|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jaki bank najlepszy? 2015
Witam, nie wiem czy to dobry dział na taki temat, chciałem spytać jaki bank polecacie drogie Panie i Panowie.
Od pięciu lat mam konto w BZWBK, lecz stwierdzam, iż najwyższy czas go zmienić. Bank ten od dwóch miesięcy wprowadził opłatę manipulacyjną za prowadzanie konta w wysokości 5 zł, co troszkę mnie zirytowało gdyż przy zakładaniu konta poinformowano mnie iż nie będzie żadnych opłat tego typu. Dodatkowym faktem, który skłania mnie do zmiany banku jest to, iż jedynie bezprowizyjnie gotówkę mogę wypłacać w bankomatach od BZWBK, w pozostałych pobierają opłatę od wypłat w wysokości 30 zł !!! Zatem jaki wy bank polecacie, słoneczka? Zależałoby mi by nie było żadnych opłat za prowadzenie konta czy posiadanie karty, a wszystkie bankomaty były bezprowizyjne |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki bank najlepszy? 2015
polecam millennium- jedyne co pobierają to ubezpieczenie karty 2.99 miesiecznie. Reszta totalnie free.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
ING. Niby jest opłata 7zł miesięcznie za posiadanie karty, ale się tego nie płaci, jeżeli w ciągu miesiąca (do 27.) zrobisz transakcje kartą o łącznej wartości minimum 200zł.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Meritum Bank - za nic nie płacisz (prowadzenie konta, karta, wypłaty z bankomatów - 0 zł). Konto można założyć w 15 minut przelewem z innego konta, którego jesteś właścicielem. Nie ma kuriera itd. Wygodne i szybkie.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;50580911]ING. Niby jest opłata 7zł miesięcznie za posiadanie karty, ale się tego nie płaci, jeżeli w ciągu miesiąca (do 27.) zrobisz transakcje kartą o łącznej wartości minimum 200zł.[/QUOTE]
juz podniesli do 300 ![]() ale sumuja wszystkie karty wydane do konta
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Czy ktoś miał konto w T-Mobile Usługi Bankowe ?
Niby mają extra ofertę dla konta osobistego, lecz wiele osób narzeka ze względu na problemy z obsługą klienta czy zwlekaniem z np. przesłaniem karty płatniczej. Widziałem, że w całej Polsce są zaledwie 4 placówki T-Mobile zajmujące się jedynie Usługami Bankowymi w tym całe szczęście jedna niedaleko mnie, dlatego myślę, iż w tym przypadku obsługa klienta nie byłaby problemem. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Wypłacając pieniądze z bankomatów Euronet nie płaci się prowizji. A te bankomaty są przecież przy każdej Biedronce
![]() Mam konto w BZWBK (firmowe), w Pekao SA (założenie konta było warunkiem udzielenia kredytu) i mBanku, jednak ze względu na niskie koszty polecam mBank. |
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Zależy na czym Ci zależy najbardziej. Jesli chodzi o zmiany w tabeli opłat i prowizji to banki zgodnie z prawem mogą to robic, muszą tylko poinformować o tym odpowiednio wcześniej klienta. Ty masz pełne prawo odstąpić wówczas od umowy. T-mobile skupia się na usługach internetowych, także placówek raczej nie będzie przybywało, podobnie jak nie miał ich sync ich poprzednik. Zajrzyj sobie na comperia.pl/forum, tam ludzie wypowiadają się jakie konto jest ich zdaniem najlepsze.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Pko Bp uważam za bank godny polecenia. Mam konto za zero złoty i dodatkowo jeszcze spłacam kredyt gotówkowy. Za kartę przy wydatkach powyżej 300 zł mam za darmo, a przy kredycie mam naprawdę niski procent.
|
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
fajne konto, możesz zakłożyć przez net, nie ma opłaty za prowadzenie konta, za kartę też nie ma opłaty, możesz wybierać kasę w każdym bankomacie w kraju bez dodatkowych kosztów, korzystam z tego banku przez net, oddział mi niepotrzebny, wszystko da się zrobić bez oddziału, nie wiem jakie inne osoby mają problemy, ja żadnych problemów nie mam, nie ma wymagań że coś musisz spełnić żeby nie placić za konto, inne banki z kartą którą bez prowizji możesz wypłacić kase z każdego bankomatu w kraju, bez opłat za prowadzenie konta, Getin Online, internetowy oddział Getina, mają przynazny interfejs, Idea Bank, chyba też grupa getin, ale bank inny, reklamują się że są dla firm ale dla indywidualnych też mają konta, Meritum Bank, Bank Smart, tu jest dodatkowo trochę wyższy procent na koncie oszczędnościowym niż w innych bankach, na dzień napisania tego postu, Deutsche Bank, wolne księgowanie operacji, poza tym jest ok, wybierz taryfe dla internetowych jeśli się zdecydujesz na ten bank, dbNet czy jakoś tak, żadne PKO, żadne ING, daj sobie z nimi spokój, potrafią tylko kase wyciągać, a jak PKO to tylko Inteligo to ich internetowy bank, bardzo fajny ale płacisz za kartę i bezprowizyjne bankomaty ale to lepszy wybór niż PKO no i kartą bez prowizji wybierasz z bankomatów PKO bez dodatkowej usługi bezprowizyjnych bankomatów Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-03-25 o 18:23 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Nie wierzę akurat ja osobiście w te takie banki typu Para Banki bo jak czasem oglądam te takie odcinki z cyklu - sprawa dla reportera czy interwencja to właśnie widzę jak akurat oni tam nie dbają o klienta i można się narazić na oszustów. Polecam takie 3 główne banki w Polsce jak - BZWBK, PKO lub nawet ING.
|
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
Zgadzam się, te większe banki jak pko bp są bardziej kontrolowane. Mam w nim swoje pieniądze i mam przeczucie, że są bezpieczne.
|
|
|
|
|
#15 |
|
BAN stały
|
para banki to instytucje, które nie są bankami, tylko które współpracują z bankami takimi były Amber Gold, Fin Royal,
te banki które wymieniłem to są prawdziwe banki, nazwa bank to nazwa zastrzeżona dla instytucji finansowych spełniających wymagania prawne, każdy bank nawet bez oddziałów podlega kontroli tak samo jak duży bank, dla prawa,wielkość banku nie ma znaczenia, w razie upadłości banku jest bankowy fundusz gwarancyjny z którego wypłacają kasę, kryterium, że duży bank z oddziałami jest lepszy od internetowego to kryterium typu wybierz Amber Gold, miało oddziały i było dużą firmą, a ludzie się przejechali, nauczcie się to rozróżniać bo tv jak widać robi z was głupich ludzi i nie tłumaczy co to para bank Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-03-26 o 17:59 |
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
uwaga,
nie zakładajcie konta w Sync, czyli T Mobile usługi bankowe dostarczane przez Alior Bank, od czerwca 2015 wprowadzają opłatę za karte 6 zł płatne co miesiąc, skończyło się darmowe konto w Sync, T, rezygnuję z tego banku, w sumie miałem u nich konto tylko dla karty darmowej i darmowych bankomatów, za to znalazłem alternatywe jeśli są osoby zainteresowane,czyli Raiffeisen Bank, opłata za kartę 3 zł co miesiąc, jakby nie było o połowę mniej niż w Sync czyli obecnym T, cennik wygląda przyzwoicie, jak mam wybierać płacenie za kartę 6 zł albo 3 zł to wybieram 3 zł, a w praktyce to samo czyli wypłaty bez prowizji w każdym bankomacie w kraju, oczywiście te banki, które wcześniej podałem też są fajne ale sprawdzajcie zawsze cenniki Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-02 o 02:41 |
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
PKO BP? Najgorzej! mają wysokie opłaty i ogólnie to taki bank jeszcze z dawnych czasów. Jedyne co jest dobro to to, że mają dobre podejście do starych klientów. Ale ogólnie jak ktoś szuka tanich rozwiązań to nie polecam PKO. Dla młodych polecam Alior, T-mobile i mBank, ew. Deutsche Bank.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Mi już kolejny raz mBank podniósł opłatę za kartę i jeszcze teraz zwiększył próg minimalnych transakcji gotówkowych w miesiącu. Z tego co się zorientowałam praktycznie wszystkie banki ostatnio podnoszą opłaty za karty. Jedynie Smart nie wprowadził, ale teraz zmienili nazwę na Nest Bank (dawny Smart) i na razie nie wprowadzili nowych opłat, ale coś mi się zdaje, że niedługo wprowadzą. Co ciekawe Idea zrezygnowała z opłaty za kartę. To pierwszy raz chyba takie coś się zdarzyło. Jakiś czas temu chyba Inteligo obniżyło opłatę za kartę, ale cała reszta popodnosiła opłaty i progi transakcji bezgotówkowych zwalniające z opłat.
Edytowane przez GWarcinska Czas edycji: 2016-11-09 o 09:58 |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Mam konto w BZWBK i mam bezpłatne wypłaty z bankomatów w całej Polsce.
Ogólnie jestem zadowolona. Mąż ma w PKO (tym ze skarbonką). Nie narzeka. Kredytu nie brałam, więc pod tym kontem się nie przydam.
|
|
#20 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam konto i kartę w BZWBK < 30. Jeśli w miesiącu zrobię 5 zapłat kartą płatniczą za obojętnie jaką kwota wtedy płacę za kartę tylko 1 zł miesięcznie..To chyba nie jest aż tak dużo ? Nie chcę zmieniać banku i numeru konta bo to by mi zajęło bardzo dużo czasu, tyle formalności..
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Mam w PKO już długi czas i nie narzekam, chociaż nawet nie wiem jak wyglądają oferty innych banków by porównać ;p
|
|
#23 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
otwierasz nowe konto, szybko masz numer do wpłat kasy + id i hasło, w starym koncie podajesz numer nowego i przeleją kase kiedy zamkną albo wcześniej sama przelejesz, okres wypowiedzenia max 30 dni i potem masz zamknięte stare konto i karte, korzystasz już tylko z nowego konta, a numer do wpłat masz ten nowy i podajesz go tam gdzie mają wpłacić kasę np w pracy, to żaden problem, od kolejnego miesiąca będą wpłacać na nowy numer konta, im to bez znaczenia, wszystkie formalności, jak się chce to można, Cytat:
zresztą dziwi mnie ta obrona PKO, banku, który jest tam skostniały i ma niekorzysyny cennik, albo tego banku bronią pracownicy albo ludzie idą do tego banku bezmyślnie, a potem mówią, że banki są drogie bez dodania, że taki bank sami wybrali Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-05-24 o 01:08 |
||
|
|
|
|
#24 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Każdy podejmuje decyzję gdzie chce mieć pieniądze. Ja mam w pko bp bo za prowadzenie konta nie płacę, za kartę nie płacę, bo spokojnie zrobię nią 300 zł transakcji, bankomatów pko bp jest mnóstwo w moim mieście, za których korzystanie nie płacę.
|
|
|
|
|
#28 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ile zapłacisz prowizji jeśli w obcym mieście wybierzesz kase z innego bankomatu niż PKO bo nie będzie ci się chciało iść na drugi koniec miasta do bankomatu PKO ? inne banki mają bez prowizji wszystkie bankomaty i 200 zł, żeby nie płacić za karte, a jak płacić to np 3 zł, ile za to chce PKO ? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
byle nie mBank, mają dziwną politykę, chętnie pozyskują nowych klientów, ale nie dbają o stałych.
|
|
#30 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:50.