|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy swe pociechy pielęgnują, ciążówki do nowej roli się szykują.Mamy po staran
Ja uzywam lampki. Taka slaba mam. Daje tylko lekka szarowke. Ale przynajmniej widze jak ja karmie
#4202 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy swe pociechy pielęgnują, ciążówki do nowej roli się szykują.Mamy po staran
Kicia może w końcu padnie. Moja przed 20 usnela standardowo.
Frytki mniam. Ja to żyje dziś o kanapkach cały dzień. Maciejka podziwiam. Nie zostawilabym zuzki w osobnym pokoju i nawet nie zdaloby to egzaminu bo tak jak pisałam podaje jej smoka i często się rozkopuje a u nas w domu gorąca nie ma raczej jest tak średnio ciepło ![]()
![]() |
#4203 |
Zakorzenienie
|
ja bym wiele dała za oddzielny pokój dla Małego teraz skoro i tak już tak często się nie budzi.
a Bartek to w ogóle śpi bez przykrycia bez poduszki ![]() ![]()
#4204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cała noc odkryty? Nie jest mu zimno? Mi tam zawsze po dłuższej chwili chłodno się robi mimo wszystko no chyba ze lato fest i upały na maksa to wtedy co innego. Moja nie wędruje na szczescie póki co tylko na boki się układa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4205 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no widocznie nie jest skoro śpi a on przeważnie położony robi w ciągu nocy 180 stopni i śpi w drugą stronę albo w poprzek my mamy dwa pokoje plus kuchnię tylko
![]() |
#4206 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Majka je papki oczywiście - bez zębów raczej trudno się żuje ![]() ![]() W nocy ostatnio zapalam lampkę i przykrywam ją kocykiem, żeby bardzo słabe światło dawała, bo Majka się bardzo często budzi :/ Kończymy dziś 10 miesięcy ![]() ![]()
![]() |
#4207 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4209 |
Zakorzenienie
|
Zlozylam pozew..
#4210 |
Zadomowienie
|
Moja koleżanka właśnie ostatnio występowała o alimenty na roczną córeczkę i sąd zasądzil jej 500 zł, myślę, że to ok kwota.
My mamy parasolke, ale póki co korzystamy ze spacerówki. Myślę, że lepiej parasolka sprawdzi się przy większym dziecku, może po zimie pójdzie u nas w ruch ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Moja kawałki zaczęła jeść dopiero tak około ósmego miesiąca, wcześniej też miała odruch wymiotny. No i my nie palimy lampki w nocy ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- A my dziś kończymy 11 miesięcy ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- My teraz właśnie szykujemy dla Ani osobny pokój, do tej pory była z nami w łóżeczku w sypialni. Moja córcia tez wiecznie odkryta i łazikuje po łóżeczku we wszystkie strony ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Izunia, przykro mi, ciężkie chwile przed Tobą
Wiktoria - 15.12.2008 r. ![]() Anna - 21.06.2014 r. ![]() Edytowane przez wik_and_ola Czas edycji: 2015-05-21 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Zakorzenienie
|
Maciejka ja tam się pewniej czuje jak mała jest obok
![]() No to racja do żucia czy gryzienia nie są potrzebne zęby. Elfka moja tez się slini od 3 miesiąca życia i nic. Takie oznaki to chyba guzik prawda. Kupiliśmy zuzi butelkę treningowa w sensie taki kubek z uchwytami wiec będzie mogła sama się nauczyć pić ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4212 |
Zakorzenienie
|
a może dziewczyny dłużej gotujcie warzywa??
ja często używam włoszczyzny w paskach z mrożonki i gotuje ogólnei prawie godzinę warzywa z mięsem. Część warzyw wrzucam do blendera z mięsem i blenduję na mocno a część kroję nożem na małe kawałeczki ale te warzywa nawet łyżeczką mogłą bym rozdrobnić takie miękkie są
#4213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mięso gotujesz razem z warzywami? Aa no i ja też tak około godzinę gotuje. Niby im dłużej tym więcej witamin ubywa no ale cóż.
![]() ![]() |
![]() |
#4214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kupowałam w tesco włoszczyznę w paskach tak gotuję razem żeby przeszło zapachem warzywe sumie potem i tak się miesza ale wydaje mi się że tak jest lepiej i tak im dłużej tym więcej witamin ubywa więc ważne jest żeby dodać do blendowania tej wody w której się gotowało a Bartek ostatnio akcceptuje tylko te posiłki które mają koncentrat pomidorowy w sensie te obiady.... muszę dodawać choć odrobinę dla smaku ![]() ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- ![]() ![]() może uda się wyeliminować ten jeden posiłek mleczny ![]()
![]() |
#4215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze daje wodę z gotowania warzywa bo to w końcu taka zupka ![]() A moja chyba pomidorowym smakoszem nie jest. A z czym mu dałaś manne?
![]() ![]() |
![]() |
#4216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsze słyszę żeby miało uczulić w końcu zupę się też gotuje na mięsie ![]() z gruszką i jabłkiem
![]() |
#4217 |
Zakorzenienie
|
ja się nie znam jeszcze ale tez słyszałam, żeby warzywa i mięso gotować osobno.
Ja dopiero w lipcu rozszerzę dietę.. ale jak to ma wygladać..jednego dnia łyżeczkę, drugiego łyżeczkę itd... a kiedy kaszę mannę ? O co chodzi z tymi kaszkami, je się z mm robi czy jak? serio zielona jestem.,.
#4218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja przez jakiś miesiąc wprowadzałam po kolei warzywa (dla mnie ważne żeby najpierw warzywa bo wiele dzieci próbuje najpierw owoców i warzyw nie chce). I robiłam to na zasadzie I dnia jedna łyżeczka drugiego dwie a trzeciego czasem więcej np pół słoiczka zależy ile mi zostało. Resztę dopajałam mlekiem. Jak wprowadziłam większość warzyw zaczęłam dawać coraz więcej warzywa jednorazowo odejmujac mleko. Jak doszłam do 125 g obiadku przestałam dawać mleko. Tak samo z owocami. ale u nas owoce przyszły jakos duużo później. Kaszki to zależy są mleczno ryzowe do których dodajesz wodę i ryżowe do których dodajesz mm. Mój Bartek może jeść tylko ryżowe bo nie może normalnego mm zresztą one mu nie smakowały (ich skłąd też jest taki średni). Ja wolę zrobić swój kleik i odać owoc lub kaszkę manną z owocem i ew sama posłodzić leciutko przynajmniej wiem co w niej jest Kasze manną podajesz zasadniczo dopiero po ekspozycji na gluten (o tym musisz sobie poczytać) teraz odchodzi się od ekspocyji na gluten ja sama też początkowo robiłam potem zapominałam i tak w sumie olałam sprawę. Dostawał wafelki a one zawierają gluten i nic mu nie było. ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- a i co do owoców przez większość czasu robiłam na zasadzie pół na pół 60 owocu 70 mleka dopiero od jakiś 3 tyg je sam owoc na II śniadanie ogólnie nasz plan posiłków wyglądał stopniowo tak przy rozszerzaniu warzywami 9 mm 12 łyżeczka dwie warzywa reszta mm 15 mm 18 mm 20 mm i stopniowo zmniejszałam stosunek mm do warzywa jak już rozszerzyłam dietę o warzywa zaczęłam powoli dawać mieszanki warzyw i mięsa 9 mm 12 sam obiad ok 120 g 15 mm 18 mm 20 mm jak wprowadziłam mięso zaczęłąm owoce 9 mm 11,30 owoc najpierw po łyżeczce potem ok 60 g owocu 70 ml mleka 14,30 obiad 120 g potem stopniowo 150 a teraz 190 17,30 mm 20 mm aktualnie wygląda to tak 9 mm 11,30 sam owoc ok 150 g 14,30 ok 190 g obiadu 17,30 mm lub kaszka z owocem 20 mm
14.07.2012 ![]() II kreseczki 23.11.2013 ![]() ![]() Edytowane przez (kicia) Czas edycji: 2015-05-21 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4219 |
Zakorzenienie
|
Kicia my jesteśmy dorośli wiec możemy gotować sobie zupę ma wywarze a dzieciom nie wolno
![]() Mięso zawiera białko które jest silnym alergenem. Chyba dopiero po 10 miesiącu można już nie pamiętam dokładnie.
![]() |
#4220 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#4221 |
Zakorzenienie
|
Zalamana co tam u was?
Maciejka rozszerzanie diety jest proste. Poczytasz popytasz i wszystko będzie ok ![]() I tak każda robi wg swojej intuicji.
![]() |
#4222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
różnie pisze znalazłam info że tego z kością nie wolno na innnej stronie że od 7 albo 10, jeszcze gdzie indziej że nie chodzi o bialko tylko o hormony i inne substabncje którymi faszerowane jest mieso to trzeba bedzie zaczac oddzielnie
![]() |
#4223 |
Zakorzenienie
|
Kicia - co w końcu zrobicie z tym problemem odnośnie recept na mleko? Znaleźliście jeszcze jakiegoś alergologa? To szczyt chamstwa robić problem gdzie rzeczywiście taka potrzeba istnieje. No ale to nasz nfz właśnie...
![]() My nadal na pepti ale na 2, bo 3 nie produkują ![]() ![]() Powodzenia, oby Wam się udało trafić na normalnego lekarza. Izunia - ogromnie mi przykro, że to Was spotkało. Pamiętaj, że musisz być silna dla swojego maluszka ![]() God - nie świecimy lampek w nocy. Kiedyś oglądałam program o tym właśnie i badania dowodzą, że w nocy przy zapalonym świetle nie wytwarza się melatonina, która jest niezbędna do prawidłowego snu a co za tym idzie - do harmonijnego rozwoju organizmu. Od tamtej pory nie zaświecam ![]() Wik - powodzonka w przygotowywaniu pokoju ![]() My też już wykończyliśmy pokój Herbiego ale spał sam tylko jedną noc. Ja nie spałam, nie potrafiłam zasnąć i serce mnie bolało :/ W zasadzie, trzeba za niedługo podjąć kolejną próbę. Zdrowi jesteście? ![]() Załamana - co u Was? maciejka - musisz się zagłębić w temat diety i łatwo wszystko przyjdzie. Na początku spokojnie wszystko po kolei w odstępach czasowych. Co do zup na wywarze mięsnym - gotowałam mięso osobno do 9 -10 msc jakoś. Teraz gotuję zupy dla nas wszystkich ale odlewam Herbiemu trochę a naszą dosalam. Edytowane przez Juliette25 Czas edycji: 2015-05-22 o 11:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4224 |
Zakorzenienie
|
Kicia teraz to może juz nie ma sensu oddzielnie? Nie wiem zrobisz jak uważasz
![]() ![]()
![]() |
#4225 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przepraszam, że tak wpadam ostatnio rzadko i ciężko mi się odnieść do wszystkiego, czytam Was w miarę regularnie, ale u nas gorący okres i na włączenie laptopa jakoś brakuje mi czasu już...
Helenka mimo, że lata jakby nigdy nic, to ciągle za nią chodzę i pilnuję żeby nie zrobiła sobie krzywdy, Mąż zakuwa do sesji, więc też potrzebuje trochę czasu dla siebie, więc właściwie jestem sama z obowiązkami i maluchami, ale wieczorem padam na twarz z uśmiechem, że daję sobie radę w swoim stanie z tym wszystkim ![]() Izunia przykro mi, że musiało dojść do porozumienia drogą sądową.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4226 |
Wtajemniczenie
|
U nas dobrze
![]() ![]() ![]() Dzisiaj mi uciekł na dworze, potknął ,przewrócił i podbił oczko :O pilnuje go non stop,ale niestety jak to przy dziecku nie da się wszystkiego dopilnowac ![]() A co najśmieszniejsze nauczył się po swojemu mówić "chce" i jak już cos chce to.koniec hehe ![]() ![]() Nie wiem co mogę wam jeszcze napisać? ![]()
![]() Edytowane przez Zalamana_girl Czas edycji: 2015-05-22 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
miałam propozycje od kolezanki ktora ma nadmiar pepti ale pepti ma laktozę i raczje dla nas się nie nadaje potem to już nei wiem co zrobię koleżanka próbuje mi załatwić zaświadczenie od dermatologa ale nie wiem czy to wystarczy Cytat:
no właśnie nie wiem sama od jakiegoś miesiąca tak je a wszędzie podają że do 10go nie można a on 10 skończy za 3 tyg także...
![]() |
#4228 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja chyba za mało czytam przy Was
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4229 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do glutenu jajka itp to fakt teraz się zalecenia zmieniły. Ekspozycja juz jest zbędna. Co chwila coś zmieniają tak jakby to się dzieci z innymi żołądkami rodziły. Fakt ze jak dziecko ma od urodzenia jakieś problemy brzuszkowe to lepiej ostrożnie ze wszystkim a tak to nie ma co przesadzać ![]() No ale tak to jest ze do wszystkiego teraz można się przyczepić i jest wiele kontrowersji na różne tematy. Każda z nas i tak zdecyduje sama jak zrobi i juz ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4230 |
Zakorzenienie
|
Ja też mięso i warzywa gotowałam razem. Przy drugim dziecku tez będę tak robić. Moim zdaniem jeśli dziecko ma mieć uczulenie na coś to będzie i tyle. A jeśli nie to nie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.