![]() |
#91 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zajęcia dodatkowe dla dzieci - tak czy nie?
O właśnie, ja się zastanawiam żeby mojego 3,5 latka zapisać na gimnastykę. Mój jest ruchliwy, lubi ruch, śmieje się z niego że jest mały "parkurowiec" jeśli wiecie o co mi chodzi - nie ma dla niego rzeczy niemożliwych - jak jest murek to koniecznie z niego zeskoczyć itp. I myślę, że dla takiego łobuza coś takiego jak gimnastyka byłaby świetnym rozwiązaniem.
Ale to wiązałoby się z dojazdami ponad 20km do innego miasta. W ciągu tygodnia ja już jeżdżę do swojego lekarza, niedługo pewnie młodego pociągnę na terapię logopedyczną. I 3 razy w tygodniu dojeżdżać to jednak już spory wydatek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49921727]. Ale jak sobie pomyślę o tych dzieciakach, które codziennie coś mają, to aż mi żal. Te nasze 2 dni w tygodniu czy czasem 1 dzień - to jest w sam raz.[/QUOTE]
Zalezy od dzieci, moje moga co dzien cos miec i jeszcze w weekend na basen czy do bawialni na silowni chca isc, i chodzimy. Ja padam a one w ogole nie zmenczone. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Konto usunięte
|
Ale twoje dzieci po pierwsze są starsze od moich, po drugie trochę inaczej wygląda edukacja w USA, co też ma wpływ na ogólną kondycję psychofizyczną dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49990694]Ale twoje dzieci po pierwsze są starsze od moich, po drugie trochę inaczej wygląda edukacja w USA, co też ma wpływ na ogólną kondycję psychofizyczną dziecka.[/QUOTE]
Moj syn ma 4 latka. Narazie chodzi do przedszkola. Jak wyglada to inaczej? Poprostu dzieci sa inne, i "zalowac" innych bo twoje dzieci byly zmeczone nie ma sensu. Edytowane przez OYE Czas edycji: 2015-01-29 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Konto usunięte
|
Ok, jakoś wydawało mi się, że starsze masz - ale córka starsza, prawda?
U nas? z reguły dzieci przychodzą do szkoły o 7 (a więc pobudka 6, czasem 5:30) i siedzą na świetlicy, chociaż lekcje zaczynają 8-8:45. Lekcje kończą o 12-13, potem znów świetlica, do 15-16-17 godziny, tu różnie. Z reguły też do domu zadawana jest praca domowa, nie zawsze dziecko na świetlicy odrobi - więc robi to w domu. Na świetlicy nie ma mowy o odpoczynku, bo jest mała, dzieci dużo, ciągły gwar. Różnica zapewne jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49990934]Ok, jakoś wydawało mi się, że starsze masz - ale córka starsza, prawda?
U nas? z reguły dzieci przychodzą do szkoły o 7 (a więc pobudka 6, czasem 5:30) i siedzą na świetlicy, chociaż lekcje zaczynają 8-8:45. Lekcje kończą o 12-13, potem znów świetlica, do 15-16-17 godziny, tu różnie. Z reguły też do domu zadawana jest praca domowa, nie zawsze dziecko na świetlicy odrobi - więc robi to w domu. Na świetlicy nie ma mowy o odpoczynku, bo jest mała, dzieci dużo, ciągły gwar. Różnica zapewne jest? ![]() Corka ma 9 lat i jest w szkole od 8;00 do 3;30 i to sa caly czas lekcje nie zabawa na swietlicy, w domu jest o 4. Jest w 4 klasie i ma bardzo duzo pracy domowej. Odrabia zaraz po szkole i kolo18 idziemy na zajecia lub silownia/basen/. My od zawsze zyjemy aktywnie takze dzieci do tego przyzwyczajone. Ja o 21 padam o one nie zmenczone ![]() Twoje dzieci sa na swieticy od 7 do 17? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzeniona
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49921727]Natomiast nie wyobrażam sobie, jak można dziecku organizować każde popołudnie.[/QUOTE]
Ja też nie, a miałam takich znajomych. Jedna koleżanka miała w tygodniu 3 razy szkołę muzyczną, 2 razy angielski, raz basen, raz tenisa, raz niemiecki i raz balet. W weekendy chodziła jednocześnie na dwa zajęcia. Wyglądała w pewnym momencie jak trup i tylko odliczała dni, kiedy skończy tę cholerną szkołę muzyczną, bo wtedy będzie miała 3 wolne popołudnia, co dla niej brzmiało jak Eden. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
Pewnie, że tak bo nie można przesadzić z ilością zajęc bo zamiast pomóc dziecku to tylko je skrzywdzimy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
By dziecko moglo miec szanse byc dobrym w jakims zajeciu musi poswiecic temu bardzo duzo czasu. Ocyzwiscie pod warunkiem ze lubi i chce. Corka ma 9 lat takze jeszcze sprobuje golfa i bedzie sie musiala okreslic na czym chce sie skupic. I w tym bedzie miala zajecia min 3/4 w tyg. wiemy ze to napewo bedzie taniec bo bardzo lubi, takze od wrzesnia zaczna z konkurecyjna grupa taneczna i do tego jeden sport plywanie, tenis, lub golf. Takze zajecia bedzie miec codzien. A z czasem bedzie musiala wybrac jedno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
U nas już jak dzieci były w przedszkolu to miały zajęcia dodatkowe - w ramach zajęć i czasu, który spędzały w przedszkolu. Gimnastyka, balet, angielski, logopeda itp. To było fajne bo wiedziałam że mają fajnie wypełniony czas.
W szkole, wiadomo, koniec zabawy. Dlatego ja wolę zajęcia dodatkowe, ale w weekend. Kiedy w ciągu tygodnia dzieciaki są wykończone lekcjami, nauką, różnymi godzinami zajęć. A ja załatwianiem, odstawianiem, odbieraniem, pracą i zakupami jakoś mi się to nie widzi. Może jestem złą matką, że mi się nie chce, ale najnormalniej nie daje rady. I te korki . . . No więc szukam nawet jednorazowych fajnych i oryginalnych zajęć. A nuż złapią bakcyla ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Moja 4-letnia córka też ma w przedszkolu trochę zajęć- angielski + drugi język (ojczysty opiekunek- cudzoziemki), rytmikę, taniec.
Uwielbia śpiew i taniec, ma dobry słuch muzyczny (potrafi bezbłędnie zaśpiewać melodię po usłyszeniu 1-2x), bardzo interesuje ją granie na instrumentach (fortepian i trąbka ![]() ![]() Zaczęła dodatkowe zajęcia taneczne- była zachwycona, bardzo przejęta i się starała- inne dzieci uciekały z sali, nawet płakały (mowa o 3-4 latkach)- nie wiem, dlaczego rodzice robią to swoim dzieciom. Od jesieni choruje i wszelkie zajęcia dodatkowe zawieszone - wszystkim zajmuje się w domu, nawet mąż uczy ją siatkówki ![]() Ja bym się skłaniała do rozwijania zdolności muzycznych/plastycznych, mąż zachęca ją do sportów (myślał o aikido dla niej, ale ma predyspozycje do siatkówki, też fizyczne). Sama zdecyduje i wybierze, a jeśli trafiłaby potem do dobrej szkoły i na tym się skupiła (też ew. jakieś koła naukowe itp) to z powodu dużego obciążenia w każdej chwili będzie mogła zrezygnować z zajęć dodatkowych, nic na siłę. Na razie chętna do wszystkiego, bo to dla niej duża frajda i atrakcja. I ma bardzo dużo energii i siły na wszystko ![]() U mnie w rodzinie były takie dzieci, które same chciały chodzić na wiele zajęć pozalekcyjnych np. szkoła muzyczna (3x w tyg), zajęcia plastyczne (2x) i sport (2x)- rodzice przekonywali,że to za dużo, a dziecko się uparło i chodziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
A czy któraś z Was wysyłała dzieci na zajęcia kulinarne? Ciekawa jestem relacji dzieci. Moje lubią się bawić ze mną w kuchni, ale takie zajęcia to trochę co innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Nie, bo u nas nie ma takich. Ale aż żałuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Raczkowanie
|
Monissiella poleciła mi Kiddos w Jachrance nad Zegrzem, tam właśnie mają takie warsztaty <3. Ktoś zna to miejsce? Wygląda bardzo ciekawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Przyczajenie
|
Zajęcia dodatkowe dla dzieci jak najbardziej tak, ale tylko wtedy jak dziecko chce na nie chodzić i to jest dla niego przyjemność. W innym wypadku nie ma na siłę co posyłać. Mój syn chodzi na zajęcia do <ciach>l] i uśmiech na twarzy jest za każdym razem jak ma kolejne zajęcia. To jest wyznacznik zajęć i tego czy posyłać czy nie. Tyle
![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2015-05-11 o 17:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Przyczajenie
|
Boże, jak czytam niektóre wypowiedzi to nie chce mi się nawet w to wierzyć. Tenis dla 4-letniego dziecka? Golf? Skrzypce? Nie wiem dlaczego, ale wszystko to tak brzmi tandetnie i pompatycznie. Nie można wyszukać dla dziecka jakiś zajęć dodatkowych z "normalnej półki", czegoś na jego poziomie wiekowym, żeby nie czuło się zmuszane tylko przy okazji miało z tego jakąś radochę? Widzę, że niektórym od własnych ambicji palma odbiła... Odsyłam do lektury: http://emaluszki.pl/155_zajecia_doda...la_dzieci.html, może coś to komuś uzmysłowi.
Edytowane przez Shavonda Czas edycji: 2015-05-24 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Przedszkola już NIE proponują dodatkowych zajeć, nie mogą. Jeśli już chcesz namawiać do czytania czegoś tendencyjnego, to niech to będzie chociaż miało odzwierciedlenie w rzeczywistości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
Przecież wiadomo, że dzieciak nie ma prawa czuć radości ze sportu albo gry na instrumencie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51511396]Przecież wiadomo, że dzieciak nie ma prawa czuć radości ze sportu albo gry na instrumencie
![]() Daj spokój, to takie tandetne.. :P
![]() |
#111 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;51508883]Przedszkola już NIE proponują dodatkowych zajeć, nie mogą. Jeśli już chcesz namawiać do czytania czegoś tendencyjnego, to niech to będzie chociaż miało odzwierciedlenie w rzeczywistości.[/QUOTE]
W przedszkolu mojego syna jest cała lista dodatkowych zajęć do wyboru do koloru. Odbywają się codziennie po godzinie 14.
![]() |
#112 |
Konto usunięte
|
Państwowe czy prywatne?
W państwowych raczej nie ma takiej opcji, jeśli zajęcia są, to dyrekcja nieźle musi obchodzić prawo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;51514178]Państwowe czy prywatne?
W państwowych raczej nie ma takiej opcji, jeśli zajęcia są, to dyrekcja nieźle musi obchodzić prawo.[/QUOTE] Przedszkole jest prywatne ale odniosłaś się do artykułu w którym mowa była raczej o prywatnych placówkach
![]() |
#114 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem co można robić z 4-latkami na kortach tenisowych, jak ich nauczyć gry na skrzypcach, na pianinie itp, ale wszelkie zajęcia plastyczne i ogólno-sportowe bardzo polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
Z zaciekawieniem czytałam o zajęciach na jakie posyłacie dzieci. Też jestem zdania, że trzeba obserwować dziecko, co mu się podoba, a co nie. Moja H. jeszcze nie ma roku i póki co przymierzamy się do zajęć na basenie. Myślę, że około 2 roku zapisze ją na jakieś zajęcia z innymi dziećmi, w ramach integracji, bo niestety mało ma kontaktu z dziećmi. Czasami nawet nie zdobywanie umiejętności jest najważniejsze, a wspólne spędzanie czasu. Tak myślę, ale czas pokaże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
BAN stały
|
W Lublinie są ciekawe bezpłatne zajęcia dla dzieci <ciach> . Ja wysłałam tam córki i bardzo dobrze się bawiły
Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2015-06-24 o 08:49 Powód: usunięcie linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Przyczajenie
|
Moja 6 letnia córka chodzi 1xtyg na balet i 1xtyg na angielski. Poza tym w przedszkolu ma 5xangielski, 1xtańce i 1xszachy + rytmikę i gimnastykę. Myślę, że popołudniowe zajęcia są fajne w okresie jesienno zimowym. Jak jest ciepło to Nadia zdecydowanie woli plac zabaw i rower. Nie wiem jak to będzie od września bo zaczyna się szkoła
![]()
![]() |
#118 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;51514178]Państwowe czy prywatne?
W państwowych raczej nie ma takiej opcji, jeśli zajęcia są, to dyrekcja nieźle musi obchodzić prawo.[/QUOTE] A w państwowych szkołach podstawowych? tzn. płatne zajęcia dodatkowe? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Konto usunięte
|
Berry, różnie.
Masę zajęć prowadzą nauczyciele. Ale są też takie, które są płatne - bo szkoła wynajmuje pomieszczenia firmom. U na np. tak leci taniec i karate (przy czym karate prowadzi osoba, która też u nas normalnie pracuje, akurat jej szefostwo dogadało się z dyrekcją odnośnie wynajmu), kiedyś był z zewnętrznej firmy angielski. Darmowe są też, różne w różnych szkołach. Teatralne, plastyczne, ceramiczne, sportowe różne, kiedyś u mnie joga była na przykład... Część co roku się powtarza, część zmienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Pytałam, bo usłyszałam, że po zebraniu organizacyjnym w szkole, cały wielki hol był zajęty przez firmy od zajęć i można było się zapoznać z ich ofertą.
Czyli w przedszkolach przepisy nie pozwalają, a w szkołach tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.