|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
no, pieniądz rządzi światem, umysłami, niedługo ludzie w ogóle zapomną, po co wyprawia się wesela, chrzty, komunie. przynajmniej w Polsce, bo na szczęście w innych krajach jest normalniej.
ja jak idę do znajomych to daję 150 od osoby. plus jakąś fajną książkę. do rodziny 200 zł/os. w pupalu mam, ile ktoś zapłacił za wesele, bo to jego broszka, a nie moja, widocznie go stać, mnie by nie było. a jak nie stać, to niech zrobi mniejszą imprezę i po problemie. uważam, że najlepszą opcją jest lista prezentów sporządzona przez młodych, tak jak to się robi w Stanach. młodzi x lat później mogą spojrzeć na prezent, wspomnieć wujka i ciocię, od których go dostali i zrobi im się przyjemnie. a u nas młodzi spojrzą co najwyżej na zdjęcia wesela i wspomną "fajne wesele, cała rodzina się na nie zrzuciła". albo na panele podłogowe i pomyślą "fajne panele, cała rodzina kowalskich nam je fundnęła". no, super. idźmy w tę stronę, daleko zajdziemy. bezsensowne drony na komunie, pieniądze w kopertach, to wszystko jest tak okropnie zimne i bezosobowe. ludzie w ogóle się nie znają, nie interesują się sobą nawzajem, więc wybierają to, co jest najprostsze - pieniądze. mi osobiście zawsze było przykro, jak dostawałam pieniądze w prezencie. bo wolałam, żeby ciocia poszła ze mną do sklepu i wybrała coś razem ze mną, spędziła ze mną czas, a nie pokazywała, jak bardzo ma mnie gdzieś, jak bardzo nie chce poświęcać mi czasu, dając mi pieniądze. kasa nie zastąpi uczucia, myślenia o kimś, czy czasu spędzonego z tą osobą. a widzę niestety, że wszystko zmierza w kierunku wynagradzania sobie krzywd i zaniedbań pieniędzmi. nie kasa jest najważniejsza. choćby nie wiem jak mocno ktoś sobie to wmawiał. nie jest i już. |
|
|
|
|
#332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- wynajeta salka + znajoma kucharka + siostry przyjaciołek za kelnerki + DJ + używana suknia ślubna + wujek ma merola to w ramach prezentu nas zawiezie do kościoła. a: - wynajęty dworek za 250 za osobę + orkiestra dęta + karły puszczające lampiony + płonący świniak o północy + kilku metrowa limuzyna + suknia sprowadzana z Francji za 10k. I to i to jest zbytkiem. Ale w opcji numer jeden jak dam 100zł to ''talerzykowe' się zwróci. Młodzi będą szczęśliwi, bo miel huczną imprezę, ja nie będę musiała robić nadgodzin, a mimo wszystko im pomogę. Na karłów w przebraniach aniołów mnie nie stać. |
|
|
|
|
|
#333 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#334 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nigdy nie zrozuiem zapraszania miliona ludzi, kredytow, zapozyczania sie, wykorzystywania rodzicow (trzeba miec cos z mogiem zeby brac kase od malo zamoznch rodzicow- mi by bylo wstyd) Slub bedzie mniej wazy po obiedzie w reustauracji czy co, bo nie kumam. ![]() Mnie nie nie stac, wiec nie robie slubu. Moze tez sie powinni ludzi litowac i dorzucic jakis hajs, co bym miala swoj slub? ![]() absurd. |
|
|
|
|
|
#335 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co, tak sobie myślę, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. I na tym powinna skończyć się ta dyskusja.
|
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
No tak średnio, wiele z nas, negujących materialne podejście do sprawy rownież jest po slubie. I wcale jako 'organizatorki' nie miałyśmy innego podejścia.
|
|
|
|
|
#337 |
|
Marszałkini II RP
|
Byłam na wielu weselach i nigdy do koperty nie włożyłam mniej niż 200 zł. To minimum, a w przypadku bliższej rodziny i przyjaciół kwota wynosiła minimum od 500 do 1000 zł.
|
|
|
|
|
#338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#339 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kasa to tylko kasa, kasę zawsze można zarobić. Oj z tymi biednymi studentami. Nie chcę uogólniać, ale ludzie na studiach też pracują. Ba, znam paru takich, którzy radzą sobie lepiej niż Ci, którzy są zatrudnieni gdzieś na etacie. Co nie znaczy, że jeśli zapraszam studenta na wesele to oczekuję nie wiadomo czego, bo pewnie zaraz ktoś mi coś takiego tu napisze :P. Lepiej nic nie wymagać i nie mieć podejścia roszczeniowego, by może później mile się zaskoczyć. Edytowane przez farmaceutka88 Czas edycji: 2015-06-06 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#340 |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Wybacz, ale zakonczenie dyskusji to nam moze sugerowac mod, a nie zwykly dyskutant.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
#341 |
|
Rozeznanie
|
No to sobie dyskutujcie, "niezwykli" dyskutanci
Przecież jestem lamerem z 23 postami ...
Edytowane przez farmaceutka88 Czas edycji: 2015-06-06 o 11:33 |
|
|
|
|
#342 | |
|
.
|
Cytat:
też miałam to napisać.
|
|
|
#343 |
|
damn good coffee
|
Coś cię boli najwyraźniej
goście dali za mało i się nie zwróciło?
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#345 | |
|
.
|
Cytat:
- dziecko pracuje, ale mimo wszystko dostaje kasę na utrzymanie, więc to, co zarobi, ma tylko na swoje przyjemności. - mieszka z rodzicami, więc koszt wynajmu mieszkania odpada + nie finansuje sobie żarcia
|
|
|
#346 |
|
damn good coffee
|
To pech :/
|
|
|
|
|
#347 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#348 | |
|
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]() Bo na nagrode to trzeba sobie zapracowac!!!
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby |
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No poodmawiali Ci, po których się spodziewałam, że poodmawiają niestety. Głównie ze względu na odległość (cała Polska). Wyobraź sobie, że nikt nie zna moich poglądów, więc nie wiem, po co te przytyki. A Ty może znasz? ![]() Tak btw. odmawia średnio tak 15-30%, ale to nie reguła. Koleżanka organizowała wesele na 300 osób i odmówiło 100. Edytowane przez farmaceutka88 Czas edycji: 2015-06-06 o 12:00 |
|
|
|
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
No akurat w tym wypadku raczej nie.
|
|
#352 |
|
Konto usunięte
|
Tak się zastanawiam, kiedy dawanie zwyczajowych prezentów zamieniło się w obowiązkowe kwoty wypłacane z bankomatu i pakowane w koperty. Jak na balu charytatywnym.
|
|
|
|
|
#353 |
|
Zadomowienie
|
Uważam, że każdy powinien dać tyle, ile może, ale nie dawanie niczego lub pociętej gazety bo sukienka tyle kosztuje, i buty, i benzyna, i fryzjer, i makijażystka, i paznokcie... jest zwyczajnym skąpstwem. Sukienkę można kupić odrobinę tańszą, pomalować i ułożyć włosy może koleżanka czy siostra, a malowanie paznokci można ćwiczyć na tydzień przed
i jakaś kwota zawsze się uzbiera, choćby i symboliczne 50-100 zł (oczywiście pomijam tu skrajne sytuacje typu choroba, wypadek, samotna matka, brak pracy, życie na czyimś garnuszku itp.).Dodatkowo myślę, że PM zdają sobie sprawę z sytuacji ekonomicznej ludzi, których zapraszają i wiedzą co i jak. A jeśli zapraszają piątą wodę po kisielu, żeby weselicho się zwróciło (albo bogatego wujka z Ameryki ), to mam szczerą nadzieję, że dostaną nauczkę i nie zwróci się nawet połowa.
Edytowane przez Jall Czas edycji: 2015-10-29 o 16:40 |
|
|
|
|
#354 |
|
BAN stały
|
Wyjde teraz na s*ke ale skoro rodzice, chrzestni, dziadkowie i rodzenstwi pakują tysiaka do kopert to po co mam dac 5 stow
![]() A tak na zakonczenie. mlodzi zamiast na chlanie i zarcie przeznaczyli kase na docelowe potrzeby, po co spłacać kredyt za talerzyk skoro mozna miec super wczasy, po co ciagac oszczednosci skoro mozna miec wlasne gniazdko. Robilam niektore wyliczenia i wychodzilo ze talerzyk to mniej wiecej polowa kosztow. Mlodzi beda stratni o te pare tysiecy, mnie by bylo zal. Jesli lubia impreze to ok, ale jesli slysze robia wesele zeby zarobic na remont, rodzice daja, tu pozyczka, to jest zalosne Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-06-06 o 14:08 |
|
|
|
|
#355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Opcja numer jeden, kiedys sie bardziej w ten sposob wesela robilo. W obecnych czasach wiekszosc wesel jest dopietych na ostatni guzik i malo kto sie juz bawi w kucharzenie i kelnerowanie. Bylam kiedys jako mloda 16 letnia dziewczyna kelnerka na weselu mojej kuzynki, wraz z innymi kuzynkami i siostrami panny mlodej. Jedzenie na wesele szykowala matka panny mlodej, wynajeli tylko sale, rodzice pary mlodej nie mieli za duzo pieniedzy. Wiec nawet jak i na tamte czasy to wesele bylo robione jak najnizszym kosztem, bo i wtedy kto mial troche wiecej pieniedzy, to sam nie gotowal, ani nie kelnerowal. Ale, to wesele wspominam dobrze. Bylam tez na innych weselach, ktore byly blizsze wersji 2, lub lezaly po srodku. U nas w rodzinie wesela zawsze sie zwracaly, a nawet sie na nich zarabialo. Byly nawet osoby, ktore szly tylko na slub, a na wesele juz nie (bo np. byly zbyt wiekowe na meczaca weselna zabawe), a dawaly duze koperty dla mlodych, wieksze od wiekszosci uczestnikow wesela. Z tym, ze wesela byly finansowane przez rodzicow pary mlodej w 100% lub w duzej jej czesci, a koperty zawsze byly dla pary mlodej, wiec ten zwrot i zarobek to byl dla mlodych, a dla rodzicow to zawsze byly tylko koszty. Ide w sierpniu na wesele, w dalszej rodzinie, w kopercie planuje dac troche wiecej niz zwrot talerzykow za nas wszystkich. Takiego obowiazku nie ma, tak jak nie ma obowiazku, ze sie wesele musi zwrocic, ale uwazam ze tak jest sprawiedliwiej. Gdyby nie chcialo mi sie tyle wydawac, to poszlabym tylko na slub. Ale to jest tylko moj osobisty punkt widzenia, ktory jest taki sam jak punkt widzenia partnera autorki watku. Wiadomo, ze nikt nikogo pozniej z tego nie rozlicza, i nie ma zadnych zali, czy pretensji do goscia, ktory dal mniej, niz sie na niego wydalo. Poza tym wszystko sie wyrownuje, jezeli chodzi o koszt wesela, bo jeden da mniej niz talerzyk, ale drugi da wiecej, a trzeci nawet duzo wiecej. Temu mimo tego, ze zawsze sa goscie, ktorzy dadza troche mniej, niz talerzyk, a takich jest malo, przewaznie sa to znajomi pary mlodej, mlodzi ludzie, ktorych nie stac na wiecej, lub jako znajomi, a nie rodzina uwazaja, ze moga dac z tego powodu mniej, to wesela sie zwracaja praktycznie zawsze, a nawet jest sie do przodu. Wiec bez sensu jest nie robic wesela, ze wzg. na koszty wesela i nie miec potem tej pamiatki. Chyba, ze dla kogos wesela to wogole nie jego styl, tego nie lubi i z tego powodu nie chce wesela.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51654583]Tak się zastanawiam, kiedy dawanie zwyczajowych prezentów zamieniło się w obowiązkowe kwoty wypłacane z bankomatu i pakowane w koperty. Jak na balu charytatywnym.[/QUOTE]
Może wtedy, kiedy nie trzeba było biegać za żelazkami, pościelami, kompletami i ich specjalnie 'zdobywać', a gdy nastały czasy, że w sklepach jest WSZYSTKO i młodzi wolą sobie wybrać co jest im potrzebne i jakie to ma być. My BARDZO nie chcieliśmy prezentów i goście o tym wiedzieli. Mieszkaliśmy ze sobą prawie 1,5 roku, więc naprawdę wszelkie garnki, żelazka itp. mieliśmy. Pościel mamy niewymiarową, bo 200 x 200cm. Stojaki na przyprawy i inne bzdety niekoniecznie są nam potrzebne. |
|
|
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
A ile powinien dać świadek? Idziemy razem z tz, tylko jedno z nas świadkuje (to ślub przyjaciół, nie rodziny). Nie pracujemy, kończymy studia, pewnie do ślubu znajdziemy prace, ale na razie nie mamy z czego odkładać. Para młoda wie jak jest, nie obraziliby się nawet za 50zl, ale chciałabym wiedzieć, ile zwykle dostaje się od świadków, bo nie jesteśmy obeznani w temacie.
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Tyle, na ile Was stać.
Serio. |
|
|
|
|
#359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Para zna wasza sytuacje, wiec nie obrazi sie. Obrazilaby sie pewnie bardziej jakbys z powodu koperty zrezygnowala ze swiadkowania. Swiadkowanie to jest juz przysluga, a wiec tez prezent dla mlodej pary. Daj tyle na ile was stac. Z tego co obserwuje swiadkowie, jako osoby mlode wiec jeszcze nie "dorobione", daja przewaznie na talerzyk, albo mniej.
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
|
|
|
|
|
#360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W moich stronach ludzie biorą ślub w okolicach 30-stki, świadkowie też są w tym wieku, a więc i kwoty od nich zwykle są wyższe niż "za talerzyk" (dokładnie ok. 1000 zł), no ale właśnie co ta wiedza Ci daje? Po prostu daj tyle, na ile Cię stać czy będzie to 1000 zł, czy 100 - PM wie w jakiej jesteś sytuacji i pretensji mieć nie powinna. Wręcz przeciwnie! Jako świadek nie jesteś tam tylko dla zabawy, trunków i jedzenie Będziesz tak jakby prawą ręką panny młodej, na Ciebie spadnie ogarnianie prezentów, kopert, kwiatów, a w razie jakichś kłopotów, Ty będziesz zobligowana do tego, żeby je rozwiązać. Także nie myśl o kopercie, ile dasz, tyle dasz
Edytowane przez Jall Czas edycji: 2015-06-06 o 15:50 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

i jakaś kwota zawsze się uzbiera, choćby i symboliczne 50-100 zł (oczywiście pomijam tu skrajne sytuacje typu choroba, wypadek, samotna matka, brak pracy, życie na czyimś garnuszku itp.).