Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-07, 16:13   #541
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

Bylam jeszcze na wesele gdzie sie dawalo zamiast kwatow kase dla jakies akcji charytatywnej. Z jednej strony ok, bo kazdy mogl dac ile chcial- stala puszka i nikt sie nie patrzyl plus pieniadze raczej niezmarnowane, ale z drugiej slabe bo przychodzisz z kasa w kopercie plus z kasa w dloni.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:15   #542
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;51664031]U nas w USA nazywa sie to "plate fee".[/QUOTE]

Oplulam się

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:20   #543
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Oplulam się
Jak mowimy w USA: "use it".

4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:20   #544
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Mnie się kojarzy z jakimś podatkiem xd. Jak bykowe.
Talerzykowe jak podatek, wszyscy zapłacić muszą
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:26   #545
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Może to dlatego niewiele restauracji ma oferty na stronach? Tak to goście sprawdzą, przelicza talerzykowe i odmowia, więc mlodzi mniej zapłacą? Ew w tanich miejscach młodzi będą mieli do lokalu pretensje, że za malo dostali, bo goscie sprawdzili, ze talerzyk kosztuje 120 zl i tyle dali?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 16:40   #546
tyene
Zakorzenienie

Największym problemem jest imho to, że większość oferty ślubnej jest bardzo podobna. Są określone oczekiwania, jak wyglądać będzie ślub i wesele. Teraz mam nadzieję, że będzie to się zmieniać, chociażby w związku z tym, że USC jest trochę bardziej przyjazne ślubom zawieranym poza urzędem, więc może za parę lat będzie większa różnorodność przyjęć ślubnych, nie tylko te w salach balowych, ale także te w parkach, ogrodach, z luźniejszym kateringiem.

W ciągu ostatnich paru lat byłam np. na ślubie cywilnym (w USC) po którym było mini-przyjęcie w formie lunchu na Starówce. Same przystawkowe, łatwe do jedzenia rzeczy, 2 h rozmów, śmiania się, zdjęć i tyle. Byłam też na kolejnym ślubie, już kościelnym, gdzie przyjęcie wesele (w odległości na piechotę od kościoła) było w dość niedużej sali wraz z ogrodem, przekąski były właśnie w postaci szwedzkiego stołu i też nie było pełnego obiadu. Tam mi brakowało trochę miejsc do siedzenia, bo ewidentnie było ich za mało, ale sam pomysł jest fajny.

W tej chwili nie tylko młodzi mają presję wesela, ale też tę presję wywołują na nich rodzice i rodzina, żeby wyglądało to w określony sposób.

Teraz modne są np. food trucki i wielu miastach otwiera się ich coraz więcej, różne targi śniadaniowe i tego typu inicjatywy. Ciekawa jestem, czy śluby w takim bardziej luźnym stylu z luźniejszym cateringiem mają szansę się przyjąć.

W istocie zaś jak ktoś chce ślub w dworku, niech ma ślub w dworku, ale jak ktoś woli innego rodzaju przyjęcie (niekoniecznie w stylu obiad dla rodziny, ale np. w stylu piknikowym czy innym), to powinien móc je zrobić - i często tego typu przyjęcia mogłyby parę młodych kosztować mniej. Według mnie koszta ślubne jakie się niekiedy ponosi to paranoja, wkład własny na mieszkanie do kredytu albo i więcej.

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Wiecie co dziewczyny, gdybyście po prostu napisały, że nie ma sensu porównywać inne kraje np. USA do Polski i to nic nie wnosi w dyskusję, to bez problemu bym się zgodziła i po prostu przyjęła. Ale naprawdę wolałabym nie czytać niektórych złośliwości, zwłaszcza ze strony niektórych wizażanek. Można mi zarzucić wiele rzeczy, ale nie jestem złośliwą czy niemiłą osobą.
Stary 2015-06-07, 16:42   #547
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Wierszyki są wieśniackie.

Ale nie widzę niczego zdrożnego w kulturalnej prośbie o cos, co nie jest nietaktem samym w sobie.
Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
Cóż. My też mieliśmy wierszyk, sama go napisałam z prośbą o przybory dla maluchów.
Dlaczego wydaje Ci się, że książka z dedykacją jest nietaktem?
Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
przez wierszyk, czy przez prosbe?

no bo jesli nie poszlas bo wolalas kupic mlodym cos nieprzydatnego (kwiatki) niz pozytecznego (ksiazka) to dziwi mnie Twoja postawa.

tam, gdzie bylam zaproszona a mlodzi nie chcieli kwiatkow tylko cos innego nikt sie nie bawil w zadne wierszyki, tylko normalnie bylo to zaznaczone na zaproszeniu, np. "prosimy o niekupowanie kwiatow, tylko ksiazek, ktore przekazemy bibliotece publicznej w pcimiu dolnym".

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

a za kwiatkami tez nie poszlabys do kwiaciarni tylko zerwala przy drodze bo szybciej?
Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Rozpętam burzę, ale co mi tam

Nie rozumiem dlaczego te wierszyki o książkach są takim problemem. No jakoś trzeba to gościom zakomunikować. Chyba lepsze to niż dzwonienie do każdego i mówienie "zapraszamy na wesele, bardzo zależy nam na waszej obecności, a tak btw. zamiast kwiatów kupcie nam książkę".
Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ale ma to jakieś realne podłoże, czy to taka osobiśta niczym nie podparta opinia?
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
a kwiaty tez narwiesz pod blokiem?

Wierszyki mnie smiesza ale jakim nietaktem jest poproszenie o cos innego niz kwiaty?
Proszenie się o jakikolwiek prezent taktowne nie jest.
Ja często na ślub kupuję symboliczną różę (symboliczną i nawet nie w kwiaciarni,a na ryneczku dacie wiarę ),a nie wiąchę kwiatów i jak ktoś się prosi o wino/książkę/karmę/coś dla dzieci to jasnym jest,że będzie to wymuszenie na mnie większogo wydatku, no proste
Pewnie,że gdybym poszła to umniejszyłabym to oczywiście z prezentu i dała nie 300 a 200zł tylko potem zdziwka,że ludziska tak mało dają jak już co do kwiatów Młodzi mają wymagania.

Nie wiem czy my mieliśmy tak wybitnie inteligentnych gości czy jak,bo jakoś gościom podpowiadać niczego ani sugerować nie musieliśmy i dostaliśmy różne rzeczy, kwiatów mało, za to książki, miśka, wino ,ale nikomu tego nie sugerowaliśmy ani wierszykiem ani nie pisaliśmy na zaproszeniu!
Jak się zaprasza 10wodę po kisielu to potem zdarzają się nietrafione prezenty i to chyba o to się tu głównie rozchodzi.

Skoro a Was kochani Młodzi tacy dobroczyńcy to ujmijcie grosza z kopert,a nie wymagajcie zakupu karmy/książek/akcesoriów dla dzieci przez swoich gości

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:44   #548
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:

Wiecie co dziewczyny, gdybyście po prostu napisały, że nie ma sensu porównywać inne kraje np. USA do Polski i to nic nie wnosi w dyskusję, to bez problemu bym się zgodziła i po prostu przyjęła. Ale naprawdę wolałabym nie czytać niektórych złośliwości, zwłaszcza ze strony niektórych wizażanek. Można mi zarzucić wiele rzeczy, ale nie jestem złośliwą czy niemiłą osobą.
OK, masz rację, przepraszam jeśli byłam złośliwa niepotrzebnie

Co do luźnych wesel - przyznam, że taka idea podoba mi się coraz bardziej i być może sama się na coś takiego zdecyduję. Cała rodzina na tradycyjnych weselach już się wybawila

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 16:47   #549
liselotta
lise-kotta

Nie ma sensu porównywać Polski z USA.
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:48   #550
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
OK, masz rację, przepraszam jeśli byłam złośliwa niepotrzebnie
Chillax, you are a good girl.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:48   #551
tyene
Zakorzenienie

Do niedawna przeszkodą były właśnie kwestie administracyjne, czyli to, że niestety młodym bardzo utrudniano śluby poza USC. Teraz chyba można, ale płaci się za to samo 1000 zł, co jest dość wysoką stawką. Niemniej śluby w parkach/ogrodach/muzeach/galeriach/teatrach czy cokolwiek co się wymyśli są fajnym pomysłem. Zwłaszcza, że sam ślub oraz przyjęcie może być w tym samym miejscu. No i zwłaszcza, że w wielu miastach wiele się dzieje jeżeli właśnie chodzi o food trucki, targi śniadaniowe etc. Czyli taki catering bardziej piknikowo-grillowy jest możliwy, na przykład.
Stary 2015-06-07, 16:56   #552
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Strony wątku mijają, a ja sobie siedzę i dalej kisne z "talerzykowego".
Ja też, zwłaszcza z "kosztu talerzykowego"
Co za naród...
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:58   #553
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Ja często na ślub kupuję symboliczną różę (symboliczną i nawet nie w kwiaciarni,a na ryneczku dacie wiarę ),a nie wiąchę kwiatów i jak ktoś się prosi o wino/książkę/karmę/coś dla dzieci to jasnym jest,że będzie to wymuszenie na mnie większogo wydatku, no proste
Pewnie,że gdybym poszła to umniejszyłabym to oczywiście z prezentu i dała nie 300 a 200zł tylko potem zdziwka,że ludziska tak mało dają jak już co do kwiatów Młodzi mają wymagania.

Nie wiem czy my mieliśmy tak wybitnie inteligentnych gości czy jak,bo jakoś gościom podpowiadać niczego ani sugerować nie musieliśmy i dostaliśmy różne rzeczy, kwiatów mało, za to książki, miśka, wino ,ale nikomu tego nie sugerowaliśmy ani wierszykiem ani nie pisaliśmy na zaproszeniu!
Jak się zaprasza 10wodę po kisielu to potem zdarzają się nietrafione prezenty i to chyba o to się tu głównie rozchodzi.

Skoro a Was kochani Młodzi tacy dobroczyńcy to ujmijcie grosza z kopert,a nie wymagajcie zakupu karmy/książek/akcesoriów dla dzieci przez swoich gości
Przeciez nikt ci glowy nie urwie jak dasz roze. Po prostu ją wyrzucą
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 16:59   #554
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Do niedawna przeszkodą były właśnie kwestie administracyjne, czyli to, że niestety młodym bardzo utrudniano śluby poza USC. Teraz chyba można, ale płaci się za to samo 1000 zł, co jest dość wysoką stawką. Niemniej śluby w parkach/ogrodach/muzeach/galeriach/teatrach czy cokolwiek co się wymyśli są fajnym pomysłem. Zwłaszcza, że sam ślub oraz przyjęcie może być w tym samym miejscu. No i zwłaszcza, że w wielu miastach wiele się dzieje jeżeli właśnie chodzi o food trucki, targi śniadaniowe etc. Czyli taki catering bardziej piknikowo-grillowy jest możliwy, na przykład.
Tylko tak się zastanawiam czy to aby na pewno wyjdzie taniej od normalnego wesela. Impreza pod golym niebem to ogromne ryzyko, wiec przydałby się namiot - a to juz duże koszta. Do tego kwestie sanitarne - znowu. Poza tym malo kto ma na tyle duża działkę zeby to u siebie zorganizować - dochodzą kolejne koszty. Może się okazac ze owszem, pomysl jest fajny, ale wykonanie drogie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 17:00   #555
tyene
Zakorzenienie

Być może, ciężko powiedzieć, bo teraz takiego biznesu nie ma, o catering też trudno etc. W praktyce to też zależy od ilości osób. Według mnie rozsądnym byłoby, gdyby, w stosunku do zarobków, można było organizować wesela/przyjęcia raczej za 10 000 ogólnie, a nie za 30 - 40.
Stary 2015-06-07, 17:09   #556
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Przeciez nikt ci glowy nie urwie jak dasz roze. Po prostu ją wyrzucą
Nie wyrzucą, dla 1 róży wazon się znajdzie.

jak po ślubie dostanę 2 róże i 3 bukiety to będzie super, bardzo się ucieszę. Ale jak dostane 40 bukietów to zapłaczę się. I nie mam pomysłu co z nimi zrobić.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 17:11   #557
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość

To nie jest proszenie o prezent ale proszenie o cos, co ucieszy mloda pare bardziej niz cos co I TAK dostana. Czyli kwiaty.
Gdyby zwyczaju dawania kwiatow nie bylo, to nikt nie prosilby o nic W ZAMIAN

A poza tym to prosba, ktora nie jest dla gosci zobowiazujaca, przyniesiesz roze, to ona sie akurat spokojnie zmiesci do jednego wazonu, ktory panstwo mlodzi posiadaja i nic sie nie stanie.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 17:11   #558
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Drabineczko - co zrobisz jak dostaniesz kilkanaście identycznych książek?
na 150% tak będzie
cała rodzina jak jeden mąż, wykupią kilkanaście identycznych wydań biblii i książki kucharskiej magdy gessler

na pewno tak będzie

już o tym mówili i dedykacje wypisze też jedna i ta sama osoba
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 17:11   #559
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Być może, ciężko powiedzieć, bo teraz takiego biznesu nie ma, o catering też trudno etc. W praktyce to też zależy od ilości osób. Według mnie rozsądnym byłoby, gdyby, w stosunku do zarobków, można było organizować wesela/przyjęcia raczej za 10 000 ogólnie, a nie za 30 - 40.
Catering akurat jest dość popularny chyba, ogłoszeń jest całkiem sporo.
Ale generalnie masz rację. Tylko dopoki standardem będzie robieniem wesel przez rodziców (ktorzy zwykle mieli duzo wiecej czasu na dorobienie sie), dopoty będzie presja na takie wesela.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 17:14   #560
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
na 150% tak będzie
cała rodzina jak jeden mąż, wykupią kilkanaście identycznych wydań biblii i książki kucharskiej magdy gessler

na pewno tak będzie

Dostaniesz 30 egzemplarzy Kuchni siostry Anieli
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 17:15   #561
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Swoją drogą kupienie książki / alkoholu jest zdecydowanie mniej problematyczne niz kupienie kwiatow, bo te pierwsze mozna kupic duzo wczesniej, a kwiatow najczęściej trzeba szukac w dniu ślubu.
no dokladnie _-_

ja za wiersze o miłości twardowskiego dałam 24 zł
za tę cenę to bym co najwyżej kilka chwastów w papierku dostała

---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
jestem o tym przekonana. na 150%.
kilkanaście takich samych książek to jest coś co zdarza się bardzo często.
Stary 2015-06-07, 17:16   #562
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
na 150% tak będzie

na pewno tak będzie

nawet nie napisze tylko wydrukuje na drukarce, może poproś żeby choć inną czcionką wydrukowała, żeby była jakaś różnica
Stary 2015-06-07, 17:17   #563
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

W najgorszym razie takie same książki mozna opchnac na allegro kwiatów nie opchniesz. Chyba ze pod cmentarzem
A tak serio powtórzyć się może jedna czy dwie, nie robmy juz z ludzi takich jelopow

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 17:18   #564
201604181004
Konto usunięte

jezu ale macie ciśnienie na te informacje o ksiażce XD w doopie to mam, naprawdę, wszystkie takie ęą a potem widzę 150 ślubów z balonami, stucznym kwiatami w wysokich szklanych kielichach i ludzi w koszulach z krótkim rękawem XD a na wizażu nie śmią nawet poprosić o książkę zamiast kwiatu xD

jezu

nie wiem mysle ze moja rodzina przezyje jakos ten bol dupy i zamiast przytoczonej czerwonej róży za 8 zł (och ach BO TO TAKI WYDATEK XD) kupią mi ksiażeczkę z żartami za 5 zł i chociaz wypiszą "na poprawę humoru gdy posmutniejecie".

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
W najgorszym razie takie same książki mozna opchnac na allegro kwiatów nie opchniesz. Chyba ze pod cmentarzem
A tak serio powtórzyć się może jedna czy dwie, nie robmy juz z ludzi takich jelopow
podejrzewma że powtórzy mi się biblia
ale na boga szansa że to będą IDENTYCZNE TE SAME WYDANIA TEJ SAMEJ KSIĄŻKI KTÓREJ WERSJI JEST TRYLIARD TRYLIARDÓW ODKĄD ISTNIEJE RELIGIA KATOLICKA, są bardzo niskie XD
Stary 2015-06-07, 17:19   #565
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
już wcześniej chyba o tym pisałam, jest tyle książek kucharskich. A dostałam w prezencie gwiazdkowym identyczną jak sobie kupiłam. Złośliwość losu.
Stary 2015-06-07, 17:20   #566
201604181004
Konto usunięte

gosiaczek geniuszu od kiedy dwie takie same książki = KILKANAŚCIE takich samych?
Stary 2015-06-07, 17:21   #567
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

W ogóle w zyciu bym nie pomyslala o książce kucharskiej kiedy młodzi proszą o książki. Już prędzej o kamasutrze xD ale raczej o książce, którą sama czytalam i uważam za dobrą.

Drabina - tylko nie bierz slubu w maju bo dostaniesz Biblię komunijna xD

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2015-06-07, 17:24   #568
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
gosiaczek geniuszu od kiedy dwie takie same książki = KILKANAŚCIE takich samych?
Drabineczka -większe prawdopodobieństwo bo zaprosiłaś więcej gości niż ja. I jeżeli z tego samego miasta to te same książki będą w promocji

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
W ogóle w zyciu bym nie pomyslala o książce kucharskiej kiedy młodzi proszą o książki. Już prędzej o kamasutrze xD ale raczej o książce, którą sama czytalam i uważam za dobrą.

ze ślubnego kojarzę że ktoś dostał kilka Kamasutr
Stary 2015-06-07, 17:26   #569
201604181004
Konto usunięte

Ja właśnie chętnie przygarnę kucharskie, wszelkie ksiązki pt "czytałam i myślę że są dobre" odpadają xd poradniki np w zdrowym ciele zdrowy duch, zdrowe odżywianie, spokój ducha, jak rozwiązywac konflikty, aranżacja wnętrz, jak robić drinki, przewodnik po alkoholach, torty i kremy, kompozycje kwiatowe, ALBUMY (!!!) zwłaszcza albumy o trójmieście albo o miejscowościach z których te osoby pochodza = mega.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

w sumie kamasutrę też przygarnę. ale książek typu sapkowski albo bestsellerow nie przezyje, bo ja tego po prostu nie dotykam
Stary 2015-06-07, 17:31   #570
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

O nie, Drabina! Dostaniesz elementarz i zbiór zadań "i ty możesz zostać pitagorasem"!
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości