|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie Czerwcowe 2015 - cz. VII - szczęśliwa
Cos słyszałam że coś ze szpitala się dostaje i dopiero do pracodawcy. A akt urodzenia do 14 dni ale zazwyczaj wyrabiają się do 7.
|
#2372 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Irmusia81;51401387]Cześć
Przyszedł mi dziś nowy wkład do gondoli i materacyk dla Frania, więc wszystko (poza malutkim kremem do pupy do szpitala- muszę mieć- jest na liście zakupy, Ikea, badanka krwi, MC Donald także się cieszę...U mnie noce są męczarnią już.... żadna pozycja nie jest dobra... boli mnie cały kręgosłup, miednica, brzuch....lepiej się nie kłaść wcale ![]() Aaaa i kurde waga mi spada! Nie wiem o co kaman, bo jem normalnie, słodycze wpiep..am codziennie a znów mam 0,5 kg mniej niż tydzień temu Nie rozumiem. Jakoś mnie z wagowego punktu widzenia to nie martwi (obecnie +9kg), ale martwię trochę o Frania...Uważaj z tym wychodnym ja dzisiaj miałam z mama maraton po sklepach i teraz ledwo żyje wszystko mnie boli i brzuch się spina. Z tą waga tez dziwne kiedy idziesz do gina żeby zapytać czy to tak może być? Tez nie mam pojęcia co z tym macierzyńskim i tacuerzynskim ja prowadzę swoją działalność wiec nie mam pracodawcy mam nadzieje że księgowa będzie wiedziała co i jak, a kiedy się decyduje czy idziemy na pół roku czy na rok??? Edytowane przez haniula1803 Czas edycji: 2015-05-14 o 20:37 |
|
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wysłałam
|
|
#2374 |
|
Zakorzenienie
|
A może to się później donosi? Tak pytam, bo ja małego już w lutym zapisałam na listę do przedszkola i później tylko uzupelnie dane dokładniejsze.
|
|
|
|
#2375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wyrabiam za Wami. Jak Wy znajdujecie czas?
Przeczytałam wszystko co u Was. Ja jakoś ostatnio jestem w złym humorze. Im bliżej terminu to mam jakieś głupie myśli, że to nie był najlepszy czas na drugie dziecko ![]() Co do macierzyńskiego to byłam ostatnio w Zusie i kobitka mówiła, że w ciągu 14 dni od urodzenia dziecka trzeba wszystko złożyć. Wniosek do pracodawcy o urlop macierzyński z wypisaniem na jaki okres i z adnotacją, że nie będziemy tego drugiego pół roku dzielić z ojcem dziecka, akt urodzenia. Możemy same złożyć bądź pracodawca. Ja pieluchy tetrowe jeszcze po córce prałam w 95 stopniach. Jeszcze miałam się do czegoś odnieść, ale wypadło mi z glowy. |
|
|
|
#2377 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2378 |
|
Zakorzenienie
|
Mimo, że u nas decyzja o dziecku była podjęta ekspresowo (wcześniej były inne plany, ale w kwietniu dostałam potwierdzone wyniki AMH), to o dziwo nie mam takich myśl. Za to mam ciągle myśli, czy sobie poradzę
i jak pogodzę macierzyństwo z pracą. To moje dwie natretne myśli.Siacha a Ty skąd taki czarne myśli? Moja babcia mówiła, że dziecko samo wybiera najlepszy czas dla siebie. Głowa do góry
Edytowane przez Marei Czas edycji: 2015-05-14 o 21:32 |
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Myboy na dwa tygodnie przed terminem porodu mozesz przejsc na macierzynski, takze lekarze roznie podchodza do tematu l4 w ostatnich tygodniach
|
|
|
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
Ta kobitka w Zusie też mi właśnie mówiła o tym, że lekarzom nie chce się wypisywać pod koniec l4. Tylko po co sobie skracać urlop skoro mamy prawo do zwolnienia.
|
|
|
|
#2381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() coś koło 100 zł za osobę chyba u nas za miesiąc 7 rocznica ślubu już
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. szefowa miała dostać 1000 zł za zatrudnienie mnie i to miały być pieniądze na opłacenie zusu. Wczoraj byłam w MUP rozliczyć się ze stażu i okazało się, że te pieniądze to ona dostanie, ale dopiero w ciągu 14 dni po zakończeniu mojej umowy. Za czerwiec do dnia porodu musze sobie sama zapłacić składkę, ale o tym to wiem od początku i na to miały być pieniądze z rozliczenia. Teraz jeszcze będę musiała za 3 tyg maja. Zaczyna mnie to wszystko przerastać. Przez to wszystko nie potrafię się wziąć za dokończenie wyprawki. Co chwilę bym ryczała, wkurzam się o byle co. Bardzo Was przepraszam, że się nie udzielam tak często, a jak przyjdę to taki o sobie. |
|
|
|
|
#2383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie pamiętam nawet, ceny są bardzo różne w zależności od restauracji, pakietu, w sensie ilości dań, przystawek, owoców, ciasta tortu, czy wszystko razem itp. |
|
|
|
|
#2384 | ||||
|
Zakorzenienie
|
my pierwsze chrzciny robiliśmy w tym samym zajeździe co wesele. Ale teraz chcemy gdzieś bliżej domu.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No ja mam właśnie mega chętkę na te frytaski po akt urodzenia- najlepiej wysłać męża, jak najszybciej, skoro ma być dołączony do wniosku. Ja mojego wyślę jak jeszcze w szpitalu będę.
|
|
#2385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jestem też pewna że jak już zobaczymy nasze dzieciaczki to wszystkie te problemy zbledna |
|
|
|
|
#2386 |
|
Zadomowienie
|
Czy tylko ja mam dzisiaj taki humor zwalony?? Wystarczy, że o czymś głupim pomyśle i moge wyć pół godziny, jak wodospad niagara... masakra, jeszcze TŻa nie ma poszedł sobie do kolegi... i oczywiście pierwsa myśl.. a jakby się coś zaczęło dziac?? a jego nie ma...
eh porządnie sobie dziś oczy wyczyszcze |
|
|
|
#2387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najbardziej będę te koszmarne chusteczki chyba przeżywać, że muszę ich używać
|
|
|
|
|
#2388 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=haniula1803;5140326 3] Cytat:
Bo albo czuję się po prostu zmęczona, albo mnie łapia skurcze w stopach, albo brzuch mi się spina. Także będę ograniczać zakupy do minimum. I odpoczywać często.A z wagą... Byłam u gin tydzień temu i wtedy miałąm +2 kg na plusie w stosunku do wcześniejszej wizyty. A dziś -0,5 kg. Następna wizyta 27-go mam nadzieję, ze do następnego ważenia (w niedzielę) "odzyskam" te 0,5 kg, a już na pewno nie spadnę bardziej z wagi... jeśli tak będzie, to chyba zadzwonię do lekarza i zapytam czy należy się tym martwić. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, będzie tak jak napisałaś. W ogóle jak się dowiadywalam w MUP to powiedzieli mi, że gdybym urodziła w trakcie trwania stażu to miałabym macierzyński. W Zusie powiedzieli mi, że nie ma takiej opcji. I bądź tu człowieku mądry |
|
|
|
|
#2390 |
|
Zakorzenienie
|
u nas mąż załatwiał jakoś 1-2 dni po porodzie, wtedy najlepiej było żeby załatwił to podczas mojego pobytu w szpitalu bo i tak odwiedzin na salach nie było to nie przydał się w szpitalu za bardzo.
|
|
|
|
#2391 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Irmusia81;51404797]eee nie...to raczej na miejscu wypisują. Tylko trzeba pójść z zaświadczeniem ze szpitala bodajże do urzędu stanu cywilnego włąściwego dla szpitala, w którym się urodziło dziecko. U mnie w pracy akt urodzenia można dosłać trochę później. Najważniejsze są te wnioski.
Cytat:
|
|
|
|
|
#2392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat miałam staż w samej placówce PUP-u, a też byłam w ciąży wtedy.
|
|
#2393 |
|
Zakorzenienie
|
Co do Pepco to ja nie przepadam, ale kilka ciuchów mam po synu, potem nosiła je moja siostrzenica, wróciły do nas i są w dobrym stanie. Ale i tak staram się tam nie kupować
|
|
|
|
#2394 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie, a oni się zarzekali, że składka na chorobwe jest odprowadzana.
|
|
|
|
#2395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2396 | |
|
Zakorzenienie
|
a mój mąż nie zamierza z niego skorzystać...
Bierze 2 tyg urlopu wypoczynkowego (z tego nie wiadomo, ile spędzę w szpitalu), a potem normalnie zamierza wrócić do pracy. Mam nadzieję, że jeszcze zmieni zdanie...Cytat:
|
|
#2397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przy synu w szpitalu spędziłam 9 dni, więc 2 tygodnie urlopu tż mnie nie urządza |
|
|
|
|
#2398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no i mam dokładnie takie same dylematy jak Ty... wiadomo starszak na początku będzie też przejęty nową sytuacją. Podejrzewam, ze za każdym razem jak maluszek się obudzi, obudzi się też Leoś (mój mąż pracuje co drugą noc, dlatego tych nocy tak się boję...) L4 na czas pobytu w szpitalu będziesz załatwiać u pediatry? Może to jest jakiś pomysł... choć już widzę niezadowoloną minę mojego męża... ech....
|
|
#2399 |
|
Zakorzenienie
|
Mój też jakby mógł to by ciągle w pracy siedział. Tym bardziej, że prowadzi własną działalność. Jak próbuję ustalić, ile będzie z nami po porodzie, to zawsze słyszę odpowiedź, że zobaczymy jak się będę czuła...
|
#2400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:01.

gdzies czytalam ze mozna wczesniej zloZyc i tak sie zastanawiam jak to dziala
także się cieszę...
Nie rozumiem. Jakoś mnie z wagowego punktu widzenia to nie martwi (obecnie +9kg), ale martwię trochę o Frania...

i nie wiem jak ja to zrobię Ale chce jakoś wrócić do swojej wagi :/ a czuję że łatwo nie będzie 

dostałam takie bez recepty
frytaska bym zjadła