|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Problem z rentą
Witam Was wszystkie,
Wiem, ze taki problem bardziej nadaje sie na jakies forum prawne ale szczerze mowiac jestem na wizazu juz tyle lat ze bardziej "ufam" Waszym opinion, tym bardziej, ze zgrupowanie tutaj jest na tyle zroznicowane, ze moze znajdzie sie ktos kto mial podobny problem i bylby w stanie pomoc. Moja przyjaciolka stracila ojca w wieku 17 lat. Od tego momentu otrzymywala rente w wysokosci okolo 1400-1500 zl. Ma tez brata, ktory jednak niedlugo po smierci ojca ukonczyl technikum i poszedl do pracy wiec nigdy nie podlegal pod wyzej wspomniana rente. Od poczatku renta przychodzila na konto mamy mojej przyjaciolki ktora nie dawala jej z tego zadnych pieniedzy mowiac ze "to idzie na jej utrzymanie i utrzymanie domu". Mama sama nie pracuje poniewaz ma(miala) duze klopoty ze zdrowiem takze utrzymywala dom z renty mojej przyjaciolki i swojej (ktora dostala po zmarlym mezu) ok 700 zl. To nie bylo nigdy wielkim problemem poniewaz moja przyjaciolka dorabiala sobie w weekendy i miala swoje pieniadze (nieduzo ale dla nastolatki wystarczajaco )Po ukonczeniu liceum przyjaciolka dostala sie na studia i jednoczesnie wyprowadzila z domu, poniewaz chciala byc blizej uczelni. Jakos w okolicach tego czasu, mama znalazla nowego mezczyzne ktory zamieszkal z nia w domu. Pan pracowaj (i pracuje) wiec byl to kolejny dochod. Jej mama caly czas dostawala rente na swoje konto i umowily sie ze bedzie jej przelewac ok 600 zl na czynsz i oplaty. Przez pierwszy rok mieszkalam razem z nia i wiem ze zawsze byly problemy ("za duze rachunki wyszly, ponad 600 zl mam ci przeslac? Nie tak sie umawialysmy" itp itd) Po tym roku przyjaciolka stracila cierpliwosc, poszla do zusu i zmienila odbiorce renty na siebie. Powiedziala rowniez mamie, ze bedzie jej przesylac 400 zl miesiecznie z tej wlasnie renty. Utrzymanie domu nie powinno byc wielkim problemem jako, ze w tym momencie mama mialaby swoja rente+400 zl drugiej+ dochod jej mezczyzny. Minely dwa lata. Moja przyjaciolka mieszka ze swoim chlopakiem, studiuje dziennie i dorabia sobie w weekendy zeby moc sie utrzymac. Dzisiaj otrzymala pismo, w ktorym zus zawiadamia ja, ze jej mama podzielila rente mojej przyjaciolki i teraz obie beda otrzymywac jej polowe. Na pytanie dlaczego odpowiedziala "bo jej sie nalezy". Prawdopodobnie zrobila to ze zlosci bo nigdy nie odpowiadal jej podzial ktory moja przyjaciolka zaproponowala. Zrezygnowala tez ze swojej renty co sprawilo ze tak naprawde stracila pieniadze a nie zyskala. Moja przyjaciolka nie jest zalezna finansowo od swojej matki, od dobrych kilku lat utrzymuje sie w 100% sama i wiem ze bedzie jej duzo ciezej w tej sytuacji. Moje pytanie jest takie: czy jest cos co mozna w tej sytuacji zrobic? Odwolac sie czy cos? Ja nie jestem teraz w kraju ale bardzo chce ja wspomoc chociazby jakas porada, niestety nie znam sie na prawie ani rencie? Dziekuje za jakakolwiek porade i przepraszam za brak polskich znakow, wiem ze pewnie ciezko sie czyta
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z rentą
Trochę dziwne jest dla mnie, że jedna dostawała rentę 700 zł a druga 1400. Renta rodzinna jest przyznawana jedna do podziału po równo między osoby uprawnione z tego co wiem. Sama ją zalatwialam w tym tygodniu, tak tłumaczyła mi pani w zusie i tak czytałam. Co dokładnie miała napisane w tym piśmie?
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Twoja przyjaciółka jest pewnie dalej zameldowana w domu matki i dlatego matka mogła w ZUSie powiedzieć, że pokrywa koszty utrzymania córki i rentę podzielono.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko, czy matka koleżanki na pewno dostawała rentę rodzinną? Czy jakąś inną? Bo mi to wygląda tak, że wcześniej całość dostawała koleżanka, a teraz matka się po nią też zgłosiła i renta w rezultacie jest podzielona na pół
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Ale przecież po ukończeniu 18 lat ZUS sam wzywa uprawnionego do złożenia NIP, bo od tego momentu uprawniony sam rozlicza podatek i w ogóle...Przynajmniej ja i moje rodzeństwo tak miałyśmy. Tu nie chodzi tylko o zwykłą zmianę numeru konta.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Przepraszam za zamieszanie, nie dowiedzialam sie dokladnie, renta ktora otrzymywala mama byla to renta ze wzgledu na niezdolnosc do pracy (nie znam prawidlowej nazwy).
Zeby moc podzielic rente rodzinna musiala zrezygnowac z tej swojej. Kolezanka jest dalej zameldowana w domu rodzinnym, jako ze razem z mama i bratem sa wspolwlascicielami nieruchomosci. Numer konta zmienila dopiero w wieku 20-21 lat bo szczerze mowiac chyba nawet wszesniej o tym nie pomyslala. Kiedy poszla do zusu zeby zmienic numer konta powiedziano jej ze po jej 18 urodzinach zostalo wyslano do niej pismo na ten temat ale jej owczesny adres korespondencyjny byl adresem domu rodzinnego w ktorym juz wtedy nie mieszkala, jej mama nigdy nie wspomniala ani nie przekazala jej zadnej korespondencji. Tego samego dnia zmienila i adres korespondencyjny i numer konta. Kolezanka idzie do zusu w poniedzialek ale mialam nadzieje, ze moze uda mi sie uzyskac jakies informacje wczesniej, zeby miala jakies pojecie o sprawie, wiadomo jak to w zusie bywa...
Gwoli scislosci pisze tutaj z 3 roznych urzadzen i tylko jedno ma polska klawiature ! ![]() Prawo jazdy ! Edytowane przez madzior22 Czas edycji: 2015-05-09 o 18:53 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Według mnie nic nie da się w tej sytuacji zrobić. Skoro mama jest uprawniona do renty rodzinnej i złożyła wniosek żeby ją pobierać to będzie dzielona na pół między nią i Twoją koleżankę.
|
|
#9 |
|
.
|
niech dziewczyna złoży pozew o alimenty
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
twoja kolezanka to jeleń który ryje rogami o sufit i dostaje sie wlasnie do sasiadow
:facepalm: |
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Ok rozumiem, dzięki wszystkim za pomoc i odpowiedzi
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2015-05-09 o 19:39 |
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że jest tak jak Kle_oo pisała. To dalej jest ta sama renta do podziału (no prawie, te kilka procent różnicy), tylko jest mniej osób uprawnionych.
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, bo to jest tak, że renta przysługuje na wszystkich uprawnionych - mogą nią być dzieci uczące się do ukończenia 25. roku życia albo wdowa/wdowiec do końca życia, pod pewnymi warunkami.
Wdowa/wdowiec może się zrzec swojej części renty na dziecko, kiedy to dziecko ukończy 18. rok życia. Skoro matka tej dziewczyny nie może pracować, to pewnie dlatego ma tę część renty po zmarłym mężu. Chyba dziewczyna nie może wiele zrobić w takiej sytuacji, poza wniesieniem pozwu o alimenty. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Na 100% tak jest. Póki dzieciaki się uczą i matka może też wziąć na siebie ją (czyli tak jak tu) jest ona dzielona po równo. Potem całość dostaje już dożywotnio matka.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
wdowa musi miec 50lat by dostac rente po mężu<albo osiagnac 50 do 5 lat po smierci> inaczej nie dostaje nic!
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404 Tutaj są przepisy dot. wdowy, jest kwestia niezdolności wdowy do pracy, nie tylko wiek się liczy.
Czyli przyjaciółka autorki ma rentę do podziału z matką, takie są przepisy. |
|
|
|
|
#20 |
|
lokalna gwiazda
|
Być może matka pobierała swoją rentę z powodu niezdolności do pracy i rentę rodzinną na córkę. A potem osiągnęła wiek w którym jej też należy się renta rodzinna, pewnie korzystniejsza, bo to zdaje się 90% świadczenia męża i renta została podzielona na matkę i pełnoletnie uczące się dziecko. Pełnoletnie dziecko musi dostarczyć zaświadczenie, że się uczy, więc nie do końca jest tak, że matka mogła sobie coś tam pozmieniać bez wiedzy córki. Renta należy się w równych częściach. Gdy dziecko przestanie się uczyć, matka dostanie całość.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Life is a drink ...
|
Nie ma możliwości się odwołania bo renta przysługuje Twojej koleżance jak i jej Mamie. Chciała to podzieliła... Nic na to nie zrobicie.
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwi trochę fakt, że się o to teraz starała skoro jej renta wynosi ok.700 a po podziale renty rodzinnej dostanie tez te 700 zł. No chyba, kończy się okres 5 lat od chwili śmierci męża kiedy to ww. warunki matka spełnia i może ubiegać się o rentę po nim i stąd te kroki. A jak dziewczyny wspomniały, po tym jak autorka skończy się uczyć cała kwota przypadnie matce więc to już będzie opłacalne. Cytat z Gazety Prawnej: "Wdowa ma prawo de renty rodzinnej jeżeli w chwili śmierci męża ukończyła 50 lat lub jest niezdolna do pracy (prawo do renty wdowa nabywa również wtedy gdy przynajmniej jeden z tych warunków spełniła w ciągu pięciu lat od śmierci męża lub od zaprzestania wychowywania dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do renty rodzinnej)"
P. ![]() ____________________ Popycham drzwi, chociaż jest wyraźnie napisane ciągnąć ...tak jestem kobietą ![]() Edytowane przez lusia032 Czas edycji: 2015-05-15 o 13:42 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

)