Jak to jest z tymi kopertami? - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-08, 16:58   #721
201609102148
Konto usunięte

Dot.: Jak to jest z tymi kopertami?

A ja bym nie pozwolila rodzicom zaplacic za moje wesele. Bez jaj, sluby sa dla doroslych. Jak kogos nie stac na impreze to niech sie zastanowi, czy go stac na zakladanie rodziny.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:01   #722
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
A ja bym nie pozwolila rodzicom zaplacic za moje wesele. Bez jaj, sluby sa dla doroslych. Jak kogos nie stac na impreze to niech sie zastanowi, czy go stac na zakladanie rodziny.
No juz nie przesadzajmy, co innego miec kase na życie, co innego kilkadziesiąt tysi na imprezę

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:05   #723
BiegnijLola
Raczkowanie

@Farmakopea:

Jeszcze bardziej bez jaj: ile kosztuje ślub w urzędzie? To są jakieś grosze. To po pierwsze. A po drugie to jak Cię nie stać na bale na 300 osób to robisz obiad dla 30 osób. Każdy ma to co chce mieć.

Akurat to czy Cię stać na ślub ma się do tego czy Cię stać na zakładanie rodziny jak pięść do nosa. Bo możesz mieć ślub cywilny za parę złotych, ale za te parę złotych rodziny nie utrzymasz. Tyle w temacie.

Tobie nie chodzi o sam fakt ślubów, tylko o ich wystawność.

Edytowane przez BiegnijLola
Czas edycji: 2015-06-08 o 17:07
BiegnijLola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:08   #724
tyene
Zakorzenienie

Jak rodzice chcą, to mogą sponsorować dzieciom cokolwiek zechcą, czy to mieszkanie, czy wesele. Ale nie powinno być przymusu. Zwłaszcza, że nie każdą rodzinę na to stać. Według mnie np. branie kredytu na imprezę to głupota.
Stary 2015-06-08, 17:16   #725
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Jak rodzice chcą, to mogą sponsorować dzieciom cokolwiek zechcą, czy to mieszkanie, czy wesele. Ale nie powinno być przymusu. Zwłaszcza, że nie każdą rodzinę na to stać. Według mnie np. branie kredytu na imprezę to głupota.
Tak branie kredytu przez rodziców na zrobienie wesela to dla mnie głupota.
Mnie osobiście jednak bardzo denerwuje jak czytam teksty typu slub to sprawa dla dorosłych jak nie stać Cię na wesele to na życie też nie.
Dla moich rodziców to tradycja i nie wyobrażają sobie nie zrobić wesela i ślubu jedynej córce. Na moje wesele odkładali chyba już od kilku lat. wiedzieli, że kiedyś ten dzień nadejdzie i tyle.
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:19   #726
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Tak branie kredytu przez rodziców na zrobienie wesela to dla mnie głupota.
Mnie osobiście jednak bardzo denerwuje jak czytam teksty typu slub to sprawa dla dorosłych jak nie stać Cię na wesele to na życie też nie.
Dla moich rodziców to tradycja i nie wyobrażają sobie nie zrobić wesela i ślubu jedynej córce. Na moje wesele odkładali chyba już od kilku lat. wiedzieli, że kiedyś ten dzień nadejdzie i tyle.
Branie kredytu nawet na własne wesele mi się w głowie nie mieści.
Branie kredytu przez rodziców na wesele dzieci to już w ogóle jakieś combo przeokrutne
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:19   #727
zakonna
Naczelna Nastolatka

Odkładali kilka lat? To tym bardziej nie przewalilabym tych pieniędzy na jedną noc wesela
Stary 2015-06-08, 17:28   #728
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Ja nie wiedziałam o tym że pieniądze odkladali. Rok temu zaczęliśmy wspominać o ślubie i wtedy się dowiedziałam że pieniądze mają już dawno na mój slub. Na początku nie chciałam ich chciałam obiad dla rodziny. Mama z tata postawili sprawę jasno ze gdyby stać ich nie było pieniędzy też by nie było i mam w ogóle o Tym nie myśleć. Jak naprawdę wesela nie chce to dają mi te 10Tyś Ale ja od dziecka marzyłam o ślubie i weselu i pieniądze aż tak się dla mnie nie liczą jak ten jeden dzień w życiu który będę pamiętać do końca.
Stary 2015-06-08, 17:29   #729
zakonna
Naczelna Nastolatka

Boli mnie wątroba na myśl że miałabym 10 tysięcy wydać na jedną imprezę. Nie lepiej zainwestować w coś co się przyda?
Stary 2015-06-08, 17:30   #730
201607050913
Konto usunięte

Matko, ale przecież to czy ktoś odkłada na samochód czy na wesele córki to jego kasa i jego sprawa. Dla niektórych to jest bardzo ważne przez tradycję i mają większą radoche niż z nowego auta czy kina domowego czy czegoś jeszcze.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:31   #731
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Branie kredytu nawet na własne wesele mi się w głowie nie mieści.
Branie kredytu przez rodziców na wesele dzieci to już w ogóle jakieś combo przeokrutne
Ja znam takich ludzi. Wzięli olbrzymi kredyt na ogromne weselicho córki, ledwo spłacili i zaraz następny, bo syn się żeni nigdy nie pozwolilabym żeby rodzice zafundowali mi wesele.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:32   #732
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Odkładali kilka lat? To tym bardziej nie przewalilabym tych pieniędzy na jedną noc wesela
W kilka lat można odłożyć nawet i 50 tysięcy... zamiast wesela wolałabym dostać je w prezencie, miałabym na mieszkanie, samochód albo wycieczkę dookoła świata No ale każdy ma inne marzenia... jeśli jest nim wesele to cóż... czemu nie? Nie ma marzeń gorszych, ani lepszych Ale się rozmarzyłam...

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:33   #733
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Boli mnie wątroba na myśl że miałabym 10 tysięcy wydać na jedną imprezę. Nie lepiej zainwestować w coś co się przyda?
Jezu, no to nikt Ci wydawać nie każe.

My wydaliśmy sporo więcej niż 10 tysięcy i ani złotówki z tego nie żałuję i zrobiłabym to wesele jeszcze raz, mimo że 'to tylko jedna noc'.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:34   #734
Littlejackie
Zadomowienie

Hej! Z zapartym tchem przeczytałam cały wątek Utwierdziłam się w przekonaniu, że jestem w grupie rozważnych i ekonomicznych, tj. niewyobrażalne jest dla mnie robić wesele za 45 tys i wymagać od gości, że zwrócą te koszty, najlepiej z nawiązką.

Ale też sama mam w tym roku problem, jesteśmy z facetem zaproszeni do znajomych na wesele pod koniec lipca, mój chłopak jest świadkiem pana młodego. Nasza sytuacja ekonomiczna jest średnia, starcza nam na życie razem i drobne wydatki. Ja od grudnia nie pracuję i właśnie robię dyplom. Pieniądze, które zarobiłam miałam odłożone na wspólne życie. Obecnie żyjemy z pensji mojego faceta tak naprawdę + czasem parę stówek jak mi wpadnie jakieś zlecenie (ale od marca nie wpadło).

No i tutaj pojawia się problem bo wesele będzie jak z tysiąca i jednej nocy, dwudniowe, czekoladowe fontanny, limuzyny, gołąbki i inne cuda (party sponsoruje mama pana młodego) Towarzystwo jest wiejskie, rodzina pana młodego jest specyficzna i trochę się obawiamy dać te 250 zł za nas oboje Ja odłożyłam sobie 150 za siebie, Tż też raczej więcej nie uciuła. Do tego planowaliśmy jakieś dobre wino i pomyślałam, że narysuję im portret na pamiątkę i ładnie oprawie (umiem rysować).
Niby oni są spoko, nie zmanierowani kasą ale nie wiem czy w ferworze weselnym i rodzinnym napięciu nie będzie jakiegoś obgadywania albo żali, że świadek a tak mało daje. Chciałabym się po prostu dobrze bawić i fajnie spędzić ten dzień ale po lekturze tego wątku i niektórych wypowiedzi to boję się, że z cienką kopertą trafimy w środek oka cyklonu ;D

Myślicie żeby się nie przejmować?
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:35   #735
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
No juz nie przesadzajmy, co innego miec kase na życie, co innego kilkadziesiąt tysi na imprezę

Jak by mnie nie bylo stac na imprezę za kilkadziesiąt tysi (a nie będzie póki co), to zrobię taką za kilka. Tyle jesteśmy w stanie odłożyć.
Stary 2015-06-08, 17:37   #736
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Jak by mnie nie bylo stac na imprezę za kilkadziesiąt tysi (a nie będzie póki co), to zrobię taką za kilka. Tyle jesteśmy w stanie odłożyć.
Rob tera i mieszkaj na pieterku xd
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:37   #737
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Wszystko co mi potrzebne już mam. I mimo że nie robię wesela dla pieniędzy bo w ogóle mi na nich nie zależy, i chodzi mi o ten dzień który chce spędzić z rodzina i przyjaciółmi. Wiem jak wygląda sprawa kopert u nas w rodzinie. Że tak powiem bo nie wiem jak to określić. Wolę dostać 6 tysięcy jako prezenty ślubne i mieć wspomnienia, niż 10tyś od rodziców i cywilny w sukience z chińskiego ze świadkami. Bez żadnej magii tego dnia. Chodzi mi oczywiście tylko o porównanie.
Stary 2015-06-08, 17:37   #738
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BiegnijLola Pokaż wiadomość
@Farmakopea:

Jeszcze bardziej bez jaj: ile kosztuje ślub w urzędzie? To są jakieś grosze. To po pierwsze. A po drugie to jak Cię nie stać na bale na 300 osób to robisz obiad dla 30 osób. Każdy ma to co chce mieć.

Akurat to czy Cię stać na ślub ma się do tego czy Cię stać na zakładanie rodziny jak pięść do nosa. Bo możesz mieć ślub cywilny za parę złotych, ale za te parę złotych rodziny nie utrzymasz. Tyle w temacie.

Tobie nie chodzi o sam fakt ślubów, tylko o ich wystawność.

O weselu mowa. Ze ślub jest tani (cywilny) to żadna nowość.
Stary 2015-06-08, 17:37   #739
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Ja znam takich ludzi. Wzięli olbrzymi kredyt na ogromne weselicho córki, ledwo spłacili i zaraz następny, bo syn się żeni nigdy nie pozwolilabym żeby rodzice zafundowali mi wesele.
dla mnie to wyższy poziom abstrakcji, serio

o ile rozumiem, że rodzice mają i dadzą bo chcą czy coś to o tyle jakieś pożyczki, kredyty... nie ma opcji :"D
Stary 2015-06-08, 17:38   #740
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Rob tera i mieszkaj na pieterku xd

Akurat z kopert uzbieram na wymianę zamków, zeby tesciowa nie wlazila
Stary 2015-06-08, 17:40   #741
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Pokaż wiadomość

tak
Stary 2015-06-08, 17:41   #742
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Wszystko co mi potrzebne już mam. I mimo że nie robię wesela dla pieniędzy bo w ogóle mi na nich nie zależy, i chodzi mi o ten dzień który chce spędzić z rodzina i przyjaciółmi. Wiem jak wygląda sprawa kopert u nas w rodzinie. Że tak powiem bo nie wiem jak to określić. Wolę dostać 6 tysięcy jako prezenty ślubne i mieć wspomnienia, niż 10tyś od rodziców i cywilny w sukience z chińskiego ze świadkami. Bez żadnej magii tego dnia. Chodzi mi oczywiście tylko o porównanie.
No jak dla mnie to wszystko oprócz własnych pieniędzy na własne wesele. Mnie po prostu szczerze dziwi jak będąc średnio zamozna osoba (wnioskuje po tym, ze to rodzice funduja) mozna taka lekka ręką wywalic tyle hajsu na jedna noc, jeśli to nie swoje pieniądze - dziwie się tym bardziej. A rodzice mogą pomóc dzieciom na 100000 lepszych sposób. Dzień też jest równie niezapomniany pare lat później, kiedy możesz sobie na niego pozwolic, a nie zastaw sue a postaw sie, weselicho musi byc tera zara.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-06-08 o 17:44
Stary 2015-06-08, 17:46   #743
tyene
Zakorzenienie

Prawda jest taka, że 10 000 to skromna impreza weselna, zwłaszcza jeżeli w to wliczają się wszystkie wydatki (suknia, garnitur, fotograf, sala, żarcie etc).
Stary 2015-06-08, 17:46   #744
Jall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Littlejackie Pokaż wiadomość
Hej! Z zapartym tchem przeczytałam cały wątek Utwierdziłam się w przekonaniu, że jestem w grupie rozważnych i ekonomicznych, tj. niewyobrażalne jest dla mnie robić wesele za 45 tys i wymagać od gości, że zwrócą te koszty, najlepiej z nawiązką.

Ale też sama mam w tym roku problem, jesteśmy z facetem zaproszeni do znajomych na wesele pod koniec lipca, mój chłopak jest świadkiem pana młodego. Nasza sytuacja ekonomiczna jest średnia, starcza nam na życie razem i drobne wydatki. Ja od grudnia nie pracuję i właśnie robię dyplom. Pieniądze, które zarobiłam miałam odłożone na wspólne życie. Obecnie żyjemy z pensji mojego faceta tak naprawdę + czasem parę stówek jak mi wpadnie jakieś zlecenie (ale od marca nie wpadło).

No i tutaj pojawia się problem bo wesele będzie jak z tysiąca i jednej nocy, dwudniowe, czekoladowe fontanny, limuzyny, gołąbki i inne cuda (party sponsoruje mama pana młodego) Towarzystwo jest wiejskie, rodzina pana młodego jest specyficzna i trochę się obawiamy dać te 250 zł za nas oboje Ja odłożyłam sobie 150 za siebie, Tż też raczej więcej nie uciuła. Do tego planowaliśmy jakieś dobre wino i pomyślałam, że narysuję im portret na pamiątkę i ładnie oprawie (umiem rysować).
Niby oni są spoko, nie zmanierowani kasą ale nie wiem czy w ferworze weselnym i rodzinnym napięciu nie będzie jakiegoś obgadywania albo żali, że świadek a tak mało daje. Chciałabym się po prostu dobrze bawić i fajnie spędzić ten dzień ale po lekturze tego wątku i niektórych wypowiedzi to boję się, że z cienką kopertą trafimy w środek oka cyklonu ;D

Hmm... ciężka sprawa. Wydaje mi się, że na wsi podchodzi się nieco inaczej do pieniędzy z wesela. Ale skoro Twój partner ma być świadkiem tzn. że jest bliski PM, więc może niech porozmawia z nim i powie, że macie teraz ciężką sytuację materialną, Ty nie pracujesz i czy zamiast pieniędzy nie woleliby jakiegoś materialnego prezentu (może coś im potrzeba czy to do domu, czy samochodu?). Myślę, że powinni zrozumieć aluzję
A jeśli nie chcesz rozmowy (choć wg mnie to najlepsze wyjście), to masz jeszcze miesiąc, podejmij się jakiejś dorywczej pracy - czy to korepetycje, pilnowanie dziecka czy zlecenie z neta (o to chyba najłatwiej), zawsze jakiś grosz wpadnie i może dobijecie po 200 zł za osobę.
PS. Ja osobiście bym się NIE przejmowała i dałabym tyle ile mam, trudno. Nie złośliwie przecież. Ale widzę, że Ty już się przejmujesz, chociaż ślubu jeszcze nie ma więc jak masz się zamartwiać, że źle zrobiliście, to przemyśl powyższe propozycje - stąd moje rady

Kamil ma glejaka.
https://www.siepomaga.pl/kamil

11.12 stracił swoją szansę
Jall jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:48   #745
Littlejackie
Zadomowienie

a co myślicie o prezencie-portrecie dla państwa młodych?
Ucieszyłybyście się z takiego?

To byłby taki rysunek ołówkiem, chodziłam do liceum plastycznego a teraz kończę studia związane ze sztuką, więc to nie byłby raczej jakiś koszmarek jakby co
Littlejackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:48   #746
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
lepsi są ludzie, którzy brali kredyt na wesele i dłużej będą go spłacać niż trwało małżeństwo
Cytat:
No jak dla mnie to wszystko oprócz własnych pieniędzy na własne wesele. Mnie po prostu szczerze dziwi jak będąc średnio zamozna osoba (wnioskuje po tym, ze to rodzice funduja) mozna taka lekka ręką wywalic tyle hajsu na jedna noc, jeśli to nie swoje pieniądze - dziwie się tym bardziej. A rodzice mogą pomóc dzieciom na 100000 lepszych sposób. Dzień też jest równie niezapomniany pare lat później, kiedy możesz sobie na niego pozwolic, a nie zastaw sue a postaw sie, weselicho musi byc tera zara.
e tam, właśnie łatwiej się wydaje cudzą kasę, jak nie trzeba było jej wcześniej zarobić.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:49   #747
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Prawda jest taka, że 10 000 to skromna impreza weselna, zwłaszcza jeżeli w to wliczają się wszystkie wydatki (suknia, garnitur, fotograf, sala, żarcie etc).
Nie jest to tez kwota, której nie mozna we dwoje zaoszczędzić. Jeśli nie można, w 2-3 lata to sie serio slabo zarabia i to moje zdziwienie na temat wywalenia tego ot tak na dzampreze jest jeszcze większe.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-06-08 o 17:51
Stary 2015-06-08, 17:51   #748
HealthOne
Zadomowienie

Cytat:
Ja nie wiedziałam o tym że pieniądze odkladali. Rok temu zaczęliśmy wspominać o ślubie i wtedy się dowiedziałam że pieniądze mają już dawno na mój slub. Na początku nie chciałam ich chciałam obiad dla rodziny. Mama z tata postawili sprawę jasno ze gdyby stać ich nie było pieniędzy też by nie było i mam w ogóle o Tym nie myśleć. Jak naprawdę wesela nie chce to dają mi te 10Tyś Ale ja od dziecka marzyłam o ślubie i weselu i pieniądze aż tak się dla mnie nie liczą jak ten jeden dzień w życiu który będę pamiętać do końca.

dla mnie to też kosmos żeby dorosłym ludziom rodzice w całości sponsorowali taką drogą imprezę. Oczywiście dołożenie się jest fajne i pomocne- ale w całości sponsorowanie dzieciom ślubu to fanaberia tych dzieci, niedojrzałość, a nie dorosłość. I przykre byłoby dla mnie żeby moi rodzice po latach utrzymywania mnie wyskakiwali z kasy na imprezkę zamiast w końcu odpocząć i te pieniądze przeznaczyć na pojechanie na super wakacje/nowe auto/cokolwiek.

Na swój ślub i wesele w przyszłości będą zarabiać i odkładać razem ze swoim facetem, a rodzice będą gośćmi honorowymi.
Stary 2015-06-08, 17:52   #749
Hultaj
BAN stały

Cytat:
No pewnie.
Jak Was obgadają to buraki i niech spadają.
A pomysł z rysunkiem fajny, mnie się podoba.

Ale się nakręciłyście, a moim zdaniem Cleo miała rację.
Zawaliła nieco matka młodej.
Wystarczyło powiedzieć dziewczynie
basiu kochanie recepcjonistka wprowadziła cię w błąd, nasze ustalenia z hotelem nie obejmują noclegów dla gości.
Fajnie, że młodzi zorganizowali nocleg po rodzinie ale nie czarujmy się, to porpozycja nie obowiązek skorzystania, nie każdy lubi waletować po cudzych mieszkaniach. Zawsze może znaleźć się ktoś kto wybierze hotel.
No i jak jak się jedzie kawał na wesele to trzeba przemyśleć opcje noclegu i to czasem ;-) wpływa na wysokość koperty.
Po 3 ona chciala dać im więcej, musiała dokonać wyboru.
Po 4 młodzi pewnie nawet nie wiedzą jakiego zamieszania stali się przyczyną. Przecież im wygaworu pod kościolem nie zrobiła.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 17:52   #750
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
No jak dla mnie to wszystko oprócz własnych pieniędzy na wesele. Mnie po prostu szczerze dziwi jak będąc średnio zamozna osoba (wnioskuje po tym, ze to rodzice funduja) mozna taka latwa ręką wywalic tyle hajsu na jedna noc, jeśli to nie swoje pieniądze - dziwie się tym bardziej
Przeczytalas może moje posty wyżej? U mnie tu gdzie mieszkam to tradycja że rodzice (których oczywiście stać na to bez kredytów) fundują wesele młodym a pieniądze z kopert młodzi mają dla siebie.

I mam mieszkanie, jeżdżące auto, pracę I jakieś zaplecze finansowe i to w pełni do szczęścia mi wystarczy. wydam lekka reka jak to określiłas te pieniądze bo slub i wesele mam raz w życiu i nie chce robić przykrości rodzica którzy chcą zrobić mi to wesele o którym marzę od dziecka. I cieszą się z mojego szczęścia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości