Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.30 - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-04, 17:28   #1921
coffee
and cigarettes

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.30

Cytat:
Napisane przez Nati2707 Pokaż wiadomość
Ja mam znowu pytanie odnośnie kart kredytowych i płatności za hostele Mianowicie czy mastercard debit jest ok i zabiorą sobie te pieniądze i będę miała gdzie spać?
Nie, nie jest ok. Przecież debit card, to karta debetowa, credit card - kredytowa.
Jeśli chcą karty kredytowej, to nie przejdzie inna, nie przejdzie przesłanie pieniędzy pocztą polską czy innym gołębiem pocztowym. Poszukaj sobie innego hotelu, albo pożegnaj z rezerwacją. Nie masz możliwości zapłacenia, jeśli nie masz karty kredytowej. Niektóre hotele takie mają warunki i nic z tym nie zrobisz.

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Odpisali mi, że rezerwacja jest anulowana i mam zrobic ją od nowa z dobrą kartą (nie Visa Electron). Tylko właśnie nie jestem pewna czy karta brata masterdard debit przejdzie normalnie. Tak to jest jak się człowiekowi w świat zachciało, a się nie zna
Cytat:
We inform you that we do only accept Visa (not Electron), MasterCard, and American Express credit cards.
Jasno Ci napisali, jakie karty akceptują. Przeczytałaś to? Nie przejdzie karta debit, skoro chcą kartę credit.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 18:06   #1922
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Czy te wszytskie programy lokalizujące są faktycznie prawdziwe?
Jeżeli tak macie coś sprawdzonego?
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 18:49   #1923
dekra
Rozeznanie

Help! Przyjęcie weselne to to samo co takie wesele typowe? Tylko skoro ślub jest o 10:30w sobotę w urzędzie stanu cywilnego to do 20 już wszyscy będą ledwo żywi...
dekra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 18:56   #1924
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Odpisali mi, że rezerwacja jest anulowana i mam zrobic ją od nowa z dobrą kartą (nie Visa Electron). Tylko właśnie nie jestem pewna czy karta brata masterdard debit przejdzie normalnie. Tak to jest jak się człowiekowi w świat zachciało, a się nie zna
Tak właśnie myślałam, że zostanie to anulowane. A nie możesz zrobić normalnego przelewu z zadatkiem? Musiałabyś poprosić o dane do przelewu międzynarodowego, żeby wprowadzić oznaczenie banku (u nas to SWIFT i IBAN- to chyba wszędzie tak samo się oznacza). Albo wyrób sobie kredytówkę, jak korzystasz z głową to się przydaje- właśnie w takich sytuacjach.
Cytat:
Napisane przez dekra Pokaż wiadomość
Help! Przyjęcie weselne to to samo co takie wesele typowe? Tylko skoro ślub jest o 10:30w sobotę w urzędzie stanu cywilnego to do 20 już wszyscy będą ledwo żywi...
Ja kiedyś tak byłam i oznaczało to po prostu obiad w restauracji po urzędzie.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 18:56   #1925
juli_jka
now or never

Cytat:
wg mnie.
przyjęcie to raczej obiad, deser i grzeczne rozmowy przy stole
o 20 to już lokal zamykać będą
Stary 2015-06-04, 19:01   #1926
dekra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Tak właśnie myślałam, że zostanie to anulowane. A nie możesz zrobić normalnego przelewu z zadatkiem? Musiałabyś poprosić o dane do przelewu międzynarodowego, żeby wprowadzić oznaczenie banku (u nas to SWIFT i IBAN- to chyba wszędzie tak samo się oznacza). Albo wyrób sobie kredytówkę, jak korzystasz z głową to się przydaje- właśnie w takich sytuacjach.

Ja kiedyś tak byłam i oznaczało to po prostu obiad w restauracji po urzędzie.
Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
wg mnie.
przyjęcie to raczej obiad, deser i grzeczne rozmowy przy stole
o 20 to już lokal zamykać będą
Rozczarowałam się
dekra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 19:12   #1927
juli_jka
now or never

Cytat:
Rozczarowałam się
etam
to tańsze po prostu rozwiązanie i pewnie na 20 osób a nie 150
co kto lubi
Stary 2015-06-04, 19:15   #1928
Fell
Rozeznanie

Do deklaracji dla podwyższonych kosztów uzyskania przychodów bierze się pod uwagę adres zakładu pracy i mój adres zameldowania czy zamieszkania? Praca jest w mieście X, mieszkam w mieście X(nie jestem tu zameldowana tymczasowo, a właściciele nie zgłosili kolejnej umowy najmu do US), ale zameldowana jestem w mieście Y (około 60km od X, czyli dojazd teoretycznie jest możliwy). Co powinnam wpisać?
Fell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 19:17   #1929
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość
Spalił mi się zasilacz od laptopa.
Czy w zwykłym sklepie elektronicznym kupię nowy? Czy będzie trzeba zamawiać z allegro?
Polecam allegro, w stacjonarnym chcieli dwa razy drożej.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 19:31   #1930
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość
Spalił mi się zasilacz od laptopa.
Czy w zwykłym sklepie elektronicznym kupię nowy? Czy będzie trzeba zamawiać z allegro?
Sprawdź allegro z odbiorem osobistym (jeśli zależy Ci na czasie).
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 19:42   #1931
Liiii
Zakorzenienie

Dziewczyny mam urządzenie do ciepłego wosku taki podgrzewacz. Dawno go nie uzywalam i dzisiaj patrze a trzymałam go w pudelku tak jak kupilam ze rozlal się ten wosk i wszystko jest zalane łącznie z urządzaniem. Całe pudełko się klei. Czy da rade to jakoś wyczyscic z tego wosku czy to juz do śmieci?

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 19:57   #1932
thewerka27
Zadomowienie

Robię właśnie kurczaka do sałatki, niestety przedobrzyłam z ostrą papryką. Czy jest jakiś sposób, aby go złagodzić?
thewerka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 21:29   #1933
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam urządzenie do ciepłego wosku taki podgrzewacz. Dawno go nie uzywalam i dzisiaj patrze a trzymałam go w pudelku tak jak kupilam ze rozlal się ten wosk i wszystko jest zalane łącznie z urządzaniem. Całe pudełko się klei. Czy da rade to jakoś wyczyscic z tego wosku czy to juz do śmieci?
Wosk rozpuszcza tłuszcz czyli czyść oliwka do ciala/wlosow albo olejem kuchennym. Moze sie uda.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka. Przepraszam za ewentualne błędy.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 21:43   #1934
Zminka
Zakorzenienie

GG do Zminka

Cytat:
Napisane przez thewerka27 Pokaż wiadomość
Robię właśnie kurczaka do sałatki, niestety przedobrzyłam z ostrą papryką. Czy jest jakiś sposób, aby go złagodzić?
Jogurt naturalny
Stary 2015-06-04, 22:03   #1935
Charmain
Zakorzenienie

Cytat:
Mam problem z rezerawcją hostelu. Mianowicie podałam numer karty i tak dalej, jednak jak sie okazało w mailu który dostałam już po rezerwacji online musiała to być karta kredytowa, a nie była. Myślałam, że skoro nie będą z niej ściągać kasy to moze byc zwykła (totalnie się na tym nie znam)miało to służyć do zabezpieczenia chyba właśnie gdy sie ktos nie pojawi to ściągają taką niby "karę" za pierwszą noc. Odpisali mi, że mam się skontaktować z bankiem i tak dalej, jakiś automatyczny mail zapewne. Napisałam im co mam zrobić, ale odpowiedzi póki co nie dostałam. I teraz moje pytanie brzmi, czy w jakiś sposób mogą mi ściągnąc jakąś karę za anulowanie rezerwacji? Mają numer mojej karty, ale zwykłej, więc nie wiem co mam począć. Chciałam od nowa rezerwować, już z kartą kredytową (znajomego).
[/QUOTE]

edit: zle doczytalam

Edytowane przez Charmain
Czas edycji: 2015-06-04 o 22:05
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-04, 23:11   #1936
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuki9 Pokaż wiadomość
Wosk rozpuszcza tłuszcz czyli czyść oliwka do ciala/wlosow albo olejem kuchennym. Moze sie uda.

Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka. Przepraszam za ewentualne błędy.
Dziekuje spróbuję

Robie male przyjęcie urodzinowe na 5-6 osob. Będziemy pic drinki z i chciałam do tego jakieś jedzonko. Myślałam nad palkami z kurczaka z piekarnika ale co jeszcze moge?

Stary 2015-06-04, 23:58   #1937
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Dziekuje spróbuję

Robie male przyjęcie urodzinowe na 5-6 osob. Będziemy pic drinki z i chciałam do tego jakieś jedzonko. Myślałam nad palkami z kurczaka z piekarnika ale co jeszcze moge?
Dla mnie pałki są średnim pomysłem, bo trzeba je objadać wokół kości, a to nieeleganckie i łatwo się pobrudzić. Ja bym raczej podała sałatkę z kurczakiem (np. gyros), albo pierś z kurczaka w cieście francuskim, możesz ją przygotować wcześniej i tylko przy gościach upiec w piekarniku. Ale ja w ogóle mam tak, że pałek/skrzydełek czy udek nie jadam, bo nie cierpię kości, chrząstek i ścięgien, mam odruch wymiotny, a już jak widzę jak inni objadają i odkładają takie to nic nie muszę jeść do końca imprezy

Edytowane przez 201605300922
Czas edycji: 2015-06-05 o 00:00
Stary 2015-06-05, 00:08   #1938
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Dla mnie pałki są średnim pomysłem, bo trzeba je objadać wokół kości, a to nieeleganckie i łatwo się pobrudzić. Ja bym raczej podała sałatkę z kurczakiem (np. gyros), albo pierś z kurczaka w cieście francuskim, możesz ją przygotować wcześniej i tylko przy gościach upiec w piekarniku. Ale ja w ogóle mam tak, że pałek/skrzydełek czy udek nie jadam, bo nie cierpię kości, chrząstek i ścięgien, mam odruch wymiotny, a już jak widzę jak inni objadają i odkładają takie to nic nie muszę jeść do końca imprezy
Hehe no w sumie nie pomyslalam... masz rację to palki odpadaja. W takim razie jaka przekąskę moge jeszcze oprócz sałatki?
Co u Was sprawdza sie na imprezie?

Stary 2015-06-05, 00:14   #1939
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehe no w sumie nie pomyslalam... masz rację to palki odpadaja. W takim razie jaka przekąskę moge jeszcze oprócz sałatki?
kiełbaski w cieście francuskim
albo takie ślimaczki z ciasta francuskiego z sosem bolońskim
może jakieś minipizze
koreczki, kanapeczki

ogólnie wszystko, co łatwo zjeść "na raz"
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 00:18   #1940
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
U mnie się sprawdzają takie bułeczki z ciasta francuskiego, do środka daję 1/3 parówki (ale możesz też dać plasterek szynki), pomidora suszonego i słupek fety, posypuję ziołami. Na zimno też są smaczne. Druga wersja, ale ona jest dobra raczej na ciepło, bo ser się ciągnie - łyżeczka musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy), plaster mozzarelli, 1/3 parówki lub plasterek szynki), wychodzi coś a la rollsy z Pizzy Hut. Do tego coś na słodko, po linii najmniejszego oporu - gotowe spody do kruchych babeczek, krem karpatka i dekorujesz truskawkami/winogronami/innymi owocami.
Stary 2015-06-05, 00:24   #1941
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
kiełbaski w cieście francuskim
albo takie ślimaczki z ciasta francuskiego z sosem bolońskim
może jakieś minipizze
koreczki, kanapeczki

ogólnie wszystko, co łatwo zjeść "na raz"

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
U mnie się sprawdzają takie bułeczki z ciasta francuskiego, do środka daję 1/3 parówki (ale możesz też dać plasterek szynki), pomidora suszonego i słupek fety, posypuję ziołami. Na zimno też są smaczne. Druga wersja, ale ona jest dobra raczej na ciepło, bo ser się ciągnie - łyżeczka musztardy francuskiej (takiej z całymi ziarnami gorczycy), plaster mozzarelli, 1/3 parówki lub plasterek szynki), wychodzi coś a la rollsy z Pizzy Hut. Do tego coś na słodko, po linii najmniejszego oporu - gotowe spody do kruchych babeczek, krem karpatka i dekorujesz truskawkami/winogronami/innymi owocami.
Dzieki

Chyba właśnie zrobie tak jak mówicie. Cos z ciastem francuskim i juz. Jeszcze moze brushiette :p i jakas salatke

A te spody do ciasteczek to gdzie to kupic?

Stary 2015-06-05, 00:26   #1942
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Dzieki

Chyba właśnie zrobie tak jak mówicie. Cos z ciastem francuskim i juz. Jeszcze moze brushiette :p i jakas salatke

A te spody do ciasteczek to gdzie to kupic?
Ja kupowałam w cukierni, ale w Tesco też są, w większych supermarketach pewnie także
Stary 2015-06-05, 00:36   #1943
Olushka
Zakorzenienie

1. Czy studia wliczaja się w emeryturę?
2. Czy jeśli macie umówiona rozmowę w sprawie pracy, a w międzyczasie zrezygnujecie lub dostaniecie inna, to powiadamiacie rekrutera czy po prostu nie przychodzicie na spotkanie?

redukcja od 05.2023
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58
Olushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 00:46   #1944
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Olushka Pokaż wiadomość
2. Czy jeśli macie umówiona rozmowę w sprawie pracy, a w międzyczasie zrezygnujecie lub dostaniecie inna, to powiadamiacie rekrutera czy po prostu nie przychodzicie na spotkanie?
Takie coś znalazłam:

Czy okres studiów jest wliczany do emerytury?
 Staże i praktyki studenckie mogą być wliczane do emerytury pod warunkiem, że była podpisana umowa o pracę z pracodawcą i z tego tytułu opłacano składki na ubezpieczenia społeczne.
 Natomiast okres samej nauki w szkole wyższej uwzględnia się jako okres nieskładkowy (wskaźnik 0,7 proc. - okres studiów mnoży się przez taki wskaźnik określony w ustawie) pod warunkiem ukończenia jej w wymiarze przewidzianym programem studiów (wystarczy absolutorium). Nie ma znaczenia, czy nauka odbywała się w systemie dziennym, zaocznym czy wieczorowym. Jeśli jednak okres studiów pokrywa się z okresem zatrudnienia, ZUS uwzględni okres ubezpieczenia z tytułu zatrudnienia, jako korzystniejszy (wskaźnik 1,3 proc.).
 Także okresy studiów doktoranckich i aspirantury naukowej, w wymiarze określonym w decyzji o ich utworzeniu, jak również okresy asystenckich studiów przygotowawczych, zostały uznane za okresy nieskładkowe, a w związku z tym są uwzględniane przy ustalaniu stażu ubezpieczeniowego wymaganego do uzyskania prawa do emerytury lub renty i przy obliczaniu wysokości tych świadczeń.
 Staże i praktyki studenckie za granicą mogą być zaliczone przy ustalaniu prawa do renty lub emerytury, pod warunkiem, że była podpisana umowa z pracodawcą oraz jeżeli w okresie pracy za granicą były opłacane składki na ubezpieczenia społeczne w Polsce, jak również okresy ubezpieczenia za granicą, jeżeli tak stanowią umowy międzynarodowe.

Czytaj więcej: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/755517,czy-nauka-zawodu-oraz-czas-studiow-sa-wliczane-do-emerytury-poradnik-dz,id,t.html
Stary 2015-06-05, 01:06   #1945
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Dziekuje spróbuję

Może jakaś tarta na gotowym cieście francuskim? Nie trzeba się wtedy narobić z pojedynczymi porcjami...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 04:42   #1946
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Dziekuje spróbuję

Tortellinki- hit każdej imprezy

Smarujesz placki tortilli serkiem smietankowym ze szczypiorkiem, kladziesz salate lodowa, kawalki papryki i pomidora, ser zolty, następnie zwijasz w rulon jak nalesnik i krosz na kawalki, przebijasz wykalaczka. Do tego sos czosnkowy do maczania. Pycha

Ewentualnie jeszcze koreczki, kawałki kabanosow itp. To zawsze schodzi

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2015-06-05 o 08:00
Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 08:27   #1947
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
ja bym poinformowała, choćby mailowo

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-05, 08:32   #1948
juli_jka
now or never

Cytat:
1. studia wliczają się do stazu pracy. ważna w momencie wyliczania urlopu. studia to jak 8 lat pracy.
2. tak. choćby sms z grzeczności. nigdy nie wiesz czy kiedyś znów nie będzie cie rekrutować. a dodatkowo wiesz, człowiek siedzi i czeka na ciebie, więc tak kulturalnie byłoby dac znać
Stary 2015-06-05, 08:48   #1949
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Może jakaś tarta na gotowym cieście francuskim? Nie trzeba się wtedy narobić z pojedynczymi porcjami...
Dzieki ale raczej zrobię coś z ciasta francuskiego

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Tortellinki- hit każdej imprezy

Smarujesz placki tortilli serkiem smietankowym ze szczypiorkiem, kladziesz salate lodowa, kawalki papryki i pomidora, ser zolty, następnie zwijasz w rulon jak nalesnik i krosz na kawalki, przebijasz wykalaczka. Do tego sos czosnkowy do maczania. Pycha

Ewentualnie jeszcze koreczki, kawałki kabanosow itp. To zawsze schodzi
A te placki to na zimno? I tylko serek i salata? A moze byc salata maslowa? Bo mam jej duzo z ogródka

Dziewczyny a jakis przepis na salatke z kurczakiem? Tylko nie gyros bo robie zawsze :p

Stary 2015-06-05, 09:01   #1950
Nikaaa152
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki ale raczej zrobię coś z ciasta francuskiego

A te placki to na zimno? I tylko serek i salata? A moze byc salata maslowa? Bo mam jej duzo z ogródka

Dziewczyny a jakis przepis na salatke z kurczakiem? Tylko nie gyros bo robie zawsze :p
Moim znajomym bardzo smakuje taka: papryka, ogórek (może być zielony albo korniszon), kukurydza, kurczak, pokruszony makaron z zupek chińskich. To wszystko mieszasz z sosem jogurtowo-majonezowym i przyprawiasz według uznania
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości