Tata nie akceptuje mojego ch³opaka - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-05-26, 22:23   #61
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 885
Dot.: Tata nie akceptuje mojego ch³opaka

Ehh... To teraz ju¿ sama mam mêtlik w g³owie. Chcia³abym pracowaæ naukowo, zaczê³am robiæ kroki w tym kierunku jeszcze przed obron± in¿ynierki (obrona w lutym, kierunek typowo wykonawczy, mog³abym po tym pracowaæ w przemy¶le, ale nie widzê siê w tej funkcji ), naukowo chcia³abym siê realizowaæ w nieco innym kierunku, piszê z tego in¿ynierkê.

I sama nie wiem co robiæ Chcia³abym mieæ z tego pieni±dze, od dawna my¶la³am o doktoracie (bêdê sk³adaæ podania o grant, tyle ¿e co mi po nim skoro on siê kiedy¶ skoñczy, a nauka zaczyna upadaæ). I b±d¼ tu cz³owieku m±dry.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 22:24   #62
Futbolowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 724
GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez teQiba Poka¿ wiadomo¶æ
Tak z ciekawo¶ci - czemu tak tajemniczo 'albo-albo' napisa³a¶?
Bo to sprawa wci±¿ niezbadana Zasadniczo by³ z dwiema jednocze¶nie, zdecydowa³ siê na jedn±, druga wyby³a z kraju i parê miesiêcy pó¼niej urodzi³a dziecko, co daje naszej rodzinie podstawy do snucia przypuszczeñ, ¿e to jego Je¿eli tak jest, to wychodzi³aby czwórka dzieci z trzema ró¿nymi dziewczynami.

Cytat:
Napisane przez Luba Poka¿ wiadomo¶æ
Gdybys byla starsza i mniej naiwan, to by facet Cie nie poderwal.
Ze swoim podejsciem do zycia mial szanse tylko u 16latki

Cytat:
rembertowa, gdyby on na tym dobrze wychodzil finansowo, to by go rodzice nie utrzymywali
a gdyby z pasja wszytsko robil, badal, jezdzil na konferencje itd. to by sie nie obijal konkursowo jak raczyla napisac autorka.
Dok³adnie tak.
Futbolowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 22:52   #63
cyanek
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 52

Cytat:
Napisane przez rembertowa Poka¿ wiadomo¶æ
Autorka pisa³a co¶ o stypendium. Niemniej, nie widzê nic zdro¿nego w tym, ¿e rodzice utrzymuj± dziecko na jakim¶ etapie studiów doktoranckich, je¶li uwa¿aj± to za stosowne, a zw³aszcza, je¶li brak konieczno¶ci pracy zarobkowej mo¿e siê prze³o¿yæ na osi±gniêcie rezultatów, które przynios± wymierne efekty, nawet niekoniecznie finansowe.

Autorka owszem, raczy³a napisaæ, ¿e ch³opiec siê obija - bo ma lat 20, s³ucha tatusia i czyta wiza¿anki, dla których praca naukowa prac± nie jest. Starczy ten w±tek przeczytaæ i a¿ bije po oczach przekonanie, ¿e prawdziwa praca to odbijanie karty na zak³adzie, etat, albo nawet ¶mieciówka, ale koniecznie w prawdziwej pracy, fizycznej, ¿eby siê urobiæ. No bo co to za praca, do biblioteki pój¶æ, ¼ród³a przejrzeæ, pomiary przeprowadziæ, wykresy wyrysowaæ, analizy upisaæ. Ot, jak splun±æ, akurat do wstawienia miêdzy jakie¶ powa¿ne zajêcia w magazynie albo na kasie.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

o stypendium co¶ tam by³o. Za¶ co do bycia bezrobotnym: mo¿na mieæ grant na 100 tysiêcy i nie mieæ w nim wynagrodzenia. Mo¿na te¿ byæ wykonawc± w zbiorowym grancie i mieæ honorarium z umowy cywilnoprawnej - jako ¿ywo, praca dorywcza. Nie wiem, na którym roku tych doktoranckich jest ch³opiec Autorki, ale je¶li broni³ siê wtedy, kiedy Autorka pisa³a maturê, to jako¶ na pocz±tku. Dlatego te¿ nic dziwnego, ¿e grantu nie ma. ¯eby dostaæ grant bowiem, trzeba napisaæ wniosek - starannie, precyzyjnie, maj±c konkretny plan na badania, jakie siê zrobi, na rezultaty, jakie mo¿na uzyskaæ, i na opublikowanie wyników. Trzeba zatem po¶wiêciæ czas na przygotowanie siê do pisania i na pisanie takiego wniosku - to nie jest wieczór czy dwa. Do tego, trzeba mieæ siê czym pochwaliæ, mieæ ju¿ jaki¶ dorobek. Proponujê kwerendê na stronach NCN-u, ¿eby mieæ pojêcie, o czym mowa.

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

w sytuacji, w której znalaz³a siê akademia - lokalnie w Polsce i globalnie na ca³ym ¶wiecie.
Po pierwsze on jest na pierwszym roku doktoratu, po drugie - jest asystentem podczas æwiczeñ po trzecie dostaje stypendium naukowe z tytu³u robienia doktoratu, po czwarte - wiedzia³am, ¿e co bym nie napisa³a, zostanie wykorzystane przeciwko mnie - stwierdzi³am, ¿e jest leniem bo nie znalaz³ dodatkowego zatrudnienia podczas doktoratu ktory w³a¶nie ZACZ¡£.
cyanek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 22:58   #64
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 779

a co robi³ przez te 3 lata od ukoñczenia studiów do doktoratu? chce byæ pracownikiem naukowym?
lilia_pamplemousse jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 23:08   #65
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Poka¿ wiadomo¶æ
a co robi³ przez te 3 lata od ukoñczenia studiów do doktoratu? chce byæ pracownikiem naukowym?
jakie trzy lata? Studia koñczy³, jak Autorka robi³a maturê, wiêc równo po egzaminie magisterskim poszed³ kontynuowaæ edukacjê.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 23:28   #66
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
jakie trzy lata? Studia koñczy³, jak Autorka robi³a maturê, wiêc równo po egzaminie magisterskim poszed³ kontynuowaæ edukacjê.
Dok³adnie, Doktorat zacz±³ od razu.
Dlaczego tak pó¼no skoñczy³ studia? Po by³ w technikum wiêc poszed³ rok pó¼niej, a podczas studiów wyjecha³ na erasmusa, a ¿e to by³ jego 5 rok, wiêc chcia³ siê obroniæ w Polsce, wiêc go powtarza³.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

A tak to przynajmniej teraz ma dyplom Uniwersytetu Jagielloñskiego. No i na nim robi doktorat. Z geologii.
Stary 2015-05-26, 23:28   #67
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cyanek Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze on jest na pierwszym roku doktoratu, po drugie - jest asystentem podczas æwiczeñ po trzecie dostaje stypendium naukowe z tytu³u robienia doktoratu, po czwarte - wiedzia³am, ¿e co bym nie napisa³a, zostanie wykorzystane przeciwko mnie - stwierdzi³am, ¿e jest leniem bo nie znalaz³ dodatkowego zatrudnienia podczas doktoratu ktory w³a¶nie ZACZ¡£.
no to po pierwsze, nic dziwnego, ¿e nie realizuje grantu, niby kiedy mia³ go dostaæ. Po drugie, jak uczy, to znaczy, ¿e ma zajêcie, mo¿e poniek±d wolontariackie, ale jednak jak±¶ pracê trzeba wykonaæ. Po trzecie, skoro dostaje stypendium naukowe na pierwszym roku, to znaczy, ¿e mia³ wystarczaj±co ³adne osi±gniêcia naukowe w czasie studiów, ¿eby siê na nie za³apaæ - co raczej nie pasuje do wizji obiboka, który przed doros³o¶ci± ucieka w bycie studenciakiem. I po czwarte, wspó³czujê mu dziewczyny, która uwa¿a, jak mi³a grupa wiza¿anek i jej tatu¶, ¿e praca naukowa to nie praca, i ¿e lepiej siê zaj±æ jak±¶ prawdziw± robot±, ni¿ wyg³upiaæ z robieniem nauki. Na kasie by posiedzia³, wózkiem po magazynie poje¼dzi³ w wolnym czasie, a nie leni³, pracuj±c umys³owo. Przecie¿ to nie praca.

Mo¿esz sprawdziæ sobie na stronie wydzia³u / instytutu, który prowadzi studia doktoranckie, na których Twój ch³opiec pobiera nauki, jakie s± wymagania, ¿eby dostaæ stypendium. Ile punktów za co trzeba mieæ - ile publikacji i jakich, ile konferencji i jakich, ile roboty organizacyjnej, ile aktywno¶ci spo³ecznej, i tak dalej. Nastêpnie mo¿esz obejrzeæ papiery, jakie Twój ch³opiec z³o¿y³, bo to jest praca, któr± wykona³, i za któr± w³a¶nie odbiera premiê w postaci stypendium. Stypendium aktualnie przyznawane jest na rok, wiêc jak pójdzie do dodatkowej pracy, to nie wyrobi tych punkcików i premii za pracê nie dostanie - co nie zwolni go bynajmniej z obowi±zków dydaktycznych oraz z konieczno¶ci prowadzenia pracy naukowej. Mo¿e z nieco mniejszym rozmachem, bo nie bêdzie musia³ tak cisn±æ na publikacyjne efekty, jak w przypadku starania siê o stypendium. Ale te¿, pewnie z gorszym rezultatem, bo robienie na dwa etaty - a pisanie doktoratu to co¶ na kszta³t etatu - nigdy nie przynosi tak dobrych efektów, jak mo¿liwo¶æ skoncentrowania siê na jednym, któr± on ma. Tylko Tobie siê to nie podoba, bo wiza¿anki i tatu¶ powiedzieli, ¿e lepiej zbieraæ pozycje w cv w takiej postaci, w jakiej oni s± w stanie te pozycje zrozumieæ.

Dodatkowe zatrudnienie, je¶li ch³opak ma stypendium i brak ci¶nienia na dorabianie, bo rodzice mu w jakim¶ stopniu pomagaj±, zmniejsza jego szansê na sensown± karierê naukow±. Która aktualnie wymaga wiele zaciêcia, krwi, potu i ³ez, ogromnej dozy szczê¶cia i jeszcze wiêkszego po¶wiêcenia, niemniej, warunkiem brzegowym - zw³aszcza, je¶li my¶li siê o wyeksportowaniu za granicê - jest to, ¿eby mieæ co pokazaæ. Czyli dorobek. Czyli to wszystko, co dla Ciebie jest lenieniem siê.

Powtórzê, wspó³czujê mu takiej dziewczyny.
Stary 2015-05-26, 23:35   #68
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
I po czwarte, wspó³czujê mu dziewczyny, która uwa¿a, jak mi³a grupa wiza¿anek i jej tatu¶, ¿e praca naukowa to nie praca, i ¿e lepiej siê zaj±æ jak±¶ prawdziw± robot±, ni¿ wyg³upiaæ z robieniem nauki. Na kasie by posiedzia³, wózkiem po magazynie poje¼dzi³ w wolnym czasie, a nie leni³, pracuj±c umys³owo. Przecie¿ to nie praca.
A kto¶ tu pisa³, ¿e praca naukowa to nie praca?

Autorka pisa³a, ¿e facet nie pracuje i dopiero namawia go na znalezienie czego¶, a na doktorat poszed³, ¿eby ró¿nica wieku miêdzy nimi nie by³a tak widoczna i dlatego, ¿e nie móg³ nic znale¼æ. Nie widaæ tu jakiego¶ specjalnego pêdu ku karierze naukowej
Stary 2015-05-26, 23:38   #69
201605161428
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 192

Cytat:
Dok³adnie, Doktorat zacz±³ od razu.
Dlaczego tak pó¼no skoñczy³ studia? Po by³ w technikum wiêc poszed³ rok pó¼niej, a podczas studiów wyjecha³ na erasmusa, a ¿e to by³ jego 5 rok, wiêc chcia³ siê obroniæ w Polsce, wiêc go powtarza³.

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

A tak to przynajmniej teraz ma dyplom Uniwersytetu Jagielloñskiego. No i na nim robi doktorat. Z geologii.
Nie rozumiem problemu z erasmusem, jade na 5 roku i nikt absolutnie mi nic powtarzac nie karze, jestem normalnie dopuszczona do obrony czerwcowej. Kwestia pojscia do dziekana i przegadania z nim tematu. Nie znam nikogo kto powtarzalby rok przez erasmusa.
Tez mam dyplom UJ. Moge sobie nim tylek podetrzec tyle tysiecy studentow go ma Obecnie UJ to juz niestety nie taki prestiz. No to tym bardziej podziwiam, ze mozna sie lenic na geologi, zamiast po badaniach zasuwac.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-05-26 o 23:39
201605161428 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-26, 23:46   #70
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
no to po pierwsze, nic dziwnego, ¿e nie realizuje grantu, niby kiedy mia³ go dostaæ. Po drugie, jak uczy, to znaczy, ¿e ma zajêcie, mo¿e poniek±d wolontariackie, ale jednak jak±¶ pracê trzeba wykonaæ. Po trzecie, skoro dostaje stypendium naukowe na pierwszym roku, to znaczy, ¿e mia³ wystarczaj±co ³adne osi±gniêcia naukowe w czasie studiów, ¿eby siê na nie za³apaæ - co raczej nie pasuje do wizji obiboka, który przed doros³o¶ci± ucieka w bycie studenciakiem. I po czwarte, wspó³czujê mu dziewczyny, która uwa¿a, jak mi³a grupa wiza¿anek i jej tatu¶, ¿e praca naukowa to nie praca, i ¿e lepiej siê zaj±æ jak±¶ prawdziw± robot±, ni¿ wyg³upiaæ z robieniem nauki. Na kasie by posiedzia³, wózkiem po magazynie poje¼dzi³ w wolnym czasie, a nie leni³, pracuj±c umys³owo. Przecie¿ to nie praca.

Mo¿esz sprawdziæ sobie na stronie wydzia³u / instytutu, który prowadzi studia doktoranckie, na których Twój ch³opiec pobiera nauki, jakie s± wymagania, ¿eby dostaæ stypendium. Ile punktów za co trzeba mieæ - ile publikacji i jakich, ile konferencji i jakich, ile roboty organizacyjnej, ile aktywno¶ci spo³ecznej, i tak dalej. Nastêpnie mo¿esz obejrzeæ papiery, jakie Twój ch³opiec z³o¿y³, bo to jest praca, któr± wykona³, i za któr± w³a¶nie odbiera premiê w postaci stypendium. Stypendium aktualnie przyznawane jest na rok, wiêc jak pójdzie do dodatkowej pracy, to nie wyrobi tych punkcików i premii za pracê nie dostanie - co nie zwolni go bynajmniej z obowi±zków dydaktycznych oraz z konieczno¶ci prowadzenia pracy naukowej. Mo¿e z nieco mniejszym rozmachem, bo nie bêdzie musia³ tak cisn±æ na publikacyjne efekty, jak w przypadku starania siê o stypendium. Ale te¿, pewnie z gorszym rezultatem, bo robienie na dwa etaty - a pisanie doktoratu to co¶ na kszta³t etatu - nigdy nie przynosi tak dobrych efektów, jak mo¿liwo¶æ skoncentrowania siê na jednym, któr± on ma. Tylko Tobie siê to nie podoba, bo wiza¿anki i tatu¶ powiedzieli, ¿e lepiej zbieraæ pozycje w cv w takiej postaci, w jakiej oni s± w stanie te pozycje zrozumieæ.

Dodatkowe zatrudnienie, je¶li ch³opak ma stypendium i brak ci¶nienia na dorabianie, bo rodzice mu w jakim¶ stopniu pomagaj±, zmniejsza jego szansê na sensown± karierê naukow±. Która aktualnie wymaga wiele zaciêcia, krwi, potu i ³ez, ogromnej dozy szczê¶cia i jeszcze wiêkszego po¶wiêcenia, niemniej, warunkiem brzegowym - zw³aszcza, je¶li my¶li siê o wyeksportowaniu za granicê - jest to, ¿eby mieæ co pokazaæ. Czyli dorobek. Czyli to wszystko, co dla Ciebie jest lenieniem siê.

Powtórzê, wspó³czujê mu takiej dziewczyny.
Po pierwsze na samym pocz±tku, kiedy wszyscy atakowali mnie oskar¿eniami, ¿e nie dziwi± siê mojemu ojcu bo to leñ bo ucieka w m³odo¶æ pisa³am, ¿e jestem dumna z niego, ¿e siê dosta³. Pó¼niej dosta³am opieprz, ¿e dostanie siê na doktorat to ¿aden zaszczyt, ¿e dostaje siê ka¿dy itp i ¿e mnóstwo osób pracuje podczas robienia doktoratu.
W tym momencie za³ama³am siê i pomy¶la³am, ¿e mo¿e rzeczywi¶cie jestem oczarowana nim za bardzo, ¿e nie widzê, co siê dzieje.
Teraz znów zosta³am zwyzywana od z³ych dziewczyn, poniewa¿ s³ucham tatusia i powiedzia³am, ¿e jest leniem.

Odnoszê wra¿enie, ¿e to forum nie skupia siê na chêci pomocy i doradztwie lecz na wzajemnym obrzucaniu siê oskar¿eniami, wyszukiwaniu wad, potkniêæ jêzykowych. Jest to jaki¶ sposób na to, ¿eby odreagowaæ na kim¶ dzieñ, odbiæ sobie swoje kompleksy.

Przez jedne zosta³am potraktowana z góry jako nic nie wiedz±ca o ¿yciu 20latka, która jest super naiwna i powinna sobie wracaæ do domku dla lalek, przez Pani± jako z³a dziewczyna s³uchaj±ca tatusia. Jakbym s³ucha³a tatusia, to nie by³abym z nim przez te lata.

Poruszy³am tutaj te¿ inne argumenty mojego ojca - dredy; to, ¿e pochodzi z miejscowo¶ci obok; itp.
Natomiast wszyscy uczepili siê jego aktualnej sytuacji zawodowej. Forum ca³kowicie odbieg³o od tematu poniewa¿ tak ³atwiej podbudowaæ sobie ego udowadniaj±c innym, jak bardzo s± ¼li i jak bardzo siê myl±.

Mój ch³opak jest cz³owiekiem. Ma wady. Ma zalety. Ale jest nam razem dobrze. Natomiast mój ojciec g³ównie uprzedzony jest do rodziny, z jakiej on pochodzi i do tego, ¿e nie s± bogaci.
Stary 2015-05-26, 23:57   #71
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze na samym pocz±tku, kiedy wszyscy atakowali mnie oskar¿eniami, ¿e nie dziwi± siê mojemu ojcu bo to leñ bo ucieka w m³odo¶æ pisa³am, ¿e jestem dumna z niego, ¿e siê dosta³. Pó¼niej dosta³am opieprz, ¿e dostanie siê na doktorat to ¿aden zaszczyt, ¿e dostaje siê ka¿dy itp i ¿e mnóstwo osób pracuje podczas robienia doktoratu.
W tym momencie za³ama³am siê i pomy¶la³am, ¿e mo¿e rzeczywi¶cie jestem oczarowana nim za bardzo, ¿e nie widzê, co siê dzieje.
Teraz znów zosta³am zwyzywana od z³ych dziewczyn, poniewa¿ s³ucham tatusia i powiedzia³am, ¿e jest leniem. (...)
Mój ch³opak jest cz³owiekiem. Ma wady. Ma zalety. Ale jest nam razem dobrze. Natomiast mój ojciec g³ównie uprzedzony jest do rodziny, z jakiej on pochodzi i do tego, ¿e nie s± bogaci.
skoro parê mniej lub bardziej g³upich g³osów jest w stanie doprowadziæ do tego, ¿e zaczynasz w±tpiæ w swoje postrzeganie rzeczywisto¶ci - có¿, byæ mo¿e powinna¶ dorosn±æ. Zmieni³a¶ zdanie o 180 stopni, niczym chor±giewka na wietrze - to Ci siê dosta³o po uszach. Znów: nie chcia³abym zwi±zaæ siê z kim¶, kto na przestrzeni dwóch czy trzech stron w±taska na wiza¿u zmienia o mnie diametralnie zdanie. To musi byæ bardzo s³abe do¶wiadczenie.

Za¶ co do ostatniego - albo jeste¶ córeczk± tatusia, dziewczynk±, która nie ma swojego rozumu, wiêc s³ucha, co jej inni mówi±, jak na dzieci przysta³o, albo jeste¶ doros³±, samodzieln± osob±, która potrafi oceniæ partnera oraz zdecydowaæ o wej¶ciu z nim w zwi±zek, a pó¼niej - kontynuowaniu go. Moja rada: doro¶nij, dowiedz siê, jak ¿ycie wygl±da, to bêdziesz mog³a odpowiedzieæ tatusiowi, co trzeba.
Stary 2015-05-26, 23:58   #72
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

a moze odpowiesz na pytanie, czy twój ch³opak chce pracowaæ naukowo? by³ w to zaanga¿owany na studiach, jakies ko³a, konferencje, publikacje? jego celem jest zatrudnienie na uczelni? czy, jak sama napisa³a¶, nie chcia³ siedzieæ na bezrobociu, a studia to przed³u¿enie mlodosci... i legitymacja.

a te "g³upie wypowiedzi" prymitywnych wizazanek, które nie rozumiej± splendoru kariery naukowej i skupiaj± siê na forsie z korpo, wynikaj± z lektury wypowiedzi autorki, a nie z kosmosu. jesli ktos mi opisuje swojego partnera, zak³adam, ¿e mowi prawdê, bo chyba nie mam mozliwosci zapoznania siê ze zdaniem drugiej strony.

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2015-05-27 o 00:01
Stary 2015-05-27, 00:00   #73
201605161428
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 5 192

Rembertowa:

Szanuje doktorantow i ich prace. Szczegolnie tych z pasja. Ale troche przesadzasz w druga strone, twoje posty brzmia jakby ci doktoranci byli jakims objawieniem swiata, geniuszami nad wszystkimi gorujacymi
201605161428 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 00:04   #74
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
skoro parê mniej lub bardziej g³upich g³osów jest w stanie doprowadziæ do tego, ¿e zaczynasz w±tpiæ w swoje postrzeganie rzeczywisto¶ci - có¿, byæ mo¿e powinna¶ dorosn±æ. Zmieni³a¶ zdanie o 180 stopni, niczym chor±giewka na wietrze - to Ci siê dosta³o po uszach. Znów: nie chcia³abym zwi±zaæ siê z kim¶, kto na przestrzeni dwóch czy trzech stron w±taska na wiza¿u zmienia o mnie diametralnie zdanie. To musi byæ bardzo s³abe do¶wiadczenie.

Za¶ co do ostatniego - albo jeste¶ córeczk± tatusia, dziewczynk±, która nie ma swojego rozumu, wiêc s³ucha, co jej inni mówi±, jak na dzieci przysta³o, albo jeste¶ doros³±, samodzieln± osob±, która potrafi oceniæ partnera oraz zdecydowaæ o wej¶ciu z nim w zwi±zek, a pó¼niej - kontynuowaniu go. Moja rada: doro¶nij, dowiedz siê, jak ¿ycie wygl±da, to bêdziesz mog³a odpowiedzieæ tatusiowi, co trzeba.
Ciekawe jak Pani by³a doros³a w moim wieku.
Nie zmieni³am o nim zdania, nie wprowadzi³o to jakich¶ niejasnych sytuacji miêdzy nas, po prostu napisa³am mu wiadomo¶æ czy szuka³ pracy, on przyzna³, ¿e odk±d poszed³ na doktorat to nie i ¿e rzeczywi¶cie mo¿e warto by siê rozejrzeæ.
Tyle.
Po prostu nie zamykam siê sama w sobie tylko staram siê zastanowiæ nad tym, co mówi± do mnie inni ludzie.
Dorosn±æ jeszcze zd±¿ê.
Ma Pani szczê¶cie, ¿e nie musi siê Pani wi±zaæ z kim¶ takim. Aczkolwiek to jego wybór, nie zmuszam go.

Pozdrawiam i ¿yczê mi³ej nocy.
Stary 2015-05-27, 00:29   #75
Rena
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 28 816

Swoja droga skoro on podobno z takiej biednej rodziny wg ojca autorki to skad maja kase by utrzymywac syna?

Jeden ze znajomych byl wiecznym studentem do 30stki, jak zmarl mu ojciec to znalazl prace w miesiac po pogrzebie i z tego co wiem nadal tam pracuje.
Rena jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 01:04   #76
201604301943
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 169

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Poka¿ wiadomo¶æ
Nie rozumiem problemu z erasmusem, jade na 5 roku i nikt absolutnie mi nic powtarzac nie karze, jestem normalnie dopuszczona do obrony czerwcowej. Kwestia pojscia do dziekana i przegadania z nim tematu. Nie znam nikogo kto powtarzalby rok przez erasmusa.
Mia³am na roku osoby, które powtarza³y rok przez Erasmusa. Niestety, to nie by³a kwestia "pogadania z dziekanem". Intensywnie usi³owa³y to za³atwiæ, ale siê nie uda³o. S± ró¿ne uczelnie, ró¿ne kierunki - nie mo¿na wszystkiego mierzyæ jedn± miar±.

Cytat:
Napisane przez Rena Poka¿ wiadomo¶æ
Swoja droga skoro on podobno z takiej biednej rodziny wg ojca autorki to skad maja kase by utrzymywac syna?
"Biedna" to pojêcie wzglêdne. Dla kogo¶ biedny bêdzie ten, co dostaje p³acê minimaln±, a dla innych ten zarabiaj±cy ¶redni± krajow±.
201604301943 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 01:35   #77
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
a moze odpowiesz na pytanie, czy twój ch³opak chce pracowaæ naukowo? by³ w to zaanga¿owany na studiach, jakies ko³a, konferencje, publikacje? jego celem jest zatrudnienie na uczelni? czy, jak sama napisa³a¶, nie chcia³ siedzieæ na bezrobociu, a studia to przed³u¿enie mlodosci... i legitymacja.
masz podane, gdzie ch³opak siê dosta³ na studia doktoranckie: na stronie stosownego Instytutu znajdziesz kryteria, które trzeba spe³niæ, by otrzymaæ stypendium doktoranckie. Polecam lekturê, mo¿e przestaniesz uprawiaæ gierki w rodzaju: jak wiele razy powtórzymy niezwi±zan± z realem g³upotê, to wszyscy w ni± uwierz±.

---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Poka¿ wiadomo¶æ
Rembertowa:

Szanuje doktorantow i ich prace. Szczegolnie tych z pasja. Ale troche przesadzasz w druga strone, twoje posty brzmia jakby ci doktoranci byli jakims objawieniem swiata, geniuszami nad wszystkimi gorujacymi
nie, nie s± geniuszami. W przewa¿aj±cej czê¶ci zapewne nie s±. Ale nie s± te¿ obibokami, którzy leni± siê, przed³u¿aj±c m³odo¶æ. Owszem, mo¿emy podyskutowaæ, na ile wybór tego rodzaju kariery jest eskapistyczny - tak samo, jak mo¿emy dyskutowaæ o dowolnym innym wyborze ¿yciowym. Ale tu nie mamy takiej dyskusji - tu mamy do¶æ jasno sprecyzowane zdanie, ¿e doktoranci to nieudacznicy, którzy zamiast pój¶æ do porz±dnej - prawdziwej - pracy, uciekaj± od ¿ycia. I siedz± na garnuszku u rodziców.

Co, zw³aszcza w przypadku naszego stypendysty, nie jest prawd±. ¯eby mieæ stypendium, ¿eby pó¼niej dostaæ grant, trzeba mieæ dorobek. Zrobienie tego dorobku zajmuje czas - to jest praca, konkretna robota do wykonania. Owszem, s± ludzie, którzy robi± to miêdzy jedn± cha³tur± a drug± cha³tur± - co jest prost± drog± do wypalenia, a przy okazji, umiarkowanie nie sprzyja jako¶ci owego doktoratu. Efektem s± s³abe artyku³y, przepychane kolanem, bo na czym¶ przewód otwieraæ trzeba, s³aby doktorat, przepychany kolanem, bo w sumie warunki brzegowe spe³nia, ale poza tym do niczego siê nie nadaje - i tak naprawdê cztery zmarnowane lata. Nie ma siê nawet zwrotu w postaci wpisu do cv, no chyba, ¿e bierzemy pod uwagê te cha³tury, w których zarabiali¶my dla idei. Bo ze s³abym dorobkiem, marnym doktoratem, ¶ladowym zaanga¿owaniem w dydaktykê uniwersyteck± i aktywno¶ci organizacyjne, wiele w nauce nie zwojujemy. W Polsce pleni siê aktualnie moda na zatrudnianie z grantów - jak ju¿ bronisz doktorat, to sk³adasz wniosek, w którym wpisujesz dla siebie etat. Jak grant dostaniesz, bo masz dorobek i projekt jest dobry, a kosztorys nienachalny, to masz pracê. Robi±c doktorat metod± w grudniu po po³udniu nie masz na to szans. Wtedy to ju¿ jest aktywno¶æ czysto hobbistyczna - i jak ka¿de hobby, mo¿na j± uprawiaæ po pracy.

Tylko nie rozumiem, czemu niby ma to byæ obowi±zuj±cy wzorzec - to olewcze, pogardliwe podej¶cie do pracy naukowej, deprecjonuj±ce j±, tak jak i sam doktorat. I zaznaczam, ¿e nasze rozwa¿ania snujemy na przyk³adzie go¶cia, który wy³apa³ stypendium na jednym z najlepszych uniwersytetów w tym kraju.
Stary 2015-05-27, 08:57   #78
Rena
Zakorzenienie

Mi sie wydaje, ze krytyka w watku doktoratow to jednak zazdrosc.

Autorko nie przejmuj sie - zycie pisze rozne scenariusze i rozni pracodawcy maja inne kryteria cv. Doswiadczenie nie jest warunkiem ani koniecznym ani wystarczajacym.
Stary 2015-05-27, 09:33   #79
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

nie zamierzam szukaæ kryteriów przyjêcia na doktorat na geologii. jak juz mówi³am, ale dziwnym trafem ten fragment wypowiedzi nie zosta³ zacytowany, z tego co pisze autorka, ten doktorat ma ma³y sens. oczywiscie nadal mo¿emy dyskutowaæ o tym, ¿e dla wielu osob ma wiêkszy, ale naprawde nie wiem, w jakim celu. pozdro dla przem±drza³ych.

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2015-05-27 o 09:36
Stary 2015-05-27, 09:44   #80
201604251028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 709

Mogê z ciekawo¶ci zapytaæ o jakich kierunkach piszecie w kontek¶cie, ze robi±c doktorat mo¿na normalnie pracowac? Znam kilku doktorantów na moim kierunkow i w wiêkszo¶ci siedz± w laboratorium polowe dnia a druga polowe prowadza zajêcia ze studentami. A gdzie tu konferencje, pisanie artyku³ów, rozprawy doktorskiej...
201604251028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 10:38   #81
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

chyba ciezko powiedzieæ, ¿e ktos, kto prowadzi zajêcia i siedzi w labie, "nie pracuje". wiêc pytanie dosc abstrakcyjne.

ale na wydzia³ach humanistycznych nie ma labów, a i na poczatku rzadko prowadzi siê zajêcia ze studentami, wiêc mozna i¶æ do "normalnej pracy". znam takich, kojarzê tez kilka wizazanek, które tak robi±.

zrobi³ siê offtop na temat doktoratu, a autorka sobie posz³a.
Stary 2015-05-27, 11:13   #82
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 526

Na filo nie znam doktoranta ktory nie dorabia tlumaczeniami
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 12:37   #83
Rena
Zakorzenienie

doktorat to nie offtop, ani przechowalnia dla bezrobotnych. Musial jakis poziom reprezentowac a i rodzice raczej az tacy bez kasy nie sa skoro go utrzymuja kolejny rok w innym miescie. Wielu na to nie stac.

Branza dosc zamknieta i chyba dosc dochodowa patrzac na usytuowanie moich znajomych naukowcow. Jeden na fejsie stale fotki jaka ma wille, inny fotki z konferencji z kazdego zakatka swiata. Parkingi kolo uczelni pelne mercedesow i audi. Tez im zazdroszcze, ale zeby az nagonke krecic?
Stary 2015-05-27, 13:12   #84
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

Cytat:
doktorat to nie offtop, ani przechowalnia dla bezrobotnych. Musial jakis poziom reprezentowac a i rodzice raczej az tacy bez kasy nie sa skoro go utrzymuja kolejny rok w innym miescie. Wielu na to nie stac.

Branza dosc zamknieta i chyba dosc dochodowa patrzac na usytuowanie moich znajomych naukowcow. Jeden na fejsie stale fotki jaka ma wille, inny fotki z konferencji z kazdego zakatka swiata. Parkingi kolo uczelni pelne mercedesow i audi. Tez im zazdroszcze, ale zeby az nagonke krecic?
ch³opak autorki ko³o 40 zostanie profesorem i do tego czasu pewnie zetnie dready, wlasnie o to mi chodzi, by ona z nim zerwa³a i bedzie moj. zawsze marzy³am o audi.

owszem, offtop, bo chyba ¶rednio ktokolwiek pomóg³ dziewczynie w konflikcie z ojcem. ale co tam.
Stary 2015-05-27, 16:23   #85
201604301943
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 7 169

Cytat:
Napisane przez yonce Poka¿ wiadomo¶æ
Mogê z ciekawo¶ci zapytaæ o jakich kierunkach piszecie w kontek¶cie, ze robi±c doktorat mo¿na normalnie pracowac? Znam kilku doktorantów na moim kierunkow i w wiêkszo¶ci siedz± w laboratorium polowe dnia a druga polowe prowadza zajêcia ze studentami. A gdzie tu konferencje, pisanie artyku³ów, rozprawy doktorskiej...
Je¶li chodzi o pracuj±cych doktorantów, to ja znam g³ównie z kierunku lekarskiego. Pracuj± w szpitalach - czasem uniwersyteckich a czasem nie. Równie¿ pozna³am tak dzia³aj±cych prawników. No i jak kto¶ jest np. æwiczeniowcem, to te¿ jest to praca. A jak widzê po jednym koledze (jaki¶ kierunek zwi±zany z histori±) - potrafi byæ ca³kiem dochodowa.
201604301943 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 16:37   #86
Luba
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 24 540

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Poka¿ wiadomo¶æ
A kto¶ tu pisa³, ¿e praca naukowa to nie praca?

Autorka pisa³a, ¿e facet nie pracuje i dopiero namawia go na znalezienie czego¶, a na doktorat poszed³, ¿eby ró¿nica wieku miêdzy nimi nie by³a tak widoczna i dlatego, ¿e nie móg³ nic znale¼æ. Nie widaæ tu jakiego¶ specjalnego pêdu ku karierze naukowej
No wlasnie, jakos nikt nie napisal
Tym bardziej, ze akurat nie tylko jedna jedyna na calym wizazu rembertowa wie cokolwiek o robieniu doktoratu.

Facet autorki jako zywo kojarzy mi sie z postacia z filmu "Tanguy" niestety. Z tego co autorka pisze, to wypisz, wymaluj.
I owszem, widywalam tez i takich, wsrod ludzi, ktorzy doktoraty robili.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-05-27, 16:50   #87
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
zrobi³ siê offtop na temat doktoratu, a autorka sobie posz³a.
Ja tu ci±gle jestem
Ale czytam bo zaciekawi³ mnie ten temat
Stary 2015-05-27, 16:50   #88
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez yonce Poka¿ wiadomo¶æ
Jêzykoznawstwo i literaturoznawstwo.

Cytat:
To te¿ zale¿y, u mnie przyjmowali ka¿dego

Cytat:
No wlasnie, jakos nikt nie napisal
Tym bardziej, ze akurat nie tylko jedna jedyna na calym wizazu rembertowa wie cokolwiek o robieniu doktoratu.

Facet autorki jako zywo kojarzy mi sie z postacia z filmu "Tanguy" niestety. Z tego co autorka pisze, to wypisz, wymaluj.
O, nie znam, ale polecê bratu, mo¿e da mu do my¶lenia
Stary 2015-05-27, 17:07   #89
cyanek
Raczkowanie

Cytat:
Hahaha w tym momencie wyobrazi³am sobie, jego rodziców, którzy chc±, ¿eby siê wyprowadzi³

Niee nie jest tak ¼le

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Po prostu nie chcia³am poruszaæ tu tego ale chyba przyda³oby siê....

No wiêc tak - jego ojciec jest starszy od matki tak¿e o 7 lat. Poznali siê, gdy ona by³a w 2 klasie liceum. Zasz³a w ci±¿ê i przerwa³a szko³ê.
Bardzo ich podziwiam, poniewa¿ sami sobie w ¿yciu musieli poradziæ (wygnani przez swoich rodziców do domu w surowym stanie, wyjazdy za granicê, by go dokoñczyæ, itp)
Jego mama nawet po latach zdecydowa³a siê zrobiæ maturê.
Jednak¿e s± to zwykli ludzie o przeciêtnych zarobkach.
Jego ojciec pracuje jako kierowca busa, a matka pracowa³a jako ekspedientka, pó¼niej na kuchni, a teraz nigdzie nie pracujê, poniewa¿ mia³a zabieg na nadgarstek.
Moi rodzice te¿ musieli do wszystkiego dochodziæ sami, maj±c o tyle lepiej, ¿e dziadkowie im pomogli (chod¼ nie mieli du¿ych dochodów). Jednak oboje s± po studiach, mama po wieloletniej pracy w szkole (na najni¿szych etatach) teraz dorobi³a siê tego, ¿e jest dyrektork± podstawówki. Tata pracowa³ w policji a teraz w stra¿y miejskiej.
I teraz mój tata po tym, ¿e ca³e ¿ycie musia³ zapieprzaæ ci±gn±æ dodatkowe zmiany i sam sobie z domem robiæ, nigdzie nie wyje¿d¿ali¶my, na wszystkim trzeba by³o oszczêdzaæ, teraz mo¿e powiedzieæ, ¿e siê czego¶ dorobi³ i mo¿e sobie pozwoliæ na np. wyjazd na wakacje.
I on chce, ¿ebym znalaz³a sobie kogo¶, kto ma majêtnych rodziców, ¿ebym od razu mia³a ekstra start a nie dochodzenie do wszystkiego sama.
Ale wed³ug mnie to jest chore podej¶cie.
Stary 2015-05-27, 17:19   #90
201705230905
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 042

Cytat:
Hahaha w tym momencie wyobrazi³am sobie, jego rodziców, którzy chc±, ¿eby siê wyprowadzi³

Niee nie jest tak ¼le

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Po prostu nie chcia³am poruszaæ tu tego ale chyba przyda³oby siê....

No wiêc tak - jego ojciec jest starszy od matki tak¿e o 7 lat. Poznali siê, gdy ona by³a w 2 klasie liceum. Zasz³a w ci±¿ê i przerwa³a szko³ê.
Bardzo ich podziwiam, poniewa¿ sami sobie w ¿yciu musieli poradziæ (wygnani przez swoich rodziców do domu w surowym stanie, wyjazdy za granicê, by go dokoñczyæ, itp)
Jego mama nawet po latach zdecydowa³a siê zrobiæ maturê.
Jednak¿e s± to zwykli ludzie o przeciêtnych zarobkach.
Jego ojciec pracuje jako kierowca busa, a matka pracowa³a jako ekspedientka, pó¼niej na kuchni, a teraz nigdzie nie pracujê, poniewa¿ mia³a zabieg na nadgarstek.
Moi rodzice te¿ musieli do wszystkiego dochodziæ sami, maj±c o tyle lepiej, ¿e dziadkowie im pomogli (chod¼ nie mieli du¿ych dochodów). Jednak oboje s± po studiach, mama po wieloletniej pracy w szkole (na najni¿szych etatach) teraz dorobi³a siê tego, ¿e jest dyrektork± podstawówki. Tata pracowa³ w policji a teraz w stra¿y miejskiej.
I teraz mój tata po tym, ¿e ca³e ¿ycie musia³ zapieprzaæ ci±gn±æ dodatkowe zmiany i sam sobie z domem robiæ, nigdzie nie wyje¿d¿ali¶my, na wszystkim trzeba by³o oszczêdzaæ, teraz mo¿e powiedzieæ, ¿e siê czego¶ dorobi³ i mo¿e sobie pozwoliæ na np. wyjazd na wakacje.
I on chce, ¿ebym znalaz³a sobie kogo¶, kto ma majêtnych rodziców, ¿ebym od razu mia³a ekstra start a nie dochodzenie do wszystkiego sama.
Ale wed³ug mnie to jest chore podej¶cie.
Mi by by³o wstyd na miejscu Twojego faceta, wiem, ¿e rodzice mog± akceptowaæ to, ¿e go utrzymuj± do 30, ale istnieje co¶ takiego jak ludzki wstyd i chêæ ogarniêcia siê, tak po prostu.
201705230905 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-08-06 14:09:33

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.