|
|
#2761 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. V
Aakkzzii, ridja - gratulacje
![]() Czy noworodkowi tylko w pajacach/śpiochach jest wygodnie? Ja się boje kupować legginsy, bo myślę, że takiemu małemu bobo będzie niewygodnie. Ale mnie buty obtarły. Kupiłam sobie 2tygodnie temu białe tenisówki rozm.38. Stwierdzilam, że już są brudne i trzeba wyprać. Poszłam do sklepu 2 dni temu i kupilam sobie granatowe i siwe do zmiany. Bo białe byly meeega wygodne. Dobrze, że moja mama byla ze mna to zamienilysmy się butami (moja wybawicielka nosi rozmiar 39 i poświęciła się dla mnie). 20min. i buty na mnie dobre. Teraz będę wiedziała, że na ciązę rozmiar większe!. MENEQ - jak to tylko 5 dni w roku? ... Przecież to wyzysk w biały dzień. A tak z ciekawości - często widzę Cię w nocy. Która godzina u Ciebie jest? |
|
|
|
#2762 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=owieczkaa;51317964
Milenek jest teraz bardzo dużo, ale jeśli Ci się podoba to czemu nie? Dobrze, że lekarz przełożył pomiary, bardzo rozsądnie [/QUOTE] Czy ja wiem? Mam przed sobą dane z GUS-u z 2014 i Milena jest na 21. miejscu. Imiona z pierwszej 10 w ogóle omijałam. Ale to tylko jeden typ, jak na razie mój faworyt chyba.
|
#2763 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wow, córka będzie mogła być z Tobą w szpitalu? fajnie U nas dzieci nie wpuszczają na oddział.. A ile standardowo przebywa się po porodzie w szpitalu u was?Fajnie, że chociaż na trochę dają radę z nią pobyć, nadążyć za takim rozbrykanym 2-latkiem to rzeczywiście czasem wyczyn
|
|
|
|
|
#2764 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sniadanie jest albo europejskie (duzo jajek jedza) albo japonskie (ryz z zupa na bazie pasty sojowej, smazona ryba, sfermentowana soja, cos warzywnego). Lunch jest o 12, swieta godzina jedzenia, kolacja wieczorem (u nas ok 21). Lunch w pracy albo jada sie na miescie albo przynosi gotowy z domu. Kuchnie japonska uwielbiam, nie mam dania najbardziej ulubionego, nawet waham sie czy jestem bardziej za rybami i owocami morza czy miesem... Nigdy jesc nie lubilam, tu natomiast pokochalam. Nie przepadam jedynie za tradycyjnymi slodyczami. Nie ma rzeczy, ktorej nie sprobowalabym ;-) ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Cytat:
Nie wyzysk, tylko oodobno tak bardzo jest potrzebny. Nawet do Pl razem jechac nie mozemy... Teraz jestem 7godzin do przodu, w zimie 8. |
||
|
|
|
#2765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2766 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Specjalnie szukalam szpitala, w ktorym jest taka mozliwosc. Corka moze byc caly czas ze mna. Ostatnio podczas kontroli bawila sie glowica do usg ;-) Po sn pierworodka wychodzi w piatej dobie po porodzie, wielo- w czwartej ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Nie, chetnie pospalabym ;-) Mam slabo spiaca corke i do niej czesto wstaje |
|
|
|
|
#2768 | |
|
Wtajemniczenie
|
Masz racje.
Zresztą te średnie według GUS-u. Statystyki... Czytałam, że według GUS-u statystycznie potrzeba polakowi 11 msc na znalezienie pracy. Ferdek nie szuka przez 21msc, a Ty znajdziesz po miesiacu i oto cała statystyka ![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Jak ma tylko tyle urlopu to chyba Ty pierwsza pojechałas do Jap? Jeśli tak to dlaczego Japonia? |
|
|
|
|
#2769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat o Japończykach w pracy słyszałam od znajomej, która mieszkała tam przez 2 lata i się śmiała że dla Japończyka największym przekrętem w pracy jest udać, że się wyszło a tak naprawdę nie wyjść z pracy ![]() A tak w ogóle to po jakiemu rozmawiacie w domu, z mężem, córką? Edytowane przez owieczkaa Czas edycji: 2015-05-07 o 19:51 |
|
|
|
|
#2770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Ciekawe gdzie polaków jeszcze nie było? Hihi... Chyba już wszędzie jestesmy. |
|
|
|
|
#2771 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Ja po wizycie wszystko jest dobrze, maluszek jak kopie cudownie ale wierzgał nóżkami no i chłopczyk potwierdzony![]() tylko mi ciśnienie skoczyło na wizycie, ale u endokrynologa godzinę temu juz było dobre
|
#2772 |
|
Raczkowanie
|
Heja.
Ja mam bezdotykowy canpol i mierzy jak chce. Zwłaszcza w uchu. Dzieciak gorący a w uchu 35.5 :-/ Na czole jak Cie mogę. Nie polecam go! Ja znów o butlach. Miałam chwilowy napad na TT z tym czujnikiem ciepła/odpowietrzaczem. Siostra się nad nią zastanawiała i pierwsze wrażenie spoko ale jak poczytałam o dokręcaniu, myciu to chyba jednak zostanę przy tym Avencie. Ja muszę przebrać ubranka i odłożyć typowo chłopięce. Spróbuje je sprzedać i kupie wtedy ciuszki dla dziewczynek ale poczekam jeszcze te dwa tyg do następnej wizyty niech mi potwierdzi ta dziewuszke Zrobilam dziś pierwszy raz ptysie. Nażarłam się że chyba do końca ciąży nie tkne Moja mama po 5 ciążach nie ma nawet jednego rozstępu. Szkoda że ja mam tylko pół brzucha po niej. Po lewej mam zebrę a po prawej nic. Siostrze się w spadku dostał. Teraz 3 ciąża i też nic. Echh. W końcu ciepło warzywko w ogródku ruszyło ![]() Dziewczyny a kupujecie do wózków kolderki? Wogole się zastanawiam ile pojeździ w tej gondoli. Za wielka to ona nie jest. Dodać kombinezon. Kocyk gruby czy kołderke. Kurde. Mam maxi cosi dreami. Używał ktoś w zimie? |
|
|
|
#2773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Byl dwa razy, w czasach studenckich jeszcze. My sie tu poznalismy, ja przyjechalam na stypendium |
|
|
|
|
#2774 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A dlaczego akurat Japonia? |
|
|
|
|
#2775 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#2776 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2777 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To powiedz, to mojemu dziecku, ktore stale sie budzi a jak juz zasnie to mamy wypuscic nie chce ;-) Przekrety robia jak kazdy. Z praca jest troche bardziej skomplikowana sytuacja, ale to chyba za powazny temat na ten watek. Z mezem i corka w jego obecnosci po japonsku, kiedy jestesmy same po polsku |
|
|
|
|
#2778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Średnia to co innego, tu masz konkretne liczby - w 2014 roku było np. 9642 Len, 5586 Amelii, 2463 Milen, 525 Matyldy i 147 Elżbiet to nie znaczy, że statystycznie wychodzi z tego jakieś inne imię, tylko że było konkretnie tyle, konkretnie takich imion. Dla mnie to coś zupełnie innego.
|
|
#2779 | |
|
Zakorzenienie
|
Japonistyke studiowalam ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
Tak, prywatny. I tez nie w kazdym pobyt dziecka jest mozliwy |
|
|
|
|
#2780 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Super, że wszystko ok ![]() Cytat:
Ja do wózka mam spiworek taki zimowy, do tego ewentualnie kocyk,, no i to okrycie na wózek i będzie git nawet w mrozy. Mam nadzieję ![]() No i liczę, że zimę uda nam się przejeździć w gondoli, na wiosnę przerzucimy się na spacerówkę
|
||
|
|
|
#2781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko rozumie w obu jezykach, po polsku mowi slabiej, pojedyncze wyrazy, jeszcze zdan nie tworzy; po japonsku znacznie lepiej niz norma wiekowa przewiduje |
|
|
|
|
#2782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przykład na imionach: Np. Woj. Lubelskie jest 7360 Len, w woj.Śląskim jest reszta. A w woj.mazowieckim jest tylko dwie. Przykład ze statystyką był tylko, zeby wyjaśnić i nie pisać. Musisz bardziej patrzec na swoje województwo, bo statystycznie najwiecej dziewczynek o imieniu Milena jest u Ciebie Nie patrz na cała Polskę
Edytowane przez truskafffka91 Czas edycji: 2015-05-07 o 20:06 |
|
|
|
|
#2783 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma jeden kombinezon, ale to bardziej jesienny na 62 i dwa na 3-6miesięcy i mówią, że powinno wystarczyć choć zastanawiam się czy nie kupimy ciepłego śpiworka, x-lander ma taki, że i do gondoli pasuje i do spacerówki. Cytat:
z biodrami zaczynam juz je oswajać, jak zaczynają boleć, to albo kołysanie biodrami, albo ciepły prysznic pomaga. I byłam pod prysznicem z biodrami ulga, tylko słuchawka od prysznica przywaliła mi w czoło i guz rośnie
|
||
|
|
|
#2784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nierzadko tak jest że rodzic "dojezdny" porzuca naukę języka ojczystego u swoich dzieci.Po japońsku - podziwiam A pisać też umiesz?
|
|
|
|
|
#2785 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o rozstępy to mi sie zrobiły jakieś 7 tygodni temu na biuście. Zintensyfikowała smarowanie plus naprzemienne prysznice ciepłe i zimne plus rękawica i jest niezle.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
|
#2786 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to jest trudne, ale z drugiej strony tylko w ojczystym jezyku mozna wyrazic to, co sie czuje a to jest bardzo potrzebne dziecku. Poza tym jest jeszcze polska czesc rodziny i fajnie byloby, gdyby mogla sie z nimi porozumiec. Po trzecie, tu nauka jezykow obcych jest na poziomie, ktorego w ogole nie widac, wiec niech z domu wyniesie przynajmniej swiadomosc, na ile jest wazna. Jezyk jak jezyk, mnie akurat bardzo przypadl do gustu i nauka nie sprawiala klopotu; za to np. rosyjskiego mimo najszczerszych checi nie ogarnelam. Tak pisze, ok bazgrole raczej ;-) |
|
|
|
|
#2788 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodałam wczesniejszy post? Bo go nie widzę? |
|
|
|
|
#2789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też uważam że nauka języków jest ważna, bardzo rozwija a jeszcze Twoja córka jest pół-Polką więc to podwójnie ważne.
|
|
|
|
|
#2790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.

Super, że wszystko ok 
Mam nadzieję, że się polepszy!