|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2821 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- Cytat:
|
|
#2822 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Pia Gizela, moim zdaniem pomoże Ci chodzenie na zakupy z listą (tylko, żebyś się jej trzymała
Ja przez wiele lat trzymałam kasę wyłącznie na lokatach (głównie rocznych, czasem półrocznych). Czasem miałam ich jednocześnie nawet ok. dwudziestu dzięki czemu w miesiącu kończyły mi się raz 2, raz 3, raz jedna (+ do tego wypłata) i przez to miałam stały dostęp do świeżej gotówki. Teraz z uwagi na to, że szykuje nam się remont mieszkania, trzymam pieniądze na rachunku oszczędnościowym bo to zawsze jakiś dodatkowy grosz, a w każdej chwili mogę wypłacić bez utraty odsetek. W razie konieczności Tż ma też trochę świeżej gotówki na koncie nieoprocentowanym. I tak sobie trzeba radzić . Ale moim zdaniem sukces tkwi w nauczeniu się oszczędzania. Bez tego nie da się nic osiągnąć. Druga sprawa to trzymanie większości oszczędności na lokatach/rachunkach oszczędnościowych, bo dzięki temu można dodatkowo zarobić (ja zarobiłam dzięki lokatom baaaaaaardzo dużo pieniędzy, więc polecam ).
|
#2823 |
|
Rozeznanie
|
Od pewnego czasu staram się oszczędzać, zawsze na początku miesiąca kiedy mam najwięcej pieniędzy obiecuje sobie ze będę bardziej uważać na wydatki ale zawsze jest tak ze nic z tego nie wychodzi. Dodatkowo mój partner od lipca będzie musiał zacząć szukać nowej pracy więc może być różnie... W każdym razie w miarę sprawdza się u mnie przelewanie pieniędzy na konto oszczędnościowe od razu kiedy dostanę środki. Obiecuje sobie ze będzie to ok 500-600 zł miesięcznie a zwykle kończy się na 200-300 ale zawsze coś
|
|
|
|
#2824 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Ej no wcale nie;p To nie było surowym tonem pisane
|
|
|
|
|
#2825 |
|
Raczkowanie
|
Tymi piatkami latwo jest uzbierac fajna sumke. My przez tydzien mamy 30 zl wiec mysle, ze to duzo
![]() Troche mnie to drazni, poniewaz my z Tz nie mamy wspolnych pieniedzy(jestesmy tylko para na etapie 'chodzenia" ) i on wszedzie placi karta wiec nie ma nic w portfelu zeby wrzucic. Czasem tylko cos tam dolozy, mniej wiecej raz na miesiac ale pozniej wydajemy to razem gdyby tu chodzilo o zolciaki, ktore tez zbieramy to nic bym nie pomyslala ale te 5tki to dosc duzo...z tym, ze ja nie zarabiam, a on tak. I jeszcze w sklepie zawsze komentuje to, ze patrzy tylko na ceny, zeby kupic cos tanszego nie wspomne, ze ma u mnie dlug na ponad 300 zl. Oczywiscie nie chcialabym zeby mi oddawal gdyby nie to, ze jest bardzo rozrzutny i nie rozumie, ze ja chce cos oszczedzic.Nie wiem jak moglabym przemowic mu do rozsadku, bo jak do tej pory z wyplaty nic nie odlozyl...:/ To prawda, ze listy bardzo sie sprawdzaja! Wczoraj bylam na zakupach i nie kupilam nic poza lista ![]() Pochwale sie tez, ze na prezent dla dziecka kuzyna kupilam chusteczki nawilzajace w tesco z bambino. 2 paczki, w tym jedna za 30& oraz body za 12,99, bo byla obnizona cena. Chcialam kupic w pepco, bo tam cena jest niska ale jakosc f&f jest o wiele lepsza moim zdaniem
|
|
|
|
#2826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2827 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam wspólnej kasy z TŻtem bo bym nie wyrobiła na jedzenie dla niego
Oczywiście czasami bywa, że to ja/on płacimy całość- np kiedy robmy większe zakupy w makro na jedną kartę, ale takie akcje mamy 1-2razy w miesiącu. Generalnie to ja staram się, aby nasze inwestycje w mieszkanie etc były po równo. On bardziej to olewa bo zarabia duużo więcej niż ja. Co ciekawe ja staram się coś odłozyć/spłacic długi a on nie i jakoś nie mogę go namówić do zmiany nawyku. Mówi, że po awansie ( za pół roku?) zacznie odkładać, ale wtedy pewnie zmienimy mieszkanie i trzeba bedzie płacić więcej... .
|
#2828 |
|
Raczkowanie
|
Tamtaglista tak rozmawialam. On wie, ze chce zaoszczedzic i ,ze oszczedzona kase wplacam na konto. On niby zartem stwierdzil, ze nie ma na co i za co oszczedzic
wyplate ma 1300 ok, a rodzicom za zycie daje 400.I tak ciesze sie, ze udalo mi sie nim otrzasnac w zwiazku z jedzeniem u moich rodzicow, poniewaz czesto jadl wszystkie posilki w ciagu dnia u nas czy mowil, ze dzisiaj robimy grilla ale zakupy oczywiscie byly robione z mojego domowego budzetu![]() Nie dziwie sie, ze nie ma za co oszczedzic, poniewaz slodycze zawsze je najdrozsze np wczoraj zjadl 2 snikersy, chipsy dosc duza paczke, dwie puszki pepsi, loda magnum...
|
|
|
|
#2829 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem podejścia Waszych TŻ, takie troszkę lekkoduchy ze skłonnością do skąpstwa mi się wyłaniają, ale mogę się mylić
Warto mówić wprost i jakąś metodę wypracować.
|
|
|
|
#2830 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem na co mój wydaje kase.... mam nadzieję że nie ma dzieciaka na boku
|
#2831 |
|
Raczkowanie
|
Moj wlasnie skapy nie jest ani troche niestety...:/
On za duzo wydaje na glupoty i pozniej np nie ma kasy na prezent dla chrzesniakow chociazby z okazji dnia dziecka:/ Ja zawsze go ratuje w trudnych chwilach... |
|
|
|
#2832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja stworzyłam dzisiaj piękny plik w excel, oszacowałam koszty na ten miesiąc i w zależności od wydatków na dentystę - prawdopodobnie nie zaoszczędzę absolutnie nic a nawet ruszę ostatnie rezerwy z konta oszczędnościowego.. |
|
|
|
|
#2833 |
|
Wredny kotecek
|
U nas w samochodzie amortyzatory do wymiany:/ Tż zarzekał się że już złotówki do tego grata nie dołoży
Ale co zrobić... Życie ryzykować?:P
|
|
|
|
#2834 |
|
Wtajemniczenie
|
Jako że jutro 10., to zrobiłam sobie plan wydatków na ten miesiąc. I się załamałam, bo się okazało, że w najlepszym wypadku uda mi się odłożyć jakieś 50, może max. 100zł
|
|
|
|
#2835 |
|
Zakorzenienie
|
Jakbym słyszała swojego. Ostatnia naprawa miała być juz ostatnią i co? W środę zaprowadza auto do mechanika.
|
#2836 |
|
Raczkowanie
|
To same trudnosci mamy z oszczedzaniem
Moja siostra dzisiaj mnie poinformowala, ze wisze jej 50 zl chociaz jestem pewna , ze nie... |
|
|
|
#2837 |
|
Zadomowienie
|
Ja właśnie porządkuję szafki z jedzeniem i będę wiedziała co mamy - i co można wykorzystać
|
|
|
|
#2838 |
|
Zakorzenienie
|
Coś ten miesiąc kryzysowy jakiś
. My bylismy u mojej Babci na Boże Ciało i wyjazd nas trochę kosztował...plus prezent na dzień matki, dla siebie kupiliśmy kilka niezbędnych ciuchów, zainwestowałam w blender kielichowy, opłaciłam rachunki, zrobiliśmy jakieś zapasy jedzenie bo była promocja i dno portfela już do mnie mrugaZa to doszłam już gdzie wydaje kase mój TŻ - u dentysty I jeszcze sezon weselny przed nami.... olaboga.....
|
#2839 |
|
Zakorzenienie
|
Ja najwięcej kasy zostawiam u dentysty a mój w ogóle, bo chodzi rzadko i na nfz, w dodatku nic mu się nie dzieje. Ale zawsze mnie popiera- po horrorze dentystycznym który przeżyłam oddałby mi ostatnią złotówkę na dentystę :P
|
|
|
|
#2840 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez na stomatologa najwięcej wydaje. Ostatnio w ciągu dwóch tygodni wydalam 800zl. Całe szczęście to już ostatnie zęby, oby na długo...
Leczylam zęby wszystkie od 1,5 roku. Zostawiłam ok 2,5-3tys.zl. Został mi jeszcze do usunięcia kamień, ale to już chyba gdzieś na NFZ znajdę jakiegoś stomatologa.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2015-06-09 o 14:41 |
|
|
|
#2841 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak będę mieć pierwszy ubytek w stałych zębach to sie chyba popłacze, ale ftu tfu oby nie zapeszać
|
#2842 |
|
Zakorzenienie
|
Mój najwięcej wydaje na gry planszowe, w które gramy ze znajomymi. Ciągle jakieś nowe pozycje przybywają, zostało mu w szafie miejsce na jedną... i zapowiada że po prostu przerzuci książki do mojej szafy żeby mieć więcej miejsca
W sobotę skończyła się jedna z lokat, przerzuciłam już na konto Męża żeby wszystkie nasze pieniądze zacząć zbierać do kupy - bardzo spodobało nam się to mieszkanie. |
|
|
|
#2843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2844 |
|
Zakorzenienie
|
Na Winogradach
|
|
|
|
#2845 |
|
Zakorzenienie
|
My musimy się wziąć w garść. Mamy dodatkowy dość spory dochód od maja i nam odbiło
ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy
|
#2846 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2847 |
|
Zakorzenienie
|
Niby nie Twoja sprawa, ale trzeba myśleć przyszłościowo - nie wyobrażam sobie np. mieszkać i planować rodziny z kimś, kto nie potrafi gospodarować pieniędzmi.
|
#2848 |
|
Wredny kotecek
|
Apetyt rośnie w miarę jedzenia
![]() U nas przez niespodziewane cholernie drogie badanie tż i wydatki związane z samochodem, przeprowadzką i parę innych, nie mogę dokończyć zęba kanałowo:/ Od 3 miesięcy się wybieram, mam nadzieję, że nic się nie narobi |
|
|
|
#2849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wydatków w Sephorze, mogę polecić sprawdzoną perfumerię internetową gdzie ceny mają naprawdę super. W Sephorze nigdy już żadnych perfum nie kupię. Szkoda kasy.
|
|
#2850 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie baaaardzo dołujące jest odmawianie sobie rzeczy i składanie na wkład własny (czy ogólnie coś dużego) kiedy się nie widzi żadnego efektu z rosnącej kupki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.

) co 2-3 miesiące przelanie większej kwoty na konto internetowe, które traktuję jako oszczędnościowe bo nie mam do niego karty. Jakoś łatwiej mi było zacisnąć pasa w 1 miesiącu i odłożyć np 500 zł niż co miesiąc po 200 odkładać 
). Najgorsze jest to, że w zeszłym roku mogłam naprawdę sporo oszczędzić bo miałam duuużo niższe koszty utrzymania swojego, no ale niestety rozrzutna byłam. Niby nic nie kupowałam konkretnego ale rozwalałam kasę na lewo i prawo. Przy kolejnym nagłym wydatku postanowiłam zacząć rozsądniej gospodarować pieniędzmi.
Jest plus taki, że nie mam żadnych długów u ludzi ani w banku 

Kurde 2 tysie to kupa hajsu, i to takiego co niezauważalnie się zbiera
gdyby tu chodzilo o zolciaki, ktore tez zbieramy to nic bym nie pomyslala ale te 5tki to dosc duzo...z tym, ze ja nie zarabiam, a on tak. I jeszcze w sklepie zawsze komentuje to, ze patrzy tylko na ceny, zeby kupic cos tanszego

wyplate ma 1300 ok, a rodzicom za zycie daje 400.
13.03.2008
ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze
już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy