Czy w ogóle rekrutować? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-19, 14:45   #1
Kristiney
Raczkowanie

Czy w ogóle rekrutować?

Hej wszystkim. Rok temu zdałam maturę ale nie poszłam na studia i chciałabym to uczynić w tym roku. Marzy mi się dziennikarstwo sportowe na Uniwersytecie Wrocławskim stacjonarne, ale moje wyniki... no właśnie.
Polski podstawowy - 70%
Angielski podstawowy - 68%
Angielski rozszerzony - 42%
Matematyka - 38%

Proszę się nie śmiać, ale nikt w mojej rodzinie nie studiował i nie wiem za bardzo jak wyglądają te wszystkie sprawy. Moje pytanie brzmi czy w ogóle opłaca mi się rekrutować? Złożyłam deklarację, że chcę podwyższyć angielski i pierwszy raz napisać geografię, choć nie spodziewam się rewelacyjnych wyników,a nawet jeśli by takie były to chyba i tak bez szans?

2. Czy aby się dostać na studia zaoczne, brane są pod uwagę wyniki matury?
Kristiney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 14:55   #2
gallina1
Rozeznanie

Dot.: Czy w ogóle rekrutować?

A jakie przedmioty w ogóle są brane pod uwagę? Rekrutuj, nic nie stracisz, progi co rok są inne, a nuż nie będzie tylu chętnych. Nie dowiesz się, jeśli nie spróbujesz

Na zaoczne (w więksoszosci przypadków, ale myślę, ze w tym takźe) nie liczą się wyniki z matury, tylko kolejność zgłoszeń
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 14:57   #3
pedagogpisze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kristiney Pokaż wiadomość
Hej wszystkim. Rok temu zdałam maturę ale nie poszłam na studia i chciałabym to uczynić w tym roku. Marzy mi się dziennikarstwo sportowe na Uniwersytecie Wrocławskim stacjonarne, ale moje wyniki... no właśnie.
Polski podstawowy - 70%
Angielski podstawowy - 68%
Angielski rozszerzony - 42%
Matematyka - 38%

Proszę się nie śmiać, ale nikt w mojej rodzinie nie studiował i nie wiem za bardzo jak wyglądają te wszystkie sprawy. Moje pytanie brzmi czy w ogóle opłaca mi się rekrutować? Złożyłam deklarację, że chcę podwyższyć angielski i pierwszy raz napisać geografię, choć nie spodziewam się rewelacyjnych wyników,a nawet jeśli by takie były to chyba i tak bez szans?

2. Czy aby się dostać na studia zaoczne, brane są pod uwagę wyniki matury?
Zaczynając od drugiego pytania są uczelnie, które przyjmują na zasadzie kolejności zgłoszeń (zazwyczaj prywatne) a znów publiczne zazwyczaj biorą pod uwagę wyniki.

Czy opłaca się rekrutować? Odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz studiować a dowiesz się czy warto próbować.

Przeszukaj google albo i wizaz, sprawdź orientacyjnie jakie progi były w poprzednich latach.

Pozdrawiam

Facebook
Instagram
pedagogpisze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 14:58   #4
Fanka_Ammanna
Przyczajenie

Przejrzyj progi jakie były w poprzednich latach, sprawdź jakie przedmioty były brane pod uwagę i przelicz sobie liczbe punktów.
Fanka_Ammanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 15:07   #5
casus_belli
Zadomowienie

Na studia zaoczne zazwyczaj przyjmują wg kolejności zgłoszeń, do wyczerpania liczby miejsc.
Dziennikarstwo jest chyba nadal dość popularne, musiałabyś maturę sporo poprawić. Zwłaszcza, że akurat z angielskiego i geografii wyniki matur są stosunkowo wysokie.
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-19, 21:05   #6
Kristiney
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedzi. Znalazłam jedynie "przypuszczenia" innych, którzy pisali że trzeba ponad 200 punktów.. czyli wszystkie przedmioty musiałyby być pisane na rozszerzeniu, a i wyniki pewnie ok. 70%... nierealne ;((
Stary 2015-04-19, 21:18   #7
casus_belli
Zadomowienie

Może poszukaj innych kierunków? Może coś Cię zainteresuje? Czasami są fajne kierunki, o których istnieniu się nawet nie wie (i nie mówię o kierunkach całkiem z i do tyłka)
Stary 2015-04-20, 12:36   #8
pedagogpisze
Raczkowanie

Inna uczelnia?

Facebook
Instagram
Stary 2015-04-20, 18:12   #9
Kristiney
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pedagogpisze Pokaż wiadomość
Inna uczelnia?
Z tego co się orientuję na innej uczelni nie ma stacjonarnych. Na DSW stacjonarne płatne. Na UAM dziennikarstwo sportowe to 2 stopień.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez casus_belli Pokaż wiadomość
Może poszukaj innych kierunków? Może coś Cię zainteresuje? Czasami są fajne kierunki, o których istnieniu się nawet nie wie (i nie mówię o kierunkach całkiem z i do tyłka)
Dziennikarstwo sportowe marzy mi się od gimnazjum. Przez chwilę miałam w myślach wychowanie wczesnoszkolne, ale doszłam do wniosku że wolałabym jednak uczyć się tematów sportowych bo to moje hobby, a nie historii wychowania itd
Stary 2015-04-20, 18:43   #10
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi. Znalazłam jedynie "przypuszczenia" innych, którzy pisali że trzeba ponad 200 punktów.. czyli wszystkie przedmioty musiałyby być pisane na rozszerzeniu, a i wyniki pewnie ok. 70%... nierealne ;((
Jesli osiagniecie 70% z paru rozszerzen jest dla Ciebie nieosiagalne, to jak chcialabys skonczyc studia?

Cytat:
Z tego co się orientuję na innej uczelni nie ma stacjonarnych. Na DSW stacjonarne płatne. Na UAM dziennikarstwo sportowe to 2 stopień.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Dziennikarstwo sportowe marzy mi się od gimnazjum. Przez chwilę miałam w myślach wychowanie wczesnoszkolne, ale doszłam do wniosku że wolałabym jednak uczyć się tematów sportowych bo to moje hobby, a nie historii wychowania itd
Marzeniem, a co robilas w tym kierunku? Od strony praktycznej - zdobywanie doswiadczenie lub teoretycznej - nauka do matury w celu osiagniecia wynikow umozliwiajacych dostanie sie na studia?
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 19:29   #11
casus_belli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość
Jesli osiagniecie 70% z paru rozszerzen jest dla Ciebie nieosiagalne, to jak chcialabys skonczyc studia?
Autorka ma wyniki dość słabe, ale tak "ogólnie" to > 70% z kilku rozszerzeń jako kryterium pójścia na studia to pobożne życzenia.
Tematów sportowych na tych studiach wcale tak dużo nie ma, podstawa jest typowa dla dziennikarstwa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-21, 12:23   #12
dubay
Raczkowanie

Też bardzo chciałam iść na dziennikarstwo w tym roku na Uniwersytet Wrocławski. Ale z tego co zdążyłam się dowiedzieć to jest to jeden z najbardziej obleganych kierunków. w tamtym roku było ok 1200 chętnych a miejsc jest troszkę ponad 100. Obawiam się, że z jednym rozszerzeniem nie dasz rady ale warto próbować! Ja też obawiam się najgorszego.. matura za 12 dni
dubay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 14:28   #13
Fanka_Ammanna
Przyczajenie

Dziennikarstwo sportowe to było moje marzenie za nim zrozumiałam, że przy dzisiejszym rynku pracy studiowanie dziennikarstwa to strzał w stopę. Duża liczba dziennikarzy studiowała inny kierunek. Drzwi do dziennikarstwa otwiera opór, charyzma i zdobywane znajomości. Jestem w liceum - zdarza mi się pisać teksty dla różnych portali sportowych, robiłam tez wywiad z Kamilem Stochem, czy Czesławem Michniewiczem. Na studiach znowu wrócę do regularnego pisania. Chociaż wybieram się na informatykę i ekonometrię, to zakładam, ze mogę skończyć jako dziennikarka.
Stary 2015-04-21, 21:17   #14
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fanka_Ammanna Pokaż wiadomość
Dziennikarstwo sportowe to było moje marzenie za nim zrozumiałam, że przy dzisiejszym rynku pracy studiowanie dziennikarstwa to strzał w stopę. Duża liczba dziennikarzy studiowała inny kierunek. Drzwi do dziennikarstwa otwiera opór, charyzma i zdobywane znajomości. Jestem w liceum - zdarza mi się pisać teksty dla różnych portali sportowych, robiłam tez wywiad z Kamilem Stochem, czy Czesławem Michniewiczem. Na studiach znowu wrócę do regularnego pisania. Chociaż wybieram się na informatykę i ekonometrię, to zakładam, ze mogę skończyć jako dziennikarka.
No to nie wiem, czy studiowanie IiE Cię od tego dziennikarstwa nie odwiedzie całkiem, wygląda to na całkowicie odmienną dziedzinę. IMO bardziej do Twoich zainteresowań byłby dopasowany jakiś kierunek medyczny lub okołomedyczny, bo znajomość tego, jak działa ludzkie ciało, ma więcej wspólnego ze sportem, aniżeli matematyczne podstawy przetwarzania informacji. Ponadto IiE mogą się okazać na tyle angażującymi studiami (dużo całkiem nowych zagadnień do opanowania), że na pisanie nie będziesz miała czasu, a to IMO spora strata, jeśli masz do tego smykałkę i zapał.

Studiowanie czystego dziennikarstwa, szczególnie wtedy, kiedy nie ma się zainteresowań ani doświadczenia w tym kierunku, faktycznie brzmi jak bezrobocie po studiach, ale dla Ciebie polecam bloga MartaPisze - dziewczyna jest właśnie dziennikarką i studiuje dziennikarstwo, pracę w zawodzie ma, a niewiele jest starsza od Ciebie, więc mimo konkurencji i braku znajomości - można.

No i dla osób zainteresowanych sportem jest zawsze AWF.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 14:07   #15
Fanka_Ammanna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
No to nie wiem, czy studiowanie IiE Cię od tego dziennikarstwa nie odwiedzie całkiem, wygląda to na całkowicie odmienną dziedzinę. IMO bardziej do Twoich zainteresowań byłby dopasowany jakiś kierunek medyczny lub okołomedyczny, bo znajomość tego, jak działa ludzkie ciało, ma więcej wspólnego ze sportem, aniżeli matematyczne podstawy przetwarzania informacji. Ponadto IiE mogą się okazać na tyle angażującymi studiami (dużo całkiem nowych zagadnień do opanowania), że na pisanie nie będziesz miała czasu, a to IMO spora strata, jeśli masz do tego smykałkę i zapał.

Studiowanie czystego dziennikarstwa, szczególnie wtedy, kiedy nie ma się zainteresowań ani doświadczenia w tym kierunku, faktycznie brzmi jak bezrobocie po studiach, ale dla Ciebie polecam bloga MartaPisze - dziewczyna jest właśnie dziennikarką i studiuje dziennikarstwo, pracę w zawodzie ma, a niewiele jest starsza od Ciebie, więc mimo konkurencji i braku znajomości - można.

No i dla osób zainteresowanych sportem jest zawsze AWF.
Jeśli odwiedzie to trudno, liczę się i z tym. Studiowanie IiE nie jest dla mnie aż takie nowe, bo moje zainteresowania są dość wszechstronne. Po prostu chciałabym być "wielobranżowa."

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 19:15   #16
Kristiney
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nelciak Pokaż wiadomość

Marzeniem, a co robilas w tym kierunku? Od strony praktycznej - zdobywanie doswiadczenie lub teoretycznej - nauka do matury w celu osiagniecia wynikow umozliwiajacych dostanie sie na studia?
Rozumiem, że ty zdałaś rozszerzenia ze wszystkich przedmiotów na 100%, czego ci szczerze gratuluję. Przez rok przerwy od matury pracowałam i nie mialam czasu się uczyć, dlatego napisałam że raczej tych wyników nie poprawię więc czy jest sens rekrutować i co inni zrobiliby na moim miejscu. Jesli chodzi o pisanie róznych artykułów, felietonów - owszem, ale w gimnazjum. Pote jakoś nie było okazji.
Stary 2015-04-23, 19:11   #17
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fanka_Ammanna Pokaż wiadomość
Jeśli odwiedzie to trudno, liczę się i z tym. Studiowanie IiE nie jest dla mnie aż takie nowe, bo moje zainteresowania są dość wszechstronne. Po prostu chciałabym być "wielobranżowa."
Cóż, Twoje życie i Twoje wybory. Z doświadczenia mogę Ci jednak powiedzieć, że ta wielobranżowość... powinna być bardzo dobrze przemyślana, bo zazwyczaj chwytanie dwóch srok za ogon kończy się tym, że jedna ucieka, a w przytrzymanie drugiej musimy włożyć więcej sił, niż Ci, którzy od samego początku chwycili ją mocno, nie rozpraszani chwytaniem ogona drugiej sroki.

Posiadanie wielu talentów jest super, ale niestety zmusza do podjęcia pewnych decyzji typu: "z którego będzie więcej kasy?" albo naprawdę ostrej rozkminy pt. "jak to połączyć?". W wielu przypadkach da się różnego rodzaju talenty połączyć i jeszcze skorzystać na tym (wybijając się na tle mono-talentowej konkurencji), jednakże najprostsze olanie serca na rzecz rozumu kończy się... wypaleniem zawodowym.

Dzisiaj właśnie wykładowca opowiadał nam o losach znajomych, którzy razem z nim kończyli infę i ostrzegał, by robić to, co się lubi, bo niektórzy po tym, jak już nauczyli się coś robić bardzo dobrze (np. programować) stwierdzili, że jednak wcale tego nie lubią i nie chcą tego robić w życiu. Najskrajniejszy przypadek przebranżowił się z informatyka w masażystę... Ci wszyscy ludzie mieli zdolności informatyczne, nie było też tak, że programowanie sprawiało im przykrość (inaczej nie przetrwaliby studiów i nie staliby się dobrzy w swojej dziedzinie), ale jednak zabrakło prawdziwego serca i pasji. Oczywiście zazwyczaj ciężko jest przewidzieć taki zwrot zdarzeń, ale można zwrócić na to uwagę podczas samorozwoju i nie zaniedbywać swojego hobby, bo nie wiadomo kiedy nadarzy się okazja, by przydało się ono w życiu zawodowym.

Co do samego IiE, to na pewno warto nauczyć się programować, bo może się to przydać w różnorakich dziedzinach, natomiast o czystej ekonometrii słyszałam, że to praca w odosobnieniu, bez kontaktu z ludźmi, co mnie osobiście bardzo do niej zniechęciło.
Stary 2015-04-24, 07:49   #18
Aritta
Raczkowanie

Jeśli dziennikarstwo to coś co cię kręci i ci się podoba to warto spróbować. Jeśli jednak sytuacja wygląda tak, że chcesz tylko zdobyć jakiś papier to radzę wybrać inny kierunek. Ja w tym roku studiowałam biotechnologię. Zrezygnowałam po pierwszym półroczu bo to zupełnie mnie nie kręciło. Ważne jest żeby studiować coś z przjemnością, poza tym (jaki mi ostatnio powiedziała jedna Pani z agencji pracy) w Polsce i tak nie znajdziesz pracy w zawodzie .
Aritta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-26, 20:33   #19
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aritta Pokaż wiadomość
Jeśli dziennikarstwo to coś co cię kręci i ci się podoba to warto spróbować. Jeśli jednak sytuacja wygląda tak, że chcesz tylko zdobyć jakiś papier to radzę wybrać inny kierunek. Ja w tym roku studiowałam biotechnologię. Zrezygnowałam po pierwszym półroczu bo to zupełnie mnie nie kręciło. Ważne jest żeby studiować coś z przjemnością, poza tym (jaki mi ostatnio powiedziała jedna Pani z agencji pracy)w Polsce i tak nie znajdziesz pracy w zawodzie .
Racja, tylko kurczę czasem ciężko jest przewidzieć, co będzie dla nas fajnym kierunkiem, a co badziewnym, z tego względu, że studia mają zupełnie inną specyfikę niż nauka w szkole czy nawet self-study w domu i ulubione przedmioty z liceum nie są tu żadną wskazówką. Z perspektywy czasu uważam, że warto jest przewertować fora pod kątem informacji, jak wyglądają interesujące nas studia (co się tam robi, czego nauczają), najlepiej, jeśli uda się przy tym zdobyć konkretne przykłady realizowanych projektów oraz przerabianej literatury obowiązkowej tak, aby móc na podstawie w miarę obiektywnych wyznaczników ocenić, czy studia nam podpasują. Oczywiście porządny research to kupa roboty, ale IMO to dużo lepsza opcja, niż opieranie się na opiniach przypadkowych ludzi z neta pt. "tak, idź na xyz, bo to fajny i przyszłościowy kierunek"...

To akurat zależy ściśle od kierunku (m.in. na programistów nadal jest i w najbliższym czasie będzie popyt), ponadto studia to nie szkoła zawodowa, by uczyć pod konkretne stanowisko - one mają dawać podstawy teoretyczne do imania się różnorakich przedsięwzięć... Pewnie ta informacja tyczyła się stricte biotechnologii, gdzie faktycznie pracy na stanowisku "biotechnologa" jest więcej za granicą, ale szczerze? Nie trzeba być ekonomistą, by dostrzec, że w Polsce z sektorem R&D jest krucho, wystarczy połączyć pewne fakty, nie opierając się w swoim rozumowaniu głównie na informacjach znajomych, rodziny i ludzi z neta, którzy biotechnologami nie są (i tylko piszą, co im się wydaje) i nawet będąc licealistą pewne cenne wnioski na temat polskiego rynku pracy można wyciągnąć.

Edytowane przez Pantegram
Czas edycji: 2015-04-26 o 20:35

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-02, 12:58   #20
pedagogpisze
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli dziennikarstwo to coś co cię kręci i ci się podoba to warto spróbować. Jeśli jednak sytuacja wygląda tak, że chcesz tylko zdobyć jakiś papier to radzę wybrać inny kierunek. Ja w tym roku studiowałam biotechnologię. Zrezygnowałam po pierwszym półroczu bo to zupełnie mnie nie kręciło. Ważne jest żeby studiować coś z przjemnością, poza tym (jaki mi ostatnio powiedziała jedna Pani z agencji pracy) w Polsce i tak nie znajdziesz pracy w zawodzie .
To Pani się myliła!

Studia nie gwarantują pracy w zawodzie, ale jeśli się starsza i zdobywasz doświadczenie w czasie studiów to ją znajdziesz.

Facebook
Instagram
Stary 2015-05-04, 09:00   #21
Aritta
Raczkowanie

Szczerze to mam nadzieje że Pani się myliła, ponieważ coraz bardziej zastanawiam się nad swoją przyszłością. Mam koleżankę,która podczas studiów robiła dużo praktyk i stażów po 5 latach skończyła z tytułem magistra inżyniera i pracy znaleźć nie może bo nie ma doświadczenia. Niestety ale tylko niektóre kierunki dają nam pewną pracę. Reszta to już tylko kwestia znajomości i szczęścia. Tak uważam, chociaż bardzo chciałabym się mylić .
Aritta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-05, 06:09   #22
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze to mam nadzieje że Pani się myliła, ponieważ coraz bardziej zastanawiam się nad swoją przyszłością. Mam koleżankę,która podczas studiów robiła dużo praktyk i stażów po 5 latach skończyła z tytułem magistra inżyniera i pracy znaleźć nie może bo nie ma doświadczenia. Niestety ale tylko niektóre kierunki dają nam pewną pracę. Reszta to już tylko kwestia znajomości i szczęścia. Tak uważam, chociaż bardzo chciałabym się mylić .
Moim skromnym zdaniem:
1. Tak, znalezienie pracy (szczególnie dobrej) to jest MIĘDZY INNYMI kwestia znajomości i szczęścia... przy czym przez znajomości należy rozumieć nie nepotyzm, a referencje, wyrobioną wśród znajomych markę nas jako specjalisty, czy nawet cynk od znajomego o prowadzonej w danej firmie rekrutacji, a szczęście to wiadomo Umiejętności też grają dużą rolę, ale wcale nie największą, tak jak to niektórym się wydaje, bo sieć kontaktów i umiejętności autoprezentacji są równie ważne.
Świetnie jest to opisane w tym artykule:
http://alexba.eu/2006-03-20/rozwoj-k...rtosc-rynkowa/

2. To nie kierunek daje pracę, tylko ewentualnie umiejętności, jakie się podczas jego studiowania nabywa. Kiedy wykształcenie nie daje żadnych umiejętności, poza może zwiększeniem ogólnej erudycji, nie zwiększa ono szans na rynku pracy (i nic dziwnego, skoro jest głównie "papierowe") natomiast jeśli podczas studiów np. uczysz się języków czy masz możliwość zdobycia uprawnień (np. pedagogicznych) czy certyfikatów, to tak, ma to wartość na rynku pracy i to dużą.

3. Praktyka praktyce nierówna, staż tak samo. Niestety, ale wiele ofert staży/praktyk to wykorzystywanie studentów do odmóżdżającej roboty, nie dającej im doświadczenia. Ciężko przy tym odróżnić dobry staż od kiepskiego, bo czasem nawet możliwość obserwowania specjalistów przy pracy sporo daje, nawet jeśli parzy się dla nich kawę.
Myślę, że najbardziej kluczowa jest zasadnicza kwestia, której studenci powinni się trzymać: praktyka/staż jest dla studenta, natomiast normalna praca jest dla pracodawcy. Chodzi mi o to, że na ogół praktyka/staż to taki kurs doszkalający/wdrożeniowy z możliwością poznania struktur firmy, a nie zdobycia pełnoprawnego doświadczenia zawodowego, i tak jest traktowany. Doświadczenie praktyczne daje na ogół dopiero normalna praca z pełnym zakresem obowiązków. Jak ktoś szuka normalnej pracy dopiero po magistrze, kiedy to pracodawca nie ma już zniżek za zatrudnienie takiej osoby, ale może spodziewać się wysokich oczekiwań finansowych z powodu posiadania tytułu mgr, to w połączeniu z wysokimi kosztami zatrudnienia zielonego w temacie pracownika, nie posiadającego doświadczenia w branży, zatrudnienie takiej osoby wcale dla pracodawcy nie jest atrakcyjne wbrew temu, co się studentom wydaje.

Najlepsza opcja to szukać pierwszej pracy, kiedy się jeszcze studiuje (kiedy studia są ciężkie, to można zatrudnić się na czas pisania pracy dyplomowej, kiedy już zajęć na uczelni jest minimum) - wtedy pracodawcy skłonni są przymknąć oko na brak doświadczenia, otrzymując w zamian pracownika o niskich kosztach zatrudnienia (student).

Praktykantom zatrudnianym za grosze albo nawet za darmo żaden poważny pracodawca nie powierzy odpowiedzialnych zadań do wykonania, stąd pracodawcy wiedzą, że wszelakie praktyki mają bardzo mierną wartość, jeśliby chcieć je policzyć jako "pełnoprawne" "doświadczenie zawodowe".

---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ----------

Poza tym Aritta z moich obserwacji wynika, że masa osób ma problem ze spójnością CV, określeniem celu zawodowego i konsekwentnym dążeniem do niego. Być może Twoja koleżanka jest od tego wyjątkiem, ale spotykam jednak na forach sporo osób, które narzekają na to, że mają doświadczenie, a pracy brak, a później okazuje się, że to doświadczenie to jest od Sasa do Lasa po różnych branżach rozsiane tak, że summa summarum do żadnej branży nie da się go złożyć do kupy tak, by było w jakikolwiek sposób imponujące...

Przykładowo ktoś: zbierał truskawki, sprzątał, pracował jako kelnerka, hostessa, w call center i w sztabie wyborczym przy liczeniu głosów i mówi, że ma "kupę doświadczenia", bo przecież pracuje od 16 r. ż., ale jednak jak tak się przyjrzysz temu doświadczeniu, to niestety złożone do kupy nie jest ono wiele warte...

Czas edycji: 2015-05-05 o 06:03
Stary 2015-05-08, 00:25   #23
megamag
BAN stały

Dziennikarzem zostaje się z racji doświadczenia, a nie z racji ukończonego kierunku. Fakt, ze staże to często wykorzystywanie darmowej siły roboczej, ale innej drogi nie ma. Mam wśród znajomych ze dwóch dziennikarzy sportowych i właśnie zaczynali od zapitalania za darmo albo na stażach, albo w studenckim radiu. Więc jak chcesz wykonywać ten zawód, to się bierz do roboty i nie narzekaj.

A jeśli mogę coś doradzić, to przeprowadzkę. Większość mediów jest w Warszawie.

A z tymi zaocznymi... To według kolejności zgłoszeń przyjmują Wyższe Szkoły Srania w Bambus, rekrutacja na zaoczne na uniwerkach jest taka sama jak na dzienne (tylko progi niższe).

Zamiast więc siedzieć i biadolić, że wyniki marne i że w domu nikt nie studiował, poskładałabym papiery na kierunki, które leżą w obrębie twoich zainteresowań (mniej lub bardziej) i jakbym się dostała, zaczęłabym się czym prędzej rozglądać za doświadczeniem zawodowym. A jakbym się nie dostała, poprawiałabym maturę albo spróbowała na zaoczne i też rozglądała za doświadczeniem zawodowym.

A dziennikarstwo to głupie studia są, nie chodźcie tam, bo czeka was srogi zawód. Byłam, widziałam, uciekłam. Tak głupich studiów świat nie widział, powinni tego zabronić.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-09, 17:48   #24
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Dziennikarzem zostaje się z racji doświadczenia, a nie z racji ukończonego kierunku. Fakt, ze staże to często wykorzystywanie darmowej siły roboczej, ale innej drogi nie ma. Mam wśród znajomych ze dwóch dziennikarzy sportowych i właśnie zaczynali od zapitalania za darmo albo na stażach, albo w studenckim radiu. Więc jak chcesz wykonywać ten zawód, to się bierz do roboty i nie narzekaj.

A jeśli mogę coś doradzić, to przeprowadzkę. Większość mediów jest w Warszawie.

A z tymi zaocznymi... To według kolejności zgłoszeń przyjmują Wyższe Szkoły Srania w Bambus, rekrutacja na zaoczne na uniwerkach jest taka sama jak na dzienne (tylko progi niższe).

Zamiast więc siedzieć i biadolić, że wyniki marne i że w domu nikt nie studiował, poskładałabym papiery na kierunki, które leżą w obrębie twoich zainteresowań (mniej lub bardziej) i jakbym się dostała, zaczęłabym się czym prędzej rozglądać za doświadczeniem zawodowym. A jakbym się nie dostała, poprawiałabym maturę albo spróbowała na zaoczne i też rozglądała za doświadczeniem zawodowym.

A dziennikarstwo to głupie studia są, nie chodźcie tam, bo czeka was srogi zawód. Byłam, widziałam, uciekłam. Tak głupich studiów świat nie widział, powinni tego zabronić.

Mogłabym tylko dodać, że staż najlepiej jest wykorzystać jako okazję do wkręcenia się do firmy (robisz dobre wrażenie, pracując jak "muzin" za darmo i nawiązując kontakty, ale w lepszych firmach jeśli dasz się poznać jako pracowita i kontaktowa osoba, to skłonni są po stażu podpisać normalną umowę), ewentualnie staże to dobra opcja, aby spróbować swoich sił w różnych działkach (kiedy np. nie wiemy, czy chcemy być grafikiem komputerowym, czy programistą, możemy się w obu dziedzinach podczas stażu sprawdzić i dzięki praktyce i obserwacjom mieć lepszy ogląd na to, co nam bardziej podchodzi).

Lepiej też jako atut zawodowy w CV wymieniać umiejętności nabyte podczas stażu zamiast samego faktu odbycia stażu, bo to, że po stażu firma nie zdecydowała się na dalszą współpracę z nami (i to wielokrotnie, bo mamy dużo staży w CV, ale nic więcej) może świadczyć na naszą niekorzyść.

Czas edycji: 2015-05-09 o 17:55
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości