Aborcja - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-02, 16:54   #2521
Shar14
Zadomowienie

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Aborcja to decyzja rodziców. Jeśli będą potrafili żyć z taką świadomością, to niech robią, co uważają za słuszne. Nie popieram wtedy, gdy ciąża jest usuwana, bo była "wpadką", bo była "nieplanowana", bo "kobieta nie jest gotowa" i na wieść o ciąży nie stara się przygotować do tego, tylko myśli o aborcji. Nie popieram, jak nastolatka zajdzie w ciążę w wieku 16 lat i rodzice namawiają ją do aborcji. Ale to już inne sytuacje.

Sama chyba bym nie potrafiła posunąć się do aborcji. Być może urodziłabym dziecko, któremu brak byłoby samodzielności i to uznałabym za błąd. Ale tu nasuwa się kolejny temat - eutanazja. A jeśli bym usunęła, zastanawiałabym się "jakby to było". I tak chyba w każdej sytuacji.

To właśnie miałam na myśli.
Generalnie podpisuje się pod pierwszą częścią. To decyzja rodziców, bo oni będą z tym dzieckiem 24/7, oni poniosą takie czy inne konsekwencje.
Co do drugiej, ja tak nie uważam. Każda kobieta powinna mieć wybór, ale to inna dyskusja (nie mieszam do tego upośledzonych płodów). Jak już pisałam ja nawet bym się w tej chwili nie zastanawiała nad wycieczką zagraniczną.

Edytowane przez Shar14
Czas edycji: 2015-06-02 o 16:55
Shar14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 16:59   #2522
Midwife991
Przyczajenie

Nie ma co się kłócić, udowadniać nikomu swoich racji. Szkoda tylko, że osoby, które są przeciwne aborcji ZAKAZUJĄ jej również osobom, które chciały mieć jednak jakiś wpływ na swoje ciało i życie. A osoby, które są zwolennikami (w różnych sytuacjach) pozostawiają prawo wyboru innym, nie potępiają matek, jeśli nawet zdecydują się urodzić chore dziecko. Ich sprawa.
Na szczęście to nie GRZECHY decydują co można, a co nie można w tym kraju. Aborcja w naszym kraju jest legalna, w niektórych przypadkach, a w innych powodem wystarczy zwykła niechęć do urodzenia dziecka. Każdy niech martwi się swoim sumieniem i patrzy w swoje krocze.
Poza tym są tu osoby, które nawet, jeśli dziecko miałoby urodzić się z bezmózgowiem i tak nie pozwoliłyby nikomu na aborcję, gdyby to od nich zależało. Myślę, że takie osoby nie zrozumieją nic. Skoro ich argumentem jest to, że dziecko czuje, że chce się cieszyć życiem i że nie należy mu tego życia skracać to przepraszam bardzo. Ale chyba nawet Wy nie wierzycie w to, że istota nie posiadająca mózgu jest w stanie odczuwać cokolwiek?? I tu modlitwy nie pomogą. Mózg nie wyrośnie. Nie widzę sensu osobiście w byciu w ciąży przez 9 miesięcy po to, żeby dziecko żyło przez parę godzin, bo ja jestem taka szalenie wielkoduszna.
Midwife991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:07   #2523
kahoko hino
Zakorzenienie

NieZgadzamSie, nadal nie odpowiedziałas na moje pytania, żadne z nich. ciekawe.

Elve, wiesz, ja myslę, że nie powinnismy oceniać. Może, jako że nie jest to zabronione, to poniekąd dozwolone. ALe wg mnie powinnismy korzystać z tego prawa tylko w ostatecznosci (sąd). Życie nie jest czarno-białe, ani proste. Tyle opinii i decyzji, co ludzi, a nawet więcej. Ja nie rozumiem, jak można uznać, tak po prostu, że jeden człowiek jest lepszy, a drugi gorszy. W piłkę nożną - OK, w matmie - spoko, to mierzalne, ale tak ogólnie, z bycia człowiekiem? Kim ja jestem, żeby cudze życie rozliczać? I uważam, że każda osoba teoretyzująca sobie nt. jak to płód ma prawo decydować, jak matka ma cierpieć, a jak abortuje to (i tu pada seria mniej lub bardziej złożonych epitetów) też powinna się zastanowić, że skoro tak osądza, to jak ona będzie osądzona.

Aż pokazałam partnerowi ten wątek. Jego zdanie jest takie, jak moje - aborcja to prawo kobiety. Bardzo jest dla niego zastanawiające, że kobiety mogą być tak nieempatyczne wobec siebie i tak zaborcze jesli chodzi o przywileje i prawa.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:16   #2524
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
Istnieją przecież przypadki że rokowania lekarzy były inne niż rzeczywistość i dzieci te wciąż jeszcze żyją.

Zizi34

Napisałam wcześniej że generalnie nie jestem za aborcją ALE;

obejrzyj ten link
https://www.youtube. com/watch?v=8er4vI2xuaI

i odpowiedz tak szczerze- wyobrażasz sobie tak żyć? być dokładnie w tym samym położeniu co ta dziewczyna?

Skazać na takie życie swoje dziecko?

Jeśli nie wolno wklejać tu linków to znajdź na yt
sprawa dla reportera- sens cierpienia

Edytowane przez HealthOne
Czas edycji: 2015-06-02 o 17:17
HealthOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:30   #2525
Midwife991
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez HealthOne Pokaż wiadomość
Zizi34

obejrzyj ten link

i odpowiedz tak szczerze- wyobrażasz sobie tak żyć? być dokładnie w tym samym położeniu co ta dziewczyna?

Obejrzałam prawie cały ten filmik, około 9 minuty, chwilę przed jej wolontariuszka (ładna, młoda, zdrowa) mówi, że wierzy, że cierpienie jej połączone z krzyżem jezusa. z uśmiechem an twarzy mówi, że wie, że nie zrozumie tej biedulki i inne sratatata. Na to ta chora dziewczyna: ale jezus cierpiał tylko przez chwilę, a ja cierpię już 12 rok.

Dziewczyna dwa razy próbowała popełnić samobójstwo, bo wiecznie odczuwa ból. pomaga jej tylko morfina. opowiadała, ze opiekunki ją okradały, a jedna probowała udusić.
Gdzie jest NieZgadzamSie? Szybko!!!! Biegnij pomóc jej swoją modlitwą.
Midwife991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:39   #2526
HealthOne
Zadomowienie

Dlatego pewnym ludziom tak łatwo przychodzi ocenianie decyzji innych ludzi, wskazywanie jedynej życiowej słusznej drogi, słusznej dla swojego ''sumienia''.

Można sobie tak ''bronić życia'' dopóki nie dotyczy naszego własnego, wtedy WSZYSTKO się zmienia.
Stary 2015-06-02, 17:43   #2527
201604250941
Konto usunięte

Osoby ślepe i głuche od urodzenia nawet przy zdrowym mozgu nie rozwijają umysłu tak, jak osoby uczące się mowy, pisma i logiki. No przykro mi, ale to już pies więcej rozumie ze swiata. A jeśli z tym jest jeszcze związany niedorozwój mózgu i karmienie przez rurkę to serio pomyśl, jaką radość można odczuwać? Radość z jedzenia to jedyna, jaka mi przychodzi do głowy, ale tego też często nie ma.

Patrzymy przez pryzmat i dobrze, jesteśmy ludźmi myślącymi, zdolnymi do litości. Stawiamy się w czyichś butach i dokonujemy oceny. Nie gdybamy, że ludzie-warzywa przeżywają jakiś swój specjalny rodzaj radości i on jest na tyle wartościowy, że muszą żyć. Dla nas nieludzkie jest skazywanie na cierpienie, wiec podejmujemy decyzje. Są to decyzje trudne, to nie tak, ze to po kazdym spływa, ale wlaśnie nasz pryzmat człowieczenstwa nakazuje jednak je podjąć, a nie sie glupio tłumaczyć, że na pewno jest szczęście, a modlitwa coś naprawi.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:49   #2528
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Generalnie podpisuje się pod pierwszą częścią. To decyzja rodziców, bo oni będą z tym dzieckiem 24/7, oni poniosą takie czy inne konsekwencje.
Co do drugiej, ja tak nie uważam. Każda kobieta powinna mieć wybór, ale to inna dyskusja (nie mieszam do tego upośledzonych płodów). Jak już pisałam ja nawet bym się w tej chwili nie zastanawiała nad wycieczką zagraniczną.
Ale skoro dziecko jest zdrowe, a nieplanowane to czym zawiniło? Podejmując się współżycia musimy wiązać się z wszystkimi możliwymi sytuacjami.

Cytat:
Zizi34

obejrzyj ten link

Nie tylko dzieci są w takich sytuacjach, a co z osobami dorosłymi? Co z osobami, które nagle zachorowały na Alzheimera, na Parkinsona? Takie osoby chorują na starość, jako młode nie są tego świadome. I co w takiej sytuacji?

Edytowane przez sandrek
Czas edycji: 2015-06-02 o 17:53
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 17:55   #2529
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Ale skoro dziecko jest zdrowe, a nieplanowane to czym zawiniło? Podejmując się współżycia musimy wiązać się z wszystkimi możliwymi sytuacjami.
Jasne, że ze wszystkimi. Dlatego konsekwencją tego będzie dla mnie aborcja, która być może nie pozwoli mi mieć już żadnych dzieci. No i git, ja to akceptuje. Dla mojego sumienia to jest w pełni akceptowalne, bo nie zmarnuje sobie życia. Ale to moja definicja sytuacji i jest specyficzna oraz kontrowersyjna dla wielu. Oczywiście robie wszystko, co mogę by uchronić się przed nią, żeby nie było, że antykoncepcje mam gdzieś.
Stary 2015-06-02, 17:57   #2530
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Jasne, że ze wszystkimi. Dlatego konsekwencją tego będzie dla mnie aborcja, która być może nie pozwoli mi mieć już żadnych dzieci. No i git, ja to akceptuje. Dla mojego sumienia to jest w pełni akceptowalne, bo nie zmarnuje sobie życia. Ale to moja definicja sytuacji i jest specyficzna oraz kontrowersyjna dla wielu. Oczywiście robie wszystko, co mogę by uchronić się przed nią, żeby nie było, że antykoncepcje mam gdzieś.
Zdrowe podejście do sprawy.
Stary 2015-06-02, 18:00   #2531
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:

Nie tylko dzieci są w takich sytuacjach, a co z osobami dorosłymi? Co z osobami, które nagle zachorowały na Alzheimera, na Parkinsona? Takie osoby chorują na starość, jako młode nie są tego świadome. I co w takiej sytuacji?
Ten wątek, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy ABORCJI.
Osoby chore , chorujące w wieku różnym to zupełnie inna sprawa.

Tutaj chodzi o ŚWIADOME powoływanie na świat dziecka, o którym wiadomo że jego życie będzie, mówiąc delikatnie, nielekkie.
Stary 2015-06-02, 18:00   #2532
201604250941
Konto usunięte

Cytat:

nie, w 21 wieku na szczescie juz nie musimy

serio się pytasz? na prawde nie wiesz? bo jestem przekonana, ze jednak wiesz
Stary 2015-06-02, 18:01   #2533
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Zdrowe podejście do sprawy.
Dziękuję.
Po prostu staram się myśleć, co by było gdyby... ale nie jestem w stanie zrezygnować ze współżycia z osobą, którą kocham. Tu pojawia się egoizm, to fakt. Po prostu to 3% szans na ciążę nie jest na tyle wielkie, żebym zrezygnowała z okazywania sobie z partnerem miłości. A gdyby coś się jednak stało to jest tabletka 72h oraz właśnie - już w ostateczności - aborcja.
Stary 2015-06-02, 18:02   #2534
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Chodzi o "grzech" w znaczeniu potocznym. Ktoś taki mówi "i tak jesteś lepsza od tej, która usunęła". O tym mówię.
Nie nam oceniać ludzi. Tak, jak wspomniałam już w innym wątku - każdy jest grzeszny, każdy popełnił w życiu wiele złych decyzji, każdy ma prawo zbłądzić. Jednak ocena czynów powinna być zawsze konkretna i klarowna. Zła nigdy nie powinno się oceniać w sposób relatywny.

Cytat:
NieZgadzamSie, nadal nie odpowiedziałas na moje pytania, żadne z nich. ciekawe.
Być może jakieś przeoczyłam. Zadaj je jeszcze raz, proszę.

Cytat:
Osoby ślepe i głuche od urodzenia nawet przy zdrowym mozgu nie rozwijają umysłu tak, jak osoby uczące się mowy, pisma i logiki. No przykro mi, ale to już pies więcej rozumie ze swiata.
Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Takie osoby mogą nie tylko normalnie się rozwijać (pomimo pozbawienia wielu tych samych bodźców), ale również pracować czy zakładać rodziny. Bardzo stereotypowe myślenie z Twojej strony.
NieZgadzamSie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:03   #2535
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Ten wątek, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy ABORCJI.
Osoby chore , chorujące w wieku różnym to zupełnie inna sprawa.

Tutaj chodzi o ŚWIADOME powoływanie na świat dziecka, o którym wiadomo że jego życie będzie, mówiąc delikatnie, nielekkie.
Tamten filmik pokazuje dziewczynę, która została doprowadzona do takiego stanu po 6. roku życia, nie od narodzin. Więc kobieta rodząc ją nie była świadoma, że tak to się może skończyć. Dlatego bzdurą jest to, że można temu zapobiec usuwając ciążę, bo tak jak z Alzheimerem - to przyszło z czasem i nie było do przewidzenia. Więc z medycznego punktu widzenia, dokonałaby aborcji mimo, że jej dziecko było zdrowe.

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
serio się pytasz? na prawde nie wiesz? bo jestem przekonana, ze jednak wiesz
Średnio się zgadzam z Twoim zdaniem, więc po prostu uszanuję i nie będę podbijać do niego.

Edytowane przez sandrek
Czas edycji: 2015-06-02 o 18:07
Stary 2015-06-02, 18:03   #2536
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez NieZgadzamSie Pokaż wiadomość
Nie mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem. Takie osoby mogą nie tylko normalnie się rozwijać (pomimo pozbawienia wielu tych samych bodźców), ale również pracować czy zakładać rodziny. Bardzo stereotypowe myślenie z Twojej strony.
Candy chyba chodziło o głuchoniewidomych. Co powiesz o nich?
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:04   #2537
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:

A czemu rozpatrujesz aborcje w kategorii jakiejś kary dla tego zarodka/płodu?
To żadna kara wiec i o winie być mowy nie może.

Oczywiście ze musimy. Ja biorę te wszystkie możliwe sytuacje pod uwagę (mimo zabezpieczenia najlepszego w mojej opinii) i dlatego wiem co robić w razie gdybym (tfu tfu) zaszła w ciążę.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:07   #2538
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Candy chyba chodziło o głuchoniewidomych. Co powiesz o nich?
Ja właśnie o nich mówię.
Stary 2015-06-02, 18:10   #2539
Vinnie74
Przyczajenie

Ja uważam, że to powinna być prywatna sprawa każdej kobiety i denerwuje mnie zwłaszcza to, że w temat mieszają się faceci. Generalnie raban katolików przeciwnych regulacji prawnej jest straszny, bo przecież nikt nikogo do aborcji nie będzie w przyszłości zmuszał.
Vinnie74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:10   #2540
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Ja właśnie o nich mówię.
To, że istniała jedna Helen Keller oznacza tylko to, że istniała taka właśnie Helen. WYJĄTEK, nie reguła, no błagam Cię. Mówimy o ludziach głuchoniewidomych. Większość z nich to osoby niepełnosprawne intelektualnie w stopniu głębokim.

W większości przypadków ich życie wygląda tak: https://www.youtube.com/watch?v=xznzQsUmTJE

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-06-02 o 18:15
Stary 2015-06-02, 18:16   #2541
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
To, że istniała jedna Helen Keller oznacza tylko to, że istniała taka właśnie Helen. WYJĄTEK, nie reguła, no błagam Cię. Mówimy o ludziach głuchoniewidomych. Większość z nich to osoby głęboko upośledzone.
Głębokie upośledzenie nie ma żadnego związku z zaburzeniami wzroku czy słuchu, więc osoby, o których piszesz, byłyby głęboko upośledzone nawet, gdyby widziały i słyszały.

Jeśli dziecko głuchoniewidome przyszło na świat i znajduje się w normie intelektualnej, to przy odpowiednim prowadzeniu może w ogóle nie odstawać od swoich rówieśników, a nawet odnosić sukcesy. I to wcale nie są wyjątkowe przypadki. Problem w tym, że rodzice takich dzieci często od razu zakładają, że mają "warzywo", a nie dziecko i pozostawiają je samemu sobie, nie pracując z nim i nie stymulując go, "bo to i tak nic nie da".
Stary 2015-06-02, 18:23   #2542
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Głębokie upośledzenie nie ma żadnego związku z zaburzeniami wzroku czy słuchu, więc osoby, o których piszesz, byłyby głęboko upośledzone nawet, gdyby widziały i słyszały.

Jeśli dziecko głuchoniewidome przyszło na świat i znajduje się w normie intelektualnej, to przy odpowiednim prowadzeniu może w ogóle nie odstawać od swoich rówieśników, a nawet odnosić sukcesy. I to wcale nie są wyjątkowe przypadki. Problem w tym, że rodzice takich dzieci często od razu zakładają, że mają "warzywo", a nie dziecko i pozostawiają je samemu sobie, nie pracując z nim i nie stymulując go, "bo to i tak nic nie da".
Jeśli głuchoślepota występuje od urodzenia (o tym mówię), to zazwyczaj towarzyszą jej też inne przypadłości (przykład: bracia Jaszczur). Naprawdę wyobrażasz sobie, że taka osoba jest samodzielna, zakłada rodzinę? Naprawdę?
Stary 2015-06-02, 18:25   #2543
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli głuchoślepota występuje od urodzenia (o tym mówię), to zazwyczaj towarzyszą jej też inne przypadłości (przykład: bracia Jaszczur). Naprawdę wyobrażasz sobie, że taka osoba jest samodzielna, zakłada rodzinę? Naprawdę?
Oczywiście, że tak. Powiem więcej: znam dwa takie przypadki.
Stary 2015-06-02, 18:27   #2544
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście, że tak. Powiem więcej: znam dwa takie przypadki.
Dobrze, rozumiem. Widzisz tylko te piękne rzeczy i piękny świat. Nie mam już siły dyskutować z tą "magią optymizmu".
Stary 2015-06-02, 18:28   #2545
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
To, że istniała jedna Helen Keller oznacza tylko to, że istniała taka właśnie Helen. WYJĄTEK, nie reguła, no błagam Cię. Mówimy o ludziach głuchoniewidomych. Większość z nich to osoby niepełnosprawne intelektualnie w stopniu głębokim.

W większości przypadków ich życie wygląda tak: https://www.youtube.com/watch?v=xznzQsUmTJE
ale wiesz, ktos inny Ci powie, ze odniesie sukces, a jego brak to Twoje lenistwo, wiec zyj tak ;/
ludzie zyja i pracuja, nie maja jak siedziec z kims takim i zapewnic mu rozwoj, a bez typowej nauki logiki w odpowiednim wieku nie zrobi sie z takiego dziecka osoby zdolnej chociazby do utrzymania samego siebie
sukcesy... bedac zdrowym juz nieraz trudno o utrzymanie i sukcesy
Stary 2015-06-02, 18:32   #2546
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Dobrze, rozumiem. Widzisz tylko te piękne rzeczy i piękny świat. Nie mam już siły dyskutować z tą "magią optymizmu".
A Ty odwrotnie - dostrzegasz tylko te złe. Brzmi to trochę tak, jakbyś uważała, że ludzie z niepełnosprawnością złożoną i upośledzeniem umysłowym nie powinni byli się rodzić. A co, jeśli nagłe opóźnienie w rozwoju następuje dopiero po kilku latach normalnie rozwijającego się dziecka i zmiany są nieodwracalne? Co, jeśli nastolatek cofa się w rozwoju do poziomu kilkuletniego dziecka. Może idąc tym tokiem rozumowania aborcja powinna być możliwa do 18 roku życia dziecka, tak na wszelki wypadek, jakby dziecko nagle zachorowało i się "popsuło"?
Stary 2015-06-02, 18:34   #2547
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
ale wiesz, ktos inny Ci powie, ze odniesie sukces, a jego brak to Twoje lenistwo, wiec zyj tak ;/
ludzie zyja i pracuja, nie maja jak siedziec z kims takim i zapewnic mu rozwoj, a bez typowej nauki logiki w odpowiednim wieku nie zrobi sie z takiego dziecka osoby zdolnej chociazby do utrzymania samego siebie
sukcesy... bedac zdrowym juz nieraz trudno o utrzymanie i sukcesy
Nie no, co Ty. To wszystko jest BARDZO proste. Bajecznie. Wystarczy tylko "odpowiednie prowadzenie" (szkoda, że za tym zwrotem kryje się masa pracy, cierpień i wyrzeczeń), żeby wszystko było SUPCIO.
Przepraszam za dosadność, ale ten wątek osiągnął już taką granicę absurdu, że chyba nie może być gorzej.

---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
A Ty odwrotnie - dostrzegasz tylko te złe. Brzmi to trochę tak, jakbyś uważała, że ludzie z niepełnosprawnością złożoną i upośledzeniem umysłowym nie powinni byli się rodzić. A co, jeśli nagłe opóźnienie w rozwoju następuje dopiero po kilku latach normalnie rozwijającego się dziecka i zmiany są nieodwracalne? Co, jeśli nastolatek cofa się w rozwoju do poziomu kilkuletniego dziecka. Może idąc tym tokiem rozumowania aborcja powinna być możliwa do 18 roku życia dziecka, tak na wszelki wypadek, jakby dziecko nagle zachorowało i się "popsuło"?
Maksymalnie przekręcasz moje wypowiedzi i dopisujesz sobie swoje BŁĘDNE interpretacje. Wiesz co, chyba już podziękuję za rozmowę.
Stary 2015-06-02, 18:34   #2548
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:

Jest różnica między nieuleczalnie chorym płodem a wykształconym, kilku lub kilkunastoletnim dziecku, które zachoruje.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-02, 18:36   #2549
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Tu chyba nie o to chodzi. Te osoby obciążają i siebie i rodzinę. Jak ktoś zachoruje to mamy z nim wspomnienia, nadzieje. Kochamy go po prostu. Z takim zarodkiem nie, także łatwiej nam się z nim rozstać. Łatwiej nie oznacza łatwo.
Generalnie jest w tym egoizm, oczywiście. Taki zdrowy wg mnie.
Stary 2015-06-02, 18:37   #2550
NieZgadzamSie
Raczkowanie

Cytat:
Jest różnica między nieuleczalnie chorym płodem a wykształconym, kilku /ub kilkunastoletnim dziecku, które zachoruje.
Tak? A jaka to różnica, skoro skutek jest ten sam? Chcesz przez to powiedzieć, że dziecko, które przychodzi na świat z daną niepełnosprawnością powinno zostać ukarane i nie zasługiwać na prawo do życia, a drugie, u którego niepełnosprawność następuje dopiero po jakimś czasie, otrzymuje dyspensę od kary? To już bądźmy konsekwentni - jak zabijać, to wszystkich ludzi posiadających daną cechę, nie tylko dzieci.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości