Aborcja - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-02, 12:34   #2431
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
No i co lżej by jej było gdyby przeszła aborcję dziecko, a co z tym maleństwem ono musiałoby umierać bardzo,bardzo cierpiąc i nigdy nie doświadczyć radości życia, mogła oddać dziecko do adopcji czy to wina dziecka lub że poczęło się w wyniku gwałtu ono jeszcze nie potrafi się bronić jest bezbronne, i powinno się je szczególnie pielęgnować i chronić.
Trudno mi wyobrazic sobie jak cos, co nie zostalo urodzone, mialobg zaznac radosci zycia.
Cytat:
Napisane przez Bergonella Pokaż wiadomość
Nie jest tak, że "muszą". Jednak gdyby to przecierpiały, zrobiłyby coś dobrego. Poświęciłyby się (nie jest to zresztą tak wielkie poświęcenie, jak oddanie życia, ale jest to poświęcenie spore) dla dobra drugiego. Żeby miał życie przed sobą. Moim zdaniem warto promować takie podejście ale jednocześnie dać prawo wyboru.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Owszem, aborcja to jak najbardziej powyrywane rączki i zmiażdżona główka. Aborcja farmakologiczna to nie jest jedyny praktykowany na świecie sposób przerywania ciąży.

A to pytanie w ogóle bez sensu, bo można je odnieść też do dzieci już urodzonych. Mogę powiedzieć: zabiję swoje roczne dziecko. Gdy ktoś powie "nie zabijaj, daj do adopcji" odpowiem: "a ty ile dzieci adoptowałaś?". Tak więc w ogóle bez sensu jest to pytanie.
Przecierpialyby, zrobily cos dobrego, bo zostaly zgwalcone wlasne zyczenie, teraz musza odkupic to, ze jakiegos mezczyzne pokusily do gwaltu. Seems legit.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 12:35   #2432
Midwife991
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez NieZgadzamSie Pokaż wiadomość
Widzę, że wiesz lepiej, czy moja modlitwa komuś pomogła, czy też nie. Rozumiem, że z każdą (bez wyjątku) z tych kobiet rozmawiałaś i osobiście je oto zapytałaś. Cóż, przykro mi, że tak sądzą.

Nie przesadzasz trochę?
No to w takim razie w czym ta Twoja modlitwa pomogła? Oczekuję odpowiedzi. Fakty kochana, fakty się liczą.

Z czym przesadziłam?
Midwife991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 12:37   #2433
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
Czy wg. Ciebie osoby z zespołem Downa lub bezmózgowiem które jest poważnym zaburzeniem rozwojowym, prowadzącym do śmierci we wczesnych etapach życia. Ujawnia się między drugim a trzecim tygodniem życia płodowego. W wyniku wady genetycznej dochodzi do szczątkowego wykształcenia czaszki i mózgowia. Zwykle głowa jest rozwinięta normalnie do poziomu brwi dziecka, powyżej brakuje struktur chroniących mózg – czaszka pozostaje otwarta. Pozostałe części ciała rozwijają się normalnie, nie mają prawa do życia. Osoby z takimi chorobami to też ludzie zasługujący na życie.

Ty sobie chyba jaja robisz.

Mój pies jak miał raka (nieuleczalnego) ,cierpiał i tylko idiota by się nie zorientował że go zaczęło boleć to zawiozłam go do uśpienia, ale ty egoistycznie skazałabyś na ból przeżycia paru dni i śmierci tydzień później dziecka z letalną chorobą, i jeszcze byś taka dumna była jaki to z ciebie dobry człowiek?

Bo że w tyłku głęboko masz cierpienie matki która takie dziecko wyda na świat, zobaczy je i ten widok zapamięta do końca życia, a tydzień później pochowa, to mnie nie dziwi. Pro-lajfowcy to egoiści największego sortu, bo jeszcze dumni z ''uratowania'' życia.

A zresztą, nic o tym nie wiesz, piszesz tylko farmazony w necie bo nic nie przeżyłaś, ja też nie- ale na jakąś empatię mnie jeszcze stać.

Bardzo mi się podobał wywiad z doktorem Dębskim- powiedział on że zgłaszają się do niego ludzie, którzy dowiedzieli się że dziecko urodzi się z zespołem Downa, a on nic im nie sugeruje, do niczego nie namawia- zachęca natomiast by się zastanowić i wysyła takich przyszłych rodziców do przedszkola integracyjnego by zobaczyli jak takie maluchy z zespołem Downa żyją, jak się bawią, złapali kontakt z nimi. Aby mieli ogląd sytuacji z każdej strony, by nie byli naciskani.

I co?
po takiej wizycie ludzie wracają PEWNI że ciążę chcą terminować.

Drugi przykład- terminował ciążę z zespołem Downa żonie człowieka który otwarcie deklarował swoje pro-life'owe idee. Zapytał tych ludzi ''no ale jak to, przecież to niezgodne z waszym światopoglądem'' a oni na to ''tak, ale to wyjątkowa sprawa''

Wyjątkowa bo dotyczy ich życia.

Takie zdanie mam o prolajfach. To egoiści.
Stary 2015-06-02, 12:38   #2434
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Przecierpialyby, zrobily cos dobrego, bo zostaly zgwalcone wlasne zyczenie, teraz musza odkupic to, ze jakiegos mezczyzne pokusily do gwaltu. Seems legit.
Gratuluję głupoty.
Bergonella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 12:40   #2435
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Lol, pomagać modlitwą
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 12:48   #2436
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję głupoty.
ty byś nie zauważyła ironii nawet jakby podeszła i kopnęła cię w tyłek.
Stary 2015-06-02, 12:56   #2437
Midwife991
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Lol, pomagać modlitwą
Nigdy nie lekceważ mocy modlitwy, nigdy!
Stary 2015-06-02, 13:08   #2438
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Midwife991 Pokaż wiadomość
Nigdy nie lekceważ mocy modlitwy, nigdy!

NEVA.

btw, bardzo miło mi zobaczyć tu tyle osób, które racjonalnie myslą. dziewczyny, usciski dla Was
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:09   #2439
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez HealthOne Pokaż wiadomość
ty byś nie zauważyła ironii nawet jakby podeszła i kopnęła cię w tyłek.
Jesteś mądra.
Stary 2015-06-02, 13:12   #2440
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteś mądra.
powiedziała osoba, która wychwala cierpienie
Stary 2015-06-02, 13:16   #2441
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
No to w takim razie w czym ta Twoja modlitwa pomogła? Oczekuję odpowiedzi. Fakty kochana, fakty się liczą.
Nawet, jeśli napiszę, to znajdziesz sposób, by obrócić to na Twoją stronę. Mylę się? Nie widzę więc sensu pisać. Nie sądzę jednak, bym była w stanie modlić się, nie widząc żadnych efektów modlitwy, zarówno u siebie, jak i u innych ludzi.

Cytat:
Z czym przesadziłam?
Ze stwierdzeniem, że jeśli nie jest mi obojętny los samotnych matek, to mam obowiązek zrezygnować z pracy i własnego życia na ich rzecz. To tak, jakbyś sądziła, że każdy miłośnik zwierząt bez wyjątku powinien zamieszczać w chronisku i pomagać zwierzakom 24 godziny na dobę.

Jeśli tak ma wyglądasz dyskusja w tym temacie, to ja się z niego wypisuję.
NieZgadzamSie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:19   #2442
kahoko hino
Zakorzenienie

NieZgadzamSie, podaj mi badanie, w którym udowodniono, że modlitwa pomaga. mamy dwie grupy osób, za osoby z jednej grupy modli się oddział wiernych, drugie są nieobjęte modlitwą. statystycznie wiarygodne i ważne wyniki. czas start.
Stary 2015-06-02, 13:21   #2443
hubusiowo
Raczkowanie

Aborcja to temat bardzo kontrowersyjny,ile ludzi tyle poglądów.Ja uważam,że to sprawa sumienia i nie można nikogo potępiać za taką czy inną decyzję.Sama mam dzieci i nigdy nie pomyślałam o aborcji,ale były to ciąże ZDROWE.Nie wiem jak postąpiłabym gdyby było inaczej.Niestety moja znajoma nie miała takiego szczęścia. Urodziła dziecko,które żyło tylko 30 minut.Lekarze zbyt późno zdiagnozowali wielowadowość płodu i nie było możliwości usunięcia. Dziewczyna donosiła ciążę do końca będąc świadomą,że nie nacieszy się swoim dzidziusiem.Poród był dla niej traumą,a widoku swojego dziecka nie zapomni już nigdy.I powiedziała,że gdyby o wadach dziecka wiedziała wcześniej to nie narażałaby ani dziecka,ani siebie ani najbliższej rodziny na cierpienia i poddała się aborcji.Czy mam ją potępiać za te słowa?NIE MAM PRAWA.
hubusiowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:24   #2444
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
powiedziała osoba, która wychwala cierpienie
LOL, jak wstaję do pracy, też czasem cierpię, zwłaszcza po imprezie. Ale jakoś trzeba się z tym pogodzić.
Stary 2015-06-02, 13:25   #2445
Ulubiona_rzecz
Zakorzenienie

Cytat:
LOL, jak wstaję do pracy, też czasem cierpię, zwłaszcza po imprezie. Ale jakoś trzeba się z tym pogodzić.
Ty tak serio ? Porównujesz kaca do takich spraw ?

Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie

Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
Ulubiona_rzecz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:28   #2446
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
NieZgadzamSie, podaj mi badanie, w którym udowodniono, że modlitwa pomaga. mamy dwie grupy osób, za osoby z jednej grupy modli się oddział wiernych, drugie są nieobjęte modlitwą. statystycznie wiarygodne i ważne wyniki. czas start.
Podobne badanie i opis jego wyników znajdziesz w książce "Psychologia współczesna" Spencera A. Rathusa. Badacz zajmował się w nich między innymi porównaniem obu grup pod kątem zachorowań na depresję.
Stary 2015-06-02, 13:36   #2447
Bergonella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ulubiona_rzecz Pokaż wiadomość
Ty tak serio ? Porównujesz kaca do takich spraw ?
Od kiedy cierpienie babek w ciąży jest jedynym słusznym? Może jeszcze medal im się należy za to, że zostały zgwałcone (widać bardzo się pilnowały, zwłaszcza łasząc się do obcych facetów). Okazuje się, że 99 procent zgwałconych kobiet ciężko na to pracowało swoją bezmyślnością, prowokowaniem, zadawaniem się z prymitywami. Zgwałcili je, pech. Może następnym razem będą nogi trzymać bardziej złączone.
Stary 2015-06-02, 13:38   #2448
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Od kiedy cierpienie babek w ciąży jest jedynym słusznym? Może jeszcze medal im się należy za to, że zostały zgwałcone (widać bardzo się pilnowały, zwłaszcza łasząc się do obcych facetów). Okazuje się, że 99 procent zgwałconych kobiet ciężko na to pracowało swoją bezmyślnością, prowokowaniem, zadawaniem się z prymitywami. Zgwałcili je, pech. Może następnym razem będą nogi trzymać bardziej złączone.
Nie wierzę w co to czytam.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:38   #2449
201604250941
Konto usunięte

ostatnio ogladalam jak szli staruszkowie siwi z synem, nie wiem jak to sie nazywa, ale syn mial 2 metry (bo oni zwykle sa wyrosnieci), krzyczal caly czas i bil ich
i tak szli dostajac co chwile od 2metrowego olbrzyma gdzie trafil
i to sie nigdy nie skonczy
umrą z nim na glowie, nie dadza rady sie zajac nim przeciez
o ile ich nie polamie w koncu

tak, powinni byli wiedziec, ze taki bedzie i miec wybor
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:39   #2450
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Podobne badanie i opis jego wyników znajdziesz w książce "Psychologia współczesna" Spencera A. Rathusa. Badacz zajmował się w nich między innymi porównaniem obu grup pod kątem zachorowań na depresję.

książkę wydać może każdy, niezależnie od tego, co tam sobie wymysli. ja mówię o pracy naukowej, gdzie zmierzono wpływ modlitwy osoby trzeciej (bo modlitwa osoby chorej to trochę inne zagadnienie psychologiczne), czyli sytuacji w/w, gdy Ty modlisz się za samotne matki i to ma niby pomóc.
Stary 2015-06-02, 13:41   #2451
Midwife991
Przyczajenie

Cytat:
Czy jest jakiś admin, który mógłby ją za to zbanować? Głupota, głupotą, ale na takie chamstwo chyba nie powinno już być pozwolenia. Jak Ty w ogóle śmiesz?!
Stary 2015-06-02, 13:42   #2452
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Chodzi o modlenie się za kogoś, a nie jak ktoś się po prostu modli i co JEMU to daje. Chodzi o wpływ na innych.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:43   #2453
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Midwife991 Pokaż wiadomość
Czy jest jakiś admin, który mógłby ją za to zbanować? Głupota, głupotą, ale na takie chamstwo chyba nie powinno już być pozwolenia. Jak Ty w ogóle śmiesz?!

popieram, adminie - wystąp. Jej post zgłosiłam. wmawiam sobie, że to 'tylko' troll...
Stary 2015-06-02, 13:44   #2454
liselotta
lise-kotta

Cytat:
post zgłoszony, mam nadzieję że moderacja potraktuje cię banem stałym.

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
popieram, adminie - wystąp. Jej post zgłosiłam. wmawiam sobie, że to 'tylko' troll...
troll czy nie troll, to jest absolutnie niedpuszczalna wypowiedź.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:45   #2455
201607111028
Konto usunięte

Najgłośniej krzyczą ci, którzy nie mają pojęcia o sprawie. Typowe. Nóż się w kieszeni otwiera, kiedy czyta się wypowiedzi takich osób, jak Bergonella.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:45   #2456
Domcia2605
Zakorzenienie

GG do Domcia2605

Cytat:
Oby nigdy cie coś takiego nie spotkało, bo na kogo wtedy zrzucisz wine? Przeciez nie na sama siebie
Domcia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:45   #2457
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
książkę wydać może każdy, niezależnie od tego, co tam sobie wymysli. ja mówię o pracy naukowej, gdzie zmierzono wpływ modlitwy osoby trzeciej (bo modlitwa osoby chorej to trochę inne zagadnienie psychologiczne), czyli sytuacji w/w, gdy Ty modlisz się za samotne matki i to ma niby pomóc.
Po pierwsze to jest podręcznik akademicki, a nie jakaś tam książka.

Po drugie nie wiem, czy taka praca istnieje (Google nie boli, jakby coś), ale z własnego otoczenia mogę przytoczyć podobne przykłady i nie jest to wcale niczym dziwnym.
Stary 2015-06-02, 13:47   #2458
201604191001
Konto usunięte

Cytat:

Po drugie nie wiem, czy taka praca istnieje (Google nie boli, jakby coś), ale z własnego otoczenia mogę przytoczyć podobne przykłady i nie jest to wcale niczym dziwnym.
Jasne, że nie. Ależ skąd. Dlaczego miałoby być czymś dziwnym. Normalka.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 13:49   #2459
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:

własne doswiadczenie nie jest miarodajne. dane statystyczne, wiarygodne wyniki, publikacje w pismach naukowych, obiektywnych.

no, ale Ty wolisz wierzyć. wiesz, mi to nie przeszkadza - wierz sobie. jak Ci to pomaga, jak tego potrzebujesz - Twoje prawo. Ale nie wmawiaj ludziom niestworzonych rzeczy i nie narzucaj im swojego swiatopoglądu. nie jestes za aborcją, nie przeprowadziłabys takiej - ok, Twój wybór. nie odbieraj go innym.
Stary 2015-06-02, 14:00   #2460
Ulubiona_rzecz
Zakorzenienie

Cytat:
No sorry Ty masz swojego kaca na własne życzenie. I nie mów mi, że kobiety proszą się o gwałt. Co stoją na ulicy z tabliczką "zgwałć mnie" ? Czy Ty w ogóle myślisz o czym Ty piszesz ? Gwałty odbywają się nie tylko w domach.
Nie wierzę w to co czytam.

Mądra kobieta kiedyś rzekła: "Mam to k*rwa w dupie" i żyła długo i szczęśliwie

Dobry pocałunek kobieta czuje między udami
Ulubiona_rzecz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości