|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1591 | |
Konto usunięte
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1592 |
Zadomowienie
|
Jak byłam w gimnazjum to interesowałam się średnio i tez myślałam, że jak wybiorę na patronkę św Martę to przyjmę jej imię haha
![]() ![]() Osobiście znam tylko jedną osobę, która ma urzędowo 3 imiona - to moj znajomy Anglik, dlatego zapytałam, bo wiem, że nasze prawo dopuszcza tylko dwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1593 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W UK chyba nie ma limitu imion. Tylko nie wiem, jak do dokładnie wygląda, jeśli taka osoba chce przyjechać do Polski. Tzn wydaje mi się, że te dalsze imiona "obowiązują", ale nie wiem, jak to wygląda, gdy trzeba wypełnić druczek, na którym jest miejsce tylko na dwa imiona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1594 |
Zadomowienie
|
Ej, ja nawet nie pamiętam jak "mam na imię" z bierzmowania
![]()
#1595 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam nie patrzyłam na patronów tylko machnełam sobie imię mojej babci
![]() ![]()
#1597 |
ctrl alt delete
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51478642]W UK chyba nie ma limitu imion. Tylko nie wiem, jak do dokładnie wygląda, jeśli taka osoba chce przyjechać do Polski. Tzn wydaje mi się, że te dalsze imiona "obowiązują", ale nie wiem, jak to wygląda, gdy trzeba wypełnić druczek, na którym jest miejsce tylko na dwa imiona.[/QUOTE]
We Francji nie ma limitu imion. Też bardzo mnie zastanawia, jak to wygląda w zderzeniu z prawem polskim - zwłaszcza w przypadku dziecka z podwójnym obywatelstwem, które urodziło się we Francji i dosało milion imion. Wpiszą mu te dodatkowe do polskich dokumentów czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Osoby wierzące, które chciały się inspirować życiorysem wybranego świętego 2. Fanki/ fanowie - uwielbiam Angelinę Jolie lub Keirę Knightley, to niech będzie takowe imię. Ale jak to, nie było świętej Keiry? 3. "Jak ja nie znoszę mojego imienia, wybiorę takie, które zawsze chciałem/-chciałam mieć" 4. Beka - czyli optujący za imionami Adolf, Alfons tudzież Kwadrat.
![]() |
#1600 |
Przyczajenie
|
dla osób wierzący imię będzie miało znaczenie, zawsze będą je odnosić w jakiś sposób do patrona, od jakiegoś czasu jest moda na imiona stare - Tadeusz, Zofia, Konstancja, Honorata... uważam, że mają swój urok, ale pamiętam, że w czasach szkolnych dzieciaki uważały, że te imiona są trochę obciachowe, bo normalne i akceptowane były Anki, Kasie, Piotrki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1601 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A teraz może z dumą powiedzieć, że ma takie modne imię ![]()
![]() |
#1602 |
Konto usunięte
|
Można tłumaczyć na polski, ale można też zostawić nieprzetłumaczone. To, że można mieć tylko jedno obywatelstwo to bzdura z czasów PRL. Można mieć więcej. Tylko że w Polsce liczy się twoje polskie obywatelstwo, a nie francuskie/niemieckie/szwedzkie, itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1603 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u mnie w szkole było sporo dzieci o różnych imionach (i tych dość archaicznych, jak i nowoczesnych, dopiero co zapożyczonych) a i tak dzieci śmiały się z "normalnego" Jacka (JACKA nie DŻAKA żeby było jasne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1604 | ||
ctrl alt delete
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1605 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Klaudię też uznaję za normalne imię, a ono ma jakąś dziwną stylistykę? ![]()
![]() |
#1606 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Obywatel Polski może mieć maksymalnie dwa imiona urzędowo, ale nic mu nie broni być jednocześnie obywatelem dowolnego innego kraju i posiadać dziesięć innych imion - pewnie nie zostaną po prostu wpisane do polskiego paszportu, dowodu osobistego itd. Z Polski się wyjeżdża na polskim paszporcie, a co dalej - to już nikogo wówczas nie obchodzi. Na chrzcie też można dać więcej imion (pamiętam artykuł z Filipinki, pewnie gdzieś z 2000 roku, bodajże o siostrach Rej, od tego Reja - każda z nich miała po pięć imion ze chrztu, z czego dwa ostatnie Jan Maria). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1607 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1609 |
Konto usunięte
|
Ostatnio widziałam w wiadomościach chłopczyka, który miał coś z nóżką i potrzebny był milion zł na operację w stanach. Na imię miał Rayyan.
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1610 |
Wtajemniczenie
|
Ja ostatnio poznałam 35-letnią Olivię (Polkę), myślałam, że to imię zaczęto w Polsce nadawać dopiero w latach 90.
#1611 |
ctrl alt delete
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51484728]Dla mnie Klaudia to ta sama grupa co Angelika, Sandra, Nadia, Wanessa, Kewin, Brajan, itd.
[/QUOTE] Ja to rozdzielam na dwie grupy. 1. Imiona pretensjonalnie nowoczesne, ale jakoś tam dostosowane do języka polskiego i realiów - Klaudia, Angelika, Nikola, Oliwia, i 30 lat temu - Aneta i Monika. Ja bym tak dziecka nie nazwała, ale jak komuś sie tak podoba, to nie oceniam. 2. Imiona, mówiąc wprost, obciachowe - Wanessa, Kewin, Brajan, Dżesika. Dzieciom współczuje, bo niestety uważam, że imiona tego typu stygmatyzują. |
![]() ![]() |
![]() |
#1612 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Bohemian like you Edytowane przez phony Czas edycji: 2015-05-21 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1613 | |
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51484852]Ostatnio widziałam w wiadomościach chłopczyka, który miał coś z nóżką i potrzebny był milion zł na operację w stanach. Na imię miał Rayyan.
![]() Z tego co wiem ojciec jest obcokrajowcem, więc rodzice mogli go nazwać według własnego uznania. Pewnie imię Rayyan ma jakieś mistyczne znaczenie... Cytat:
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51484728]Dla mnie Klaudia to ta sama grupa co Angelika, Sandra, Nadia, Wanessa, Kewin, Brajan, itd. [/QUOTE] W sumie się zgadzam, bo grzebię w pamięci (a teraz wiele moich rówieśniczek się rozmnaża... plus czytam fora o imionach i jestem na bieżąco z fejsbukowymi mamami) i nie kojarzę żadnej Klaudii, która urodziłaby się w ostatanim pięcioleciu. Nie mam przy tym żadnych skojarzeń z Kewinami - mam po prostu wrażenie, że moda na to imię już przeminęła i nowe Klaudie raczej się nie rodzą. Po prostu jest to dla mnie imię, które przeminęło z pewną epoką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1614 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Za to Jessikę może bym przesunęła do pierwszej, bo to żeńska wersja biblijnego imienia Jesse i moim zdaniem właśnie powinna być czytana przez "j" ![]() Dlaczego Monika jest pretensjonalna? Siostra mojej babci ma tak na imię, nie wpadłabym na to, że to imię "nowoczesne". ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1615 | |
Zakorzenienie
|
Jeżeli było to imię zapożyczone z włoskiego (co prawda powinno być Ginevra, ale może urząd nie pozwolił) to tam czyta się przez dż
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1616 | |
Wtajemniczenie
|
Monika nie jest już nowoczesna, ale za czasów naszych babć podobno za takie uchodziła
![]() Moja ciocia ma na imię Aneta i jej babcia strasznie się sprzeciwiała temu imieniu, bo uważane wtedy było za wymysł. Zamiast Anety w Polsce nadawano imię Anna (Aneta przywędrowała do nas z Francji), podobna sytuacja jak z Angelą-Anielą. Spojrzałam na listę najpopularniejszych imion i nie rozumiem niestety popularności Nadii i Leny. Dla mnie brzmią jak typowe imiona ze Wschodu, a ze Wschodem nie mam dobrych skojarzeń :p ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1617 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1618 |
Wtajemniczenie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51485391]Wydaje mi się, że teraz w ogóle w modzie są imiona krótkie i nietwarde. Lena, Nadia, Julia, Maja...
[/QUOTE] Racja. Chociaż ta Julia jest zdecydowanie zwyciężczynią rankingów, bo chyba od dobrych nastu lat znajduje się w pierwszej dwudziestce. Nie prześledziłam wszystkich, ale wydaje mi się, że Lena pojawiła się stosunkowo niedawno i szturmem wzięła nasz kraj ![]()
#1619 |
Wtajemniczenie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51485206]Też czytam fora o imionach. Może te same
![]() Całkiem możliwe ![]() Ja z Leną nie mam takich skojarzeń, bo z dzieciństwa znam zarówno Leny, jak i Oleny itd. (może mnie tłumaczyć to, że pochodzę z Lubelszczyzny). Nie ulega przy tym wątpliwości, że są to nasze Heleny itd. (swoją drogą, uwielbiam imię Helena), ale kompletnie mnie nie rażą. Nadia to dla mnie natomiast Nadzieja i nie podoba mi się, że funkcjonuje jako osobne imię, ale to moja prywatna opinia - przy aktualnej ilości Nadii raczej bez znaczenia. Edytowane przez szarri Czas edycji: 2015-05-21 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale tych Julek szczerze mówiąc miałam już dosyć. Wszędzie nic tylko Julia i Julia. Mam wrażenie, że ta Julia przerosła nawet Annę z mojego pokolenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.