|
|
#541 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zasiłek chorobowy i macierzyński - własna działalność
Muszą najpóźniej zająć się nią w czerwcu bo Senat ma tylko 30 dni na to, żeby się ustosunkować. Jeśli media o tym nie zaczną trąbić (w obliczu tego co napisała ta Pani z Krajowej Izby Gospodarczej) to raczej nie wiele uda się zrobić. Bo wtedy może oni nad tym trochę popracują w Senacie, zwrócą do Sejmy czy coś. A tak to nie ma pcji jeśli uda się, że nie podejmą tematu w maju, to na pewno zrobią to w czerwcu, bo muszą. I potem 21 dni ma czas prezydent.
|
|
|
|
|
#542 |
|
Raczkowanie
|
Posiedzenie mają teraz 20.05 i 21.05- w planie nie ma nic na temat tej nieszczęsnej ustawy, następne ich posiedzenie w czerwcu: 11.06 i 12.06 oraz 24.06 i 25.06... także działajmy, żeby się tym zajęli "z głową", żeby wszystko było czytelne , zrozumiałe bo na razie to jeden wielki bałagan
|
|
|
|
|
#543 |
|
Przyczajenie
|
Niestety i mnie wezwał Zus na kontrole :
Ktoś pisał o dokumentach jakie złożył do zusu przy takiej kontroli,chodzi o comiesięczne pity,niestety nie zatrudniałam księgowej i nie wiem bardzo o co z nimi chodzi.Jeśli nie wychodził mi podatek za te miesiące(obroty miałam duże ale wszystko inwestowałam w zakup towaru) to czy powinnam wyciągać co miesiąc pit? |
|
|
|
|
#544 |
|
Zakorzenienie
|
JUSKA27 Zapewne chodzi o podatek dochodowy od osób fizycznych.
Księgową nie jestem więc nie dużo wiem na ten temat ale chyba nie ma obowiązku składania comiesięcznych pitów, tylko raz na rok. Więcej na ten temat np. tu. http://poradnik.wfirma.pl/-e-book-ws...sob-fizycznych |
|
|
|
|
#545 |
|
Przyczajenie
|
jeżeli chodzi o dokumentacje do zusu podczas kontroli to musisz złożyc wszystkie które potwierdzają działalnośc firmy, na których widnieje Twoj podpis ( faktury itp)
|
|
|
|
|
#546 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Od 27.04 jestem na zwolnieniu, 28.04 ZUS otrzymał zwolnienie, a 29.04 już napisał pismo do mojego lekarza prowadzącego z prośbą o dokumentacje medyczną za okres zwolnienia. 6.05 lekarz wysłał dokumentację. Czy będą mnie dalej sprawdzać? kolejne zwolnienie mam d 19.05. Ktos też miał taką kontrolę? |
|
|
|
|
#547 |
|
Przyczajenie
|
A jak to jest z zlożeniem wniosku o wczesniejszy macierzyński? mam termin na 8 grudnia poszlabym wczesniej o te 6 tygodni czyki koniec pazdziernika tak zeby bylo przed 1 listopada. Czy wtedy bedzie ciągłośc czy Zus ma jakis czas na rozpatzrenie wniosku o wczesniejszy macierzyński?? czy poprostu z data wniosku o macierzynski to bedzie taka data i taka ciaglosc? czy ktos się orientuje bo gdzies ktos tu pisał ze 30 dni ma jakies na rozpatrzenie wniosku wiec wtedy byłby koniec listopada?ale ksiegowa mi mowi ze nie ma zadnych 30 dni i z data wniosku rozpoczyna się macierzynski
|
|
|
|
|
#548 |
|
Raczkowanie
|
https://www.facebook.com/groups/837545286283371/
Dziewczyny jesteśmy na FB... zapraszamy... W jedności siła!!! |
|
|
|
|
#549 |
|
Przyczajenie
|
Na następnym posiedzeniu Senatu 11-12 czerwca, senatorowie zajmą się ustawą.
|
|
|
|
|
#550 |
|
Przyczajenie
|
Miałam dać znac po kontroli otóż dziś otrzymałam decyzję że postepowanie zostało zakończone ( 1 miesiac wow) i decyzją podlegam ubezpieczeniom, teraz tylko czekać na przelew
|
|
|
|
|
#551 |
|
Przyczajenie
|
Dobre wiadomości
![]() Póki co, na forum, po kontroli są same pozytywne odpowiedzi... |
|
|
|
|
#552 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#553 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,ma pytanie do tych co mialy kontrolę na L4. Zlożyłam wniosek o chorobowe od 1 kwietnia i wzoraj do mnie jakaś Pani dzwoni z Zusu, że przyjdzie do mnie na kontrolę. Większość osob pisała, że dostawaly listę pytań
![]() Mam nadzieję, że kontrola przejdzie pozytywnie, jak ktos przeżył coś podobnego i skonczyło się pozytywnie to dzielcie się proszę pytaniami i odpowiedziam kktóre satysfakcjonuja zus... ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#554 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ale jeszcze zasiłku nie masz przyznanego? Pewnie przyjdzie i będzie zadawać pytania, spr fv i umowy |
|
|
|
|
|
#555 |
|
Przyczajenie
|
Witam ponownie
ja już jestem po porodzie i ZUS po 2 kontrolach w domu wypłacił i zasiłek chorobowy a obecnie płaci macierzyńskie bez żadnego problemu. Co do pytania o kontrolę to opisywałam jak one wyglądają na stronie 8 forum, tam pokusiłam się o podział. Nieco dziwne że ZUS uprzedza o kontroli w domu... no ale może mają gest. Co do pytań jakie zadają są one standardowe i można się spodziewać następujących: od kiedy prowadzi Pani dg, kiedy został dokonany wpis, jeśli potrzeba szczególnych umiejętności to czy jest dyplom/doświadczenie, jak pozyskuje Pani klientów, czy reklamuje Pani swoją działalność, w jaki sposób się Pani rozlicza (ryczałt, podatnik vat) forma opodatkowania, czy działaność prowadzona jest samodzielnie czy z innymi osobami, czy zatrudnia Pani pracowników. Chcąc przyspieszyć wydanie decyzji, jeśli dg jest faktycznie prowadzona można przygotować dokumenty już na ową wizytę pracownika np. z 3 miesięcy a potem jak się nie odczepią wysłać resztę, mogą pytać o świadków którzy potwierdzą że dg jest prowadzona jak także może paść pytanie o zarobki ale tutaj wskazać że nie ma się obowiązku na to pytanie odpowiadać bo zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego zus nie może badać "zarobków" i niejako miarkować czy stać nas na duże składki. Nasze zarobki to nasza sprawa. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie mamy
|
|
|
|
|
#556 |
|
Raczkowanie
|
Tak im beszczelnie odpowiedziałaś, że nie ich sprawa jakie zarobki?
Przełknęli to?
|
|
|
|
|
#557 |
|
Raczkowanie
|
loij grzecznie możesz poprosić o pismo od kontrolera co stanowi przedmiot kontroli - jeśli na uprawnieniach danych przez kierownika ZUS nie ma punktu mówiącego o realnych zarobkach, obrotach firmy ( być nie może) grzecznie pouczasz biurokratę terenowego ZUS, że owe zagadnienie nie stanowi przedmiotu kontroli.
|
|
|
|
|
#558 |
|
Przyczajenie
|
Ja miałam kontrole prawidłowości wykorzystywania zwolnienia, a że byłam w domu zawsze, plus działalność prowadzę od 4 lat co zus widzi również na moim koncie, na które wpływają składki stąd nie kwestionowali prowadzenia działalności i nie zadawali pytań. Napisałam jednak jakie pytania padają i na co się trzeba przygotować.
Na str.8 forum pisałam że niejako są 3 rodzaje kontroli i jeśli żądają dokumentów etc. to oznacza, że niejako sprawdzają czy działalność nie jest fikcyjna i nie zakończyła się na samym zarejestrowaniu firmy, a zgodnie z orzeczeniem SN sama gotowość do podjęcia działalności czyli poszukiwanie klientów nie jest jeszcze faktycznym rozpoczęciem prowadzenia działalności. Sama rejestracja nie jest więc rozpoczęciem działalności jeśli nie ma rachunków,kosztów, przychodów.
|
|
|
|
|
#559 |
|
Raczkowanie
|
Witam! Niecałe dwa tyg temu dostałam z zusu list o wszczeciu postepowania wyjasniającego czy działalnosc nie jest fikcyjna, na drugi dzień wszystkie dokumenty im dostarczyłam. Dziś miałam telefon z zusu, że we wniosku o macierzyński nie podałam peselu ojca dziecka i żeby jak najszybciej przyjść to uzupełnić, oczywiście zaraz pobiegł do zusu.
Myślicie, że skoro wzieli sie za wniosek to postępowanie wyjasniajace zostało już zakończone? |
|
|
|
|
#560 |
|
Raczkowanie
|
Heheh. Wojtek dzięki za info
Moje księgowe mówią, że niby to one będą przedstawiać dokumenty przed ZUS, ale coś mi się nie wydaje, żeby tak było
|
|
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
loij powierzysz swój zasiłek księgowym?
Wszyscy się przenieśli na FB czy co? |
|
|
|
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
hehe
No sama się zastanawiam, ale akurat zmieniła i wyglądają przynajmimej na kompetentne A poza tym jak znają babeczki w ZUS, to może się łatwiej dogadają Na to liczę generalnie
|
|
|
|
|
#563 |
|
Zakorzenienie
|
Czy to prawda ze od 1 listopada najprawdopodobniej wejdzie w zycie nowa ustawa?
|
|
#564 |
|
Raczkowanie
|
to tak prawdopodobne jak to ze 1 listopada w nocy będziemy mieli przymrozek - jest to realne ale nic pewnego.
|
|
|
|
|
#565 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Ja na zwolnienie L4 wybrałam się na dwa tygodnie przed terminem porodu. Urodziłam tydzień wcześniej z niedzieli na poniedziałek. Kontrola była u mnie w domu w poniedziałek. Możecie sobie wyobrazić moją minę, gdy znalazłam w skrzynce list z żądaniem wyjaśnienia nieobecności . Zadzwoniłam pod wskazany numer i wyjaśniłam, że byłam wtedy w szpitalu bo w ten dzień urodziłam - pani z ZUS poprosiła więc bardzo miłym tonem, żebym napisała oświadczenie o przyczynie nieobecności i powiedziała, że może je na miejsce donieść mąż. Nie wymagali żadnych innych dokumentów.Za to dziś otrzymałam wezwanie do zaprezentowania papierów dokumentujących moją działalność: faktur z 2015, księgi przychodów i rozchodów z 2015, listy kontrahentów, którzy mogą potwierdzić, że prowadzę działalność, umowy najmu na lokal, w którym prowadzona jest działalność, zaświadczenie o uprawnieniach do wykonywania zawodu oraz dzieła dokumentujące moją działalność. Dzieł mam masę, bo i portfolio i fanpage mojej firmy i sporą ilość drukowanych i sygnowanych na życzenie klientów, ale już np. nie mam umowy najmu, bo pracuję zdalnie, nie mam też żadnych zaświadczeń, bo dyplom studiów informatycznych to średni dowód, ale w moim zawodzi nie trzeba mieć pozwoleń. Jestem grafikiem komputerowym, działalność prowadzę od 1 lutego, ale jako grafik działam duuuużo dłużej (pracowałam jako freelancer - średnio wygodne rozwiązanie). Dam znać jak przebiegła kontrola, trzymajcie kciuki
|
|
|
|
|
#566 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkich uczestników forum postanowiłam tu napisać bo mam problem z zus i zasiłkiem chorobowym a po przeczytaniu kilku stron stwierdzam, że niektórzy z państwa mają wiedzę większa niż nie jedna księgowa czy pani z Zus. Jestem pełna podziwu wiedzy pana Wojtka i pani o niku lekkaatletka (chyba jestem w podobnej sytuacji) ale liczę na pomoc wszystkich państwa. Postaram się opisać swoją sytuacje w kilku zwięzłych zdaniach ale nie wiem czy mi się to uda :
Prowadzę własną działalność gospodarczą od około roku, od momentu zajścia w ciąże moja księgowa namawiała mnie na podjęcie próby podniesienia sobie zasiłku chorobowego deklarował, że ona wszystko wie jak to zrobić tak , żeby było dobrze ... po 3lub 4 miesiącach dałam się namówić - i tak z dniem 1.01.2015 do 31.01.2015 dokonałam wyrejestrowania z dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego -następnie z dniem 1.02.2015 ponownie zgłosiłam się do ubezpieczenia chorobowego (dokumenty zostały złożone w dniu 3.02.2015 i według pisma z zus od tego dnia mogę podlegać w/w ubezpieczeniu) w marcu za luty i w kwietniu za marzec zapłaciłam najwyższy Zus i niestety od 2 kwietnia poszłam na zwolnienie l4 -ponieważ moja księgowa twierdziła, że te 2 miesiące składek wystarczy w piątek dostał decyzje z zus ze nie przysługuje mi zasiłek chorobowy, ponieważ nie byłam objęta ubezpieczeniem chorobowym przez 90dni. ponadto w piśmie napisano, że prawo do zasiłku chorobowego nabyła bym po upływie tych 90dni czyli 4.05.2015 (załamałam się strasznie i po przepłakaniu całego dnia zaczęłam szukać informacji i tak natrafiłam na to forum). po przeczytaniu kilku stron państwa zmagań z zus nasunęły mi się 2 pomysły i mam nadzieje że mam jeszcze szanse na zasiłek chorobowy i/lub macierzyński Proszę o sprawdzenie/ skorygowanie Lekkaatletka w jednej ze swoich wypowiedzi napisała, że jeśli pójdziemy na l4 w momencie jeśli nie minęło na 90 czy nawet 91 dni karencji to i tak powinniśmy odprowadzić wszystkie składki zus-owskie - i tu moje pytanie : jak myślicie czy zus się zgodzi na zapłacenie składki za miesiąc kwiecień(kolejnego dużego zus) jeśli napisze pismo o przywrócenie terminu na opłacenie składki za miesiąc kwiecień, dodam jeszcze, że na zwolnienie poszłam od 2 kwietnia i za jeden dzień tego miesiąca zapłaciłam składki też od najwyższej podstawy w sumie za wszystkie w wysokości 505,22 zł - w piśmie z zus napisane jest: Ponadto ustalono, że dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustało od dnia 1.04.2015 z powodu zaniżenia podstawy wymiaru składki za miesiąc kwiecień 2015 i tu kolejny mój pomysł - może wystarczy złożyć jakąś korektę deklaracji za ten miesiąc kwiecień - następnie co z majem - skoro zus twierdzi, że 90dni mija mi po upływie 4.05.2015 to jak za ten miesiąc mam zapłacić składki (dalej będac na l4) pewnie było to opisane gdzieś wcześniej ale mi umknęło a może w ogóle odpuścić walkę o zasiłek chorobowy i zawalczyć tylko o macierzyński, w kwietniu została przerwana ciągłość składek wiec z tego co mi się wydaje jeśli zapłace teraz w czerwcu za maj największy zus i w lipcu za czerwiec (wtedy już pewnie urodzę bo termin mam na21) to chyba będzie mi się należał macierzyński liczony od tej dużej składki -pełnego miesiąca Jejku niezły poemat mi wyszedł ale nie umiałam inaczej tego opisać, mam nadzieje, ze ktoś z państwa się w tym połapie i mi pomoże nie ukrywam, że zależy mi na czasie - chciałbym jutro coś odpisać zus na to pismo bardzo bardzo proszę o pomoc Edytowane przez haniula1803 Czas edycji: 2015-05-31 o 14:51 |
|
|
|
|
#567 |
|
Raczkowanie
|
Lepiej jak najszybciej skontaktować się z prawniiem no. http://www.temidajestkobieta.pl/ lub http://adwokatgalecka.pl/wysoki-zasi...cierzynski.php
Bo teoretyczne nie podlegasz ubezpieczeniu od 1 kwietnia. Nie wiadomo jaka będzie decyzja ZUS, czy uznająj akieś korekty itp. Bo inaczej by było gdybyś w ogóle zapłaciła te składki. A tu nie ma nic. Nie możesz zarejestrować się wstecznie, a masz termin za 3 tyg. Nie wiadomo jak długo dziecko będzie czekać. Jakby poczekało tydzień, to może by się udało zdążyć z jedną dużą. Strasznie zawiłe. Dzwoń i pytaj jak najszybciej, bo to niestandardowa sytuacja, więc pewnie i tutaj będzie problem z odpowiedzią. Pozdrawiam i życze powodzenia! |
|
|
|
|
#568 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za odpowiedz i linki
sprawa rzeczywiście jest bardzo zawiła postanowiłam , że zrobię tak: napisałam dzisiaj pismo do zus o przywrócenie terminu płatności składek za miesiąc kwiecień i nie czekając na ich odpowiedz postanowiłam zapłacić kolejną maksymalną składkę za miesiąc maj, wpłacą ją właśnie dzisiaj żeby nawet jak urodzę jutro to mam jedną zapłaconą składkę i chociaż zawalcze o macierzyńskie ? Jak uważasz dobrze robię ? potem oczywiście jeszcze w lipcu składka za czerwic za dni do porodu - tylko nie wiem jaką wtedy od dużej kwoty czy od małej - Wojtek we wcześniejszych postach pisał chyba ze od małych ??? ale mój kalafior ciążowy tego nie ogarnął-zapamiętał??? |
|
|
|
|
#569 |
|
Raczkowanie
|
Zapłata zaległej składki w przypadku, gdy odsetki nie przekroczyły wysokości 6,60 zł powoduje automatyczne odblokowanie ubezpieczenia. Jeżeli jednak odsetki od zaległości są wyższe, nawet opłata składki wraz z odsetkami nie gwarantuje automatycznego ponownego podlegania ubezpieczeniom. W takim przypadku należy bowiem wystąpić dodatkowo z wnioskiem do ZUS o przywrócenie tytułu ubezpieczeń lub dokonać wyrejestrowania z ubezpieczeń (ZUS ZWUA), a następnie ponownej rejestracji (ZUS ZUA). Wówczas przedsiębiorca będzie miał pewność, że po opłaceniu kolejnych składek podlega ubezpieczeniom.
Najlepiej wystąpić dodatkowo z wnioskiem do ZUS o przywrócenie tytułu ubezpieczeń . I jak Ci to uznają, to jesteś uratowana. Bo teraz oficjalnie nie podlegasz ubezpieczeniu. Sami Ci to nawet napisali, więc muszą Cię z powrotem wciągnąć pod ubezpieczenie. Tak mi się wydaje. |
|
|
|
|
#570 | |
|
Rozeznanie
|
dalej siedzę nosem w forum i czytam wasze historie i zmagania i znalazłam kolejne ciekawe wypowiedzi napisane przez juska 27 i wojtka
Napisane przez juska27 Pokaż wiadomość Spekulując a co by było gdyby ktoś nie był dobrym matematykiem i zaniósł by l4 w chwili gdy trwać będzie 90 dniowy okres karencji? - a no nic szczególnego na szczęście Zus co prawda nie wypłaci świadczenia za okres w którym obywatel jest w czasie wyczekiwania na możliwość objęcia ubezpieczeniem chorobowym, jednak jeśli Kowalski opłaci składkę za miesiąc w którym mija 90 dzień to od 91 dnia świadczenie mu się należy jak psu buda a jeśli przerwa w opłacaniu dobrowolnej składki chorobowej trwała minimum 31 dni wówczas podstawa liczona będzie po nowemu - Analizując cały wątek mam pytanie:czy jeśli po opłaceniu 2 wysokich składek przejde w 88dniu karencji na l4 ,to jak juz minie 91 dzień-czyli 2maja to zus i tak musi wypłacić pieniądze za chorobowe? Opłaciłabym wtedy za kwieciń ok 500zł-czyli większy zysk,mniejsza strata od 88 do 90 dnia zus wyda negatywną decyzję i nie wypłaci świadczenia, zus sprawdzi czy zastała uregulowane zobowiązanie za miesiąc kiedy powstała niezdolność - czy przypadkiem nie zostały pomniejszone składki o dni kiedy świadczenie nie było należne (w takim przypadku powstanie niedopłata przekraczające 6zł i kilka groszy i buuba będzie) Następnie zus wyda decyzję o wypłacie świadczenia od 91 dnia aż do końca l4 wyliczone w oparciu o pełne miesiące biorąc pod uwagę okres od 1 do 90 dnia kiedy osoba objęta była ubezpieczeniem chorobowym. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- próbuje je ogarnąć i podciągnąć pod swoją sytuacją z wypowiedzi juska27 - wnioskuje, że nawet jeśli na zwolnienie l4 poszłam przed zakończeniem okresu karencji i zapłaciła składkę za miesiąc w którym mija 90dzień to i tak świadczenie mi się należy , jednak między opłaceniem 2 ostatnich składek nie może minąć 31 dni bo wtedy świadczenie się należy, u mnie niestety mija więc klops z wypowiedzi wojtka - wynika, że nawet jeśli zus wyda decyzję, ze nie należy się nam świadczenie chorobowe bo coś źle opłaciliśmy /zrobiliśmy w ciągu 90dni karencji to następnie zus wyda decyzję o wypłacie świadczenia od 91 dnia do końca l4 (czyli pewnie dnia porodu) w wyliczone w oparciu o jedną wpłate za 1 pełny miesiąc - czyli dostałbym pieniążki od dnia 4.05 (wtedy mija u mnie 90 dzień) do dnia kiedy to moja córka zechce wyjść na świat cholera już nic nie wiem czy dobrze to rozumiem? czy tak będzie nawet jeśli nie zapłace zaległego kwietnia ?czy ktoś tu jeszcze zagląda ? help me ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
o dziękuje (kurde nie działają mi buźki i uśmieszki) czyli jutro wyślę kolejne pismo do zus o to przywrócenie tytułu ubezpieczeń . Też na to zwróciłam uwagę, ze w piśmie napisane jest, ze dobrowolne ubezpieczenie chorobowe ustało z dniem 1.04.2015 dla tego nie zapłaciłam jednak dzisiaj tej składki za maj bo skoro nie podlegam ubezpieczeniu i nie zgłosiłam się do niego to zapłacenie składki za maj pewnie nic mi nie da ??? loij- a wiesz może jak zus liczy te odsetki ? Edytowane przez haniula1803 Czas edycji: 2015-06-01 o 21:32 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:23.

Przełknęli to?