszystkim do końca się zgadzam, np. in vitro nie powinno być moim zdaniem zakazane tylko powinny być odpowiednie przepisy no i nie powinno być w żadnym razie dofinansowywane przez państwo.
|
#2019 |
|
Konto usunięte
|
To swoją drogą. Jestem praktykującą katoliczką, ale uważam, że dla dobra gospodarki instytucje kościelne powinny być objęte takimi samymi zasadami jak inne podmioty.
|
|
|
|
#2020 |
|
zuy mod
|
Bo przecież katolicyzm nie stoi na przeszkodzie, aby popierać opodatkowanie kościoła, wyrzucenie religii ze szkół czy odrzucenie funduszu kościelnego na rzecz dobrowolnego podatku.
|
|
#2021 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2022 |
|
Dostojna peema.
|
no ja jestem za tym wszystkim. Religia jak najbardziej, ale lepiej na plebaniach.
|
#2023 |
|
zuy mod
|
Dziewczyny - fajnie wiedzieć, że katoliczki też popierają te postulaty
|
|
#2024 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jesteś pewna? Nie chcę się kłócić, ale to brzmi na teorię głoszoną przez jakiegoś pseudoksiędza na mszy. Pozawalam sobie mówić pseudoksiędza, bo jest wielu bardzo mądrych księży, którzy niestety pokutują za całą resztę i za ich głupie gadanie. Kiedyś na mszy usłyszałam mądre kazanie, że dużo osób odchodzi teraz od Kościoła, bo źle się dzieje, bo pedofile, bo hajs się musi zgadzać itp. Ale żebyśmy tego nie robili, bo to wszystko są ludzkie grzechy a nie Bóg i jego miłość i że niestety te wszystkie błędy idą na konto całego Kościoła. |
|
|
|
|
#2025 |
|
Dostojna peema.
|
Ja nie jestem za zmuszaniem ludzi do czegokolwiek i biorę pod uwagę istnienie w tym kraju ludzi innych niż ja, po prostu.
Natomiast są oczywiście rzeczy typu aborcja których jako katoliczka nie poprę pewnie nigdy i też daje sobie do tego prawo.pajeczyna - oczywiście, że jestem tego pewna.
Szczęśliwa żona. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2015-05-07 o 15:39 |
|
|
|
#2026 |
|
Zadomowienie
|
To nie jest kwestia wyznania, a światopoglądu, który może opierać się na wyznaniu bądź nie. Jeżeli jestem przeciwko aborcji, to nie będę głosować na kogoś, kto jest za jej wprowadzeniem w dowolnym momencie ciąży, niezależnie od powodu. A to czy jestem przeciwko aborcji może wynikać z tego, że jestem katoliczką, ale nie musi, bo i całe grono ateistów jej przeciwnych się znajdzie.
|
#2027 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
|
|
#2028 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2029 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie przystępuje do Komunii i dlatego chciałabym wziąć slub ![]() Co do państwa wyznaniowego to zeby ono powstało większość musiałaby sie na to zgodzić w końcu mamy demokracje Dziewczęta pisze z telefonu i nie dam rady sie rozpisywać a Wy mnie zasypujecie pytaniami ![]() Nie jestem żadnym guru. Jestem tylko zatwardziałych katolem, który takze grzeszy - ciagle upada, ale postanawia poprawę i wierzy ze miłosierny Bóg sie nad nim zlituje nikogo nie zamierzam pouczać, pisałam o głosowaniu w wyborach i ze jest to nieodłącznie swiazane z moja wiara that's all.---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Cytat:
podpisuje sie pod tym ![]() A głosuje sie przeciez w oparciu o światopogląd i o to ze jest to przynajmniej w moim przypadku nierozerwalne związane z wiara cały czas mi chodziło ![]() Ja jestem teraz w ciągłym biegu i nawet nie mam za bardzo jak wgłębiać sie w to co piszecie... Nie mówiąc o rozpisywaniu sie. |
||
|
|
|
#2030 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlaczego nie? Ja osobiście nigdy nie zagłosuję na kogoś, kto zmusi mnie do urodzenia dziecka w momencie gdy padnę ofiarą gwałtu. |
|
|
|
|
#2031 |
|
Dostojna peema.
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5131531 7]Dlaczego nie?
Ja osobiście nigdy nie zagłosuję na kogoś, kto zmusi mnie do urodzenia dziecka w momencie gdy padnę ofiarą gwałtu.[/QUOTE] W kwestii finansowania in vitro zgadzam się w 100% z Kukizem - zajmijmy się lepiej matkami dzieci niepełnosprawnych, które walczą o byt i kasę na leki siedząc przy dziecku 24 na dobę, ludzie którzy chcą mieć dziecko i zrobić in vitro mogą sami na to zarobić.
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2033 |
|
Zadomowienie
|
Samo w sobie nie jest. Chcesz mi powiedzieć ze współlokatorzy tez nie dostają rozgrzeszenia?
|
|
|
|
#2034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5131082 2]Albo problem z pompą (mieszkamy na 16 piętrze) Jak ją zobaczyłam (teraz jest ryża) to jakoś tak nie przemawia do mnie [/QUOTE]Mój TŻ mieszkał na I roku na 16 piętrze. Lubiłam go odwiedzać w tym mieszkaniu, tym bardziej, że miał pokój z balkonem. No i ten widok na Poznań... ![]() Spoko, spoko schudnie się i będzie świetna figura. To będzie chyba pierwsza dieta w której wytrwam! Dziewczyny, czytam zawzięcie Waszą dyskusję, jest ciekawsza niż debata. Nie wypowiem się w tym temacie, bo w sumie to marny ze mnie wyborca.
|
|
|
|
|
#2035 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
Mieszkanie PARY przed ślubem jest grzechem. Ja nie raz nie dostałam rozgrzeszenia, czytałam dużo artykułów na ten temat na katolickich portalach. Życie pary w jednym domu przed ślubem to grzech, za który niewielu księży rozgrzesza, bo w takim przypadku postanowienie poprawy = wyprowadzka. Znam przypadki takie,że para rezygnowala ze wspólnego mieszkania na trzy miesiące przed ślubem aby dostać rozgrzeszenie.
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2015-05-07 o 16:22 |
|
|
|
#2037 |
|
Dostojna peema.
|
Jeżeli para nie współżyje ze sobą to nie jest grzech według większości księży, no i na logikę biorąc - nie jest to grzech, jeżeli są pewni zachowania czystości i się nie prowokują celowo.
|
#2038 |
|
Zadomowienie
|
pierwszy raz o tym słyszę, ale tak jak juz mowilam nie mam doświadczenia w tej materii, bo nie przystępuje do Komunii i nie próbowałam sie spowiadać ze współżycia. Musze o tym poczytać Jak same widzicie żaden ze mnie ekspert
|
|
|
|
#2039 |
|
Zakorzenienie
|
Jest to grzech nawet jak powiesz,że nie wspolzyjesz ;-) nie chodzi tu tylko o seks i prowokowanie się. Zaraz wrzucę to co czytałam, ale jestem na telefonie i ciężko mi wyszukać więc to potrwa.
|
|
|
|
#2040 |
|
Konto usunięte
|
Lilly, cytuję:
"Wspólne mieszkanie narzeczonych z sobą, nawet bez podejmowania współżycia, jesttakże wystawianiem siebie na próbę wbrew prośbie:Nie wódź nas na pokuszenie (Mt 6,13), jest to bowiem narażanie się na bliską okazję do grzechu. A już samo świadome i dobrowolnenarażanie się na grzech jest grzechem. Zasada teologii moralnej jest następująca: „Nigdy nie wolno dobrowolnie i bez uzasadnionego etycznie powodu narażać się na bliską okazję do grzechu ani też w niej trwać” [7]." źródło |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.

niestety wiele osob po odejściu z Kościoła staje sie natychmiast antyklerykalem.

nikogo nie zamierzam pouczać, pisałam o głosowaniu w wyborach i ze jest to nieodłącznie swiazane z moja wiara that's all.