|
|
#211 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
One nie, jak napisała.
Ja jestem uprzejma i się o nie troszczę
|
|
|
|
|
#212 |
|
Konto usunięte
|
A gdzie mam szukać takich zasad? Z chęcią poczytam, żebym wiedziała ile wczesniej muszę organizować sobie dodatkowa prace przed czyimś weselem.
|
|
|
|
|
#213 |
|
Raczkowanie
|
ja również wyznaję zasadę- nie stać mnie na wesele, nie robię wesela i proste. a nie, bo od zawsze marzyłam o weselu na 150 osób, białej sukni, ale nie mam kasy, więc zrobię wselicho i będę oczekiwać, że goście zapłacą.
Moja znajoma za dom weselny miała zapłacic w dniu ślubu z kopert właśnie. Opowiadała mi jak to się z mężusiem napocili w samochodzie na trasie kościół - dom weselny, żeby uzbierać właściwą kwotę i ledwo starczyło. Jak mi to opowiadała, myślałam, że padnę... Pytam się to po co robić tak duże wesele.. po co w ogóle robić.. a potem obgadywać, że brat(4osobowa rodzina) dał tylko 300zł. a mógł przecież uzbierać, przecież miał czas. albo pytam się dalszych znajomych, które teraz wychodzą za mąż, ile powinno się dawać do koperty. Wszystkie jak jedna 500zł/2os.... o matko kochana. impreza na jedną noc... Jedna od brata 1500zł dostała w kopercie, to teraz sama mu daje 1500 do koperty i zarzyna męża za granicą, bo tak trzeba. Czy to ma sens? pytam się? ![]() Nigdy nie zorganizowałabym wesela, szkoda byłoby mi kasy i tej nerwówy wokół tego... a tak takich problemów nie mam i na szczęście póki co żadnych zaproszeń na weselicha... |
|
|
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
dlatego też jak kiedyś będzie mi dane wyjść za mąż postaram się żeby przyszli tylko najbliżsi a nie 200 osób - wesele jest dla państwa młodych i to ma być ich dzień, a nie coś w stylu nie minęło zbyt wiele lat, a mamusia i tatuś wydają cię w świat
![]() a motyw talerzykowego jest niesmaczny |
|
|
|
|
#215 |
|
damn good coffee
|
Też chętnie poczytam. Bo mam wrażenie że Blue cat sama je sobie wymyśliła na potrzeby wątku i tłumaczy to 'byciem milym'
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
poprawiłaś mu humor pracuję teraz na 3/4 etatu na umowie o zastępstwo ( rownie dobrze mogłabym czekać na przelew od tatusia) opłacam sobie studia zaoczne magister i dorzucam 300 zł do budżetu rodzinnego, opłacam samochód.... durna .... a na takiej "dniówce" dorywczej zarabiam sobie 200 zł ( odkładam na talerzyk a reszta idzie na przyjemności ) I na wesele będę sobie zbierać sama, bo od sierpnia przez następne 25 lat będę tam gdzie zawsze chciałam służyć i będę dobrze zarabiać - więc z tym brakiem ambicji i powodów do dumy to nie do mnie... a o finansowanie mojego wesela się nie martw.ALE PRZECIEŻ MOGŁABYM SIĄŚĆ I PŁAKAĆ ŻE MAM TYLKO 100 ZŁ BO JESTEM BIEDNĄ STUDENTKĄ I NIE MAM Z CZEGO TO DAM TYLKO 100 I NIECH SIĘ PM CIESZY przewija się tutaj tekst " jak para młoda wymyśla talerzyki po 200 zł to niech płacą, zgoda ale czy nie jest tak że jak jest "biedniej" na stołach to zaraz PM jest obgadywana
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-06-05 o 15:20 |
|
|
|
|
|
#217 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Komedia, buractwo w czystej postaci. Ta polska "kultura weselna" to jakis ewenement na skale swiatowa... Jak czasem zabladze na forum slubne tu na wizazu, to po prostu mozg mi kisnie. Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2015-06-05 o 15:02 Powód: cytat |
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Jako matka dzieciom mam szczera nadzieje, ze albo wezma z kims slub na wyjezdzie albo sami sobie go zorganizuja i sfinansuja
Przede wszytskim zorganizuja, bo przeca to mozna w wariacje wpasc jak czlowiek spojrzy jak to wyglada. ![]() A byc gosciem na weselu to tez przerabane, najpierw trzeba wyliczyc ile wynosi talerzykowe , potem ewentualnie dorobic i dac koperte a i tak nie wiadomo czy nam dupek nie obrobia.
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa, że przykrość na własnym, bo człowiek cieszy się z obecności bliskich, a C się naczytają idiotyzmów i wola odmówić, niż przyjść z niczym
|
|
|
|
|
|
#220 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
![]() na szczescie obie sie w tym temacie zgadzamy xd
|
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#222 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#223 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
300 dajesz mamie i uważasz się za króla czy co, to jest nic, to jest dycha dziennie kobieto, za to ani za 1,1 się nie wyzywi, nie utrzyma, nie utrzyma auta i nie opłaci studiów, no chyba, że w simsach, bo nie wiem. ![]() Pochwal się co robisz za 2 stówy dniówki dziennie, idąc Twoim tokiem rozumowania najniższa krajowa za etat powinna wynosić 4x5x200=4 tyś. Netto. ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
Bo wiesz Twoja opcja spieprzenia z kraju do jakiegoś Twojego Eldorado jako forma zaradności też nikogo nie interesuje.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-06-05 o 15:27 |
||||
|
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
Zawsze można jechać zagranico na wakacje do pracy żeby zarobic na talerz na weselu kuzynki Andżeli
Sawuarwiwr to drogi interes, nie ma ze boli |
|
|
|
|
#225 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- btw a to określenie talerzyk jest równie upiorne jak cały koncept. Talerzyk, a może krzesełeczko, kieliszeczek, parkiecik i lampionik.
|
|
|
|
|
|
#226 |
|
Rozeznanie
|
Hulaj odstosunkuj się ode mnie powiem Ci tak po prostu, bo mnie irytujesz.
Napisałam, że danie mało to chamstwo wobec młodej pary, skoro kogoś stać. Nie wszystkim wypadają jedynki, nie wszyscy łamią nogi, część po prostu daje 200 zł na odp.dol się równocześnie krytkując wesele Po drugie widzę, że coraz więcej mamy egoistów " bo ja bo ja" ale komuś dać coś więcej od siebie to już nieeee. Po trzecie dorabiam sobie bo CHCĘ dać im jak najlepszy prezent, nie wypruwam sobie żył Po czwarte na swój ślub zarobię SAMA po piąte jak na 23 latkę radzę sobie CAŁKIEM nieźle, patrząc na moich znajomych którzy nie pracują, albo koleżanki będące bez wykształcenia, upaprane w pieluchach na czyjejś łasce. Dokładam się tyle ile uważam za stosowne, bo po pracy pomagam w utrzymaniu domu, opiece nad niepełnosprawną siostrą ( mama nie płaci za opiekunkę wtedy ) co Ty wiesz o życiu, o tym co robię a czego nie, a i jedzenie kupuję sobie SAMA, bo jestem na diecie, do domu jak kupuję coś ze środków czystośći to też nie każę sobie oddawać. A jak Cię to tak bardzo interesuje i nie możesz przestać myśleć o tym gdzie można znaleźć dorywczą pracę za 200 zł dniówki to Ci współczuję że nie jesteś na tyle obrotna, że takiej fuchy sobie nie możesz znaleźć. tańczę na rurze - zadowolona ? hahahaha A tak serio jest coś takiego jak bycie zaufanym pracownikiem i wpadasz na zleceniówkę na kilka - kilkanaście godzin robisz porządki w fakturach, listach płac itd. ogarniasz rezerwacje/ przyjęcia a jak trzeba to stajesz za barem. Można, można. Trzeba chcieć a nie szukać całe życie WYMÓWEK Ps. czytaj ze zrozumieniem, bo kiepsko Ci idzie. będę odbywać " służbę" nie "pracować" te dwa pojęcia się różnią. Mówiąc łopatologicznie służby mundurowe. Widzę że kogoś boli to, że ktoś jest taki, że chce dać coś od siebie. Inni zaś za wszelką cenę chcą usprawiedliwić swoje "zlewkowe" podejście. ps. no popatrz, właśnie to wesele na które ide opłaca sobie sama para młoda, oboje pracują i sobie uzbierali. Nie wiem czy wszyscy Polacy wierzą w to że KAŻDY pracuje za minimalną krajową przez całe życie?
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-06-05 o 15:40 |
|
|
|
|
#227 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Już abstrahując od tematu wątku to naprawdę niewiele ludzi ma opcje dorobienia 500 zł jak tylko im się zechce
|
|
#228 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
No może i lajcik, takich co próbują sprzedawać piasek na pustyni też w przyrodzie nie brakuje. Mnie Twoje myslenie nie szokuje, i skądś się potem emeryci zaciągający pożyczki na tablet dla wnusia żeby wnuś bardziej kochał albo bo to komunia i nie można nie; biorą. Ale jak się za młodu wyznaje tradycję, że jak sa lata chude to nalezy stanąc na rzęsach a się pokazać to potem trudno tego myślenia może być się odzwyczaić, co by powiedziała Irena albo Andżelika, że to wstyd. ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Aż dziw bierze, że ludzie wolą żyć od 1 do 1 niż iśc i dorabiać, co tam koperty, na zycie, jak dorabianie tylko lezy i czeka aż jaśnie hrabia raczy się schylić.
|
|||
|
|
|
|
#229 |
|
Rozeznanie
|
tak, jesteś leniwa.
teraz jest mnóstwo ogłoszeń o kelnerowaniu na weselach, ogródkach piwnych, udzielaniu korepetycji do poprawek, sprzątaniu, bawieniu dzieci, stoiska z pamiątkami, prace BIUROWE na zastępstwo bo sezon urlopów się zaczyna. Jak to jest, że jedni mają tą pracę, a inni tylko biadolą że nie mogą jej znaleźć.
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-06-05 o 15:45 |
|
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Ależ to g*wniane podejście.
Byle hajsem trzepnąć, żeby wszyscy wiedzieli, jak się dostatnio żyje. A poproś ludzi w zaproszeniu o upominek, wino, albo książkę, to NIKT się nie wysili, żeby dowiedzieć się o gust młodych, co czytają, jakie piją, poszperać po sklepach żeby wręczyć coś wyjątkowego, nawet za grosze. NIKT. Bo jak dam książkę z dedykacją od serca, to kamerzysta 'przecie' nie nagra, co innego jak grubą kopertę. Kupię w monopolowym pierwsze lepsze Carlo Rossi i włożę miesięczną pensję do koperty, a potem będę piać, jak mi na młodych zależało, bo taki prezent daję. Zero osobistego zaangażowania, zero fanztazji , zero realnego myślenia o kwestiach metafizycznych. Tylko hajs, hajs, hajs.
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-06-05 o 15:44 |
|
|
|
|
#231 |
|
Konto usunięte
|
My dajemy 200zl od osoby, bo tyle kosztuje krzesło. To jest dla wszystkich jasne, wlacznie z 20latkami. Natomiast jesli to nie jest bliska rodzina to z powodu cen nikt nie zaprasza znajomych na wesele , tylko do kosciola. Ale gdyby.mnie zaprosiła kolezanka to tez bym dala te 200, nie spotkałam się tak w zyciu z innym podejściem, wszyscy rozumieja, ze to koszt i jesli chca brac udzial we wspólnej zabawie to płacą, nikt nie idzie na zasadzie, ze koperta jest anonimowa, a mlodzi niech cierpią jak robia wesele na milion gości.
|
|
|
|
|
#232 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z drugiej strony, jesli nawet kogos stac a woli sobie lepszy ciuch lupic na wesele niz dac w koperte, to nadal nie widze gdzie tu chamstwo. Owszem, daje sie zwykle prezent ale przeciez nie wg wytycznych, ale wg tego ile mozemy i CHCEMY dac. Bez zarzynania sie dodtakowego Kojarzy mi sie to wszytsko z oblednymi zarobkami pilkarzy, gwiazd wszelkiego rodzaju, ktorzy ciagle podbijaja cene, bo sa naiwni co chca im tyle placic. No i tu tez, juz sie zaczyna "dobre wychowanie nakazuje zapozyczyc sie, dorobic itd ale w koperte trzeba wlozyc tyle i tyle". Generalnie swiat na glowe upada i to z 11 pietra.
|
|
|
#234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#235 | ||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
czy na stronach mieszkan utajnione nie sa.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdyby kazdy pracodawca tylko szukał jak komuś płacić 2 stówy dziennie za coś tam bo ktoś by chętnie dorobił to o ile nie jest to praca w IT mógłby szybko zbankrutować. ![]() Nawiasem mówiąc Twoj pracodawca za tych 3/4 zastępstwa za Ciebie nie płaci normalnie składek, bo masz status studenta, więc biorąc pod uwagę ile na Tobie tym samym oszczędza to raczej dajesz się wyzyskiwać. ![]() Wnioskuję tym samym, że w szalowej branży nie robisz, bo w szalowych branzach to się nie dają cykać już studenci. ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
Ale jesli miałabym dorabiać na kopertę to uważam, że lepiej te pieniądze wydać na coś bardziej pozytecznego, np. wymianę rozwalającego się łózka, kupienie części d auta, nową tapetę, wizytę u denstysty, a nie dansing w remizie. ![]() No tak bywa, piramida potrzeb, cekiny niekoniecznie na 1 miejscu.
|
||||||
|
|
|
|
#236 |
|
Konto usunięte
|
A wiecie, ze ten Typowy Janusz z memow, co to "Grażyna! Mietek ma lepsze auto, bieremy kredyt" byl policjantem?
Taka tam luzna uwaga. |
|
|
|
|
#237 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#238 |
|
Rozeznanie
|
Czyli dalej stawiasz siebie na pierwszym miejscu niż podarowanie ciut więcej osobom na ktorych powinno Ci zależeć.
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2015-06-05 o 15:53 |
|
|
|
|
#239 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#240 |
|
Konto usunięte
|
ten wątek przekroczył wszelkie granice xD
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- a tekst pt "koszty talerzykowego" po prostu robił mi dzięń xDDDDDDDDD |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:24.

poprawiłaś mu humor