Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. IX - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-04, 00:40   #931
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. IX

Matko ale naskrobałyście- ledwo nadrobiłam

Shann- gratulacje z powodu znalezienia pracy! ja też jestem w fazie poszukiwań. Zobaczymy co się wykluje w najbliższym czasie.

Ja piję tylko wodę, herbatę niesłodzaoną (najczęściej zieloną) i od czas do czasu kawę. No i kompoty w lecie
Staram się raz na jakiś czas robić sobie soki w sokowirówce (chociaż wiem, że lepszym rozwiązaniem jest wyciskarka, ale takowej nie mam). Od dawna zwracam uwagę na skład, kiedy coś kupuję. Rodzina mojego TŻ i moja mama są "uczuleni" na tym punkcie i można powiedzieć, że mam to już chyba we krwi
Mleko, ser, jajka kupijemy od pani ze wsi, warzywka mamy swoje (chociaż nie zawsze coś imponującego urośnie jak się nie daje nawozu i nie pryska, więc niestety czasem trzeba kupić).
Mama robi przepyszne surówki z dodatkiem oliwy z oliwek czy oleju lnianego, nie dodaje veety, żadnych maggi i kostek rosołowych do zup, a ja od czasu do czasu piekę chlebek
Niestety nie zawsze się ma na to wszystko czas, ale się staramy
Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem polecam bardzo przystępną książkę (dostępną w internecie w pdf) "Zamień chemię na jedzenie".
Ostatnio mam też fazę na kosmetyki naturalne i się w takie zaopatruję i powoli wymieniam zawartość kosmetyczki. Znalazłam kilka firm, które produkują kosmetyki ekologiczne w naprawdę przystępnych cenach tak więc myślę, że warto coś robić przede wszystkim dla siebie!

A tak odbiegając od tematu- kupowała któraś z Was unrania na stronie vubu.pl i może coś o nich powiedzieć?

Edytowane przez BittersweetCocaine
Czas edycji: 2015-06-04 o 00:43
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 01:05   #932
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. IX

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51625241]A boisz się, że będzie coś nie tak?
Ja miałam wczoraj pobieraną krew

Btw - gdzie Ty tą krew badasz, że wyniki dopiero w poniedziałek? [/QUOTE]
Hahah, wszystkie badania krwi robią xD Mi pobierali we wtorek, środa wyniki. Wszystko w normie )) Badania były do pracy.

---------- Dopisano o 01:05 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ----------

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
cukier na drugim miejscu w składzie
Musi tak być. Syropy z zasady składają się z płynu i cukru. Syrop prosty (sirupus simplex), będący podstawą wielu syropów aptecznych składa się z 64 części cukru (!) i 36 części wody. Cukier zagęszcza, dzięki niemu syrop ma tą kleistą konsystencję.
Syropy to łakocie. Soki są o wiele zdrowsze
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 02:34   #933
SzalonaFoka
Ciasteczkowy potwór

Dobry wieczór

Po krótkiej nieobecności melduję zdanie jednej zerówki na 4, oraz prawdopodobnie kolejnej, choć wyniku jeszcze nie znam, ale jestem dobrej myśli

Ale mam stron do nadrabiania

A teraz dobranoc

{179 cm, BMI:24,6}

Aktualnie
*czytam: "Ania z Szumiących Topoli" L. M. Montgomery
*oglądam: "Chirurdzy" i "Czas Honoru"
* II faza South Beach - inspiruję się
SzalonaFoka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 08:43   #934
Terha
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51633277]Tak. Natomiast w hierarchii nektar jest wyżej niż napój [/QUOTE]

Właśnie się ostatnio dziwiłam, bo na ślubnym bez wydawania mnóstw pieniędzy dziewczyny pisały odwrotnie .

Cytat:
Napisane przez mansikkaa Pokaż wiadomość
w domowych sokach do rozcieńczania też jest cukier
No właśnie.

Cytat:
Napisane przez BittersweetCocaine Pokaż wiadomość
Ja piję tylko wodę, herbatę niesłodzoną (najczęściej zieloną) i od czas do czasu kawę. No i kompoty w lecie
Staram się raz na jakiś czas robić sobie soki w sokowirówce (chociaż wiem, że lepszym rozwiązaniem jest wyciskarka, ale takowej nie mam). Od dawna zwracam uwagę na skład, kiedy coś kupuję. Rodzina mojego TŻ i moja mama są "uczuleni" na tym punkcie i można powiedzieć, że mam to już chyba we krwi
Mleko, ser, jajka kupijemy od pani ze wsi, warzywka mamy swoje (chociaż nie zawsze coś imponującego urośnie jak się nie daje nawozu i nie pryska, więc niestety czasem trzeba kupić).
Mama robi przepyszne surówki z dodatkiem oliwy z oliwek czy oleju lnianego, nie dodaje veety, żadnych maggi i kostek rosołowych do zup, a ja od czasu do czasu piekę chlebek
Niestety nie zawsze się ma na to wszystko czas, ale się staramy
Dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem polecam bardzo przystępną książkę (dostępną w internecie w pdf) "Zamień chemię na jedzenie".
Faaaaajnie Ja tych pogrubionych rzeczy też baaaardzo pilnuję. Dodam, że często w lecie miksuję owoce w całości (typu banany, truskawki, czy kiwi) i robię koktajle. Pychota. Ale od razu uprzedzam, że gryzę jak ktoś mi chce taki naturalny koktajl posłodzić. Nigdy nie słodzę. JEst kwaśny to widocznie ma taki być i tyle .

A co do kompotów to odkryłam któregoś razu, że jak się zrobi kompot ze słodkich jabłek to też już go nie trzeba słodzić. A ludzie nie wiem po co kupują specjalnie kwaskowe jabłka,żeby potem do tego kompotu dodać tonę cukru. To bez sensu. Nie przekonuje mnie argument, że taki jest smaczniejszy.

Tu gdzie teraz mieszkamy to mamy raptem jeden warzywniak więc nie ma nawet w czym wybierać. Myślę, że w nowej lokalizacji będzie większy wybór .

Jak się wreszcie przeprowadzimy do nowego mieszkanka to zamierzam zrobić sobie mały ogródek na balkonie. Na razie planowałam zacząć od pietruszki,szczypiorku i rzeżuchy, ale zobaczymy jak to się dalej rozwinie . Mam nadzieję, że moja koncepcja nie upadnie tak szybko jak to zwykle ze mną bywa .

Dzięki za ksiażkę. Mogłabyś podać linka do strony, gdzie można znaleźć pdf? Tylko nie na chomiku bo nie mamy tam konta. A może mogłabyś mi przesłać na maila?

A co do syropów kontra soki, to dorwałam swoją Paolę i rzeczywiście skład nie jest najlepszy, ale tego przynajmniej używa się w rozcieńczeniu, więc zakładam że jest mniej szkodliwe niż inne kartonikowe, które pije się 100%. Mogę być oczywiście w błędzie. Podajcie w takim razie proszę nazwy dobrych i zdrowych Waszym zdaniem soków.

Edytowane przez Terha
Czas edycji: 2015-06-04 o 08:49
Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 09:22   #935
Konto usunięte

Wszystko co jest sokiem jest dobre - jeśli napis "sok" jest na kartonie, to masz gwarancję, że nie dodano do niego cukru, albo syropu g-f. Są robione z samych owoców (lub warzyw, jeśli kupujesz warzywny). Syropy sklepowe to zwykle 0,5% owoców - a więc sam cukier, woda, aromaty i barwnik
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 09:23   #936
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Terha, please właśnie o to chodzi, że sok w kartonie jest 100%, czyli bez innych dodatków do niego oprócz wody. A jeśli chodzi o napoje - co tam jest niby 100%? Przecież KAŻDY produkt do picia jest złożony w 90-ilus % z wody, jakby tę wodę usunąć to byłby czym? Syropem do rozcieńczania właśnie... brak mi słów po prostu
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 09:42   #937
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Thera- jak chcesz to mogę na maila podesłać
Bo książkę ściągnął mi TŻ i nie wiem z jakiej strony, chyba właśnie z chomika napisz mi PW z mailem

W Biedronce jest taki sok pomarańczowy, który nie jest produkowany z zagęszczonego soku tylko z owoców chyba Vital Fresh się nazywa. Nie jest jakiś drogi- za 1 litr chyba niecałe 4 zł. Jak ktoś chce to może poszperać w Biedrze w ogóle ostatnio fajne rzeczy ze zdrowej żywności rzucają i w fajnych cenach, np.sok z granata, różne oleje- lniany, sezamowy czasem można znaleźć fajne perełki.
Stary 2015-06-04, 10:02   #938
Konto usunięte

Co dzisiaj planujecie robić? Ja chyba wsiądę w auto i przewiozę swój słodki tyłek na plażę. Rozłożę się na ręczniku i poczytam książkę Do tego jakieś bieganie pewnie, bo przydałaby mi się aktywność fizyczna. Zaczęła się praca, więc nie mam czasu na sport (=nie potrafię się zorganizować, bo za dużo wolnego miałam i było mi za dobrze). Trzeba się ogarnąć Miłego dnia!
Stary 2015-06-04, 10:07   #939
klatka
Zakorzenienie

Cytat:
W Biedronce jest taki sok pomarańczowy, który nie jest produkowany z zagęszczonego soku tylko z owoców chyba Vital Fresh się nazywa. Nie jest jakiś drogi- za 1 litr chyba niecałe 4 zł. Jak ktoś chce to może poszperać w Biedrze w ogóle ostatnio fajne rzeczy ze zdrowej żywności rzucają i w fajnych cenach, np.sok z granata, różne oleje- lniany, sezamowy czasem można znaleźć fajne perełki.
Prawda. Lubimy z Tz ten sok pomaranczowy z Biedronki.

klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 10:15   #940
Terha
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;51635343]Terha, please właśnie o to chodzi, że sok w kartonie jest 100%, czyli bez innych dodatków do niego oprócz wody. A jeśli chodzi o napoje - co tam jest niby 100%? Przecież KAŻDY produkt do picia jest złożony w 90-ilus % z wody, jakby tę wodę usunąć to byłby czym? Syropem do rozcieńczania właśnie... brak mi słów po prostu [/QUOTE]

Nie wiem, o co Ci chodzi. Ja nie widziałam nigdy żadnego soku na półce sklepowej 100 % z owoców (może źle szukałam, ale nie widziałam), więc nie wiem skąd Twoja załamka. Wolno mi czegoś nie widzieć bądź czegoś nie widzieć.
Podaj mi proszę w takim razie nazwy czystych soków 100 % skoro dla Ciebie to takie oczywiste. Oświecisz mnie przynajmniej i następnym razem będąc w sklepie zwrócę na nie uwagę.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ----------

Cytat:
Napisane przez klatka Pokaż wiadomość
Prawda. Lubimy z Tz ten sok pomaranczowy z Biedronki.
To następnym razem jak będę w Biedronce to muszę sprawdzić co tam jest na kartoniku napisane .

A Biedronkę rzeczywiście bardzo lubię. Można tam dostać naprawdę dobre jakościowo produkty. Ja zawsze kupuję tam mięso. Przynajmniej data przydatności do spożycia mówi mi, ile jeszcze takie mięso może postać. A jak kupię w niesprawdzonym mięsnym (nie mam takiego sprawdzonego) to nigdy nie wiem, czy mięso może postać chociażby 1 dzień w lodówce . Nie oszukujmy się. Mięso w Biedronce nie jest najwyższej jakości, ale tak jak napisałam - przynajmniej czytając etykietę wiem co jem.

Stary 2015-06-04, 10:16   #941
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Kazdy sok, ktory ma nazwę SOK to sok 100%. Najczęściej z soku zageszczonego i wody.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 10:21   #942
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
W Biedronce jest taki sok pomarańczowy, który nie jest produkowany z zagęszczonego soku tylko z owoców chyba Vital Fresh się nazywa. Nie jest jakiś drogi- za 1 litr chyba niecałe 4 zł.
No niby nie jest bardzo drogi, ale jak chciałabyś się przerzucić tylko na picie tych soków to schodziłby majątek. Ja jeszcze często pije herbaty (w zimie na gorąco, a w lecie białe, zielone itp.), ale mój Tż nic gorącego nie tknie, a ziołowych nie lubi .

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Kazdy sok, ktory ma nazwę SOK to sok 100%. Najczęściej z soku zageszczonego i wody.
No wiem, pisałyście kilka razy- tylko po prostu sok żadnej firmy nie przychodzi mi do głowy. Chyba, że jakieś soki pomidorowe, ale tego to bym nie tknęła .

Stary 2015-06-04, 10:22   #943
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Hortex, tymbark, riviva z biedronki, tesco z Tesco, auchan z auchan itd itp...

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-04, 10:23   #944
kalinolistek
Zakorzenienie

Ja pije tylko wode, bo nawet jak napije sie soku, to musze od razu rzucic sie na wode
Szkoda tylko, ze cukier nadrabiam niezliczona iloscia slodyczy

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 10:23   #945
201608212239
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
A co do syropów kontra soki, to dorwałam swoją Paolę i rzeczywiście skład nie jest najlepszy, ale tego przynajmniej używa się w rozcieńczeniu, więc zakładam że jest mniej szkodliwe niż inne kartonikowe, które pije się 100%. Mogę być oczywiście w błędzie. Podajcie w takim razie proszę nazwy dobrych i zdrowych Waszym zdaniem soków.
Musisz zwracać uwagę, żeby na kartoniku lub butelce było słowo "SOK" lub "SOK 100%". Na pewno takie soki ma w swojej ofercie Hortex, Fortuna, Cappy, Tymbark, a nawet Biedronka. W załączniku przykłady.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cappy_butelka_pet_duze.jpg (62,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg fortuna.jpg (14,6 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hortex-sok-ananas.jpg (15,5 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sok-100-jablko-antonowka-z-miazszem-Full.jpg (19,7 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5900500031434-hortex-1l-pomarancza-sok-100.jpg (18,3 KB, 6 załadowań)
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 10:30   #946
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Hortex, tymbark, riviva z biedronki, tesco z Tesco, auchan z auchan itd itp...
Cytat:
Napisane przez Dalisa Pokaż wiadomość
Musisz zwracać uwagę, żeby na kartoniku lub butelce było słowo "SOK" lub "SOK 100%". Na pewno takie soki ma w swojej ofercie Hortex, Fortuna, Cappy, Tymbark, a nawet Biedronka. W załączniku przykłady.
Dzięki dziewczyny. Jakoś nigdy mi się te nazwy nie rzuciły w oczy. Postaram się, żeby przy następnych zakupach było inaczej .

Stary 2015-06-04, 11:03   #947
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
No niby nie jest bardzo drogi, ale jak chciałabyś się przerzucić tylko na picie tych soków to schodziłby majątek. Ja jeszcze często pije herbaty (w zimie na gorąco, a w lecie białe, zielone itp.), ale mój Tż nic gorącego nie tknie, a ziołowych nie lubi .[COLOR="Silver"]
Ale chyba nawet nie dałoby rady, żeby non stop pić tylko sam sok Ja go kupuje raz na ruski rok, jak np. mam ochotę na drinka
PS książka poleciała na maila

Ja zamierzam dziś dzień spędzić rodzinnie- odwiedzę babcię, posiedzę z rodzicami i rodzeństwem
Stary 2015-06-04, 11:07   #948
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Ale chyba nawet nie dałoby rady, żeby non stop pić tylko sam sok Ja go kupuje raz na ruski rok, jak np. mam ochotę na drinka
PS książka poleciała na maila

Ja zamierzam dziś dzień spędzić rodzinnie- odwiedzę babcię, posiedzę z rodzicami i rodzeństwem
Czemu nie dałoby rady pić tylko sok?

My dzisiaj będziemy pół dnia się obijać, a pół odgruzowywać nasze mieszkanko, bo jutro Tż mama przyjeżdża .

P.S. Dziękuję za książkę, chociaż jeszcze nie doszła

Stary 2015-06-04, 11:08   #949
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ja przez długi czas piłam tylko soki, teraz przestawiam się na wodę mineralną, ew sok rozrabiany. Ale głównie mineralka.

My jedziemy do mojego taty a potem też odgruzowywanie bo jutro właścicielka mieszkania przyjeżdża

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-04, 11:13   #950
Paula2915
Raczkowanie

O dzięki za te inf. o sokach. Ja np. uwielbiam pomidorowy, mogłabym pić litrami i wodę przegotowaną lub zwykłą mineralną też piję bardzo dużo a smakowych i gazowanych nie lubię.
Stary 2015-06-04, 11:16   #951
Dorotti666
❤ bee happy ❤

[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;51635338]Wszystko co jest sokiem jest dobre - jeśli napis "sok" jest na kartonie, to masz gwarancję, że nie dodano do niego cukru, albo syropu g-f. Są robione z samych owoców (lub warzyw, jeśli kupujesz warzywny). Syropy sklepowe to zwykle 0,5% owoców - a więc sam cukier, woda, aromaty i barwnik [/QUOTE]

Ja to chyba zacznę dochodzić do siebie, bo wczoraj się taj koszarnie czułam, ze myślałam że zejdę. Gdy próbowałam siąść to było mi mega słabo i niedobrze także położyłam się o spałam chyba z 16h.
Stary 2015-06-04, 11:21   #952
Agaczok
wredna wizażanka

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość
Ja to chyba zacznę dochodzić do siebie, bo wczoraj się taj koszarnie czułam, ze myślałam że zejdę. Gdy próbowałam siąść to było mi mega słabo i niedobrze także położyłam się o spałam chyba z 16h.
O rany współczuję miałam tak w zeszłym tygodniu... trzymam kciuki za poprawę!

My dzisiaj się pewnie będziemy obijać na słońcu
Agaczok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:31   #953
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Bitter

My dziś się wybieramy na Starówkę na spacer, obiad + deser Pogoda ładna więc mam nadzieję, że się opalę

Ja słodzę nawet herbatę zieloną ale dodaję miodu
Wszystko słodzę z herbat i kaw.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:38   #954
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

Ja piję tylko wodę, rzadziej soki. No i oczywiście kawę i herbatę. Nie słodzę już jakieś 2 miesiące.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:44   #955
Agaczok
wredna wizażanka

Rany a ja nie potrafię przestać słodzić :/ przez pewien czas nie słodziłam tylko zielonej herbaty, ale znowu słodzę z soków/napojów sklepowych pije tylko te lidlowe w zielonych kartonach, szczególnie pomarańczowy
Agaczok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:49   #956
klatka
Zakorzenienie

Ja nie slodze 7 lub 8 lat 😊 Juz by mi nawet nie smakowala slodka kawa lub herbata.

klatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:53   #957
201801191006
Konto usunięte

ja nie słodzę ani kawy ani herbaty. czasami jak tż sobie posłodzi herbatę chociaż gramem cukru i sobie pomylę szklanki, to dla mnie to jest nie do wypicia.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 11:55   #958
Sowilo
Zadomowienie

Też nie słodzę już dobrych kilka lat, herbata czy kawa z cukrem przestały mi smakować.

U mnie weekend pełen nauki, projektów.. Ehh, a tak mi się nie chce i chciałabym się w końcu z TŻ móc zobaczyć.

08.06.2010 ♥ 08.08.2016 ♥ ??.??.????
Sowilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 12:14   #959
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

Cytat:
Napisane przez Agaczok Pokaż wiadomość
Rany a ja nie potrafię przestać słodzić :/ przez pewien czas nie słodziłam tylko zielonej herbaty, ale znowu słodzę z soków/napojów sklepowych pije tylko te lidlowe w zielonych kartonach, szczególnie pomarańczowy
Dla mnie początki były trudne. Nie umiałam przełknąć nieposłodzonej herbaty, o kawie nie wspomnę... A teraz jak łyknę herbatę z cukrem, to aż mnie zemdli. TŻta też namówiłam do niesłodzenia herbaty i mi towarzyszy.

Ale ze słodyczy nie potrafię zrezygnować. Chociaż staram się ograniczyć.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 12:17   #960
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Ja z cukru zrezygnować nie umiem. Slodze każda kawę, herbatę czy nawet jakieś zioła.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości