Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 12:47   #481
201607040940
Konto usunięte

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Cytat:
Napisane przez lotnica Pokaż wiadomość
Wystarczy 2-3puszki karmy w torebce ozdobnej-to aż tak dużo i ciężko? kto ma samochód ten bierze wór karmy.

No ale jeśli najważniejszy jest wygląd z workiem karmy przez 30min w super sukience, a nie los zwierząt to więcej pytań nie mam
już dziewczyny wypowiedziały się nt logiki karmy w puszce dla schroniska. Jeżeli idę na imprezę, w szpilkach, super kiecce, zrobiona jak mi to się zdarza dość rzadko - to owszem to jak wyglądam z kilku kilogramowym workiem karmy ma dla mnie znaczenie.

Jeżeli los braci mniejszych tak Ci leży na serduszku to zamiast poprawiać sobie humor cudzymi rękami oddaj 20% zawartości kopert na ten zbożny cel.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:49   #482
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Alkohol, słodycze i literatura, to drobne, uniwersalne i nie kłopotliwe upominki, wręczane z różnych okazji, świetnie zastępujące kwiaty. Z bardziej oryginalnych słyszałam jeszcze o kawie, figurkach, czy drobnych upominkach AGD. To wszystko można kupić już od 10-15zł z powodzeniem. Dla mnie nie ma nic niestosownego w prośbie o zakup takiego, a nie innego drobiazgu - zupełnie przeciwnie niż wymaganie określonej, wysokiej kwoty.
Problemem nie jest sprecyzowanie wymagań, bo nie oszukujmy się, żyjemy w takiej a nie innej kulturze, są okazje, na które zawsze przynosi się upominek. Problemem są zbyt wysokie wymagania.

Upraszczam:
Fajnie by było dostać ptasie mleczko / kawę / otwieracz do butelek w kształcie kotka - spoko [każdego stać, Twoje oczekiwania nie przestają możliwości przeciętnego człowieka]
Fajnie by było jakbyście władowali do koperty dwukrotność swojej pensji bo nie mam za co opłacić płonącej świni na weselu - niee-e [dwukrotność mojej pensji jest mi potrzebna, a Ty nie musisz mieć płonącej świni, ja nie miałam, Zdzisiek nie miał, Zocha nie miała i żyją]

Inna sprawa, że jeszcze nie spotkałam się z obrazą majestatu 'phi, oni kupili mi jednak kwiaty zamiast wina' ale jak widać 'phi tylko 1000zł, a przecież mogli dwa' jest częste.
ja poproszę o książki zamiast kwiatów
książki z dedykacją oczywiście
to będzie fajne - pewnie od babci dostanę biblię, od cioci książkę kucharską, od kogo innego tomik wierszy a kto inny da coś tam. to jest spoko bo nie oczekuję bestsellerów i spowiedzi Masy książka świadczy o obdarowującym i każda nawet najdziwniejsza przypomni o jakiejś cesze którą się charakteryzuje. a kucharska - na pewno się przyda. tomik wierszy - może otworze. w najgorszym przypadku po prostu wzbogacą domową bibliotekę i tak dużo lepsze niż kwiaty
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:51   #483
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja poproszę o książki zamiast kwiatów
książki z dedykacją oczywiście
to będzie fajne - pewnie od babci dostanę biblię, od cioci książkę kucharską, od kogo innego tomik wierszy a kto inny da coś tam. to jest spoko bo nie oczekuję bestsellerów i spowiedzi Masy książka świadczy o obdarowującym i każda nawet najdziwniejsza przypomni o jakiejś cesze którą się charakteryzuje. a kucharska - na pewno się przyda. tomik wierszy - może otworze. w najgorszym przypadku po prostu wzbogacą domową bibliotekę i tak dużo lepsze niż kwiaty
Drabineczko - co zrobisz jak dostaniesz kilkanaście identycznych książek?
Stary 2015-06-07, 12:55   #484
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość

Jakie jest prawdopodobieństwo takiego scenariusza?
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:56   #485
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie to jej chodzi o dedykacje najbardziej, to bedzie najwazniejsze.
Ja bardzo zaluje, ze nie wpadlam na taki pomysl, jak wychodzilam za maz.
Ale szczesliwie na rozne okazje dostawalam od rodziny ksiazki i mam takei z dedykacja wpisana przez mojego dziadka czy tate, czasem je otwieram tylko po to, zeby przeczytac te dedykacje i zobaczyc "ich reke"

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 12:58   #486
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lotnica Pokaż wiadomość
Ludzie mają różne podejście. I w żadnym wypadku nie naskakuję na żadną z opinii. ale wyśmiewanie i szydzenie z innych komentarzy to naprawdę niski poziom użytkowniczek.

Niedługo idę na wesele-co prawda ze strony faceta. Chce dać w kopertę 200zł dla kuzyna to proszę bardzo-jego pieniądze. Jednak wg mnie to 300-400zł to minimum. Wiemy, że z kasą u nas krucho, ale rodzina o tym nie wie.
Może i mam głupie podejście, ale wiem jacy państwo młodzi mogą być-i choćbyście się zarzekały, że wiece do kogo chodzicie to i tak między sobą mogą obrobić Wam tyłki. Tacy niestety są ludzie i tak naprawdę nie wiecie na kogo traficie.

W ogóle dla mnie głupotą są te wszystkie wierszyki w zaproszeniach. jakieś prośby o pieniądze, wina czy inne kupony lotto-byle jak najwięcej uzbierać. Jeżeli kiedykowiek miałabym organizować wesele nie szpeciłabym zaproszeń tymi "idiotyzmami".
I moim zdaniem tymi wierszykami można dowiedzieć się jakie zamiary mają państwo młodzi.

Tak, moim zdaniem bardzo głupie i nieładne w stosunku do młodej pary. Jak napisałam, ja chodzę tylko dla najbliższych mi ludzi, przyjaciół, których w życiu nie posądziłabym o takie ocenianie mnie. Jestem pewna że gdybym przyszła z niczym tak samo myśleliby o mnie i po ślubie. Nie uważam żebym była naiwna, otaczam się wspaniałymi ludźmi- i może ich mało, dlatego ostatnie wesele miałam ponad rok temu i następne się nie kroi

[COLOR="rgb(65, 105, 225)"]Tu się zgadzam.[/COLOR]
Stary 2015-06-07, 13:01   #487
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Przerobi podpis cioci z Wejherowa i sprzeda jako książkę z autografem.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 13:07   #488
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
U nas żadna książka się nie powtórzyła.

Ba, mimo tego że mamy w domu mnóstwo książek + jeszcze więcej czytałam (np. z biblioteki), żadnej z podarowanych książek, nie miałam okazji przeczytać
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 13:16   #489
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Ja myślę, że jednak spore, bo dużo osób w takich przypadkach kupuje książki kucharskie.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 13:18   #490
Dotka90
Zakorzenienie

My nie dostaliśmy ani jednej
Stary 2015-06-07, 13:18   #491
kawa_zmlekiem
damn good coffee

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662639]Ja myślę, że jednak spore, bo dużo osób w takich przypadkach kupuje książki kucharskie.[/QUOTE]

Przecież książek kucharskich tez są tysiące.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 13:25   #492
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
kojarzę ze ślubnego, że młodzi na fb wystawili listę książek jakie chcieliby dostać i goście brali tytuły z listy nie "zaklepując" ich sobie. Więc siłą rzeczy tytuły powtarzały się. Dlatego jestem ciekawa jak problem rozwiązać.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Przerobi podpis cioci z Wejherowa i sprzeda jako książkę z autografem.
o sprytna Ty

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
mam dwie identyczne - jedną sama sobie kupiłam, drugą dostałam w prezencie
Stary 2015-06-07, 13:26   #493
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
kojarzę ze ślubnego, że młodzi na fb wystawili listę książek jakie chcieliby dostać i goście brali tytuły z listy nie "zaklepując" ich sobie. Więc siłą rzeczy tytuły powtarzały się. Dlatego jestem ciekawa jak problem rozwiązać.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

o sprytna Ty
na slubnym pojawila sie tez lista online, jesli ktos wybral ksiazke, pozycja znikala z listy, no ale to juz dla bardziej zaawansowanyh technologicznie gosci. jak sie powtorza, no to trudno. ja mam w domu dwa wydania quo vadis xd
Stary 2015-06-07, 13:27   #494
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Ale szczesliwie na rozne okazje dostawalam od rodziny ksiazki i mam takei z dedykacja wpisana przez mojego dziadka czy tate, czasem je otwieram tylko po to, zeby przeczytac te dedykacje i zobaczyc "ich reke"
tak, to budzi wspomnienia...
Stary 2015-06-07, 14:01   #495
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
No wiem, też prawda. Taka postawa czasem rodzi bunt. Chociaż cieszę mimo wszystko, że nie każdy tak podchodzi. Jak dla kogoś naprawdę jesteśmy bliscy, ktoś jest normalny, to chyba nie ma czego się obawiać. A do tych co nie lubimy, to wiadomo można się zastanawiać czy warto pójść. A tak ludzie za dużo zastanawiają się co ludzie pomyślą. Chociaż nie mówię, że jak się idzie na wesele, to zawsze trzeba bardzo lubić tę osobę, bo jasne, że czasem mniej się lubi wujka, ale się zaprosi, bliska rodzina np wiadomo. No, ale też nie popadać w przesadę, że zapraszać 5 wodę po kisielu jak nie ma się ochoty, bo rodzina naciska ;p Ja dając te 150 zł nie włożyłam kartki z życzeniami ,teraz może żałuję, ale jak rozmawiałam z mamą i tak poczytałam o tym, to znalazłam, że rzadko się daję kartki. Chociaż wiem, i tak mogłabym dać, bo to miłe, a ja wiem, że koleżanka, by mnie nie oceniała, więc tu nie o to chodziło, tylko po prostu się zasugerowałam, że się niby nie daje. No, ale wiem, powinnam sama już wybrać jak wolę. A jej byłoby miło. Teraz zrobiłabym inaczej i włożyłabym kartkę, a 150 zł, to wiem, że jej nie uraziłoby, że się nie zwróciło za mnie, a nawet jak się niby nie daje kartek, to w sumie i tak mogłabym dać, to miłe. No, ale już trudno.

Aha no chyba, że tak. U mnie to inaczej, bo ja tam cieszę się z każdego prezentu ogólnie jak dostaje - jeszcze ślubu nie miałam, to tak ogólnie. A od przyjaciółki, to pewnie tym bardziej, bym dostała trafiony, zna mój gust. A jak od kogoś nietrafiony, to szczerze nic nie szkodzi, liczą się chęci. Chociaż fakt, kasę wiadomo można wydać na co się chce. Niemniej taki prezent zostaje na lata. A w prezentach dostają też AGD i to się przecież zawsze przydaje i wtedy nie ważne raczej jaki tego jest kolor.

Może jestem dziwna, ale dla mnie tam mało ważne jaki kolor ręczników i czy pasują do łazienki, sama nie zwracam na to uwagi (niby mieszkam jeszcze z rodzicami, ale ogólnie nie zwracam na to szczególnej uwagi), poza tym, gdybym urządzała się z facetem, potrzebowała takich rzeczy, to byłoby mi obojętne czy białe czy czerwone czy niebieskie czy szare, po prostu każde, by się przydały. No, ale to moje podejście i każdy może mieć inne, ktoś inny może tutaj inaczej patrzeć i fakt, lepiej czasem jak ktoś sam sobie wybierze, by na pewno mu pasowało, zwłaszcza jak nie znamy dobrze tej osoby, tak na co dzień.

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

No i racja. Chociaż fakt raczej też większość osób mieszka ze sobą przed ślubem, więc może w domu już wiele mają, więc te rzeczy praktyczne choćby nie zawsze już tak się przydają. Chociaż tej mojej koleżance się przydały na pewno, bo jest wierząca, naprawdę wierząca po prostu i z mężem zamieszkała dopiero po ślubie. Wcześniej znali się sporo lat, jakieś 8 lat czy nawet 9 i dbali oczywiście też o swoje relacje z tego co wiem, to zawsze podstawa. No i tak, ja dałam te 150 zł, ale fakt, jak dali im prezenty, pewnie AGD i nie tylko, to świetnie, bo właśnie koleżanka z mężem wprowadzali się do mieszkania po ślubie po prostu potrzebowali różnych rzeczy. No i teraz ja pewnie coś bym im kupiła, ale wtedy już szybko tak jakoś, nie pomyślałam i dałam kasę.

No, ale na pewno to co dostali przydało im się, bo raczej potrzebowali, dopiero się wprowadzać tam mieli po prostu. W takiej sytuacji raczej wiele rzeczy jest potrzebnych i po prostu nie sądzę, by ktoś wybrzydzał, że dostał inne żelazko niż sam by kupił, chyba bardziej jest ważne, że będzie miał czym prasować czy będzie miał odkurzacz, skoro nie miał i że np chociaż te rzeczy do kupienia ma z głowy. Chociaż oczywiście jak młodzi powiedzą, że wolą pieniądze, no ok, jeżeli nie kryje się za tym - "Masz zwrócić talerzyk, bo inaczej nie będziesz się bawił", to ok, rozumiem, że wolą każde pieniądze, rozumieją, że nie każdy ma dużo pieniędzy, ale wolą trochę pieniędzy od prezentów, ok.

Poza tym wiecie, prezent może też być po prostu od serca i z takiego na pewno bym bardzo się cieszyła, byłby ogromną pamiątką, nawet jakby mi się nie podobał. Np znajoma tej koleżance ściegiem coś uszyła, tzn jak te obrazy ściegiem robione czy jakoś tak. Ona to umie i jest to bardzo osobisty prezent, gdzie widać tym bardziej jak się starała no i nie wiem, chyba mało kto byłby niezadowolony, że ktoś się dla nas tak postarał Tutaj już nieważne czy obiektywnie nam się bardzo podoba, bo też różnie z gustami, ale samo staranie, trud, że to nie kupione, ale tak inaczej, bo samemu zrobione - moim zdaniem to bardzo miłe Wtedy chyba nie narzekałybyście, że kolor nie taki czy coś? No i to jest pamiątka na lata Często jest to milsze niż pieniądze, bo one owszem przydają się, ale tu masz coś osobistego, co jest wspaniałe, taka pamiątka i przypomina nam o tej osobie co dała

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ----------

Hehe no i ok, nadal nie mam nic do tego jak się da więcej niż talerzyk, sama tak dam jak będę mieć możliwość, pewnie, że tak, ale jak się nie ma, to bez przesady. Zresztą jak już, to bardziej wliczałby się talerzyk, więc bardziej te 200 zł, a nie że 350 zł, bo że ma się zwrócić. Hm, jak tak zawsze musi się zwrócić, to może i to mało, warto jeszcze podliczyć inne atrakcje weselne, co tam będziemy się rozdrabniać haha
Pogrubione szczerze mnie zdziwiło. U mnie kartki się daje zawsze z każdej okazji. Na chrzciny, na komunię, na bierzmowanie, na ślub, na każde urodziny, na okrągłe rocznice ślubu, z okazji udanej obrony chrześnicy, itp.
Z resztą się zgadzam.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
no ja niestety też już to widzę jak przy rozpiętości od spieniacza do mleka za 5 dolarów po kuchenkę za 300 wszyscy rzucają się do tych coraz droższych.
Na jakimś innym babskim forum był temat założony przez zakłopotaną chrzestną, której chrześnica ułożyła sobie listę prezentów tak, że najtańszy był za ponad 700 zł, a jej kompletnie nie było na to stać. Więc to działa w obie strony.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
My nie dostaliśmy ani jednej
To ciekawe. Niedawno byłam na srebrnym weselu i jubilaci dostali wyłącznie kucharskie. Zresztą jak się gdzieś przewija na forach temat "jaką książkę młodym" to w zasadzie zawsze doradzają kulinarne.

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Ale nie ma tysięcy w każdej księgarni. Ilość księgarń jest ograniczona, a nie wszyscy kupują w internecie. W zasadzie u mnie np. jest Empik i Matras, są też mniejsze niesieciowe księgarenki, o których jednak mało kto wie.

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 14:04   #496
201609102148
Konto usunięte

Z tymi książkami to chyba szukacie problemu na siłę...
Stary 2015-06-07, 14:09   #497
201608212239
Konto usunięte

Moim zdaniem ten cały "biznes kopertowy" przekracza już wszelkie granice absurdu. Fakt, zdarzają się państwo młodzi totalnie bez klasy, którym zachciało się robić z wesela inwestycję, ale takich przypadków jest niewiele. W większości goście sami się wzajemnie nakręcają, że dać 100 czy 200 zł w kopercie to wstyd i na pewno zostaną obgadani, nawet jeśli młodzi wprost mówią, że każda kwota ich ucieszy i nie liczą na zwrot "za talerzyk". To jest straszne. Niby łączy ich z młodymi bliska relacja, mają uczestniczyć w tak ważnym wydarzeniu, a i tak bardziej ufają chorym wytworom swojej wyobraźni i odmawiają pójścia na wesele albo ciułają miesiącami, żeby przypadkiem nie wyjść poza ramy, które sami sobie narzucili. Nie potrafię zrozumieć takiego podejścia.
A nawet jeśli ziści się ten najczarniejszy z czarnych scenariuszy i zostaną obgadani, to co? No co takiego się stanie poza tym, że zakończą znajomość, która okazała się niewarta zachodu?
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 14:10   #498
201604130936
Konto usunięte

Często kupowalam plyty na prezent, np w empiku i można bylo zastrzec wymianę w razie dubla lub nietrafienia w gust, wiec z ksiazkami jest pewnie podobnie, a wy tworzycie problemy nie z tej ziemi. Poza tym, jeśli ktoś świadomie wybrał książki zamiast kwiatów to chyba nie umrze gdy dostanie dwie takie same.
Stary 2015-06-07, 14:12   #499
tyene
Zakorzenienie

Byłam na ślubie gdzie młodzi zamiast kwiatów poprosili o albo książki, albo herbaty (dali nazwę firmy, chodzi o herbaty sypane, takie w puszkach). Moim zdaniem świetny pomysł. Oczywiście bez wierszyków na zaproszeniu.

Jeżeli idę na sam ślub (bez wesela), to też zwykle daję kartkę z życzeniami (napisanymi odręcznie) + upominek w stylu właśnie książki czy np. alkoholu.
Stary 2015-06-07, 14:19   #500
skazana_na_bluesa
.

a ja mam wrażenie, czytając wizaż, że wesele to sposób zarobku młodych. na podforum ślubnym dziewczyny piszą, w jakim wieku wychodzą za mąż. spore grono to młodzi ludzie, studenci. wątpię, że jest ich stać w 100% odłożyć na wesele i jeszcze się samodzielnie utrzymać. biznes robią dobry jak rodzice wywalają kasę na imprezę, a młodzi zgarniają zawartość kopert.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 14:20   #501
Dotka90
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662974]To ciekawe. Niedawno byłam na srebrnym weselu i jubilaci dostali wyłącznie kucharskie. Zresztą jak się gdzieś przewija na forach temat "jaką książkę młodym" to w zasadzie zawsze doradzają kulinarne.[/QUOTE]

No nie wiem, czemu tak, po prostu nikt nie wpadł na to Sporo ludzi też pytało, jakie książki kupić i wtedy mówiliśmy, że np. kryminały, albo jakieś biografie sportowców, albo o motoryzacji.

W zasadzie dostaliśmy tylko jedną nietrafioną, bo z gatunku fantasy, a tego oboje nie lubimy. Niemniej jednak stoi na półce i wiemy, od kogo jest i miło powspominać

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662974]Ale nie ma tysięcy w każdej księgarni. Ilość księgarń jest ograniczona, a nie wszyscy kupują w internecie. W zasadzie u mnie np. jest Empik i Matras, są też mniejsze niesieciowe księgarenki, o których jednak mało kto wie. [/QUOTE]

Wiesz, no ja nawet w Empiku, czy Matrasie widzę spory wybór książek kucharskich. To nie te czasy, że była tylko "Kuchnia Polska", czy tam jakieś podstawowe przepisy, ale chociażby wśród łatwo dostępnych w empiku to książka "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, "Jadłonomia" Marty Dymek, "Make cooking easier" Zosi Cudny, "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego, książki Ani Starmach - "Lekkość", czy "Pyszne 25". Poza tym są książki Jamiego Olivera, Michela Morana, Gordona Ramsaya.

I ja rozumiem, że nie każdy zna te ksiązki, ale idę do księgarni i mówię: dzień dobry, szukam ksiązki kucharskiej dla młodych ludzi. Jak obsługa kreatywna, to doradzi coś fajnego, niekoniecznie Kuchnię Polską.
Stary 2015-06-07, 14:53   #502
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Wiesz, no ja nawet w Empiku, czy Matrasie widzę spory wybór książek kucharskich. To nie te czasy, że była tylko "Kuchnia Polska", czy tam jakieś podstawowe przepisy, ale chociażby wśród łatwo dostępnych w empiku to książka "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, "Jadłonomia" Marty Dymek, "Make cooking easier" Zosi Cudny, "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego, książki Ani Starmach - "Lekkość", czy "Pyszne 25". Poza tym są książki Jamiego Olivera, Michela Morana, Gordona Ramsaya.

I ja rozumiem, że nie każdy zna te ksiązki, ale idę do księgarni i mówię: dzień dobry, szukam ksiązki kucharskiej dla młodych ludzi. Jak obsługa kreatywna, to doradzi coś fajnego, niekoniecznie Kuchnię Polską.
U mnie ostatnio w empiku drastycznie ograniczyli dział z książkami kulinarnymi. Kiedyś można tam były przebierać, a teraz kilka na krzyż Chociaż jak ktoś ma potrzebę jest jeszcze jeden duży na obrzeżach. No ale ja kupuję w necie.

Chodziło mi nie tyle o to, że wszyscy rzucą się na "Kuchnię polską" (nota bene to chyba najpopularniejsza książka w tym kraju, wierzący mogą nie mieć Biblii, można nie mieć Sienkiewicza, konstytucji, ale "Kuchnia polska" musi być), co po prostu mogą zwyczajnie wpaść na podobny pomysł. No i wciąż są tytuły bardziej chwytliwe. Kiedyś z jakiejś okazji zdarzyło mi się też dostać dwa takie same tytuły, ale dla mnie to akurat nie jest żaden problem.

Stary 2015-06-07, 14:59   #503
201604251028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a ja mam wrażenie, czytając wizaż, że wesele to sposób zarobku młodych. na podforum ślubnym dziewczyny piszą, w jakim wieku wychodzą za mąż. spore grono to młodzi ludzie, studenci. wątpię, że jest ich stać w 100% odłożyć na wesele i jeszcze się samodzielnie utrzymać. biznes robią dobry jak rodzice wywalają kasę na imprezę, a młodzi zgarniają zawartość kopert.
100% racji, też to zauważyłam.
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:04   #504
mamaszkrabka
Zakorzenienie

My zażyczyliśmy sobie przybory szkolne, które ucieszyłyby maluchy.

Zebraliśmy dwa worki pełne zabawek i cały karton 1m x 1m x 1 mx kredek, zeszytów, kolorowanek itd.

Nie spodziewałam się, że goście tak hojnie do tego podejdą. W domu zostawiłam sobie dwa pluszaki, a resztę oddałam do przedszkola

Zamiast zbędnych kwiatków, które i tak uschną wolałam iść w tą stronę.

Teraz byliśmy na weselu i koleżanka zażyczyła sobie książki właśnie. Kupiłam książki dla dzieci i młodzieży gdzie w tytułach były imiona pary młodej
mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:06   #505
cleopadra
Wtajemniczenie

Jezeli musialabym kupic kasiazke to na pewno bym kupila w kiosku RUCH,jakiegos harlekina czy cos w tym stylu
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:11   #506
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Jezeli musialabym kupic kasiazke to na pewno bym kupila w kiosku RUCH,jakiegos harlekina czy cos w tym stylu
chwalisz sie czy zalisz?

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:16   #507
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość

To gratuluję gustu i szacunku dla obdarowanych.
Stary 2015-06-07, 15:19   #508
dampa
Raczkowanie

A dla chrześniaka ile byście dały?
Mój ojciec przyszykował aż 2 tysiące i uważam, że to stanowczo za dużo. Tysiąc wystarczy + jakiś prezent. Tym bardziej, że wesele jest z 500km dalej i jedziemy na dwa auta.
dampa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:19   #509
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
chwalisz sie czy zalisz?
Może dlatego,iż dużym nietaktem są wierszyki z prośbą o pieniążki i książki/karmę/wino zamiast kwiatów

2 razy się z takimi prośbami spotkałam i właśnie te 2 razy nie byłam nawet na ślubie

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:22   #510
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Może dlatego,iż dużym nietaktem są wierszyki z prośbą o pieniążki i książki/karmę/wino zamiast kwiatów

2 razy się z takimi prośbami spotkałam i właśnie te 2 razy nie byłam nawet na ślubie

Wierszyki są wieśniackie.

Ale nie widzę niczego zdrożnego w kulturalnej prośbie o cos, co nie jest nietaktem samym w sobie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości