|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Niechęć do aborcji IMHO wcale nie jest umotywowana tylko religijnie. Są osoby, które deklarują się jako katolików, a nie mają nic przeciw legalizacji i refundacji, są osoby wręcz antyklerykalne, które prawa do aborcji nie popierą. |
|
|
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ponad innymi religiami lub brakiem religii. A w przypadku zakazu aborcji bierze górę opcja wyznaniowa. Jest takie ładne powiedzenie: nie chcesz małżeństw gejów - nie zawieraj ich, nie chcesz religii - nie chodź do kościoła, nie posylaj tam dzieci, nie chcesz aborcji - nie rób jej. Czy tylko ja widzę w tym zdaniu jak oczywista jest przewaga KK jeśli odniosę to zdanie do rzeczywistości w pl? no i finalnie, prawda jest taka ze KK doskonale zdaje sobie sprawę ze jego nauczanie jest nieskuteczne i odstające od nowoczesnego rozumienia praw i jeśli aborcja byłaby mozliwa katoliczki pomimo wyznania tłumnie chodziłyby na zabiegi. KK nie boi się grzechu w narodzie ale utraty władzy i wpływów. I utraty kasy. |
|
|
|
|
#2853 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Cytat:
A jednak muszę... |
||
|
|
|
#2854 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
KK jest zakręcony na punkcie seksualności, to fakt. Ma (za) duży wpływ na politykę - też prawda. Ale nie ma monopolu na bycie przeciwnikiem aborcji czy małżeństw jednopłciowych. Cytat:
To się nazywa ochrona zdrowia i polityka prorodzinna (bardzo skromna, to fakt). W pewnym sensie to jest inwestycja, ktoś na nasze emerytury musi pracować. |
||
|
|
|
#2855 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2856 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A znam ludzi, którzy się wyrwali z totalnej patologii, więc widać nie zawsze to takie stracone pieniądze. Myślę też, że trudno mówić o refundacji aborcji, bez refundacji antykoncepcji. Niestety, obawiam się, że w przypadku marginesu to też niewiele by dało, ale może się mylę. |
|
|
|
|
#2857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie ma zgody co do tego kiedy człowiek zaczyna być człowiekiem i czyje prawo do życia jest ważniejsze - kobiet czy zarodków. A prawo mówi o ochronie życia od poczęcia. Ale to życie nie jest takie samo jak życie dorosłego osobnika i nie powinno być równoprawne. A dodatkowo wszystko odbywa się w ciele dorosłego osobnika, który nagle swoim ciałem i wolą nie może dysponować. Skoro zarodek jest równoprawny z kobiecym życiem niech żyje sam. Ale nie może. Czyli nie jest taki sam. Ot cała logika. On się nawet do budżetu nie dokłada
|
|
|
|
|
#2858 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ustawodawsto musi brac pod uwage wszystkich obywateli, rowniez tych o skrajnych pogladach. I jedyne co moze , to ustalic kompromis i nic ponadto. Kompromis zaden nigdy nie bedzie satysfakcjonujacy dla wszystkich ze stron, szczegolnie tych skrajnych, bo to po prostu logicznie niemozliwe. Czego Was uczona na WOSie czy historii przynjamniej? Ja osobiscie mam ogromne poklady empatii dla zarowno tych wzystkich skrajnosci, jak i calej reszty,ale to nie zmienia faktu, ze przy ustawodawstwie trzeba uzywac rozumu ostatecznie, bo inaczej najnormalniej w swiecie panstwo sie rozpada i tyle. Do samozaglady oczywistej nikt swiadomie dazyl nie bedzie. No, nie ten kraj, pomimo wszystko. Nie mowie,ze walczyc nie trzeba, bo trzeba,ale z zachowaniem rozsadku, takze poprzedzonym zwykla empatia i asertywnoscia. Edytowane przez berenka Czas edycji: 2015-06-05 o 15:57 |
|
|
|
|
#2859 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast to, co jest a nie jest humanitarne - dla wielu osób aborcja nie jest humanitarna, po prostu. Tak samo, jak np. dla wielu osób niehumanitarny jest ubój i hodowla zwierząt i nie ma to wiele wspólnego z wyznawaną religią. Fakt jest taki, że mamy demokrację. I jak na razie nie ma specjalnego społecznego ciśnienia na ruszenie kompromisu aborcyjnego. Znalazłam taki sondaż sprzed kilku lat: http://wyborcza.pl/1,76842,8131401,P...o_aborcji.html http://www.niedziela.pl/artykul/3452...ji-Sondaz-CBOS i jak widać, generalnie kompromis w tej kwestii większości respondentów odpowiada i nie czują potrzeby zmian w żadną ze stron. |
|
|
|
|
#2860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie - gdyby aborcja była dozwolona, ale nie finansowana z budżetu państwa, zapewne sporo osób by jej dokonywało z własnej kieszeni, jedynie część osób nie miałaby z czego za nią zapłacić, podejrzewam, że większość dałaby radę zebrać pieniądze, bo to nie jest kwota 100 tysięcy. Podejrzewam, że za to gdyby aborcja była refundowana, to dużo więcej kasy poszłoby na tą aborcję niż na utrzymywanie dzieci tych matek, które nie miały jak jej dokonać. Skoro ktoś jest taki biedny, to przecież, po co ma wydawać na prezerwatywy i inne tego typu środki, skoro może mieć aborcję za darmo? Podejrzewam, że wśród tych najuboższych byłoby pełno ludzi, którzy takimi kategoriami by się kierowali. |
|
|
|
|
#2861 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to organizowane oczywiście przez środowisko katolickie. |
|
|
|
|
#2862 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2863 |
|
Raczkowanie
|
I uważasz, że na płacenie na dzieci z kilku takich rodzin, które chciały ale nie mogły z powodów finansowych dokonać aborcji (bo w niektórych takich rodzinach matki nawet nie chcą tej aborcji dokonywać) pójdzie więcej kasy niż na refundowanie aborcji dla wszystkich, którzy będą jej chcieli? No raczej wątpię...
|
|
|
|
#2864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sądzę, że KK, a konkretnie jego skrajnej części, która może jest nagłośniejsza, ale niekoniecznie najbardziej liczna, nie zależy na realnych zmianach, tylko na utrzymaniu "syndromu oblężonej twierdzy". Reszcie zależy na utrzymaniu status quo. Zbierane jest, może nawet i dozbierają, ale mam nadzieję, że to margines. Jak widać z tego sondażu, który wrzuciłam, raczej nie mają większych szans na ruszenie obecnego statusu. |
|
|
|
|
#2865 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ustawodawca nie moze sobie pozwolic na myslenie waskotorowe, ani tylko wedlug jednej grupy, poniewaz panstwo sklada sie z wiecej niz jednej grupy. To,co ustawodawca musi, to myslec o interesach kazdej grupy jednoczesnie, czyli jedynie ustalic kompromis, ktory musi byc akceptowany przez kazda z nich, co nie oznacza,ze kazda z nich w rownym stopniu zadowoli, bo oczywiscie,ze nie, bo po prostu logicznie jest to nierealne, chociaz jest oparte jak najbardziej tez o empatie w kazdym kierunku. |
|
|
|
|
#2866 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Z każdym rokiem Ministerstwo Zdrowia skraca listę leków i zabiegów refundowanych, a Wy ją wydłużyć chcecie
Fajnie by było, tylko niestety do tego jest potrzebne wywrócenie całego systemu do góry nogami, a już najlepiej wywalenie obecnego do kosza i stworzenie nowego. Tylko pytanie kiedy się urodzi ten, który na naszą służbę zdrowia i wymagania pacjentów, że o ich zarobkach i podatkach nie wspomnę, znajdzie sposób. Nie ma sensu dyskusja o refundacji aborcji, to jest po prostu nie do zrealizowania w dzisiejszych czasach. Nawet z refundacją antykoncepcji jest ciężko...
|
|
#2867 |
|
Konto usunięte
|
Co to znaczy "bo ktoś nie uważał"? No nie wiem, wg mnie jak było jakiekolwiek zabezpieczenie (gumki, npr, tabletki, globulki) to znaczy ze ktoś uważał, nie chciał w ciążę zajść. Mam wrażenie, że dla niektórych z was najlepszą metodą antykoncepcji byłaby szklanka wody zamiast, aż do czasu, gdy nie będzie się chciało mieć dziecka
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
#2868 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do aborcji jeszcze - ja mam w sumie dwie obawy związane z jej legalizacją: 1. że niektórzy ludzie zaczną traktować temat antykoncepcji jeszcze bardziej nieodpowiedzialnie, niż do tej pory 2. że częściej będzie wstępował nacisk na matki, które do aborcji przekonane nie są. Bo czym innym dla mnie jest świadoma decyzja kobiety, a czym innym uleganie dobrym radom rodziny/partnera czy strach przed tym, co ludzie powiedzą albo utratą pracy. Już teraz, nawet tutaj na wizażu, często spotykam się z oceną, że jak ktoś mógł w takich warunkach zdecydować sie na dziecko/nie zabezpieczyć się należycie. Boję się, że po zalegalizowaniu aborcji tendencja do wchodzenia z butami w cudze życie tylko się pogłębi, bo do "dlaczego się puszczała" i "a czemu się nie zabezpieczyła" dojdzie jeszcze "przecież mogła usunąć". Nie wiem, czy ktokolwiek tutaj rozumie, co mam na myśli. Po prostu jestem zdania, aborcja "z przyczyn społecznych", to jest dla mnie w pewnym sensie podporządkowaniem się tym społecznym mechanizmom, który piętnuje te kobiety za ich "rozwiązłość" i "brak rozsądku". Przypominam, że mówię tu cały czas o kobietach, które chciałyby urodzić. Innymi słowy - jeśli chcemy faktycznie prawa do wyboru, to równocześnie powinniśmy się starać, żeby ten wybór był rzeczywiście realny. I to może nawet bardziej, niż fanatyczni pro-lajfowcy, oni otwarcie mówią, że bardziej ich interesuje życie poczęte, niż to, co się stanie po porodzie. A jeśli chcemy, żeby kobiety miały realny wybór, należy im stworzyć taką sytuację, żeby nie był to wybór między aborcją, a ostracyzmem społecznym i zostaniem na lodzie bez środków na utrzymanie siebie i dziecka. A do tego jeszcze daleka droga... |
|
|
|
|
#2869 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dr Kanwaljeet Anand, lekarz pediatra z amerykańskiego Uniwesytetu Arkansas, stwierdził że 20-tygodniowy płód poddawany aborcji odczuwa silny, rozdzierający ból (severe and excruciating pain). Dr Anand był przesłuchiwany jako ekspert w sprawie o uznanie za obowiązujący rządowy zakaz aborcji przy częściowym porodzie. stwierdził, że dzieci w 20-tym tygodniu życia płodowego są zdolne do odczuwania bodźców i doświadczają silnych cierpień podczas aborcji, bez względu na jej metodę. Dr Anand przedstawił sądowi dane potwierdzające zeznania: pomiary akcji serca, przepływu krwi i poziom hormonów dziecka wskazują na odczuwanie silnego bólu. za: "The Guardian" - 07.04.2004 r. A to wypowiedź co do czucia przez dziecko bólu. dr. hab. nauk medycyny.Według opinii dr. Ananda, którego uważam za autorytet w tej dziedzinie, od 20. tygodnia ciąży. Na podstawie tej wiedzy wprowadzono zmiany legislacyjne w USA.– Nawet gdybyśmy całkowicie znieczulili matkę i dziecko, aborcja pozostanie złem moralnym, ponieważ jest zabiciem niewinnego człowieka. Dlatego uważam, że spekulacje na temat bólu mają znaczenie drugorzędne i wiodą na manowce. To tak jakbyśmy zastanawiali się nad optymalną – bezbolesną metodą kary śmierci: gilotyna, stryczek, komora gazowa, a może letalny zastrzyk? Co jest bardziej „humanitarne"? Jeżeli przyjmiemy taką płaszczyznę dyskusji, to niechybnie dojdziemy do wniosku, że najbardziej bezbolesne dla zabijanego dziecka byłoby wstrzyknięcie potasu do żyły pępowinowej. Ale czy to nie przypominałoby dyskusji esesmanów w Oświęcimiu? Mimo że nie wiemy na pewno, czy 13-tygodniowe dziecko prenatalne odczuwa ból, mając tylko wiedzę o strukturach nerwowych, to jednak lepiej, jeżeli przyjmiemy, że ten bodziec „odczuwa", chociaż trudno przypuszczać, by na tym etapie rozwoju miało tego świadomość. Noworodek pewnie też nie posiada takiej świadomości, a jednak przysługuje mu prawo do znieczulenia. W hospicjum tak właśnie postępujemy wobec dzieci, z którymi nie możemy się porozumieć: podajemy lek przeciwbólowy i obserwujemy reakcję dziecka. Jeżeli po podaniu leku dziecko uspokaja się, wnioskujemy, że wcześniej reagowało z powodu bólu ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- A to z innego portalu: Już w 7 tygodniu życia dziecka, reaguje ono całym ciałem na dotyk skóry w okolicach warg, natomiast w tygodniu 9 odczuwa ono ból reagując na niego jak człowiek dorosły â stara się odsunąć od jego źródła, gwałtownie porusza rękami i nogami, na jego twarzy pojawia się grymas. W okresie prenatalnym, wszystkie zmysły dziecka są już aktywne: słuc |
|
|
|
|
#2870 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2871 |
|
Raczkowanie
|
A to z jeszcze innej strony.
TydzieĂą 9. Dziecko odczuwa ból juÂż niemal ca³š powierzchniš ciaÂła. Reaguje na ból jak dorosÂły czÂłowiek â odsuwa siĂŞ od ŸródÂła bólu, przesuwa w tyÂł, gwaÂłtownie rusza rĂŞkami i nogami, wykrzywia twarz. TydzieĂą 10. DziaÂłajš wszystkie |
|
|
|
#2872 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2873 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2874 |
|
Raczkowanie
|
bo zarodek to też jest żywym człowiekiem, a nie ciałem matki nie jest nawet z nią połączony i ma swoje własne DNA które decyduje o wszystkich jego cechach fizycznych i psychicznych, tyle że zupełnie niewyględnym, prawie niewidocznym.
|
|
|
|
#2875 |
|
Konto usunięte
|
O ludu. Nie wierze. Zywym czlowiekiem stajemy sie w chwili narodzin. DNA o tym nie decyduje, dziewczyny chyba juz pisaly, ze nie tylko czlowiek ma wlasne DNA.
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-06-05 o 17:03 |
|
|
|
#2876 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż, ja ślimaka na drodze staram się oszczędzić, jeśli tylko mogę, więc tym bardziej rozumiem etyczny problem aborcji. |
|
|
|
|
#2877 |
|
Zadomowienie
|
Czy Wy sobie zdajecie sprawe z tego jak mocno mielibysmy przerabane, jakby Ci ludzie od ustawodawstwa wpadli na pomysl,aby jedna skrajna grupa nagle miala zmienic o 180 stopni poglady ze swoich na druga skrajna grupe (czyli to,co sie tu od pierwszej strony wyrabia)?
|
|
|
|
#2878 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2879 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skad pomysl, ze ja (skoro cytujesz moja wypowiedz i dodajesz takie zdanie, to wydaje mi sie, ze pijesz do mnie) mialabym traktowac zwierzeta jako gorsze byty? Jest wrecz przeciwnie. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-06-05 o 17:24 |
|
|
|
|
#2880 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

Fajnie by było, tylko niestety do tego jest potrzebne wywrócenie całego systemu do góry nogami, a już najlepiej wywalenie obecnego do kosza i stworzenie nowego. Tylko pytanie kiedy się urodzi ten, który na naszą służbę zdrowia i wymagania pacjentów, że o ich zarobkach i podatkach nie wspomnę, znajdzie sposób.