|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Cytat:
No, ale skoro wtedy nie miałam, uzbierać też było ciężko, bo miałam właśnie nieprzewidziane wydatki, to dałam w kopertę jak pisałam koleżance 150 zł. Owszem, jest mi bliska, ale sama też generalnie zna moją sytuację, wiem, że dla niej nie ma problemu. Jej rodzice pomogli jej urządzić wystawne wesele w hotelu, drogie na prawie 200 osób - początkowo miało być nawet 300 osób, bo ona takie chciała, ale wiem, że nie dlatego, by się zwróciło, ale po prostu jej marzenie. Dlatego oprócz mnie było dużo jej znajomych, z którymi ona utrzymuje kontakty, bo ogólnie dużo ona ma znajomych, kolegów. Dlatego byli znajomi - oddzielny stół, rodzina oddzielne dwa stoły itp. No, ale znam jej podejście, a sama nie mogłam dać więcej, to co miałam zrobić? Jasne, nie mówiłam ile jej dam do koperty, ale jestem przekonana, że by zrozumiała. Naprawdę, nie powinnaś tak oceniać z góry. A do pracy dorywczej nie każdy ma jak pójść tak abstrahując. Dajmy na to dla przykładu matka z dziećmi (to już piszę ogólnie, nie o sobie, bo dzieci nie mam jeszcze). Nie każdy też będzie chciał sobie dorabiać, nie znaczy to, że młoda para jest dla niego mniej ważna. Wesele jest drogie, ale ludzie powinni robić je wtedy, gdy mogą, a nie np na kredyt. Wtedy tym bardziej oni sami sobie szkodą. A życie jest drogie i wiele ludzi mało zarabia, więc nie zawsze mogą włożyć sporo w kopertę, myślę, że powinno być to zrozumiałe. |
|
|
|
|
|
#242 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To na przykład. Jak dla mnie to przydaje się po prostu jakaś rownowaga. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-06-05 o 16:08 |
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest ciezka (ani lekka) choroba, to nie jest bieda, ktorej trzeba pomoc itd. To jest impreza, ktora robia panstwo mlodzi i ich rodzice. Od zarania dziejow dawalo sie prezenty z tej okazji, ale nie nalezalo wypruc sobie przy tym zyl, ani nikt nie wyliczal jak ma sie ta impreza mlodym zwrocic.Jesli ktos bliski naprawde potrzebuje kasy czy mojej pomocy,. to ja moge isc nawet i dorabiac, zeby pomoc. Ale my mowimy o weselu!
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2015-06-05 o 15:59 |
|
|
|
|
|
#244 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#245 |
|
Rozeznanie
|
na czarno? czy jest gdzieś napisane że pracuję na czarno?
normalnie przychodzę rano i dostaję umowę zlecenie z datą, kwotą, zakresem prac i numerem konta na które zostanie przelane wynagorodzenie i termin. jak ktoś nie umie zadbać o siebie
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tym, że wiadomo, są różne sytuacje i gdy mogłam dać 150 zł, to trudno, wiem, że talerzyk się nie zwrócił, ale już nic nie mogłam poradzić, nie było to ze sknerstwa, tylko po prostu taka sytuacja i dlatego. Nie oznacza to, że koleżanka jest dla mnie mniej ważna. O to mi chodzi o zrozumienie, że są różne sytuacje i że normalne, że się może za talerzyk nie zwrócić, ale nadal najważniejsza jest obecność jak ktoś jest dla nas bliski. Jakby bliska osoba nie miała pieniędzy, to wcale nie powiedziałabym, że to nic, że nie ma pieniędzy i by i tak przyszła na wesele z grzeczności, tylko powiedziałabym tak, bo naprawdę, bym tak myślała, chciałabym, żeby po prostu tak była, sytuacje życiowe są różne i obecność jej byłaby zdecydowanie najważniejsza
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszyscy juz pojeli ze jesteś zaradna a reszta to leniwe kupy, dotarło |
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś chce, może, to ok, ale tworzenie jakiegoś nacisku, że tak trzeba, powinno się jest według mnie bez sensu. Sytuacje są różne i nie każdy musi chcieć dorabiać akurat, mieć ochotę czy siły i nie świadczy to o tym, że państwo młodzi są dla tej osoby mniej ważni.
|
|
|
|
|
|
#249 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No chyba że masz dylemat czy na denstystę jemu czy sobie ale to się wtedy raczej wesel za 35 kafli nie urządza.
|
|
|
|
|
|
#250 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko musisz wcześniej przyjśc, żeby Cię do roboty wzięli, bo kolejki chętnych takie, że nigdy się nie udaje wszystkim dostać na taśme
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-06-05 o 16:13 |
|
|
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
Wizaz naprawde uczy. Wlasnie dowiedzialam sie, ze na wesele idzie sie m. in. po to, zeby oplacic parze mlodej wycieczke. Co ja czytam, ludzie drodzy
.
|
|
|
|
|
#253 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Masz więcej takich kwiatuszków czy to już finał Twoich pobożnych życzeń zza różowych okularów? ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe, a jak zapatrujecie się na kwestię, gdy goście z PL sa zaproszeni na wesele za granicą. Taka przyjemność czeka mnie w sierpniu, wesele w bardzo drogim jak na nasze zarobki kraju, a panna młoda nie życzy sobie żadnych prezentów (a już szczególnie kopert), ponieważ zdaje sobie sprawę, że to duży wydatek dla gości, którzy muszą dolecieć, zarezerwować jakiś hotel, pokój, hostel, etc.
Normalna postawa czy frajerstwo? |
|
|
|
|
#255 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
czy wkład własny na mieszkanie zbierać czy wspomagać leczenie chorego dziecka bliskiej mi osoby, to bym się mogła poświęcić. Ale żeby te pieniądze potem przeimprezować 'bo nie wypada dać mniej'? Zwyczajnie nie warto. Przyjaźń przyjaźnią, rodzina rodziną, ale ja tam bym nie oczekiwała, że ktoś będzie się tak przemęczał czy odejmował sobie od ust, żeby mi wesele sponsorować i z drugiej strony podobnie- nie zamierzam sie w to tak bardzo angażować. Cieszę się ślubem bliskich, ich szczęściem, będę się z nimi bawiła i świętowała, jeśli tego chcą, ale nie uznaję postawy zastaw się a postaw się.
Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2015-06-05 o 16:39 |
||
|
|
|
|
#256 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
|
|
|
|
#257 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#258 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Też mieszkam za granicą i nie wyobrażam sobie organizować tu ślubu, nie zapewniając moim gościom z Polski chociaż noclegu. |
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zadomowienie
|
Kolejny temat, który zamienił się w przepychankę słowną
A szkoda, bo niektóre początkowe posty były bardzo ciekawe i pokazywały racje różnych stron.
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
no jak czytam to się za głowę łapię, że wesele jest postrzegane jako okazja do podreporowanie sobie budżetu, także pytam, bo skoro ma "się zwrócić".
Edytowane przez Marbella85 Czas edycji: 2015-06-05 o 16:35 |
|
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#262 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
A Ty jak rozumiem świetnie zadbałaś o siebie?
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#263 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#264 |
|
zielony stworek
|
Normalnie w hotelu może
![]() My zapewnialiśmy noclegi dla połowy gości w pełni je opłacając (tutaj zdania na ślubnym też są podzielone), kazać komuś przyjechać z daleka i niech sobie jeszcze hotel funduje dla mnie jest śmieszne. |
|
|
|
|
#265 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#266 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Zakorzenienie
|
W Ikei krzesła są po 159 zł. Przepłacasz. Chociaż tapicerowane?
![]() Cytat:
|
|
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#269 |
|
BAN stały
|
W hotelu, chyba wiadomo, że nie u siebie w salonie na kanapie.
Jak ich nie stać, to niech nie zapraszają aż tylu. Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2015-06-05 o 16:53 |
|
|
|
|
#270 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale juz się serio czytać nie chce tego belkotu "jestem taka zaradna, patrzcoe na mnie, pracuje, dorabiam, oplacam sobie studia i samochód a nawet dorzucam się rodzicom 300zl mieszkając z nimi i nie każe im oddawać hajsu jak cos kupie z chemi! Noe to co wy, biedne studenciaki, płaczące po kątach, przecież dorywcza praca z dniowka 200zl leży na każdym rogu, leniwe farfocle" Mam tez nadzieje ze ktoś tu w końcu podrzuci ten talerzykowy sawuarwiwr |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

No, ale skoro wtedy nie miałam, uzbierać też było ciężko, bo miałam właśnie nieprzewidziane wydatki, to dałam w kopertę jak pisałam koleżance 150 zł. Owszem, jest mi bliska, ale sama też generalnie zna moją sytuację, wiem, że dla niej nie ma problemu. Jej rodzice pomogli jej urządzić wystawne wesele w hotelu, drogie na prawie 200 osób - początkowo miało być nawet 300 osób, bo ona takie chciała, ale wiem, że nie dlatego, by się zwróciło, ale po prostu jej marzenie. Dlatego oprócz mnie było dużo jej znajomych, z którymi ona utrzymuje kontakty, bo ogólnie dużo ona ma znajomych, kolegów. Dlatego byli znajomi - oddzielny stół, rodzina oddzielne dwa stoły itp. No, ale znam jej podejście, a sama nie mogłam dać więcej, to co miałam zrobić? 

dawalo sie prezenty z tej okazji, ale nie nalezalo wypruc sobie przy tym zyl, ani nikt nie wyliczal jak ma sie ta impreza mlodym zwrocic.

poprawiłaś mu humor