Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-01, 00:22   #31
Carousel
Zadomowienie

Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?

Co do godzin, to pisałam już wyżej - teraz, przynajmniej, jeśli chodzi o liceum - nie ma co porównywać, bo od 2 klasy część przedmiotów jest rozszerzona, a części nie ma wcale, w zależności od profilu.
A co do wypisywania się, to też tak nie do końca, bo np. mnie, jak już dostałam się do liceum i byłam złożyć ostatecznie dokumenty, zapytali, czy chcę chodzić na religię i jeśli tak, to na jaką. Owszem, później ci, którzy nie chcieli chodzić na religię musieli przynieść te deklaracje, ale to chodzi raczej o porządek w papierach. Jest lekcja przewidziana w planie, to musi być papier na to, że ktoś nie chodzi. Papierologia w szkolnictwie jest naprawdę upierdliwa. Zresztą, tak samo trzeba było zrobić z np. WDŻ-em, a jakoś nikt się nie burzy, że trzeba przynieść świstek, że nie będzie się chodzić, a nie, że będzie się chodzić.
Co do okienek, u mnie w liceum raczej starali się układać plan tak, żeby religie były na początku lub na końcu, szczególnie, jeśli jakaś większa grupa uczniów nie chodziła. Wiadomo, nie zawsze się udawało, ale jeśli mieli do wyboru klasę, w której na religię nie chodziło 10 osób i klasę, w której takich osób było 2-3, to wybrali tę pierwszą, żeby miała religię na początku lub na końcu, logiczne. Tak więc generalnie raczej nie utrudniali, chociaż wiadomo, okienka z tego powodu też się zdarzały. Ale ja np. przez dwa lata miałam okienka, kiedy moja klasa miała niemiecki. Ja i jeszcze 4 osoby chodziliśmy na francuski, a reszta klasy na niemiecki, więc w tym czasie mieliśmy okienka i nikt nawet nie wpadł na to, żeby pokombinować z planem tak, żeby chociaż jedna z dwoch godzin niemieckiego była na pierwszej bądź ostatniej lekcji.
Stary 2015-06-01, 00:25   #32
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Oficjalnie nie jesteśmy państwem wyznaniowym ale w praktyce niestety tak właśnie jest. Kościół i jego ideologia ma wpływ i to duży na wiele kwestii, w tym na ustawodawstwo i konstytucję.

Najlepszy i chyba największy ostatniego czasu przykład to cała ta afera z gender, kościół wymyślił sobie potwora gender, coś innego, niż w rzeczywistości i zrobił przeciw niemu wojnę, w efekcie nawet ogarnięci ludzie jakich znam powtarzają głupoty w stylu ''ksiądz mówił na mszy że genderowcy chcą by zmieniać dzieciom płeć i zakazać mówienia ''on'' i ''ona'', a nazywać ich ''ono'' itp.''. Po co? By zatuszować wypowiedź abp. Michalika, że to dzieci są winne gwałtów a nie gwałciciele.

Cała sprawa z Chazanem, powinien zostać skazany, podczas gdy on chyba nadal może wykonywać zawód lekarza, co jest kompletnym absurdem (o ile się nie mylę, jeśli odebrali mu możliwość wykonywania zawodu to na plus).

Problemy ze sztucznym zapłodnieniem, bo kościół robi z tego ludobójstwo, a jak byłem w gimnazjum na religii uczyli mnie, że masturbacja to zabójstwo milionów istnień xD.

Sprzeciwianie się równości społecznej (prawną już chyba mamy?) dla kobiet. A jednocześnie kościelnicy chwalą się, że to dzięki kościołowi udało się wprowadzić lata temu prawa wyborcze dla kobiet. Ktoś może po krótce opowiedzieć jak było naprawdę? Bo podejrzewam, że kościół grzmiał, że to zniszczy tradycyjną rodzinę, tak jak teraz nadaje ws. związków partnerskich i małżeństw jednopłciowych. I odnośnie ostatniego referendum w Irlandii, wg Watykanu przegłosowanie równości małżeńskiej to porażka ludzkości. Fajnie, że chociaż irlandzcy księża i zakonnice mają więcej rozumu, bo niemała ich część w tym kraju nakłaniała ludzi do głosowania ''za''.

No i kolejna rzecz to małżeństwa jednopłciowe i związki partnerskie, blokowane przez kościół i jego propagandę, że homoseksualiści to pedofile, że nie potrafią tworzyć monogamicznych związków, że mają po 500 partnerów seksualnych na koncie, że powodują epidemię HIV itd.

Nauka religii w szkołach, której godzin jest więcej niż biologii, chemii, fizyki czy geografii i chyba na równi z podstawą z angielskiego. Druga rzecz to co to jest w ogóle ta religia, jak nie pranie mózgów dzieciakom i psychiczne znęcanie się nad nimi? Pamiętam jak w podstawówce, kiedy jeszcze słuchałem tych głupot katechetka nas straszyła, że nasze zwierzęta pójdą do piekła, bo nie mają duszy.

Kościół próbuje sobie zawłaszczać ''zwycięstwa ludzkości'' takie jak zakaz kradzieży, zabijania, cudzołóstwa, monogamia, empatia, przyjaźń, podczas gdy takie zachowania i zasady istniały przed powstaniem tej religii. Ile razy to już słyszałem czy czytałem, że ateiści mają wg KK większe predyspozycje do bycia gwałcicielami czy innymi zbrodniarzami itp.

Cała idiotyczna idea grzechu pierworodnego coby zmuszać rodziców do chrzczenia dzieci. Afery pedofilskie z udziałem księży, które przez wyższych hierarchów są zamiatane pod dywan.

Aha, no i oczywiście blokowanie badań nad komórkami macierzystymi przez działaczy katolickich, co mnie niesamowicie irytuje. Idiotyczny przepis o obrazie uczuć religijnych.
Może podbiję, w związku z tym co wyżej i na poprzedniej stronie.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 03:16   #33
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Ja i tak najbardziej nie mogę z tych zagorzałych ateistów, którzy są bardzo przeciwni kościołowi, ale już żeby święta chrześcijańskie obchodzić i mieć z tej okazji dni wolne od pracy to jak najbardziej Z jajkami do święconki często w pierwszym rzędzie takich widziałam Ah no tak, to tylko i wyłącznie tradycja i czas spotkań z bliskimi, no na pewno...no i datę narodzin Chrystusa też w końcu uczeni tego świata odgadnąć do końca nie mogą i ta pogańska choinka...
Daleko nie szukając, teraz będzie długi weekend z okazji Bożego ciała, niejeden zapewne z tego z uradowaniem skorzysta

Wniosek z tego taki, że trzeba być konsekwentnym w swych przekonaniach
Ja jakos nie odczułam, by kościół ingerował jakoś bardzo w moje życie, ale może żyję w jakiejś równoległej rzeczywistości albo mało wiem o życiu, w sumie, kto tam wie To, że KK próbuje to jedna sprawa, a to, czy mu się udaje to już zupełnie inna.

Edytowane przez Hipnagogia
Czas edycji: 2015-06-01 o 03:57
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 07:55   #34
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Hipnagogia Pokaż wiadomość
Ja i tak najbardziej nie mogę z tych zagorzałych ateistów, którzy są bardzo przeciwni kościołowi, ale już żeby święta chrześcijańskie obchodzić i mieć z tej okazji dni wolne od pracy to jak najbardziej Z jajkami do święconki często w pierwszym rzędzie takich widziałam Ah no tak, to tylko i wyłącznie tradycja i czas spotkań z bliskimi, no na pewno...no i datę narodzin Chrystusa też w końcu uczeni tego świata odgadnąć do końca nie mogą i ta pogańska choinka...
Daleko nie szukając, teraz będzie długi weekend z okazji Bożego ciała, niejeden zapewne z tego z uradowaniem skorzysta

Wniosek z tego taki, że trzeba być konsekwentnym w swych przekonaniach
Ja jakos nie odczułam, by kościół ingerował jakoś bardzo w moje życie, ale może żyję w jakiejś równoległej rzeczywistości albo mało wiem o życiu, w sumie, kto tam wie To, że KK próbuje to jedna sprawa, a to, czy mu się udaje to już zupełnie inna.
A tu się akurat nie zgadzam. Przecież dni wolne ustalane są "odgórnie" i nikt tego nie wybiera. Ateista/apostata ma przyjść do pracy w Boże Ciało? Proszę bardzo, ale zakłady pracy są zamknięte w tym dniu. To samo dotyczy innych, ustawowo wolnych, świąt kościelnych. Gdyby mi dano do wyboru poświętować Boże Ciało a zarobić kasę-wybrałabym drugie. Niestety-takiego wyboru nie mam. Więc w ten dzień posprzątam sobie i zrobię wielkie pranie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 08:03   #35
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LanaFlo20 Pokaż wiadomość
Podobno na ulicach mają się pojawić działacze PiS-u, którzy będą wyrywkowo sprawdzać akty chrztu i bierzmowania oraz znajomość katechizmu Kluby przerobią na kościoły, a bez ślubu kościelnego zostaniemy zwolnieni z pracy. I jeszcze trzeba się będzie nauczyć "Barki" i "Jarek, coś Polskę" na pamięć i zostaną nowymi pieśniami narodowymi.

Nie czuję się w żaden sposób osaczona przez Kościół katolicki. Nikt mnie siłą nie zaciąga do kościoła, mnie też mało obchodzi to co robią hierarchowie, chociaż czasami drażni mnie ich buta i arogancja. Ale to zarzut do niektórych kapłanów, a nie do całej instytucji Kościoła.
Doczytalam, oby nie poszlo to w takim kierunku

Edytowane przez 201607121236
Czas edycji: 2015-06-01 o 08:07
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 08:16   #36
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Doczytalam, oby nie poszlo to w takim kierunku
Lana pewnie tak, choć wydaje mi się, że niektórzy zwolennicy marszów z pochodniami w kolejną miesięcznicę właśnie na to liczą
Polak=Katolik i tak ma być!

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 08:33   #37
201607121236
Konto usunięte

Carousel, nie wiem do jakiej szkoly chodzilas, ale mojemu bratu robili problemy z wypisaniem sie z religii. Moja matka napisala wyrazny sprzeciw, ze nie bedzie uczeszczac na zajecia, a i tak byla wzywana przez dyrekcje.
Nie bede opisywac co jej mowil dyrektor i pedagog szkolny.
Stary 2015-06-01, 10:11   #38
roseblue
wasza koleżanka

Polska państwem wyznaniowym xD

na moje oko ateiści chca byc na siłę męczennikami za swoja niewiare, bo mnie za niechodzenie do kosciola nikt nie kamieniuje. A jak sie pytam dlaczego niby polska jest krajem wyznaniowym to slysze jakieś lewicowe pitupitu plus pełne rozpaczy "bo w świeta nie moge zrobic zakupow, bo tesco jest zamkniete!" tudzież "bo sasiadka sie na mnie patrzy spod byka, bo nie wpuscilam ksiedza i mama mnie skrzyczala, bo biore slub cywilny!". Obudźcie się, ateistów jest coraz więcej, nikt nie czyha na wasze życie.

Edytowane przez roseblue
Czas edycji: 2015-06-01 o 10:21
roseblue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 10:37   #39
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez roseblue Pokaż wiadomość
Polska państwem wyznaniowym xD

na moje oko ateiści chca byc na siłę męczennikami za swoja niewiare, bo mnie za niechodzenie do kosciola nikt nie kamieniuje. A jak sie pytam dlaczego niby polska jest krajem wyznaniowym to slysze jakieś lewicowe pitupitu plus pełne rozpaczy "bo w świeta nie moge zrobic zakupow, bo tesco jest zamkniete!" tudzież "bo sasiadka sie na mnie patrzy spod byka, bo nie wpuscilam ksiedza i mama mnie skrzyczala, bo biore slub cywilny!". Obudźcie się, ateistów jest coraz więcej, nikt nie czyha na wasze życie.
Czasami mam wrażenie, że oni chcą być takimi męczennikami jak chrześcijanie w państwach muzułmańskich. Niech pojadą na wycieczkę do Arabii Saudyjskiej albo Iranu i tam zaczną naprawiać świat?
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 11:06   #40
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
A tu się akurat nie zgadzam. Przecież dni wolne ustalane są "odgórnie" i nikt tego nie wybiera. Ateista/apostata ma przyjść do pracy w Boże Ciało? Proszę bardzo, ale zakłady pracy są zamknięte w tym dniu. To samo dotyczy innych, ustawowo wolnych, świąt kościelnych. Gdyby mi dano do wyboru poświętować Boże Ciało a zarobić kasę-wybrałabym drugie. Niestety-takiego wyboru nie mam. Więc w ten dzień posprzątam sobie i zrobię wielkie pranie.
Ale dni wolne to jedno, a np. pójście do kościoła ze święconką, to drugie. Ja też znam takich 'zagorzałych ateistów, co to cały rok wielce niewierzący, a na Boże Narodzenie ubierają choinkę, na Wielkanoc przygotowują koszyczki i nawet do kościoła idą. Do bierzmowania idą, ślub kościelny biorą, mimo że i tak z góry zakładają, że w Boga nie wierzą i do kościoła chodzić nie będą. A chyba nie na tym to powinno polegać...

Cytat:
Carousel, nie wiem do jakiej szkoly chodzilas, ale mojemu bratu robili problemy z wypisaniem sie z religii. Moja matka napisala wyrazny sprzeciw, ze nie bedzie uczeszczac na zajecia, a i tak byla wzywana przez dyrekcje.
Nie bede opisywac co jej mowil dyrektor i pedagog szkolny.
No to miej pretensje do tamtej szkoły, pedagoga i dyrektora, a nie do Kościoła, bo nikt z hierarchów nie zarządził, żeby prześladować tych, co nie chodzą na religię.
Stary 2015-06-01, 11:46   #41
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Po pierwsze, odwracasz kota ogonem, bo mowa o zupełnie innych kwestiach, po drugie, ktoś może traktować to jako tradycję, to że KK sobie zawłaszczył te święta, nie znaczy, że każdy musi je traktować jako święta religijne - tak trudno to pojąć? Natomiast chodzenia do kościoła przez takie osoby też nie rozumiem, ale to ich sprawa, milion razy mniejszą szkodą (jeśli w ogóle jakąkolwiek) dla społeczeństwa jest to, że ktoś niewierzący pójdzie do kościoła, niż mnóstwo patologii jakie promuje kościół. Inna rzecz, co do wolnego od pracy, to jest to odgórnie i nawet jakby ktoś chciał w tym czasie iść do szkoły, na uczelnię, do pracy, to nie licząc specyficznych przypadków, nie ma za bardzo jak i po co.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez roseblue Pokaż wiadomość
A jak sie pytam dlaczego niby polska jest krajem wyznaniowym to slysze jakieś lewicowe pitupitu
To przeczytaj ten wątek zamiast bezczelnie ignorować niemały problem. ''Lewicowe pitu pitu'' - odnieś się do wypunktowanych wcześniej konkretów, bo rzucanie takimi populizmami nic nie wnosi, a doszukiwanie się wszędzie ''lewicowego pitu pitu, lewaków itd.'' to kolejny, słaby chwyt by odwrócić kota ogonem.

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
No to miej pretensje do tamtej szkoły, pedagoga i dyrektora, a nie do Kościoła, bo nikt z hierarchów nie zarządził, żeby prześladować tych, co nie chodzą na religię.
Nie widzisz, że to patologiczny układ, że każdy jest z góry przypisany na religię? Że w ogóle religii uczy się w szkołach? Że uczy się jej za pieniądze podatków? I że godzin religii jest więcej, niż biologii, chemii, fizyki, geografii?

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Czasami mam wrażenie, że oni chcą być takimi męczennikami jak chrześcijanie w państwach muzułmańskich. Niech pojadą na wycieczkę do Arabii Saudyjskiej albo Iranu i tam zaczną naprawiać świat?
Nie wiem jak Ciebie, Twoją głupotę i bezczelność skomentować. Jak nie masz nic do dodania w temacie wątku, a jedynie trollowanie w planach, to daruj sobie wysyłanie odpowiedzi.

Edytowane przez 201605090949
Czas edycji: 2015-06-01 o 11:56
Stary 2015-06-01, 11:46   #42
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale dni wolne to jedno, a np. pójście do kościoła ze święconką, to drugie. Ja też znam takich 'zagorzałych ateistów, co to cały rok wielce niewierzący, a na Boże Narodzenie ubierają choinkę, na Wielkanoc przygotowują koszyczki i nawet do kościoła idą. Do bierzmowania idą, ślub kościelny biorą, mimo że i tak z góry zakładają, że w Boga nie wierzą i do kościoła chodzić nie będą. A chyba nie na tym to powinno polegać...

No właśnie o takie osoby mi chodziło. Dla mnie to jest śmieszne i tyle. I nie, nie odwracam kota ogonem, jeżeli ktoś bardzo narzeka na kościół to w świąt typowo kościelnych powinien nie obchodzić, takie jest moje zdanie. Bo jak na razie wygląda to trochę wybiórczo, z tym się nie zgadzam, ale to sobie wybiorę bo fajne.
Chociaż np w Boże narodzenie w Japonii są obchodzone jakby walentynki Nikt w to boga nie miesza tak jak jest u nas, więc trochę inna sprawa..

Z dni wolnych od pracy każdy się cieszy, tym przykładem chciałam pokazać że jednak są jakieś pożytki dzięki kościołowi z których każdy chętnie korzysta.

Edytowane przez Hipnagogia
Czas edycji: 2015-06-01 o 11:50
Stary 2015-06-01, 11:50   #43
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
I nie, nie odwracam kota ogonem
To wytłumacz mi, jak to, że ktoś niewierzący pójdzie sobie do kościoła, ma się do tego, jakie patologie społeczne promuje kościół, jako instytucja, także na poziomie ustawodawstwa? Bo mówimy o konkretnych problemach, wcześniej wypunktowanych, a Ty wyskakujesz ''ale najlepsi to są ateiści chodzący do kościoła'' - to nie jest odwracanie uwagi od tematu i właściwych problemów?

Czas edycji: 2015-06-01 o 11:52
Stary 2015-06-01, 11:59   #44
Hipnagogia
Wtajemniczenie

No tak, wyskoczyłam sobie z tym, nie nawiązywałam do wcześniejszych wypowiedzi. Jak się ma? Przykładowo ja, jeżeli nie zgadzam się z Islamem to nie chce mieć nic z nim do czynienia, moja noga w ich świątyniach nie postanie i tyle
Stary 2015-06-01, 12:03   #45
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
No tak, wyskoczyłam sobie z tym, nie nawiązywałam do wcześniejszych wypowiedzi. Jak się ma? Przykładowo ja, jeżeli nie zgadzam się z Islamem to nie chce mieć nic z nim do czynienia, moja noga w ich świątyniach nie postanie i tyle
W porządku, ale nie zaprzeczysz, że KK wpływa negatywnie na nasze prawodawstwo i normy społeczne. Gdyby tego nie robił, działał sobie na terenie kościoła, bez wtrącania w politykę, promowania dewiacji społecznych, dyskryminacji, ograniczania wolności itd. to by mi to wisiało. A gdyby w tego typu kwestiach KK stał się bardziej postępowy to nawet byłoby to na plus. Ale to jak wygląda oddziaływanie KK na politykę i społeczeństwo teraz jest dalekie od stanu normalnego, zdrowego, niepatologicznego.
Stary 2015-06-01, 13:26   #46
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:
W porządku, ale nie zaprzeczysz, że KK wpływa negatywnie na nasze prawodawstwo i normy społeczne. Gdyby tego nie robił, działał sobie na terenie kościoła, bez wtrącania w politykę, promowania dewiacji społecznych, dyskryminacji, ograniczania wolności itd. to by mi to wisiało. A gdyby w tego typu kwestiach KK stał się bardziej postępowy to nawet byłoby to na plus. Ale to jak wygląda oddziaływanie KK na politykę i społeczeństwo teraz jest dalekie od stanu normalnego, zdrowego, niepatologicznego.
Tego nie neguję, po prostu inną kwestię poruszyłam
Wydaje mi się, że nie da rady by kraj był całkowicie bezwyznaniowy, chociażby przez to jak duży wpływ mają na każdego święta katolickie, o czym już wspominałam. No a jak wiemy, jest tak dlatego bo katolików ciągle jest większość w Polsce
Stary 2015-06-01, 13:29   #47
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Tego nie neguję, po prostu inną kwestię poruszyłam
Wydaje mi się, że nie da rady by kraj był całkowicie bezwyznaniowy, chociażby przez to jak duży wpływ mają na każdego święta katolickie, o czym już wspominałam. No a jak wiemy, jest tak dlatego bo katolików ciągle jest większość w Polsce
Chodzi o to by innym nie narzucać niczego ze względu na religię. A obecnie w Polsce tak jest, że się narzuca, przez wpływy religii na politykę.

A odnosząc się do Twojego przykładu - nie wiem dlaczego uważasz, że ateista ubierający choinkę to coś złego. Nie sądzisz, że on naprawdę może to traktować jako tradycję, a nie wydarzenie religijne? Co innego, jak taki ateista idzie do kościoła - tu się zgodzę, że to hipokryzja, ale kultywowanie tradycji - nie.
Stary 2015-06-01, 13:40   #48
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:
Chodzi o to by innym nie narzucać niczego ze względu na religię. A obecnie w Polsce tak jest, że się narzuca, przez wpływy religii na politykę.

A odnosząc się do Twojego przykładu - nie wiem dlaczego uważasz, że ateista ubierający choinkę to coś złego. Nie sądzisz, że on naprawdę może to traktować jako tradycję, a nie wydarzenie religijne? Co innego, jak taki ateista idzie do kościoła - tu się zgodzę, że to hipokryzja, ale kultywowanie tradycji - nie.
Co do choinki to w sumie pogański zwyczaj, który kościół sobie przywłaszczył Więc czemu nie Mnie się wydaje, że póki co w Polsce jest to jeszcze święto typowo katolickie, kolędy, żłóbki i te sprawy, co innego np. w USA, to typowe święto choinek, zakupów, itd, chociaż w sumie, u nas powoli też tak się robi..
Stary 2015-06-01, 14:20   #49
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Po pierwsze, odwracasz kota ogonem, bo mowa o zupełnie innych kwestiach, po drugie, ktoś może traktować to jako tradycję, to że KK sobie zawłaszczył te święta, nie znaczy, że każdy musi je traktować jako święta religijne - tak trudno to pojąć? Natomiast chodzenia do kościoła przez takie osoby też nie rozumiem, ale to ich sprawa, milion razy mniejszą szkodą (jeśli w ogóle jakąkolwiek) dla społeczeństwa jest to, że ktoś niewierzący pójdzie do kościoła, niż mnóstwo patologii jakie promuje kościół. Inna rzecz, co do wolnego od pracy, to jest to odgórnie i nawet jakby ktoś chciał w tym czasie iść do szkoły, na uczelnię, do pracy, to nie licząc specyficznych przypadków, nie ma za bardzo jak i po co.
Ale taka tradycja nie wzięła się dla picu, tylko właśnie z kościelnych świąt. Tak, wiem, że termin Bożego Narodzenia to 'ochrzczone' niegdyś pogańskie święto, ale teraz jest to święto religijne i te wszystkie tradycje są z nim związane. To samo ze święconką na Wielkanoc - no błagam, pójście do kościoła z koszykiem, żeby było fajnie i żeby dzieci sobie popatrzyły, jak ksiądz lata z kropidłem? Niby tylko tradycja, ale obłudą to aż piszczy.
Pomijając już, że sporo tak zwanych ateistów czy tam 'wierzących niepraktykujących' (których ja traktuję na równi, bo moim zdaniem to to samo) właśnie przy okazji świąt czy innych sporadycznych uroczystości jak gdyby nigdy nic przychodzą sobie do kościoła i jeszcze nierzadko (sic!) do spowiedzi, a potem komunii.
Jasne, niech każdy robi sobie, jak chce. Ale pytam - po co? Po co robić cokolwiek związanego z wiarą, religią, Kościołem, skoro się deklaruje bycie ateistą? No po co? Żeby zrobić tłum, żeby mieć frajdę? Żeby babcia czy ciotka się nie czepiały? No ludzie. Albo wierzysz, albo nie wierzysz. Nie ma nic pomiędzy. Nie ma, że dzisiaj wierzę, bo jest Wigiliia; dzisiaj wierzę, bo Wielka Sobota; dzisiaj wierzę, bo wypadałoby wziąć ślub kościelny; dzisiaj wierzę, bo dziecko trza ochrzcić, ale jutro już wierzyć nie będę, bo Kościół jest be i wprowadza patologie. Nie ma. Albo wierzysz, albo nie wierzysz.

Cytat:
Nie widzisz, że to patologiczny układ, że każdy jest z góry przypisany na religię? Że w ogóle religii uczy się w szkołach? Że uczy się jej za pieniądze podatków? I że godzin religii jest więcej, niż biologii, chemii, fizyki, geografii?
O tych godzinach już pisałam, że to teraz marne porównanie, bo w LO odpadają nierozszerzone przedmioty, więc ja np. od drugiej klasy chemii nie miałam wcale, a geografii miałam 5 godzin, a znowu taki biol-chem miał po 6 godzin chemii i biologii, a znowu nie miał geografii, więc naprawdę nie jest to miarodajne. A w gimnazjum to się zmieniało - w 1 klasie miałam bodajże 2 godziny biologii i chemii, a w 2. - geografii i fizyki, a religii cały czas po 2. Zresztą, do chodzenia na religię nikt nikogo nie zmusza! Można nie chodzić i tyle, to nie jest obowiązkowe. A tym, co chodzą, ilość godzin nie przeszkadza, bo w końcu wiedzieli, na co się piszą. I naprawdę to, że ktoś tam komuś coś kiedyś powiedział i w taki czy inny sposób dyskryminował za niechodzenie na religię, nie jest winą Kościoła czy rzekomo 'wyznaniowego państwa'. Są ludzie i parapety, a jeśli ktoś nie potrafi uszanować czyjejś odmienności i dyskryminuje kogoś tylko dlatego, że ten ma inne poglądy, to naprawdę marny z niego katolik. W końcu gdzie, jak nie w Ewangelii, którą - jako osoba wierząca - powinien znać, jest napisane o miłości bliźniego? Jeśli ktoś nie wie, w co wierzy i jak powinien w związku ze swoją wiarą postępować, to po prostu żal mi takiego człowieka i tyle, bo jest takim samym hipokrytą, jak ateista idący do Komunii w Boże Narodzenie.
No i w szkołach nie ma tylko i wyłącznie religii katolickiej - np. u mnie w LO (i w kilku/kilkunastu innych szkołach też) jest do wyboru jeszcze ewangelicka, odbywająca się na takich samych zasadach jak katolicka, można sobie wybrać taką albo taką, albo nie chodzić wcale.
Co do pieniędzy podatników... Mnie też nie podoba się wiele rzeczy, na które wydaje się publiczne pieniądze. Nie podoba mi się system emerytalny, nie podoba mi się obowiązkowe ubezpieczenie, składki zdrowotne, publiczna służba zdrowia, publiczne szkolnictwo i wiele innych rzeczy. W oświacie w ogóle wiele rzeczy jest narzucanych, wiele przedmiotów też mi się nie podobało, np. taki wok, który, moim zdaniem, był zapychaczem i dodatkową, bezsensowną godziną, albo podstawy przedsiębiorczości, na których wciska się młodzieży bujdy i nie uczy tego, jak faktycznie powinna wyglądać gospodarka, kształcąc kolejne pokolenie, które zaniecha używania mózgu i poprze ten kulejący system. Nie podoba się, ale co mam z tym zrobić? Taką mamy władzę, którą wybrała większość narodu. Niestety, ale tak jest w demokracji. Prezydenta na przykład też utrzymuje się z pieniędzy podatników - nie wszyscy go popierają, a wszyscy utrzymują, no trudno, taki mamy klimat. A katolików, mimo wszystko, też jest większość. Albo inaczej - chrześcijan jest większość, bo nie tylko katolickiej religii można się uczyć.

Cytat:
To, co dla Ciebie jest patologią, dla innych nie jest. Dla mnie na przykład patologią byłoby to, gdyby aborcja była na życzenie, bo komuś się tak uzna, że jednak nie chce mieć dziecka. I co? Wtedy też mogłabym narzekać, że ateistyczno-lewackie lobby wprowadza do społeczeństwa patologie?
Zresztą, w sejmie nie siedzą biskupi, tylko legalnie wybrani posłowie. W POWSZECHNYCH wyborach, więc znowu jest to wola większości, nikt nie bronił głosować tym, którzy mają niekatolickie czy tam niechrześcijańskie poglądy. A że większość tak wybrała, to już Kościoła za to nie wiń.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2015-06-01 o 14:22
Carousel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 14:40   #50
Wenress
Zakorzenienie

Każdy się cieszy z dni wolnych od pracy, to jasne, ale z drugiej strony irytują mnie takie np Zielone Świątki - ja serio nie mam pojęcia ani co to, ani tym bardziej kiedy przypada no i zdarza się odbić od drzwi sklepu przez to. I tak, wtedy jestem trochę zła, że z powodów religijnych nie mogę normalnie po ludzku kupić czego, albo też czasem wolałabym danego dnia iść do pracy (mam pół etatu i czasem muszę kilka godzin odrobić albo po prostu wolałabym przyjść powiedzmy w czwartek niż w środę a nie mogę bo święto), albo móc iść do lekarza... szczerze wolałabym żeby były tylko święta państwowe a zamiast religijnych dodatkowy urlop. Wiem, że póki co nie ma szans na takie rozwiązanie bo 95% społeczeństwa i tak chciałaby mieć wolne BN i Wielkanoc i część byłaby zwyczajnie pokrzywdzona tym, że nie mogą bo np sklep musi działać. Ale może kiedyś będzie inaczej

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 15:02   #51
201605090949
Konto usunięte

Cytat:
Ale taka tradycja nie wzięła się dla picu, tylko właśnie z kościelnych świąt. Tak, wiem, że termin Bożego Narodzenia to 'ochrzczone' niegdyś pogańskie święto, ale teraz jest to święto religijne i te wszystkie tradycje są z nim związane. To samo ze święconką na Wielkanoc - no błagam, pójście do kościoła z koszykiem, żeby było fajnie i żeby dzieci sobie popatrzyły, jak ksiądz lata z kropidłem? Niby tylko tradycja, ale obłudą to aż piszczy.
Pomijając już, że sporo tak zwanych ateistów czy tam 'wierzących niepraktykujących' (których ja traktuję na równi, bo moim zdaniem to to samo) właśnie przy okazji świąt czy innych sporadycznych uroczystości jak gdyby nigdy nic przychodzą sobie do kościoła i jeszcze nierzadko (sic!) do spowiedzi, a potem komunii.
Jasne, niech każdy robi sobie, jak chce. Ale pytam - po co? Po co robić cokolwiek związanego z wiarą, religią, Kościołem, skoro się deklaruje bycie ateistą? No po co? Żeby zrobić tłum, żeby mieć frajdę? Żeby babcia czy ciotka się nie czepiały? No ludzie. Albo wierzysz, albo nie wierzysz. Nie ma nic pomiędzy. Nie ma, że dzisiaj wierzę, bo jest Wigiliia; dzisiaj wierzę, bo Wielka Sobota; dzisiaj wierzę, bo wypadałoby wziąć ślub kościelny; dzisiaj wierzę, bo dziecko trza ochrzcić, ale jutro już wierzyć nie będę, bo Kościół jest be i wprowadza patologie. Nie ma. Albo wierzysz, albo nie wierzysz.
Zaznaczyłem, że z chodzeniem do kościoła to się zgodzę, ale nadal nie widzę w tym jakiegoś problemu społecznego. Co do traktowania ateistów i ludzi wierzących po swojemu jako jedno i to samo - . Czyli dla Ciebie osoba, która nie wierzy w Boga to to samo, co osoba, która wierzy w Boga ale wg własnych zasad, a nie narzuconych przez jakąś wielką religię?

Cytat:
O tych godzinach już pisałam, że to teraz marne porównanie, bo w LO odpadają nierozszerzone przedmioty, więc ja np. od drugiej klasy chemii nie miałam wcale, a geografii miałam 5 godzin, a znowu taki biol-chem miał po 6 godzin chemii i biologii, a znowu nie miał geografii, więc naprawdę nie jest to miarodajne. A w gimnazjum to się zmieniało - w 1 klasie miałam bodajże 2 godziny biologii i chemii, a w 2. - geografii i fizyki, a religii cały czas po 2. Zresztą, do chodzenia na religię nikt nikogo nie zmusza! Można nie chodzić i tyle, to nie jest obowiązkowe. A tym, co chodzą, ilość godzin nie przeszkadza, bo w końcu wiedzieli, na co się piszą. I naprawdę to, że ktoś tam komuś coś kiedyś powiedział i w taki czy inny sposób dyskryminował za niechodzenie na religię, nie jest winą Kościoła czy rzekomo 'wyznaniowego państwa'.
Ale ja te wyliczenia uwzględniłem i nadal religii jest więcej niż wspomnianych przedmiotów, nie licząc rozszerzenia. Biologii przez 3 lata liceum jest 3h tygodniowo ŁĄCZNIE, religii 6h tygodniowo - dla przykładu. Ale tu nie chodzi o wyliczanie godzin ani o to czy można się z religii wypisać czy nie, tylko że to nie powinno być w ogóle prowadzone w ramach normalnych zajęć, tylko jako coś zupełnie osobnego, do zapisywania się dla chętnych.

Cytat:
Są ludzie i parapety, a jeśli ktoś nie potrafi uszanować czyjejś odmienności i dyskryminuje kogoś tylko dlatego, że ten ma inne poglądy, to naprawdę marny z niego katolik. W końcu gdzie, jak nie w Ewangelii, którą - jako osoba wierząca - powinien znać, jest napisane o miłości bliźniego?
Jakoś po hierarchach kościelnych i wielu katolikach (co oczywiście nie znaczy, że wszystkich) tego nie widać, by miłość do bliźniego uznawali za jakąś wartość. I to nawet kiedy ten bliźni w niczym im nie wadzi, nikogo nie krzywdzi itd.

Cytat:
No i w szkołach nie ma tylko i wyłącznie religii katolickiej - np. u mnie w LO (i w kilku/kilkunastu innych szkołach też) jest do wyboru jeszcze ewangelicka, odbywająca się na takich samych zasadach jak katolicka, można sobie wybrać taką albo taką, albo nie chodzić wcale.
Obojętnie czy religia katolicka czy inna, jeśli ktoś chce to organizować to jako dodatek, a nie w głównym nurcie zajęć.

Cytat:
Co do pieniędzy podatników... Mnie też nie podoba się wiele rzeczy, na które wydaje się publiczne pieniądze. Nie podoba mi się system emerytalny, nie podoba mi się obowiązkowe ubezpieczenie, składki zdrowotne, publiczna służba zdrowia, publiczne szkolnictwo i wiele innych rzeczy. W oświacie w ogóle wiele rzeczy jest narzucanych, wiele przedmiotów też mi się nie podobało, np. taki wok, który, moim zdaniem, był zapychaczem i dodatkową, bezsensowną godziną, albo podstawy przedsiębiorczości, na których wciska się młodzieży bujdy i nie uczy tego, jak faktycznie powinna wyglądać gospodarka, kształcąc kolejne pokolenie, które zaniecha używania mózgu i poprze ten kulejący system. Nie podoba się, ale co mam z tym zrobić?
Tylko że te przedmioty z założenia i same z siebie są przydatne, winą obarczyć można nauczyciela, który beznadziejnie je prowadzi, natomiast religia jako przedmiot nie ma sensu w takiej formie, a jedynie jako dodatkowe zajęcia poza głównym nurtem lekcyjnym, dla chętnych.

Cytat:
To, co dla Ciebie jest patologią, dla innych nie jest. Dla mnie na przykład patologią byłoby to, gdyby aborcja była na życzenie, bo komuś się tak uzna, że jednak nie chce mieć dziecka. I co? Wtedy też mogłabym narzekać, że ateistyczno-lewackie lobby wprowadza do społeczeństwa patologie?
Tylko że KK optuje za całkowitym zakazem aborcji nawet w skrajnych przypadkach. I, jak mówiłem, nie wszystko co naucza KK to patologia, ale część, z czego część ma znaczny wpływ na życie wszystkich obywateli, tych którzy nie popierają KK również. I odnośnie większości katolickiej - jeśli odjąć katolików na papierze, ale niepraktykujących to jest to około 40% Polaków, a Katolików ściśle przestrzegających zasad tej religii wg danych jest tylko 8%, a to właśnie te skrajne, ścisłe, fanatyczne elementy przede wszystkim są do wycofania.

Cytat:
Zresztą, w sejmie nie siedzą biskupi, tylko legalnie wybrani posłowie. W POWSZECHNYCH wyborach, więc znowu jest to wola większości, nikt nie bronił głosować tym, którzy mają niekatolickie czy tam niechrześcijańskie poglądy. A że większość tak wybrała, to już Kościoła za to nie wiń.
No nie siedzą biskupi, ale biskupi mają realny wpływ na decyzję polityków - i wbrew społeczeństwu i wbrew demokracji i wbrew logice. Dlatego się mówi, że oficjalnie nie jesteśmy państwem religijnym, ale nieoficjalnie można powiedzieć, że niestety tak.

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Każdy się cieszy z dni wolnych od pracy, to jasne, ale z drugiej strony irytują mnie takie np Zielone Świątki - ja serio nie mam pojęcia ani co to, ani tym bardziej kiedy przypada no i zdarza się odbić od drzwi sklepu przez to. I tak, wtedy jestem trochę zła, że z powodów religijnych nie mogę normalnie po ludzku kupić czego, albo też czasem wolałabym danego dnia iść do pracy (mam pół etatu i czasem muszę kilka godzin odrobić albo po prostu wolałabym przyjść powiedzmy w czwartek niż w środę a nie mogę bo święto), albo móc iść do lekarza... szczerze wolałabym żeby były tylko święta państwowe a zamiast religijnych dodatkowy urlop. Wiem, że póki co nie ma szans na takie rozwiązanie bo 95% społeczeństwa i tak chciałaby mieć wolne BN i Wielkanoc i część byłaby zwyczajnie pokrzywdzona tym, że nie mogą bo np sklep musi działać. Ale może kiedyś będzie inaczej
Przypomniała mi się sytuacja na stołówce uczelnianej, gdzie odmówili sprzedaży kanapki z szynką w piątek, bo jest post . To już tak na marginesie, nie odnośnie KK jako instytucji i patologii które promuje.
Stary 2015-06-01, 15:10   #52
Carmelo98
Przyczajenie

Nie wydaje mi się, żeby do tego doszło. W końcu młodzi ludzie mają zupełnie inne podejście do kościoła niż osoby starsze tak? A przecież mohery nie będą żyły wiecznie. Kiedyś poszłam z ciekawości na msze z mamą, ludzi w wieku 20-30 lat była dosłownie garstka. Także myślę, że nam to nie grozi.
Carmelo98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 15:32   #53
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Podaj źródło, bo z tego co ja wiem to tego pomnika ma na szczęście nie być.
Trochę inny ale też dotyczący powstania tego pomnika

http://dzieje.pl/aktualnosci/gadecki...y-do-2018-roku

Chcę przypomnieć, że jestem historykiem i cenię sobie wartości narodowe oraz tradycję.Uważam jednak że tak jak Łuk tryumfalny tak- pomysł zarzucono tak i ten pomnik powinni odbudować i zrobić tak jak w Stambule z kolumną Arkadiusza -wstawić do muzeum

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Święta tak na prawdę przynoszą szkody dla gospodarki

Carousel podoba mi się to jak piszesz ( argumentujesz) -chciałbym jednak podkreślić, że mając demokratyczne wybory, wybierając posłów, radnych i prezydenta kierujemy się pewnymi przesłankami. I tu chodzi mi o popieranie pewnych posłów , radnych itp. przez kościół czyli ingerowanie w swobodny wybór pani Kowalskiej , która w kościele widzi np. reklamę Skoków bierze pożyczkę a potem zgodnie z tezą proboszcza ma pretensje, że została oszukana przez PO. Chyba nie zanegujesz mojej tezy, że ludzie w kościele są manipulowani m.in przed wyborami

Edytowane przez CDN2015
Czas edycji: 2015-06-01 o 15:41
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 16:26   #54
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Zaznaczyłem, że z chodzeniem do kościoła to się zgodzę, ale nadal nie widzę w tym jakiegoś problemu społecznego. Co do traktowania ateistów i ludzi wierzących po swojemu jako jedno i to samo - . Czyli dla Ciebie osoba, która nie wierzy w Boga to to samo, co osoba, która wierzy w Boga ale wg własnych zasad, a nie narzuconych przez jakąś wielką religię?
Nie. Jeśli ktoś wierzy sobie w jakiegoś tam boga, w sensie w to, że jest gdzieś jakiś absolut, to ok. Bardziej chodzi mi o to, kiedy ktoś uważa siebie za wierzącego i niepraktykującego katolika. W sensie, że uważa, że wierzy w tego konkretnego Boga, a nie chodzi do kościoła i generalnie nie robi nic związanego z religią, no moment - w co taka osoba wierzy? Jakby serio wierzyła, to nie potrafiłaby nie praktykować.

Cytat:
Ale ja te wyliczenia uwzględniłem i nadal religii jest więcej niż wspomnianych przedmiotów, nie licząc rozszerzenia. Biologii przez 3 lata liceum jest 3h tygodniowo ŁĄCZNIE, religii 6h tygodniowo - dla przykładu. Ale tu nie chodzi o wyliczanie godzin ani o to czy można się z religii wypisać czy nie, tylko że to nie powinno być w ogóle prowadzone w ramach normalnych zajęć, tylko jako coś zupełnie osobnego, do zapisywania się dla chętnych.
No właśnie Ci tłumaczę, że NIE ma 3h biologi na 3 lata LO. Biol-chemy miały 1-6-5 bodajże, więc łącznie 12h, a ja miałam łącznie 1 h, bo tylko w 1. klasie, a znowu ja miałam 10h geografii, a np. taki biol-chem czy mat-fiz miał też tylko 1h.
No i właśnie religia jest dla chętnych, nikt nikogo nie zmusza, by chodził na jakąkolwiek. Czepiasz się, tyle Ci powiem. Naprawdę przyniesienie świstka, że dziecko nie uczestniczy w zajęciach religii, jest jakimś problemem? Są takie zajęcia w planie, więc musi być na papierze, że taka i taka osoba nie chodzi i może np. iść do domu. Są naprawdę dużo bardziej bezsensowne przedmioty, z których wypisać się nie można, a szkoda.
Szkolnictwo to natomiast inny temat, bo ja np. wolałabym, żeby było prywatne i każdy mógłby sam decydować, czego i ile chce się uczyć, ale to nie o tym dyskusja.

Cytat:
Jakoś po hierarchach kościelnych i wielu katolikach (co oczywiście nie znaczy, że wszystkich) tego nie widać, by miłość do bliźniego uznawali za jakąś wartość. I to nawet kiedy ten bliźni w niczym im nie wadzi, nikogo nie krzywdzi itd.
Zgadzam się, że nie widać. Ale to znowu sprawa tych konkretnych ludzi, każdy ma w końcu swoje sumienie.

Obojętnie czy religia katolicka czy inna, jeśli ktoś chce to organizować to jako dodatek, a nie w głównym nurcie zajęć.

Cytat:
Tylko że te przedmioty z założenia i same z siebie są przydatne, winą obarczyć można nauczyciela, który beznadziejnie je prowadzi, natomiast religia jako przedmiot nie ma sensu w takiej formie, a jedynie jako dodatkowe zajęcia poza głównym nurtem lekcyjnym, dla chętnych.
Tak, zgoda, są lepsi i gorsi nauczyciele, natomiast oni realizują pewien program. Nauczyciele nie są autorami programu czy podręczników. A te zajęcia z takim programem (niezależnie od tego, w której szkole i z jakim nauczycielem) są bez sensu. A wspomniane podstawy przedsiębiorczości wręcz szkodzą, bo wpajają młodym ludziom utarte i nie do końca dobre schematy, które - między innymi przez taką indoktrynację - coraz trudniej z gospodarki wyplenić. Z ekonomicznego punktu widzenia treści w niektórych podręcznikach do przedsiębiorczości to bujdy i mimo, że kompletnie się z nimi nie zgadzam, musiałam na te lekcje chodzić, nie było możliwości wypisania się. Z religią taki wybór każdy ma - kto nie chce, ten nie chodzi. A statycznie jest więcej osób wierzących, więc dlaczego ci, co chcą mają się zapisać, a nie ci, co nie chcą, wypisać? Dlaczego ma być to podporządkowane mniejszości, a nie większości?

Cytat:
Tylko że KK optuje za całkowitym zakazem aborcji nawet w skrajnych przypadkach. I, jak mówiłem, nie wszystko co naucza KK to patologia, ale część, z czego część ma znaczny wpływ na życie wszystkich obywateli, tych którzy nie popierają KK również. I odnośnie większości katolickiej - jeśli odjąć katolików na papierze, ale niepraktykujących to jest to około 40% Polaków, a Katolików ściśle przestrzegających zasad tej religii wg danych jest tylko 8%, a to właśnie te skrajne, ścisłe, fanatyczne elementy przede wszystkim są do wycofania.

No nie siedzą biskupi, ale biskupi mają realny wpływ na decyzję polityków - i wbrew społeczeństwu i wbrew demokracji i wbrew logice. Dlatego się mówi, że oficjalnie nie jesteśmy państwem religijnym, ale nieoficjalnie można powiedzieć, że niestety tak.
Ja co do tego mam wątpliwości, ale ok, Twoje zdanie. Mimo wszystko to nadal wybrana w powszechnych wyborach władza decyduje o prawie w państwie. Nawet, jeśli - jak twierdzisz - podporządkują się Kościołowi, to nadal są to ludzie wybrani przez Polaków wolą większości. Nikt Tobie, mającemu odmienne poglądy, nie zamyka lokali wyborczych i nie zabrania głosować za tymi, którzy Twoje poglądy odzwierciedlają. Narzekaniem na forum świata nie zmienisz. Ale pamiętaj, że nigdy w demokracji nie jest tak, że wszyscy są zadowoleni, to jest po prostu fizycznie niemożliwe.

Cytat:
Przypomniała mi się sytuacja na stołówce uczelnianej, gdzie odmówili sprzedaży kanapki z szynką w piątek, bo jest post . To już tak na marginesie, nie odnośnie KK jako instytucji i patologii które promuje.
W swoim lokalu każdy może sprzedawać, co tylko chce. Ale narzucania poglądów, faktycznie - nie popieram, mimo że jestem katoliczką.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez CDN2015 Pokaż wiadomość
Carousel podoba mi się to jak piszesz ( argumentujesz) -chciałbym jednak podkreślić, że mając demokratyczne wybory, wybierając posłów, radnych i prezydenta kierujemy się pewnymi przesłankami. I tu chodzi mi o popieranie pewnych posłów , radnych itp. przez kościół czyli ingerowanie w swobodny wybór pani Kowalskiej , która w kościele widzi np. reklamę Skoków bierze pożyczkę a potem zgodnie z tezą proboszcza ma pretensje, że została oszukana przez PO. Chyba nie zanegujesz mojej tezy, że ludzie w kościele są manipulowani m.in przed wyborami
To w dużej mierze zależy od księdza. Moim zdaniem, księża powinni przekazywać wiernym przede wszystkim chrześcijańskie wartości, a ludzie na tej podstawie sami, we własnym sumieniu, powinni dokonać wyboru. Jasne, że są nawiedzeni, którzy politykują i z ambony każą głosować za 'jedyną słuszną partią', czego ja osobiście nie popieram. Ale też nie rób z ludzi debili. Każdy ma swój rozum, a czasy, kiedy ludzie nie mieli dostępu do informacji, też już dawno minęły.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2015-06-01 o 18:57
Stary 2015-06-01, 17:17   #55
201607121236
Konto usunięte

Cytat:

Litości, gdzie wyczytałaś, że mam pretensje do KK

Cytat:

No właśnie Ci tłumaczę, że NIE ma 3h biologi na 3 lata LO. Biol-chemy miały 6-6-5 bodajże, więc łącznie 17h, a ja miałam łącznie 1 h, bo tylko w 1. klasie, a znowu ja miałam 14h geografii, a np. taki biol-chem czy mat-fiz miał też tylko 1h.
No i właśnie religia jest dla chętnych, nikt nikogo nie zmusza, by chodził na jakąkolwiek. Czepiasz się, tyle Ci powiem. Naprawdę przyniesienie świstka, że dziecko nie uczestniczy w zajęciach religii, jest jakimś problemem? Są takie zajęcia w planie, więc musi być na papierze, że taka i taka osoba nie chodzi i może np. iść do domu. Są naprawdę dużo bardziej bezsensowne przedmioty, z których wypisać się nie można, a szkoda.
Szkolnictwo to natomiast inny temat, bo ja np. wolałabym, żeby było prywatne i każdy mógłby sam decydować, czego i ile chce się uczyć, ale to nie o tym dyskusja.
Tak jest problemem, przykład podałam parę postów wyżej
Stary 2015-06-01, 17:34   #56
201605090949
Konto usunięte

Nie wiem jaki dokładnie jest teraz program, ale gdy ja byłem w LO (3 lata temu), to na podstawie biologii, chemii i fizyki było po 3h tygodniowo łącznie na każde, a religii 6 h. I nie wiem skąd Twoje wyliczenia?

Uważasz, że religia w nurcie normalnych zajęć (i do tego zwykle w środku zajęć, a nie na końcu czy na początku), na którą wszyscy są z góry przypisani, która liczy się do średniej to normalna sytuacja, a ja się czepiam, że tak jest?

Cytat:
Ja co do tego mam wątpliwości, ale ok
No to musisz bardzo nie chcieć tego dostrzegać, skoro masz wątpliwości. A problemy z ustawą antyprzemocową, zapłodnieniem in vitro, edukacją seksualną, związkami partnerskimi i małżeństwami jednopłciowymi, oddzieleniem religii z głównego nurtu zajęć (co nie znaczy całkowite jej usunięcie), stawianie bezsensownych pomników jezusowych, JPII-owych itd., nastawianie grup społecznych jednych przeciwko innym (wierzących przeciwko ateistom, rodzin przeciwko LGBT wmawiając im, że LGBT chcą zniszczyć ich rodziny), blokowanie rozwoju nauki w kontekście medycyny regeneracyjnej itd. itd. Za to wszystko odpowiada w Polsce KK i jego ideologia.

Czas edycji: 2015-06-01 o 17:36
Stary 2015-06-01, 18:35   #57
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Nie wiem jaki dokładnie jest teraz program, ale gdy ja byłem w LO (3 lata temu), to na podstawie biologii, chemii i fizyki było po 3h tygodniowo łącznie na każde, a religii 6 h. I nie wiem skąd Twoje wyliczenia?

Uważasz, że religia w nurcie normalnych zajęć (i do tego zwykle w środku zajęć, a nie na końcu czy na początku), na którą wszyscy są z góry przypisani, która liczy się do średniej to normalna sytuacja, a ja się czepiam, że tak jest?
Rocznik `96, czyli ten, który w tym roku skończył LO, był pierwszym z nowej reformy. Rozszerzenia wchodziły w 2 klasie i od tamtej pory wszyscy mieli w zasadzie tylko przedmioty rozszerzone i te, które są obowiązkowe, czyli polski, matematykę, języki itp. Ale fakt, w wyliczeniach się pomyliłam, bo zapomniałam, że w 1. klasie wszyscy mieli tyle samo godzin wszystkiego, niezależnie od profilu, zaraz to poprawię.

I tak, uważam, że to jest w porządku. A przynajmniej przy obecnym systemie publicznego szkolnictwa nie dziwi. Szkoła narzuca wiele rzeczy - i to takich, z których nie można się wypisać. A w kwestii religii wystarczy po prostu się zadeklarować, że się nie będzie chodzić i już, po problemie. Do średniej też wlicza się przecież tylko tym, co chodzą, nie I nie tylko przez religię się czeka. Ja i jeszcze parę osób z mojej klasy mieliśmy okienka przez niemiecki, a nasz francuski był na ostatnich lekcjach, kiedy reszta klasy szła do domu i jakoś nikt nad nami nie ubolewał. Jednak ciężko, żeby dostosowywać wszystko do grupy, powiedzmy, 5 osób, które nie chodzą na religię, kiedy 20 czy 25 innych już na nią chodzi, no sorry. A i tak, przynajmniej u mnie, w miarę możliwości szli na rękę i te religie były na końcu lub na początku.
Stary 2015-06-01, 19:10   #58
201607121236
Konto usunięte

Carousel to, ze w Twojej szkoly wystarczyla karteczka i "po problemie" to nie znaczy, ze wszedzie tak jest
Stary 2015-06-01, 20:49   #59
201605090949
Konto usunięte

Nie sądzisz, że religia powinna być osobnymi zajęciami, dodatkowymi, dla chętnych, coś jak kółko naukowe? Bo to, że jest to normalnym przedmiotem nie jest na miejscu.
Stary 2015-06-01, 21:51   #60
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Carousel to, ze w Twojej szkoly wystarczyla karteczka i "po problemie" to nie znaczy, ze wszedzie tak jest
Tak, tylko, że takie problemy nie wynikają z jakichś odgórnych zasad wprowadzonych przez państwo czy Kościół. Bo prawo jest takie, że oświadczenie ma wystarczyć.
No i ja, jako, że swoją edukację szczęśliwie zakończyłam, nie mam doświadczeń tylko z jednej szkoły, a z trzech. I ani w podstawówce, ani w gimnazjum, ani - tym bardziej - w liceum żadnych, nawet najmniejszych problemów z tym nie było.

---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Nie sądzisz, że religia powinna być osobnymi zajęciami, dodatkowymi, dla chętnych, coś jak kółko naukowe? Bo to, że jest to normalnym przedmiotem nie jest na miejscu.
Ale to nadal nie jest normalny przedmiot. Gdyby była normalnym przedmiotem, nie można byłoby się z niej wypisać. To są właśnie zajęcia dla chętnych.

Edytowane przez Carousel
Czas edycji: 2015-06-01 o 21:49
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości