Mamusie październikowe 2015, część 4 :) ! - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-11, 07:56   #151
Malpka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 4 :) !

hej

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
mniew jakos do czeresni nie ciagnie bardziej do truskawek ale boje sie uczulic dziecko
potwierdzam ze uczulić to można jak sie karmi dziecko, chociaz ja zjadłam tuskawki jak dzieci miały po 3 mce i nic i nie było

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Własnie wróciłam od swojego lekarza prowadzącego, on pierwszy raz płeć powiedzial, bo wcześniej wiedzieliśmy z usg 3d, u innego, i potwierdził ze dziewczynka pokazywał pipke hehe, takze skoro dwóch lekarzy powiedzialo to samo to raczej na 100% będzie. Mala waży juz 600gr.
jaka piekna waga, mi lekarka powiedziałą ze maluszek urodzi sie blizej wagi Karola niż Julki czyli będzie z tych mniejszych

Cytat:
Napisane przez 88maggie88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ile już przytylyscie w ciąży. Ja dzisiaj weszłam na wagę i tragedia 62 kg. 7 kg na plusie od początku ciąży. Liczę ze do 30 nie dobije będzie połowa to będę zadowolona
ja tez mam juz 7+

Cytat:
Napisane przez amelia177 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Skusiłyście mnie na te spodnie
http://allegro.pl/jeansowe-spodenki-...431128058.html
i jeszcze ta spódniczka wpadła mi w oko
http://allegro.pl/jeansowa-spodniczk...414780678.html

bo upały się zbliżają a ja mam jedne krótkie legginsy i kupe tunik

i mówię, zmierzę się heh..zmierzyłam biodra i brzuch i....wyszły takie same wymiary aaaaaaaaaaa! 102 cm!!! :/
jak kupisz daj znac jak tam te spodenki czy ten materiał bardzo gruby jak typowy jeans czy raczej cienszy
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 08:25   #152
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kuapouszka Pokaż wiadomość
Ja to bym chciała w końcu usłyszeć od kogoś fachowa opinie o tym co się stanie jak poród nie będzie postępował a ja odmowie gupiej oksytocyny? Są zmuszeni cc czy można poczekać? Hmm narazie nikt mi nie pojasnil :/
Mnie to nie pytali o oxy podlaczyli dwie , a jakie miałam bóle krzyżowe po nich, nawet nie będę wam pisać :/

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 08:47   #153
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
dziewczyny, które znają sie na urządzaniu, pomozcie! mamy jeden pokoj ok 24m i nie mam zupelnie juz miejsca na ubranka dla malucha... mamy juz jedną szafę w pokoju, jedną taka szafke z polkami i dwie komody...
A nie lepiej zmienić tych dwóch komód na szafę? Albo jedną wysoką komodę? Generalnie musicie pomyśleć co Wam się bardziej przyda, ja jestem zwolennikiem komód i regałów z półkami, ale po prostu mamy niewiele ciuchów, które wymagają wiszenia.
Najlepiej by było gdybyś chociaż nam narysowała jak to u Was wygląda, bo tak z samego opisu to ciężko coś poradzić.

Cytat:
Napisane przez toskaKrk Pokaż wiadomość
No ładnie. Człowiek wyjeżdża na wakacje, a tu nie dość że od razu o nim zapominają to jeszcze nowy wątek zakładają
E tam zapominają, wakacji zazdroszczą

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
mi lekarka powiedziałą ze maluszek urodzi sie blizej wagi Karola niż Julki czyli będzie z tych mniejszych
A to można już na tym etapie określić jakiej wielkości dzidziol będzie?

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

Cytat:
Mnie to nie pytali o oxy podlaczyli dwie , a jakie miałam bóle krzyżowe po nich, nawet nie będę wam pisać :/
A tak, moja znajoma pracująca w temacie kiedyś mi powiedziała, że wiadomo, znieczulenie daje mega komfort psychiczny, ale z fizycznym to bywa różnie
Stary 2015-06-11, 08:53   #154
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Amelie a nie mozecie na jednej scianie miec szafy zabudowanej pod sam sufit w takich miesci sie wszystko i jak jest zasunieta to porzadek w pokoju od razu moja kuzynka ma i miesci tam doslownie wszystko taka szafa troche kosztuje ale moze w ikea sa jakies tansze a fajne

Ja mialam znieczulenie w kregoslup przy porodzie i wiecie co ze wogole nie bolalo nic igla byla wielka a ja nawet nie poczulam wbicia
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 08:53   #155
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A nie lepiej zmienić tych dwóch komód na szafę? Albo jedną wysoką komodę? Generalnie musicie pomyśleć co Wam się bardziej przyda, ja jestem zwolennikiem komód i regałów z półkami, ale po prostu mamy niewiele ciuchów, które wymagają wiszenia.
Najlepiej by było gdybyś chociaż nam narysowała jak to u Was wygląda, bo tak z samego opisu to ciężko coś poradzić.

E tam zapominają, wakacji zazdroszczą

A to można już na tym etapie określić jakiej wielkości dzidziol będzie?

---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ----------

A tak, moja znajoma pracująca w temacie kiedyś mi powiedziała, że wiadomo, znieczulenie daje mega komfort psychiczny, ale z fizycznym to bywa różnie
Elve oxy to nie znieczulenie, to właśnie kroplowka na wywolanie skurczy i rozszerzenie szyjki. Masakra tak mnie po oxy rozkręcilo ze myślałam że umieram.

Stary 2015-06-11, 08:54   #156
Kuapouszka
Zadomowienie

Cytat:
w moim szpitalu ordynator jest taki PRO porody naturalne, bo gdyby nie on mialabym CC , moze psychike w lepszym stanie i mniejsze problemy zdrowotne po wymuszonym porodzie naturalnym, bardziej skłaniam sie ku CC
Ja tez wiem co to trudny poród ale nadal uważam ze cc to bardzo poważna sprawa. ..
Cytat:
Napisane przez amelia177 Pokaż wiadomość
Ja już chyba wybrałam wózek
http://www.babyland.pl/pl/product/44...wielofunkcyjny

kolor PIK2, fajny jest ten materiał taki właśnie pikowany
Śliczny wózek <3
Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
Byliśmy z najlepszym kumplem TŻta i jego narzeczoną. Ona nie przepada za TŻtem i często się kłócą. No i ogólnie sporo tych kłótni między nimi było, mimo tego, że TŻ często się powstrzymywał. W pierwszy dzień o to, że my poszliśmy do miejscowości obok na spacer, a oni mieli być w pobliżu (oni wzięli klucze do domku), wróciliśmy około 14, a tutaj ich nie ma, bo też poszli na spacer i wrócą za godzinę (a godzina zamieniła się w 1,5h). W drugi dzień od samego początku planowaliśmy wypad do Świnoujścia, ale oni dzień wcześniej stwierdzili, że mają inne plany i nie jadą. Wróciliśmy i też awantura, że ich nie zabraliśmy ze sobą - a co się mamy prosić na kolanach, żeby z nami jechali ? W ten sam dzień TŻ popił trochę ze swoim kumplem, jak to faceci kupili sobie trochę piw - ja tam nic nie mam jak TŻ pije, bo robi to dość rzadko, a poza tym ma mocną głowę i zachowuje się normalnie jak wypije. Za to dziewczyna tego kumpla zrobiła wielką awanturę, że TŻ go upija specjalnie - tak, wlewa mu piwo do ust, a on się biedny broni rękami i nogami - że próbuję ich skłócić i że to TŻ powinien zareagować, gdy tamten za dużo wypije. I w sumie od drugiego dnia się do siebie nie odzywaliśmy. Jeszcze w drodze powrotnej TŻ zasugerował, że oni powinni płacić za autostradę (my płaciliśmy, jak jechaliśmy nad morze), a tamta znowu, że 'nie zabraliśmy ich do Świnoujścia i ona nic nie będzie płacić". Szkoda gadać... Dawno nie widziałam kobiety, która uważa, że tylko ona ma rację, a cała reszta to idioci.
Ja mam też taka w rodzinie co to najlepiej wie itd...
Cytat:
Mała dla mnie to nie śmieszne, a wrecz tragiczne z tym brakiem miejsca.

rozbijemy namiot na podwórku
Amelie my mamy małą sypialnie 16m i salon z kuchnią tez z 15 m także szału nie ma ale poprostu odgracam co si da i fakt -ikea
Cytat:
ja nie moge ostatnio wstac przed 10
A ja o 7 wstaje bo mała chodzi spać od 19 do 7 :/
Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
O widzisz mowilam ze tam rodzi duzo osob przyjezdnych chwalila oddzial?

ide dzis na wizyte jak bede pamietac to zapytam jak to jest z cc na rzadanie

Ja tez mialam od dziecka problemy z tyciem zawsze mialam niedowage a w ciazy +17kg teraz pewnie juz z 7 az zaraz wejde
Tez nie mam tendencji do tycia w pierwszej ciąży około 8-9 kg, teraz ponad 7 juz :/ ale liczę ze nie będzie więcej niż 15
Teraz tyjemy najbardziej
Cytat:
Wiem coś o tym
Stary 2015-06-11, 09:02   #157
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja tez wiem co to trudny poród ale nadal uważam ze cc to bardzo poważna sprawa. ..
Bo to prawda, powikłania po cc to wcale nie jest rzadki temat. W końcu to operacja jednak.

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ----------

Cytat:
Elve oxy to nie znieczulenie, to właśnie kroplowka na wywolanie skurczy i rozszerzenie szyjki. Masakra tak mnie po oxy rozkręcilo ze myślałam że umieram.
A no tak, pomerdało mi się, niedospana dziś jestem i jeszcze nie myślę
Stary 2015-06-11, 09:04   #158
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Amelie a moze Tz sam by zrobil szafe jak nie ma dwoch lewuch rak to pojdzie dobrze najlepiej abys robila szafe pomiedzy scianami wneka albo cala dugosc pokoju bo wtedy boczne sciany szafy juz sa kupujesz stelaz pod sufit i na podloge taki jak jest zazwyczaj w szafach przesuwanych i 3 czy 4 pary drzwi u mnie w wyszkowie robia wszystko co im sie zleci i sama mialam robic tam szafe do ostatniego mieszkania ale sie wyprowadzilismy
Stary 2015-06-11, 09:10   #159
rita_k
Zadomowienie

Cytat:

Śliczny wózek <3

Ja mam też taka w rodzinie co to najlepiej wie itd...

Amelie my mamy małą sypialnie 16m i salon z kuchnią tez z 15 m także szału nie ma ale poprostu odgracam co si da i fakt -ikea

A ja o 7 wstaje bo mała chodzi spać od 19 do 7 :/

Tez nie mam tendencji do tycia w pierwszej ciąży około 8-9 kg, teraz ponad 7 juz :/ ale liczę ze nie będzie więcej niż 15
Teraz tyjemy najbardziej

Wiem coś o tym
Taaa to ciekawe co ja w prxyszlym tyg zobacze na wadze u lekarza
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 09:20   #160
emylka86
Zakorzenienie

hejka

Amelie widzę że dziewczyny już co zaczęły doradzać to co ja sobie pomyślałam, po co kolejna mała szafa i komoda, ja bym najchętniej w takiej sytuacji zainwestowała w dużą szafę z półkami i koszykami i w nią wszystko upchała

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 09:28   #161
malinowa4
Zakorzenienie

eh ciekawe czy my się w tych meblach co mamy w DE pomieścimy a chcę kupić jeszcze taką małą komodę żeby na tym był przewijak, pod spodem rzeczy do przewijania i jakieś ciuszki
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 09:29   #162
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Cześć,

Amelie, też pomyślałam o jednej dużej szafie. Raczej nie ma sensu wstawiać komody do takiego małego pomieszczenia. Moi rodzice mają na przedpokoju właśnie duża rozsuwaną szafę i wszystko im się tam mieści (a moja mama lubi zbierać pierdółki i twierdzić, że to najpotrzebniejsze rzeczy w domu).

Malinowa, nawet nie tyle się nie udał, bo ogólnie było bardzo fajnie. Jedzenie dobre, pogoda udana, tylko współtowarzyszy źle dobraliśmy .

Moja malutka się dzisiaj odezwała . Budzę się jakieś pół godziny temu przewracam się na prawy bok, a tu kop, to się przewróciłam na lewy i na lewym boku kopnęła. A jak już się na plecy przewróciłam, to zasnąć nie mogłam.
Stary 2015-06-11, 09:52   #163
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
hejka

Amelie widzę że dziewczyny już co zaczęły doradzać to co ja sobie pomyślałam, po co kolejna mała szafa i komoda, ja bym najchętniej w takiej sytuacji zainwestowała w dużą szafę z półkami i koszykami i w nią wszystko upchała
O czyms takim wlasnie pisalam bardzo pojemne takie cuda

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Ej moja mala chyba sie obkrecila i mnie kopie w pipke hahah normalnie czuje jakby zaraz miala nogami sie przebic glupie uczucie niech wraca na miejsce szybko
Stary 2015-06-11, 09:56   #164
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgatkaSz Pokaż wiadomość
O czyms takim wlasnie pisalam bardzo pojemne takie cuda

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ----------

Ej moja mala chyba sie obkrecila i mnie kopie w pipke hahah normalnie czuje jakby zaraz miala nogami sie przebic glupie uczucie niech wraca na miejsce szybko
Może w pęcherz CIę kopie i takie wrażenie jakby w pipkę heheh

A mnie się dziś zaczął 24 tydzień Masakra
Stary 2015-06-11, 09:59   #165
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość

Mi też :p

Stary 2015-06-11, 10:02   #166
Kaaamila
Przyczajenie

Cytat:
Mówiła tak przy okazji tez o tamponach, ze jak kobieta cąły czas go nosi to jest niebezpieczne. Najlepiej na dworze czy tam pracy, szkole, a w domu i na noc podpaska, bo tampon jak napęcznieje to ociera szyjkę i robią się częściej nadżerki a krew która juz jest nadpsuta jeszcze się psuje w nasiąkniętym tamponie i powoduje różne przykre dolegliwości infekcje itd
Polecam kubeczek menstruacyjny ;-) Kupiłam przed ciążą, używałam - jest super, zachwalam.

Mi przybyło 2 kg póki co, waga wyjściowa 47-48. W ciąży z Zośką łącznie przytyłam 8kg, ale więcej się nie dało przy mojej ciążowej niechęci do jedzenia :/

Mój maluch ważył przedwczoraj 400g, równo 21 tygodni i z pomiarów USG i z terminu miesiączki. Termin porodu przypada ok. 20 października.

Ja niebawem zaczynam L4 i wielkie sprzątanie w szafach. Dopiero co się przeprowadziliśmy, a że na szybko, to wszystko upchnęłam byle jak. Teraz trzeba zrobić miejsce na rzeczy dla niemowlaka, choć wiele ich nie planuję - teraz już podchodzę do tematu minimalistycznie
Kaaamila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:10   #167
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaaamila Pokaż wiadomość
Polecam kubeczek menstruacyjny ;-) Kupiłam przed ciążą, używałam - jest super, zachwalam.

Mi przybyło 2 kg póki co, waga wyjściowa 47-48. W ciąży z Zośką łącznie przytyłam 8kg, ale więcej się nie dało przy mojej ciążowej niechęci do jedzenia :/

Mój maluch ważył przedwczoraj 400g, równo 21 tygodni i z pomiarów USG i z terminu miesiączki. Termin porodu przypada ok. 20 października.

Ja niebawem zaczynam L4 i wielkie sprzątanie w szafach. Dopiero co się przeprowadziliśmy, a że na szybko, to wszystko upchnęłam byle jak. Teraz trzeba zrobić miejsce na rzeczy dla niemowlaka, choć wiele ich nie planuję - teraz już podchodzę do tematu minimalistycznie
Kubeczek menstruacyjny Pierwsze słyszę. Aż muszę obadać cóż to Ja i tak nie przepadam za tamponami. Tylko z razie potrzeby. Może dlatego nigdy nie miałam żadnej infekcji ani nadżerki Mam koleżankę co całą @ z tamponem i w nocy tez. Jakoś mnie się to wydawało nie bardzo, bo te skrzepy też muszą spłynąć a tak mają trudnej i mam wrazenie, ze drogi rodne się tak dobrze nie oczyszczą jak ciągle zatkane Teraz pomyślałam, ze może stąd jej problemy intymne wiecznie
Stary 2015-06-11, 10:11   #168
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

U mnie 25 tydzień .

Edytowane przez blindness_94
Czas edycji: 2015-06-11 o 10:13
blindness_94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:14   #169
mala29lll
Zakorzenienie

Dziewczyny która tu pisała o odżywce do rzęs że taka zaje..ista? Agatka albo Elve chyba Jaka to była?
Stary 2015-06-11, 10:14   #170
Kuapouszka
Zadomowienie

Long 4 lashes chyba
Stary 2015-06-11, 10:15   #171
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
U mnie 25 tydzień .
u mnie też 25

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Long 4 lashes chyba
dokładnie ta
Stary 2015-06-11, 10:16   #172
Kaaamila
Przyczajenie

Cytat:
Kubeczek menstruacyjny Pierwsze słyszę. Aż muszę obadać cóż to Ja i tak nie przepadam za tamponami. Tylko z razie potrzeby. Może dlatego nigdy nie miałam żadnej infekcji ani nadżerki Mam koleżankę co całą @ z tamponem i w nocy tez. Jakoś mnie się to wydawało nie bardzo, bo te skrzepy też muszą spłynąć a tak mają trudnej i mam wrazenie, ze drogi rodne się tak dobrze nie oczyszczą jak ciągle zatkane Teraz pomyślałam, ze może stąd jej problemy intymne wiecznie
No bo to mało popularna rzecz, niedostępna w sklepach. Kubeczek jest wielorazowy, starcza na 10 lat, jest z silikonu medycznego. Zawsze używałam tamponów (nigdy nie miałam żadnej infekcji mimo ich użycia) , ale od kiedy mam to, nie widzę nic lepszego.

U mnie 22 tydzień Wrzucacie tu jakieś zdjęcia, np. brzuchów?
Stary 2015-06-11, 10:17   #173
sabonka123
Rozeznanie

Cytat:
Tez polecam kubeczek menstruacyjny, mam już go od chyba 5 lat :p wcześniej używałam tamponow a odkąd mam kubeczek to ustały infekcje po porodzie chyba będę musiała kupić nowy, większy :p

Dzidziuś 10.10.2015
sabonka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-11, 10:21   #174
Kaaamila
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sabonka123 Pokaż wiadomość
Tez polecam kubeczek menstruacyjny, mam już go od chyba 5 lat :p wcześniej używałam tamponow a odkąd mam kubeczek to ustały infekcje po porodzie chyba będę musiała kupić nowy, większy :p
Ojej, większy? Mi on i tak wydaje się wielki Myslę, że nie będzie problemu z jego użyciem po porodzie. Ćwiczenia kegla w ciąży, po porodzie i wszystko szybko wróci do normy. Pamiętam, że w pierwszej ciąży byłam przerażona tym całym ambarasem wokół waginy, ale było naprawdę ok - obyło się nawet bez nacięcia przy porodzie (a jestem drobnej budowy).
Stary 2015-06-11, 10:21   #175
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Ja się nigdy nie potrafiłam przekonać do tamponów. Nosiłam kilka razy, ale zawsze mi coś przeszkadzało. Podczas okresu używałam tylko podpasek.
Czytam teraz o tych kubeczkach i wydają się być ciekawe... Może spróbuję po porodzie.
Stary 2015-06-11, 10:24   #176
mala29lll
Zakorzenienie

Kurde jaka ja zacofana jestem pierwszy raz słysze o takim kubeczku
Tak wklejamy fotki ubranek, brzuchów i maluchów naszych i co tam kto chce

Dzięki za nazwę odżywki. A któraś tu pisała, ze nie można tego w ciąży używać
Stary 2015-06-11, 10:26   #177
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się nigdy nie potrafiłam przekonać do tamponów. Nosiłam kilka razy, ale zawsze mi coś przeszkadzało. Podczas okresu używałam tylko podpasek.
Czytam teraz o tych kubeczkach i wydają się być ciekawe... Może spróbuję po porodzie.
witaj w klubie ja dokładnie tak samo. tampony tylko na basen, nad wodę itp
Stary 2015-06-11, 10:26   #178
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny która tu pisała o odżywce do rzęs że taka zaje..ista? Agatka albo Elve chyba Jaka to była?
To ja

Cytat:
Long 4 lashes chyba
Dokladnie ta
No i nie mozna jej uzywac w ciazy dlatego moja lezy w szafce a ja zrobilam sobie sztuczne
Stary 2015-06-11, 10:26   #179
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde jaka ja zacofana jestem pierwszy raz słysze o takim kubeczku
Tak wklejamy fotki ubranek, brzuchów i maluchów naszych i co tam kto chce

Dzięki za nazwę odżywki. A któraś tu pisała, ze nie można tego w ciąży używać

no chyba nie można faktycznie, kojarzy mi się coś takiego
Stary 2015-06-11, 10:31   #180
Kuapouszka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
no chyba nie można faktycznie, kojarzy mi się coś takiego
Chyba nie ma testów poprostu dlatego teoretycznie nie używać -chociaż ja używam od czasu do czasu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości