|
|
#4321 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
nie zgadza? Bo u mnie wyniki byly dobre i tylko pytanie czy zniose skutki uboczne. Cytat:
Btw. Nie jestem do konca przekonana, czy moja kuracja trwajaca 6 miesiecy przyniesie dlugotrwale skutki... |
||
|
|
|
#4322 |
|
Zakorzenienie
|
Źle mi, nie z powodu izo tylko tak jakoś mi smutno bez powodu. A piszę tu bo nie mam gdzie.
Edytowane przez lisnov Czas edycji: 2015-05-25 o 20:17 |
|
|
|
#4323 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mam pytanko do osób które już zakończyły leczenie Izotekiem. Jakie kremy do buzi polecacie po zakończeniu kuracji ? Rozumiem że jeszcze powiedzmy przez miesiąc po zakończeniu kuracji trzeba nawilżać skórę bo lek dalej działa ale co potem? Moja skóra zawsze była mieszana, chciałabym używać jakiś kremów które będą zapobiegać trądzikowi w przyszłości. Przed zabiegiem chodziłam do kosmetyczki na kwasy i dała ona mi parę próbek kremu polskiego Arkana Acne Out Cream (Krem normalizująco-matujący dla skóry problematycznej, zanieczyszczonej, z tendencją do świecenia i zmian trądzikowych) = niestety nie znam składu kremu. Byłam z niego mega zawodolona gdy używałam go podczas zabiegów kosmetycznych. Bardzo dobrze matowił mi skórę. Myślicie że się nada ? Może polecicie jakiś inny dobry krem który ma niezły skład ? |
|
|
|
#4324 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Blueclair, a jak tam włosy w tej chwili? U mnie teraz, na finiszu znów nieco lecą, mocno suche są, sianowate takie. Myślę aby zacząć myć je teraz odżywką może Kiedyś próbowałam taką rossmanowską, którą wiele dziewczyn polecało do tego celu, ale w tej chwili już jest wycofana. No i wtedy się nie sprawdzało to mycie bo włosy dużo silniej się przetłuszczały. A ja je myję wciąż jak dawniej, co dwa dni. Stąd mam pomysł z tą odżywką. Co myślicie?Oczy także ciężko, kupiłam tydzień temu kolejne krople, już nie wiem, które testuję. No i soczewki tradycyjnie po dwóch tygodniach lądują w śmietniku, mimo, że są miesięczne ![]() Co tam jeszcze..zostało ok. 15 dni, a co potem to się okaże. Boję się trochę tego odstawienia, czuję się bezpieczniej biorąc Izo ![]() Szyję mam w suchych plackach, ręce całkiem przyzwoicie w tej chwili
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-05-26 o 00:56 |
|
|
|
|
#4325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym bardziej dokuczaja mi suche usta,zajady,strupy w nosie,jakies dziwne rzeczy na powiekach i wysypka na rękach. No i nie mam w ogóle paznokci,spiłowane na zero a i tak sie łamia i rozwarstwiaja mimo kremów i olejków.Z włosami wszystko ok,odpukać. Dzisiaj jade do dermatologa po ostatnie recepty i poprosze o cos silnego na zajady,może jakąs maść robioną,bo nie mogę jeść tak pekają.
BasicLab,Natural Secrets,Pharmaceris.... Edytowane przez Iwona75 Czas edycji: 2015-05-26 o 07:16 |
|
|
|
|
#4326 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Może spróbuj kupić szampon Dermena na wypadające włosy? Mi naprawdę w połączeniu z Revalidem pomaga. Poza tym używam odżywki z Isany Professional do suchych włosów. Uważam,że mimo niskiej ceny jest jak najbardziej godna polecenia |
|||
|
|
|
#4327 |
|
Zakorzenienie
|
Hej. Jestem już po badaniach i po wizycie u dermatologa i .... totalnie się tego nie spodziewałam, ale za trzy dni kończę kurację
Podsumowując na szybko, bo się trochę śpieszę, ostatecznie przyjmę dawkę 8700mg. Ostatnie badania wyszły w normie, co oczywiście wrzuciłam do tabeli: izo.jpg Generalnie pani dr powiedziała mi, że skoro od trzech miesięcy nie mam żadnych stanów zapalnych (ba, od początku kuracji nie miałam żadnego 'ropnego' pryszcza na buzi) to nie ma sensu tego ciągnąć, skoro wybrałam i minimalną i praktycznie maksymalną dawkę, bo wychodzi ponad 150mg/kg masy ciała. Powiedziała że teraz dalej nawilżam, po miesiącu jak będzie się coś pojawiać to mam używać Epiduo punktowo, a do pielęgnacji codziennej wprowadzić serię Effaclar z LPR. Powiedziała że do miesiąca jeszcze obowiązuje mnie antykoncepcja. Ewentualna ciąża po minimum 6 miesiącach po zakończeniu. Wizyta kontrolna za +/- 3 miesiące, żadnych badań krwi póki co i: więcej optymizmu, pani Asiu nic strasznego nie będzie się działo ![]() Chyba zauważyła moją przerażoną minę. Byłam nastawiona na jeszcze jedno opakowanie a tu taka miła niespodzianka z rana
|
|
|
|
#4328 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4329 |
|
Zakorzenienie
|
Gratuluję dziewczyny.
Zostawiacie nas?
|
|
|
|
#4330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Coraz więcej osób kończy kurację z forum, nie zostawiajcie nas i wpadajcie Dziwnie Ci powiedziała ta dermatolog, że miesiąc jeszcze Cię obowiązuje antykoncepcja, a ewentualna ciąża po 6 miesiącach...a te 5 miesięcy to co...martwa strefa??
|
|
|
|
|
#4331 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieje, ze po odstawieniu bedzie super tak jak jest terazbleuclair, ja tez biore mala dawke (20mg, 49kg) i troche juz sie ta kuracja ciagnie. Tez mam nadzieje, ze nie ma znaczenia, czy kuracja trwa te 6 miesiecy czy wiecej, ale z mala dawka. Coz, zobaczymy co bedzie! |
|
|
|
|
#4332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tą ciążę to zapytałam pod koniec wizyty, bo chciałam wiedzieć jakie jest jej zdanie. Nie chce póki co ciążować. Może chodziło o to że podwójna antykoncepcja przez miesiąc, a potem wystarczy np tylko mechaniczna? Być może o to właśnie chodziło
|
|
|
|
|
#4333 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jak zakaz ciąży, bo dalej może wyjść teratogennie to chyba lepiej dalej zabezpieczać się na maksimum?
Z innej beczki. Jak zbijamy cholesterol samą dietą, to po jakim czasie możemy sprawdzać, czy coś spadło? |
|
|
|
#4334 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A co masz na myśli mówiąc, że to jeszcze nie to, co byś sobie życzyła? Jak wygląda w tej chwili cera? Cały czas wyskakują jakieś niespodzianki czy raczej masz na myśli blizny? |
||
|
|
|
#4335 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie!
Jestem już kilka lat po zakończonej kuracji Izotekiem i chciałabym podzielić się z wami swoją wiedzą i przeżyciami. Po pierwsze i najważniejsze Niech Wam nie przyjdzie do głowy zaczynać kurację bez wcześniejszych badań!!!! Nie mam tu na myśli jedynie badań krwi ale głównie badanie poziomu hormonów! W trakcie mojej przygody z lekiem izotrek byłam u dwóch dermatologów, pierwszy u którego się leczyłam miał swietne opinie w internecie, więc zaufałam mu ślepo (musiałam do niego dojeżdżać jakieś 50 km). Owy lekarz najpierw dał mi maści typu isotrexin, gdy to pomagało tylko chwilowo i po odstawieniu pojawiały się nowe pryszcze, lekarz stwierdził, że zaczniemy kuracje Izotekiem. pragnę nadmienić, ze nie kazał mi zrobić żadnych badań, zapytał jedynie czy mam jakieś problemy z wątrobą/żołądkiem. W trakcie kuracji nie miałam jakiś strasznych skutków ubocznych, jedynie przesuszone usta i trochę bardziej wrażliwą skórę, gładka skóra i brak pryszczy były cudowne! efekt po zakończeniu utrzymywał się jakieś pół roku. Po kolejnych męczarniach poszłam do kolejnego dermatologa, bliżej mojego miejsca zamieszkania. Opowiedziałam mu swoją historię i gdy tylko usłyszał, ze miałam kurację Izotekiem i nie miałam przy tym większych skutków ubocznych tak stwierdził, że możemy tę kurację powtórzyć. Kazał mi zrobić badania krwi, podpisać zgodę, że zgadzam się na leczenie Izotekiem i fruu do apteki! Tu historia znowu się powtarza, wszystko ładnie, pięknie ale do czasu.... Trądzik i zaskórniki znowu wróciły!!!!!! załamana i już nieźle wkurzona trafiłam do Pani dermatolog z wieloletnim stażem pracy. Zrobiła ze mną dokładny wywiad i zanim cokolwiek stwierdziła, kazała zrobić przede wszystkim badania hormonów!!! Ponieważ osoba, która ma już ponad 20 lat nie powinna mieć takich problemów z cerą, okres dojrzewania już się kończy. Jak kazała - tak zrobiłam. Okazało się, że mam podwyższony poziom testosteronu, a obniżony progesteronu. To Ona jako dermatolog stwierdziła u mnie bardzo prawdopodobny ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW!!!! A muszę wtrącić, że w międzyczasie chodziłam do ginekologa (miałam nieregularne miesiączki - od początku) i nigdy, przenigdy nie kazał mi zrobić badań hormonów! W tym momencie mam odpowiednio dobrane leki do POZIOMU hormonów i mój problem z trądzikiem w dużym stopniu się zmniejszył, nie mogę powiedzieć, że zginął ale jest o wiele lepiej. Mam cerę mieszaną, więc przed miesiączką coś wyskoczy, jakiś tam zaskórnik też się znajdzie. Forumowicze! Pisałam wyżej, że w trakcie kuracji nie miałam szczególnych skutków ubocznych - to prawda, ale... Niestety wszystko wyszło z czasem.... Mam nadzieję, ze mój post otworzy niektórym osobom oczy. Izotek nie jest lekiem na kilka pryszczy, lekki trądzik i problemy z trądzikiem spowodowane zaburzeniem gospodarki hormonalnej. Dla pewności zróbcie sobie najpierw badania, jeśli nie zlecone przez lekarza to na własną rękę (badanie hromonów w naszym kraju i tak nie jest refundowane ). Nie róbcie tego błędu co ja i nie ufajcie bezgranicznie lekarzom, nawet tym o świetnej renomie. Wiem, ze współczesne kanony piękna napędzają w nas chęć bycia pięknym, gładkim, nieskazitelnym, ale uwierzcie mi - NIC KOSZTEM ZDROWIA!
|
|
|
|
#4336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4337 |
|
Raczkowanie
|
Kurde, a u mnie cały czas nowe pryszcze wyskakują:/ Głównie na żuchwie...a tu końcówka 3 miesiąca...
|
|
|
|
#4338 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale co do tego, ze izo nie jest lekiem na kilka pryszczy - nie do konca sie z tym zgadzam, ja mialam wlasnie kilka pryszczy, ale po prostu nic na nie nie dzialalo. Izo jest nie tylko na zaawansowany tradzik, ale tez na ten, na ktory nie dzialaja inne rzeczty. ![]() ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Czy bierzesz jakies suplementy na wlosy, ktore zawieraja biotyne lub kwas pantotenowy? |
|
|
|
|
#4339 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4340 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4341 |
|
Raczkowanie
|
Ogólnie widzę dużą poprawę, bo większość twarzy jest gładziutka + niewielkie przebarwienia, ale jednak pojedynczo wywala dosyć duże pryszcze:/ Za ok. miesiąc idę do derma jeśli do tego czasu nadal tak będzie to napewno mu o tym powiem...
|
|
|
|
#4342 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=meowww;51553679]Hej, szkoda, ze problem u Ciebie wrocil! Mam pytanie, z ciekawosci, jakie bralas leki hormonalne? Czy byly to np yasmi czy diane, czy cos z zupelnie innej gamy lekow, bo nie orientuje sie w temacie.
Na hormonach jestem cały czas i chyba już tak pozostanie... Nie pamiętam jakie brałam w tamtym czasie, bo nie mogłam dobrać odpowiednich hormonów. Jakiś rok temu próbowałam Yasminelle ale źle się po nich czułam |
|
|
|
#4343 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=anitkamyyy;51554489]
Cytat:
|
|
|
|
|
#4344 |
|
Zakorzenienie
|
anitkamyyy dla mnie to podstawa, żeby przed rozpoczęciem, tak obciążającej organizm kuracji, wykluczyć problemy hormonalne - w innym wypadku, po fakcie, może okazać się że dobry rok truliśmy się bez większego sensu. Ktoś mądrze napisał, że po Izoteku trądziku wraca, albo przy niewybraniu minimalnej dawki, po istniejących wahaniach w hormonach, które nie są farmakologicznie ustabilizowane, albo przy baaaaaardzo długiej, o małych dawkach dobowych, kuracji.
Wiem że nie wszyscy lekarze mówią o tym, według mnie to błąd. Dermatologia mimo wszystko łączy się z endokrynologią. Przykro mi że trądzik u Ciebie wrócił. Miałaś pecha, że nie trafiłaś wcześniej w ręce kogoś kompetentnego. A jeszcze słówko odnośnie tej koncentracji. Nie łączyłabym tego aż tak bardzo z lekiem. Nawet jeżeli coś takiego występuje, jak problemy w skupieniu się, może to być związane z tak wieloma czynnikami, które chyba należy powoli wykluczać, aż dojdzie się do konkretu. Nawet jakby, to nie ma sensu straszyć innych, bo to że Ty masz takie problemy, nie znaczy że każdy po kuracji nagle przestanie mówić, a uświadomiony przedwcześnie, może sobie to tak wmówić, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Fajnie że o tym piszesz, ale są tu też młode osoby, które to przeczytają, pomyślą sobie: no pięknie, lek który mnie uwsteczni, i nie zaczną kuracji, pomimo że to trądzik to ich wielki kompleks, na który nic nie działa, a Izotek to jedyne słuszne wyjście z tej patowej sytuacji. Edytowane przez withi_as Czas edycji: 2015-05-28 o 06:06 |
|
|
|
#4345 |
|
Raczkowanie
|
Ale niestety rzadko kiedy dermatolog zleca badania hormonalne przed Izotkiem. Mój derm zapytał tylko czy mam regularne cykle i coś tam pod nosem zaczął gadać o zespole policystycznych jajników, że jeżeli problemy z trądzikiem na tle hormonalnym to Izo guzik da, ale badań oczywiście nie zlecił, bo po co...:/
|
|
|
|
#4346 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście że nie, dlatego już kiedyś pisałam, że najlepiej zrobić sobie na własną rękę hormony, może i nie jest to groszowa sprawa jak wskaźniki wątrobowe, ale co to jest to 100zł + pewność, w porównaniu do dużo droższej kuracji + niepewność?
Nawet teraz, jak jesteś w trakcie, to przy następnych badaniach wykup sobie po prostu testosteron, stosunek LH/FSH, progesteron i będziesz wiedziała. Zapytałam kiedyś mojego endokrynologa o jego zdanie na temat trądziku a hormonów płciowych. Powiedział, że w przypadku słabego, bądź średnio nasilonego trądziku, bardzo rzadko problem ten jest związany z hormonami płciowymi. Jeżeli są już jakieś wahania w hormonach, zwłaszcza chodzi o testosteron, to zmiany na skórze są bardzo duże i każdy lekarz (dermatolog) jak zobaczy takiego pacjenta, powinien mieć już w głowie zapaloną lampkę, że mogą to być zmiany powstałe w wyniku zaburzeń hormonalnych. No ale co lekarz to opinia, to tak w ramach ciekawostki
|
|
|
|
#4347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko to będzie trochę głupio, bo to ja przyszłam i oświadczyłam, że chce izo, a nie ona mi zaproponowała.
|
|
|
|
|
#4348 | |
|
Raczkowanie
|
Nie chcę straszyć skutkami ubocznymi, chcę aby każdy, kto decyduje się na kuracje, miał świadomość z czym to się może wiązać. A skoro lekarze dermatolodzy nie udzielają nam zbyt wielu informacji to musimy się nawzajem uświadamiać
![]() ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Inna sprawa, że szczegółowych badań hormonalnych też nie miałam robionych. Strasznie się boję,że kiedy nastanie dzień,że skończę kurację problem zacznie się od początku. Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2015-05-28 o 08:52 |
|
|
|
|
#4350 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli trafisz na dobrego dermatologa i zostaniesz odpowiednio poprowadzona to nie masz się czego bać , ja opisałam swoje doświadczenia, bądź co bądź ZŁE. Ważne żeby wcześniej zrobić badania, upewnić się, że trądzik nie ma podłoża hormonalnego i dobrać odpowiednią kuracje do twojej osoby. jedni mają większą dawkę i biorą krócej, inni mniejszą i biorą dłużej. Ja wolałam mniejszą dawkę, żeby nie mieć problemu z nadmiernym przesuszeniem skóry czy śluzówki. Lek ten trzeba przyjmować z głową
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

i więcej mi nie przepisze bo "mogłabym się wykończyć"
Dermatolog twierdzi, że pomimo tak małych dawek i tak rozciągniętej kuracji efekty powinny być równie zadowalające jak przy krótkich, acz intensywnych kuracjach?

Kiedyś próbowałam taką rossmanowską, którą wiele dziewczyn polecało do tego celu, ale w tej chwili już jest wycofana. No i wtedy się nie sprawdzało to mycie bo włosy dużo silniej się przetłuszczały. A ja je myję wciąż jak dawniej, co dwa dni. Stąd mam pomysł z tą odżywką. Co myślicie?

). Nie róbcie tego błędu co ja i nie ufajcie bezgranicznie lekarzom, nawet tym o świetnej renomie. Wiem, ze współczesne kanony piękna napędzają w nas chęć bycia pięknym, gładkim, nieskazitelnym, ale uwierzcie mi - NIC KOSZTEM ZDROWIA!