![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Masz wykształcenie wyzsze i nieskończone 27 lat?genialnie! Zarobisz 400 zł <zła
"To nie sekret, że teraz tytuł magistra zdobyć to żadna sztuka i dlatego liczą się bardziej dla części pracodawców porządni fachowcy chociażby po zawodówce niż nierzadko leniwy inteligencik z wielkimi wymaganiami, czasem zerowymi umiejętnościami konkretnymi, ale wysokim mniemaniem o sobie "bo skończył studia"
nie wiem dlaczego tak mowisz ze zdobyc magistra to nie sztuka bo ja broniąc tytul inzyniera duzo sie napracowalam i nie powiem ze przyszlo mi to lekko teraz przygotowuje sie do pisania magisterki i sie troche boje co to bedzie chyba ze chodzi ci o te szkoly wyzsze najczesciej platne...
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Nie liczę ze zostanę po tym stażu przyjeta do pracy tam ale za rok jak skoncze studia, znowu wysla mnie na staż za 470 zl ? chyba tylko przez to ze teraz mam 3 miesiace a ma być rok a wiec lepiej postarać sie o pracę
![]() |
![]() |
#64 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Kycia1 ,a jakie propozycje stażu dostałaś? ,bo nie doczytałam
![]()
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ma rozwijać Twoją inteligencję, dać Ci wiedzę potrzebną do wykonywania zawodu. Dyplom to dowód posiadania tej wiedzy. To nie jest żadna przepustka do lepszego świata, ani do pracy życia, a jedynie coś, co ma Ci pomóc tą pracę zdobyć. Coś co świadczy o tym, że rozwijasz swoje umiejętności. W życiu potrzebna jest kreatywność, a nie tylko wykształcenie. Jeśli osoba ze szkołą zawodową ma jej więcej od absolwenta jakiegoś uniwersytetu to trzeba jej pogratulować - miała widocznie dobry plan na przyszłość ![]() Nie widzę problemu pracy na podobnych stanowiskach ludzi z diametralnie różnym wykształceniem - rynek pracy w Polsce jest fatalny i wysokie stanowiska z dobrą płacą należą niestety do tych najsprytniejszych ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Dostalam dwie propozycje
![]() 1. Wychowawca w placowce opiekuńczo-wychowawczej (tą przyjełam) 2. Pedagog w placowce zajmującej się dziećmi autystycznymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dyplom dyplomowi nierówny ![]() Można go posiadać,jednocześnie nie posiadając wiedzy,którą on (niby) poświadcza ![]() Cytat:
![]() Dostałaś propozycje stażu praktycznie w Twoim zawodzie. Więc-szczerze ![]() W Twoim przypadku może to być preludium do stałego etatu. No chyba lepiej popracować przez 5 miesięcy za 400 złotych i zdobyć kolejne zawodowe doświadczenie-niż siedzieć na bezrobociu i nie mieć nic. Daj z siebie wszystko,jeśli miejsce stażu Ci się podoba-pokaż,że jesteś zainteresowana tym,żeby zostać tam na stałe. Jeśli pracodawca będzie z Ciebie zadowolony-to nie powinno dla niego stanowić problemu zatrudnienie Cię na etat . ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
BAN stały
|
Cytat:
Już takie mam zboczenie, że tytuł inżyniera porządnego technicznego kierunku na dobrej uczelni typu Politechnika Warszawska znaczy dla mnie o wieeele więcej niż tytuł magistra pedagogiki...obojętnie na jakiej uczelni. Staż z UP możesz mieć tylko jeden raz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
calkiem-spoko staż 1 rok np. po jednych studiach 3 m-ce a po uzupełniających 9 m-cy
![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze mozesz podjac staz, a wieczorami szukac bardziej odpowiadajacego Ci zajecia. Jedno nie wyklucza drugiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyksztalcenie zdobywam nie dla pracy tylko dla siebie? Ja bym to inaczej nazwala - wyksztalcenie zdobywam dla siebie z mysla o lepszej/dobrze platnej pracy, ktora da mi szanse na rozwiajanie sie i zaspokoi moje ambicje. Trudno w przypadku przeze mnie opisanym mowic o kreatywnosci czy rozwijaniu sie. Bo nie oklamujmy sie, praca sprzedawcy do takich nie nalezy. I mam tu na mysli sprzedawce...zwyklego sprzedawce. A czy praca na kasie wymaga kreatywnosci? No prosze Cie ![]() Tak jak wczesniej wspomnialam nie mowie o absolwentach, ktorzy posiadaja tylko papierek o ukonczeniu danego wydzialu. Sa tez tacy co ta kreatywnosc, sumiennosc i skutecznosc w dzialaniu posiadaja, ale nie moga jej wykorzystac. Musza zaczac od poczatku tak jak zaczynala osoba bez wyksztalcenia. Dlaczego? Bo w dzisiejszych czasach, w Polsce licza sie przede wszystkim znajomosci i kontakty. Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki, ale nie kazdy ma to szczescie.
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myslisz, ze jesli pracodawca przeglada setne z kolei CV, w ktorym wlasnie te cechy dominuja to zwroci na to uwage?? Nie kazdy mieszka w Warszawie, i nie kazdy ma mozliwosc przebierania w ofertach pracy. I nie mow mi tu prosze o przeprowadzce - bo nie kazdy jest do tego zdolny i ma mozliwosci...To nie jest takie hop siup dla wszystkich. Poza tym gdyby kazdy tak robil to niestety wszystkie wieksze miasta pekalyby w szwach...bo raptem cala sila robocza zjezdzalaby sie do pracy w Krakowie/Warszawie i gdzie indziej. Poza tym nie od dawna wiadomo, ze bardzo wazne w zdobyciu pracy sa kontakty i znajomosci...a nie kazdy je posiada. A i jeszcze jedno...nie od dzis wiadomo, ze oferty pracy sa - i owszem ale glownie na stanowisku sprzedawca... - tych jest mnostwo - glownie w duzych centrach handlowych...
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
chyba nie do końca jest to prawdą (?) nie jestem pewna wiem za to na pewno że moja znajoma ma staż po raz 5 chyba i na pewno przekroczyła 1 rok ...trzeba by poszperać w ustawie ale i tak wykładnia swoje w interpertacja swoje w każdym UP inaczej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ja myślałam raczej o tych cechach, które przejawiały by się w punkcie "Doświadczenie". I w kombinowaniu, jak tę lepszą pracę znaleźć. Cytat:
Cytat:
Hmmm...według mnie takie osoby nie powinny mieć większych problemów z wyrobieniem sobie znajomości. Kontakty nie zawsze się dziedziczy. Cytat:
Potencjalny pracodawca, patrząc na CV 5krotnego stażysty może pomyśleć, co z tą osoba jest nie tak, skoro miała staż 5 razy i nigdzie jej nie przyjęli. Edytowane przez calkiem-spoko Czas edycji: 2007-08-31 o 12:06 Powód: dopisek! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogóle to nie zawsze kreatywność jest pożądaną cechą - w świecie projektantów mody na pewno, ale kto przyjmie do banku osobę, której wg CV, główną cechą jest kreatywność? A niestety, ludzie często piszą sztampowe CV - jak jakiś czas temu była moda na "kreatywność", wszyscy wpisywali to w CV jak leci. A potem szok na rozmowie kwalifikacyjnej, kiedy pracodawca pytał: A co to znaczy według Pana/Pani? W jaki sposób przejawia się Pani kreatywność?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |||
Zakorzenienie
|
Tak.
Ponieważ wykształcenie nie gwarantuje otrzymania pracy zgodnej z jego kierunkiem. Może jedynie pomóc w jej osiągnięciu. Dlatego właśnie się kształci.Żeby mieć możliwość wykorzystania wiedzy własnej,nabytej na studiach. Cytat:
Samo wykształcenie nie gwarantuje lepszej/dobrze płatnej pracy i niekoniecznie da szansę na rozwijanie siebie i swoich ambicji. Zależy,co kto studiował i gdzie później będzie pracował. Czyli-jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Cytat:
Kreatywność jest wskazana w każdej pracy-nawet zwykłego sprzedawcy. Nie wyobrażam sobie,żeby jego rola miała się ograniczać tylko do podania towaru i skasowania-w tej pracy też trzeba wykazać się jakąś twórczą postawą. W przeciwnym razie-długo się nie zabawi w żadnym sklepie. No a nie? Na kasie ma siedzieć ciapa bez wyobraźni? Cytat:
Trzeba się powoli wspinać po szczeblach kariery - od pucybuta do milionera . A nie oczekiwać,że skoro skończyłem studia to muszę być tym dyrektorem i basta. A tak na marginesie. Najlepsi są wyłapywani przez pracodwaców jeszcze w czasie studiów. ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A praca na kasie raczej tez nie jest dla ludzi po studiach ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I Tak oto nasze panstwo zaczyna tracic wykwalifikowana kadre. Lub z drugiej strony zaczyna sie rodzic mentalnosc.. a po co konczyc studia skoro i tak nie ma pracy. Wiadomo, studiowanie uczy czegos nowego, poszerza horyzonty.. no ale to tylko jedna strona medalu..
![]() |
![]() |
#84 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mialam ![]() Prosze Cie. Przeprowadzka to nie jest rozwiazanie dla czlowieka, ktory nie ma pieniedzy. Bo niby jak? Mieszkanie, zycie? Jak Ty sobie to wyobrazasz hm? Za co mialby sie na poczatku utrzymac jezeli skonczyl studia i nie ma przy sobie grosza? Nie zpaominaj o tym, ze w stolicy zycie jest o duzo duzo drozsze. A by wyrobic znajomosci trzeba tez na poczatku znalezc prace, ktora nam to umozliwi. Trudno wyrabiac je bedac np. kasjerka. Cytat:
Fresa a w jaki sposob osoba na kasie ma wykorzystywac swoja wyobraznie? Moze ma wyobrazic sobie z ktorej strony jest przyklejony kod produktu? Nikt tu nie mowi o ciapie...ale by pracowac na takim stanowisku naprawde nie trzeba wielkich wymagan, wystarczy chec do pracy i wytrzymalosc - wyksztalcenie czy kreatywnosc w tym wypadku jest tu zbedna. A gdzie Freso jest powiedziane, ze od razu po studiach trzeba byc dyrektorem? Nie musisz mi tego tlumaczyc - naprawde. Doskonale to wiem. I nie mowilam tu od razu o stanowisku prezesa/dyrektora itd. bo i na takim czasem zasiadaja ludzie bez wyksztalcenia, ale z duzym bagazem doswiadczen. I nie bronie im tego. Chodzi raczej o stanowisko, ktore da szanse rozwoju i zaspokoi ambicje, a takim stanowiskiem dla mnie nie jest sprzedawca ani kasjer.
![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
To nie koncert życzeń pt. "jak powinno być". Trzeba w obecnych realiach brać los we własne ręce, bo narzekanie kreatywne na pewno nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Moja koleżanka - dziweczyna, która ukończyła 2 kierunki studiów (w tym jeden z wyróżnieniem), zna 2 języki obce, ma ukończone jakieś kursy komputerowe itp. szukała przacy na własną rękę. Znalazła w państwowym urządzie ale ale ... Pracodawca nie mógł jej zatrudnić bo nie była zarejestowana jako bezrobotna. Podobno jest coś takiego że w pierwszej kolejności zatrudnia się osoby z UP. Tak więc dziewczyna musiała się zarejestrować jako bezrobotna. Zrobiła to a UP zaoferował jej starz bo praca tak od razu to nie może być. I tak przez rok (bo akurat UP miał dużo kasy przeznaczonej na staże) dziewczyna zapierniczała za 400 zł a dopiero później zatrudniono ją na normalnych warunkach. Ja nie wiem jak tak można. Wyzysk i nic więcej!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
II. Maksymalne kwoty, jakie mogą być refundowane z Funduszu Pracy pracodawcom z tytułu zatrudnienia skierowanego bezrobotnego (miesięcznie - w zł.) w ramach: 1. prac interwencyjnych (refundacja wynagrodzenia, nagród i składek na ubezpieczenia społeczne) - w pełnym wymiarze czasu pracy ( 538,30 + 96,89 *) 635,19 - w pełnym wymiarze - refundacja za co drugi miesiąc ( 936,00+ 168,48*) 1.104,48 2. robót publicznych - refundacja za każdy miesiąc (50 % przec. wynagrodzenia + składki na ubezpieczenia społeczne od wynagrodzenia podlegającego refundacji - ( 1.354,57 + 243,82 *), 1.598,39 - refundacja za co drugi miesiąc (100 % przec. wynagrodzenia + składki tj. 2.709,14 + 487,65*) 3.196,79 3. Jednorazowa refundacja pracodawcy kosztów opłacenia składek na ubezpieczenia społeczne - za zatrudnionego przez okres co najmniej 12 miesięcy bezrobotnego (do 300 % minimalnego wynagrodzenia) 2.808,00 6. Prac społecznie użytecznych (60% świadczenia) 3,78/za godz. */ składki opłacane przez pracodawcę w wysokości ok. 18 %; kwota zarówno składki na ubezpieczenie społeczne jak też łączna kwota podlegająca refundacji z Funduszu Pracy - uzależniona jest od wysokości składki na ubezpieczenie wypadkowe płaconej przez pracodawcę, która jest zróżnicowana (od 0,90 % do 3,60 %) Refundacji na ubezpieczenie wypadkowe podlega kwota w wysokości faktycznie opłaconej od refundowanego wynagrodzenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
dziwic się że młodzi wykształceni Polacy wyjeżdzają...
Szkoda tylu lat nauki, lepiej stanąc pod budką piwem i wziąć kasę "z opieki" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.