Tata nie akceptuje mojego ch³opaka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-05-25, 14:50   #31
2011607111034
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 268
Dot.: Tata nie akceptuje mojego ch³opaka

Argument z dredami i ¶redni± majêtno¶ci± rodziny ch³opaka jest kiepski. Natomiast to, ¿e w wieku 27 lat jeszcze nigdy nie pracowa³ (dorywczych prac nie liczê) równie¿ by mnie zmartwi³o. Nie popieram bezmy¶lnego wtr±cania siê rodziny w zwi±zek, ale tu rozumiem ojca. Co Twój ch³opak mówi na jego zarzuty?
2011607111034 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 16:34   #32
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 264

To jeden z tych w±tków, gdzie tak naprawdê nie da siê poradziæ jakiego¶ konkretnego dzia³ania. Nie da siê zmusiæ twojego taty, ¿eby polubi³ twojego ch³opaka. Jednak zwróci³abym uwagê na to, ¿e poza niechêci± i nieprzychylnymi uwagami, w zasadzie twój tata nie robi nic, ¿eby wam zaszkodziæ. Nie zrozum mnie ¼le, wiem, ¿e to na pewno nie jest dla ciebie komfortowa sytuacja, ale by³y tu w±tki, gdzie rodzice dostawali histerii na my¶l, ¿e ich dziecko siê z kim¶ spotyka i/lub zabraniali spotkañ pod gro¼b± zaprzestania utrzymywania na studiach.

W tym przypadku musisz po prostu nie reagowaæ na uwagi rodziców. Staraj siê te¿ jak najmniej ich prowokowaæ- nie poruszaj kwestii wspólnej przysz³o¶ci. W najbli¿szych latach i tak nie ma na ni± szans. Podzielam zdanie niektórych Wiza¿anek i równie¿ sadzê, ¿e twój ch³opak ma lekkie podej¶cie do ¿ycia. My¶lê, ¿e ju¿ sam fakt, ¿e znalaz³ sobie dziewczynê w twoim wieku, to w³asnie zapowiada³. 24-latek z 17-latk± to nie by³o normalne zjawisko, to dwie osoby na dwóch zupe³nie ró¿nych etapach ¿yciowych. Wcale nie dziwiê siê twoim rodzicom, ¿e nie skakali z rado¶ci.
Jeste¶ na takim etapie ¿ycia, ¿e nie przeszkadza ci to zupe³nie, a nawet ci siê podoba, bo oszczêdza ci to wielu problemów. W niedalekiej przysz³o¶ci ju¿ pewnie nie bêdzie tak ró¿owo.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 16:52   #33
201604301943
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 169

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Poka¿ wiadomo¶æ
Mieszkasz z rodzicami? Troche dziecinnym jest dla mnie robienie doktoratu, zeby nie odstawac od mlodej dziewczyny, jesli nie chce zostac na uczelni, moze miec problem ze znalezieniem pracy majac puste cv do 30stego roku zycia. Troche twojego tate rozumiem, od 27letniego chlopa tez wymagalabym nieco wiecej.
Trochê off top, bo nie bêdê siê wypowiadaæ nt. problemu autorki, ale...
Czy kto¶ mo¿e mi wyja¶niæ, dlaczego wszyscy zak³adaj±, ¿e studia doktoranckie oznaczaj± to, ¿e siê nie pracuje?
201604301943 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 16:58   #34
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 974

Cytat:
Napisane przez metal_fish Poka¿ wiadomo¶æ
Czy kto¶ mo¿e mi wyja¶niæ, dlaczego wszyscy zak³adaj±, ¿e studia doktoranckie oznaczaj± to, ¿e siê nie pracuje?
Autorka wcale nie ukrywa, ¿e jej facet dorabia³ sobie najwy¿ej dorywczo. Doktorat robi za¶ '¿eby nie zasilaæ grona bezrobotnych'.
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 17:49   #35
201604301943
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 169

Cytat:
Napisane przez _ema_ Poka¿ wiadomo¶æ
Autorka wcale nie ukrywa, ¿e jej facet dorabia³ sobie najwy¿ej dorywczo. Doktorat robi za¶ '¿eby nie zasilaæ grona bezrobotnych'.
Nie chodzi mi tylko o ch³opaka autorki... Ale o g³osy, ¿e po dr to na magazynach i kasach pracuj±. ¯e 95% osób na dr posz³o tam po to, ¿eby studiowaæ, nie pracuj±c. Przy wielu innych w±tkach spotyka siê g³osy, ¿eby pracowaæ w czasie studiów, ¿e wiele osób tak robi, ¿e czê¶æ pracuje ju¿ w zawodzie itd. Czemu teraz nagle g³osy, ¿e na studiach dr nikt nie pracuje? Czemu nie mo¿e ch³opak szukaæ pracy w trakcie tych studiów? Nie znalaz³ powiedzmy pracy przed naborem na dr, dosta³ siê na niego i go zacznie, a pracê dostanie np. za 3 miesi±ce. Do tego czasu mo¿e mieæ stypendium. Takich opcji nikt nie zak³ada? Gdyby problem by³ taki, ¿e ch³opak jest po szkole ¶redniej i idzie do pracy zamiast na studia, to pewnie by³by krytykowany za brak ambicji...
Nie broniê ch³opaka autorki, bo nie wiem kto w tym sporze ma racjê. Chodzi mi tylko o podej¶cie forumowiczów do tematu pracy na studiach, wykszta³cenia, bo zauwa¿am jakie¶ rozdwojenie ja¼ni
201604301943 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 20:50   #36
teQiba
Moderator

Wiadomo¶ci: 4 897

Cytat:
Nie chodzi mi tylko o ch³opaka autorki... Ale o g³osy, ¿e po dr to na magazynach i kasach pracuj±. ¯e 95% osób na dr posz³o tam po to, ¿eby studiowaæ, nie pracuj±c. Przy wielu innych w±tkach spotyka siê g³osy, ¿eby pracowaæ w czasie studiów, ¿e wiele osób tak robi, ¿e czê¶æ pracuje ju¿ w zawodzie itd. Czemu teraz nagle g³osy, ¿e na studiach dr nikt nie pracuje? Czemu nie mo¿e ch³opak szukaæ pracy w trakcie tych studiów? Nie znalaz³ powiedzmy pracy przed naborem na dr, dosta³ siê na niego i go zacznie, a pracê dostanie np. za 3 miesi±ce. Do tego czasu mo¿e mieæ stypendium. Takich opcji nikt nie zak³ada? Gdyby problem by³ taki, ¿e ch³opak jest po szkole ¶redniej i idzie do pracy zamiast na studia, to pewnie by³by krytykowany za brak ambicji...
Nie broniê ch³opaka autorki, bo nie wiem kto w tym sporze ma racjê. Chodzi mi tylko o podej¶cie forumowiczów do tematu pracy na studiach, wykszta³cenia, bo zauwa¿am jakie¶ rozdwojenie ja¼ni
Jako¶ wzesz³ym tygodniu by³ dok³adnie taki temat
Stary 2015-05-25, 21:13   #37
cyanek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 52

Cytat:

W³a¶nie przez s³owa "przynajmniej nie jest bezrobotny" chodzi³o mi o to, ¿e jest na doktoracie z którego zawsze mo¿e zrezygnowaæ na rzecz znalezionej pracy a na razie nie jest bierny.
Ale co ja wiem. Co bym nie napisa³a wyjdzie na moj± niekorzy¶æ.
cyanek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 21:58   #38
Futbolowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 724
GG do Futbolowa

Cytat:
Ja po znajomych widzê, ¿e faceci na doktoracie spokojnie pracuj±, a dziewczyny t³umacz±, ¿e po studiach i tak facet bêdzie je utrzymywa³ Mówimy jednak o tym konkretnym przypadku, gdzie ch³opak autorki nie pracuje i pracy znale¼æ nie mo¿e [o ile szuka].
Futbolowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 22:38   #39
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 526

Cytat:
Gdyby problem by³ taki, ¿e ch³opak jest po szkole ¶redniej i idzie do pracy zamiast na studia, to pewnie by³by krytykowany za brak ambicji...
jak dla mnie poza

1) po ¶redniej idzie do pracy
a
2) idzie na doktorat nie pracujac
jest jeszcze
3) idzie do policealnej i do pracy
4) idzie na studia zaoczne i pracuje
5) idzie na licencjat dzienny i nie pracuje
6) idzie na licencjat dzienny i pracuje
7) idzie na zaoczny licencjat i nie pracuje
8) zaczyna prace na dziennej magisterce
9) zaczyna prace na zaocznej magisterce
10) nie zaczyna pracy na dziennej magisterce
11) nie zaczyna pracy na zaocznej magisterce
12) zaczyna prace na studiach doktoranckich
13) zak³ada w³asn± firmê zgodnie z wykszta³ceniem uzyskanym w technikum

xD tada s³uchaj
wachlarz jest wielki
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-25, 22:52   #40
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Poka¿ wiadomo¶æ
Ja po znajomych widzê, ¿e faceci na doktoracie spokojnie pracuj±, a dziewczyny t³umacz±, ¿e po studiach i tak facet bêdzie je utrzymywa³ Mówimy jednak o tym konkretnym przypadku, gdzie ch³opak autorki nie pracuje i pracy znale¼æ nie mo¿e [o ile szuka].
Ja nie jestem z osób, które rozsiadaj± siê wygodnie na kanapie z drinkiem czekaj±c, a¿ kto¶ mnie utrzyma.
Nawet je¶li mia³abym pracowaæ za najni¿sz± pensjê wolê to, ni¿ byæ na czyim¶ "garnuszku".
Stary 2015-05-25, 23:07   #41
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 779

serio, nie znam nikogo na doktoracie, kto nie pracuje. abstrakcja. no chyba ¿e go zatrudniaj± na uczelni (zwykle taka opcja jest na kierunkach ¶cis³ych) albo dostaje jakies kosmiczne stypendium (a to tylko zagranico, u nas bida).

czy on czasem nie jest... leniem? watpiê, by jego rówie¶nica zaakceptowa³a taki stan rzeczy, stad zapewne pomys³ na zwi±zek z licealistk±.

tez bym nie by³a zachwycona, gdyby moja córka przygruchala takiego typka. no chyba ze mia³by 19 lat albo bardzo ciê¿kie studia z nauk± od rana do nocy, wtedy niech sobie nie pracuje...

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2015-05-25 o 23:09
lilia_pamplemousse jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 08:24   #42
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Poka¿ wiadomo¶æ
serio, nie znam nikogo na doktoracie, kto nie pracuje. abstrakcja. no chyba ¿e go zatrudniaj± na uczelni (zwykle taka opcja jest na kierunkach ¶cis³ych) albo dostaje jakies kosmiczne stypendium (a to tylko zagranico, u nas bida).

czy on czasem nie jest... leniem? watpiê, by jego rówie¶nica zaakceptowa³a taki stan rzeczy, stad zapewne pomys³ na zwi±zek z licealistk±.

tez bym nie by³a zachwycona, gdyby moja córka przygruchala takiego typka. no chyba ze mia³by 19 lat albo bardzo ciê¿kie studia z nauk± od rana do nocy, wtedy niech sobie nie pracuje...
Rzeczywi¶cie opiernicza siê równo.

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ----------

Macie racjê. Ten problem jest, tylko najwidoczniej nie chcia³am go widzieæ.
Có¿, teraz muszê co¶ podzia³aæ, bo siê ca³kiem zasiedzi i pó¼niej ju¿ wgl pracy nie znajdzie :/
Stary 2015-05-26, 08:39   #43
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 974

Cytat:
Napisane przez cyanek Poka¿ wiadomo¶æ
Zamiast siê obra¿aæ za s³owa prawdy pomy¶l, czy na prawdê znasz du¿o samodzielnych ludzi, którzy nie maj± potrzeby pracowaæ do 30stki.
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 08:55   #44
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 10 795

Cytat:

---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ----------

Macie racjê. Ten problem jest, tylko najwidoczniej nie chcia³am go widzieæ.
Có¿, teraz muszê co¶ podzia³aæ, bo siê ca³kiem zasiedzi i pó¼niej ju¿ wgl pracy nie znajdzie :/
Ale co Ty chcesz dzia³aæ? To doros³y facet, który prac± siê nie skala³ i nie wygl±da na to, by do¶wiadczenie zawodowe by³o chocia¿by w po³owie jego drzewka hierarchii. Zmusisz go do pracy?

Dojrzewasz i zaczynasz inaczej patrzeæ na wiele spraw. Gdy mia³a¶ 16-17 lat imponowa³ Ci dojrza³o¶ci± a tata by³ tym z³ym i niedobrym, chc±cym krzywdy dla córeczki. Tylko widzisz, masz teraz 20 lat i chocia¿ nie planujesz zak³adania rodziny ju¿ teraz to warto siê zastanowiæ czego oczekujesz od ¿ycia. Jak chcia³aby¶ by to ¿ycie wygl±da³o gdy opu¶cisz mury uczelni. Bo to wcale nie jest gonienie króliczka i chêæ dorównania bardziej dojrza³emu partnerowi tylko unikanie zobowi±zañ i odpowiedzialno¶ci by zbli¿yæ siê do poziomu 20-letniej dziewczyny, której jedynym zmartwieniem to kolosy i sesje. A to niestety nie wró¿y dobrze.

Nie odpowiedzia³a¶ na pytanie gdzie mieszka i kto go utrzymuje. To jest bardzo istotne.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 09:01   #45
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 885

A ja mam takie pytanie, bo tutaj siê o doktorat rozchodzi, a mnie temat interesuje.

Je¶li kto¶ jest na doktoracie, ale ma stypendium rz±dowe 2,5k z³ + stypendium doktoranckie 1k i jest (chyba) z racji stypendium zatrudniony na etacie na uczelni to musi jeszcze szukaæ pracy czy ju¿ wystarczaj±co pracuje?

Chodzi mi po prostu o to, jak siê na to zapatrujecie je¶li ju¿ mówimy o pracy (lub jej braku) i doktoracie.

Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Czas edycji: 2015-05-26 o 09:04
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 09:48   #46
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;51530899]A ja mam takie pytanie, bo tutaj siê o doktorat rozchodzi, a mnie temat interesuje.

Je¶li kto¶ jest na doktoracie, ale ma stypendium rz±dowe 2,5k z³ + stypendium doktoranckie 1k i jest (chyba) z racji stypendium zatrudniony na etacie na uczelni to musi jeszcze szukaæ pracy czy ju¿ wystarczaj±co pracuje?

Chodzi mi po prostu o to, jak siê na to zapatrujecie je¶li ju¿ mówimy o pracy (lub jej braku) i doktoracie.[/QUOTE]
Wiesz, zatrudnienie na uczelni cz³owiek spokojnie wpisze sobie w CV. A co umie¶ci tam facet po trzydziestce, który jedynie sobie dorabia³ tu i tam?
Stary 2015-05-26, 10:08   #47
Konto usuniête

Cytat:
Wiesz, zatrudnienie na uczelni cz³owiek spokojnie wpisze sobie w CV. A co umie¶ci tam facet po trzydziestce, który jedynie sobie dorabia³ tu i tam?
No tak, tu siê zgadzam. A samo stypendium rz±dowe te¿ mo¿na sobie wpisaæ.

A pytam bo planuje tak± drogê, nie wyobra¿am sobie pracy w sektorze wykonawczym, widzê siebie w pracy naukowej, z tym ¿e bêd±c na 3 roku in¿ynierki staram siê zrobiæ co¶ co da siê potem opublikowaæ i mieæ z tego kasê w formie stypendium.

Zastanawia³am siê czy moje podej¶cie jest bardzo nie¿yciowe Bo zwyk³ej pracy sobie nie wyobra¿am, co nie znaczy ¿e teraz siê obijam.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 16:25   #48
cyanek
Raczkowanie

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5153083 9]Ale co Ty chcesz dzia³aæ? To doros³y facet, który prac± siê nie skala³ i nie wygl±da na to, by do¶wiadczenie zawodowe by³o chocia¿by w po³owie jego drzewka hierarchii. Zmusisz go do pracy?
.[/QUOTE]

Do pracy go nie zmuszê, ale zasugerowa³am mu dzi¶, ¿eby jej poszuka³ i nawet zacz±³.
Zobaczymy, jak to siê rozwinie.
A co do utrzymywania, to jak my¶lisz, kto go utrzymuje? Tak rodzice -.-
Stary 2015-05-26, 16:33   #49
Konto usuniête

Cytat:
Do pracy go nie zmuszê, ale zasugerowa³am mu dzi¶, ¿eby jej poszuka³ i nawet zacz±³.
Zobaczymy, jak to siê rozwinie.
A co do utrzymywania, to jak my¶lisz, kto go utrzymuje? Tak rodzice -.-
Nie no, to ju¿ s³abo. Te¿ planujê doktorat, ale w ¿yciu nie chcialabym ¿eby utrzymywali mnie wtedy rodzice. Czu³abym siê z tym bardzo ¼le.
Stary 2015-05-26, 16:52   #50
cyanek
Raczkowanie

Muszê wam bardzo podziêkowaæ. Otwarli¶cie mi oczy. Teraz widzê to, czego nie chcia³am widzieæ przez ten ca³y czas. Wyobrazi³am sobie przysz³o¶æ rodem z kiepskich gdzie ja utrzymuje rodzinê, a on udaje, ¿e szuka pracy. Brr...
Przepraszam za moj± pierwotn± postawê, za to, ¿e próbowa³am go broniæ. Jestem bardzo m³oda i najwidoczniej bardzo naiwna.
Stary 2015-05-26, 17:33   #51
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Muszê wam bardzo podziêkowaæ. Otwarli¶cie mi oczy. Teraz widzê to, czego nie chcia³am widzieæ przez ten ca³y czas. Wyobrazi³am sobie przysz³o¶æ rodem z kiepskich gdzie ja utrzymuje rodzinê, a on udaje, ¿e szuka pracy. Brr...
Przepraszam za moj± pierwotn± postawê, za to, ¿e próbowa³am go broniæ. Jestem bardzo m³oda i najwidoczniej bardzo naiwna.
Wiesz, wcale nie musz± spe³niæ siê te czarne scenariusze, ale znam tylko jednego go¶cia, który bêd±c w wieku Twojego faceta a¿ tak olewa³ sobie sprawy zawodowe i ¿y³ na garnuszku rodziców. To mój brat. Dzisiaj ma 32 lata i dalej nie radzi sobie bez pomocy mamy i taty, mimo ¿e dorobi³ siê ju¿ trójki albo czwórki dzieci...
Stary 2015-05-26, 18:12   #52
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz, wcale nie musz± spe³niæ siê te czarne scenariusze, ale znam tylko jednego go¶cia, który bêd±c w wieku Twojego faceta a¿ tak olewa³ sobie sprawy zawodowe i ¿y³ na garnuszku rodziców. To mój brat. Dzisiaj ma 32 lata i dalej nie radzi sobie bez pomocy mamy i taty, mimo ¿e dorobi³ siê ju¿ trójki albo czwórki dzieci...
Nie musz±, ale lepiej my¶leæ o tym, ¿e s± mo¿liwe i im zapobiegaæ ni¿ wyobra¿aæ sobie ró¿owe pluszowe ¿ycie i pó¼niej siê baaardzo zdziwiæ...
Stary 2015-05-26, 20:26   #53
teQiba
Moderator

Wiadomo¶ci: 4 897

Cytat:
Tak z ciekawo¶ci - czemu tak tajemniczo 'albo-albo' napisa³a¶?
Stary 2015-05-26, 21:25   #54
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 540

Cytat:
Gdybys byla starsza i mniej naiwan, to by facet Cie nie poderwal.
Ze swoim podejsciem do zycia mial szanse tylko u 16latki

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 21:26   #55
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
to nie s± jakie¶ generalnie niedostêpne dane: jak doktorant jest naukowo produktywny (w czym dodatkowa praca raczej przeszkadza, ni¿ pomaga, chyba ¿e praca jest ¶ci¶le zwi±zana z badaniami do doktoratu), dostaje w ramach ró¿nych stypendiów - naukowe, z dotacji projako¶ciowej, jakiej¶ jeszcze pewnie siê ³apie - trochê ponad dwa tysi±ce. Asystent - osoba z tytu³em magistra zatrudniona na uczelni - zarabia cokolwiek mniej, a w bonusie ma wielokrotnie wiêcej zajêæ do przeprowadzenia. Jak doktorant, prócz naukowej produktywno¶ci, jest te¿ obrotny, napisze wniosek o grant, zostanie wykonawc± w grancie swojego promotora, etc, to wychodzi finansowo lepiej, ni¿ jego koledzy z doktoratami zatrudnieni na uczelniach.

Ale do tego trzeba mieæ czas - pisanie doktoratu oraz praca naukowa, jak± trzeba podczas studiów doktoranckich wykonaæ, ¿eby mieæ finansowanie badañ, zajmuje czas. Po prostu. Trzeba usi±¶æ w bibliotece, trzeba zrobiæ badania, co¶ tam policzyæ, co¶ tam wygrzebaæ ze ¼róde³, co¶ zanalizowaæ, porównaæ, zestawiæ. W miêdzyczasie - ¿eby czesaæ stypendia - trzeba pojechaæ na konferencjê, przedstawiæ wyniki, napisaæ artyku³, i tak w ko³o. Po drodze zrobiæ jakie¶ zajêcia ze studentami.

Owszem, s± doktoranci, którzy na doktoranckie id± w celach ogólnojajcarskich. Tu jednak nie ma specjalnie wskazówek, ¿eby tak oceniæ ch³opca Autorki - który, a owszem, pewnie i jest niedojrza³ym lekkoduchem, co jednak nie powoduje, ¿e nie nadaje siê do pracy naukowej, ¿e nie robi tych swoich badañ z pasj± i z pasji, i ¿e dobrze na tym nie wychodzi finansowo. Owszem, obrona doktoratu raczej komplikuje cv ni¿ stanowi u³atwienie podczas szukania pracy - tak dzieje siê w do¶æ specyficznych sytuacjach - ale mo¿e zamiarem tego go¶cia jest praca naukowa, taki ma plan na ¿ycie i mimo ¿e nie jest on naj³atwiejszy, ma pomys³ i mo¿liwo¶ci, ¿eby go realizowaæ? Nie wiem, to jest jaka¶ zas³uga, ¿e zamiast mieæ ambitne plany na przysz³o¶æ i czyniæ ruchy w kierunku ich realizacji, cz³owiek rzuca wszystko i zatrudnia siê na kasie, ¿eby mieæ wpisane, ¿e od osiemnastego roku ¿ycia robi na etacie?

Nie jest te¿ w sumie jasne, czy ten ch³opiec to jaki¶ utracjusz, co to nawet roboty nie potrafi znale¼æ, czy mo¿e doszed³ do s³usznego sk±din±d wniosku, ¿e w obliczu planów naukowych, nie ma sensu szukaæ jakiejkolwiek roboty, tylko skupia³ siê na robocie w zawodzie - nie znalaz³, bez ¿alu ¿yje ze stypendium i robi doktorat. Bo mo¿e jego plan na ¿ycie nie zak³ada pracy na magazynie albo na mopie, dla idei posiadania kolejnego punktu w cv.

Ju¿ kiedy¶ tu pisa³am - w mojej bran¿y tego rodzaju wpisy w cv s± nieistotne lub wrêcz mog± pe³niæ rolê negatywn±, bo znacz±, ¿e zamiast siê skrupulatnie uczyæ, zajmowa³am siê g³upotami. A po zakoñczeniu nauki liczy siê do¶wiadczenie w zawodzie, a nie dowolne zatrudnienie.

Inna rzecz, ¿e w obecnej sytuacji planowanie pracy naukowej to nie jest naj³atwiejszy i najlepszy plan na ¿ycie. To spostrze¿enie jednak radykalnie siê ró¿ni od oceny, ¿e ch³opiec Autorki to nieudacznik i obibok, bo zachcia³o mu siê szczegó³owo opracowaæ jakie¶ zagadnienie naukowe. Pliz.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 21:28   #56
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 540

rembertowa, gdyby on na tym dobrze wychodzil finansowo, to by go rodzice nie utrzymywali
a gdyby z pasja wszytsko robil, badal, jezdzil na konferencje itd. to by sie nie obijal konkursowo jak raczyla napisac autorka.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 21:44   #57
locci
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 206

tak dla przyk³adu: mój znajomy robi doktorat... i pracuje na pe³en etat, gdzie zdobywa do¶wiadczenia, potrzebne do dalszego rozwoju zawodowego, jak równie¿ do swoich studiów. Tak¿e nie dziwie siê Twojemu tacie...

Te¿ znam takich panów, co to 30lat skoñczyli, ale dalej siê ucz±, rozwijaj± siê intelektualnie..., a prac± zarobkow± nigdy siê nie skalali... Dziewczyn te¿ ju¿ ko³o nich nie widaæ... Ju¿ nawet 20-letnie czuj±, ¿e co¶ nie gra...
locci jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 21:47   #58
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 779

jako¶ dziwnym trafem autorka nie wspomnia³a o tych tysi±cach ze stypendium ani o byciu asystentem.

napisa³a, ¿e ch³opiec nie pracuje. czyli raczej nie dosta³ grantu na 100 tys, bo wtedy raczej ciezko kogo¶ nazwaæ "bezrobotnym". a mo¿e to ta "praca dorywcza"?
lilia_pamplemousse jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 22:02   #59
Konto usuniête

Cytat:
Napisane przez rembertowa Poka¿ wiadomo¶æ
Inna rzecz, ¿e w obecnej sytuacji planowanie pracy naukowej to nie jest naj³atwiejszy i najlepszy plan na ¿ycie. To spostrze¿enie jednak radykalnie siê ró¿ni od oceny, ¿e ch³opiec Autorki to nieudacznik i obibok, bo zachcia³o mu siê szczegó³owo opracowaæ jakie¶ zagadnienie naukowe. Pliz.
Co masz na my¶li pisz±c "w obecnej sytuacji?" Sytuacji w kraju, na ¶wiecie, sytuacji ch³opaka czy ogólnie praca naukowa staje siê coraz mniej op³acalna?
Stary 2015-05-26, 22:18   #60
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Napisane przez Luba Poka¿ wiadomo¶æ
rembertowa, gdyby on na tym dobrze wychodzil finansowo, to by go rodzice nie utrzymywali
a gdyby z pasja wszytsko robil, badal, jezdzil na konferencje itd. to by sie nie obijal konkursowo jak raczyla napisac autorka.
Autorka pisa³a co¶ o stypendium. Niemniej, nie widzê nic zdro¿nego w tym, ¿e rodzice utrzymuj± dziecko na jakim¶ etapie studiów doktoranckich, je¶li uwa¿aj± to za stosowne, a zw³aszcza, je¶li brak konieczno¶ci pracy zarobkowej mo¿e siê prze³o¿yæ na osi±gniêcie rezultatów, które przynios± wymierne efekty, nawet niekoniecznie finansowe.

Autorka owszem, raczy³a napisaæ, ¿e ch³opiec siê obija - bo ma lat 20, s³ucha tatusia i czyta wiza¿anki, dla których praca naukowa prac± nie jest. Starczy ten w±tek przeczytaæ i a¿ bije po oczach przekonanie, ¿e prawdziwa praca to odbijanie karty na zak³adzie, etat, albo nawet ¶mieciówka, ale koniecznie w prawdziwej pracy, fizycznej, ¿eby siê urobiæ. No bo co to za praca, do biblioteki pój¶æ, ¼ród³a przejrzeæ, pomiary przeprowadziæ, wykresy wyrysowaæ, analizy upisaæ. Ot, jak splun±æ, akurat do wstawienia miêdzy jakie¶ powa¿ne zajêcia w magazynie albo na kasie.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
jako¶ dziwnym trafem autorka nie wspomnia³a o tych tysi±cach ze stypendium ani o byciu asystentem.

napisa³a, ¿e ch³opiec nie pracuje. czyli raczej nie dosta³ grantu na 100 tys, bo wtedy raczej ciezko kogo¶ nazwaæ "bezrobotnym". a mo¿e to ta "praca dorywcza"?
o stypendium co¶ tam by³o. Za¶ co do bycia bezrobotnym: mo¿na mieæ grant na 100 tysiêcy i nie mieæ w nim wynagrodzenia. Mo¿na te¿ byæ wykonawc± w zbiorowym grancie i mieæ honorarium z umowy cywilnoprawnej - jako ¿ywo, praca dorywcza. Nie wiem, na którym roku tych doktoranckich jest ch³opiec Autorki, ale je¶li broni³ siê wtedy, kiedy Autorka pisa³a maturê, to jako¶ na pocz±tku. Dlatego te¿ nic dziwnego, ¿e grantu nie ma. ¯eby dostaæ grant bowiem, trzeba napisaæ wniosek - starannie, precyzyjnie, maj±c konkretny plan na badania, jakie siê zrobi, na rezultaty, jakie mo¿na uzyskaæ, i na opublikowanie wyników. Trzeba zatem po¶wiêciæ czas na przygotowanie siê do pisania i na pisanie takiego wniosku - to nie jest wieczór czy dwa. Do tego, trzeba mieæ siê czym pochwaliæ, mieæ ju¿ jaki¶ dorobek. Proponujê kwerendê na stronach NCN-u, ¿eby mieæ pojêcie, o czym mowa.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;51541632]Co masz na my¶li pisz±c "w obecnej sytuacji?" Sytuacji w kraju, na ¶wiecie, sytuacji ch³opaka czy ogólnie praca naukowa staje siê coraz mniej op³acalna?[/QUOTE]
w sytuacji, w której znalaz³a siê akademia - lokalnie w Polsce i globalnie na ca³ym ¶wiecie.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-08-06 14:09:33

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.