Suknie już mierzymy i za rok stan cywilny zmienimy! PM 2016 cz. 29 ♥ - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-11, 17:17   #451
BielinkaO
Zakorzenienie

Dot.: Suknie już mierzymy i za rok stan cywilny zmienimy! PM 2016 cz. 29 ♥

Cytat:
Napisane przez Kotowe Pokaż wiadomość
Serio! Byłyśmy pełne podziwu że jej włosy po tylu dniach wyglądały tak dobrze. Zastanawiałyśmy się jak ona spała, ja rano wyglądam jak by mnie piorun strzelił a ona po dwóch nocach na ślub poszła.
A jaką miała fryzurę?

U mnie dzieci do 2 lata za darmo, do 10 - 50% ceny i usługodawcy 50% (jeżeli dobrze pamiętam).
BielinkaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 17:18   #452
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

co do dzieci to w niektórych lokalach, które odwiedziliśmy, do 3 czasem nawet 5 r.ż były za free
my niestety tak dobrze nie mamy i jak już dziecko siedzi na oddzielnym krześle ( czyli zajmuje miejsce) to płacimy 50%
za usługodawców 100%
grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 17:19   #453
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
a propo cen to u mnie do 14 roku zycia za pol ceny a co do uslugodawcow to sami decydujemy jakie menu dla nich robimy i od tego zalezy cena
U nas dzieci za darmo tylko do 3 roku życia a za 50% ceny chyba do 10. Beznadziejnie.
Usługodawcy są podzieleni. Za DJ/wodzireja mamy 100% ceny bo przerwa to przerwa - siedzą i jedzą. A za foto i kamerzystę jest 50% bo w przerwie nie zawsze siedzą, robię wtedy fotki i kręcą więc z założenia - zjedzą mniej.
Za barmana raczej nic bo coś by wspomnieli, poza tym on jest tylko 6h albo 7, nie pamiętam. Nie będzie miał czasu jeść
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 17:21   #454
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość
co do dzieci to w niektórych lokalach, które odwiedziliśmy, do 3 czasem nawet 5 r.ż były za free
my niestety tak dobrze nie mamy i jak już dziecko siedzi na oddzielnym krześle ( czyli zajmuje miejsce) to płacimy 50%
za usługodawców 100%
czyli jak to podzielicie? Ktore bedzie dziecko za darmo a ktore juz pol ceny? u mnie do 4 r.ż za darmo
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 17:24   #455
sylwia9d
Zakorzenienie

Cytat:

Ksiadz wam nic nie mowil na temat orientacyjnych cen?
No co Ty w moim regionie to raczej nie słyszałam o przypadkach, żeby ksiądz mówił cokolwiek o pieniądzach. Zresztą w tej parafii się ogłaszają, że nawet za darmo udzielą ślubu jeśli młodzi tylko chcą wziąć ślub, a ich nie stać. Z drugiej strony słyszałam plotę że 3 tys. krzyczą ale nam nic nie wspominali na temat pieniędzy.
Mam nadzieję, że to są tak fajni księża jak kuzyn trafił, żaden z proboszczy nie wziął za zaświadczenia ani za zapowiedzi bo powiedzieli, że za takie rzeczy się pieniędzy nie bierze. A za ślub dawali księdzu 500zł i nie wziął, dopiero jego żona "wcisneła" na siłę 300zł jako ofiara na kościół, a i tak nie był chętny do brania tych pieniędzy, a kazanie mieli boskie trwało chyba 10minut i wyszedł do nich przed ołtarz i kazanie było takie typowo do młodych-piękne
Stary 2015-05-11, 17:26   #456
Stella275
Nawiedzona PeMa

Cytat:
Napisane przez sylwia9d Pokaż wiadomość
No co Ty w moim regionie to raczej nie słyszałam o przypadkach, żeby ksiądz mówił cokolwiek o pieniądzach. Zresztą w tej parafii się ogłaszają, że nawet za darmo udzielą ślubu jeśli młodzi tylko chcą wziąć ślub, a ich nie stać. Z drugiej strony słyszałam plotę że 3 tys. krzyczą ale nam nic nie wspominali na temat pieniędzy.
Mam nadzieję, że to są tak fajni księża jak kuzyn trafił, żaden z proboszczy nie wziął za zaświadczenia ani za zapowiedzi bo powiedzieli, że za takie rzeczy się pieniędzy nie bierze. A za ślub dawali księdzu 500zł i nie wziął, dopiero jego żona "wcisneła" na siłę 300zł jako ofiara na kościół, a i tak nie był chętny do brania tych pieniędzy, a kazanie mieli boskie trwało chyba 10minut i wyszedł do nich przed ołtarz i kazanie było takie typowo do młodych-piękne

To tylko pozazdrościć. U mnie w parafii była ostatnio sytuacja, że ksiądz krzyknął sobie 1000zł za ślub, a organista 200zł bo jak to stwierdził że stówę to się płaci za wyrwanie zęba i za mniej nie zagra. Po postraszeniu kurią trochę spuścili z tonu ale uważam że młodzi i tak przepłacili.

19/2017
7/2018

Stella275 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 17:31   #457
sylwia9d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stella275 Pokaż wiadomość
To tylko pozazdrościć. U mnie w parafii była ostatnio sytuacja, że ksiądz krzyknął sobie 1000zł za ślub, a organista 200zł bo jak to stwierdził że stówę to się płaci za wyrwanie zęba i za mniej nie zagra. Po postraszeniu kurią trochę spuścili z tonu ale uważam że młodzi i tak przepłacili.
Ja myślę o 300/500zł coś w tym przedziale. Za organistę nie wiem- chyba 100zł wystarczy zwłaszcza że to niedziela więc i tak jest na miejscu. Kościół ubierają zakonnice i nie wiem chyba z 200zł trzeba będzie dać bo kościół będzie ubrany sam w sobie tylko dywan rozłożą, krzesła i klęczniki i ubiorą je, a na ławkach chyba kokardy kiedyś widziałam ale jak nic nie będzie to też płakać nie będę.
Stary 2015-05-11, 17:32   #458
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Cytat:
czyli jak to podzielicie? Ktore bedzie dziecko za darmo a ktore juz pol ceny? u mnie do 4 r.ż za darmo

myślę że taki 3-4 latek to już swoje krzesełko zajmie, a mniejsze to raczej na kolanach u rodziców. Chociaż to też jest beznadziejne, bo co zje taki 4-5 latek ? Na pewno nie połowę jedzenia dorosłego
Słabe to trochę, no ale w lokalu takie ma zasady- może do przyszłego roku się coś zmieni.
Stary 2015-05-11, 17:36   #459
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Faktycznie dziwny podział, nigdy nie wiadomo do końca czy dziecko będzie sobie siedziało samo czy u mamy na kolanach. I w ogóle moim zdaniem powinno patrzeć się na to ile dziecko jest w stanie zjeść.
Taki 5 czy 6 latek zje obiadek, trochę ciasta i owoców, wypije coś tam, potem to zje coś z zimnej płyty i popadnie w słodkie zapewne. Ciężko nawet uzbierać te 50% ceny talerzyka i ilość przeznaczone na to. Do tego 5 roku życia powinni robić za darmo, to dziecko wraz z rodzicami zjedzą 100% tego, co zostało przygotowane, a u mnie to na pewno by tak było skoro jest po 6 kawałków mięsa na obiad dla każdego:P
Stary 2015-05-11, 17:38   #460
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość

myślę że taki 3-4 latek to już swoje krzesełko zajmie, a mniejsze to raczej na kolanach u rodziców. Chociaż to też jest beznadziejne, bo co zje taki 4-5 latek ? Na pewno nie połowę jedzenia dorosłego
Słabe to trochę, no ale w lokalu takie ma zasady- może do przyszłego roku się coś zmieni.
ja czytalam, ze u mnie jest opcja innego menu dla dzieci nawet za 50zl. Pewnie cos prostego i malutkie porcje w sam raz dla nich. Moze u was tez sie da?
A 3-4 lata to mysle, ze w sam raz
Stary 2015-05-11, 17:48   #461
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

menu dla dzieci to swoją drogą- pewnie i tak byśmy chcieli inne, no i pewnie za jakieś 80 zł wyjdzie- no i to i tak wychodzi połowa ceny.
Teraz tak sobie pomyślałam, że może to o to chodzi- tzn taki maluch na kolanach to zje " z talerza rodzica" albo ze słoiczka, a takiemu 3-4 latkowi trzeba oddzielny obiad.
Myślę że przy zapraszaniu też podpytamy czy dzieci będą na kolanach, czy oddzielnie

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

opuszczam Was do wieczora- idę poczytać
Stary 2015-05-11, 17:55   #462
taedio
MerDer 4ever

Ja mam dzieci gratis tylko 1 r.ż. 50% do 9 r.ż. reszta 100%, usługodawcy też
Stary 2015-05-11, 18:01   #463
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Ja mam dzieci gratis tylko 1 r.ż. 50% do 9 r.ż. reszta 100%, usługodawcy też
W sumie roczne dziecko już powoli może "zwijać" jedzenie ze stołu bo w dużej mierze je to samo co dorośli więc pewnie tak wymyślili. Ale i tak niesprawiedliwe bo tu powinni patrzeć ile takie dziecko zje a nie czy w ogóle zje coś co będzie podane.
Trochę interes na tym kręcą.

Jak patrzyłam na dzieci u nas, gdybyśmy zapraszali, to wyszłoby nam takie drugie małe wesele, jest sporo już dorosłych więc w sumie prawie za wszystkich płacilibyśmy 100% ceny. Ładne mi dzieci:P
Stary 2015-05-11, 18:02   #464
sylwia9d
Zakorzenienie

My mamy bardzo mało dzieci w dodatku zniżka 50% ale nie wiem do ilu lat, a i tak nie zrobi to jakiejś dużej różnicy w budżecie.
Stary 2015-05-11, 18:03   #465
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
W sumie roczne dziecko już powoli może "zwijać" jedzenie ze stołu bo w dużej mierze je to samo co dorośli więc pewnie tak wymyślili. Ale i tak niesprawiedliwe bo tu powinni patrzeć ile takie dziecko zje a nie czy w ogóle zje coś co będzie podane.
Trochę interes na tym kręcą.

Jak patrzyłam na dzieci u nas, gdybyśmy zapraszali, to wyszłoby nam takie drugie małe wesele, jest sporo już dorosłych więc w sumie prawie za wszystkich płacilibyśmy 100% ceny. Ładne mi dzieci:P
No interes sie kręci
Moim zdaniem 50% ceny powinno być gdzieś do 9-10 r.ż. Takie dziecko nie je 100% porcji i nie zostaje na imprezie do 5-6 nad ranem

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
My mamy bardzo mało dzieci w dodatku zniżka 50% ale nie wiem do ilu lat, a i tak nie zrobi to jakiejś dużej różnicy w budżecie.
My chyba 23 dzieci
Stary 2015-05-11, 18:07   #466
sylwia9d
Zakorzenienie

Cytat:
No interes sie kręci
Moim zdaniem 50% ceny powinno być gdzieś do 9-10 r.ż. Takie dziecko nie je 100% porcji i nie zostaje na imprezie do 5-6 nad ranem

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

My chyba 23 dzieci
Moja koleżanka w tamtym roku miała 50 dzieci, więc jej chyba i tak nie przebije nikt. Ja chyba w takim przypadku bym zrezygnowała z obecności dzieci na weselu bo 1/4 gości to były dzieci. Nawet mieli specjalną atrakcję dla dzieci typu jakiś teatrzyk czy coś takiego, ale na zdjęciach były wszędzie dosłownie wszędzie.
U siebie zdecydowaliśmy z TŻ że zapraszamy tylko rodzinę z dziećmi, znajomych już bez dzieci i wyszła nam chyba 8 albo 7 dzieci.
Stary 2015-05-11, 18:08   #467
fioleciasto
Zakorzenienie

U nas dzieci będzie dosłownie kilka

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 18:10   #468
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
No interes sie kręci

My chyba 23 dzieci
Często spotykałam, że do 12 roku życia jest 50% i to w sumie prawda. M. ma w rodzinie 11latkę to zazwyczaj je połowę tego co my jak idziemy gdzieś na obiad. I w sumie tak je większość dzieciaków.

U nas wyszłoby 50 dzieci więc jak mówię - drugie małe wesele Ale u nas wiele dzieci ma już swoje połówki albo i też swoje dzieci więc to powiększa krąg

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Nie ma to jak wysłać maila z załącznikiem... bez załącznika Uwielbiam takie sytuacje. Dobrze, że się skapnęłam Często mi się tak zdarzało jak wysyłałam CV

Tak w ogóle są duże szanse, że po tym projekcie zostanę w tej firmie. Dziewczyna, której zaproponowali dalszą pracę rezygnuje bo nie wie na czym stoi, wyprowadza się z miasta:P Szansa dla mnie. Aczkolwiek z drugiej strony - ona odeszła to "zapchają dziurę" mną. Sama ciągle nie wiem czy dobrze byłoby podjąć z nimi dalszą współpracę. Ale chce wymusić na nich umowę o pracę a nie tam śmieciówki.
Stary 2015-05-11, 18:18   #469
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Moja koleżanka w tamtym roku miała 50 dzieci, więc jej chyba i tak nie przebije nikt. Ja chyba w takim przypadku bym zrezygnowała z obecności dzieci na weselu bo 1/4 gości to były dzieci. Nawet mieli specjalną atrakcję dla dzieci typu jakiś teatrzyk czy coś takiego, ale na zdjęciach były wszędzie dosłownie wszędzie.
U siebie zdecydowaliśmy z TŻ że zapraszamy tylko rodzinę z dziećmi, znajomych już bez dzieci i wyszła nam chyba 8 albo 7 dzieci.
Masakra Ja chcąc nie chcąc zapraszam z dziećmi bo rodzice nie zostawią ich samych 300-500 km od domu Znajomych zapraszamy bez dzieci Moja jedna kuzynka w dni wesela będzie miała 17 lat ale zaproszą ją raczej bez os. tow. Będę z nią jeszcze gadać na wakacjach ale raczej byłby to dla nas problem - jej rodzice muszą wziąć odpowiedzialność za tą osobę i miałabym problem z rozmieszczeniem pokoi :P

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
Często spotykałam, że do 12 roku życia jest 50% i to w sumie prawda. M. ma w rodzinie 11latkę to zazwyczaj je połowę tego co my jak idziemy gdzieś na obiad. I w sumie tak je większość dzieciaków.

U nas wyszłoby 50 dzieci więc jak mówię - drugie małe wesele Ale u nas wiele dzieci ma już swoje połówki albo i też swoje dzieci więc to powiększa krąg
Nie ma to jak wysłać maila z załącznikiem... bez załącznika Uwielbiam takie sytuacje. Dobrze, że się skapnęłam Często mi się tak zdarzało jak wysyłałam CV

Tak w ogóle są duże szanse, że po tym projekcie zostanę w tej firmie. Dziewczyna, której zaproponowali dalszą pracę rezygnuje bo nie wie na czym stoi, wyprowadza się z miasta:P Szansa dla mnie. Aczkolwiek z drugiej strony - ona odeszła to "zapchają dziurę" mną. Sama ciągle nie wiem czy dobrze byłoby podjąć z nimi dalszą współpracę. Ale chce wymusić na nich umowę o pracę a nie tam śmieciówki.

zapchaj dziura czy nie - praca i kasa jest :P o ile traktują Cię tam dobrze to ja bym nie rezygnowała
Stary 2015-05-11, 18:19   #470
fioleciasto
Zakorzenienie

Ja nawet nie wiem do którego roku życia my mamy zniżkę ale kojarzy mi się ze do jakiegoś małego

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 18:20   #471
zambeza
polaczek cebulaczek

dziewczyny, jest kolejna relacja u PM 2015! Klik
Stary 2015-05-11, 18:22   #472
Petit_Papillon
luckygirl

Hej w koncu mam chwile, zeby odpoczac. W pracy mialam intensywny dzien. Potem dlugi spacer z psiakiem. I gotowanie obiadu, a w sumie dwoch - dla siebie i dla W.
Niestety za duzo jest do czytania spamiary nadrobilam pobieznie - tematy polityki, na ktore nie lubie rozmawiac, bo zaraz sie denerwuje.
Ale widze tez temat dzieciakow na weselu. U Nas jest to 50% za dzieci od 5 do 15 lat. Ale u nas nie bedzie duzo dzieci. Nie chce tego.

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 19:31   #473
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra Ja chcąc nie chcąc zapraszam z dziećmi bo rodzice nie zostawią ich samych 300-500 km od domu Znajomych zapraszamy bez dzieci Moja jedna kuzynka w dni wesela będzie miała 17 lat ale zaproszą ją raczej bez os. tow. Będę z nią jeszcze gadać na wakacjach ale raczej byłby to dla nas problem - jej rodzice muszą wziąć odpowiedzialność za tą osobę i miałabym problem z rozmieszczeniem pokoi :P

zapchaj dziura czy nie - praca i kasa jest :P o ile traktują Cię tam dobrze to ja bym nie rezygnowała
My nie zapraszamy bo jest za dużo dzieci A rodzice sobie poradzę i gdzieś dziecko zostawią. A nie mamy daleko zamieszkałej rodziny więc chyba będzie ok

Sama nie wiem jak mi się u nich pracuje bo w samej firmie, tak fizycznie, nie pracuję. Jestem na delegacji i pracuję dla innej firmy w sumie. Tu nikt mi nic nie mówi, nie każe, nie pilnuje - robię co trzeba jak mi się podoba. W sumie jak dadzą mi umowę o pracę nawet na czas określony to zobaczymy, wiem, że do końca wakacji byłaby u nich praca, może do końca września. Sęk w tym, że dwa tygodnie lipca chce wolne, mamy urlop zaplanowany więc nie wiem. Mam nadzieję, że to wypali a i praca będzie

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Co to za cisza?
Poszłam do biedry. Od dawna kusił mnie olej lniany, wreszcie go kupiłam. Będę go pić, wsmarowywać i sama jeszcze nie wiem co. Fryzjerka powiedziała, że kropla wtarta we włosy sprawi, że się ładnie skręcą. Sama nie wiem, boję się tłustych strąków:P Ale wiem, że len działa świetnie na kręcone włosy.
Stary 2015-05-11, 19:39   #474
tetrikk
Zakorzenienie

Cześć! Oficjalnie się witam i włączam do dyskusji Na początek się przedstawię - ślub 23.07.2016, mamy zarezerwowaną salę, DJa i fotografa. Bierzemy ślub konkordatowy, podpisaliśmy już nawet dokumenty u księdza. A i mamy już super Świadków A tak w ogóle to jestem Karolina
tetrikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 19:44   #475
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Cześć! Oficjalnie się witam i włączam do dyskusji Na początek się przedstawię - ślub 23.07.2016, mamy zarezerwowaną salę, DJa i fotografa. Bierzemy ślub konkordatowy, podpisaliśmy już nawet dokumenty u księdza. A i mamy już super Świadków A tak w ogóle to jestem Karolina
witamy ile jestescie razem, kiedy byly zareczyny, co robicie na co dzien, ile macie lat?
Stary 2015-05-11, 19:51   #476
52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość

Witaj
52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 19:52   #477
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
dziewczyny, jest kolejna relacja u PM 2015! Klik
Właśnie przeczytałam

My prosimy na wesele bez dzieci, będą tylko dzieci rodzeństwa

Przekimałam się po południu dwie godzinki i wstałam jak zwykle głodna jak wilk
Stary 2015-05-11, 19:53   #478
tetrikk
Zakorzenienie

Cytat:
witamy ile jestescie razem, kiedy byly zareczyny, co robicie na co dzien, ile macie lat?
Szybko odpowiadam - jesteśmy razem już 4 lata, zaręczyliśmy się w lutym tego roku na szczycie stoku narciarskiego we Włoszech. Tak, w chwili zaręczyn miałam przypięte narty, kask i google ruszyć się nie mogłam, hihi
W tym roku oboje kończymy 25 lat, ja pracuję w marketingu (i mam nadzieję uruchomić swojego bloga kulinarnego niedługo) , a TŻ ma jeszcze rok studiów prawniczych i intensywnie się uczy (aczkolwiek nie powiem, że nie wkurza mnie jak codziennie obraca się na drugi bok gdy ja wychodzę do pracy... )
A, wesele będzie na ok 100 osób, ale nowocześnie bo ponad połowa to młodzi ludzie ale fajnie

Edytowane przez tetrikk
Czas edycji: 2015-05-11 o 19:55
tetrikk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 20:21   #479
ann2016
Zakorzenienie

tetrikk witaj też mamy 23 lipiec

my zapraszamy dzieci tylko z rodziny i będzie ich 9.

poszliśmy z tż w końcu pobiegać bo mieliśmy kontuzje i był tydzień przerwy ale złapała nas taka ulewa, że niestety tylko pół dystansu
ann2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-11, 20:23   #480
lenka990
Zaszynszylowana

10 ślubnych trendów na rok 2016:
http://styl.fm/newsy/163212.10-slubn...paign=newsbill

A my dzieci nie będziemy mieć, bo w rodzinie mamy albo osoby 16+ albo poniżej 1 roku. Tylko mój chrześniak w dniu ślubu będzie miał 4 lata. Zależeć będzie od jego rodziców czy go wezmą.

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Edytowane przez lenka990
Czas edycji: 2015-05-11 o 20:27
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości