Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.30 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-10, 19:15   #271
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.30

Cytat:
Napisane przez Whim Pokaż wiadomość
Mam z Essence i jest ok, ale nie mam porównania z inną. To moja jedyna bezbarwna .
Dziękuję

Nie dbaj o markę ołówka, sprawdź czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bułgarii

Od dupy strony, zapraszamy
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 19:15   #272
bujdanaresorach
histoire abracadabrante

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, gdzie zmawiacie perfumy przez internet? Macie jakieś zaufane sklepy?
Najczęściej zamawiam z iperfumy, e-glamour, dolce, perfumeria.pl.
bujdanaresorach jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 19:20   #273
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
częściej z takimi właśnie rewelacjami się spotykałam.
ja oczywiście nie chcę demonizować korpo, ale to rzeczywiście ostra jada bez trzymaki.
teraz jestem na samodzielnym stanowisku specjalisty, szefowa poszła na maciezyński niczego nie przekazując - bo "żebyś za bardzo sie nie wykazala"
na szczęście dyrektora mam spoko, ale że 10 godzina siedzę to inna rzec, mało kiedy nie biorę roboty do domu, bo nie mam komu tego przekazać, nie ma kto mi pomóc. zanim wdrożę praktykantkę zdążą jej sie praktyki skończyć ....

wychodzenie z pracy punkt 16 jest zgodne z prawem (pod warunkiem, ze przyszłaś na 8.00) ale niezbyt mile widziane - no bo jak to, nie chcesz czegoś więcej dla firmy zrobić??

duuuuzo sie nauczyłam to fakt, ale ile zasuwam (zapier*****m) to moje.
Stary 2015-05-10, 19:29   #274
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
iperfumy.pl
Cytat:
Napisane przez bujdanaresorach Pokaż wiadomość
Najczęściej zamawiam z iperfumy, e-glamour, dolce, perfumeria.pl.
Dzięki
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 19:29   #275
agatkaao0
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agatkaao0 Pokaż wiadomość
Poradźcie jaką kupić trawę na działkę, żeby nie rosła wysoka Kupiłam jakiś czas temu golfową i miała być niska trawa, a rośnie tak samo jak ta, która była wcześniej
nikt , nic ?

— Czesław Miłosz
agatkaao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 20:13   #276
eibhlin87
Zakorzenienie

Jak poinformować sąsiadów, że hałas nie dobiega z mojego mieszkania? Sąsiad nade mną właśnie wiercił w ścianach żelbetowych i zewsząd wszyscy zaczęli do mnie walić (do drzwi, w rury CO) o ile sąsiadowi z piętra powiedziałam, że to nie u nas o tyle nie będę chodzić i tłumaczyć reszcie sąsiadom, że to nie my hałasujemy. Sąsiedzi prawdopodobnie myślą, że to u nas, bo ci nade mną kupili mieszkanie w tym samym czasie co ja, remontowali je 5 miesięcy (i w tym czasie także do nas przychodzili z pretensjami i sąsiad z klatki obok walił w rury), tż był u nich, bo poza hałasem zakurzyli nam i innym sąsiadom całe mieszkanie (nie zatkali wentylacji przy kuciu i zacieraniu ścian...). Mam dość wysłuchiwania od innych pretensji :/ Kartka w windzie, na drzwiach klatki schodowej? Napisać, że to nie my hałasujemy, czy żeby pretensje kierować do sąsiada? Moje biedne koty nie dość, że zestresowały się wierceniem to jeszcze waleniem do drzwi i w rury, mam dość hałasów i wysłuchiwania sąsiada, który wpadł do mnie z mordą nawet nie zapytawszy się czy to u mnie...
Stary 2015-05-10, 20:15   #277
201708160922
Konto usunięte

Na swoich drzwiach napisz, żeby się odczepili od ciebie, bo to nie ty
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 20:20   #278
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Na swoich drzwiach napisz, żeby się odczepili od ciebie, bo to nie ty
a na kartce " Miły sąsiedzie skargi przyjmuję pod nr .... (i tu numer drzwi sąsiada)"
Stary 2015-05-10, 20:22   #279
eibhlin87
Zakorzenienie

Nie mogę na swoich drzwiach, bo na drzwiach widzę to tylko ja i sąsiad z piętra (piętra są zamykane), a do mnie walą z dołu, i z boku, raz przyszła nawet dziewczyna dwa piętra niżej... Wywieszę chyba na drzwiach klatki.
Stary 2015-05-10, 20:25   #280
eibhlin87
Zakorzenienie

na drzwiach do piętra też nie mogę, bo któryś sąsiad zrywa kartki (np. ze stanem licznika). no i nie każdy fatyguje się osobiście, wolą walić w rury...
Stary 2015-05-10, 20:25   #281
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
duuuuzo sie nauczyłam to fakt, ale ile zasuwam (zapier*****m) to moje.
Możesz napisać, ile pracowałaś w korpo? Rozumiem, że teraz już pracujesz poza? O jakim mieście piszesz? Ja też znam różne opinie o korporacjach, teraz już z relacji znajomych i też nie są to rewelacje (szczególnie, jak ktoś nie jest młody, bez partnera, dzieci, hobby), aczkolwiek za kilka miesięcy sama mam pomysł z wysyłaniem cv do korporacji na początku... Myślę właśnie głównie o zdobyciu wiedzy, doświadczenia i później szukania czegoś poza.

Chcę kupić 3-4 pędzle Hakuro, zależy mi na możliwości wyboru, bo mam raczej upatrzone pędzle. Gdzie polecacie kupić?
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 20:30   #282
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka696969 Pokaż wiadomość
Gdzie można obejrzeć Ekipe z Warszawy online sezon III?
www.{bez spacji}warsawshore.mylog. pl

asia_aisa - cocolita.pl

Mam pytanie: jakie chusteczki do czyszczenia okularów korekcyjnych polecacie?
Stary 2015-05-10, 20:30   #283
201604301943
Konto usunięte

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51347900]Różne problemy z układem pokarmowym można odziedziczyć, ale nie wrzody, bakterią można się nawzajem zarazić.[/QUOTE]

Jedynie co, jeśli chodzi o "dziedziczność" wrzodów, to udowodniona predyspozycja do tej choroby u osób z grupą krwi '0', a grupę krwi już możemy odziedziczyć.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:13   #284
mycha9393
Zakorzenienie

GOTOWANIE W PAROWARZE

Ryż, kaszę itp w woreczkach normalnie wrzucam do parowaru jak inne produkty? Mam jeszcze taką miseczkę do gotowania ryżu - to do takiego kupowanego na kilogramy? Jak gotować kaszę/ryż jeśli nie mam popakowane w te małe woreczki? Wlewam wodę do tego pojemniczka i wsypuję czy jak?

---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość

asia_aisa - cocolita.pl

sezonowo pojawiają sie w biedronce - zazwyczaj w tych koszach leżą. Od biedy masz też w lidlu przy kasach takie w5.

Szczerze mówiąc mi się okulary najlepiej czyści psikaczem do ekranów LCD i ręcznikiem papierowym
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:15   #285
Whim
...

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość

sezonowo pojawiają sie w biedronce - zazwyczaj w tych koszach leżą. Od biedy masz też w lidlu przy kasach takie w5.

Szczerze mówiąc mi się okulary najlepiej czyści psikaczem do ekranów LCD i ręcznikiem papierowym
Nie polecam tych z Lidla, są tragiczne...

Whim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:17   #286
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
mojewypieki
codogara

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Jadłonomia (roślinne przepisy)
Kwestia smaku
Cytat:

Cytat:
http://iadorecinnamon.blogspot.com/ i słodkie, i słone.
http://www.makecookingeasier.pl/ czytam dla zdjęć, ładna estetyka
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/ wpisy często, różnorodność
http://www.krainasosny.pl/ mogłabym go mieć za sąsiada. genialne desery chłopak robi
Dziękuję wam za propozycje
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:21   #287
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panterarozyczka Pokaż wiadomość
Kinoman

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ----------

A nie lepiej zadzwonic i spytać dlaczego wchodzi? A nie myśleć o wymianach zamków w nie swoim mieszkaniu? I tak, u mnie maja klucze. W końcu to ich mieszknie i nie wyobraża sobie zeby ich nie mieli tym bardziej jakbym te co mi dali zgubila.
Dzięki

Cytat:
http://iadorecinnamon.blogspot.com/ i słodkie, i słone.
http://www.makecookingeasier.pl/ czytam dla zdjęć, ładna estetyka
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/ wpisy często, różnorodność
http://www.krainasosny.pl/ mogłabym go mieć za sąsiada. genialne desery chłopak robi

częściej z takimi właśnie rewelacjami się spotykałam.

Aż sama zapisze sobie te blogi szczególnie ostatni

Cytat:

asia_aisa - cocolita.pl

Dzięki

Ja mam z Biedry fajne są ale nie wiem czy teraz dostaniesz je.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:25   #288
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koritsi_a Pokaż wiadomość
Warto poczytać w Internecie który serwis w okolicy jest polecany. ASO jak to ASO płacisz ze 3 razy więcej niż w zwykłym warsztacie. Bo robocizna droższa a przy naprawie zawsze używają oryginałów to wiadomo ma swoja cenę. Aby odczytać komputer potrzebny jest program. Kazda marka ma chyba inny.

Mój mąż miał kiedys taki program na androida do odczytywania kodów błędów silnika. Problem jest taki ze później ciężko niektóre kody znaleźć w Internecie tzn ich wyjaśnienie. No i nie z każdym komputerem sie ten program łączy.
Ale ona nie chce naprawiać, tylko sprawdzić.

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi Tobie i innym dziewczynom
Jestem ze śląska i tu będę szukać auta, więc pewnie warszawskie ceny będą nieadekwatne
Opinie o różnych ASO są podzielone w zależności od osoby na forum, także ogłupieć można
A będę szukać konkretnie Corsy D.
Ja polecam jednak ASO danej marki, bo podłączenie do kompa to jedno, ale jednak oni znają tam te auta od podszewki i sprawdzą Ci np. coś, co nie jest tak oczywiste, ale oni się z tym często spotykają. Np. w Fiacie Bravo takim problemem danego modelu były odklejające się lamelki od chłodnicy klimatyzacji. Wątpię żeby serwisant z Renault akurat mi to sprawdził, bo by wiedział, że w Bravo jest taki problem

Ja za baardzo dokładne sprawdzenie mojego auta w ASO zapłaciłam 200 albo 250zł. Uważam, że nie jest to wysoka cena. Auto kupowaliśmy właśnie na Śląsku, sprawdzaliśmy w ASO Fiata w Tychach.

Warto się wcześniej umówić.

[1=0c567865bc5bc81ad7100e5 7ad69b5206a79ca99_61998c2 f33ab1;51348540]Dziewczęta, pewnie wiele z Was wynajmuję mieszkanie, jak u Was jest z kluczami? [/QUOTE]
U nas mieli klucze 'w razie wu' (mimo wszystko czasem trzeba*) ale NIGDY nikt nie przychodził. Nawet jak była jakaś naprawa itp., to umawiali wtedy, kiedy MY jesteśmy. Natomiast oglądaliśmy jedno mieszkanie i babka bez ogródek powiedziała, że ona przychodzi i sprawdza, czy np. młodzi mają porządek
Uciekliśmy stamtąd w te pędy, bo sorry, nawet moja mama nie sprawdza, czy mamy posprzątane, a co dopiero obca baba.. Poza tym ja pracowałam wtedy w systemie np. 2 dni pracy / 2 dni wolnego i często w 'standardowych godzinach pracy' np. o 12 byłam w domu. I sorry, ja sobie paraduję w piżamie i nie mam ochoty żeby mi ktoś właził.

Cytat:
Jak miło się znaleźć na czyjejś liście!
Ale jakoś brak czasu mnie dobił i daawno nic nie pisałam. Muszę znaleźć motywację i może wrócę. Chociaż jak oglądam takie zdjęcia np. na Jadłonomii i innych blogach, to mi smutno, bo tak pięknych nigdy nie zrobię
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:41   #289
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Możesz napisać, ile pracowałaś w korpo? Rozumiem, że teraz już pracujesz poza? O jakim mieście piszesz? Ja też znam różne opinie o korporacjach, teraz już z relacji znajomych i też nie są to rewelacje (szczególnie, jak ktoś nie jest młody, bez partnera, dzieci, hobby), aczkolwiek za kilka miesięcy sama mam pomysł z wysyłaniem cv do korporacji na początku... Myślę właśnie głównie o zdobyciu wiedzy, doświadczenia i później szukania czegoś poza.

Chcę kupić 3-4 pędzle Hakuro, zależy mi na możliwości wyboru, bo mam raczej upatrzone pędzle. Gdzie polecacie kupić?
wiesz co, ja znam multum ludzi, którzy pracują w IBM [helpdesk przede wszystkim] i pracują tam już długo, więc wnioskuję, że w tym przypadku nie jest akurat tragicznie.
nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że korpo jest fajną opcją na początek, zwłaszcza jeśli nie masz zamiaru po studiach zarabiać 2 tys. albo mniej. ja jestem poniekąd pogodzona z tym, że może się zdarzyć [ba, jest nawet bardzo prawdopodobne], że po studiach jakiś przepracuję w korpo. jest to o tyle komfortowe, że wiem, że tam się zawsze znajdzie praca za fajną kasę, więc jak inne opcje nie wyjdą to ten "plan b" wcale taki zły nie jest.

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ale ona nie chce naprawiać, tylko sprawdzić.

Ja polecam jednak ASO danej marki, bo podłączenie do kompa to jedno, ale jednak oni znają tam te auta od podszewki i sprawdzą Ci np. coś, co nie jest tak oczywiste, ale oni się z tym często spotykają. Np. w Fiacie Bravo takim problemem danego modelu były odklejające się lamelki od chłodnicy klimatyzacji. Wątpię żeby serwisant z Renault akurat mi to sprawdził, bo by wiedział, że w Bravo jest taki problem

Ja za baardzo dokładne sprawdzenie mojego auta w ASO zapłaciłam 200 albo 250zł. Uważam, że nie jest to wysoka cena. Auto kupowaliśmy właśnie na Śląsku, sprawdzaliśmy w ASO Fiata w Tychach.

Warto się wcześniej umówić.

U nas mieli klucze 'w razie wu' (mimo wszystko czasem trzeba*) ale NIGDY nikt nie przychodził. Nawet jak była jakaś naprawa itp., to umawiali wtedy, kiedy MY jesteśmy. Natomiast oglądaliśmy jedno mieszkanie i babka bez ogródek powiedziała, że ona przychodzi i sprawdza, czy np. młodzi mają porządek
Uciekliśmy stamtąd w te pędy, bo sorry, nawet moja mama nie sprawdza, czy mamy posprzątane, a co dopiero obca baba.. Poza tym ja pracowałam wtedy w systemie np. 2 dni pracy / 2 dni wolnego i często w 'standardowych godzinach pracy' np. o 12 byłam w domu. I sorry, ja sobie paraduję w piżamie i nie mam ochoty żeby mi ktoś właził.

Jak miło się znaleźć na czyjejś liście!
Ale jakoś brak czasu mnie dobił i daawno nic nie pisałam. Muszę znaleźć motywację i może wrócę. Chociaż jak oglądam takie zdjęcia np. na Jadłonomii i innych blogach, to mi smutno, bo tak pięknych nigdy nie zrobię
dawaj dawaj, ja też czytam
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 21:42   #290
JossStone
Zakorzenienie

Jeżeli PiS ma w planach zlikwidować NFZ to znaczy, że na operację kręgosłupa mojego tżta mam zacząć zbierać kasę sama? Wiem, że pytanie głupie, ale nie słyszałam o tym wcześniej i nie wiem czy chcą zlikwidować i będzie tylko prywatne leczenie się czy może mają jakieś inne rozwiązanie ?
JossStone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 22:04   #291
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
Jeżeli PiS ma w planach zlikwidować NFZ to znaczy, że na operację kręgosłupa mojego tżta mam zacząć zbierać kasę sama? Wiem, że pytanie głupie, ale nie słyszałam o tym wcześniej i nie wiem czy chcą zlikwidować i będzie tylko prywatne leczenie się czy może mają jakieś inne rozwiązanie ?
Nie martw sie, cos takiego nie przejdzie
Stary 2015-05-10, 22:58   #292
thewerka27
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, gdzie zmawiacie perfumy przez internet? Macie jakieś zaufane sklepy?
Zajrzyj na wątek perfumeryjny, znajduje się tam cała lista wiarygodnych sklepów i perfumerii internetowych oraz tych, których lepiej unikać.
thewerka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-10, 23:01   #293
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Korpo jest dobre na początek, żeby się przyuczyć. Tak na rok, dwa lata góra. Chociaż są ludzie, którym się podoba taki żywot i rodzaj pracy.

Ja wiem, że w swojej pracy nie wyrobię długo. Czasami nie śpię po nocach jak moi przełożeni wpadną na jakiś genialny pomysł. No ale zaciskam zęby, żeby mieć to minimum doświadczenia i dać nogę.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 00:23   #294
ZacpanaRapem
Zakorzenienie

Cytat:

asia_aisa - cocolita.pl

polecam te

ZacpanaRapem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 02:18   #295
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JossStone Pokaż wiadomość
mam nadzieję że do tego dojdzie, modlę się o to i marzę o tym i wkoncu zapanuje porzadek ze sluzba zdrowia

ale tak, jesli chodzi o operacje bedize trzeba samemu placic.

Nie wiem jak Polacy chcą to rozwiązać ale:

* np w Korei działa to tak, że placisz ubezpieczenie prywatnei (miesięcznie jakaś śmieszna kwota) i jak idziesz do lekarza placisz 10 zł za wizytę (wizyta w ciągu 30 min od wejscia do kliniki/) a jak nei jestes ubezpieczony placisz jakieś 90 zł.

* z operacjami jest też tak, że placisz jakies 80% ceny, więc zamiast 10 000 zł za kręgosłup, zapłaci się 2 tys i operacja jest w ciągu krótszym niż 1 miesiąc a nie jak u nas pewie z rok?
// oczywiscie jesli placisz miesiecznie na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, ale u nas przecież przy umowach odciągają Ci z wynagrodzenia 9% :/ wiec bedzie do wyboru: placic na nfz 9% i czekac rok w kolejkach albo placic samemu na prywatne, samemu sie ubezpieczyc i czekac parę dni na wizytę

Modlę się by tak było u nas.
Zalosne jest ze WSZYSCY placa ubezpieczenie zdrowotne, skladki i to jest czasem i po 400 zł za miesiąc i kolejka rok na operację.... pol roku do ortopedy... 10 mscy do okulisty a czetso ludzie maja wykupione LUX MED lub MEDICOVER za psie pieniadze, mniej niz 50 zł / sc i wizytę mają w ciągu miesiąca.

I tak powinno działać. Ze jest PRYWATNE ubezpieczenie.
Szefowi kliniki zalezy by miec klietnow wiec robi wszystko by ich miec, a nie dopuszcza do rocznych kolejek i zgarnia grubą kasę bo przeciez ma w dup*ie wszystko bo nie ma nad nim bata, jak teraz w NFZ.. o rany, ten temat mnie aż gotuje.

problemem napewno MOZLIWYM do rozwiazania: co z osobami starszymi? albo z ludzmi ktorzy nie mysla i nie beda chcieli wykupowac ubezpieczenia a jak zachoruja to nie beda miec kasy na wizyte. Ale w WIELU krajach DZIALA prywatna opieka i ludzie żyją.

---------- Dopisano o 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:17 ----------

Cytat:
Korpo jest dobre na początek, żeby się przyuczyć. Tak na rok, dwa lata góra. Chociaż są ludzie, którym się podoba taki żywot i rodzaj pracy.

Ja wiem, że w swojej pracy nie wyrobię długo. Czasami nie śpię po nocach jak moi przełożeni wpadną na jakiś genialny pomysł. No ale zaciskam zęby, żeby mieć to minimum doświadczenia i dać nogę.
90% moich znajomych pracujących w korpo jest tego zdania co Ty.
Sa przed otwieraniem swoich firm bądź przeniesieniem do pracy w malych firmach.

Ale idac juz do malej firmy nikt im nie zaproponije 1300 zł po pracy w korpo gdize sie jednak czegos nauczyli

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2015-05-11 o 02:26
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 02:19   #296
panterarozyczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
mam nadzieję że do tego dojdzie i wkoncu zapanuje porzadek ze sluzba zdrowia

ale tak, jesli chodzi o operacje bedize trzeba samemu placic.

Nie wiem jak chcą to rozwiązać ale:

* np w Korei działa to tak, że placisz ubezpieczenie prywatnei (miesięcznie jakaś śmieszna kwota) i jak idziesz do lekarza placisz 10 zł za wizytę (wizyta w ciągu 30 min od wejscia do kliniki/) a jak nei jestes ubezpieczony placisz jakieś 90 zł.

* z operacjami jest też tak, że placisz jakies 80% ceny, więc zamiast 10 000 zł za kręgosłup, zapłaci się 2 tys i operacja jest w ciągu krótszym niż 1 miesiąc a nie jak u nas pewie z rok?

Modlę się by tak było u nas.

Zalosne jest ze WSZYSCY placa ubezpieczenie zdrowotne, skladki i to jest czasem i po 900 zł za miesiąc i kolejka rok na operację.... pol roku do ortopedy... 10 mscy do okulisty a czetso ludzie maja wykupione LUX MED lub MEDICOVER za psie pieniadze, mniej niz 50 zł / sc i wizytę mają w ciągu miesiąca.

I tak powinno działać. Ze jest PRYWATNE ubezpieczenie.

Szefowi kliniki zalezy by miec klietnow wiec robi wszystko by ich miec, a nie dopuszcza do rocznych kolejek i zgarnia grubą kasę bo przeciez ma w dup*ie wszystko bo nie ma nad nim bata, jak teraz w NFZ.. o rany, ten temat mnie aż gotuje.

problemem napewno MOZLIWYM do rozwiazania: co z osobami starszymi? albo z ludzmi ktorzy nie mysla i nie beda chcieli wykupowac ubezpieczenia a jak zachoruja to nie beda miec kasy na wizyte. Ale w WIELU krajach DZIALA prywatna opieka i ludzie żyją.

---------- Dopisanoo 02:18 ---------- Poprzedni post napisano o 02:17 ----------

90% moich znajomych pracujących w korpo jest tego zdania co Ty.

Sa przed otwieraniem swoich firm bądź przeniesieniem do pracy w malych firmach.

Ale idac juz do malej firmy nikt im nie zaproponije 1300 zł po pracy w korpo gdize sie jednak czegos nauczyli

Ja na szczęście mam pakiet lux med. Mnie najbardziej śmieszy, jak gdzies czytałam, że na operacje biodra czeka się 20 lat... To jest chore tak jak i ten csly kraj
panterarozyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 02:30   #297
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Nie martw sie, cos takiego nie przejdzie
dlaczego tak uważasz?
nakłamał ostro w programie wyborczym? to jego postulaty z początku listy

---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 02:27 ----------

Cytat:
Napisane przez panterarozyczka Pokaż wiadomość
Ja na szczęście mam pakiet lux med. Mnie najbardziej śmieszy, jak gdzies czytałam, że na operacje biodra czeka się 20 lat... To jest chore tak jak i ten csly kraj
hahahaha
no wlasnie to jest PANSTWOWA SLUZBA ZDROWIA, na ktora musimy placic.
nienawidze tego ze nie mamy wyboru.
ja bym wolala PLACIC SAMA, a nie zmuszac mnie do placenia na NFZ ktory ma kolejki np ..20 lat
a za max 50 zł w firmie mozna wykupic luxmed lub medicover i czeka sie .... max 2 tyg.

Tak jak mowie, w tylu krajach to dziala i jest porządek. PRYWATNE UBEZPIECZENIE. Po przyjezdzie do Korei odkrylam.. ze rany, jakie to piekne. Placisz smieszne pieniadze co miesiac, zalezy od Ciebie czy placisz czy nie. Jestes chory to placisz 10 zł za wizytę i masz ją w ciągu 30 min max od wejścia do kliniki.

Nie ubezpieczyles sie - placsz 90 zł.

Tak samo z lekami: w Polsce place 90 zł za 1 opakowanie / miesiącznie za tabletki ktore musze brac do konca zycia.
W Korei, ktora jest srednio 3 x drozsza od Polski, bylam przerazona jak poszlam z recepta do apteki.... pani pyta : ,,czy mam ubezpieczenie prywatne i czy moze zobaczyc ? " - pokazałam jej ubezpieczenie, i cena do zaplaty z 300 zł skoczyła do .....30 zł za 1 opakowanie. Można?
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 02:45   #298
panterarozyczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
dlaczego tak uważasz?

nakłamał ostro w programie wyborczym? to jego postulaty z początku listy

---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 02:27 ----------

hahahaha

no wlasnie to jest PANSTWOWA SLUZBA ZDROWIA, na ktora musimy placic.

nienawidze tego ze nie mamy wyboru.

ja bym wolala PLACIC SAMA, a nie zmuszac mnie do placenia na NFZ ktory ma kolejki np ..20 lat

a za max 50 zł w firmie mozna wykupic luxmed lub medicover i czeka sie .... max 2 tyg.

Tak jak mowie, w tylu krajach to dziala i jest porządek. PRYWATNE UBEZPIECZENIE. Po przyjezdzie do Korei odkrylam.. ze rany, jakie to piekne. Placisz smieszne pieniadze co miesiac, zalezy od Ciebie czy placisz czy nie. Jestes chory to placisz 10 zł za wizytę i masz ją w ciągu 30 min max od wejścia do kliniki.

Nie ubezpieczyles sie - placsz 90 zł.

Tak samo z lekami: w Polsce place 90 zł za 1 opakowanie / miesiącznie za tabletki ktore musze brac do konca zycia.

W Korei, ktora jest srednio 3 x drozsza od Polski, bylam przerazona jak poszlam z recepta do apteki.... pani pyta : ,,czy mam ubezpieczenie prywatne i czy moze zobaczyc ? " - pokazałam jej ubezpieczenie, i cena do zaplaty z 300 zł skoczyła do .....30 zł za 1 opakowanie. Można?

Służba zdrowia do odstrzału. Ja nawet nie pamiętam kiedy byłam u rodzinnego, w poniedziałek nigdy się tam nie dodzwonisz w piątek to samo a resztę dni to zalezy jak ci szczęście dopisze i ogólnie po ilu wyłączą telefon. Plus do tego to, ze 30 min wcześniej jest rejestracja osobista więc możesz pomarzyć o pójściu po cokolwiek i z czymkolwiek. Wole poczekać np tydzień na internistę w lux niż codziennie robic z siebie debila dzwoniąc do ofochanych recepcjonistek wyłączających telefony.a wstawać o 5 rano by dojechać na osobistą i wrócić do domu, bo np wizyta będzie na 14 nie mam zamiaru. Szczególnie, ze do przejechania cale miasto

Edytowane przez panterarozyczka
Czas edycji: 2015-05-11 o 02:47
panterarozyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 08:30   #299
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Na pewno nie jedna z Was na sklep Kieryk,U Lili(sklepy z obuwiem) nie wiecie kiedy mniej więcej jest dostawa butów na lato typu sandałki na koturnach itp?

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 08:58   #300
zakonna
Naczelna Nastolatka

PYTANIE O TAPTALK czy ktoś wie jak zmienić rozmiar czcionki na taptalku??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości