|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Po wyborze Andrzeja Dudy zastanawiam się czy Polska stanie się państwem kościelnym. Podziękowania płynące od wielu biskupów i ich ogromna radość z tego faktu jest bowiem bardzo widoczna np. http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...awla-ii/z1p1kj. Czy może już nim jest? Kościół katolicki jest instytucją. Jest instytucją i jedną z największych na świecie sekt wyspecjalizowanych w doskonałym praniu mózgów owieczkom swoim. Jest instytucją i sektą zarazem, mroczną i tajemniczą w jakiś ciemny sposób. Czym jest tak naprawdę ten potężny twór trzymający władzę nad umysłami ogromnych mas ludzkich? Przecież zawsze był jest i chyba będzie wrogiem zapiekłym wszelkiego postępu, rozwoju nauki, oświecenia i wolnej myśli. To kościół katolicki z kobiety czynił przez wieki całe istotę gorszą, niższą i nieczystą. To on ledwo narodzone i niczego nieświadome dzieci przywłaszcza sobie rytuałem zwanym chrztem. To jego hierarchowie przez wieki całe czynili kobiecie krzywdę niewyobrażalną. I trwają w swoim uprzedzeniu do dzisiaj hołubiąc i broniąc swojego patriarchalnego tworu. To kościół katolicki z erotyzmu jego całego piękna uczynił mroczny i czarny grzech. Seks, miłość wolną, piękną, pełną doznań duchowych i zmysłowych sprowadził do ohydnego podziemia ludzkiej świadomości i trzyma tam świadomość swoich wyznawców do dzisiaj. To kościół katolicki do perfekcji doprowadził sztukę fałszerstw, kłamstw, przeinaczeń. To on przez wieki całe tworzył dogmaty, prawa jakieś wynaturzone wmawiając maluczkim boskie w tym sprawstwo. To kościół z boga uczynił pamiętliwego, złośliwego kata karzącego na lewo i prawo za wszystko i wszędzie i strącającego do wymyślonego przez kościół piekła bez opamiętania wszystkich, którzy mu pod rękę wpadną. To kościół wymyślił celibat. Jeden z najbardziej chorych i wynaturzonych pomysłów, jaki sobie można tylko wyobrazić. Posunął się nawet do super bzdury wymyślając niepokalane poczęcie i pozbawiając matkę Chrystusa - czołowej przecież postaci kościoła - wszystkich pięknych cech erotycznej kobiecości, macierzyństwa, miłości nie tylko zmysłowo - cielesnej, ale i duchowej. To kościół wreszcie jeszcze do nie tak dawna prowadził krwawe krucjaty nawracając niewiernych krwawo ogniem i mieczem na łono jedynie słusznej wiary. To kościół katolicki wsławił się takimi wynalazkami jak święta inkwizycja, palenie na stosach wolnomyślicieli, ludzi nauki, sztuki, oświecenia i postępu. To kościół katolicki zapisał się niezwykłą wręcz chciwością i pazernością gromadząc majątki i dobra nieprzebrane nie ustając w tej działalności nigdy. Tak sobie myślę czasami ja ateista zatwardziały, że bóg to musi być jednak istotą niezwykle dobrą, mądrą i tolerancyjną albo go po prostu nie ma. Inaczej sobie nie potrafię wytłumaczyć jego milczącej zgody na wyczyny kościoła, który imieniem tego boga się przecież pieczętuje. Chyba, że ten bóg rzeczywiście jest taki, jakim go kościół katolicki przedstawia. Kościół katolicki to instytucja wciąż zaborczo aktywna. Nigdy nie spoczywa na laurach. Kościół katolicki w Polsce przepuszcza totalną ofensywę. Czuję się osaczony religią, kościołem wyznawcami jedynie słusznej religii. Jest wszędzie. W prasie, telewizji, radiu. Jest w szkole, w urzędach i na ulicy. Wciska się do mojego domu i łóżka. Nie mogę wysłuchać wiadomości bez informacji o poczynaniach biskupów, kardynałów, księży, papieża. Co tydzień jakieś ważne kościelne wydarzenie zajmuje łamy oficjalnych mediów. Co miesiąc jakaś ważna rocznica związana z JPII. Co pół roku następny wspaniały film o JPII. Im dalej od śmierci JPII tym więcej cudów, których rzekomo był autorem. Wszędzie krzyże, pomniki, tablice upamiętniające, dzwony, święte relikwie, cudowne obrazy, płaczące Madonny, cuda na kominach, drzewach i na szybach w blokowych oknach. Kraj prześciga się w budowaniu coraz większych krzyży, pomników, dzwonów i świątyń. Pielgrzymka goni pielgrzymkę. Młodzież wędruje tam i z powrotem pod szczupakiem czy też karpiem w Lednicy. Nawet na plaży w Międzyzdrojach pełno młodych ludzi ubranych w koszulki z napisem Pokolenie JPII. Co druga ulica to ulica JPII. Prawie każda szkoła to szkoła JPII. Szpitale JPII lub prymasa tysiąclecia. Jak grzyby po deszczu rosną świątynie projektowane przez pijanych cukierników. Naród wali niewyobrażalne pieniądze na budowanie, co raz to wymyślniejszych i absurdalnych budowli sakralnych. Nowi władcy Polski, którzy wygrali właśnie wybory zamierzają swojego boga i wyznanie wprowadzić do konstytucji, praw, prawodawstwa i ustawodawstwa. Wszystkie decyzje polityczne, ekonomiczne i gospodarcze zaczyna podejmować się tylko w obecności hierarchów kościoła. Instytucje kościelne i przykościelne stoją poza prawem i nad prawem. Nie obowiązują ich żadne prawa państwa Polskiego. Nie płacą podatków. Nie muszą się rozliczać ze swoich dochodów, przychodów i wydatków. Kościół decyduje o kształcie i formie oświaty i szkolnictwa. To kościół decyduje o życiu i zdrowiu kobiety ciężarnej. To proboszcz kształtuje kręgosłup moralny lokalnych społeczności. Zastępy dewotek i bigotów stanowią o wartościach moralnych społeczeństwa To, co wczoraj było po prostu śmieszne dzisiaj staje się normą społeczną. Żyję w państwie wyznaniowym. Ksiądz w triumfalnym marszu zajmuje coraz to nowe pozycje. Czuję się osaczony dominującą w tym kraju religią. Jestem wystraszony szturmem kościoła katolickiego, który wciska mi się powoli wszędzie. A przecież wydawało mi się, że państwo polskie miało być państwem świeckim z wyraźnym rozdziałem kościoła od państwa. Widać tylko mi się tak wydawało. Zastanawiam się, kiedy na ulicach pojawią się kościelne komanda
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Ja się czuję osaczona wszechobecną religią.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Oficjalnie nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale w praktyce niestety tak właśnie jest. Kościół i jego ideologia ma wpływ i to duży na wiele kwestii, w tym na ustawodawstwo i konstytucję.
Najlepszy i chyba największy ostatniego czasu przykład to cała ta afera z gender, kościół wymyślił sobie potwora gender, coś innego, niż w rzeczywistości i zrobił przeciw niemu wojnę, w efekcie nawet ogarnięci ludzie jakich znam powtarzają głupoty w stylu ''ksiądz mówił na mszy że genderowcy chcą by zmieniać dzieciom płeć i zakazać mówienia ''on'' i ''ona'', a nazywać ich ''ono'' itp.''. Po co? By zatuszować wypowiedź abp. Michalika, że to dzieci są winne gwałtów a nie gwałciciele. Cała sprawa z Chazanem, powinien zostać skazany, podczas gdy on chyba nadal może wykonywać zawód lekarza, co jest kompletnym absurdem (o ile się nie mylę, jeśli odebrali mu możliwość wykonywania zawodu to na plus). Problemy ze sztucznym zapłodnieniem, bo kościół robi z tego ludobójstwo, a jak byłem w gimnazjum na religii uczyli mnie, że masturbacja to zabójstwo milionów istnień xD. Sprzeciwianie się równości społecznej (prawną już chyba mamy?) dla kobiet. A jednocześnie kościelnicy chwalą się, że to dzięki kościołowi udało się wprowadzić lata temu prawa wyborcze dla kobiet. Ktoś może po krótce opowiedzieć jak było naprawdę? Bo podejrzewam, że kościół grzmiał, że to zniszczy tradycyjną rodzinę, tak jak teraz nadaje ws. związków partnerskich i małżeństw jednopłciowych. I odnośnie ostatniego referendum w Irlandii, wg Watykanu przegłosowanie równości małżeńskiej to porażka ludzkości. Fajnie, że chociaż irlandzcy księża i zakonnice mają więcej rozumu, bo niemała ich część w tym kraju nakłaniała ludzi do głosowania ''za''. No i kolejna rzecz to małżeństwa jednopłciowe i związki partnerskie, blokowane przez kościół i jego propagandę, że homoseksualiści to pedofile, że nie potrafią tworzyć monogamicznych związków, że mają po 500 partnerów seksualnych na koncie, że powodują epidemię HIV itd. Nauka religii w szkołach, której godzin jest więcej niż biologii, chemii, fizyki czy geografii i chyba na równi z podstawą z angielskiego. Druga rzecz to co to jest w ogóle ta religia, jak nie pranie mózgów dzieciakom i psychiczne znęcanie się nad nimi? Pamiętam jak w podstawówce, kiedy jeszcze słuchałem tych głupot katechetka nas straszyła, że nasze zwierzęta pójdą do piekła, bo nie mają duszy. Kościół próbuje sobie zawłaszczać ''zwycięstwa ludzkości'' takie jak zakaz kradzieży, zabijania, cudzołóstwa, monogamia, empatia, przyjaźń, podczas gdy takie zachowania i zasady istniały przed powstaniem tej religii. Ile razy to już słyszałem czy czytałem, że ateiści mają wg KK większe predyspozycje do bycia gwałcicielami czy innymi zbrodniarzami itp. Cała idiotyczna idea grzechu pierworodnego coby zmuszać rodziców do chrzczenia dzieci. Afery pedofilskie z udziałem księży, które przez wyższych hierarchów są zamiatane pod dywan. Aha, no i oczywiście blokowanie badań nad komórkami macierzystymi przez działaczy katolickich, co mnie niesamowicie irytuje. Idiotyczny przepis o obrazie uczuć religijnych. Nie mam nic do wiary w Boga, a i kościół gdyby nie takie absurdy, nie przeszkadzałby mi, może nawet przeciwnie, ale patrząc na to co robi KK, po powyższych przykładach, jestem negatywnie nastawiony do tej instytucji religijnej. Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-05-31 o 12:21 |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Podobno na ulicach mają się pojawić działacze PiS-u, którzy będą wyrywkowo sprawdzać akty chrztu i bierzmowania oraz znajomość katechizmu
Kluby przerobią na kościoły, a bez ślubu kościelnego zostaniemy zwolnieni z pracy. I jeszcze trzeba się będzie nauczyć "Barki" i "Jarek, coś Polskę" na pamięć i zostaną nowymi pieśniami narodowymi.Nie czuję się w żaden sposób osaczona przez Kościół katolicki. Nikt mnie siłą nie zaciąga do kościoła, mnie też mało obchodzi to co robią hierarchowie, chociaż czasami drażni mnie ich buta i arogancja. Ale to zarzut do niektórych kapłanów, a nie do całej instytucji Kościoła. Edytowane przez LanaFlo20 Czas edycji: 2015-05-31 o 11:57 |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli większość ludzi na to nie pozwoli, to nie będzie to państwo wyznaniowe. Poza tym, może to będzie ostatnia linia obrony przed zalewem islamu który rozprzestrzenia się jak zaraza?
To jest bardziej przerażające moim zdaniem |
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- ''Nowi władcy Polski, którzy wygrali właśnie wybory zamierzają swojego boga i wyznanie wprowadzić do konstytucji, praw, prawodawstwa i ustawodawstwa. '' Co masz przez to na myśli? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
W ciągu ostatnich dziesięciu lat z kościołów w Polsce ubyło milion wiernych – to jedna z pierwszych refleksji, które towarzyszą rozpoczęciu nowego pontyfikatu. Jednocześnie w skali całego kraju zarejestrowano jedynie kilkaset apostazji. Gdzie podziali się pozostali wierni? Być może to jest ten milion, który ponoć wyjechał ostatnio z Polski .Wg niektórych 90% Polaków to katolicy. Wierzący ludzie, którzy bez Boga nie wyobrażają sobie życia. Ostatnio Komorowski sprawił, że będziemy mieli referendum na temat np. Jowów Być może dobrze by było zrobić referendum gdzie Polacy odpowiedzieliby na pytanie -CZY JESTEŚ ZA PRZEKAZYWANIEM PIENIĘDZY Z BUDŻETU PAŃSTWA NA CELE KOŚCIELNE LUB CZY WIERZYSZ W BOGA?
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
KK chciałby, by Polska była krajem wyznaniowy, a niektórzy politycy z Dudą powiazani - też. Mam jednak nadzieję, że do tego nie dojdzie, bo wierzę w ludzki rozum i sądzę, że liczba bzdur podawanych do wierzenia staje się z roku na rok coraz głupsza dla coraz większej liczby osób.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Ponad pięciometrowy Chrystus stanie w Poznaniu.Na pomysł wpadł Akademicki Klub Obywatelski im.Lecha Kaczyńskiego. Przeciwne jest prezydent miasta ,konserwator zabytków i nadzór budowlany.Jednak pomnik powstał -zaprojektował go Michał Batkiewicz -autor wielu pomników JP II. Mimo braku zgody figura ma stanąć w samym centrum Poznania poświęcić ją ma abp. Gądecki. Kościół poczuł pismo nosem. Teraz mają prezydenta i już się zaczyna.Będzie koncert patriotyczny obecne ,,organizacje patriotyczne ?'' kościelne itp. koncert patriotyczny odbędzie się przy udziale policji -poproszono o obstawę podczas stawiania pomnika.To będzie tak na prawdę samowolka budowlana i co się stanie? To jest chore
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tam piszą, ze on stanie w niedzielę mimo zakazu.Korowód ma ochraniać kordon policji.Naczelnik mówi, że dostał prośbę o zapewnienie ochrony i nie może jej odmówić. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Kosciól Katolicki zupelnie mi nie przeszkadza. Jest sobie, hierarchowie sobie czasem cos tam pobrzecza- mam to w nosie. Nie chodze, nie wierze, nie interesuje sie.
Ale co, Kosciólek taki zly, ale Islam to juz dooobry, co? Oni to juz w ogóle tak te kobiety szanuja, ze bardziej sie juz nie da.
|
|
#15 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że w UK i kilku innych miejscach dochodzi do zbrodni na tle religijnym i jest to tak samo okropne, jak zbrodnie chrześcijan w imię religii. Jednak ta wszechobecna panika i zgryzanie paznokci, że zaraz my chrześcijanie zostaniemy zaatakowani przez muzułmanów jest mocno wyolbrzymiona. To nie tak, że problem nie istnieje, ale na pewno nie istnieje w takiej postaci, w jakiej się go przedstawia. Co do złego traktowania kobiet - KK też ma swoje za uszami w tym temacie - i to niemało. Niestety kobiety, które katoliczkami nie są, muszą dostosować się do nauki kościoła, jeśli nie chcą spotkać się z opresją - taki zlepek absurdów. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Ciesz sie, ze mozesz poslubic kogos, kogo kochasz, ze mozesz ubierac sie, jak chcesz, ze mozesz glosowac, jezdzic samochodem, wyjsc sama na dwór. Kosciól jest jaki jest, robil, co robil, ale jednak juz wole KK od Islamu. W UK i w Szwajcarii jest wielu muzulmanów. W Paryzu, gdzie mieszkaja córki mojego meza- jeszcze wiecej. Na wlasne oczy widzialam muzulmanskie dzielnice i agresywnych imigrantów z muzulmanskich krajów. Powiem wiecej- kiedy kupowalam dom, i w UK, i w Szwajcarii, specjalnie wybieralam lokacje jak najdalej od wszelkich muzulmanskich skupisk.
Moze nie wyrzna nas w kilkanascie dni, ale w kilkadziesiat lat. I kiedy wreszcie ludzie przestana wrzucac wszystkich katolików do jednego wora? TO TAKIE NIETOLERANCYJNE! Ale ale, teraz przeciez opluwanie chrzescijan i wybielanie islamskich oszolomów jest bardzo modne.
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- A powiedz gdzie tu jest wrzucanie katolików do jednego wora? Mowa o patologiach promowanych przez KK jako instytucję i o fanatykach. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I cieszę się, że mogę robić to, co robię, ale w stopniu umiarkowanym się cieszę, gdyż leży mi na sercu los kobiet całego świata, a nie tylko tych z mojego otoczenia, więc nie wiem skąd ton Twojej wypowiedzi - jakobym się z Tobą zupełnie nie zgadzała. Masz rację. Chociaż mam duże wątpliowości co do tego, że: -wyrżną nas islamiści w kilkanaście lat -wybiela się islamistów na rzecz katolików - gdzie? Bo na pewno nie w państwie wyznaniowym, jakim jest Polska. Wiele słów prawdy, dalekich od katolickiej propagandy, jest tutaj uważanych za kłamstwo/powiew lewactwa/chęć propagowania ideologii, które ideologią tylko są w głowach niektórych katolików. Przy okazji - oszołomów wśród chrześcijan także nie brakuje. O - i jeszcze - też wolę KK od Isamu, ale tu się rozchodzi o to, że nie chcę tak wybierać, chcę żyć w państwie świeckim, gdzie każdy wierzy w co chce i religia nie dominuje w przekazach medialnych czy na scenie politycznej.
a person who belives in the social, political and economic equality of the sexes" (HD!) BLOG Chow mein z orzechowym kurczakiem na ostro Edytowane przez Munkaa Czas edycji: 2015-05-31 o 17:43 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie zaciekłość z jaką niektórzy atakują katolików. Jestem wierząca, ale nie czuję, że mi się coś narzuca, bo tak na prawdę wierzę w Boga, a nie instytucję KK samą w sobie.
Miałam śmieszną sytuację ostatnio w pracy, a propo wyborów i Dudy. Głosowałam na niego w wyborach i zostałam przez to nazwana przez koleżankę katolem. Wypaliłam do niej z tekstem "przecież ty chodzisz do kościoła częściej niż ja" i już nie wiedziała co na to powiedzieć .I jak dla mnie islam jest dużo gorszy niż chrześcijaństwo. I nadchodzą czasy, w których to co jest normalne zaczyna być nazywane nie tolerancją. Nie lubię jak mi ktoś narzuca, że kościół jest be, a związki homo cacy. I śmiesznie, że ci którzy tak głośno o nietolerancji krzyczą są jej najlepszym przykładem.
|
|
|
#21 | |||
|
Konto usunięte
|
No ale jak to, że islam jest dużo gorszy ma się do tego złego, co robi KK? Chyba nie chodzi o to, by wybierać pomiędzy tym złym od KK, a tym złym od islamu, tylko żeby całe ''to złe'' wyeliminować.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#22 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Konstytucja stanowi, że kościoły i związki wyznaniowe są równouprawnione, a stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego. Konstytucja stanowi również, że państwo zachowuje bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. Państwo przekazuje dotacje na rzecz kościołów i związków wyznaniowych. Największą formą dotacji jest Fundusz Kościelny. Zgodnie z danymi Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji Fundusz Kościelny Fundusz Kościelny został powołany na mocy art. 8 ustawy z dnia 20 marca 1950 r. o przejęciu przez państwo dóbr martwej ręki, poręczeniu proboszczom posiadania gospodarstw rolnych i utworzeniu Funduszu Kościelnego (Dz. U. Nr 9, poz. 87, z późn. zm.) jako forma rekompensaty za przejęte przez Państwo nieruchomości. Fundusz Kościelny obecnie działa na rzecz 172 kościołów i innych związków wyznaniowych mających uregulowany status prawny w Rzeczypospolitej Polskiej. Środki Funduszu Kościelnego od 1990 r. przeznaczane były na:
Lekcje religii wprowadzono ponownie do szkół po 1990 r. Są to lekcje o charakterze fakultatywnym (do wyboru) w wymiarze 2 godzin tygodniowo . |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Jestem apostatą i nikt jeszcze mnie nie kamieniował, więc chyba to przesada nazywać Polskę państwem wyznaniowym. Nie czuję się absolutnie osaczona przez kościół. Nikt mi studiować ani pracować nie zabrania, na rozmowach kwalifikacyjnych o wyznanie nie pyta. Owszem, drażni mnie nadprodukcja kościołów i pomników JP, wynagradzanie księży-katechetów i lekcje religii za państwową kasę, ale mamy demokrację a ponad 90% obywateli to Katolicy, więc o co chodzi?
Poza tym-te pomniki i kościoly to nie samowolki budowlane i ktoś musi pragnąć, by w tym miejscu powstał kościół a ktoś inny wyrazić na to zgodę. W sumie guzik mnie interesuje, co się dzieje w Kościele tak długo, jak Kościół trzyma się ode mnie w takiej odległości, jak ja od Kościoła. EDIT Uważam, że tak, jak w Niemczech, powinien być podatek wyznaniowy. Nikt do nikogo nie miałby wtedy pretensji. Wszelkie budowy, pensje księzy i katechetów byłyby z tego podatku finansowane a same finanse kościoła stałyby się bardziej przejrzyste.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-05-31 o 18:54 |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ad.2 to że powiem, że to związki kobiety i mężczyzny są naturalne to często jest odbierane jakbym atakowała związki homo. Dla mnie nie są naturalne, ale mam to w d*pie. Niech robią co chcą. Takie mam zdanie (do którego mam prawo), ale linczować nich nie zamierzam. Ad.3 np. w tym wątku narzucasz, że kościół jest be. Odnośnie narzucania przez ustawodawstwo: "my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej, zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary," wiesz co cytuję? Ad.4 Oglądałam kiedyś taki filmik w ramach projektu społecznego. Pierwsza scena dwóch białych atakuje murzyna. Większość świadków podeszła do nich i próbowała murzynowi pomóc. Druga scena dwóch czarnych atakuje białego. Nikt nie podszedł wręcz część osób się śmiała. Nie mogę znaleźć tego filmu, ale jak znajdę to to zedytuję. Drugi przykład sprzed kilku dni: http://www.wykop.pl/ramka/2573601/ra...nia-z-uczelni/
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
Jak to nikt nie ma odwagi? Słyszałaś o napadzie na Charlie Hebdo? Tam krytykowali w ironiczny sposób. Oglądałaś debaty z profesorem Dawkinsem? Ludzie krytykują rzadziej islam nie dlatego, że mniej im przeszkadza, tylko dlatego, że w naszej kulturze dominują jednak niesprawiedliwe zasady KK.
Masz prawo uważać, że związki homo są dla Ciebie nienaturalne (chociaż patrząc obiektywnie to nie jest prawdą, że są nienaturalne, ale to dyskusja na inny temat), chodzi o to, że prawo w naszym kraju, przy silnym lobbowaniu KK, uniemożliwia zawieranie w świetle prawa takich związków. A czy nie powinno być tak, że Ty masz prawo czuć niechęć do takich związków, ale osoby nimi zainteresowane powinny mieć prawo je zawierać? Ja nie narzucam, że kościół jest ''be'', podałem kilka przykładów zachowań KK, które nie powinny mieć miejsca. Czy to, że przytoczyłem kilka faktów jest narzucaniem? KK sam by zyskał gdyby wypunktowane przeze mnie rzeczy zmienił, bo to są główne przyczyny masowej utraty wiernych czy ścisłych wiernych. Nie wiem jak sprawa z Murzynem ma się do tego o czym pisałem. |
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Potrzeba różnej maści bożków i urojonych przyjaciół, którzy wyrównają krzywdy oraz wskażą, którą ręką należy się podcierać, towarzyszy cywilizacji od początku i w tej materii (ludzka) natura nie znosi pustki. Nawet jeżeli chwilowo istnieje nisza, to zaraz zostaje zapełniona jakąś agresywną religią, która ma już połowę roboty odwaloną (czyli wywalenie poprzedniej religii). Nikt nie będzie tak zajadle prawa do pustki bronił jak atakują fanatycy religijni i tyle. Jakby nie było, katolicyzm przebył długą drogę i jako tako jest ucywilizowany i trudno porównać nawet ten radykalny do radykalnego islamu. |
|
|
|
|
|
#27 | |||||||||||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pogląd, że kobieta jest w taki czy inny sposób gorsza od mężczyzny utrwalał się przez wieki i trwał w kulturze bardzo, bardzo długo - jasne, że Kościół również jest, jak już zresztą pisałam, częścią tej kultury i oczywiste jest, że obie te rzeczy miały na siebie wzajemnie wpływ, natomiast nie było to tak, że nastały 'czasy' Kościoła i któryś z hierarchów stwierdził, że 'od teraz kobieta będzie gorsza, upodlona i tak dalej'. Cytat:
Natomiast co do samego chrztu - nadal jest to decyzja rodziców (podjęta z różnych pobudek, ale jednak), do której nikt z hierarchów kościelnych, księży czy, broń Boże, organów państwowych nikogo nie zmusza i nie nakazuje. Zresztą, sam chrzest jeszcze nic nie znaczy - nikt potem nikogo nie prześladuje, nie goni z kropidłem i nie zmusza do chodzenia do kościoła i odmawiania pacierza co wieczór. Być może o tym nie wiesz (albo nie chcesz wiedzieć ), ale nikt nikogo - nawet ochrzczonego człowieka - do nie zmusza do bycia członkiem Kościoła. Nawet będąc ochrzczonym, możesz chodzić do kościoła lub nie, przyjmować sakramenty lub nie, wierzyć lub nie - TWOJA i tylko Twoja sprawa.Cytat:
I swoją drogą naprawdę nie rozumiem, w czym Ci to tak bardzo przeszkadza. Nie wierzysz, nie chodzisz do Kościoła, masz inne zasady - proszę bardzo, masz swoje sumienie i bzykaj się z kim chcesz i kiedy chcesz, przecież żaden biskup u Ciebie za materac nie robi, prawda? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A poza tym, celibat to nie dogmat. Na przestrzeni wieków również był różnie interpretowany, ba, do dzisiaj istnieją różnice między np. Kościołem Rzymskokatolickim a Katolickimi Kościołami Wschodnimi (też będącymi pod jurysdykcją papieża). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja mieszkam w regionie, gdzie jest sporo protestantów i jakoś nikt stosów nie ustawia. Serio! Cytat:
![]() I z tym łóżkiem to nie przesadzaj - chyba nie przychodzi do Ciebie ksiądz i nie pyta, z kim sypiasz? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zresztą, mamy demokrację i prezydenta wybrała większość Polaków. Można się zgadzać, można się nie zgadzać, ale taki mamy system, że decyduje wola większości. Trudno, ja sama nie popieram ani Andrzeja Dudy, ani Bronisława Komorowskiego i nie jestem ani za PiSem, ani za PO, ale trudno, wybory to wola większości. Jak naród zadecydował, tak ma. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-05-31 o 21:36 |
|||||||||||||||||||
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem ateistką i totalnie mnie nie obchodzi kwestia kto w co wierzy, nie interesuje mnie żaden kościół, każdego prywatna sprawa i tyle.
Ale jestem wściekła, że Kościół próbuje, i to często z powodzeniem, narzucać coś nam wszystkim, nie tylko katolikom. Mnóstwo godzin religii w szkole (powodzenia z wypisywaniem się z tych lekcji w podstawówce, od razu dziecko jest "inne"), odwoływanie różnych wydarzeń kulturalnych bo obraza uczuć religijnych, teraz ten pomnik w Poznaniu - też mi rozwiązanie, że mógłby stanąć na Łęgach Dębińskich, niby dlaczego? Niech sobie stawiają na własnych gruntach. Po prostu powinni zająć się sobą i swoimi wiernymi, takie jest moje zdanie.
|
|
#29 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A co za problem z wypisaniem się? U mnie w podstawówce w klasie były osoby, które nie chodziły i jakoś nie były traktowane jako 'inne'. Zresztą, nawet, jeśli są takie przypadki, no to to nie jest wina Kościoła w sensie instytucji, bo nie każe linczować dzieci, które nie chodzą na religię, a jak już, to środowiska, które - owszem - może być fanatyczne. Zresztą, to działa w dwie strony, czasem poglądy katolika też są wyśmiewane, np. w szkole, wśród młodzieży. Ale tego żadna instytucja nie zmieni, bo to jest po prostu kwestia danego człowieka. Nie wszyscy są dobrze wychowani i tolerancyjni i nie wszyscy potrafią współżyć w grupie. ![]() Odwoływanie wydarzeń kulturalnych... Gdyby ktoś spróbował w ten sposób obrazić Allaha, to prawdopodobnie skończyłoby się to dużo, dużo gorzej.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-05-31 o 22:49 |
|||
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.

Kluby przerobią na kościoły, a bez ślubu kościelnego zostaniemy zwolnieni z pracy. I jeszcze trzeba się będzie nauczyć "Barki" i "Jarek, coś Polskę" na pamięć i zostaną nowymi pieśniami narodowymi.
To jest bardziej przerażające moim zdaniem 

Oni to juz w ogóle tak te kobiety szanuja, ze bardziej sie juz nie da.
Rzucam fajki. Bez kija nie podchodz.
TO TAKIE NIETOLERANCYJNE!
Ja mieszkam w regionie, gdzie jest sporo protestantów i jakoś nikt stosów nie ustawia. Serio!