|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#5071 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Cytat:
jeszcze to przemyślę
|
|
|
|
|
#5072 |
|
ż o n a i d e a l n a
|
Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia
Nie warto rezygnować z makijażu moim zdaniem wlasny ślub to dobra okazja i przyjemność, a nie jest to sprawa mega droga, to nie jest wielka oszczędność patrząc na koszt całego wesela
Wysłane z mojego Sony Xperia Z i to on przestawia literki.
|
|
#5073 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- Cytat:
|
|
#5074 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
my wybraliśmy złoty środek tzn. mamy wesele na 75 osób, rezygnujemy z niepotrzebnych bajerów oraz lecimy w wymarzoną podróż poślubną co do wesela to nie rozważam tego w kategoriach czy się zwróci czy nie ale jeśli by się nad tym zastanowić to raczej powinno, choćby dlatego że nasi rodzice je współfinansują..
|
|
|
|
|
#5075 |
|
Konto usunięte
|
u mnie makijaż to 250zł, więc nie jest to mało. ale sama się tak pomalować nie umiem, nawet jakbym umiała to i tak bym potem nie korzystała z tych utrwalaczy itp, więc w sumie wolę wydać raz i mieć z głowy.
|
|
|
|
#5076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#5077 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#5078 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
choc ostatnio staram sie powstrzymywac przed kupnem nowych), ale boje sie, ze A) beda mi sie rece trzasc B) nie wyrobie sie (do 10 musze byc uczesana i umalowana) wiec makijazystka to dla mnie mus, za tydzien mam probny, ciekawe czy mi sie spodoba. Cytat:
![]() Dla mnie ze slubnych must have to podroz przede wszystkim ale to dlatego, ze mamy 15 dni dodatkowego urlopu slubnego ktory musimy wziasc zaraz po slubie. Nie bedzie to najbardziej wymarzona podroz bo juz nieraz podrozowalismy tak daleko i wszystkie podroze sa w sumie wymarzone. Ale jak patrze, ze niektorzy zaczynaja nowa droge zycia z takim balastem pienieznym, a np nigdzie nie wyjezdzali, nie podrozowali, to dziwie sie, ze chca ta kase przeznaczyc na impreze ktora im sie nie zwroci (nie mowie o nie zwracaniu sie sukni, wymyslonych dekoracji, czy innych dupereli na ktorych mozna zaoszczedzic, ale o samej imprezie). Ale kazdy robi to co chce ofc. Ja wiem, ze moja impreze "splaca" moi goscie, bo taki jest u nas zwyczaj, ze kazdy daje minimum tyle ile kosztuje menu. Dlatego czasami sie cieszysz jak nie dostaniesz zaproszenia, zwlaszcza od jakis dalszych osob Gdyby nie to, w zyciu nie wydalabym tyle kasy na wesele. Taki byl zreszta nasz pierwotny plan - obiad z najblizsza rodzina, glownie dla wygody, zeby nic nie organizowac . Ale jak sie nasi przyjaciele dowiedzieli to nie dali nam zyc, wszyscy namawiali na wesele, argumentujac to, ze no przeciez sie zwroci, wiec mamy sie nie martwic i w ogole, tylko organizowac. I ze takie piekne momenty trzeba spedzac razem. A kto jaka ma suknie i czy jest na sali profesjonalny fotograf to juz ma mniejsze znaczenie. I oczywiscie mieli racje
|
||
|
|
|
#5079 |
|
Zadomowienie
|
my mamy skromny ślub i przyjęcie obiad+deser+kolacja na 26 osób, a i tak w 10 tysiącach się nie zmieścimy
ale w podróż też jedziemy i to już w 2 dni po ślubie zarobiliśy na ten ślub i podróż za granicą, więc nie robimy tego na kredyt ani nic z tych rzeczy, cieszymy się tym, że nas stać na taki wydatek, bo gdybyśmy zostali w Polsce to pewnie nigdy by ten ślub nie miał miejsca albo wzięlibyśmy ślub tylko ze świadkami i nawet na obiad nie poszli
|
|
#5080 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
fotograf to dla mnie jedna z najważniejszych osób na ślubie i weselu bo ten dzień szybko minie a zdjęcia zostaną na całe życie i będą ważną pamiątką a jak weźmie się kogoś kto nie podoła zadaniu i zrobi kiepskie zdjęcia to nie da się tego wszystkiego powtórzyć i zrobić jeszcze raz
|
|
|
|
|
#5081 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jakby człowiek tak o wszystkim myślał, to tu 250 zł, tu 150 zł, tu 50 zł i zbierze się pokaźna sumka. Ja tak myślałam odnośnie paznokci. W końcu to jedyna okazja, bo nigdy nie byłam na malowaniu. Ale potem sobie myślę- po co? Czy to jest mi naprawdę potrzebne do szczęścia? Wątpię. I tak będę w tym dniu najszczęśliwszą osobą na świecie.
|
|
#5082 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
a że mam dość sporą rodzinę i dużo znajomych, to nam się nazbierało 100 osób, gdyby nie to, że narzeczony ma małą rodzinę (i nie ze wszystkimi utrzymuje kontakt), to chyba byśmy mieli ze 150, więc i tak nie jest tak źle :p Fakt, dużo kasy na to idzie, ale gdyby nas nie było stać, albo mielibyśmy brać kredyt, to w życiu bym się nie zdecydowała - a tak połowę kwoty (resztę dokładają nam nasi Rodzice po połowie i gdyby nie ich finansowa pomoc, to pewnie też byśmy się nie zdecydowali albo przełożylibyśmy o rok) odłożyliśmy w niecały rok, nie odmawiając sobie niczego, po prostu racjonalniej gospodarując domowym budżetem na podróż też udało nam się coś odłożyć i odkładamy dalej. Wesela nie organizuje z myślą, że się "zwróci". Jak się zwróci, to super, jak nie, to płakać nie będę. Dla mnie ważne, żeby wszyscy, na których mi zależy przyszli, a nie, czy dadzą w kopercie 1000 zł czy 10 zł.My akurat kochamy podróżować, ale jestem w stanie zrozumieć, że dla kogoś wesele, ten jeden dzień może być ważniejszy niż super podróż na koniec świata ![]() Co do fotografa to ja np. wolałam oszczędzić na sukni niż na fotografie - dla mnie zdjęcia są mega ważne, w końcu to pamiątka na całe życie, także zgadzam się z kashmirką. |
||
|
|
|
#5083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5084 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zrezygnowałabym też z poprawin. Nie wiem w jakim celu to się organizuje. My zrobilismy małe przyjecie dla przyjaciół w domu. Nic nie szykowaliśmy, bo wszystko nam zostało z wesela. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#5085 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Garnitur za 1000 to duzo?
|
|
|
|
|
#5086 |
|
Konto usunięte
|
Nie pisałam wydatków ze swojego ślubu. Dlatego robię to teraz:
Mój strój: -suknia 900 -pończochy 15 -stanik 15 - buty- 269 -buty na zmianę- 20 -bolerko- 50 -welon- 32 -biżuteria- 32zł -makijaż- 100 (z próbny) -paznokcie- 60 -fryzura - 90 (z próbną) -bukiety- 130 razem 1681 można było oszczędzić na paznokciach i makijażu, bo na pewno zrobiłabym sobie sama lepszy młody: garnitur z dodatkami- 600 buty- 199 koszula- 131,60 fryzjer- 15 razem 945,60 obrączki- 1350 kościół i sprawy urzędowe USC- 131 zaświadczenie z parafii- 30 nauki- 40 zapowiedzi -150 licencja-550! oby proboszcz stracon został do otchłani piekielnej ksiądz udzielający ślubu - 100 ![]() organista-270! kościelny-150! razem 1421 (masakra!) zaproszenia 36 dekoracje- 20zł (za wstążkę) sala: 40x 99= 3960 + dzieci 198 razem daje 4158 foto- 600 DJ- 1500 tort+ ciasta- 460 owoce- 70 alkohol 1100 autokar 200 koszty auta ślubnego 500zł (paliwo i jednak odpaliliśmy trochę kasy znajomemu) razem: 8644 wszystko 14 042zł Wesele na 40 os dorosłych i 10 dzieci. (miało być kilka osób więcej, ale dzięki Bogu prawie do ostatniej chwili mogliśmy zadeklarować ilu gości będziemy mieli) Zwróciło się nam 12 tys. Udało się nam z autokarem, normalnie zapłacilibyśmy z 800 zł pewnie. fotograf był tylko na początku wesela kamerzysty nie było a film i tak będzie, już widziałam część i zapowiada się lepiej niż u kamerzystów którzy biorą po 3,5 tysiaka . Auto takie drogie, bo paliwożerne i zrobiło dobrze ponad 100km. (pan młody mieszkał daleko ode mnie) Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2015-06-01 o 11:13 |
|
|
|
#5087 |
|
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5160140 8]Zrezygnowałabym z wiejskiego stołu, u mnie był (rodzice zrobili za darmo) i mało kto coś z niego jadł. Dużo liczysz za garnitur. Ale to pewnie już z butami i dodatkami, więc może tyle wyjść.
Zrezygnowałabym też z poprawin. Nie wiem w jakim celu to się organizuje. My zrobilismy małe przyjecie dla przyjaciół w domu. Nic nie szykowaliśmy, bo wszystko nam zostało z wesela. a nie ma czegoś w pobliżu pod miastem? U mnie wiejski stół tak jak pisałam to rzecz obowiązkowa, bo zawsze idzie wszystko. Poprawiny u nas się robi i dla mnie to jakoś oczywista kolej rzeczy- tam chociaż na luzie będę mogła się bawić ![]() Co do sali pod miastem to wszystko w okolicy 30km ma prawie takie same ceny więc nie było sensu, a ta sala bardzo nam się podobała.
|
|
#5088 |
|
Raczkowanie
|
My juz po wszystkim
. Na Cake szczęście. Było fajnie, jedzenie pyszne, tort również. Goscie dopisali, impreza na 30 osób, bez zbędnych rzeczy, z cięciem kosztów się nie zwróciła. Wiele zależy od gości ;-).
|
|
|
|
#5089 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edyta, ten kościół mnie trochę przeraził . Dzięki za tak dokładnie wyliczenia, bo nawet nie myślałam wcześniej o zapowiedziach, naukach itp. Cytat:
![]() Czyli moja koncepcja upadła .Fraise i Edyta, zmieniłybyście coś teraz?
|
|
#5090 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#5091 |
|
Konto usunięte
|
A jak byś chciała? Pokaż inspiracje
|
|
|
|
#5092 |
|
Konto usunięte
|
nie wiem jeszcze, ale wiem że nie umiem tak ładnie
![]() na co dzień używam tylko eyelinera (no i tusz, wiadomo), a chodzi mi o to, żeby jakieś ładne cienie były itp. |
|
|
|
#5093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, suknia przerosla mnie bo z bolerkiem 4tys wyszlo
|
|
#5094 |
|
Zakorzenienie
|
A malowałaś się kiedyś cieniami? Bo jeśli masz małe doświadczenie w tym zakresie to makijaż zaproponowany przez profesjonalistkę może Ci się wydać zbyt nachalny albo przynajmniej możesz się w nim źle czuć.
|
#5095 |
|
Konto usunięte
|
tak, malowałam się.
mam kilka palet, używam |
|
|
|
#5096 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
#5097 |
|
Konto usunięte
|
Wg mnie Terha czegoś takiego nie napisała
|
|
|
|
#5098 |
|
Raczkowanie
|
Zrezygnowałabym.z upominków dla gości, bo nikt ich nie docenił :-(. A poświęciliśmy na nie dwie noce :-(.
I na pewno bym zwrocila większą uwagę na alkohol. Pewnie bym poprosiła w restauracji o puste butelki, żebym wiedziała, ile poszło. Gości dorosłych bylo 24 f winietki zrobione na darmo, wiec niepotrzebnie kasa wydana. I zbyt duża uwagę przywiązalam do zaproszeń. Zupełnie niepotrzebnie ;-) |
|
|
|
#5099 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#5100 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
![]() Macie podejrzenia, że obsługa podwędziła Wam alkohol czy braliście wódkę z restauracji i obawiacie się, że za dużo Was policzyli?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

jeszcze to przemyślę

choc ostatnio staram sie powstrzymywac przed kupnem nowych), ale boje sie, ze A) beda mi sie rece trzasc
ale w podróż też jedziemy i to już w 2 dni po ślubie

. Dzięki za tak dokładnie wyliczenia, bo nawet nie myślałam wcześniej o zapowiedziach, naukach itp.