Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-02, 09:05   #1831
Sandrusia91
Zadomowienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI

Dzien dobry

Mam pytanie

Czy wy wasze ochraniacze z łóżeczka i rożki będziecie prać przed ubraniem całego łóżeczka czy jak to będzie wyglądało?

Bo tak mnie wzięło jakoś i się zastanawiam i nie wiem hehe.

Wiem. Głupie pytanie,ale jednak mnie męczy od jakiegoś czasu.
Bo nie wiem np czy jak wypiore czy dalej będzie wyglądał jak wyglądał czy będzie do dupy itd

JULEK 16.08.2015
http://s10.suwaczek.com/201508161756.png
Sandrusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:06   #1832
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondynka17 Pokaż wiadomość
O widzisz cos pozytywnego ;-) pytam wlasnie dlatego ze wiecznie slysze ze pocerowane jak kielbasa ze nie da sie nosic stringow bo boli ze rozciagnieta jak... moze nie bede cytowac ;-) a ty tu piszesz ze seks jeszcze lepszy

Fakt, ze przeszlo dwa lata po pierwszym porodzie, zostalo jedno wrazliwe miejsce, jesli chcielibysmy szybki numerek; w ogole to ja jeszcze nie wiem, jak tak naprawde wyglada seks po porodzie, caly czas karmie a to wiaze sie z suchoscia, ale i tak jest super i nie wierz, ze cos sie rozciaga. Wygoi sie i jest jak nowa
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:07   #1833
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tez te cyce nie daja zyc... zawsze mialam spory biust a teraz to donice sie robia... co to będzie po �� czytalam ze spanie w staniku po porodzie ratuje skore biustu przed wiekszym rozciaganiem.
Ja już teraz nad tym myślę bo są tak wielkie że są WSZĘDZIE...
Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Jezdzilam jednym samochodem z czujnikami i one raz dzialaly na metr od przeszkody a raz na 10cm; sam samochod niby dobry. Kamera jest m.in. po to, ze widzisz tor jazdy samochodu i uwzglednia rowniez boki i tyl samochodu ale nisko, to czego w lusteku nie widac
No to miałaś czujniki zepsute bo normalnie łapią też boki i cały tył od samej ziemi do góry. No i odległość zawsze taka sama, pierwszy sygnał 60 cm, drugi 50, trzeci 40 cm. Przynajmniej u mnie
Cytat:
Ja juz sie piersiami przestalam przejmowac; ciaza, dlugie karmienie, znow ciaza i znow karmienie i nic z nich nie zostanie; moze kiedys je sobie zrobie ;-)
Ty jesteś już zaprawiona w bojach

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Sandrusia91 Pokaż wiadomość
Czy wy wasze ochraniacze z łóżeczka i rożki będziecie prać przed ubraniem całego łóżeczka czy jak to będzie wyglądało?
Oczywiście, pranie + prasowanie. Kocyki i takie tam też.
Stary 2015-06-02, 09:08   #1834
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość

No to miałaś czujniki zepsute bo normalnie łapią też boki i cały tył od samej ziemi do góry.

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Nie, czujniki ponoc byly ok.
Stary 2015-06-02, 09:09   #1835
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Mojej mamie też ale to przez menopauzę i nadwagę dostała trochę brzuszka. Jak była szczuplejsza to brzuch miała całkiem płaski, zresztą do dzisiaj ma spoko figurę.

Ja się najbardziej załamuję nad cyckami, nie ma opcji żeby nie zwisały po tym wszystkim...

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Niestety No ale pracuję na własne życzenie, mogę pójść na zwolnienie (ale przy własnej firmie to nie jest tak pięknie bo samemu sobie człowiek płaci) Przeżyję jakoś do końca czerwca
Może lepiej nie myśleć o tym za dużo? tyle, na ile potrafimy, to będziemy zapobiegać tragediom a resztą zajmiemy się w stosowniejszym czasie, skoro i tak nieduży wpływ mamy na to, co się będzie działo z naszymi ciałami
Cytat:
Mi tez te cyce nie daja zyc... zawsze mialam spory biust a teraz to donice sie robia... co to będzie po 😕 czytalam ze spanie w staniku po porodzie ratuje skore biustu przed wiekszym rozciaganiem.
To może być całkiem dobry pomysł, tylko kiedy piersi będą mogły poodpoczywać w takim razie?

Cytat:
Ale co ma byc z bozena; bylam nacieta, w srodku popekalam, mloda lekarka pieknie mnie zacerowala a sam seks stal sie jeszcze przyjemniejszy po porodzie

---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

To racja, ze miekka jest bardziej niebezpieczna niz krotka. Uwazaj na Was.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

Jezdzilam jednym samochodem z czujnikami i one raz dzialaly na metr od przeszkody a raz na 10cm; sam samochod niby dobry. Kamera jest m.in. po to, ze widzisz tor jazdy samochodu i uwzglednia rowniez boki i tyl samochodu ale nisko, to czego w lusteku nie widac
Noo z tym seksem to poprawiłaś humor

Uważam, uważam już jak głupia ehh czasem mam wrażenie, że przed ciążą dobrze by było być po ginekologii, żeby tak wszystko ogarniać...

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:11   #1836
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

No to miałaś czujniki zepsute bo normalnie łapią też boki i cały tył od samej ziemi do góry. No i odległość zawsze taka sama, pierwszy sygnał 60 cm, drugi 50, trzeci 40 cm. Przynajmniej u mnie

Ale biust nie ma ani chwili wytchnienia ;-)
Stary 2015-06-02, 09:11   #1837
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
Dzien dobry

Mam pytanie

Bo nie wiem np czy jak wypiore czy dalej będzie wyglądał jak wyglądał czy będzie do dupy itd
Ja nie wiem, czy rożek będę prała. Jeszcze o tym nie myślałam. A ochraniacze wypiorę - i tak raz na jakiś czas się przecież pościel pierze i zmienia, to i tak kiedyś przecież będzie uprana i może wyglądać różnie

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:15   #1838
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Tez mi sie tak wydaje... zreszta wole sie chyba pomeczyc ze stanikiem niz pozniej lamentowac ze mam zwisy po pepek ;-)
Stary 2015-06-02, 09:16   #1839
mysza007
Zakorzenienie

Witajcie

Ja juz po solidnym kielichu glukozy troche mdli, ale na razie nie jest źle

mysza007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:18   #1840
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Tez mi sie tak wydaje... zreszta wole sie chyba pomeczyc ze stanikiem niz pozniej lamentowac ze mam zwisy po pepek ;-)

Tu akurat pisalam nie o spaniu w staniku a o maratonie ciaza, kp, ciaza i znow kp. Samo spanie to male piwko moim zdaniem
Stary 2015-06-02, 09:19   #1841
grita
Rozeznanie

Witam się skoro świt
Młoda na szczęście wstawała tylko parę razy z jękiem, ale zaraz szła spać. No i pospałyśmy do 8, więc jest git
Zapowiada się super pogoda, czekamy tylko na zakupy z tesco i lecimy na spacer

Cytat:
Napisane przez bianeczkaa Pokaż wiadomość
Niestety nie w każdym samochodzie da się to tak ustawić, właśnie w Mercedesie sie nie dało. Im niżej siedzenia tym gorzej

Dobra, obczaiłam szpitale w okolicy gdzie jedziemy na wakacje. Są 3 oddziały położnicze w odległości od 3 do ok 20 km, więc nie jest źle
A gdzie jedziecie na wakacje? Pewnie pisałaś już, ale jakoś mi umknęło. Rzeczywiście warto posprawdzać, gdzie można sie udać na ip w razie jakichkolwiek problemów

Cytat:
To zazdroszcze. Nauczysz mnie. Nigdy tez nie mialam problemow z parkowaniem, do czasu przeprowadzki do Jp; tu parkingi sa tak waskie, ze z zegarmistrzowaska precyzja trzeba to robic
Współczuję, ja niby też zaparkuję jak jest wąsko, ale okropnie tego nie lubię, zawsze się podwójnie stresuje jak muszę się gdzieś wcisnąć. No i ciężko wysiąść teraz w ciąży jak nie można drzwi szerzej otworzyć

Cytat:
A tak z innej beczki wczoraj podczytywalam majowki a one do mnie bym tu lepiej nie wchodzila bo sie przeraze ;-) bo "bozene czeka jesien sredniowiecza" padlam 😂 btw czy ktoras doswiadczona mamuska moze podzielic sie swoimi wrazeniami 😉? Brzuch i rozstepy zaleza od genow, zachowanie bozeny pewnie tez ;-)
E tam, na początku rzeczywiście jest ciężko, szczególnie po nacięciu. Wszystko się musi zagoić, jak każda rana zresztą i trzeba chwilę czasu na dojście do siebie. Ale bez przesady, po połogu wszystko wraca do normy. Warto ćwiczyć mięśnie kegla, teraz i po porodzie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Co do brzucha to ja myślałam, że po 3 miesiącach to ja będę mieć już piękny płaski brzuch, a nie że będę dopiero zaczynać ćwiczyć....

Bardzo możliwe, że tak będzie Trzeba się przygotować, że nie będzie tak idealny jak przed ciążą, ale płaski już może być. Trochę ćwiczeń i będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No super były. Coś dla dziecka (maskotka), coś dla wszystkich (książka) i coś dla mnie (perfumy). A wrócić nie będę próbowała bo to była praca na zastępstwo. Niestety przez tą umowę nie będę miała teraz macierzyńskiego, no ale zgodziłam się na to, nie wiedziałam, że zajdę w ciążę w trakcie trwania tej pracy

Ja też się czuję jak łamaga, wiecznie coś przypalę, zapomnę, zniszczę... ostatnio przypaliłam jajka na twardo, gotowałam je tak długo aż woda wyparowała.

My się z łazienką aż tak nie cackamy, wybieramy rzeczy proste, uniwersalne, niedrogie. Jak już pisałam, i tak w tym mieszkaniu nie będziemy mieszkać do końca życia, jest mojej mamy i jest małe. Możemy w nim mieszkać ile chcemy ale nie jest nasze, a w 2 maleńkich pokojach z dzieckiem na dłuższą metę będzie ciężko. Myślę, że jak bobasa nieco odchowamy, znajdę pracę to zaczniemy myśleć o jakiejś działce i budowie albo mieszkaniu, wtedy sobie wszystko wyremontujemy na tip top
U nas właśnie głównie w grę wchodziło to, że mieliśmy ograniczony budżet, a jednak łazienka jest na lata i chciałoby zrobić się ją super. I tak się bujaliśmy od sklepu do sklepu szukając czegoś fajnego i niedrogiego Aż trafiliśmy na weekend bez VAT w Praktikerze i się obkupiliśmy
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 09:22   #1842
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Witam się skoro świt
Młoda na szczęście wstawała tylko parę razy z jękiem, ale zaraz szła spać. No i pospałyśmy do 8, więc jest git
Zapowiada się super pogoda, czekamy tylko na zakupy z tesco i lecimy na spacer

A gdzie jedziecie na wakacje? Pewnie pisałaś już, ale jakoś mi umknęło. Rzeczywiście warto posprawdzać, gdzie można sie udać na ip w razie jakichkolwiek problemów

Współczuję, ja niby też zaparkuję jak jest wąsko, ale okropnie tego nie lubię, zawsze się podwójnie stresuje jak muszę się gdzieś wcisnąć. No i ciężko wysiąść teraz w ciąży jak nie można drzwi szerzej otworzyć

E tam, na początku rzeczywiście jest ciężko, szczególnie po nacięciu. Wszystko się musi zagoić, jak każda rana zresztą i trzeba chwilę czasu na dojście do siebie. Ale bez przesady, po połogu wszystko wraca do normy. Warto ćwiczyć mięśnie kegla, teraz i po porodzie

Bardzo możliwe, że tak będzie Trzeba się przygotować, że nie będzie tak idealny jak przed ciążą, ale płaski już może być. Trochę ćwiczeń i będzie dobrze

U nas właśnie głównie w grę wchodziło to, że mieliśmy ograniczony budżet, a jednak łazienka jest na lata i chciałoby zrobić się ją super. I tak się bujaliśmy od sklepu do sklepu szukając czegoś fajnego i niedrogiego Aż trafiliśmy na weekend bez VAT w Praktikerze i się obkupiliśmy

Nic mi nie mow, parkowanie w waskim, ulice czy szosy jeszcze wezsze a wysiadanie to koszmar. I jeszcze trzeba dziecko w foteliku posadzic
Stary 2015-06-02, 09:22   #1843
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy nie kumałam po co kamera... Po co mi widzieć co tam jest, czujnik i tak powie że COŚ jest a to już wystarczy.

Smartem parkujesz prostopadle na równoległym miejscu
Ja jeżdżę właśnie autem z kamerą z tyłu, wcześniej w poprzednim samochodzie były czujniki i kamera jest zdecydowanie lepsza. Bo po prostu widzisz wszystko jak na dłoni, tył, tylnie boki. Czujniki często łapały mi np krzaki czy jakieś choinki, że niby juz jest koniec, a tylko jedna jakaś gałązka wystawala. No i na kamerze widzę wszystko co się dzieje, zbliżających się ludzi itd, w sumie mieliśmy do wyboru czujniki czy kamera i dobrze że wzięliśmy te kamerkę, bo tak jak w kombi było dosyć dobrze widać tył to tak teraz w sedanie ta kamerka się naprawdę dobrze spisuje i jest praktycznie niezbędna. Sam Tż przyznał że w tym modelu ciężko bez czujnika czy kamerki.

U mnie zaczyna się kolejny dzień upału.
Dziś mamy 3 rocznicę ślubu czas leci jak szalony... I z wieczora idę na szkołę rodzenia, zobaczymy czy czegoś się dowiem
Stary 2015-06-02, 09:23   #1844
meneq
Zakorzenienie

A po nacieciu polecam siadanie na kole ratunkowym lub poduszce do karmienia i wtedy mozna bez bolu i komfortwo
Stary 2015-06-02, 09:25   #1845
grita
Rozeznanie

Cytat:
Może lepiej nie myśleć o tym za dużo? tyle, na ile potrafimy, to będziemy zapobiegać tragediom a resztą zajmiemy się w stosowniejszym czasie, skoro i tak nieduży wpływ mamy na to, co się będzie działo z naszymi ciałami

To może być całkiem dobry pomysł, tylko kiedy piersi będą mogły poodpoczywać w takim razie?

Noo z tym seksem to poprawiłaś humor

Uważam, uważam już jak głupia ehh czasem mam wrażenie, że przed ciążą dobrze by było być po ginekologii, żeby tak wszystko ogarniać...

Spanie w staniku na początku to właściwie jedyna opcja, chyba że się nie karmi piersią. Na początku mleko leci ot tak, nie tylko przy karmieniu, więc na noc obowiązkowo wkładki laktacyjne. Potem już się wszystko reguluje, piersi też tak nie nabrzmiewają od mleka, i stanik rzeczywiście nocą niepotrzebny.

Cytat:
Dzien dobry

Mam pytanie

Ja wszystko prałam wiele razy, mam cały zestaw po córce, więc prałam go przed zapakowaniem do worka i wyniesieniem na stryszek, w wakacje jak będę prać wszystko też na pewno je odświeżę. Nic się z nimi nie działo.
Stary 2015-06-02, 09:27   #1846
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie wiem, czy rożek będę prała. Jeszcze o tym nie myślałam. A ochraniacze wypiorę - i tak raz na jakiś czas się przecież pościel pierze i zmienia, to i tak kiedyś przecież będzie uprana i może wyglądać różnie

Chodzi mi o sam ochraniacz i rożek. , bo są usztywniane i zastanawiam się jak będzie wyglądać po praniu

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-06-02, 09:30   #1847
Blondynka17
Zadomowienie

Mnie wogole przeraza fakt ze w Pl naciecie to taka rutyna na zachodzie maja 80% mniej naciec niz u nas. Zastanawiam sie czy robia to z wygody czy jak.. Zainetersowal mnie ten temat i gdzies tam czytalam ze pozycja lezaca ginekologiczna to jest ppzycja najbardziej narazajaca na pekanie a w pl to chyba standardowa pozycja ?
Stary 2015-06-02, 09:31   #1848
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Spanie w staniku na początku to właściwie jedyna opcja, chyba że się nie karmi piersią. Na początku mleko leci ot tak, nie tylko przy karmieniu, więc na noc obowiązkowo wkładki laktacyjne. Potem już się wszystko reguluje, piersi też tak nie nabrzmiewają od mleka, i stanik rzeczywiście nocą niepotrzebny.

Ja wszystko prałam wiele razy, mam cały zestaw po córce, więc prałam go przed zapakowaniem do worka i wyniesieniem na stryszek, w wakacje jak będę prać wszystko też na pewno je odświeżę. Nic się z nimi nie działo.
To super dobrze wiedzieć że są takie jakie były

Pytam,bo w 1 ciąży nie zdążyłam i całe łóżeczko ogarniala moja mamuśka, ja tylko wybrałam kolor pościeli itd już w szpitalu

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-06-02, 09:31   #1849
grita
Rozeznanie

Cytat:
Hehe, rzeczywiście, zero wytchnienia Ja byłam przekonana, że po ponad 2-letnim karmieniu cycki będą okropne, ale naprawdę były i są ok. Owszem, nie takie jędrne jak kiedyś, ale grawitacji się jeszcze nie poddają Zobaczymy jak będzie teraz, ale jakoś już mnie to nie martwi jak przy pierwszej ciąży i karmieniu. Będzie co ma być
Stary 2015-06-02, 09:34   #1850
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Od siebie dodam, ze w pewnym momencie piersi w ogole przestaja nabrzmiewac. A mleko lubi tryskac w najmniej spodziewanym momencie, nie zapomne jak tz dostal w oko podczas czulego sam na sam ;-)
Stary 2015-06-02, 09:34   #1851
asia1010
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Witajcie

Ja juz po solidnym kielichu glukozy troche mdli, ale na razie nie jest źle
Też teraz jestem po glukozie ohydne :-D
Stary 2015-06-02, 09:36   #1852
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
Mnie wogole przeraza fakt ze w Pl naciecie to taka rutyna na zachodzie maja 80% mniej naciec niz u nas. Zastanawiam sie czy robia to z wygody czy jak.. Zainetersowal mnie ten temat i gdzies tam czytalam ze pozycja lezaca ginekologiczna to jest ppzycja najbardziej narazajaca na pekanie a w pl to chyba standardowa pozycja ?
Wiele kobiet nie myśli o tym co by było gdyby nie były nacięte. Poczytaj sobie jeden artykuł gdzie wypowiada się położna. Babki które nie chciały być nacięte rozerwalo je i paręnaście przypadków że aż po sam odbyt i to jest dopiero masakra. Po takim konkretnym rozerwaniu babki nie potrafią trzymać kupy :/

Wiele kobiet narzeka , a chyba nie biorą pod uwagę też pozytywnych stron tego.

Mnie np samo nacinanie i szycie nie bolało w ogóle. , inne boli.. ale gdyby pomyśleć sobie co by było gdyby tego nie zrobiły, to już żadna nie myśli

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-06-02, 09:36   #1853
AaaMarta
Zadomowienie

Cytat:
Dzien dobry

Mam pytanie

Całkiem nowe pewnie wybiorę z dwa razy przed ubraniem łóżeczka. Odkupione używane pewnie bezpośrednio przed używaniem

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-06-02, 09:37   #1854
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

W szpitalu, w ktorym rodzilam pierworodki niemal wszystkie byly nacinane, ale do konca starano sie tego uniknac. Natomiast mnie zastanawia, dlaczego w Pl jest tyle cesarek, bo tu wychodzi max 1na 10porodow
Stary 2015-06-02, 09:38   #1855
Sandrusia91
Zadomowienie

Moje po karmieniu wróciły do swojego rozmiaru
Nie były ani obwisle ani nic.

Mam nadzieje, że teraz zostaną troszeczkę wieksze

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-06-02, 09:39   #1856
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, rzeczywiście, zero wytchnienia Ja byłam przekonana, że po ponad 2-letnim karmieniu cycki będą okropne, ale naprawdę były i są ok. Owszem, nie takie jędrne jak kiedyś, ale grawitacji się jeszcze nie poddają Zobaczymy jak będzie teraz, ale jakoś już mnie to nie martwi jak przy pierwszej ciąży i karmieniu. Będzie co ma być

Ile karmilas? I jaka przerwe mialas miedzy karmieniem a ciaza? Ucmnie jest ciagle, chociaz przy moim szalonym ledwo A nawet zwisu nie uswiadcze pewnie specjalnie
Stary 2015-06-02, 09:41   #1857
grita
Rozeznanie

Cytat:
Chodzi mi o sam ochraniacz i rożek. , bo są usztywniane i zastanawiam się jak będzie wyglądać po praniu
Ja mam co prawda wszystko bez usztywnień. I rożek i ochraniacze. A z różka nie można wyjąć tego usztywnienia? Bo w sumie to nie wiem jak się będą zachowywały po praniu Twoje, u mnie nie miało co się poniszczyć
Ale z drugiej strony te rzeczy muszą się nadawać do prania, przecież na rożek dziecko będzie ulewać, ochraniacze mniej narażone na zabrudzenie, ale też je trzeba czasem odświeżyć przecież.

Cytat:
No niestety nacięcie stosuje się bardzo często rutynowo, żeby "było szybciej". Co do możliwych pozycji do porodu, to coraz więcej się zmienia w tej kwestii, ale wciąż w wielu szpitalach ta leżąca jest preferowana, bo tak jest wygodniej dla personelu.
Ale i często nacięcie jest potrzebne, lepiej żeby fachowo nacięli i dobrze zszyli niż rozlegle popękać, np w stronę odbytu. Każdy przypadek jest indywidualny.
U mnie Młoda wychodziła z ręką przy głowie i może i bym ją w końcu wyparła bez nacięcia, ale sił już brakowało. No i nigdy nie ma pewności jak bym popękała, szyjkę musieli mi cerować, więc pewnie i tu by nie było tak lekko
Ale nie wspominam nacięcia i gojenia jakoś tragicznie. Wiadomo, że fajniej byłoby bez tych atrakcji, ale po zdjęciu szwów po 4 dniach było ok.
Stary 2015-06-02, 09:46   #1858
Sandrusia91
Zadomowienie

Cytat:
W szpitalu, w ktorym rodzilam pierworodki niemal wszystkie byly nacinane, ale do konca starano sie tego uniknac. Natomiast mnie zastanawia, dlaczego w Pl jest tyle cesarek, bo tu wychodzi max 1na 10porodow
Ha. Dobre pytanie.

Właśnie wczoraj pisała mi kolezanka ktora za niedlugo rodzi ze ona cesarke bedzie miała. Pytam dlaczego a ona mi ze jest tak zbudowana ze biodra ze cos tam i cesarka. Omggg. Ja też jestem szczupła i w ogole nie mam szerokich bioder i nameczylam sie przy porodzie, ale tu nikt mi nic o cesarce nie mówił jeszcze.

Wskazanie do cesarki: pacjentka za szczupła hahahahaha
Ze niby nie urodzi normalnie. A mała od niej jest malutka bo lekarz mowi ze maleńka będzie.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Ja mam co prawda wszystko bez usztywnień. I rożek i ochraniacze. A z różka nie można wyjąć tego usztywnienia? Bo w sumie to nie wiem jak się będą zachowywały po praniu Twoje, u mnie nie miało co się poniszczyć
Ale z drugiej strony te rzeczy muszą się nadawać do prania, przecież na rożek dziecko będzie ulewać, ochraniacze mniej narażone na zabrudzenie, ale też je trzeba czasem odświeżyć przecież.

No niestety nacięcie stosuje się bardzo często rutynowo, żeby "było szybciej". Co do możliwych pozycji do porodu, to coraz więcej się zmienia w tej kwestii, ale wciąż w wielu szpitalach ta leżąca jest preferowana, bo tak jest wygodniej dla personelu.
Ale i często nacięcie jest potrzebne, lepiej żeby fachowo nacięli i dobrze zszyli niż rozlegle popękać, np w stronę odbytu. Każdy przypadek jest indywidualny.
U mnie Młoda wychodziła z ręką przy głowie i może i bym ją w końcu wyparła bez nacięcia, ale sił już brakowało. No i nigdy nie ma pewności jak bym popękała, szyjkę musieli mi cerować, więc pewnie i tu by nie było tak lekko
Ale nie wspominam nacięcia i gojenia jakoś tragicznie. Wiadomo, że fajniej byłoby bez tych atrakcji, ale po zdjęciu szwów po 4 dniach było ok.
Moze dlatego kurde tak się boją tego nacięcia , bo mowisz ze szwy mialas ściągane.

U mnie dają rozpuszczalne nic nie trzeba ściągać itd

Na wizytach tylko brzuszek sprawdzają a przy wychodzeniu juz dopiero na fotelu wszystko w środku itd

JULEK 16.08.2015
Stary 2015-06-02, 09:49   #1859
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Ha. Dobre pytanie.

Właśnie wczoraj pisała mi kolezanka ktora za niedlugo rodzi ze ona cesarke bedzie miała. Pytam dlaczego a ona mi ze jest tak zbudowana ze biodra ze cos tam i cesarka. Omggg. Ja też jestem szczupła i w ogole nie mam szerokich bioder i nameczylam sie przy porodzie, ale tu nikt mi nic o cesarce nie mówił jeszcze.

Wskazanie do cesarki: pacjentka za szczupła hahahahaha
Ze niby nie urodzi normalnie. A mała od niej jest malutka bo lekarz mowi ze maleńka będzie.

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Moze dlatego kurde tak się boją tego nacięcia , bo mowisz ze szwy mialas ściągane.

U mnie dają rozpuszczalne nic nie trzeba ściągać itd

Na wizytach tylko brzuszek sprawdzają a przy wychodzeniu juz dopiero na fotelu wszystko w środku itd

Argument ze szczuploscia i waskimi biodrami do mnie nie przemawia, wtedy 100% byloby tu cesarek. Wielkosc miednicy sie liczy, ale co ciekawe w moim szpitalu tez tego nie sprawdzano.
Tez mialam rozpuszczalne i po kolei czulam, kiedy ktory sie rozpuscil i z kazdym kolejnym bylo coraz wygodniej sie ruszac a bylo ich kilkanascie
Stary 2015-06-02, 09:50   #1860
grita
Rozeznanie

Cytat:
Od siebie dodam, ze w pewnym momencie piersi w ogole przestaja nabrzmiewac. A mleko lubi tryskac w najmniej spodziewanym momencie, nie zapomne jak tz dostal w oko podczas czulego sam na sam ;-)
Dokładnie, kolejny powód, żeby na początku obowiązkowo uzbroić się w stanik na noc

Cytat:
Ile karmilas? I jaka przerwe mialas miedzy karmieniem a ciaza? Ucmnie jest ciagle, chociaz przy moim szalonym ledwo A nawet zwisu nie uswiadcze pewnie specjalnie
2 lata i prawie 3 mce. skończyłam w sierpniu, a zaszłam w ciążę w grudniu. Trochę zdążyły odpocząć
No przy mniejszym biuście ryzyko zwisu chyba mniejsze, zawsze to mniejszy ciężar poddaje się grawitacji
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości