|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Och, przekonać można bez problemu. Chociażby wywołując w nich bezzasadne poczucie winy.
Czy profesor opisuje losy kobiet co urodziły? Jak spełniły się jako matki? Jak poradziły sobie na polu zawodowym? Jak oceniają swoją jakość życia?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
#2372 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2373 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
nadal nie odpowiedziałas mi na pytanie, czy rzeczywiscie kogos takiego znasz, jakąs dziewczynę/ kobietę, która pozbyła się traumy po gwałcie i wychowała zdrowe (psychicznie!) dziecko, które nie miało później zaburzeń odżywiania, depresji, nerwicy itp? [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5160534 0]Powoływanie się na Chazana jest najgorszym z możliwych. Mnie nie przekonałaś.[/QUOTE] Chazan? srsly? poziom fronda. Cytat:
Mojwa dobrze mówi. płód do 20 tyg. nie czuje bólu, bo układ nerwowy nie jest wykształcony. no po prostu się nie da i już. swiadomosc to temat bardziej metafizyczny, jednak obecnosc lub brak komórek nerwowych i przewodzenie impulsów jest jak najbardziej naukowo mierzalna. werdykt - nie czuje. |
|||
|
|
|
#2374 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z bardziej przyziemnych rzeczy: utrata pracy, więc pieniędzy. Ciułanie się po rodzinie, trudne pytania, wytykanie palcami. 9 miesięcy dolegliwości, być może leżenia plackiem w łóżku/szpitalu. Badania prenatalne, leki itd., które kosztują. Kobiety się na to decydują, bo chcą dziecka i to im przesłania te negatywny. Zgwałcona dziewczyna nie chce go, nie potrzebuje, nie chciała. Ona te negatywy widzi, ma prawo przez to nie przechodzić. Bo ją to będzie bolało, a ten zlepek komórek nie. W tym momencie ona jest dla mnie i póki co dla naszego prawa, ważniejsza. I całe szczęście, oby tak zostało. Czy jak Chazan opowiadał o cierpieniu płodu w jej brzuchu mówił także prawdę, co być może czeka ją w ciąży i przy porodzie? Szczerze wątpię...
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-06-01 o 16:20 |
|
|
|
|
#2375 |
|
Zadomowienie
|
Nie jestem za aborcją, uważam że ludzie którzy wpadli powinni ponieść konsekwencje swojej lekkomyślności i już. Mamy cały arsenał środków antykoncepcyjnych, wystarczy tylko MYŚLEĆ głową a nie tyłkiem. Gdybym zaliczyła teraz wpadkę, to nie cieszyłabym się z niej, ale kocham mojego partnera i kochałabym jego przyszłe dziecko. Jakoś byśmy sobie poradzili, z naciskiem na JAKOŚ.
Gdybym natomiast stała się ofiarą gwałtu to podejrzewam że znienawidziłabym ten płód od samego początku i byłby dla mnie pasożytem którego z całych sił chciałabym się pozbyć. NIE pomyślałabym o tym jako o ''fasolce'' skoro byłoby to z napaści na moje ciało i moją godność. Bardzo, bardzo żal mi zgwałconych kobiet. To musi być trauma na całe życie jestem całym sercem za tym aby to one były objęte jak największą troską i ochroną po tym co się stało. Psychologiczną i każdą inną.
|
#2376 |
|
Konto usunięte
|
Jak ciąża w 5 miesiącu okazuje się zagrożona, to kobieta przez kolejne 4 musi leżeć plackiem w łóżku. Kto na nią zapracuje? Kto jej będzie dawał na wizyty u lekarza, kto będzie kupował odpowiednio zdrowe jedzenie, dawał na leki na podtrzymanie ciąży? Będzie musiała zrezygnować z pracy, nikt jej nie przyjmie z otwartymi ramionami na to samo stanowisko. Być może ciąża będzie ciężka, a nie zagrożona i również będzie musiała zrezygnować.
Nie, nikt nie ma prawa zmuszać kobiety do rezygnacji z siebie /swojej kariery /swoich planów tylko dlatego, że "może zrobić dobry uczynek" polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
#2377 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo mi przykro, że Twoja mama wybrała sobie nieodpowiedniego faceta i poszła z nim do łóżka. Cytat:
Jak tak piszesz o tych wszystkich dolegliwościach itp, to aż dziwne, że tyle kobiet w ogóle przeżywa ciążę i jakoś sobie potem radzi. I dziwne w ogóle, że nasza cywilizacja jakoś przetrwała, w końcu kiedyś medycyna była na dużo niższym poziomie. ![]() Cytat:
Wie chyba, skąd się biorą dzieci, prawda? ![]() Oczywiście, pomijam tu gwałt, bo to jest zupełnie coś innego.
|
|
|
#2378 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i do tej pory kobiety miały wpojone, że muszą rodzić dzieci. Po prostu jako od małżonki tego się od kobiety wymagało z takich czy innych względów. Dopiero od niedawna umiemy na tyle kontrolować płodność, żeby rzeczywiście nie mieć dzieci, jeśli nie chcemy i dzięki za to. Co do całej Twojej wypowiedzi: tak, od paru stron piszemy właśnie o aborcji po gwałcie. Nie w zwykłym przypadku. Także radze poczytać kilka stron wstecz, wtedy będziesz w temacie (i nie piszę tego złośliwie )
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-06-01 o 17:20 |
|
|
|
|
#2379 |
|
Konto usunięte
|
Gadamy o ciąży z gwałtu.
Chociaż ja bym usunęła bez względu na pochodzenie ciąży polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
#2380 |
|
Zadomowienie
|
Ja też, ale my mamy inne podejście do macierzyństwa i dzieci, zdaje się.
|
#2381 |
|
Konto usunięte
|
No, trochę
![]() polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o Tobie to dużo swiadczy.popatrz na dane umieralnosci kobiet podczas porodu sprzed kilkudziesięciu/stu lat chociażby. co z tego, że wie, skąd się biorą dzieci. jej sytuacja może się zmienić, może starcić źródło utrzymania, zachorować. Aborcja jest prawem każdej kobiety. |
|
|
|
|
#2383 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2384 |
|
Raczkowanie
|
Pytanie o liczbę adoptowanych dzieci wg mnie trafia w sedno
jaką szansę na szczęśliwe życie traci płód, jeżeli po oddaniu do adopcji prawdopodobnie z tego domu dziecka wyjdzie po ukończeniu 18r.ż.?Ile znacie rodzin, które zaadoptowały dziecko? Co do traumatycznych przeżyć, które z czasem nie są już traumatyczne... tak, racja. Przecież nie da się złamać psychiki człowieka, bo KAŻDY ma ją tak silną, że gwałt... co to takiego :P ja np. mam tak ekscytujące życie, że pewnie nawet nie zauważyłabym, że ktoś mnie gwałci. Chyba większość z Was też, prawda? I żadna z nas w następstwie nie miałaby depresji, nerwic, innych możliwych powikłań psychicznych powstałych na skutek traumatycznego przeżycia, co nie?A już na bank ŻADNA ze zgwałconych kobiet nie czuje nienawiści do swojego splamionego ciała i żadnej nie przejdzie przez głowę coś tak banalnego i codziennego jak myśli samobójcze. No ja nie wiem. Tyle się mówi o czci i szacunku do kobiety, a tutaj proszę, to chyba jakieś bajki jednak są. W Islamie ofiary gwałtu są karane więzieniem lub śmiercią (przez rodzinę), a w Chrześcijaństwie wersja polska - znęcaniem się psychicznym do końca życia. Nie mówię, które wyjście gorsze; pokazuję, że w obu przypadkach kobiety to maszyny do rodzenia dzieci seksistowska ideologia stworzona przez mężczyzn i ładnie zapakowana w historyjkę o miłości, żeby romantyczne baby to łyknęły.Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłam, ale taki temat... wzburza we mnie pokłady nienawiści do braku pomyślunku u ludzi. PS. Polecam do poczytania: http://www.fronda.pl/a/zgwalcona-10-...cko,50880.html fajne podejście do tematu: ludzie do śmieci, płodom pomniki
Edytowane przez aljenka Czas edycji: 2015-06-01 o 20:12 |
|
|
|
#2385 |
|
Zakorzenienie
|
akurat czekających na adopcję jest wielu. Małe zdrowe dziecko ma 100% szansę na adopcję.
Problem w tym, że w domach dziecka są dzieci z nieuregulowanym stanem prawnym - mające któregoś z rodziców niewydolnych wychowawczo. Prawdziwych sierot prawie nie ma.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
#2386 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
|
#2387 |
|
Raczkowanie
|
Ja znam osobę z organizacji katolickiej, która zajmuje się pomocą dla kobiet chcących popełnić aborcję, oczywiście nie poprzez ułatwienie dostępu do zabiegu, ale wsparcie w czasie ciąży i znalezienie rodziny dla dziecka (chodzi o to, żeby kobieta ciążę donosiła i urodziła, nie zabijała swojego maleństwa). Dla każdego dziecka bez problemu znajduje się chętnych 5-6 rodzin.
|
|
|
|
#2388 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Poza tym określenie "nie zabijała swojego maluszka" uważam za naprawdę nie na miejscu. Daruj sobie. Sprowadzasz kobiety, które zachodzą w niechcianą czy powikłaną ciążę do poziomu kobiet, które po porodzie te dzieci zabijają, wyrzucają na śmietnik itd. Ja mam kochającego chłopaka, tak jak jedna z wizażanek już tutaj pisała - dziecka na tę chwilę nie chcę, ale jakbym wpadła to na pewno jakoś by to było. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że każdy ma swoje sumienie, a kim ja jestem, żeby za kogoś decydować? ![]() Naprawdę szczerze wątpię w to, że kobieta, która jest z całą świadomością zdecydowana na aborcję będzie się przejmowała tym, że obcy ludzie krzyczą w internetach "aaa, jesteś mordercą, masz urodzić, oddaj dziecko do domu dziecka". Na studiach widziałam dwie aborcje. Obie farmakologiczne, nikt nikomu rączek nie urywał, ani głowy nie miażdżył. Żadna z tych kobiet załamana nie była. Obie miały urodzić chore dzieci. Nie miały ochoty do końca życia męczyć się z tymi dziećmi i ja to rozumiem. One przecież też mają tylko jedno życie i dlaczego mają je poświęcać na jakąś męczarnie. Myślę, że każdy powinien decydować o sobie. Jeśli ktoś chce zrobić aborcje niech zrobi. Nie mój interes, krzywda mi się przez to nie dzieje. Jedna z Was napisała, że Ci którzy są przeciwni aborcji zakazują innym. Trafna uwaga. |
|
|
|
|
#2389 |
|
Raczkowanie
|
A kiedy życie ludzkie wg. Ciebie się zaczyna od którego momentu bo faktem niepodważalnym biologicznym, jest że od momentu poczęcia wtedy już są ustalone geny dziecka, też posiada ono swój własny genotyp, jest określona płeć, kolor włosów i oczu, wzrost skłonność do chorób lub krzepkie zdrowie, usunięcie nawet do 20 tygodnia ciąży, czyli wtedy kiedy powstaje układ nerwowy jest kuriozalne, dlatego że to tak jakby zabić kogoś kto był całkowicie znieczulny i nie potrafi powiedzieć czy chce żyć czy nie, jest w wielu krajach jest inaczej, w jakimś kraju można dokonywać aborcji do 3 miesiąca kiedy wygląda ono tak
http://trymestr.pl/fotos/plod02.jpg serce dziecka jest już wtedy całkowicie rozwinięte. Struny głosowe są wykształcone, i zdarza się, że dziecko czasami cichutko płacze. Mózg jest kompletnie uformowany. Dziecko zaczyna odczuwać ból. Powieki zakrywają oczy, i pozostaną zamknięte celem ochrony delikatnych włókien nerwowych, aż do siódmego miesiąca ciąży. W tym okresie podczas badania USG można zaobserwować jak dzidziuś ssie kciuk, w innym do 3,5 miesiąca w jeszcze w innych do 5 miesiąca Pod koniec tego miesiąca ciąży szkielet składa się w znacznej mierze z twardej tkanki kostnej. W tym czasie powstaje owłosienie oraz wyrastają brwi. Włosy na głowie płodu osiągają taką długość, że można by je obcinać, gdyby był bezpośredni dostęp do dziecka. Ruchy dziecka w brzuchu matki stają się wyraźne, matka wyczuwa i odróżnia obroty całego ciała oraz ruchy nóżek - kopanie. Poprzez ścianę jamy brzusznej udaje się odróżnić w pewnych momentach niektóre okolice ciała płodu - czasem łokieć, czasem główkę, nóżkę, pośladki. Od czasu do czasu płód może mieć czkawkę, która powoduje rytmiczne wstrząsy w jamie brzusznej matki co 2-4 sekundy. Okresy silnych ruchów przeplatają się z okresami spokoju, kiedy płód zapada w drzemkę. Pojawia się rytm snu, podobny do tego, który obserwuje się u noworodka. Ruchy płodu w worku owodniowym są swobodne. Dzięki zawieszeniu w płynie stworzone zostały warunki naśladujące stan nieważkości i wygląda ono tak http://trymestr.pl/fotos/plod07.jpg Edytowane przez elvegirl Czas edycji: 2015-06-02 o 10:11 Powód: usunięcie zdjęcia |
|
|
|
#2390 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2391 |
|
Przyczajenie
|
Dla mnie aborcja jest dopuszczalne w przypadkach zagrożenia życia lub zdrowia kobiety lub gdy płód jest bardzo uszkodzony. W innych przypadkach jednak jestem przeciw, dziecko zawsze można oddać do adopcji, jeśli już naprawdę nie chcemy go wychowywać, nie trzeba go zabijać.
|
|
|
|
#2392 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale generalnie to mniejsza z tym, serio, nie każde dziecko w domu dziecka ma nieuregulowaną sytuację prawną. Szkoda tylko, że nie załapałaś o co mi tak naprawdę chodzi. Mam do Ciebie pytanie i proszę Cię, żebyś mi odpowiedziała krótko, zwięźle i na temat. Czy jesteś w stanie pojąć to, że są kobiety, które nie chcą, bądź nie mogą urodzić dzieci? |
|
|
|
|
#2393 | |||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ---------- Cytat:
|
|
|
#2394 | |
|
Konto usunięte
|
Tak, a ponad wszystko to dziecko gdy ma to 5 mm wielkości to przyczepia się do pępowiny i krzyczy do matki "jak to chcesz mnie usunąć tu s**oooooooo!"
aborcja farmakologiczna jest skuteczna do około 9 tygodnia. To jest początek trzeciego miesiąca. Zwykle jeśli kobiety decydują się na taki rodzaj aborcji, to nie czekają tyle, tylko przeprowadzają ja około 5-6 tygodnia . polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Cytat:
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
|
#2395 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#2396 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A tak jeszcze od siebie dodam, że byłam też świadkiem kilku łyżeczkowań po poronieniach. Wiek ciąży różny, wahał się między 4-12 tygodni chyba. Przy takim łyżeczkowaniu jest przygotowane kilka pojemników. Jeden przeznaczony jest na "dziecko" dla matki w razie jakby chciała pochować. Z tym, że nigdy nie wiadomo co ona sobie pochowa. Naprawdę. Nie widać nic, kompletnie, lekarz bierze jakiś skrzep, a może akurat trafi na jakiś fragment zarodka i wrzuca do tego pojemnika. Reszta leci do kosza, a tak na serio to do prania, bo większość zostaje na podkładzie, który znajduje się pod pośladkami pacjentki. Nie wierzę, że ten skrzep, który wyglądem nie przypomina nic innego jak jakiegoś gluta ma jakieś uczucia. Z reszta nawet nie wiadomo, który to skrzep jest akurat tym dzieckiem. Same jakbyście to zobaczyły na ulicy nie powiedziałybyście, że to dziecko. Cytat lekarza właśnie z takiego zabiegu: to weźmy jako zarodek. |
|
|
|
|
#2397 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2398 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Wiele kobiet chętnie by się jej poddało. Problem w tym, że jest ona nielegalna w naszym kraju.
Cytat:
No właśnie.
|
|
|
#2399 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Poza tym napisałaś, że nie znasz nikogo kto wolałby umrzeć niż wychowywać się w domu dziecka. Wybacz mi, ale a dupie byłaś i nic nie widziałaś. Mało ludzi znasz po prostu. A to Twoje żenujące i szczeniackie "no i?" z początku wypowiedzi odbieram jako "co z tego, że nikt ich nie chce, mają się urodzić, mam też w dupie co się z tymi dziećmi dzieje, Bóg nakazał poród." Naprawdę zrozum, że taka wczesna ciąża to naprawdę jest tylko zlepek komórek i tyle, mnóstwo ciąż jest ronionych bez wiedzy nawet "matki". Takie wczesne zarodki naprawdę nie mają ani wykształconego układu nerwowego, ani nie są świadome swojego istnienia, żeby robić takie wielkie halo. One nie siedzą w macicy, nie piszą łzawych listów do swoich wyrodnych matek, nie grają na gitarze i nie śpiewają "kumbaja". |
|
|
|
|
#2400 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.

jestem całym sercem za tym aby to one były objęte jak największą troską i ochroną po tym co się stało. Psychologiczną i każdą inną.

i do tej pory kobiety miały wpojone, że muszą rodzić dzieci. Po prostu jako od małżonki tego się od kobiety wymagało z takich czy innych względów. Dopiero od niedawna umiemy na tyle kontrolować płodność, żeby rzeczywiście nie mieć dzieci, jeśli nie chcemy i dzięki za to. 

I żadna z nas w następstwie nie miałaby depresji, nerwic, innych możliwych powikłań psychicznych powstałych na skutek traumatycznego przeżycia, co nie?