Mamusie październikowe 2015, część 4 :) ! - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-17, 15:58   #1021
amelia177
Rozeznanie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 4 :) !

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Haj zjadłam śniadanie, położyłam sie jeszcze i dopiero się obudziłam Nie wiem kurde co się ze mną dzieje. Od wczorajszego rzygania jakoś słabo się czuję i spać straszni mi się chce. Jeszcze jakieś powalone sny miałam i się zła obudziłam

Ja mam od 2 tygodni szkołę rodzenia. U nas od 21 tygodnia się zaczyna i co tydzień inny temat

Jakie ładne
Biedactwo a podejrzewasz co Cię wczoraj tak przypyliło do rzyganka? Ja też przed chwilą 2 h spałam a miała być mała drzemka.

Cytat:
Napisane przez natalitka1988 Pokaż wiadomość
Amelie super lowy!! na tym drugim zdjeciu masz takie spodenki w malutkie kwaitki, ja zamowilam taki polspiochy i srednio mi sie podobaja.. takie babcine mi sie wydaje i ten bez taki sobie... nie wiem czy te spodenki tez takie sa?
To są te http://www.51015kids.eu/niemowlak-0-...mowlece-5l2804 a takie śmieszne są sztruksiki, ale fajne bo w środku jakby bardziej ocieplane, a wzięłam 68 to się przydadzą zimą.

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, ale tragicznie sie czuje.. od rana mam powyzszona temperature (37,5) dreszcze i biegunke... raczej to nie jelitowka, bo nigdy nie mialam a poza tym burczy mi w brzuchu i chce mi sie jesc ale sie boje. boje sie, ze to toxoplazmoza
aha i moge zapomniec o dostaniu sie dzis do przychodni. wzielam apap i sie porządnie wypociłam , ale czuje sie jakbym całą noc na kamieniach spala
Ojj.. to dzisiaj leż i odpoczywaj, dużo pij i jutro idź koniecznie do lekarza. Może jakiś rotawirus. Ciągle słyszę u moich znajomych że takie świństwo ich złapało.

Aniołek 11.03.2015

Edytowane przez amelia177
Czas edycji: 2015-06-17 o 19:36
amelia177 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 16:01   #1022
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Tu masz o tej kampani i wcześniej jeszcze jeden link wklejałam. O tym głośno się nie mówi, bo to kosztuje NFZ. Trzeba się samemu zainteresować:

http://www.poprostupolozna.pl/index.html

Tam też masz również bazę położnych.
W mojej okolicy oczywiście pustka na mapie, ech. Do najbliższej położnej w tym programie uczestniczącej mam 80km No już biegnę.
Stary 2015-06-17, 16:03   #1023
malinowa4
Zakorzenienie

Mi też nikt w autobusie nie ustępuje :/

Ja noszę kartę ciąży zawsze przy sobie, tak mi gin kazala i nie nosze wyników krwi bo niby w karcie są
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 16:05   #1024
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Mnie tez nikt nie ustępuje, podobnie z kolejka w sklepie czy u lekarza. Głownie dlatego unikam jak mogę komunikacji miejskiej w godzinach szczytu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2015-06-17, 16:07   #1025
malinowa4
Zakorzenienie

Od kiedy tz nie ma jestem częściej skazana na komunikację miejską :-/ nic mnie tak nie irytuje jak to..
Stary 2015-06-17, 16:10   #1026
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Ja mam auto, ale jak jest ładna pogoda, to czasem sie wole przejść i wrócić autobusem czy tramwajem. Druga sprawa, ze nie przepadam za jezdzeniem i jeżdzę góra pare razy w miesiącu. Ale w godzinach szczytu poruszam sie tylko autem albo w ogole nie wychodzę.

Stary 2015-06-17, 16:36   #1027
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Mój ma te książke Dostal na urodziny w pracy Ksiazka na prawde w porzadku
A faktycznie fajnie napisana czy tylko jakieś pierdoły piszą czy może się chłop coś z niej nauczyć?
Cytat:
Ja ze swojej strony polecam Ci Jespera Juul’a - Być mężem i ojcem

Tu masz fragment tej książki.
http://dziecisawazne.pl/byc-mezem-i-...jespera-juula/
O dzięki Zobaczę sobie
Cytat:
Napisane przez Daisy 85 Pokaż wiadomość

ja tak zapobiegawczo sobie heftnę raz na miesiąc, a może zjadłaś coś ciężkostrawnego i stąd te sensacje żołądkowe i osłabienie, a jak mama się źle czuje to dzidzia może chce Ci dać odpocząć i dlatego nie wariuje, popatrz jaką masz kochaną córeczkę
ad.tego szantażu to to samo jej powiedziałam
zdecydowaliście się na bank krwi pępowinowej? ja też nad tym myslałam, ale koszt ogromny u mnie to kosztuje, łącznie z przechowywaniem do 18 lat coś do 10tyś zł, a tej krwi jest na tyle mało, że sprawdza się to tylko w przypadku choroby małego dziecka, bo dla dorosłego i tak większości przypadków trzeba dodatkowo szukać dawców... mam nadzieję, że nie będzie nam to potrzebne, a w najgorszym wypadku ja, mąż lub rodzeństwo będziemy mogli sobie pomóc...
Nie nie to spotkanie z babką z banku krwi pępowinowej to w ranach szkoły rodzenia, al eto droga sprawa i raczej się nie zdecydujemy. Pojedziemy pewnie posłuchać, ale raczej wątpię.
Cytat:
Napisane przez Daisy 85 Pokaż wiadomość
kurcze koleżanka przywiozła mi reklamówkę śpiochów, pajaców i bodów po swojej małej, wyprałam to, chciałam przed prasowaniem je posegregować rozmiarami, aby nie mieć burdelu w komodzie, a tam wszystkie metki urwane, skąd ja mam na oko wiedzieć jaki to rozmiar?! będę porównywać wielkościowo z moimi, które kupiłam ale chyba się przy tym pochlastam
poza tym ciuszki szmateksowe nie mają rozmiarów numerowych, tylko pisze 0-0, 0-3, 3-6, 6-9, to skąd ja mam do jasnej anieli wiedzieć jaki rozmiar jest na 3 miesięczne dziecko, na sześciomiesięczne itp, poszperam w necie...
Ja tez będę ucinała metki. Sobie ucinam, bo drapią i wkurzają i dziecko to samo. Tez mam po siostrzenicach bez metek ale będę mierzyć do ubranek kupionych albo na niunię
Cytat:
Napisane przez ewlina Pokaż wiadomość
Ja książeczke ciąży mam zawsze, ale nie wpadłam na grupe krwi..choć chyba to w książeczce jest napisana?
Położna mówiła, że one w ogóle nie patrza na to co wpisane w karcie ciąży jeżeli chodzi o grupę krwi, bo ktoś może się walnąć przy przepisywaniu więc trzeba koniecznie mieć wynik, bo w razi eczego muszą w szpitalu robić ponownie a my w tym czasie możemy wykitować
Cytat:
Napisane przez izabela596 Pokaż wiadomość
Tż mi dziś mówił, że kolega mu powiedział jak kobieta po stosunku położy się na lewy bok to będzie chłopak a jak na prawy to dziewczynka (czy tam na odwrót) skąd te chłopy to biorą
Jeżeli chodzi o dni przed owulacją to prawde bo im wczesniej przed owulką to prawdopodobieństwo dziewczynki bo plemniki żeńskie dłużej żyją a męskie są szybsze więc w dzień owulacji mają większe szanse ale i to nic pewnego a to kładzenie się na jakieś boki to heheh głupota
Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
Hehe, tego przesądu nie znałam. Ani ja, ani TŻ za bardzo nie wierzymy w takie głupoty, ale za to moja mama strasznie. Ostatnio jej mówię, że zgagę mam, a ona z pełną powagą 'włoski jej rosną'. Pokiwałam głową, ale swoje pomyślałam.
Akurat tutaj Twoja mam miała rację czytałam w książce, ze z najnowszych badań wynika że hormony powodujące porost włosów u dzidzi i u nas tego nadprogramowego owłosienie przy okazji powodują też zgagę. CO nie znaczy że małe się urodzi owłosione na główce ale chodzi tu tez o lanugo czyli ten meszek u płodu oraz o brwi i rzęsy. Na głowie też niezły porost może być u malucha ale czasem wypadają razem z lanugo przed porodem i dopiero później rosną. A na niektóre te hormony nie działają i zgagi brak całą ciążę
Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
Mi też nikt w autobusie nie ustępuje :/

Ja noszę kartę ciąży zawsze przy sobie, tak mi gin kazala i nie nosze wyników krwi bo niby w karcie są
JAk wyżej napisałam w szpitalu nie patrzą co masz wpisane w grupie krwi w karcie ciąży. Musi być orginalny wynik. Nawet nie ksero

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ----------

A ja reklamuję blat komody Dopiero w świetle dziennym zauważyłam, ze jest ryska. Niby malutka ale jednak a komoda wcale nie tania więc nie ma tak łatwo. Odpisali mi natychmiast, że reklamacja już poszła do producenta i mam czekać na odpowiedź. Eh my to zawsze mamy przeboje z rzeczami zamawianymi przez neta grrrrrr... Dobrze, ze sklep jakiś porządny i fajny kontakt z nimi
Dalej się czuję do doopy. Na szczęście mała daje znać, ze mam sie nie nachylać nad laptopem. Chyba się wkurza wtedy i dobrze, ze mi przypomina
Stary 2015-06-17, 16:47   #1028
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Mala fajna, przystepnie napisana

a to kupiła mi kiedyś mama http://www.znak.com.pl/kartoteka,ksi...-dla-odwaznych
Nie jest to poradnik do końca, ale książka super
Stary 2015-06-17, 16:51   #1029
malinowa4
Zakorzenienie

Taka czapę dziś w pepco upolowałam całe 5,99zl (mam nadzieje że się zdjęcie doda)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WP_20150617_2561.jpg (66,5 KB, 36 załadowań)

Edytowane przez malinowa4
Czas edycji: 2015-06-17 o 16:53
Stary 2015-06-17, 16:58   #1030
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cudoc Ja jutro będe w pepco, może też coś fajnego znajde
Stary 2015-06-17, 17:06   #1031
natalitka1988
wkręcona :)

Malinowa ale super czapeczka...
w ogole to jak sie kupuje czapki? jaka jest najmniejsza? One maja rozmiary? bo ja jeszcze zadnej nie kupilam

MALA oczywiscie reklamuj.. nie ma sie co cackac.. zaplacilas za to wiec chcesz miec to w stanie idealnym, a nie z rysa...

Ja tam mojemu tz zadnych ksiazek nie kupuje.. on sie doksztalca w necie
Stary 2015-06-17, 17:08   #1032
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Malinowa, świetna czapka . Ja ostatnio w Pepco wyhaczylam ręcznik i body z napisem 'córeczka tatusia'.
Mala, ale mojej mamie właśnie o to chodziło, ze Kinga urodzi sie z włoskami na głowie.

Stary 2015-06-17, 17:34   #1033
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Malinowa ale super czapeczka...
w ogole to jak sie kupuje czapki? jaka jest najmniejsza? One maja rozmiary? bo ja jeszcze zadnej nie kupilam

MALA oczywiscie reklamuj.. nie ma sie co cackac.. zaplacilas za to wiec chcesz miec to w stanie idealnym, a nie z rysa...

Ja tam mojemu tz zadnych ksiazek nie kupuje.. on sie doksztalca w necie
W pepco akurat na metce jest podane miesiącami i normalnymi rozmiarami ubranek np ta moja 62 0-3msc ale wiem że normalnie są inaczej rozmiary czapeczek wg obwodu główki chyba

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
Malinowa, świetna czapka . Ja ostatnio w Pepco wyhaczylam ręcznik i body z napisem 'córeczka tatusia'.
Mala, ale mojej mamie właśnie o to chodziło, ze Kinga urodzi sie z włoskami na głowie.

no ręczniki też były ładne ale akurat wczoraj jeden zamówiłam na allegro, a drugi mamy dla dziecka z wesela (jako ten drobiazg zamiast kwiatów)
Stary 2015-06-17, 17:53   #1034
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
Tu masz o tej kampani i wcześniej jeszcze jeden link wklejałam. O tym głośno się nie mówi, bo to kosztuje NFZ. Trzeba się samemu zainteresować:

http://www.poprostupolozna.pl/index.html

Tam też masz również bazę położnych.

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Oj współczuję. Bolesna sprawa ...

A co do chamstwa w PL to już się nie będę wypowiadać.
he ja do najbliższej mam 40 km. więc dziękuję

Cytat:
W pepco akurat na metce jest podane miesiącami i normalnymi rozmiarami ubranek np ta moja 62 0-3msc ale wiem że normalnie są inaczej rozmiary czapeczek wg obwodu główki chyba

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

no ręczniki też były ładne ale akurat wczoraj jeden zamówiłam na allegro, a drugi mamy dla dziecka z wesela (jako ten drobiazg zamiast kwiatów)
poźniej wg obwodu główki, ale te najmniejsze to mają chyba zaznaczone że noworodek

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 19:02   #1035
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Taka czapę dziś w pepco upolowałam całe 5,99zl (mam nadzieje że się zdjęcie doda)
ładniusia

A co myślicie o tym kombinezonie na jesień? http://allegro.pl/kombinezon-wiosna-...442791258.html

JAki rozmiar na jesień ma być kombinezonu? 56 ? bo chyba większy taki co by starczył na jesień to nie przejdzie nie?
Stary 2015-06-17, 19:08   #1036
88maggie88
Wtajemniczenie

Mala odnośnie tych eco płynów do płukania. Czy Ty je również stosujesz na swoich ubraniach czy masz zamiar stosować tylko dla dziecka po porodzie ?? Gdzie najbardziej opłaca się kupić te olejki eteryczne allegro czy może gdzieś indziej. I jakie zapachy polecasz bo chcę się na to skusić
Stary 2015-06-17, 19:10   #1037
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Helol ide odczytać co naskrobalyscie
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 19:10   #1038
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
ładniusia

A co myślicie o tym kombinezonie na jesień? http://allegro.pl/kombinezon-wiosna-...442791258.html

JAki rozmiar na jesień ma być kombinezonu? 56 ? bo chyba większy taki co by starczył na jesień to nie przejdzie nie?
ja mam 62 i tutaj niektóre dziewczyny też pisały, że 62 lepiej troszkę za duży niż za mały
Stary 2015-06-17, 19:19   #1039
mala29lll
Zakorzenienie

A taki na zimę
http://allegro.pl/kombinezon-zimowy-...457813710.html

---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Cytat:
Napisane przez 88maggie88 Pokaż wiadomość
Mala odnośnie tych eco płynów do płukania. Czy Ty je również stosujesz na swoich ubraniach czy masz zamiar stosować tylko dla dziecka po porodzie ?? Gdzie najbardziej opłaca się kupić te olejki eteryczne allegro czy może gdzieś indziej. I jakie zapachy polecasz bo chcę się na to skusić
Właśnie na tej stronie co podałam to napisali, żeby nie dodawać jednak olejku dla noworodka więc nie będę dodawała na początku. Chyba że 2 kropelki. Dla siebie prałam już i dodawałam pomarańczowy i lawendowy jak na razie i kiedyś melonowy mmmmmmmmmmmmm.... malonowy to piękny, ale cieżko w aptece dostać o ile w ogóle. Pomarańcze i lawendę w aptece kupowałam.
Można też pare kupić przez neta tylko naturalne żeby były i wtedy co pranie możesz mieć inny zapach
Stary 2015-06-17, 19:20   #1040
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Super komoda ale coś mi się zdaje, że będziesz jeszcze chciała szafę kupićj. .a mam komodę z 4 szufladami i już wiem, że będzie problem. Zrobiłam raptem kilka zakupów dla dziecka, pościeli i miejsce się kończy a jeszcze dużoooo muszę kupić
Stary 2015-06-17, 19:36   #1041
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Super komoda ale coś mi się zdaje, że będziesz jeszcze chciała szafę kupićj. .a mam komodę z 4 szufladami i już wiem, że będzie problem. Zrobiłam raptem kilka zakupów dla dziecka, pościeli i miejsce się kończy a jeszcze dużoooo muszę kupić
Będę jeszcze kupowała z tej serii łóżeczko i regał na bajeczki, ale szafy na pewno nie bo w pokoiku dziecka jest duża szafa z naszymi ubraniami i miejsce na dzieciowe też będzie, bo już sporo wywaliłam. Jestem z siebie dumna

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

MAmuśki nie pamiętam co pisałyście czy śpiworek do spania w domu jest fajny i czy do wózka śpiworek czy kombinezon lepszy?
Stary 2015-06-17, 19:49   #1042
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Będę jeszcze kupowała z tej serii łóżeczko i regał na bajeczki, ale szafy na pewno nie bo w pokoiku dziecka jest duża szafa z naszymi ubraniami i miejsce na dzieciowe też będzie, bo już sporo wywaliłam. Jestem z siebie dumna

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

MAmuśki nie pamiętam co pisałyście czy śpiworek do spania w domu jest fajny i czy do wózka śpiworek czy kombinezon lepszy?
Rozumiem, ja też będę musiała zrobić porządki w swojej szafie ;D Co do płynu do płukania raczej jestem na tak i w najbliższym czasie wypróbuję
Stary 2015-06-17, 19:56   #1043
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, ja też będę musiała zrobić porządki w swojej szafie ;D Co do płynu do płukania raczej jestem na tak i w najbliższym czasie wypróbuję
Spróbuj a jakie swetry mięciutkie i tak długo mi pachniały pomarańczami jak w pomarańczowym prałam płynie.
No polecam porządki w szafie. W ogóle wszystko co małe i na pewno w tym roku już nie założę wrąbałam do kartonu, opisałam i do piwnicy. Jeansy to samo. ZOstawiałm tylko co teraz noszę. Uniknę płaczu że już się nie mieszczę Reszta poszła do śmieci. Od razu mąż wyniósł jak zaczełam się kręcić na przedpokoju w celu darowania życia jakiemuś ciuszkowi heheheh teraz trochę żałuję jednego sweterka ale musze być twarda
Stary 2015-06-17, 20:00   #1044
natalitka1988

Najlepiej kupic kombinezon z funkcja spiworka poszukam i jak znajde to wkleje

A co do spania to spiworek dopiero pozniej jak dziecko sie odkopuje to zeby nie odkopywalo sie to sie go wklada do spiworka

Edytowane przez natalitka1988
Czas edycji: 2015-06-17 o 20:08
natalitka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 20:08   #1045
Amelie04
Zakorzenienie

o szok, caly dzień przespałam, znowu mam biegunke i gorączkę i dreszcze z łóżka nie moglam wyjsc przez caly dzien... po apapie troche lepiej, juz 2 wzielam, pewnie na noc jeszcze jeden wezme. na IP nie pojade, bo mnie od razu połozą a jedyna osoba, z która moglabym zostawic Ale to moja 75 letnia babcia. z resztą ona kapnęła sie, ze cos nie tak i chodzi i mama mama i płacze nie moge jej zostawic

Mala a Ty lepiej juz ?
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-17, 20:10   #1046
natalitka1988

Cytat:
o szok, caly dzień przespałam, znowu mam biegunke i gorączkę i dreszcze z łóżka nie moglam wyjsc przez caly dzien... po apapie troche lepiej, juz 2 wzielam, pewnie na noc jeszcze jeden wezme. na IP nie pojade, bo mnie od razu połozą a jedyna osoba, z która moglabym zostawic Ale to moja 75 letnia babcia. z resztą ona kapnęła sie, ze cos nie tak i chodzi i mama mama i płacze nie moge jej zostawic

Mala a Ty lepiej juz ?
moze zadzwon do swojego gina??
Stary 2015-06-17, 20:22   #1047
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:

Mala a Ty lepiej juz ?
Wiesz co taka osłabiona jeszcze jestem. Miałam jeszcze takie bulgotanie w jelitach i kręcenie Wypiłam młody zielony jęczmień i przeszło na szczęście.
Kurczę u CIebie to niepokojące. Moze do ogólnego idź jutro jak CI nie przejdzie Wyślij męża do apteki niech CI kupi czosnek w kapsułkach albo się nawcinaj świeżego. Może coś CIę bierze. Biedna Ty
Cytat:
Najlepiej kupic kombinezon z funkcja spiworka poszukam i jak znajde to wkleje

A co do spania to spiworek dopiero pozniej jak dziecko sie odkopuje to zeby nie odkopywalo sie to sie go wklada do spiworka
A takie malutkie to sie nie rozkopuje? JAk ta moja koza mała od 15 tygodnia wali kopniaki to myślisz, ze po porodzie będzie nózie miała nieruchome? Właśnie nie wiem co robić. U mnie w Tesco jest śliczny śpiworek 50 % taniej i się zastanawiam nad kupieniem
bbbuuuuuuuuuuuu... jak ja nie lubię być taka tępa w temacie
Stary 2015-06-17, 20:24   #1048
gosiek0388
Zadomowienie

może faktycznie coś ci zaszkodziło , ten pomidor może jakiś kropiony był co tylko... nawadniaj się i śpij , może prześpisz to wszystko
Stary 2015-06-17, 20:25   #1049
mala29lll
Zakorzenienie

Szukam teraz koszuli do karmienia i chcę już niedługo mieć gotową torbę do szpitala. Tak patrzę na te http://allegro.pl/kopertowa-koszula-...452948515.html
Stary 2015-06-17, 20:27   #1050
izabela596
Raczkowanie

Cytat:

Mala a Ty lepiej juz ?
też przechodziłam coś takiego dwa dni (oprócz biegunki) doczołgałam się do lekarza, kazała brać gastrolit ten do rozpuszczania w wodzie. Masz kogo podesłać do apteki? Mi gorączka przeszła po nim.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości