izotek - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-13, 20:24   #4171
withi_as
Zakorzenienie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez sysunia222 Pokaż wiadomość
No właśnie, zmieniłam lekarza, bo poprzedni dawał mi już tylko do wyboru Izo lub hormony. a ta nowa lekarka mówi, że do Izo daleka droga, że trzeba wszystko dokładnie zbadać i mnóstwo badań na krew zaleciła. Też jestem w szoku. Mało w internecie jest o tym w ogóle.
Tzn tak: przed rozpoczęciem kuracji miałam bardzo dużo badań krwi, jak chcesz to mogę poszukać gdzieś i powiem Ci co dokładnie ,ale z 15 badań to tam było minimum. Ale nie miałam robić żadnych badań na ogniska siejące (what?), wymazów, żadnej wizyty u laryngologa (co ma piernik do wiatraka?), bo u ginekologa a i owszem, musiałam iść po antykoncepcję. Dziwny lekarz, uciekaj do niego ...
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 20:37   #4172
lisnov
Zakorzenienie

Sysunia, to pryw?
Ja nie miałam żadnych badań. Przed terapią to mojego lekarza nic nie interesowało - nawet miałam swoje niedawne wyniki, zwykła morfologia i nie zechciała zerknąć Mam nadzieję, że teraz też będzie wyluzowana bo pomimo iż wątrobowe w normie, to jednak blisko górnej granicy

Dziewczynki, może jak mówicie, że dużo badań, ogniska siejące to piszcie czy pryw czy nfz
Stary 2015-05-13, 20:45   #4173
wiki2501
Rozeznanie

Czesc dziewczyny. Przypadkiem trafiłam na ten wątek ale przypomniał mi on o moich problemach z trądzikiem. Ja akurat brałam Axotret ale to to samo co Izotek. Moge powiedzieć z całą pewnością ze lek ten w 100% pomógł mi wyleczyć trądzik pomimo tego ze miałam chyba wszystkie skutki uboczne niestety. W każdym razie uważam ze warto się przemeczyc sama nie znałam nikogo kto przeszedlby taka kurację nie miałam kogo zapytać o nurtujące mnie kwestie w tej dziedzinie więc jak coś to chetnie odpowiem na pw
wiki2501 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 21:20   #4174
sysunia222
Raczkowanie

Tak ja rozumiem że przed Izo robi się badania wątrobowe itp., ale ta pani doktor w ogóle na razie nie myśli przepisać mi ten lek tylko twierdzi, że trądzik może być uwarunkowany różnymi czynnikami i bez sensu zapisać lek jak nie wiadomo gdzie przyczyna. Myślę że mądrze kobieta gada, a kazała oprócz tych lekarzy zrobić OB morfologię i jakieś białko ostrej fazy, bo ja wcześniej próby wątrobowe na własną rękę robiłam bo mam dolegliwości i mi blilirubina wyszła podwyższona. Więc może coś w tym jest. Może też te osoby które mają taki problem jak ja z pryszczami powinny się przebadać? A może to szukanie igły w stogu siana? Dam znać. Pani dr na nfz przyjmuje i stąd też moje zdziwienie, że takie zalecenia dała. Zapisała mi tylko jakąś maść Acnatac czy jakoś tak i kazała wszystko odstawić, wszystkie leki itp. Zobaczymy co wyjdzie. Póki co długa lista badań przede mną...
sysunia222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 21:34   #4175
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Tak ja rozumiem że przed Izo robi się badania wątrobowe itp., ale ta pani doktor w ogóle na razie nie myśli przepisać mi ten lek tylko twierdzi, że trądzik może być uwarunkowany różnymi czynnikami i bez sensu zapisać lek jak nie wiadomo gdzie przyczyna. Myślę że mądrze kobieta gada, a kazała oprócz tych lekarzy zrobić OB morfologię i jakieś białko ostrej fazy, bo ja wcześniej próby wątrobowe na własną rękę robiłam bo mam dolegliwości i mi blilirubina wyszła podwyższona. Więc może coś w tym jest. Może też te osoby które mają taki problem jak ja z pryszczami powinny się przebadać? A może to szukanie igły w stogu siana? Dam znać. Pani dr na nfz przyjmuje i stąd też moje zdziwienie, że takie zalecenia dała. Zapisała mi tylko jakąś maść Acnatac czy jakoś tak i kazała wszystko odstawić, wszystkie leki itp. Zobaczymy co wyjdzie. Póki co długa lista badań przede mną...
Szczerze? Mysle, ze to strata czasu. Gdyby to bylo takie proste, setki osob nie musialyby brac izo, a ten lekarz bylby juz slawnym profesorem - w wiekszosci przypadkow nie jest mozliwe ustalenie 'przyczyny'.
W kazdym razie - daj znac jak cos z tego wyjdzie
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-13, 21:37   #4176
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Szczerze? Mysle, ze to strata czasu. Gdyby to bylo takie proste, setki osob nie musialyby brac izo, a ten lekarz bylby juz slawnym profesorem - w wiekszosci przypadkow nie jest mozliwe ustalenie 'przyczyny'.
W kazdym razie - daj znac jak cos z tego wyjdzie
Też myślę że to gruba przesada. Jasne, ważne żeby wykluczyć trądzik np na podstawie zmian hormonalnych, ciężko żeby leczyć osobę z testosteronem w kosmos izotekiem, ale te wszystkie badania ... nie wiem, rób jak uważasz, ale ja w takiej sytuacji poszłabym na konsultacje do innego dermatologa.
Stary 2015-05-13, 21:51   #4177
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Też myślę że to gruba przesada. Jasne, ważne żeby wykluczyć trądzik np na podstawie zmian hormonalnych, ciężko żeby leczyć osobę z testosteronem w kosmos izotekiem, ale te wszystkie badania ... nie wiem, rób jak uważasz, ale ja w takiej sytuacji poszłabym na konsultacje do innego dermatologa.
Ja za to jestem niezmiernie ciekawa, czym spowodowane jest to, czym lekarze się kierują. Niektórzy kompletnie bez badań, a niektórzy kierują na mnóstwo i na takie, że człowiek po raz pierwszy o nich słyszy.
Stary 2015-05-13, 22:01   #4178
sysunia222
Raczkowanie

Leczyłam się już i innych dermatologów i oni leczyli bez jakichkolwiek badań i bez efektów. Nie wiem teraz już zwątpiłam po waszych wypowiedziach... Ale jak już rozgrzebałam tą sprawę to chyba z ciekawości pójdę w zaparte. Nic do stracenia nie mam, no może czasu na to poświecę i pieniędzy trochę. Ale gdyby się okazało, że jest jakaś ukryta przyczyna może to będzie światowe odkrycie Czytałam własnie na forum, że istnieje związek między stanem skóry a migdałkami. P.S. Czuje, że popadam w paranoje :P

Edytowane przez sysunia222
Czas edycji: 2015-05-13 o 22:02
Stary 2015-05-14, 09:22   #4179
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Leczyłam się już i innych dermatologów i oni leczyli bez jakichkolwiek badań i bez efektów. Nie wiem teraz już zwątpiłam po waszych wypowiedziach... Ale jak już rozgrzebałam tą sprawę to chyba z ciekawości pójdę w zaparte. Nic do stracenia nie mam, no może czasu na to poświecę i pieniędzy trochę. Ale gdyby się okazało, że jest jakaś ukryta przyczyna może to będzie światowe odkrycie Czytałam własnie na forum, że istnieje związek między stanem skóry a migdałkami. P.S. Czuje, że popadam w paranoje :P
Ja jestem za zrobieniem pełnych badań, przynajmniej dowiesz się ogólnie czy wszystko jest ok. Ja np. po 3 miesiącach wpadłam na pomysł żeby przebadać hormony i wyszedł mi podwyższony testosteron- 4,70 a górna granica 4,81 jakoś tak. Derm jednak stwierdziła że mieszcze się w normie, a ginekolog też stwierdziła, że ni ma żadnych wskazań do rozpoczęcia leczenia...TSH też zrobiłam i ft4 ale wyszło ok
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 11:46   #4180
Margoza
Raczkowanie

A jak u Was z oczami? Pogorszył się wzrok czy coś w tym stylu? Ja niestety czasami widzę jakby za mglą, muszę też używać kropli...napewno nie pomaga mi też to, że w pracy ok.8 h spędzam przed kompem...:/
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 11:55   #4181
karolaine
Raczkowanie

sysunia222, też miałam robioną górę badań, ale głównie na swoją własną prośbę, ponieważ to miała być moja druga kuracja izotekiem i miałam typowo hormonalne gule na brodzie i policzkach, a czoło czyste.
jak masz okazję zrobić badania hormonów na nfz to zrób, bo być może znajdziesz przyczynę. mi np. wyszło podwyższone TSH i niedoczynność tarczycy, o czym nie miałam pojęcia. a takie badania prywatnie sporo kosztują. jeśli masz duży trądzik, a dermatolog nie będzie Ci chciała wypisać izoteku to może po prostu udaj się do innego lekarza i powiedz, że brałaś to, to i to i nic nie pomogło, a serio chcesz się tego pozbyć. ja przy swojej pierwszej kuracji izotekiem, jako nastolatka, szczerze powiedziałam lekarce, że chciałabym się tego pozbyć na studniówkę, bo męcze się już od podstawówki, przeszłam przez kilku dermatologów, bywało lepiej i gorzej, ale dobrze to nigdy i na prawdę nie jest mi łatwo z tym żyć.
oprócz testosteronu i innych poproś jeszcze o skierowanie na androstendion, ja tego nie miałam i endokrynolog zwrócił mi uwagę, że być może to jest podwyższone, jeśli testosteron jest w normie i właśnie dość blisko górnej granicy. niestety z tego, co z nim rozmawiałam leczy się to głównie hormonami antykoncepcyjnymi, więc trochę błedne koło.
ale póki ja brałam tabletki przez kilka lat miałam totalny spokój z trądzikiem, wręcz chodziłam sobie bez makijażu, bo nie miałam takiej potrzeby. tylko zrezygnowałam to wszystko powróciło ze zdwojoną siłą i znów jestem na izoteku i hormonach. endokrynolog mi wprost powiedział, że jeśli zrezygnuję z tabletek to trądzik wróci.
czy ktoś miał może podobnie?? bo w sumie nie do końca chce się do końca życia truć tabletkami.
Stary 2015-05-14, 12:24   #4182
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
A jak u Was z oczami? Pogorszył się wzrok czy coś w tym stylu? Ja niestety czasami widzę jakby za mglą, muszę też używać kropli...napewno nie pomaga mi też to, że w pracy ok.8 h spędzam przed kompem...:/
Łączę się z Tobą "w bólu". Też siedze całe 8 h przed kompem, nosze okulary i coś czuje że jak odwiedze okulisty za jakieś 2 miesiące to będę miała zwiększone moce szkieł ja już kończe, oby, więc mam też cichą nadzieję, że ta suchość i zamglenia ustąpią.
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 15:17   #4183
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety też co jakiś czas mam mgłę przed oczami, w dodatku oczy są suche, ale to trochę na własne życzenie
Stary 2015-05-14, 20:15   #4184
lisnov
Zakorzenienie

Pyt. z serii "czy też tak macie?"
Ogólnie jest ok. Ale czasami tak jak dzisiaj, w ciągu kilku godzin wszystko się zmienia - masakryczna suchość ust, sypie się ze mnie, oczy bolą - nasilenie wszystkich objawów - w ciągu kilku godzin i jutro wszystko znów wróci do normy
Stary 2015-05-14, 21:14   #4185
sysunia222
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
sysunia222, też miałam robioną górę badań, ale głównie na swoją własną prośbę, ponieważ to miała być moja druga kuracja izotekiem i miałam typowo hormonalne gule na brodzie i policzkach, a czoło czyste.
jak masz okazję zrobić badania hormonów na nfz to zrób, bo być może znajdziesz przyczynę. mi np. wyszło podwyższone TSH i niedoczynność tarczycy, o czym nie miałam pojęcia. a takie badania prywatnie sporo kosztują. jeśli masz duży trądzik, a dermatolog nie będzie Ci chciała wypisać izoteku to może po prostu udaj się do innego lekarza i powiedz, że brałaś to, to i to i nic nie pomogło, a serio chcesz się tego pozbyć. ja przy swojej pierwszej kuracji izotekiem, jako nastolatka, szczerze powiedziałam lekarce, że chciałabym się tego pozbyć na studniówkę, bo męcze się już od podstawówki, przeszłam przez kilku dermatologów, bywało lepiej i gorzej, ale dobrze to nigdy i na prawdę nie jest mi łatwo z tym żyć.
oprócz testosteronu i innych poproś jeszcze o skierowanie na androstendion, ja tego nie miałam i endokrynolog zwrócił mi uwagę, że być może to jest podwyższone, jeśli testosteron jest w normie i właśnie dość blisko górnej granicy. niestety z tego, co z nim rozmawiałam leczy się to głównie hormonami antykoncepcyjnymi, więc trochę błedne koło.
ale póki ja brałam tabletki przez kilka lat miałam totalny spokój z trądzikiem, wręcz chodziłam sobie bez makijażu, bo nie miałam takiej potrzeby. tylko zrezygnowałam to wszystko powróciło ze zdwojoną siłą i znów jestem na izoteku i hormonach. endokrynolog mi wprost powiedział, że jeśli zrezygnuję z tabletek to trądzik wróci.
czy ktoś miał może podobnie?? bo w sumie nie do końca chce się do końca życia truć tabletkami.
Badania hormonów to chyba nie ma na nfz. Ale już robiłam prywatnie kiedyś i wyszło mi DHEAS podwyższone tylko, że endokrynolog nic z tym nie zrobił. Ale o tym androsendionie nie słyszałam więc może spróbuje. Na izoteku póki co mi nie zależy bo już mi jeden lekarz zaproponował ale to ostateczność. Też obawiam się hormonalnych tabletek i tego jak piszesz bycia na lekach całe życie ;/ myślę, że hormonalne leczenie nie jest zbyt dobre. A jeszcze jak wspomniałaś o tym, że po przerwie było gorzej... ;/ Ja w sumie wzięłam tylko 9 tabletek Cyprest i przerwałam bo miałam straszny wysyp a hormony były ok więc zrezygnowałam. Z tym trądzikiem to na prawde jest przerąbane. Niby tylko krosty a jak cięzko się tego pozbyć ;/ Nie bałaś się drugiej kuracji izo???
Stary 2015-05-14, 21:35   #4186
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Pyt. z serii "czy też tak macie?"
Ogólnie jest ok. Ale czasami tak jak dzisiaj, w ciągu kilku godzin wszystko się zmienia - masakryczna suchość ust, sypie się ze mnie, oczy bolą - nasilenie wszystkich objawów - w ciągu kilku godzin i jutro wszystko znów wróci do normy
Ja zauważyłam, że jeśli biorę tabletki rano, to w ciągu dnia mam bardziej wysuszone usta, niż gdybym brała wieczorem :P
Może Ty też różnie bierzesz te tabletki?

Cel: Pani Dyrektor!

Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora!

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Burza_1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-14, 21:57   #4187
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Burza_1994 Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że jeśli biorę tabletki rano, to w ciągu dnia mam bardziej wysuszone usta, niż gdybym brała wieczorem :P
Może Ty też różnie bierzesz te tabletki?
Ale to nie jest codziennie. Tylko raz na kilka dni mam takie "załamanie"
Stary 2015-05-14, 23:09   #4188
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Wzrok w normie, suchość teraz, pod koniec kuracji bardzo uciążliwa więc krople nawilżające niemal co godzinę
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-15, 08:25   #4189
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny ja tak trochę z innej beczki a czy przed wzięciem Izo miałyście robione badania u laryngologa ginekologa i dentysty na ogniska siejące? Bo ja takie dostałam i się zastanawiam, bo pierwsze słyszę o czymś takim, zawsze dermatolog przepisywał maść i do widzenia. Miałyście tak?
Ja miałam robioną wyłącznie morfologię i lipidogram. Na NFZ chodzę.
Dziewczyny zastanawiam się nad zakupem kremu nawilżającego (przynajmniej z nazwy) na dzień , bo na noc używam Cethapilu. Krem ma taki skład :
skład: Aqua, Isostearyl Isostearate, Glyceryl Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Gossypium Herbaceum Seed Oil, PEG-100 Stearate, Imperata Cylindrica roqt Extract, Ceteareth-20, Trehalose, Sulfur, Allantoin, Nordihydroguaiaretic Acid, Oleanolic Acid, Parfum, Carbomer, Sodium Polyacrylate, PEG-60 Almond Glycerides, PEG-8, PEG-30 Castor Oil, Butylene Glycol, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Citronellol.
Oraz toniku z tej samej serii. Z tymże to jest seria antybakteryjna Barwa siarkowa moc i nie wiem czy podczas kuracji Izotekiem mogę sobie takie coś stosować, czy lepiej sobie darować. Jak myślicie? Kiedyś miałam wersję matującą ale to za czasów kiedy miałam tłustą cerę i działał bardzo dobrze, ale lubił trochę wysuszać, więc się waham...
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-15, 09:13   #4190
lisnov
Zakorzenienie

bleuclair - ja na składy nie patrzę, i tak się na nich nie znam. Bardzo ciężko mi znaleźć krem - teraz mam fajny, skóra fajnie reaguje i nie spojrzę co zawiera, bo nie daj boże będą jakieś parabeny i się załamię.

Czy skład ma aż takie znaczenie, jeśli krem się sprawdza w praktyce?
Stary 2015-05-15, 12:01   #4191
iwonaw90
Przyczajenie

Ja zakonczylam swoja kuracje izotekiem około 2-3 lata temu. Mam teraz 28 a z tradzikiem zmagalam sie od 13 roku zycia....masakra. Dosyc pozno sie dowiedzialam o izoteku + kuracja jakby nie bylo jest dozyc droga, ale wkoncu sie doczekalam wszystko przebiegalo tak jak piszecie...suche usta, wysyp na poczatku, włosy wogole sie nie przetłuszczały. Kuracja trwala około 8 miesiecy, ale bylo warto. Teraz moja skora przetłuszcza sie duzo mniej, krosty wyskakuja naprawde zadko, jedyne z czym pozostalo mi sie uporac, to rozszerzone pory, zaskorniki...tez mi zatruwaja zycie, ale w porownaniu z tym co bylo, to naprawde jest dobrze
Stary 2015-05-15, 13:32   #4192
Saphire_Blue
Raczkowanie

Podsumowując miesiąc po kuracji:
- usta wróciły do normy i smaruję je raczej z przyzwyczajenia
- mniejsze zaczerwienienie skóry
- ustały bóle mięśni
- nie ma suchych skórek
- nie ma żadnych zaskórników, wyprysków itp.
- wypadanie włosów w normie
Minusy:
- oczy nadal trochę przesuszone
- nosek i okolice po paru godzinach lekko się świecą
- skóra głowy, czyli włosy szybciej się przetłuszczają
- pory i blizny zostały i są widoczne i to mi najbardziej obecnie przeszkadza ;/

Cytat:
No niestety tak się dzieje, bo oczka też się suszą. Ja przed kompem w pracy 12h i jeszcze później albo pomiędzy dniami w domu też. Można tylko oczy nawilżać,, bo co innego zrobić?
Cytat:
Napisane przez karolaine Pokaż wiadomość
jak masz okazję zrobić badania hormonów na nfz to zrób, bo być może znajdziesz przyczynę. mi np. wyszło podwyższone TSH i niedoczynność tarczycy, o czym nie miałam pojęcia. a takie badania prywatnie sporo kosztują.
...ale póki ja brałam tabletki przez kilka lat miałam totalny spokój z trądzikiem, wręcz chodziłam sobie bez makijażu, bo nie miałam takiej potrzeby. tylko zrezygnowałam to wszystko powróciło ze zdwojoną siłą i znów jestem na izoteku i hormonach. endokrynolog mi wprost powiedział, że jeśli zrezygnuję z tabletek to trądzik wróci.
Badań hormonów nie zrobi się na nfz, będą niestety dodatkowo płatne, co nie zmienia faktu, że warto bo faktycznie można ustalić co innego przy okazji. A co do anty, to miałaś widzę farta. Mnie lekarz też zapisywał takie co to miały pomóc ale nigdy mi buzi nie oczyściło na tyle, bym bez makijażu mogła wyjść. Przyznaję jedynie że wpływały na plecki.

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Ja miałam robioną wyłącznie morfologię i lipidogram. Na NFZ chodzę.
Dziewczyny zastanawiam się nad zakupem kremu nawilżającego (przynajmniej z nazwy) na dzień , bo na noc używam Cethapilu. Krem ma taki skład :
skład: Aqua, Isostearyl Isostearate, Glyceryl Stearate, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Dicaprylyl Carbonate, Dimethicone, Cetearyl Alcohol, Gossypium Herbaceum Seed Oil, PEG-100 Stearate, Imperata Cylindrica roqt Extract, Ceteareth-20, Trehalose, Sulfur, Allantoin, Nordihydroguaiaretic Acid, Oleanolic Acid, Parfum, Carbomer, Sodium Polyacrylate, PEG-60 Almond Glycerides, PEG-8, PEG-30 Castor Oil, Butylene Glycol, Caprylyl Glycol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Butylphenyl Methylpropional, Benzyl Salicylate, Citronellol.
Oraz toniku z tej samej serii. Z tymże to jest seria antybakteryjna Barwa siarkowa moc i nie wiem czy podczas kuracji Izotekiem mogę sobie takie coś stosować, czy lepiej sobie darować. Jak myślicie? Kiedyś miałam wersję matującą ale to za czasów kiedy miałam tłustą cerę i działał bardzo dobrze, ale lubił trochę wysuszać, więc się waham...
Z Barwą bym uważała, bo niestety wysusza ;/ Mnie suszyła jeszcze przed Izo, więc strach pomyśleć co by było w trakcie.

Cytat:
Napisane przez iwonaw90 Pokaż wiadomość
Ja zakonczylam swoja kuracje izotekiem około 2-3 lata temu. Mam teraz 28 a z tradzikiem zmagalam sie od 13 roku zycia....masakra. Dosyc pozno sie dowiedzialam o izoteku + kuracja jakby nie bylo jest dozyc droga, ale wkoncu sie doczekalam wszystko przebiegalo tak jak piszecie...suche usta, wysyp na poczatku, włosy wogole sie nie przetłuszczały. Kuracja trwala około 8 miesiecy, ale bylo warto. Teraz moja skora przetłuszcza sie duzo mniej, krosty wyskakuja naprawde zadko, jedyne z czym pozostalo mi sie uporac, to rozszerzone pory, zaskorniki...tez mi zatruwaja zycie, ale w porownaniu z tym co bylo, to naprawde jest dobrze
Ja się zaskórników pozbyłam, ale rozszerzone pory i wklęsłe blizny to moja zmora. Jak dajesz sobie z tym radę?
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-15, 13:35   #4193
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Ja się zaskórników pozbyłam, ale rozszerzone pory i wklęsłe blizny to moja zmora. Jak dajesz sobie z tym radę?
To pory nie znikną? od czego to się w ogóle robi?
Stary 2015-05-15, 13:49   #4194
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
To pory nie znikną? od czego to się w ogóle robi?
Na ogół osoby, które mają trądzik mają cerę tłustą i nadprodukcję łoju, więc pory się tak bardzo otwierają i już są. Izotek wpływa na gruczoły łojowe i może nieco zwęzić pory ale nie całkowicie - ja raczej nigdy gładziutkiej buźki w tych miejscach mieć nie będę. Cała reszta cery jest ładna - tzn. tam gdzie nie mam porów, blizn, naczynek. Na to mogą ponoć pomóc zabiegi. Nie zrozum mnie źle - Izo to jest duży sukces i z kuracji jestem bardzo zadowolona, ale jak spojrzę pod światło to niestety moja skóra równiutkiej faktury nie ma.
Stary 2015-05-15, 13:52   #4195
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
bleuclair - ja na składy nie patrzę, i tak się na nich nie znam. Bardzo ciężko mi znaleźć krem - teraz mam fajny, skóra fajnie reaguje i nie spojrzę co zawiera, bo nie daj boże będą jakieś parabeny i się załamię.

Czy skład ma aż takie znaczenie, jeśli krem się sprawdza w praktyce?
ja zazwyczaj też aż tak wielkiej uwagi nie zwracam zna składy zwłaszcza,że aż tak bardzo się na nich nie znam, no ale na czas kuracji boję się jakoś ryzykować z kremem Barwy.
Cytat:
Podsumowując miesiąc po kuracji:
- usta wróciły do normy i smaruję je raczej z przyzwyczajenia
- mniejsze zaczerwienienie skóry
- ustały bóle mięśni
- nie ma suchych skórek
- nie ma żadnych zaskórników, wyprysków itp.
- wypadanie włosów w normie
Minusy:
- oczy nadal trochę przesuszone
- nosek i okolice po paru godzinach lekko się świecą
- skóra głowy, czyli włosy szybciej się przetłuszczają
- pory i blizny zostały i są widoczne i to mi najbardziej obecnie przeszkadza ;/

No niestety tak się dzieje, bo oczka też się suszą. Ja przed kompem w pracy 12h i jeszcze później albo pomiędzy dniami w domu też. Można tylko oczy nawilżać,, bo co innego zrobić?

Badań hormonów nie zrobi się na nfz, będą niestety dodatkowo płatne, co nie zmienia faktu, że warto bo faktycznie można ustalić co innego przy okazji. A co do anty, to miałaś widzę farta. Mnie lekarz też zapisywał takie co to miały pomóc ale nigdy mi buzi nie oczyściło na tyle, bym bez makijażu mogła wyjść. Przyznaję jedynie że wpływały na plecki.

Z Barwą bym uważała, bo niestety wysusza ;/ Mnie suszyła jeszcze przed Izo, więc strach pomyśleć co by było w trakcie.

Mnie przesuszała wersja matująca lekko, teraz niby wprowadzili także wersję nawilżającą, co nie zmienia faktu,że chyba i tak nie zaryzykuję jej zakupu.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-15, 14:18   #4196
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Na ogół osoby, które mają trądzik mają cerę tłustą i nadprodukcję łoju, więc pory się tak bardzo otwierają i już są. Izotek wpływa na gruczoły łojowe i może nieco zwęzić pory ale nie całkowicie - ja raczej nigdy gładziutkiej buźki w tych miejscach mieć nie będę. Cała reszta cery jest ładna - tzn. tam gdzie nie mam porów, blizn, naczynek. Na to mogą ponoć pomóc zabiegi. Nie zrozum mnie źle - Izo to jest duży sukces i z kuracji jestem bardzo zadowolona, ale jak spojrzę pod światło to niestety moja skóra równiutkiej faktury nie ma.
Laser na to nie pomoże?
Stary 2015-05-15, 14:59   #4197
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Laser na to nie pomoże?
Nie wiem, mam nadzieję że da. Zabiegi najwcześniej można zrobić pół roku po kuracji, więc muszę czekać.

Dobra, zebrałam się na odwagę i zamieszczę swoje zdjęcia dla tych co się wahają, albo dla innych by mieli nadzieję że może być lepiej. Część zasłonię, bo jednak mam pewne obawy, nie wiem jak będzie z jakością i czy uda się zobaczyć wszystkie defekty mojej cery, bo to jednak zdjęcia robione telefonem.

P.S. Wstawiam i piszę o podkładach w razie gdyby ktoś był zainteresowany jak mniej więcej wyglądają przy stosowaniu Izo.

Pierwsze dwa zdjęcia są sprzed kuracji, moja cera była już podleczona Duaciem itp. ale nadal stan był daleki od ideału. Dodam że to jedyne zdjęcia jakie się uchowały gdzie widać moją twarz bez makijażu przed kuracją.
3. Tak wyglądam z nałożonym Maybelline Affinitone w Wigilię, włosy jeszcze trochę wypadały. Widać pory.
4. Tak wygląda cera po pół roku kuracji z nałożonym Rimmel Lasting Finish Nude, przez który jednak przebija nieco rumień.
5. i 6. Zdjęcia zrobione ponad tydzień temu (ok. 3 tygodnie po kuracji) bez makijażu, tak moja cera wygląda obecnie.
7. Zdjęcie zrobione przedwczoraj, nałożony EL DW, widać że mimo tego pory są widoczne.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CAM00196.jpg (87,6 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CAM00197.jpg (75,4 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20141224_22_33_57_Pro.jpg (59,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20150315_19_11_37_Selfie.jpg (74,3 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20150505_13_56_42_Pro.jpg (40,5 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20150505_13_57_24_Pro.jpg (65,0 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WP_20150512_17_19_16_Selfie.jpg (52,1 KB, 53 załadowań)
Stary 2015-05-15, 16:10   #4198
lisnov
Zakorzenienie

Saphire, fajnie rzeczywiscie motywacja jest jak się patrzy i szkoda z tymi porami, ja mam tak samo. Ale uważam, że jest super. P.S. takie białe paski człowiekowi się na oczach robią od izo?

Ja odebrałam morfologię. Jak zazwyczaj miałam takie sobie wyniki to mi się po izo poprawiło
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-15, 16:38   #4199
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Saphire, fajnie rzeczywiscie motywacja jest jak się patrzy i szkoda z tymi porami, ja mam tak samo. Ale uważam, że jest super. P.S. takie białe paski człowiekowi się na oczach robią od izo?

Ja odebrałam morfologię. Jak zazwyczaj miałam takie sobie wyniki to mi się po izo poprawiło
Teraz to tylko mam nadzieję, że mi jakaś kosmetyczka wygładzi tą cerę. W sumie mówi się, że nie da rady zlikwidować porów a co najwyżej ograniczyć ich wielkość, ale to mówią osoby które mają naturalnie tłuste/mieszane cery, a Izo coś tam jednak zmienia i na coś wpływa. Skoro skóra teraz ma być np. normalna, a nie tłusta to czemu by miało się nie udać spłycenie tych porów czy wygładzenie? Bądźmy dobrej myśli lepiej

Izo Ci pomaga jak widać
Stary 2015-05-15, 18:18   #4200
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz to tylko mam nadzieję, że mi jakaś kosmetyczka wygładzi tą cerę. W sumie mówi się, że nie da rady zlikwidować porów a co najwyżej ograniczyć ich wielkość, ale to mówią osoby które mają naturalnie tłuste/mieszane cery, a Izo coś tam jednak zmienia i na coś wpływa. Skoro skóra teraz ma być np. normalna, a nie tłusta to czemu by miało się nie udać spłycenie tych porów czy wygładzenie? Bądźmy dobrej myśli lepiej

Izo Ci pomaga jak widać
Dzięki takim zdjęciom wiem, że warto walczyć!
Też zmagam się z porami ale bardziej martwię się zaskórnikami-kaszką i to ich chcę się najbardziej pozbyć.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości