|
|
#61 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Matka napisala na poczatku roku mojemu bracholowi oswiadczenie, ze nie bedzie uczeszczac na religie. Dostawala pozniej co dwa tygodnie telefony, ze jest nieobecny na zajeciach. Nie docieralo nic do nich, ze brat nie chodzi na religie, ze zostal wypisany. Kuriozalna byla rozmowa z matuli z dyrektorem i pedagog szkolnym. Dopiero jak matka pogrozila kuratorium to ustapili.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się, z tym że religii nie powinno być w szkole jako normalnego przedmiotu, na który wszyscy są odgórnie zapisani. Ale chyba teraz jest lepiej w tej kwestii (albo to zależy od szkoły?). Jak chodziłam do LO 4 lata temu to nie było powiedziane, że z religii można się wypisać, wszyscy na nią musieli chodzić, tylko dwie dziewczyny (innej wiary) nie chodziły, ale chyba musiały i tak siedzieć w szkole na jakichś zajęciach z tego co kojarzę
w podstawówce czy gimnazjum na pewno coś takiego było. Teraz moja siostra chodzi do LO i oficjalnie im powiedziano, że na religię chodzić może kto chce i sporo osób u niej nie chodzi bez problemu. Więc tu jest plus, bo myślałam, że to "obowiązkowe" jak to było za moich czasów. Ale i tak to dla mnie kosmos, że godzin religii jest często więcej niż fizyki, biologii, chemii czy języka obcego. Absurdem było w którymś roku wprowadzenie religii do średniej. Moja mama kiedyś nie miała religii w szkole i dziwi się jak to się stało, że trafiła na listę przedmiotów szkolnych :P Mam niemiłe wspomnienia z tym przedmiotem z 2 klasy podstawówki, kiedy przed każdą lekcją religii ogarniał strach przed chamską zakonnicą, która pytała się na każdej lekcji czy było się w niedzielę w kościele i oczywiście trzeba było pokazać dowód w postaci kartki zabranej z kościoła. Ciągle krzyczała i była nieprzyjemna. Jak się kilka razy nie było to wzywanie rodziców, nikt jej nie lubił, a dzieci płakały na jej lekcjach nierzadko. ( wiem, że to pewnie wyjątek, ale niestety zdarza się)
|
|
#64 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A do średniej nie liczy się wszystkim, jedynie tym, co chodzą, więc co to za problem? A poza tym, powtórzę raz jeszcze - NIKT nikogo do uczęszczania na religię nie zmusza. Pomijając, oczywiście, te wszystkie kuriozalne (zgadzam się w zupełności) sytuacje pokroju tej opisanej wyżej, to nie ma żadnego realnego, kościelnego lub państwowego, aparatu przymusu, by na takowe lekcje chodzić. ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#65 |
|
Konto usunięte
|
Carousel, adwokata diabła z siebie robisz.
|
|
|
|
|
#67 |
|
Wtajemniczenie
|
Z tą religią i innymi przedmiotami to wina leży chyba po stronie systemu edukacji a nie kościoła?
|
|
|
|
|
#68 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Padło już tyle argumentów (jak nie zwróciłaś uwagi, to mogę Ci zacytować z poprzednich stron), które są stwierdzeniem faktów, a nie czyjąś opinią, że po prostu Twoje próby obrony KK są coraz bardziej śmieszne i absurdalne.
---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- A komu zależy na tym by tak zostało? Przecież jak cokolwiek się w PL próbuje zmienić to zaraz księża robią afery, podburzają wiernych itd. (-> najświeższe przykłady to edukacja seksualna, ustawa antyprzemocowa i związki partnerskie). |
|
|
|
|
#69 |
|
Wtajemniczenie
|
No to ja nie wiem kto tam siedzi w ministerstwie edukacji że tak dają sobie wejść na głowę. Poza tym, wina często też leży po stronie dyrekcji danej szkoły, bo np u mnie w szkole były osoby nie chodzące na religię i nikt nie robił z tego problemu, a tutaj niektórzy piszą że u nich robili..
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dyrekcja dawała dupy, ale pewnie wiele się dzisiaj nie zmieniło, tylko pewnie te szkoły które mają warunki wpuszczą ich do świetlicy czy na boisko wypuszczą. Mnie zawsze wtedy dziwiło jak to jest że dwie zakonnice uczą, a szkoła nie była w stanie tych lekcji tak ustawić aby można było przyjść godzinę później lub wcześniej wyjść, przykaz z góry? Nawet brat teraz kończąc LO miał identycznie i religia zawsze była ustawiona tak aby nie być pierwsza czy ostatnia, to raczej przypadek nie jest. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- U nas w czasie religii można było zrobić ze sobą co się chciało - wyjść ze szkoły, siedzieć na korytarzu, cokolwiek, ale to było w LO, w gimnazjum i podstawówce wszyscy musieli chodzić. |
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że (na nieszczęście) Polska jest państwem wyznaniowym w pełnym tego słowa znaczeniu. Batmany ingerują w każdą niemal sferę życia:in vitro, antykoncepcja, konkubinat, jakieś śmieszne rozliczanie z różańca dla komunistów (dzieci), notorycznie ciągną kasę na budowanie "świątyni"od parafian. Parafia, do której należę buduje "świątynię" już chwalić boga jakieś 15lat, czepili się tych gender jak pijany płotu. Taki nawiedzony Chazan nie wykona aborcji
Bardzo dużo mają do powiedzenia już na nauczkach przedślubnych, jak to się powinno dziecko wychowywać. Jak słucham oszołoma ks. Oko, nie, nie wiem nawet czy (ja i Oko) jesteśmy tego samego gatunku. Żeby nie było, znam paru fajnych księży, ale i tak zwykle plotą trzy po trzy. Generalnie mam do tej całej instytucji dość negatywne nastawienie, i cieszę się, że jeszcze trochę czasu zanim będę podejmować decyzję o tym, czy córa do komunii przystąpi. Ja zostałam zmuszona do ślubu kościelnego, potem zostałam przymuszona do chrzcin, aż młoda do chrztu na własnych nogach poszła, teraz niedługo zacznie się krucjata komunijna i poważnie zastanawiam się czy aby nie poszukam w sobie odrobiny jaj i nie wyrażę zgody, co ściśle wiążę się z bierzmowaniem -którego też sobie nie życzę...i też będą naciski. A kk straszy teraz ludzi, że co będzie jak przyjdzie islam, skoro wy i nas nie lubicie. Islam się tu wcale nie wybiera, jest ich tu garstka, większa część siedzi w bogatszej cz. europy i nieźle im się tak rozpanoszyli. Edytowane przez DariaKom Czas edycji: 2015-06-03 o 00:22 |
|
|
|
|
#73 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#74 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A tak serio mówiąc nie widzę obowiązku łożenia na Kościół, chodzenia do Kościoła i wychowywania dzieci w tej religii. I bodajże jest tak od czasów odzyskania niepodległości, czyli 1918 roku. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy światopogląd katolicki ma duży, za duży wpływ na to co się dzieje w kraju? Jak dla mnie tak, ale to też powoli zacznie się zmieniać- młodzi ludzie mają niezbyt konserwatywne obyczajowo poglądy więc zmiany są w zasięgu ręki
|
|
|
#76 | |
|
wasza koleżanka
|
Cytat:
A co do jakiejśtam użytkowniczki co to została zmuszona (zapewne przez organy państwa wyznaniowego) do ślubu, chrzcin i za chwilę do komunii: nie usprawiedliwiaj w ten śmieszny sposób swojego słabego charakteru. Doskutujcie sobie o kościele, ale paranoiczne teorie spiskowe odstawcie na bok.
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Konto usunięte
|
O nie! Jak oni mogą wymagać religijnych praktyk przy tak świeckiej uroczystości jaka jest pierwsza komunia! Skandal! ![]() Pewnie jeszcze każą tym biednym dzieciom chodzić do kościoła :c ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
Odkąd wygral Duda u mnie na wiosce sa stale naloty ludzi z koloratkami. Tych od konkubinatu juz wysłali do obozu pod Licheniem a dzieci bez chrztu do Świebodzina, żeby w ramach kary wspinaly sie na pomnik Chrystusa. Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2015-06-03 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazało się że ten przeciwnik wszystkiego co grzeszne sam ma kobietę z którą ma dziecko, kasę na budowę kościoła wyprowadził i kupił sobie z kobietą wspólne gniazdko na osiedlu gdzie działki osiągają bardzo wysokie sumy, do tego sobie kamienicę w centrum kupił i nikt całymi latami w kurii się tym nie zainteresował. Cytat:
A co do zmuszania przyjmowania różnych sakramentów to niestety ale jest to powszechne szczególnie na wsiach czy małych miasteczkach, a to z prostego powodu pochówek. Bo cmentarz należy do proboszcza a komunalnego w okolicy brak, lub jest ale z 30 kilometrów dalej w innym mieście a wtedy weź nie przyjmij jakiegoś sakramentu i masz problem. Niby nic a wielu godzi się na to i robi wszystko tak aby w papierach parafialnych był spokój i nie trzeba było ogarniać pochówku w innym mieście czy nie padać na kolana przed kapłanem prosząc o pochówek przepłacając kilkukrotnie. |
||
|
|
|
|
#80 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Cytat:
Zmuszanie do sakramentów na wsiach to jest standard, używanie wszelkiej maści szantażu emocjonalnego i grożenia zawałem, wstydem, wytykaniem palcami bo wnuczka jeszcze nie ochrzczona. Jak komuś nie zależy na w miarę poprawnych stosunkach z najbliższą rodziną, to może to olać, inny dla świętego spokoju odbębniają. Jakby klechy nie miały takiej władzy nad ludźmi, to nikomu by się nie chciało wszczynać rodzinnych awantur z powodu czyichś innych przekonań. |
||
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
No to masz podstawy do stwierdzenia nieważności sakramentu
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#82 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Ja też mam znajomą co twierdzi, że teściowa ją zmusiła. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli teściowa a nie KK.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Uważam, że najwspanialszą rzeczą jaką stworzył człowiek jest stworzenie Boga. To dla niego powstały przepiękne budowle architektoniczne jak Angor Wat -świątynia Boga Wisznu, Haga Sophia lub gotyckie katedry . Człowiek dla Boga malował, rzeźbił komponował słowem budował swoją kulturę. Pierwszym takim sanktuarium jest jaskinia Lescaux bo najstarsze ślady religii znajdziemy właśnie w jaskiniach.35 tyś lat temu człowiek jeszcze nie wiedział jak będą wyglądali jego bogowie. Dopiero potem stworzył go na swoje podobieństwo . To wszystko bardzo mu pomogło.Tworzenie mitów czy psalmów pozwoliło mu się rozwinąć. Religia jest wspaniała - bo ma zasady- kodeks praw, który w każdej religii stara się uczynić z człowieka lepszą istotę. Gdyby te wartości były realizowane nie byłoby wojen i świat byłby idealny. Są niestety ludzie, którzy wykorzystują religię do swoich celów. Często materialnych. Tak jest teraz z ISIS i tak jest teraz z KK. Bardzo często pieniądz wygrywa z moralnością. My nawet nie zdajemy sobie sprawy ile ci biskupi zarabiają. Wydaje mi się, że ksiądz który mówi o moralności , ubóstwie, celibacie itd. mówi jakby w cudzysłowie. Nie podoba mi się, że kościół jest tak na prawdę partią polityczną. Bóg jest człowiekowi potrzebny kiedy jest wojna, klęski itp. Po to neandertalczyk go wymyślił.Aby go bronił przed grzmotem burzy czy wilkami. Kościół ma w naszym społeczeństwie piękną historię. Zabory, Wojna czy czasy komunizmu. Wydaje mi się, że teraz w momencie kiedy nie ma zagrożenia kościół nie umie sobie z tym poradzić. Najgorsze jednak, że przyjmuje w swoje szeregi ludzi , którzy nie idą głosić wiarę ale zostają księżmi aby mieć pewny zarobek.
Te pobudki czysto materialne są wszędzie widoczne. Niektórzy piszą, że nie czują się zagrożeni. Ja powiem bo nie dostrzegacie lub nie chcecie dostrzec problemu. Słyszałem kilka razy o księżach, którzy odmawiali udzielenia sakramentu, prowadzenia mszy pogrzebowej, itp i to bynajmniej nie ze względów moralnych czy związanych z wiarą. Najczęściej powodem były pieniądze. "Ile? - Co łaska... ale zwykle dają tyle i tyle" A 'ceny' 'usług' rosną, a raczej zależą od potrzeb księdza. Ktoś powie: "przecież on też musi z czegoś żyć". No tak, ale bez przesady. W mojej parafii ksiądz jeździ czerwoną sportową Hondą. Niby nic. Każdy ma prawo sam wybierać samochód. Jednak nasuwa się pytanie po co księdzu sportowe autko? Aby się wyszaleć? Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-06-03 o 17:33 |
|
|
|
|
#85 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie to normalne, że skoro ktos chce przyjąć sakrament udzielany przez KK to się dostosowuje do zasad na jakich ten sakrament jest udzielany. |
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Mówimy o zaleceniu kamieniowania niewiernych żon i niegrzecznych synów, tak?
|
|
|
|
#87 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co wiem nie ma tego zapisu w Koranie.To jest tak jak napisałem wykorzystywanie religii do swoich celów.Podobno islam jest najbardziej pokojową religią. Bo sam dżichad nie oznacza świętej wojny tylko umartwienie Wojnę świętą wynaleźli chrześcijanie. Jako pierwszy W 1095 roku nazwę święta wojna wypowiedział Urban II jego następca aby przyciągnąć rycerzy do kolejnych krucjat dodał, że za zabójstwo niewiernego rycerz może liczyć na odpuszczenie grzechów a kiedy zostanie zabity trafi prosto do raju. To wymysł papieża a nie religii użyty dla własnych celów
|
|
|
|
|
#88 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
A to już decyzja obywateli.
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam na myśli Stary Testament. Tam takie zapisy są.
Księga Powtórzonego Prawa: 18 4 Jeśli ktoś będzie miał syna nieposłusznego i krnąbrnego, nie słuchającego upomnień ojca ani matki, tak że nawet po upomnieniach jest im nieposłuszny, 19 ojciec i matka pochwycą go, zaprowadzą do bramy, do starszych miasta, 20 i powiedzą starszym miasta: «Oto nasz syn jest nieposłuszny i krnąbrny, nie słucha naszego upomnienia, oddaje się rozpuście i pijaństwu». 21 Wtedy mężowie tego miasta będą kamienowali go, aż umrze. Usuniesz zło spośród siebie, a cały Izrael, słysząc o tym, ulęknie się. 22 Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło z Izraela. 23 Jeśli dziewica6 została zaślubiona mężowi, a spotkał ją inny jakiś mężczyzna w mieście i spał z nią, 24 oboje wyprowadzicie do bramy miasta i kamienować ich będziecie, aż umrą: młodą kobietę za to, że nie krzyczała będąc w mieście, a tego mężczyznę za to, że zadał gwałt żonie bliźniego. Usuniesz zło spośród siebie. itd.
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
W zasadzie racja...może tu nie ma na co narzekać, tylko cieszyć się trzeba ![]() Cytat:
Nie wiem ile w tym wszystkim jest "chcenia" przyjęcia sakramentu. Mam wrażenie (może mylne), że ogromna ilość dzieci idzie z automatu, bo jest ostracyzm społeczny, bo rodzice nie chcą problemów, bo będą wytykać palcami. Druga sprawa, to że dzieciaki idą do komunii chętnie ze względu na prezenty i kasę jaką dostają, poza oczywiście pewnymi wyjątkami. Konkludując, oczywiście, że trzeba się dostosować jak chce się przystąpić do komunii. Nikt tu nie mówi o tym, żeby się niedostosowywać. A nie podobać ma się prawo, tak jak 90% katolików nie podoba się zakaz współżycia przed ślubem i ta zasada jest notorycznie łamana przez ludzi zarzekających się, że są wierzącymi katolikami. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.

w podstawówce czy gimnazjum na pewno coś takiego było.