Kobiety, które się nie malują- naturalność. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-10, 15:55   #181
kaledonia
zielony stworek

Dot.: Kobiety, które się nie malują- naturalność.

A podczas takich upałów też się malujecie

Ja przyznam się,że nie, od razu wszystko by spłynęło ze mnie,a nie nakładam tapety.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 16:01   #182
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość

Ja przyznam się,że nie, od razu wszystko by spłynęło ze mnie,a nie nakładam tapety.
Podkład mineralny, tusz i jest ok. Nic nie spływa.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 17:09   #183
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:

W upały się nie maluję, nie ma sensu. Pocę się jak świnia i każdy podkład lądował na chusteczce, którą wycierałam twarz.

Jednak zimą, jesienią lubię nałożyć podkład, wykonturować twarz czy nałożyć rozświetlacz. Cienie to już jak mam za dużo czasu do wyjścia
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 18:40   #184
201605090940
Konto usunięte

a jest sens się malować, jeśli ludzie nie widzą różnicy między mną w makijażu, a bez niego? maluję się leciutko bardziej z przyzwyczajenia niż z jakiejś potrzeby. choć czasem mam dni, kiedy ten lekki makijażyk [tusz+ewentualnie kredka] dodaje mi pewności siebie. podkładów i pudrów nienawidzę.

nie mam nic do dziewcząt, które się nie malują. kompletnie mnie to nie obchodzi o wiele bardziej wolę osoby niepomalowane niż te wszystkie "ślicznotki", na które bez pełnego makijażu strach patrzeć i to nie tylko z powodu braku urody, a z zaniedbań cery.
201605090940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-10, 21:33   #185
Polinezyjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandria_ Pokaż wiadomość
a jest sens się malować, jeśli ludzie nie widzą różnicy między mną w makijażu, a bez niego? maluję się leciutko bardziej z przyzwyczajenia niż z jakiejś potrzeby. choć czasem mam dni, kiedy ten lekki makijażyk [tusz+ewentualnie kredka] dodaje mi pewności siebie. podkładów i pudrów nienawidzę.

nie mam nic do dziewcząt, które się nie malują. kompletnie mnie to nie obchodzi o wiele bardziej wolę osoby niepomalowane niż te wszystkie "ślicznotki", na które bez pełnego makijażu strach patrzeć i to nie tylko z powodu braku urody, a z zaniedbań cery.
mam podobnie do Ciebie mi nawet kilka razy powiedzieli koledzy: po co się pomalowałaś, tak gorzej wyglądasz (było to miłe i szczere).

A co do podejścia do malujących się dziewczyn to mi to zwisa lubię podziwiać piękne i naturalne kobiety, te pomalowane ładnie i delikatnie również, ale takie wytapetowane to niezbyt. Moja koleżanka miała problemy z cerą i malowała się mocno, miała pomarańczową buzie i każdy a to dosłownie każdy kto jej nie znał, a chciał coś o niej powiedzieć mówił tak: No ta taka, co ma tapetę zawsze na twarzy (czasem o wiele wulgarniej to brzmiało).
Koledzy zawsze się zastanawiali jak jej chłopak ją całuje.
Widziałam jej problemy skórne i cały czas jej mówiłam, że mniejszy i słabszy podkład by wystarczył - ale ona dobrze się czuła dopiero w takim mocnym.

W każdym razie nie przeszkadzało mi to nigdy by się z nią przyjaźnić - jej buzia nie moja. Szkoda mi tylko jej było, że miała te problemy skórne.
21 tc córeczka
Polinezyjka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 10:08   #186
201605090940
Konto usunięte

dlatego też należy zacząć od pielęgnacji cery, a dopiero potem zająć się makijażem. wiele młodych dziewczyn ma szarą cerę spowodowaną paleniem, brakiem nawilżania, co potem chcą ukryć podkładem i pudrem, często nieodpowiednio dobranym. nie wiem, jak u innych, ale u mnie regularne peelingi bardzo pozytywnie wpływają na "świeżość" cery. sprawia wrażenie lepiej ukrwionej, aczkolwiek ja nie mam problemów z cerą oprócz lekkiego przetłuszczania i niezbyt widocznych wągrów na nosie.

makijaż może pomóc, ale nie jest lekiem na brak podstawowej pielęgnacji.
Stary 2014-07-11, 10:57   #187
Polinezyjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xandria_ Pokaż wiadomość
dlatego też należy zacząć od pielęgnacji cery, a dopiero potem zająć się makijażem. wiele młodych dziewczyn ma szarą cerę spowodowaną paleniem, brakiem nawilżania, co potem chcą ukryć podkładem i pudrem, często nieodpowiednio dobranym. nie wiem, jak u innych, ale u mnie regularne peelingi bardzo pozytywnie wpływają na "świeżość" cery. sprawia wrażenie lepiej ukrwionej, aczkolwiek ja nie mam problemów z cerą oprócz lekkiego przetłuszczania i niezbyt widocznych wągrów na nosie.

makijaż może pomóc, ale nie jest lekiem na brak podstawowej pielęgnacji.
Z pilingiem niektórzy muszą uważać- ja miałam jak byłam młoda brodawki płaski na buzi, wpadłam wtedy na świetny pomysł by pilingować buzię i rozsiewałam po całej twarzy. No cóż człowiek się uczy na błędach
21 tc córeczka
Stary 2014-07-11, 11:12   #188
nastka321
Przyczajenie

ja się maluję, bo niestety jak nei ejstem pomalowana to wszyscy się mnie pytaja co sie stalo bo wyglądam na bardzo zmęcozną/smutną/niewyspaną...
nastka321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 12:08   #189
Polinezyjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nastka321 Pokaż wiadomość
ja się maluję, bo niestety jak nei ejstem pomalowana to wszyscy się mnie pytaja co sie stalo bo wyglądam na bardzo zmęcozną/smutną/niewyspaną...
Mnie o to samo pytali bo byli przyzwyczajeni do mnie w makijażu, a po paru miesiącach bez tuszu i kreski na oku pytają co mi się stało, że się pomalowałam i po co także kwetia przyzwyczajenia ludzi do codziennego widoku podkreślonych oczu
21 tc córeczka
Stary 2014-07-11, 12:23   #190
lifeisbeautiful
Rozeznanie

Zamiast makijażu można zawsze ubrać wyróżniające się kolczyki, albo naszyjnik lub zadbać o swojego włosy, które mogą naprawdę dużo zmienić w wyglądzie i być ozdobą większą niż makijaż.

Myślałyście kiedyś o makijażu permanentnym?
lifeisbeautiful jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-11, 12:46   #191
Polinezyjka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lifeisbeautiful Pokaż wiadomość
Zamiast makijażu można zawsze ubrać wyróżniające się kolczyki, albo naszyjnik lub zadbać o swojego włosy, które mogą naprawdę dużo zmienić w wyglądzie i być ozdobą większą niż makijaż.

czasem własnie tak robię: kolczyki + naszyjnik + ładnie upięte włosy.
Ale czasem nie mam weny i po prostu nic nie robię:P.

Myślałam kiedyś o takim makijażu - w końcu zrobiłam przedłużane rzęsy zamiast tego i byłam bardzo zadowolona! miałam do tej pory 2 razy, raz na próbę przed weselem przyjaciółki, drugi raz na jej ślub i tym razem za długie zrobiłam, przez co źle się czułam.
a następnym razem zrobię gdzieś w grudniu do próbnego makijażu przed moim weselem by zobaczyć czy warto na moje wesele je przedłużać czy to nie będzie za dużo

A Ty miałaś makijaż permanentny? Długo się trzyma na oczach?
21 tc córeczka
Stary 2014-07-11, 21:22   #192
201605090940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lifeisbeautiful Pokaż wiadomość

mam właśnie coś takiego z włosami, że odpowiednio upięte (w moim przypadku nisko i luźno) dodają mi więcej urody niż makijaż. kiedyś na metamorfozach polecono mi spinanie włosów, bo ponoć powinnam bardziej odsłaniać twarz. może i racja, ale np. ulizane, gładko uczesane włosy wyglądają u mnie tragicznie.
bardzo często fryzura "działa" więcej niż kolorowe kosmetyki.
kobiety mogą oszpecić się nie tylko nadmiarem lub brakiem makijażu, ale również m.in. pożądanymi przez wiele z nich długimi włosami, które często obciążają wizualnie sylwetkę, zbyt mocno wydłużają optycznie twarz lub po prostu nie pasują.

ale podsumowując cały wątek, uważam, że fakt, iż ładniej wyglądamy w lekkim, dopasowanym makijażu nie znaczy, że od razu jesteśmy zaniedbane/brzydkie.

na przykład znałam dziewczynę, która w wieku 15 lat na IDEALNĄ cerę nakładała tyle podkładu, że rozsmarowywała go kilkoma wacikami. po co? najpierw zastanówmy się, czy nam to jest w ogóle potrzebne, czy mamy faktycznie co ukrywać może i bez makijażu nie mamy aż tak wyrazistych oczu, ale nie uważam, że "kolorówka" to coś, bez czego nie da się przeżyć. pomijając osoby z niewidoczną oprawą oczu, z defektami cery, które ciężko wyleczyć.

czasami mam dzień "paszteta", ale akceptuję siebie bez tuszu i kredki. zdrowe podejście przede wszystkim. choć przyznaję rację, że brak makijażu nie wszędzie i do wszystkiego pasuje. czasem nie chodzi nawet o to, by wyglądać lepiej, tylko o efekt ogólny.

oczywiście widzę swoje drobne defekty, jak np. cienie pod oczami, które mogłabym przykryć korektorem, czy nieco szeroki nos, który mogłabym wykonturować. nie jestem jakimś skończonym narcyzem. ale po co? nie zwracam na to uwagi.

Edytowane przez 201605090940
Czas edycji: 2014-07-11 o 21:24
Stary 2015-05-10, 16:53   #193
Aneczka91
Zakorzenienie

Nie maluję się na codzień ,wolę dłużej pospać Chyba że jest jakaś impreza to wytuszuję rzęsy i brwi podkreślę
Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń!

Aneczka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 17:02   #194
Leseratte93
Zadomowienie

Ja nigdy nie miałam makijażu na sobie i nie zamierzam Po prostu czułabym się jak przebieraniec. Jedynie maluję usta błyszczykiem, ale bardzo rzadko, bo zapominam . Jakoś nie mam tendencji do podkreślania swojej urody specyfikami typu puder, fluid, cienie do powiek czy tusz do rzęs albo kredka.

Edytowane przez Leseratte93
Czas edycji: 2015-05-10 o 17:23
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 17:24   #195
Michalina83
Zakorzenienie

Ja się nie maluję. Kiedyś próbowałam się malować ale czułam się dziwnie. Od dawna lubię sport i ciągle miałam wrażenie że coś spływa albo się rozmaże podczas wysiłku więc dałam sobie spokój. Czasami od wesela czyjegoś pomaluje oko. Użyję korektora do twarzy jak czasami jakiś syf wyskoczy, ale to głównie dlatego że po korektorze mi szybciej wysycha. Często używam też szminki bezbarwnej albo błyszczyka bezbarwnego, ale nie codziennie.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 17:36   #196
Pjerniczek
Zadomowienie

Nie maluję się w ogóle, nie czuję potrzeby. Lubię swoją urodę, patrzenie w lustro nie powoduje u mnie kompleksów, choć znam swoje wady i ideałem nie jestem. Kilka rzeczy bym poprawiła, ale bez ciśnienia Parę razy umalowałam się w domu, z ciekawości - wyglądałam ładnie, ale od razu starzej, wg mnie. W makijażu nie czuję się sobą po prostu. Dbam o cerę i nie mam powodów do wstydu. Jak mam ochotę 'zaszaleć', to robię hennę rzęs. Tuszu nie znoszę, a ponadto wytuszowane rzęsy okropnie ocierają mi się o okulary, bo mam długie. Dobry, umiejętny makijaż to fajna rzecz i kiedyś na pewno będę się upiększać w ten sposób. Ale teraz sobie tego nie wyobrażam. Moja mama nie wyjdzie bez makijażu nawet wyrzucić śmieci, ale nie namawia mnie w ogóle do malowania, w przeciwieństwie do przyszłej teściowej, która co jakiś czas jest wielce oburzona, że 24-latka chodzi bez grama tapety. Jestem młoda i tym się cieszę, jak się zestarzeję, to pomyślę o kamuflażu

77 70 55
Pjerniczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 19:04   #197
StarFighter
BAN stały

Więcej gimnazjalistek sie maluję niż dorosłych kobiet
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 19:14   #198
Ulubiona_rzecz
Zakorzenienie

Ja jedynie tuszu do rzęs używam i balsam/błyszczyk do ust, chociaż często zapominam o nim, a mam kilka w torebce raz miałam na studniówce podkład, jakoś dziwnie się czułam, może dlatego, że nie przyzwyczajona byłam. Również nie czuję potrzeby, żeby się malować, lubię swoją twarz. A że czasem jakiś pryszcz mi wyskoczy, no trudno. A komu nie wyskakują ? Ale wiadomo, każdy woli co innego

Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie

Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
Ulubiona_rzecz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 20:15   #199
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Ja się nie maluję. Kiedyś próbowałam się malować ale czułam się dziwnie. Od dawna lubię sport i ciągle miałam wrażenie że coś spływa albo się rozmaże podczas wysiłku więc dałam sobie spokój. Czasami od wesela czyjegoś pomaluje oko. Użyję korektora do twarzy jak czasami jakiś syf wyskoczy, ale to głównie dlatego że po korektorze mi szybciej wysycha. Często używam też szminki bezbarwnej albo błyszczyka bezbarwnego, ale nie codziennie.
Hheheh, ja się uwielbiam malować, ale też dużo ćwiczę i staram się ćwiczyć wcześnie, by móc potem się pomalować, ewentalnie czekam na wolny od treningu dzień i wtedy szaleję z makijażem Ale w sumie nawet w treningowe dni lubię stosować kremy BB. Nie straszę bez makijażu, ale w nim czuję się o nieebo lepiej
Szczerze, to rozumiem, że nie wszyscy lubią się malować i wolą przeznaczyć ten czas na coś innego, ale na palcach jednej ręki mogę policzyć osoby, które widziałam do tej pory bez makijażu i które wyglądały dobrze. Poza tym uważam, że o ile nastolatka może biegać jak chce, to jednak kobieta dojrzała wygląda bez makijażu często na umęczoną, udręczoną i zaniedbaną-to tylko moja opinia i rozumiem, jeśli ktoś się nie zgadza

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-10, 20:54   #200
mychamycha
Zakorzenienie

Ja bardzo lubię się malować i lubię, kiedy mogę poświęcić na to więcej czasu - malowanie sprawia mi dużą przyjemność, ale absolutnie nie robię sobie tapety. Zdarzają się też takie dni, że na uczelnię, czy do pracy wyjdę tylko z korektorem pod oczami, tuszem na rzęsach i lekko podkreślonych brwiach - tak całkiem do ludzi bez makijażu nie lubię wychodzić.
Co innego, kiedy w wolny dzień muszę skoczyć tylko na chwilę do spożywczaka, czy idę pobiegać w parku - wtedy nie mam na sobie grama makijażu.
mychamycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:28   #201
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Hheheh, ja się uwielbiam malować, ale też dużo ćwiczę i staram się ćwiczyć wcześnie, by móc potem się pomalować, ewentalnie czekam na wolny od treningu dzień i wtedy szaleję z makijażem Ale w sumie nawet w treningowe dni lubię stosować kremy BB.

Nie rozumiem korelacji. Serio, nie czepiam się.
Nie malujesz się cały dzień, bo masz tam o którejś trening
To ja bym 5-6 dni w tygodniu musiała chodzić bez makijażu. :/

A w tym wieku to faktycznie, słabo, już człowiek nie taki pierwszej urody a do ludzi w pracy czy tam gdzieś, się chce wyglądać.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:40   #202
Rena
Zakorzenienie

Uwazam ze troche przesadzacie z ta nie pierwsza uroda.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:45   #203
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Uwazam ze troche przesadzacie z ta nie pierwsza uroda.

Nie wiem czy przesadzam. Wiem co widzę w lustrze, uważam ze dobrze się całkiem trzymam, ale nie jestem już taka gładka i świeża jak wtedy, kiedy byłam te 20 lat młodsza.
Pewne zmiany sa z wiekiem naturalne- np. cieńsza skóra pod oczami, co się przekłada na wyraźniejsze cienie pod oczami np.

Nie mam problemu wyjść bez makijażu, ale w lekkim makijażu wyglądam zwyczajnie lepiej.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 11:46   #204
201605161428
Konto usunięte

Ja aktualnie uzywam tuszu i szminki. Jak mam wiecej czasu rano, uzysam tez cieni, ale zwykle zdarza sie to tylko w weekend Lubie siebie bez makijazu, tak samo lubi mnie Tz, mimo, ze mam np. podkrazone oczy i bardzo jasne usta i wygladam na nieco zmeczona.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 12:30   #205
201701191223
Konto usunięte

na codzień uzywam pudru , tuszu , i jak wychodzę gdzieś to błyszczyk lub pomadka delikatna, . Czasami chodzę bez makijażu jak cera jest gładka, jak coś się pojawia to stosuję puder i korektor, już mam za sobą makijażowe szaleństwo. dystkretny makijaż nude nie jest zły, Ważne by się od siebie w makijazu nie uzależnić.
201701191223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 13:09   #206
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie miałam makijażu na sobie i nie zamierzam Po prostu czułabym się jak przebieraniec. Jedynie maluję usta błyszczykiem, ale bardzo rzadko, bo zapominam . Jakoś nie mam tendencji do podkreślania swojej urody specyfikami typu puder, fluid, cienie do powiek czy tusz do rzęs albo kredka.
Też miałam takie zdanie w wieku 22 lat
Na studiach tylko pomadka i to taka naturalna i czasem tusz na rzęsy miałam. Dopiero do pracy musiałam się malować i się zaczęło.
Cytat:
Napisane przez Pjerniczek Pokaż wiadomość
Nie maluję się w ogóle, nie czuję potrzeby. Lubię swoją urodę, patrzenie w lustro nie powoduje u mnie kompleksów, choć znam swoje wady i ideałem nie jestem. Kilka rzeczy bym poprawiła, ale bez ciśnienia Parę razy umalowałam się w domu, z ciekawości - wyglądałam ładnie, ale od razu starzej, wg mnie. W makijażu nie czuję się sobą po prostu. Dbam o cerę i nie mam powodów do wstydu. Jak mam ochotę 'zaszaleć', to robię hennę rzęs. Tuszu nie znoszę, a ponadto wytuszowane rzęsy okropnie ocierają mi się o okulary, bo mam długie. Dobry, umiejętny makijaż to fajna rzecz i kiedyś na pewno będę się upiększać w ten sposób. Ale teraz sobie tego nie wyobrażam. Moja mama nie wyjdzie bez makijażu nawet wyrzucić śmieci, ale nie namawia mnie w ogóle do malowania, w przeciwieństwie do przyszłej teściowej, która co jakiś czas jest wielce oburzona, że 24-latka chodzi bez grama tapety. Jestem młoda i tym się cieszę, jak się zestarzeję, to pomyślę o kamuflażu
A widzisz,bo mam wrażenie,iż dla Ciebie makijaż=tapeta, a to nie musi być prawda. Po prostu trzeba dobrać odpowiedni kolor podkładu (ciężko o jasne niestety) i zachować umiar.
Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
Więcej gimnazjalistek sie maluję niż dorosłych kobiet
Nie chodziłam do gimnazjum to nie wiem. Wszystkie koleżanki moje 30+ się malują. Nawet moja mama podpatrzyła u mnie i po 50tce zaczęła się makijażem interesować. Wygląda o niebo lepiej!
W moim liceum w ogóle nie mogłyśmy się malować, do dziś tam tak jest,choć dyrekcja już inna, jednak tradycja pozostała

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 13:15   #207
201701191223
Konto usunięte

w moim liceum dopiero w 4 klasie niektóre się delikatnie malowały. jeśli było zakończenie roku to pomadka czy tusz był dozwolony. Ja pod koniec liceum używałam tylko kredki i bezbarwnej ochronnej pomadki i korektor. Jak koleżanka miała jaskrawe paznokcie to nauczyciel kazał jej zmyć.
Moja mama w młodości się malowała potem już nie i bardzo ladnie wygląda bez makijażu.

Edytowane przez 201701191223
Czas edycji: 2015-05-11 o 13:17
201701191223 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 13:33   #208
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Też miałam takie zdanie w wieku 22 lat
Na studiach tylko pomadka i to taka naturalna i czasem tusz na rzęsy miałam. Dopiero do pracy musiałam się malować i się zaczęło.
Liczę na to, że w mojej przyszłej pracy nie będą wymagać makijażu .
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 15:36   #209
Pjerniczek
Zadomowienie

Cytat:

A widzisz,bo mam wrażenie,iż dla Ciebie makijaż=tapeta, a to nie musi być prawda. Po prostu trzeba dobrać odpowiedni kolor podkładu (ciężko o jasne niestety) i zachować umiar.

Nie chodziłam do gimnazjum to nie wiem. Wszystkie koleżanki moje 30+ się malują. Nawet moja mama podpatrzyła u mnie i po 50tce zaczęła się makijażem interesować. Wygląda o niebo lepiej!
W moim liceum w ogóle nie mogłyśmy się malować, do dziś tam tak jest,choć dyrekcja już inna, jednak tradycja pozostała
Odróżniam umiejętny, subtelny makijaż od szpachli, którą można by skrobać dłutem. Po prostu nie potrafiłabym zdzierżyć jakiegokolwiek podkładu czy czego tam w kolorze skóry, na swojej twarzy. Miałabym wrażenie, że coś mnie dusi. Zwyczajnie nie czuję potrzeby malowania się, nakładania podkładu, tuszu, pudru, korektora, czy czego tam jeszcze. Nie kusi mnie ten cały rytuał. Od biedy mogłabym tuszować rzęsy, ale też nie wiem, po co. Blondynką nie jestem, żeby przyciemniać blade oko. I ciągle miałabym się się martwić, czy 'aby na pewno się nie rozmazałam?' Póki praca zawodowa nie będzie ode mnie wymagać makijażu, tak malować się nie będę.

Do gimnazjum chodziłam i smutne refleksje mnie nachodzą. Wtedy to były zupełnie inne dziewczęta, co teraz. Patrzę na zdjęcia swoje i koleżanek - 14-latka to była 14-latka, a nie wymalowana paskuda udająca trzydziestolatkę. Dzisiejsze gimnazjalistki sprawiają wrażenie, jakby nie chodziły do szkoły, żeby się uczyć, tylko szpanować markowymi ciuchami i mocnym makijażem. Zastanawiam się, jak będą wyglądać za 10, 20 lat. I co będą miały w głowie.
W moim liceum mało kto się malował, ale jeśli już, to delikatnie. Choć zdarzały się fajne okazy, wymalowane jak na dyskotekę, które latały co przerwę poprawiać maski i nosiły prostownice do szkoły. Może były z technikum budowlanego, które mieściło się w tym samym budynku, kto wie W każdym razie obserwowałam je z rozbawieniem.

77 70 55
Pjerniczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-11, 17:30   #210
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Hheheh, ja się uwielbiam malować, ale też dużo ćwiczę i staram się ćwiczyć wcześnie, by móc potem się pomalować, ewentalnie czekam na wolny od treningu dzień i wtedy szaleję z makijażem Ale w sumie nawet w treningowe dni lubię stosować kremy BB. Nie straszę bez makijażu, ale w nim czuję się o nieebo lepiej
Szczerze, to rozumiem, że nie wszyscy lubią się malować i wolą przeznaczyć ten czas na coś innego, ale na palcach jednej ręki mogę policzyć osoby, które widziałam do tej pory bez makijażu i które wyglądały dobrze. Poza tym uważam, że o ile nastolatka może biegać jak chce, to jednak kobieta dojrzała wygląda bez makijażu często na umęczoną, udręczoną i zaniedbaną-to tylko moja opinia i rozumiem, jeśli ktoś się nie zgadza
Mi bardziej chodziło o to, że ja w wieku kiedy większość dziewczyn zaczynało eksperymentować z makijażem uprawiałam sport, treningi sksy, często latało się ze szkoły prosto na te treningi i nie w głowie mi było malowanie się. W szkole źle patrzyli na te dziewczyny co się malowały więc za wiele dziewczyn nie ryzykowało. Czasami koleżanki próbowały się malować na treningi to już było trochę przegięcie. Miałam taką jedną co na jednym treningu potrafiła kilka razy zapytać czy jej się oko nie rozmazało. A potem jak już było tego sportu trochę mniej to nie byłam przyzwyczajona i nie czułam potrzeby, wręcz czułam się dziwnie.

Nie wiem czy wyglądam na umęczoną życiem bez makijażu, bo nikt ci prawdy w oczy nie powie, ale jak jeszcze w zeszłym roku mi (30+) się zdarzały sytuacje, że mnie o dowód w sklepie pytali to wcale się nie czuję tak źle bez tego makijażu .

Ja w zasadzie nie mam nic przeciwko temu, że ktoś nawet sobie strzeli tapetę a nie tylko delikatny makijaż. Jak się dziewczyna z tym lepiej czuje to czego ma się nie pomalować. Wkurza mnie jak dziewczyna ma ciśnienie na punkcie wyglądu. Miałam taką na studiach co bez makijażu się chowała albo zakrywała twarz poduszką, ale to już chyba jakiś odosobniony przypadek. Raz poznałam dziewczynę co miała straszne ciśnienie na punkcie swoich włosów, jak siedziała w pokoju to prostownica co chwilę w ręku. A jak wiatr zawiał a ona się pytała czy gdzieś jej przypadkiem coś nie odstaje. Oczywiście że odstaje, przecież wieje.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości