|
|
#61 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 885
|
Dot.: Tata nie akceptuje mojego ch³opaka
Ehh... To teraz ju¿ sama mam mêtlik w g³owie. Chcia³abym pracowaæ naukowo, zaczê³am robiæ kroki w tym kierunku jeszcze przed obron± in¿ynierki (obrona w lutym, kierunek typowo wykonawczy, mog³abym po tym pracowaæ w przemy¶le, ale nie widzê siê w tej funkcji
I sama nie wiem co robiæ Chcia³abym mieæ z tego pieni±dze, od dawna my¶la³am o doktoracie (bêdê sk³adaæ podania o grant, tyle ¿e co mi po nim skoro on siê kiedy¶ skoñczy, a nauka zaczyna upadaæ). I b±d¼ tu cz³owieku m±dry.
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Bo to sprawa wci±¿ niezbadana
Zasadniczo by³ z dwiema jednocze¶nie, zdecydowa³ siê na jedn±, druga wyby³a z kraju i parê miesiêcy pó¼niej urodzi³a dziecko, co daje naszej rodzinie podstawy do snucia przypuszczeñ, ¿e to jego Je¿eli tak jest, to wychodzi³aby czwórka dzieci z trzema ró¿nymi dziewczynami.Cytat:
![]() Dok³adnie tak.
|
|
|
#63 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 52
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 779
|
a co robi³ przez te 3 lata od ukoñczenia studiów do doktoratu? chce byæ pracownikiem naukowym?
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 392
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlaczego tak pó¼no skoñczy³ studia? Po by³ w technikum wiêc poszed³ rok pó¼niej, a podczas studiów wyjecha³ na erasmusa, a ¿e to by³ jego 5 rok, wiêc chcia³ siê obroniæ w Polsce, wiêc go powtarza³. ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- A tak to przynajmniej teraz ma dyplom Uniwersytetu Jagielloñskiego. No i na nim robi doktorat. Z geologii. |
|
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mo¿esz sprawdziæ sobie na stronie wydzia³u / instytutu, który prowadzi studia doktoranckie, na których Twój ch³opiec pobiera nauki, jakie s± wymagania, ¿eby dostaæ stypendium. Ile punktów za co trzeba mieæ - ile publikacji i jakich, ile konferencji i jakich, ile roboty organizacyjnej, ile aktywno¶ci spo³ecznej, i tak dalej. Nastêpnie mo¿esz obejrzeæ papiery, jakie Twój ch³opiec z³o¿y³, bo to jest praca, któr± wykona³, i za któr± w³a¶nie odbiera premiê w postaci stypendium. Stypendium aktualnie przyznawane jest na rok, wiêc jak pójdzie do dodatkowej pracy, to nie wyrobi tych punkcików i premii za pracê nie dostanie - co nie zwolni go bynajmniej z obowi±zków dydaktycznych oraz z konieczno¶ci prowadzenia pracy naukowej. Mo¿e z nieco mniejszym rozmachem, bo nie bêdzie musia³ tak cisn±æ na publikacyjne efekty, jak w przypadku starania siê o stypendium. Ale te¿, pewnie z gorszym rezultatem, bo robienie na dwa etaty - a pisanie doktoratu to co¶ na kszta³t etatu - nigdy nie przynosi tak dobrych efektów, jak mo¿liwo¶æ skoncentrowania siê na jednym, któr± on ma. Tylko Tobie siê to nie podoba, bo wiza¿anki i tatu¶ powiedzieli, ¿e lepiej zbieraæ pozycje w cv w takiej postaci, w jakiej oni s± w stanie te pozycje zrozumieæ. Dodatkowe zatrudnienie, je¶li ch³opak ma stypendium i brak ci¶nienia na dorabianie, bo rodzice mu w jakim¶ stopniu pomagaj±, zmniejsza jego szansê na sensown± karierê naukow±. Która aktualnie wymaga wiele zaciêcia, krwi, potu i ³ez, ogromnej dozy szczê¶cia i jeszcze wiêkszego po¶wiêcenia, niemniej, warunkiem brzegowym - zw³aszcza, je¶li my¶li siê o wyeksportowaniu za granicê - jest to, ¿eby mieæ co pokazaæ. Czyli dorobek. Czyli to wszystko, co dla Ciebie jest lenieniem siê. Powtórzê, wspó³czujê mu takiej dziewczyny. |
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka pisa³a, ¿e facet nie pracuje i dopiero namawia go na znalezienie czego¶, a na doktorat poszed³, ¿eby ró¿nica wieku miêdzy nimi nie by³a tak widoczna i dlatego, ¿e nie móg³ nic znale¼æ. Nie widaæ tu jakiego¶ specjalnego pêdu ku karierze naukowej
|
|
|
#69 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 192
|
Cytat:
Tez mam dyplom UJ. Moge sobie nim tylek podetrzec tyle tysiecy studentow go ma Obecnie UJ to juz niestety nie taki prestiz. No to tym bardziej podziwiam, ze mozna sie lenic na geologi, zamiast po badaniach zasuwac.
Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2015-05-26 o 23:39 |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W tym momencie za³ama³am siê i pomy¶la³am, ¿e mo¿e rzeczywi¶cie jestem oczarowana nim za bardzo, ¿e nie widzê, co siê dzieje. Teraz znów zosta³am zwyzywana od z³ych dziewczyn, poniewa¿ s³ucham tatusia i powiedzia³am, ¿e jest leniem. Odnoszê wra¿enie, ¿e to forum nie skupia siê na chêci pomocy i doradztwie lecz na wzajemnym obrzucaniu siê oskar¿eniami, wyszukiwaniu wad, potkniêæ jêzykowych. Jest to jaki¶ sposób na to, ¿eby odreagowaæ na kim¶ dzieñ, odbiæ sobie swoje kompleksy. Przez jedne zosta³am potraktowana z góry jako nic nie wiedz±ca o ¿yciu 20latka, która jest super naiwna i powinna sobie wracaæ do domku dla lalek, przez Pani± jako z³a dziewczyna s³uchaj±ca tatusia. Jakbym s³ucha³a tatusia, to nie by³abym z nim przez te lata. Poruszy³am tutaj te¿ inne argumenty mojego ojca - dredy; to, ¿e pochodzi z miejscowo¶ci obok; itp. Natomiast wszyscy uczepili siê jego aktualnej sytuacji zawodowej. Forum ca³kowicie odbieg³o od tematu poniewa¿ tak ³atwiej podbudowaæ sobie ego udowadniaj±c innym, jak bardzo s± ¼li i jak bardzo siê myl±. Mój ch³opak jest cz³owiekiem. Ma wady. Ma zalety. Ale jest nam razem dobrze. Natomiast mój ojciec g³ównie uprzedzony jest do rodziny, z jakiej on pochodzi i do tego, ¿e nie s± bogaci. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za¶ co do ostatniego - albo jeste¶ córeczk± tatusia, dziewczynk±, która nie ma swojego rozumu, wiêc s³ucha, co jej inni mówi±, jak na dzieci przysta³o, albo jeste¶ doros³±, samodzieln± osob±, która potrafi oceniæ partnera oraz zdecydowaæ o wej¶ciu z nim w zwi±zek, a pó¼niej - kontynuowaniu go. Moja rada: doro¶nij, dowiedz siê, jak ¿ycie wygl±da, to bêdziesz mog³a odpowiedzieæ tatusiowi, co trzeba. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Rozeznanie
|
a moze odpowiesz na pytanie, czy twój ch³opak chce pracowaæ naukowo? by³ w to zaanga¿owany na studiach, jakies ko³a, konferencje, publikacje? jego celem jest zatrudnienie na uczelni? czy, jak sama napisa³a¶, nie chcia³ siedzieæ na bezrobociu, a studia to przed³u¿enie mlodosci... i legitymacja.
a te "g³upie wypowiedzi" prymitywnych wizazanek, które nie rozumiej± splendoru kariery naukowej i skupiaj± siê na forsie z korpo, wynikaj± z lektury wypowiedzi autorki, a nie z kosmosu. jesli ktos mi opisuje swojego partnera, zak³adam, ¿e mowi prawdê, bo chyba nie mam mozliwosci zapoznania siê ze zdaniem drugiej strony. Edytowane przez lilia_pamplemousse Czas edycji: 2015-05-27 o 00:01 |
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 192
|
Rembertowa:
Szanuje doktorantow i ich prace. Szczegolnie tych z pasja. Ale troche przesadzasz w druga strone, twoje posty brzmia jakby ci doktoranci byli jakims objawieniem swiata, geniuszami nad wszystkimi gorujacymi
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zmieni³am o nim zdania, nie wprowadzi³o to jakich¶ niejasnych sytuacji miêdzy nas, po prostu napisa³am mu wiadomo¶æ czy szuka³ pracy, on przyzna³, ¿e odk±d poszed³ na doktorat to nie i ¿e rzeczywi¶cie mo¿e warto by siê rozejrzeæ. Tyle. Po prostu nie zamykam siê sama w sobie tylko staram siê zastanowiæ nad tym, co mówi± do mnie inni ludzie. Dorosn±æ jeszcze zd±¿ê. Ma Pani szczê¶cie, ¿e nie musi siê Pani wi±zaæ z kim¶ takim. Aczkolwiek to jego wybór, nie zmuszam go. Pozdrawiam i ¿yczê mi³ej nocy. |
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 28 816
|
Swoja droga skoro on podobno z takiej biednej rodziny wg ojca autorki to skad maja kase by utrzymywac syna?
Jeden ze znajomych byl wiecznym studentem do 30stki, jak zmarl mu ojciec to znalazl prace w miesiac po pogrzebie i z tego co wiem nadal tam pracuje. |
|
|
|
|
#76 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 169
|
Cytat:
"Biedna" to pojêcie wzglêdne. Dla kogo¶ biedny bêdzie ten, co dostaje p³acê minimaln±, a dla innych ten zarabiaj±cy ¶redni± krajow±. |
|
|
|
|
|
#77 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- Cytat:
Co, zw³aszcza w przypadku naszego stypendysty, nie jest prawd±. ¯eby mieæ stypendium, ¿eby pó¼niej dostaæ grant, trzeba mieæ dorobek. Zrobienie tego dorobku zajmuje czas - to jest praca, konkretna robota do wykonania. Owszem, s± ludzie, którzy robi± to miêdzy jedn± cha³tur± a drug± cha³tur± - co jest prost± drog± do wypalenia, a przy okazji, umiarkowanie nie sprzyja jako¶ci owego doktoratu. Efektem s± s³abe artyku³y, przepychane kolanem, bo na czym¶ przewód otwieraæ trzeba, s³aby doktorat, przepychany kolanem, bo w sumie warunki brzegowe spe³nia, ale poza tym do niczego siê nie nadaje - i tak naprawdê cztery zmarnowane lata. Nie ma siê nawet zwrotu w postaci wpisu do cv, no chyba, ¿e bierzemy pod uwagê te cha³tury, w których zarabiali¶my dla idei. Bo ze s³abym dorobkiem, marnym doktoratem, ¶ladowym zaanga¿owaniem w dydaktykê uniwersyteck± i aktywno¶ci organizacyjne, wiele w nauce nie zwojujemy. W Polsce pleni siê aktualnie moda na zatrudnianie z grantów - jak ju¿ bronisz doktorat, to sk³adasz wniosek, w którym wpisujesz dla siebie etat. Jak grant dostaniesz, bo masz dorobek i projekt jest dobry, a kosztorys nienachalny, to masz pracê. Robi±c doktorat metod± w grudniu po po³udniu nie masz na to szans. Wtedy to ju¿ jest aktywno¶æ czysto hobbistyczna - i jak ka¿de hobby, mo¿na j± uprawiaæ po pracy. Tylko nie rozumiem, czemu niby ma to byæ obowi±zuj±cy wzorzec - to olewcze, pogardliwe podej¶cie do pracy naukowej, deprecjonuj±ce j±, tak jak i sam doktorat. I zaznaczam, ¿e nasze rozwa¿ania snujemy na przyk³adzie go¶cia, który wy³apa³ stypendium na jednym z najlepszych uniwersytetów w tym kraju. |
||
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Mi sie wydaje, ze krytyka w watku doktoratow to jednak zazdrosc.
Autorko nie przejmuj sie - zycie pisze rozne scenariusze i rozni pracodawcy maja inne kryteria cv. Doswiadczenie nie jest warunkiem ani koniecznym ani wystarczajacym. |
|
|
|
|
#79 |
|
Rozeznanie
|
nie zamierzam szukaæ kryteriów przyjêcia na doktorat na geologii. jak juz mówi³am, ale dziwnym trafem ten fragment wypowiedzi nie zosta³ zacytowany, z tego co pisze autorka, ten doktorat ma ma³y sens. oczywiscie nadal mo¿emy dyskutowaæ o tym, ¿e dla wielu osob ma wiêkszy, ale naprawde nie wiem, w jakim celu. pozdro dla przem±drza³ych.
Edytowane przez lilia_pamplemousse Czas edycji: 2015-05-27 o 09:36 |
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 709
|
Mogê z ciekawo¶ci zapytaæ o jakich kierunkach piszecie w kontek¶cie, ze robi±c doktorat mo¿na normalnie pracowac? Znam kilku doktorantów na moim kierunkow i w wiêkszo¶ci siedz± w laboratorium polowe dnia a druga polowe prowadza zajêcia ze studentami. A gdzie tu konferencje, pisanie artyku³ów, rozprawy doktorskiej...
|
|
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
chyba ciezko powiedzieæ, ¿e ktos, kto prowadzi zajêcia i siedzi w labie, "nie pracuje". wiêc pytanie dosc abstrakcyjne.
ale na wydzia³ach humanistycznych nie ma labów, a i na poczatku rzadko prowadzi siê zajêcia ze studentami, wiêc mozna i¶æ do "normalnej pracy". znam takich, kojarzê tez kilka wizazanek, które tak robi±. zrobi³ siê offtop na temat doktoratu, a autorka sobie posz³a. |
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 526
|
Na filo nie znam doktoranta ktory nie dorabia tlumaczeniami
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
doktorat to nie offtop, ani przechowalnia dla bezrobotnych. Musial jakis poziom reprezentowac a i rodzice raczej az tacy bez kasy nie sa skoro go utrzymuja kolejny rok w innym miescie. Wielu na to nie stac.
Branza dosc zamknieta i chyba dosc dochodowa patrzac na usytuowanie moich znajomych naukowcow. Jeden na fejsie stale fotki jaka ma wille, inny fotki z konferencji z kazdego zakatka swiata. Parkingi kolo uczelni pelne mercedesow i audi. Tez im zazdroszcze, ale zeby az nagonke krecic? |
|
|
|
|
#84 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
owszem, offtop, bo chyba ¶rednio ktokolwiek pomóg³ dziewczynie w konflikcie z ojcem. ale co tam. |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 169
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 24 540
|
Cytat:
![]() Tym bardziej, ze akurat nie tylko jedna jedyna na calym wizazu rembertowa wie cokolwiek o robieniu doktoratu. ![]() Facet autorki jako zywo kojarzy mi sie z postacia z filmu "Tanguy" niestety. Z tego co autorka pisze, to wypisz, wymaluj. I owszem, widywalam tez i takich, wsrod ludzi, ktorzy doktoraty robili.
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#88 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#89 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Niee nie jest tak ¼le ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Po prostu nie chcia³am poruszaæ tu tego ale chyba przyda³oby siê.... No wiêc tak - jego ojciec jest starszy od matki tak¿e o 7 lat. Poznali siê, gdy ona by³a w 2 klasie liceum. Zasz³a w ci±¿ê i przerwa³a szko³ê. Bardzo ich podziwiam, poniewa¿ sami sobie w ¿yciu musieli poradziæ (wygnani przez swoich rodziców do domu w surowym stanie, wyjazdy za granicê, by go dokoñczyæ, itp) Jego mama nawet po latach zdecydowa³a siê zrobiæ maturê. Jednak¿e s± to zwykli ludzie o przeciêtnych zarobkach. Jego ojciec pracuje jako kierowca busa, a matka pracowa³a jako ekspedientka, pó¼niej na kuchni, a teraz nigdzie nie pracujê, poniewa¿ mia³a zabieg na nadgarstek. Moi rodzice te¿ musieli do wszystkiego dochodziæ sami, maj±c o tyle lepiej, ¿e dziadkowie im pomogli (chod¼ nie mieli du¿ych dochodów). Jednak oboje s± po studiach, mama po wieloletniej pracy w szkole (na najni¿szych etatach) teraz dorobi³a siê tego, ¿e jest dyrektork± podstawówki. Tata pracowa³ w policji a teraz w stra¿y miejskiej. I teraz mój tata po tym, ¿e ca³e ¿ycie musia³ zapieprzaæ ci±gn±æ dodatkowe zmiany i sam sobie z domem robiæ, nigdzie nie wyje¿d¿ali¶my, na wszystkim trzeba by³o oszczêdzaæ, teraz mo¿e powiedzieæ, ¿e siê czego¶ dorobi³ i mo¿e sobie pozwoliæ na np. wyjazd na wakacje. I on chce, ¿ebym znalaz³a sobie kogo¶, kto ma majêtnych rodziców, ¿ebym od razu mia³a ekstra start a nie dochodzenie do wszystkiego sama. Ale wed³ug mnie to jest chore podej¶cie. |
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 042
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

Chcia³abym mieæ z tego pieni±dze, od dawna my¶la³am o doktoracie (bêdê sk³adaæ podania o grant, tyle ¿e co mi po nim skoro on siê kiedy¶ skoñczy, a nauka zaczyna upadaæ). I b±d¼ tu cz³owieku m±dry.