Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-08, 16:35   #2821
MiniMonix
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
ja mam w mbanku, i jest taka opcja msaver
za każda płatność zabierają mi 5 zł na konto oszczędnościowe
jakie było moje zaskoczenie juz ponad 400 zł
W sumie to dobry pomysł. Poczytam w internecie. Może tak lepiej nam wyjdzie zbieranie piątek

---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Pia Gizela Pokaż wiadomość

Ameryki nie odkryję, ale sprawdzonym dla mnie sposobem jest/było () co 2-3 miesiące przelanie większej kwoty na konto internetowe, które traktuję jako oszczędnościowe bo nie mam do niego karty. Jakoś łatwiej mi było zacisnąć pasa w 1 miesiącu i odłożyć np 500 zł niż co miesiąc po 200 odkładać

Do niedawna żyłam sobie swobodnie, można powiedzieć że lekko bezmyślnie. Potrzebowałam coś kupić - kupowałam. Nie brałam pod uwagę nieplanowanych wydatków (które ostatnimi czasy czyszczą mi regularnie konto ). Najgorsze jest to, że w zeszłym roku mogłam naprawdę sporo oszczędzić bo miałam duuużo niższe koszty utrzymania swojego, no ale niestety rozrzutna byłam. Niby nic nie kupowałam konkretnego ale rozwalałam kasę na lewo i prawo. Przy kolejnym nagłym wydatku postanowiłam zacząć rozsądniej gospodarować pieniędzmi.

Miałam jakąś kwotę odłożoną, ale zaszłam w ciążę i pieniądze rozeszły się na lekarzy, badania, leki. Do tego w lutym u mechanika prawie 1000 zł zostawiłam, a teraz odezwały się zęby więc czeka mnie leczenie stomatologiczne. To mnie chyba najbardziej denerwuje - od dłuższego czasu ciągle coś wyskakuje i nie są to małe kwoty. No ale nie ma się co poddawać Jest plus taki, że nie mam żadnych długów u ludzi ani w banku
To mnie zmotywowało do regularnego oszczędzania. Nie chcę być ciągle na tzw zero.

Co zamierzam zrobić?

- PLANOWAĆ.

* posiłki - niestety mam paskudną tendencję do kupowania impulsywnego. I przez to wyrzucam sporą część jedzenia a co za tym idzie - pieniędzy Narzeczony z tych łatwo-obsługowych jest ponieważ je wszystko oprócz brukselki i nie marudzi, gdy na obiad zarządzę wątróbkę w jabłkach z ziemniakami i surówką niby tani obiad, ale potem np przez 3 dni przygotowuję rybkę z batatami etc a to już tanie danie nie jest. Najgorsze jest to, jak się kręcę po sklepie i sama nie wiem co chcę kupić - wrzucam wtedy do koszyka randomowe produkty i de facto nie wiem potem co mam z nimi zrobić. Potem część produktów muszę dokupić, a te co mam wyrzucić bo nie pasują.

* wydatki krótko i długoterminowe - moja część rachunków jest dość stałym kosztem, to samo paliwo. Ale już o tym, że na koniec stycznia mam ubezpieczenie do zapłacenia czy chcę wyjechać sobie gdzieś na wakacje - nie myślę. Pora z tym skończyć

* w każdym miesiącu szacować budżet - ile i na co przeznaczyć. raz w miesiącu wypłacić gotówkę na jedzenie, paliwo - gotówkę łatwiej mi się kontroluje niż kartę. rachunki opłacam przez internet. resztę przelać na drugie konto. nie wiem jednak, czy ten system mi się sprawdzi - właśnie przez nieplanowane wydatki

A jak Wy sobie radzicie, gdy nagle coś Wam wyskoczy? Zostawiacie sobie rezerwę z aktualnej wypłaty i gdy jej nie wydacie - ląduje na oszczędnościowym, czy podbieracie z oszczędnościowego gdy wypadnie niespodziewana wizyta u lekarza? Co się u Was sprawdza najlepiej?
U nas na początku miesiąca płacimy rachunki.. Z reszty wypłaty wypłacamy na konto oszczędnościowe a cześć zostawiamy na życie. Niestety często są jakieś wydatki i koszystamy z "oszczędzonych".

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 21:06   #2822
Terha
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Pia Gizela, moim zdaniem pomoże Ci chodzenie na zakupy z listą (tylko, żebyś się jej trzymała).

Ja przez wiele lat trzymałam kasę wyłącznie na lokatach (głównie rocznych, czasem półrocznych). Czasem miałam ich jednocześnie nawet ok. dwudziestu dzięki czemu w miesiącu kończyły mi się raz 2, raz 3, raz jedna (+ do tego wypłata) i przez to miałam stały dostęp do świeżej gotówki. Teraz z uwagi na to, że szykuje nam się remont mieszkania, trzymam pieniądze na rachunku oszczędnościowym bo to zawsze jakiś dodatkowy grosz, a w każdej chwili mogę wypłacić bez utraty odsetek. W razie konieczności Tż ma też trochę świeżej gotówki na koncie nieoprocentowanym. I tak sobie trzeba radzić . Ale moim zdaniem sukces tkwi w nauczeniu się oszczędzania. Bez tego nie da się nic osiągnąć. Druga sprawa to trzymanie większości oszczędności na lokatach/rachunkach oszczędnościowych, bo dzięki temu można dodatkowo zarobić (ja zarobiłam dzięki lokatom baaaaaaardzo dużo pieniędzy, więc polecam ).

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 22:13   #2823
wiki2501
Rozeznanie

Od pewnego czasu staram się oszczędzać, zawsze na początku miesiąca kiedy mam najwięcej pieniędzy obiecuje sobie ze będę bardziej uważać na wydatki ale zawsze jest tak ze nic z tego nie wychodzi. Dodatkowo mój partner od lipca będzie musiał zacząć szukać nowej pracy więc może być różnie... W każdym razie w miarę sprawdza się u mnie przelewanie pieniędzy na konto oszczędnościowe od razu kiedy dostanę środki. Obiecuje sobie ze będzie to ok 500-600 zł miesięcznie a zwykle kończy się na 200-300 ale zawsze coś
wiki2501 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 22:17   #2824
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
Kurde 2 tysie to kupa hajsu, i to takiego co niezauważalnie się zbiera długoodkładaliście te piątaki?
Od października zeszłego roku.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ----------

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
chodź, chodź, Gumpy coś nie w humorze
Ej no wcale nie;p To nie było surowym tonem pisane
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 09:28   #2825
sapphhiree
Raczkowanie

Tymi piatkami latwo jest uzbierac fajna sumke. My przez tydzien mamy 30 zl wiec mysle, ze to duzo
Troche mnie to drazni, poniewaz my z Tz nie mamy wspolnych pieniedzy(jestesmy tylko para na etapie 'chodzenia" ) i on wszedzie placi karta wiec nie ma nic w portfelu zeby wrzucic. Czasem tylko cos tam dolozy, mniej wiecej raz na miesiac ale pozniej wydajemy to razem gdyby tu chodzilo o zolciaki, ktore tez zbieramy to nic bym nie pomyslala ale te 5tki to dosc duzo...z tym, ze ja nie zarabiam, a on tak. I jeszcze w sklepie zawsze komentuje to, ze patrzy tylko na ceny, zeby kupic cos tanszego nie wspomne, ze ma u mnie dlug na ponad 300 zl. Oczywiscie nie chcialabym zeby mi oddawal gdyby nie to, ze jest bardzo rozrzutny i nie rozumie, ze ja chce cos oszczedzic.

Nie wiem jak moglabym przemowic mu do rozsadku, bo jak do tej pory z wyplaty nic nie odlozyl...:/

To prawda, ze listy bardzo sie sprawdzaja! Wczoraj bylam na zakupach i nie kupilam nic poza lista
Pochwale sie tez, ze na prezent dla dziecka kuzyna kupilam chusteczki nawilzajace w tesco z bambino. 2 paczki, w tym jedna za 30& oraz body za 12,99, bo byla obnizona cena. Chcialam kupic w pepco, bo tam cena jest niska ale jakosc f&f jest o wiele lepsza moim zdaniem
sapphhiree jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 09:59   #2826
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sapphhiree Pokaż wiadomość
Tymi piatkami latwo jest uzbierac fajna sumke. My przez tydzien mamy 30 zl wiec mysle, ze to duzo
Troche mnie to drazni, poniewaz my z Tz nie mamy wspolnych pieniedzy(jestesmy tylko para na etapie 'chodzenia" ) i on wszedzie placi karta wiec nie ma nic w portfelu zeby wrzucic. Czasem tylko cos tam dolozy, mniej wiecej raz na miesiac ale pozniej wydajemy to razem gdyby tu chodzilo o zolciaki, ktore tez zbieramy to nic bym nie pomyslala ale te 5tki to dosc duzo...z tym, ze ja nie zarabiam, a on tak. I jeszcze w sklepie zawsze komentuje to, ze patrzy tylko na ceny, zeby kupic cos tanszego nie wspomne, ze ma u mnie dlug na ponad 300 zl. Oczywiscie nie chcialabym zeby mi oddawal gdyby nie to, ze jest bardzo rozrzutny i nie rozumie, ze ja chce cos oszczedzic.

Nie wiem jak moglabym przemowic mu do rozsadku, bo jak do tej pory z wyplaty nic nie odlozyl...:/

To prawda, ze listy bardzo sie sprawdzaja! Wczoraj bylam na zakupach i nie kupilam nic poza lista
Pochwale sie tez, ze na prezent dla dziecka kuzyna kupilam chusteczki nawilzajace w tesco z bambino. 2 paczki, w tym jedna za 30& oraz body za 12,99, bo byla obnizona cena. Chcialam kupic w pepco, bo tam cena jest niska ale jakosc f&f jest o wiele lepsza moim zdaniem
A rozmawiałaś z nim o finansach i o tym, że chcesz zaoszczędzić a nie zarabiasz?
Stary 2015-06-09, 10:00   #2827
CptCook
Zakorzenienie

Ja nie mam wspólnej kasy z TŻtem bo bym nie wyrobiła na jedzenie dla niego . Za mieszkanie płacimy równo, on płaci rachunki ( na szczeście niskie bo ok 30-40pln miesięcznie), ja kupuję całą chemię do domu i kosmetyki dla nas. Jedzenie kupujemy na wspólnych zakupach ale on płaci za swoje (głównie mięso) a ja za swoje ( warzywa i owoce).
Oczywiście czasami bywa, że to ja/on płacimy całość- np kiedy robmy większe zakupy w makro na jedną kartę, ale takie akcje mamy 1-2razy w miesiącu.

Generalnie to ja staram się, aby nasze inwestycje w mieszkanie etc były po równo. On bardziej to olewa bo zarabia duużo więcej niż ja. Co ciekawe ja staram się coś odłozyć/spłacic długi a on nie i jakoś nie mogę go namówić do zmiany nawyku. Mówi, że po awansie ( za pół roku?) zacznie odkładać, ale wtedy pewnie zmienimy mieszkanie i trzeba bedzie płacić więcej... .

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 10:18   #2828
sapphhiree
Raczkowanie

Tamtaglista tak rozmawialam. On wie, ze chce zaoszczedzic i ,ze oszczedzona kase wplacam na konto. On niby zartem stwierdzil, ze nie ma na co i za co oszczedzic wyplate ma 1300 ok, a rodzicom za zycie daje 400.
I tak ciesze sie, ze udalo mi sie nim otrzasnac w zwiazku z jedzeniem u moich rodzicow, poniewaz czesto jadl wszystkie posilki w ciagu dnia u nas czy mowil, ze dzisiaj robimy grilla ale zakupy oczywiscie byly robione z mojego domowego budzetu

Nie dziwie sie, ze nie ma za co oszczedzic, poniewaz slodycze zawsze je najdrozsze np wczoraj zjadl 2 snikersy, chipsy dosc duza paczke, dwie puszki pepsi, loda magnum...
Stary 2015-06-09, 11:50   #2829
tamtaglista
Zakorzenienie

Nie rozumiem podejścia Waszych TŻ, takie troszkę lekkoduchy ze skłonnością do skąpstwa mi się wyłaniają, ale mogę się mylić Warto mówić wprost i jakąś metodę wypracować.
Stary 2015-06-09, 12:44   #2830
CptCook
Zakorzenienie

Ja nie wiem na co mój wydaje kase.... mam nadzieję że nie ma dzieciaka na boku . Oczywiście to jego kasa więc to nie moja sprawa, ale liczę nasze wydatki i w głowie mi się nie mieści, że nie odkłada.

Stary 2015-06-09, 12:52   #2831
sapphhiree
Raczkowanie

Moj wlasnie skapy nie jest ani troche niestety...:/

On za duzo wydaje na glupoty i pozniej np nie ma kasy na prezent dla chrzesniakow chociazby z okazji dnia dziecka:/
Ja zawsze go ratuje w trudnych chwilach...
Stary 2015-06-09, 13:09   #2832
Pia Gizela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sapphhiree Pokaż wiadomość
Moj wlasnie skapy nie jest ani troche niestety...:/

On za duzo wydaje na glupoty i pozniej np nie ma kasy na prezent dla chrzesniakow chociazby z okazji dnia dziecka:/
Ja zawsze go ratuje w trudnych chwilach..
.
Może gdybyś przestała i parę razy najadłby się wstydu - zacząłby inaczej patrzeć na wszystko?

Ja stworzyłam dzisiaj piękny plik w excel, oszacowałam koszty na ten miesiąc i w zależności od wydatków na dentystę - prawdopodobnie nie zaoszczędzę absolutnie nic a nawet ruszę ostatnie rezerwy z konta oszczędnościowego..

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 13:11   #2833
GrumpyCat
Wredny kotecek

U nas w samochodzie amortyzatory do wymiany:/ Tż zarzekał się że już złotówki do tego grata nie dołoży Ale co zrobić... Życie ryzykować?:P
Stary 2015-06-09, 13:33   #2834
Bruised
Wtajemniczenie

Jako że jutro 10., to zrobiłam sobie plan wydatków na ten miesiąc. I się załamałam, bo się okazało, że w najlepszym wypadku uda mi się odłożyć jakieś 50, może max. 100zł Dobrze, że chociaż skarbonka z piątkami trochę poratuje wakacyjny budżet.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 13:42   #2835
MiniMonix
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
U nas w samochodzie amortyzatory do wymiany:/ Tż zarzekał się że już złotówki do tego grata nie dołoży Ale co zrobić... Życie ryzykować?:P
Jakbym słyszała swojego. Ostatnia naprawa miała być juz ostatnią i co? W środę zaprowadza auto do mechanika.

4 V 2013
Żona
31.III.2016 Córeczka !

MiniMonix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 13:43   #2836
sapphhiree
Raczkowanie

To same trudnosci mamy z oszczedzaniem
Moja siostra dzisiaj mnie poinformowala, ze wisze jej 50 zl chociaz jestem pewna , ze nie...
Stary 2015-06-09, 13:50   #2837
Pia Gizela
Zadomowienie

Ja właśnie porządkuję szafki z jedzeniem i będę wiedziała co mamy - i co można wykorzystać

Pia Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 14:10   #2838
CptCook
Zakorzenienie

Coś ten miesiąc kryzysowy jakiś . My bylismy u mojej Babci na Boże Ciało i wyjazd nas trochę kosztował...plus prezent na dzień matki, dla siebie kupiliśmy kilka niezbędnych ciuchów, zainwestowałam w blender kielichowy, opłaciłam rachunki, zrobiliśmy jakieś zapasy jedzenie bo była promocja i dno portfela już do mnie mruga.

Za to doszłam już gdzie wydaje kase mój TŻ - u dentysty . Dobrze że ja mam zdrowe zeby bo bym się zapłakała gdybym miala tyle bulić.
I jeszcze sezon weselny przed nami.... olaboga.....

Stary 2015-06-09, 14:24   #2839
tamtaglista
Zakorzenienie

Ja najwięcej kasy zostawiam u dentysty a mój w ogóle, bo chodzi rzadko i na nfz, w dodatku nic mu się nie dzieje. Ale zawsze mnie popiera- po horrorze dentystycznym który przeżyłam oddałby mi ostatnią złotówkę na dentystę :P
Stary 2015-06-09, 14:40   #2840
beatiska
Zakorzenienie

Ja tez na stomatologa najwięcej wydaje. Ostatnio w ciągu dwóch tygodni wydalam 800zl. Całe szczęście to już ostatnie zęby, oby na długo...

Leczylam zęby wszystkie od 1,5 roku. Zostawiłam ok 2,5-3tys.zl. Został mi jeszcze do usunięcia kamień, ale to już chyba gdzieś na NFZ znajdę jakiegoś stomatologa.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Edytowane przez beatiska
Czas edycji: 2015-06-09 o 14:41
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 14:44   #2841
CptCook
Zakorzenienie

Ja jak będę mieć pierwszy ubytek w stałych zębach to sie chyba popłacze, ale ftu tfu oby nie zapeszać

Stary 2015-06-09, 14:49   #2842
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Mój najwięcej wydaje na gry planszowe, w które gramy ze znajomymi. Ciągle jakieś nowe pozycje przybywają, zostało mu w szafie miejsce na jedną... i zapowiada że po prostu przerzuci książki do mojej szafy żeby mieć więcej miejsca

W sobotę skończyła się jedna z lokat, przerzuciłam już na konto Męża żeby wszystkie nasze pieniądze zacząć zbierać do kupy - bardzo spodobało nam się to mieszkanie.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 16:20   #2843
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Mój najwięcej wydaje na gry planszowe, w które gramy ze znajomymi. Ciągle jakieś nowe pozycje przybywają, zostało mu w szafie miejsce na jedną... i zapowiada że po prostu przerzuci książki do mojej szafy żeby mieć więcej miejsca

W sobotę skończyła się jedna z lokat, przerzuciłam już na konto Męża żeby wszystkie nasze pieniądze zacząć zbierać do kupy - bardzo spodobało nam się to mieszkanie.
A tak z ciekawości w jakim rejonie miasta?

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 16:27   #2844
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Na Winogradach

Stary 2015-06-09, 16:37   #2845
_Aneta
Zakorzenienie

My musimy się wziąć w garść. Mamy dodatkowy dość spory dochód od maja i nam odbiło ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy
Stary 2015-06-09, 16:43   #2846
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
ja jeżdzę od dawna z uszkodzonymi tarczami hamulcowymi i nie mam kasy na naprawę
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 17:30   #2847
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Ja nie wiem na co mój wydaje kase.... mam nadzieję że nie ma dzieciaka na boku . Oczywiście to jego kasa więc to nie moja sprawa, ale liczę nasze wydatki i w głowie mi się nie mieści, że nie odkłada.
Niby nie Twoja sprawa, ale trzeba myśleć przyszłościowo - nie wyobrażam sobie np. mieszkać i planować rodziny z kimś, kto nie potrafi gospodarować pieniędzmi.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 17:37   #2848
GrumpyCat
Wredny kotecek

Apetyt rośnie w miarę jedzenia

U nas przez niespodziewane cholernie drogie badanie tż i wydatki związane z samochodem, przeprowadzką i parę innych, nie mogę dokończyć zęba kanałowo:/ Od 3 miesięcy się wybieram, mam nadzieję, że nic się nie narobi Jest zrobiony do połowy i na następnej miała mi go skończyć i wtedy jakoś 400zł za wizytę wyjdzie (minimum)
Stary 2015-06-09, 18:25   #2849
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mam wspólnej kasy z TŻtem bo bym nie wyrobiła na jedzenie dla niego . Za mieszkanie płacimy równo, on płaci rachunki ( na szczeście niskie bo ok 30-40pln miesięcznie), ja kupuję całą chemię do domu i kosmetyki dla nas. Jedzenie kupujemy na wspólnych zakupach ale on płaci za swoje (głównie mięso) a ja za swoje ( warzywa i owoce).
Oczywiście czasami bywa, że to ja/on płacimy całość- np kiedy robmy większe zakupy w makro na jedną kartę, ale takie akcje mamy 1-2razy w miesiącu.

Generalnie to ja staram się, aby nasze inwestycje w mieszkanie etc były po równo. On bardziej to olewa bo zarabia duużo więcej niż ja. Co ciekawe ja staram się coś odłozyć/spłacic długi a on nie i jakoś nie mogę go namówić do zmiany nawyku. Mówi, że po awansie ( za pół roku?) zacznie odkładać, ale wtedy pewnie zmienimy mieszkanie i trzeba bedzie płacić więcej... .
To mieszkacie razem i tak się szczegółowo rozliczacie? Dobrze wywnioskowałam?

A co do wydatków w Sephorze, mogę polecić sprawdzoną perfumerię internetową gdzie ceny mają naprawdę super. W Sephorze nigdy już żadnych perfum nie kupię. Szkoda kasy.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 19:16   #2850
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
My musimy się wziąć w garść. Mamy dodatkowy dość spory dochód od maja i nam odbiło ostatnio wydaliśmy 700 zł w sephorze już nie wspominając o ubraniach. Stwierdziłam, że w tym miesiącu już poszalejemy ale od przyszłego spinamy poslady i oszczędzamy
Ten raz można w ramach nagrody Ogólnie baaaardzo dołujące jest odmawianie sobie rzeczy i składanie na wkład własny (czy ogólnie coś dużego) kiedy się nie widzi żadnego efektu z rosnącej kupki

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości