Aborcja - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-03, 12:12   #2611
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Aborcja

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
btw - uważam, że powinnismy w Polsce przestać używać okreslenia 'zwolennicy aborcji' i przejsć na bardziej oddające rzeczywistosć okreslenie 'zwolennicy wyboru'. nikt do aborcji nie chce zmuszać, tu przecież chodzi o stanowisko 'pro choice'
Ja też kompletnie nie rozumiem, jak można kogoś nazwać zwolennikiem aborcji. Gdyby byli sobie tacy "zwolennicy aborcji" to przecież żadnych dzieci by nie było, bo wszystkie ciąże kończyłyby się usunięciem.

Każdy człowiek powinien mieć prawo decydowania o swoim ciele. Wchodzenie państwa z buciorami w tak intymne sprawy obywateli to jakiś absurd.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 12:16   #2612
kahoko hino
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51627644]Ja też kompletnie nie rozumiem, jak można kogoś nazwać zwolennikiem aborcji. Gdyby byli sobie tacy "zwolennicy aborcji" to przecież żadnych dzieci by nie było, bo wszystkie ciąże kończyłyby się usunięciem.

Każdy człowiek powinien mieć prawo decydowania o swoim ciele. Wchodzenie państwa z buciorami w tak intymne sprawy obywateli to jakiś absurd.[/QUOTE]

no dokładnie, a 'zwkolennik aborcji' brzmi, jakby taka osoba nic nie robiła, tylko kobietom płody odbierała bez sensu.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 13:07   #2613
201604250941
Konto usunięte

Niech mnie ktos oświeci

Jest milion projektów i komitetów przeciwko prawom kobiet, czy jest jakikolwiek walczący o aborcję na zyczenie?
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 14:14   #2614
Midwife991
Przyczajenie

Modlę się za Was grzesznice!

Zamiast wszystkie razem baby jedne zebrać się do kupy i zawalczyć o to, żebyśmy miały prawo wyboru to nie!
Dziewczyny, które jesteście przeciwne aborcji - co Was przeszkadza, żeby każdy mógł postępować zgodnie z własnym sumieniem? Was nikt do aborcji nie zmusi, Wy chcecie zmusić nas do rodzenia.
Midwife991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 14:18   #2615
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Midwife991 Pokaż wiadomość

Zamiast wszystkie razem baby jedne zebrać się do kupy i zawalczyć o to, żebyśmy miały prawo wyboru to nie!
Dziewczyny, które jesteście przeciwne aborcji - co Was przeszkadza, żeby każdy mógł postępować zgodnie z własnym sumieniem? Was nikt do aborcji nie zmusi, Wy chcecie zmusić nas do rodzenia.
Prowadź

Nie, serio sie chce przylaczyc, ale taki projekt mialo tylko sld, a ono nie zyje
Stary 2015-06-03, 14:50   #2616
_Margaret_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Hipokryzja ma się dobrze, a ludzie z niedużą choćby kasą nie mają żdnego problemu z przerwaniem niechcianej ciąży bez pytań o powód tej decyzji. Ustawa bije w biedaków i patologię.
No i to niestety prawda. Wystarczy około 1500 zł i problemu z nielegalnością aborcji nie ma. Czytałam kiedyś artykuł, w którym dziennikarka chciała sprawdzić jak się sprawy mają z dostępnością teoretycznie nielegalnej aborcji w Polsce. Zaczęło się od pytania na forum, poprzez różne strony zapewniające pomoc, aż do klinik aborcyjnych słowackich czy niemieckich, które zapewniają transport na zabieg, a następnie odwóz. Już po kilkudziesięciu minutach od pierwszego wpisu na forum znalazła się osoba chętna do sprzedania tabletek. Jak będę w domu to poszukam tego artykułu, bo chyba gdzieś zapisałam link. Takie artykuły dowodzą, że aborcja w Polsce ma się całkiem dobrze - trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać i mieć na to pieniądze... A tych, których na to nie stać? No cóż, muszą żyć zgodnie z prawem albo dopuszczać się metod ze wspomnianych tu już wcześniej filmików z kampanii dla przeciwników aborcji w Chile. I to jest moim zdaniem straszne. W XXI wieku, gdzie naukowcy w Genewie są w stanie podać masę jakiegoś bozonu, o którym większość niewtajemniczonych nie ma pojęcia, kobieta (/małżeństwo) nadal nie ma prawa wyboru.

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
I drogie katoliczki. Aborcja nie jest zgodna z waszyn sumieniem? TO JEJ SOBIE NIE ROBCIE. Co to za katolicka psychoza, probujaca prawo i konstytucje zmiebniac na swoja modle? Przeciez nawet jesli aborcja bylaby legalna do 9 miesiaca w kazdym wypadku, to nikt nie bedzie was na sile ciagal na fotel i usuwal. To tylko wasze wyobrazenienie o swiecie, rzeczywistosc tak nie dziala.
Dokładnie. Jestem w 100% za aborcją, nawet taką na życzenie.

PS. Przypomniało mi się pewne zdjęcie, które krążyło w Internecie... Na zdjęciu jajecznica, a pod zdjęciem podpis: "Dlaczego u kur nazywamy to jajecznicą, a w przypadku ludzi aborcją?"

_Margaret_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 14:56   #2617
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Midwife991 Pokaż wiadomość

No Wodzu, prowadź!

A wskaż mi partię, które w postulatach ma pro-choice. Każda omija temat szerokim łukiem i nabiera wody w usta.

No nic. Mamy nowego prezydenta, który wyraził zdanie, że o waznych sprawach powinno decydować referendum. Już to widzę, jak zezwala na referendum w tej własnie kwestii. Można jednak próbować wysyłać maile do kancelarii prezydenckiej z przypomnieniem tejże obietnicy. Oczyma duszy wręcz widzę komisje śledcze pod patronatem Antoniego M tropiace IP komputerów

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 15:08   #2618
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nie, serio sie chce przylaczyc, ale taki projekt mialo tylko sld, a ono nie zyje
Jest Feminoteka, sa Women on Web, jest Codziennik Feninistyczny, sa organizacje kobiece, w Poznaniu chociazby Konsola. Jest tego troche.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 15:30   #2619
zizi34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
Myślę, że wszyscy doskonale wiemy, jak wygląda zapłodnienie i że po połączeniu komórki jajowej z plemnikiem powstaje osobne DNA. Jak przebiega proces rozwoju owej zapłodnionej komórki i że z niej może wykształcić się nowy człowiek także wiemy.

To czego nie wiemy to w jaki sposób ten fakt ma nas przekonać do zakazu aborcji, zwłaszcza bezwzględnego. Choćby z tej komórki mogło powstać pięć żyć, a komórka podzieliła się po raz pierwszy sekundę po zapłodnieniu, to wciąż jest niemyśląca, nie czująca emocji ani bólu, więc jej "interesy" są dla mnie mniej ważne niż dobro kobiety, która myśli, czuje, ma plany i życie.
Uważam że zygota jest życiem a nie ciałem kobiety zresztą nie jest nawet z nią połączona a to że nie czuje ani nie myśli o tym wcale nie świadczy.
zizi34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 15:45   #2620
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zizi34 Pokaż wiadomość
Uważam że zygota jest życiem a nie ciałem kobiety zresztą nie jest nawet z nią połączona a to że nie czuje ani nie myśli o tym wcale nie świadczy.
to jak zajdziesz niechcianą ciążę, zamiast abortować oddaj do adopcji. proste.
Stary 2015-06-03, 15:47   #2621
201704110957
Konto usunięte

Kiedyś jak byłam nastolatką byłam przeciwna aborcji, jednak po wielu latach troszkę człowiek zobaczył, przeżył, czy usłyszał i uważam, że powinna być ona dostępna. Każdy ma swoje życie, swój punkt widzenia, swoje problemy i swoje sumienie. Nie chcę rościć sobie prawa do brzucha innej kobiety, tak samo jak nie chciałabym, żeby robiono to i mi. Oczywiście aborcja nie może być uznawana jako środek antykoncepcyjny, ale jako awaryjne wyjście w przypadku gwałtu, wad wrodzonych, zdrowia kobiety, trudnej sytuacji życiowej itd.. czyli takie przypadki. Nie podoba mi się natomiast aborcja na żądanie, kiedy ktoś chce np. chłopca, a tu dziewczynka - np. w Chinach tak robią na życzenie rodziców nielegalnie albo kobieta potajemnie dokonuje aborcję bez wiedzy partnera/ męża chodzi tu o normalne, niepatologiczne związki- takie historie też słyszałam
Kiedyś jeden ksiądz w gimnazjum (tak ksiądz aż dziw bierze) poruszał z nami ten temat i sam mówił, że życie matki/ kobiety jest ważniejsze - bo może jeszcze urodzić inne dzieci - tu chodziło o te ekstremalne przypadki.
Natomiast osoby, które krzyczą za całkowitym zakazem aborcji powinny zacząć oddawać część swojej wypłaty/ finansów na te wszystkie kobiety, które nie mogłyby usunąć a mają ku temu powody. Coś czuję, że gdyby musiały pomóc i fizycznie i materialnie liczba zaczęła by się ich wykruszać.
Aborcja to trudny temat i zawsze będzie trudnym tematem, jednak od wieków kobiety jej dokonują i będę robić. Zakazy wcale nie powstrzymają tego - naiwny kto tak myśli. Dlatego pozostawmy to do wyboru.

Edytowane przez 201704110957
Czas edycji: 2015-06-03 o 15:49
201704110957 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-03, 16:22   #2622
zizi34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ech, no patrz, nigdy bym na to nie wpadła

Tylko, co nowego wnosi ta światła nauka do dyskusji?

Kolejna sprawa: dziewczyny, "płód" czy "dziecko" to wciąż spór o słowa. Napędza tylko zbiorową histerię zamiast merytorycznej dyskusji (mówię tu o mediach, bo na Wizażu idzie nam w miarę rzeczowo i spokojnie, można z nas brać przykład).

A stan hipokryzji i martwej ustawy trwa. Z jednej strony histeria w przypadku troski o życie poczęte (nikt oficjalnie nie przerwie ciąży, nawet jeśli są wskazania) a z drugiej szeroko pojęta tolerancja dla aborcyjnego podziemia (proszę poszukać ogłoszeń: "Zabiegi ginekologiczne-pełen zakres"). Czyli: nie masz kasy-musisz urodzić (nawet kosztem swojego zdrowia, zagrożenia życia->patrz sprawa Chazana, nawet jeśli ciąża jest wynikiem gwałtu). Masz kasę- możesz bez problemu przerwać ciążę, komfortowo, wybrać sobie sposób itp.

To ja się pytam: jaki jest sens utrzymywania tej fikcji i powoływania się na fałszywe statystyki (bo przecież wiarygodne w tej sytuacji być nie mogą), że w Posce nie dokonuje się aborcji?

---------- Dopisano o 07:00 ---------- Poprzedni post napisano o 06:53 ----------

Ot i mądrze mówisz.
Jeśli ktoś jest przeciwnikiem aborcji to przecież nie usunie. Postąpi zgodnie z sumieniem. Tylko nie rozumiem, dlaczego ktoś ma decydować o moim sumieniu i decydować za mnie.
Jest organizacja pro-life pomagająca samotnym matkom poza tym dziecko możesz oddać do adopcji, na noworodka zgłasza się masa chętnych ludzie wolą adoptować takie małe dziecko niż starsze, zdrowie matki nie jest ważniejsze niż życie dziecka, nigdzie nie ma przypadków że ciąża zagraża życiu matki, a to że matka została zgwałcona nie oznacza że dziecko musi przez to cierpieć i ponosić karę wyższą niż gwałciciel.

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
to jak zajdziesz niechcianą ciążę, zamiast abortować oddaj do adopcji. proste.
właśnie oddaj do adopcji na takie maleństwa jest masa chętnych.
zizi34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 16:25   #2623
kalincia
BAN stały

Cytat:
Jest organizacja pro-life pomagająca samotnym matkom poza tym dziecko możesz oddać do adopcji, na noworodka zgłasza się masa chętnych ludzie wolą adoptować takie małe dziecko niż starsze, zdrowie matki nie jest ważniejsze niż życie dziecka, nigdzie nie ma przypadków że ciąża zagraża życiu matki, a to że matka została zgwałcona nie oznacza że dziecko musi przez to cierpieć i ponosić karę wyższą niż gwałciciel.
A ta znowu swoje.
Dodałabyś chociaż: "moim zdaniem".
Bo moim:1. Nie chcę pomocy tylko nie chcę urodzić.
2. Jak mam oddać do adopcji, nie chcę i nie widzę powodu przechodzić przez ciązę i poród, dla dziecka, którego nie chcę po urodzeniu.
3.. Zdrowie matki, jako osoby jest ważniejsze od zdrowia płodu, który osobą nie jest.
4. Są przypadki, kiedy ciąża zagraża życiu matki i nawet "moc modlitwy" nie pomaga.
5. To, że matka została zgwałcona, nie oznacza, że ponosi karę, po prostu nie dopuszcza się do jego istnienia, o czym nic nie wie, dla dobra kobiety.
6. Jeśli zostaniesz zgwałcona, a zdarza się, napisz nam jak bardzo się cieszysz, że będziesz rodić i wychowywać dziecko bydlaka.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 16:27   #2624
Elfir
Zakorzenienie

oddanie do adopcji z przyczyn hormonalnych potrafi byc wieksza traumą niz aborcja na wczesnym etapie ciązy.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 16:30   #2625
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
oddanie do adopcji z przyczyn hormonalnych potrafi byc wieksza traumą niz aborcja na wczesnym etapie ciązy.
Że nie wspomnę o całej ciąży i porodzie. Czemu miałabym przez to przechodzić, skoro nie muszę?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 18:00   #2626
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Jest Feminoteka, sa Women on Web, jest Codziennik Feninistyczny, sa organizacje kobiece, w Poznaniu chociazby Konsola. Jest tego troche.
Niestety nic nie robia, zwłaszcza feminoteka
Stary 2015-06-03, 18:03   #2627
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Ale ja nie mówię, że zygota to część matki. Gdzie tak napisałam? Napisałam, że nie ma myśli, uczuć i odczuwania bólu, w przeciwieństwie do kobiety, więc dobro kobiety jest ważniejsze niż dobro zlepka komórek.

Zabezpieczam się najlepiej jak mogę, w przyszłości chcę być mamą, ale w razie wpadki nie zamierzam rujnować planów swoich i swojego partnera. Nasze życie jest dla mnie ważniejsze, a w tej chwili nie ma w nim miejsca na ciążę i rodzicielstwo.
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 18:34   #2628
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Super. Nie dość, że została zgwałcona i będzie miała traumę na długie lata, to jeszcze zróbmy z niej niewolnika-inkubator. Za karę, bo spódniczka była za krótka/dekolt za głęboki/na pewno go sprowokowała.

Kilkutygodniowy zarodek nie cierpi tak, jak zgwałcona kobieta, a już tym bardziej jak zgwałcona kobieta, którą się ZMUSZA groźbą, manipulacją, ostracyzmem społecznym do noszenia ciąży wynikającej z paskudnego przestępstwa, którego padła OFIARĄ.

Cytat:
Tak, szczególnie na te chore. Bo i tych nowa ustawa ma zabronić usuwać.

Jestemm zdania, że wszystkie osoby, które podpisały się pod tą ustawą, poparły ją, głosowały 'za', powinny być osobiście obciążone kosztami związanymi z leczeniem/utrzymywaniem tych niechcianych dzieci+w ramach prac społecznych chociaż kilka godzin tygodniowo zajmowały się podopiecznymi domów dziecka/sierocińców/pomagały rodzicom upośledzonych dzieci i odciążyły je trochę. Nienawidzę takiego pustego gadania, umoralniania, głoszenia szlachetnych idei, za którymi idzie 'KTOŚ to dziecko adoptuje, KTOŚ na pewno pomoże'. Jak tak głośno krzyczą o odpowiedzialności i ponoszeniu konsekwencji swoich wyborów, czyli m.in. rodzeniu dzieci z wpadki, to też powinni wziąć na siebie odpowiedzialność za to, co się stanie z tymi dzieciakami, których życie płodowe tak bardzo ich interesowało.
Większość prolajfowców (nie wszyscy, bo domyślam się, że są i takie jednostki, które pomagają samotnym matkom, kobietom, które urodziły dzieci z gwałtu/chore i taką postawę się chwali) to dla mnie zwykli pieniacze, których zdania nie traktuję ani trochę poważnie. Żeby słowa miały wartość, muszą iść za nimi odpowiednie czyny. A większość tylko potrafi teoretyzować, jaka to aborcja jest zła, a jak już dziecko przyjdzie na świat to ewentualnie raz do roku wyśle taka łaskawie sms za 2zł dla jakiejś fundacji i standardowo zwali resztę na innych, i jak stanie się coś złego to zaraz podniosą larmo gdzie byli rodzice, gdzie rodzina, gdzie mops, państwo takie złe, wina Tuska etc. Ocena z obrony życia poczętego na 5+, niestety jeśli chodzi o te już narodzone- pała na szynach. Bezmózgi zarodek ważniejszy niż człowiek.

Edytowane przez zielonkava
Czas edycji: 2015-06-03 o 18:38
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 18:38   #2629
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

1. Jasne. Maaaaaasa ludzi czekających na adopcję niemowlęcia. Ciekawe, czemu bidule takie przepełnione. Pustosłowie, jak zawsze w wykonaniu proliferek.

2. Nawet nie miej śmiałości by używać tak bzdurnego argumentu. Nigdy nie byłaś w tej sytuacji i przestań pisać teoretyczne bzdury. Gwałt to jedna z najgorszych traum, która może człowieka spotkać. Okrucieństwem w czystej postaci i fanatyzmem jest skazywać ofiarę na niezawinioną traumę ciąży powstałej w wyniku gwałtu.

3. Pytanie: co Ty, jako zagorzała obrończyni życia poczętego robisz by pomóc samotnym matkom, gdy już dziecko się urodzi? Konkretnie, raz dwa- co robisz i jak pomagasz? Bo odnoszę wrażenie, że mam do czynienia z kolejnym "teoretykiem sztuki".

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 18:47   #2630
kahoko hino
Zakorzenienie

z tego, co pamiętam, to wg pro-lajferskiej prawicy dziecko jest własnoscią rodzica - to z tym płodem mogę w takim razie zrobić, co zechcę
Stary 2015-06-03, 18:50   #2631
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Niestety nic nie robia, zwłaszcza feminoteka
To ze nie korzystalas z ich pomocy nie oznaczs, ze nic nie robia.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
g i r l o n f i r e
Stary 2015-06-03, 18:57   #2632
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
To ze nie korzystalas z ich pomocy nie oznaczs, ze nic nie robia.
pokaz mi ich projekt ustawy, chetnie podpisze
Stary 2015-06-03, 19:11   #2633
andrzejwyluzowany
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
1. Jasne. Maaaaaasa ludzi czekających na adopcję niemowlęcia. Ciekawe, czemu bidule takie przepełnione. Pustosłowie, jak zawsze w wykonaniu proliferek.
Zasada jest prosta. Pierw edukacja, później wypowiadanie się. Argumentowanie na zasadzie "wydaję mi się", "tak uważam" nie przynosi zazwyczaj dobrych rezultatów.

Masa ludzi czekających na adopcję niemowlęcia to akurat prawda. Jest więcej chętnych niż rodzi się dzieci. W sierocińcach są owszem niemowlęta, które nie zostaną adoptowane. Z reguły wynika to z nieuregulowanej sytuacji prawnej czyli np. patologiczni rodzice, którzy chcą prawa do opieki, a co za tym idzie ciągnące się różnego rodzaju sprawy sądowe itp.
andrzejwyluzowany jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 19:32   #2634
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
pokaz mi ich projekt ustawy, chetnie podpisze
Nie mam teraz komputera i na komorce trudno mi wklejac ich akcje, ale dzialalnosc polityczna to nie tylko pisanie ustaw, tak samo jak dzialanie na rzecz poprawy losu kobiet.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
g i r l o n f i r e
Stary 2015-06-03, 19:35   #2635
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Moja znajoma pracuje w bidulu i to wszystko ładnie się opowiada jak to małe, pulchne i różowiutkie dzieci czekają na swoich nowych rodziców, mija parę dni i mieszkają w swoim nowym pastelowym pokoju.

Gunwo prawda. 90% takich dzieci ma nieuregulowaną sytuację prawną więc już do adopcji nie pójdą to raz. Dwa, okres oczekiwania. Same konsultacje trwają do 9 miesięcy, gdzie proces adopcyjny wymaga zaświadczenia NAWET od psychiatry. Myślisz, że potencjalny rodzic z głęboką depresją w wywiadzie ot tak dostanie dziecko? Zdajesz sobie sprawę ile rodzin rezygnuje? Wiesz zizi, że w Trójmieście czeka się na samo szkolenie ok. pół roku, a na dziecko nawet do 2 lat? Tak wygląda adopcja w Polsce więc skończ farmazonić o dzieciach, które tylko czekają aż ktoś je weźmie bo to jest trudniejsze niż myślisz.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 19:37   #2636
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Nie mam teraz komputera i na komorce trudno mi wklejac ich akcje, ale dzialalnosc polityczna to nie tylko pisanie ustaw, tak samo jak dzialanie na rzecz poprawy losu kobiet.
Nie zgodze sie, marsze nic nie daja, listy nieczęsto spotykają się z reakcją, a poza tym to pisza o kobietach na pustyni itd. A Chazan zbiera podpisy, które mają prawdziwa moc sprawcza.
W tych czasach publicystyka fejsbukowa to żadna walka.
Stary 2015-06-03, 19:47   #2637
201705042038
Konto usunięte

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;5163204 1]Moja znajoma pracuje w bidulu i to wszystko ładnie się opowiada jak to małe, pulchne i różowiutkie dzieci czekają na swoich nowych rodziców, mija parę dni i mieszkają w swoim nowym pastelowym pokoju.

Gunwo prawda. 90% takich dzieci ma nieuregulowaną sytuację prawną więc już do adopcji nie pójdą to raz. Dwa, okres oczekiwania. Same konsultacje trwają do 9 miesięcy, gdzie proces adopcyjny wymaga zaświadczenia NAWET od psychiatry. Myślisz, że potencjalny rodzic z głęboką depresją w wywiadzie ot tak dostanie dziecko? Zdajesz sobie sprawę ile rodzin rezygnuje? Wiesz zizi, że w Trójmieście czeka się na samo szkolenie ok. pół roku, a na dziecko nawet do 2 lat? Tak wygląda adopcja w Polsce więc skończ farmazonić o dzieciach, które tylko czekają aż ktoś je weźmie bo to jest trudniejsze niż myślisz.[/QUOTE]

Z tego, co ja wiem, jest więcej chętnych, niż dzieci (mówimy o niemowlakach, im starszcze dzieci, tym trudniej). Oddawanie dziecka do adopcji tuż po urodzeniu to nie znów taka częsta praktyka. Tak, jak pisałaś, spora część tych dzieci ma nieuregulowaną sytuację prawną. Na dziecko się czeka i procedura nie jest prosta - ale to chyba dobrze? Co nie znaczy, że nie ma chętnych rodzin adopcyjnych.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 19:50   #2638
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Nie zgodze sie, marsze nic nie daja, listy nieczęsto spotykają się z reakcją, a poza tym to pisza o kobietach na pustyni itd. A Chazan zbiera podpisy, które mają prawdziwa moc sprawcza.
Odniose sie do tego jak bede miala dostep do kompa.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
g i r l o n f i r e
Stary 2015-06-03, 19:52   #2639
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Zbieranie podpisów nie ma żadnej mocy sprawczej, co pokazało zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum w sprawie podwyższenia wieku emerytalnego.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-03, 19:52   #2640
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Z tego, co ja wiem, jest więcej chętnych, niż dzieci (mówimy o niemowlakach, im starszcze dzieci, tym trudniej). Oddawanie dziecka do adopcji tuż po urodzeniu to nie znów taka częsta praktyka. Tak, jak pisałaś, spora część tych dzieci ma nieuregulowaną sytuację prawną. Na dziecko się czeka i procedura nie jest prosta - ale to chyba dobrze? Co nie znaczy, że nie ma chętnych rodzin adopcyjnych.
Dobrze i nie.
Dobrze, bo proces weryfikacji jest dogłębny i bardzo rozbudowany.
Niedobrze, bo po 2 latach noworodek przestanie nim być i w bidulu będzie czekać na nich 2-latek i być może żadnego młodszego dziecka do wyboru. Koleżanka opowiadała, że masa ludzi rezygnuje bo trzeba poświęcić na to czas, pieniądze, cierpliwość i nie każdy to wytrzymuje gdy widzi, że nie otrzyma tego po co przyszedł.
Im dziecko starsze tym prawdopodobieństwo adopcji jest niższe i często schorzenia spychają je na dalszy plan. To są realia.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości