|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Joga
Cytat:
dla osoby zupełnie nie wyćwiczonej, nie czującej swojego ciała, faktycznie zajęcia raczej obowiązkowe na początku
|
|
|
|
|
|
#2012 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, jak długo nie wykonuje się niektórych pozycji w czasie miesiączki? Tzn. ile ta przerwa powinna trwac? Chyba gdzies czytałam, że to 4 dni. Bo ja mam okres właściwie tylko 2 dni (czasami 3) reszta dni to tylko lekkie plamienia. I się zastanawiam czy mogę po tych dniach cwiczyc normalnie czy lepiej odczekac. Spytałabym nauczyciela ale tak głupio mi na razie.
|
|
|
#2013 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Myślę, że z pozycji odwróconych powinnyśmy zrezygnować aż do końca miesiączki. Podobnie, jak mocne skręty (np skręcony trójkąt) Pozycje stojące czy skręty, tak by nie czuć dyskomfortu. Nie powinnyśmy wtedy obciążać mocno brzucha. Ja osobiście nie mogę wykonywać setu bandha sarvangasana - nawet z podpartymi nogami. Natychmiast czuję napięcie w podbrzuszu. |
|
|
|
|
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w drugi dzień miesiączki ( czyli ten najbardziej intensywny) rezygnuje z praktyki, nie robie też tak jak Śniegowanapisała pozycji odwróconych. Poza tym ćwiczę normalnie
Warto pamiętać że zaszkodzić sobie możemy jeśli nagle zaczniemy ćwiczyć bo w niekontrolowany sposób podnosi się ciśnienie tętnicze. Trening taneczne wykonywałam podczas miesiączki, bo musiałam.. Jeśli organizm nie jest przyzwyczajony do aktywności zareaguje intensysniejszą pracą narządów np w pozycjach w których nasze podbrzusze uciska na podłogę lub jest mocno wygięte( skorpion, łucznik) . Na początku miesiączki moźe to spotęgować i tak silne krwawienie i sprawić że będzie bolesna. Ja bym w pierwsze dni zrezygnowała, poźniej poza pozycjami odwróconymi raczej nie powinno być problemów
|
|
#2015 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny mam bóle kręgosłupa i stawów. Ktoś powiedział mi kiedyś, że joga jest świetna na tego typu dolegliwości. Czy mogę ćwiczyć jogę w domu? Od czego zacząć? Macie jakieś zestawy ćwiczeń dla początkujących ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#2016 |
|
Zadomowienie
|
Akurat mój nauczyciel bardzo pilnuje żeby w czasie okresu nie robic niektórych pozycji albo robic je zmodyfikowane. Tak jak piszecie odwrócone są kategorycznie zakazane. Akurat mi często wypada okres w dni, w które mam zajęcia jogi i trochę mi szkoda, że tyle mnie omija. No ale wg mnie lepiej iśc na zajęcia i prawie nic nie robic niż zostac w domu i nie cwiczyc w ogóle.
|
|
|
#2017 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja w tym czasie nie ćwiczę w ogóle, przez cały tydzień, po prostu nie jestem w stanie
|
|
|
|
|
|
#2019 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Dokładnie tak |
|
|
|
|
|
#2020 |
|
Zakorzenienie
|
A jak u Was z praktyką dziewczyny?
Moją narazi zawiesiłam przez wakacje, miałam okropnego urlopowego lenia i jutro wracam na pierwsze po 3 tygodniach zajęcia
|
|
#2021 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Niezmiennie 2x w tygodniu, tylko instruktorki się urlopują i jest problem z zebraniem grupy.
|
|
|
|
#2022 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Dobrze/ niedobrze- zajęcia które mi najbardziej czasowo odpowiadały stały się sesjami regeneracyjnymi. Fajnie, bo to piątek i przydaje się relaks. Niefajnie, bo trochę mało "jogi w jodze" tam. |
|
|
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze nie mam przerwy, ale za 2 tygodnie robię. Będę 2 miesiące w rozjazdach, więc na ten czas odpuszczam.
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Konto usunięte
|
Ja chodzę już od dłuższego czasu regularnie 2x w tygodniu
Jedne zajęcia bardziej intensywne, drugie bardziej lajtowe ![]() Pisałam kiedyś, że mam problem z poceniem się dłoni i ślizganiem się przez to po macie. Antypoślizgowe wchłaniające wodę maty nie pomogły, bo i tak nadal się ślizgałam. Zakupiłam sobie rękawiczki treningowe i to u mnie strzał w dziesiątkę! Wreszcie dłonie stoją w miejscu i mogę skupić się na danej asanie a nie na tym, żeby utrzymać dłonie w miejscu Od razu zupełnie inaczej się ćwiczy, bo wcześniej miałam problem nawet z poprawnym wejściem do psa i ustaniem w nim.
|
|
|
|
|
#2025 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Bo ja muszę talkować łapki kilkakrotnie w trakcie sesji. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2026 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2027 |
|
Oby do wiosny
|
|
|
|
|
|
#2028 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Oby do wiosny
|
|
|
|
|
|
#2030 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2031 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() jakby co to na fitness będą. Nie sprawiają, że masz mniejsze "czucie" podłogi? |
|
|
|
|
|
#2032 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
daja mi stabilnosc i zupelnie inny komfort cwiczen. w ogole rekawiczki w dotyku sa sliskie i dlatego mialam watpliwosci czy sie sprawdza, ale w stycznosci z mata okazuja sie tepe i bardzo dobrze sie jej trzymaja. Nie wiem jak zachowaja sie w stycznosci z innym podlozem/materialem.Wysłane z jeżynki |
|
|
|
|
|
#2033 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
![]() Przemyślę tę kwestię sobie. Moja mata jest dość gruba, więc potencjalne rękawiczki muszą być cieniutkie. W sumie jak talk się sprawdza... Te kobiety
|
|
|
|
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Są różne rękawiczki, takie na rower będą raczej trochę za grube, ale na siłowni używam bardzo cienkich, z neoprenu, takie pewnie by się najprędzej nadawały
Są mało zabudowane, więc ręka się nie poci, używam ich, zeby nie miec odcisków na dłoniach i z tym dają sobie świetnie radę, więc z matą tym bardziej
|
|
|
|
|
#2036 |
|
Przyczajenie
|
Ja próbowałam przekonać się do jogi, ale to nie dla mnie... Zbyt monotonne i za wolne ćwiczenia. Wolę aerobik
|
|
|
|
|
#2037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2038 |
|
Oby do wiosny
|
|
|
|
|
|
#2039 |
|
Konto usunięte
|
Dokladnie. Ja na jodze czasami tak dostane w kosc ze przepraszam za doslownosc, ale mam ochote zwymiotowac. Zadna silownia zaden aerobik i inne temu podobne nie daly mi tyle co joga. Nic mnie tez tak nie wciagnelo. Chodze na bardziej intensywne zajecia, bo np. Iyengara tez nie dla mnie. Teraz gdy jest ladna pogoda mamy zajecia na swiezym powietrzu, to jest cos cudownego!
![]() Wysłane z jeżynki |
|
|
|
|
#2040 | |
|
Oby do wiosny
|
Cytat:
Tak jak mówiłam- daje mi zupełnie co innego jak aerobik. Uzupełniają się te "dyscypliny" Edytowane przez Śniegowa Czas edycji: 2015-06-12 o 09:08 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.

Chyba przez miesiąc nauczyciel musiał korygowac nasze niepodciągnięte rzepki czy niewyprostowane łokcie. Generalnie dla człowieka, który nigdy wcześniej nie cwiczył (właściwie), złapanie pewnych nawyków jest dosc trudne. W końcu też nauczyłam się jak ma wyglądac wyprostowany kręgosłup w koncentracji np. Chodzi mi o ułożenie łopatek. Wcześniej wydawało mi się, że nie można byc aż tak wyprostowanym bo to nienaturalne.
dla osoby zupełnie nie wyćwiczonej, nie czującej swojego ciała, faktycznie zajęcia raczej obowiązkowe na początku

Od razu zupełnie inaczej się ćwiczy, bo wcześniej miałam problem nawet z poprawnym wejściem do psa i ustaniem w nim.