|
|
#481 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?
Cytat:
Jeżeli los braci mniejszych tak Ci leży na serduszku to zamiast poprawiać sobie humor cudzymi rękami oddaj 20% zawartości kopert na ten zbożny cel. |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
książki z dedykacją oczywiście to będzie fajne - pewnie od babci dostanę biblię, od cioci książkę kucharską, od kogo innego tomik wierszy a kto inny da coś tam. to jest spoko bo nie oczekuję bestsellerów i spowiedzi Masy książka świadczy o obdarowującym i każda nawet najdziwniejsza przypomni o jakiejś cesze którą się charakteryzuje. a kucharska - na pewno się przyda. tomik wierszy - może otworze. w najgorszym przypadku po prostu wzbogacą domową bibliotekę i tak dużo lepsze niż kwiaty
|
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bardzo zaluje, ze nie wpadlam na taki pomysl, jak wychodzilam za maz. Ale szczesliwie na rozne okazje dostawalam od rodziny ksiazki i mam takei z dedykacja wpisana przez mojego dziadka czy tate, czasem je otwieram tylko po to, zeby przeczytac te dedykacje i zobaczyc "ich reke"
|
|
|
#486 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, moim zdaniem bardzo głupie i nieładne w stosunku do młodej pary. Jak napisałam, ja chodzę tylko dla najbliższych mi ludzi, przyjaciół, których w życiu nie posądziłabym o takie ocenianie mnie. Jestem pewna że gdybym przyszła z niczym tak samo myśleliby o mnie i po ślubie. Nie uważam żebym była naiwna, otaczam się wspaniałymi ludźmi- i może ich mało, dlatego ostatnie wesele miałam ponad rok temu i następne się nie kroi ![]() [COLOR="rgb(65, 105, 225)"]Tu się zgadzam.[/COLOR]
|
|
|
#487 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba, mimo tego że mamy w domu mnóstwo książek + jeszcze więcej czytałam (np. z biblioteki), żadnej z podarowanych książek, nie miałam okazji przeczytać |
|
|
|
|
|
#489 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#490 |
|
Zakorzenienie
|
My nie dostaliśmy ani jednej
|
|
|
|
|
#491 |
|
damn good coffee
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662639]Ja myślę, że jednak spore, bo dużo osób w takich przypadkach kupuje książki kucharskie.[/QUOTE]
Przecież książek kucharskich tez są tysiące. |
|
|
|
|
#492 | |
|
Konto usunięte
|
kojarzę ze ślubnego, że młodzi na fb wystawili listę książek jakie chcieliby dostać i goście brali tytuły z listy nie "zaklepując" ich sobie. Więc siłą rzeczy tytuły powtarzały się. Dlatego jestem ciekawa jak problem rozwiązać.
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- mam dwie identyczne - jedną sama sobie kupiłam, drugą dostałam w prezencie
|
|
|
|
|
|
#493 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#494 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#495 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z resztą się zgadzam. Cytat:
---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- To ciekawe. Niedawno byłam na srebrnym weselu i jubilaci dostali wyłącznie kucharskie. Zresztą jak się gdzieś przewija na forach temat "jaką książkę młodym" to w zasadzie zawsze doradzają kulinarne. Ale nie ma tysięcy w każdej księgarni. Ilość księgarń jest ograniczona, a nie wszyscy kupują w internecie. W zasadzie u mnie np. jest Empik i Matras, są też mniejsze niesieciowe księgarenki, o których jednak mało kto wie. |
||
|
|
|
|
#496 |
|
Konto usunięte
|
Z tymi książkami to chyba szukacie problemu na siłę...
|
|
|
|
|
#497 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem ten cały "biznes kopertowy" przekracza już wszelkie granice absurdu. Fakt, zdarzają się państwo młodzi totalnie bez klasy, którym zachciało się robić z wesela inwestycję, ale takich przypadków jest niewiele. W większości goście sami się wzajemnie nakręcają, że dać 100 czy 200 zł w kopercie to wstyd i na pewno zostaną obgadani, nawet jeśli młodzi wprost mówią, że każda kwota ich ucieszy i nie liczą na zwrot "za talerzyk". To jest straszne. Niby łączy ich z młodymi bliska relacja, mają uczestniczyć w tak ważnym wydarzeniu, a i tak bardziej ufają chorym wytworom swojej wyobraźni i odmawiają pójścia na wesele albo ciułają miesiącami, żeby przypadkiem nie wyjść poza ramy, które sami sobie narzucili. Nie potrafię zrozumieć takiego podejścia.
A nawet jeśli ziści się ten najczarniejszy z czarnych scenariuszy i zostaną obgadani, to co? No co takiego się stanie poza tym, że zakończą znajomość, która okazała się niewarta zachodu? |
|
|
|
|
#498 |
|
Konto usunięte
|
Często kupowalam plyty na prezent, np w empiku i można bylo zastrzec wymianę w razie dubla lub nietrafienia w gust, wiec z ksiazkami jest pewnie podobnie, a wy tworzycie problemy nie z tej ziemi. Poza tym, jeśli ktoś świadomie wybrał książki zamiast kwiatów to chyba nie umrze gdy dostanie dwie takie same.
|
|
|
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na ślubie gdzie młodzi zamiast kwiatów poprosili o albo książki, albo herbaty (dali nazwę firmy, chodzi o herbaty sypane, takie w puszkach). Moim zdaniem świetny pomysł. Oczywiście bez wierszyków na zaproszeniu.
Jeżeli idę na sam ślub (bez wesela), to też zwykle daję kartkę z życzeniami (napisanymi odręcznie) + upominek w stylu właśnie książki czy np. alkoholu.
|
|
#500 |
|
.
|
a ja mam wrażenie, czytając wizaż, że wesele to sposób zarobku młodych. na podforum ślubnym dziewczyny piszą, w jakim wieku wychodzą za mąż. spore grono to młodzi ludzie, studenci. wątpię, że jest ich stać w 100% odłożyć na wesele i jeszcze się samodzielnie utrzymać. biznes robią dobry jak rodzice wywalają kasę na imprezę, a młodzi zgarniają zawartość kopert.
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662974]To ciekawe. Niedawno byłam na srebrnym weselu i jubilaci dostali wyłącznie kucharskie. Zresztą jak się gdzieś przewija na forach temat "jaką książkę młodym" to w zasadzie zawsze doradzają kulinarne.[/QUOTE]
No nie wiem, czemu tak, po prostu nikt nie wpadł na to Sporo ludzi też pytało, jakie książki kupić i wtedy mówiliśmy, że np. kryminały, albo jakieś biografie sportowców, albo o motoryzacji.W zasadzie dostaliśmy tylko jedną nietrafioną, bo z gatunku fantasy, a tego oboje nie lubimy. Niemniej jednak stoi na półce i wiemy, od kogo jest i miło powspominać ![]() [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51662974]Ale nie ma tysięcy w każdej księgarni. Ilość księgarń jest ograniczona, a nie wszyscy kupują w internecie. W zasadzie u mnie np. jest Empik i Matras, są też mniejsze niesieciowe księgarenki, o których jednak mało kto wie. [/QUOTE] Wiesz, no ja nawet w Empiku, czy Matrasie widzę spory wybór książek kucharskich. To nie te czasy, że była tylko "Kuchnia Polska", czy tam jakieś podstawowe przepisy, ale chociażby wśród łatwo dostępnych w empiku to książka "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, "Jadłonomia" Marty Dymek, "Make cooking easier" Zosi Cudny, "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego, książki Ani Starmach - "Lekkość", czy "Pyszne 25". Poza tym są książki Jamiego Olivera, Michela Morana, Gordona Ramsaya. I ja rozumiem, że nie każdy zna te ksiązki, ale idę do księgarni i mówię: dzień dobry, szukam ksiązki kucharskiej dla młodych ludzi. Jak obsługa kreatywna, to doradzi coś fajnego, niekoniecznie Kuchnię Polską. |
|
|
|
|
#502 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chociaż jak ktoś ma potrzebę jest jeszcze jeden duży na obrzeżach. No ale ja kupuję w necie.Chodziło mi nie tyle o to, że wszyscy rzucą się na "Kuchnię polską" (nota bene to chyba najpopularniejsza książka w tym kraju, wierzący mogą nie mieć Biblii, można nie mieć Sienkiewicza, konstytucji, ale "Kuchnia polska" musi być), co po prostu mogą zwyczajnie wpaść na podobny pomysł. No i wciąż są tytuły bardziej chwytliwe. Kiedyś z jakiejś okazji zdarzyło mi się też dostać dwa takie same tytuły, ale dla mnie to akurat nie jest żaden problem. |
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
My zażyczyliśmy sobie przybory szkolne, które ucieszyłyby maluchy.
Zebraliśmy dwa worki pełne zabawek i cały karton 1m x 1m x 1 mx kredek, zeszytów, kolorowanek itd. Nie spodziewałam się, że goście tak hojnie do tego podejdą. W domu zostawiłam sobie dwa pluszaki, a resztę oddałam do przedszkola ![]() Zamiast zbędnych kwiatków, które i tak uschną wolałam iść w tą stronę. Teraz byliśmy na weselu i koleżanka zażyczyła sobie książki właśnie. Kupiłam książki dla dzieci i młodzieży gdzie w tytułach były imiona pary młodej
|
|
|
|
|
#505 |
|
Wtajemniczenie
|
Jezeli musialabym kupic kasiazke to na pewno bym kupila w kiosku RUCH,jakiegos harlekina czy cos w tym stylu
|
|
|
|
|
#506 |
|
O RLY?
|
chwalisz sie czy zalisz?
|
|
|
#507 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#508 |
|
Raczkowanie
|
A dla chrześniaka ile byście dały?
Mój ojciec przyszykował aż 2 tysiące i uważam, że to stanowczo za dużo. Tysiąc wystarczy + jakiś prezent. Tym bardziej, że wesele jest z 500km dalej i jedziemy na dwa auta. |
|
|
|
|
#509 |
|
zielony stworek
|
Może dlatego,iż dużym nietaktem są wierszyki z prośbą o pieniążki i książki/karmę/wino zamiast kwiatów
![]() 2 razy się z takimi prośbami spotkałam i właśnie te 2 razy nie byłam nawet na ślubie
|
|
|
|
|
#510 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wierszyki są wieśniackie. Ale nie widzę niczego zdrożnego w kulturalnej prośbie o cos, co nie jest nietaktem samym w sobie. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.

książka świadczy o obdarowującym i każda nawet najdziwniejsza przypomni o jakiejś cesze którą się charakteryzuje. a kucharska - na pewno się przyda. tomik wierszy - może otworze. w najgorszym przypadku po prostu wzbogacą domową bibliotekę
i tak dużo lepsze niż kwiaty

Chociaż jak ktoś ma potrzebę jest jeszcze jeden duży na obrzeżach. No ale ja kupuję w necie.