Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-02, 21:24   #3931
sQuaara
Zakorzenienie

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51621679]Popieram. Poza tym w Polsce jest o wiele łatwiej mieć elektryczną bramę w garażu, niż ogólnodostępny odmrażacz przy parkingu.

Nie wiem po co zabierać torebkę do domu, jak i tak za chwilę trzeba będzie ją wynosić. Po co rower chować skoro cały sezon jest używany. A po co w ogóle samemu wchodzić do domu, skoro cały czas z niego trzeba wychodzić, no tego to już nikt nie wie. [/QUOTE]

o to to. najlepiej zostać w samochodzie w sumie...przed domem.. w ogole przed bramą, bo po co na podjazd wjeżdzac w sumie..

ja auto lubie do garażu bo wychodze z domku, nie poubierana jak szalona super szczelnie szaliki, czapki, odsniezanie... wychodze w rozpietej kurtce do garażu (zakladam ze majac garaz mam do niego wejscie prosto z domu) wsiadam SUCHA stopa do auta, nic mi nie paruje od naniesionego sniegu, jade.. tak samo wracam...
a jak juz sie ma dziecko to sie nie ryzykuje że trzeba go wyniesc na 20-30s na dwór i malca nie przewieje

wiadomo ze trzeba optymalizowac powierzchnie, kazdy potrzebuje czgos innego. ok ktos chce moze nie miec garażu. moze miec na parterze zaraz kolo salonu schowek..
ale ja wychowana cale zycie z garażem, z wjazdem na pilota od 20 lat minimum, patrząc jak mama sucha noga a tata odśnieża.. no wole mamy opcje

zreszta też po to mam brame/ogrodzenie i garaż żeby jak najbardziej komus utrudnić kradzież takiego autka

ale zeby nie bylo - rozumiem, że mozna go nie chciec. każdy robi jak uważa.
nie rozumiem tylko jak mozna komus narzucać że garaż jest bez sesnu bo np duża kuchnia to jest to!

a tak z ciekawości. ten odmrażacz to o czym mowa?? to na prąd? jakis płyn? tak z ciekawości...

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Mieszkałam w trzech rożnych miejscach Europy i nigdy nie parkowalam w garażu mimo ze miałam za każdym razem garaż... . Zawsze to miejsce używam do przechowywania rzeczy. Za duzo zachodu zeby codziennie wprowadzać auto do garażu... Zamykać drzwi i sprawdzać czy zamknięte. Po co??? Auto stojąc zaparkowane koło domu otrzymuje wystarczająca ilośc ciepła aby nie zamarznąć podczas nocy. A jak trzeba odśnieżyć w miejscach Europy bardziej zimnych to sa do tego inne specjalnie przygotowane systemy na wtyczki przy parkingu...
I szczerze mowiac to miejsce na pewno wykorzystałbym na schowek czy pralnie albo powiększenie kuchni!!!
a to przepaszam dom emanuje energia? bo stoje kolo bloku, badz co badz duzo wieksze od jednorodzinnego domku i kurcze zamarza mi auto w nocy. i odsnieżać i skrobać trzeba... a w srodku pi.dzi na maxa.

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-06-02 o 21:27
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-02, 22:26   #3932
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
a tak z ciekawości. ten odmrażacz to o czym mowa?? to na prąd? jakis płyn? tak z ciekawości...
Też nie wiem o czym mowa, bo nigdy nie widziałam niczego na wtyczkę przy parkingu.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 05:59   #3933
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
a to przepaszam dom emanuje energia? bo stoje kolo bloku, badz co badz duzo wieksze od jednorodzinnego domku i kurcze zamarza mi auto w nocy. i odsnieżać i skrobać trzeba... a w srodku pi.dzi na maxa.
A jak nie zamarza, to paruje... nieeeee, w zyciu.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 08:08   #3934
sQuaara
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51622983]Też nie wiem o czym mowa, bo nigdy nie widziałam niczego na wtyczkę przy parkingu. [/QUOTE]
a nawet jakby było to gdzie mam to podłączyć w aucie?
Stary 2015-06-03, 10:58   #3935
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Dla mnie bzdura jest trzymanie auta przed domem, kiedy ma sie miejsce na garaz.
Ale kolezanka pisała, że garaż zajęty jest tym, co powinno być trzymane w schowkach. A, że dom za mały i schowków nie ma, to leży w garażu.

Owszem są osoby, które nie gromadzą rzeczy, stołują się na mieście, praktycznie dom wykorzystują jedynie na sypialnię i bardziej potrzebny im jest garaż z aneksem mieszkalnym, jak w przykładzie powyżej.

Ale to raczej wyjątki.

Oczywiście, jak ktoś ma sporo kasy to buduje i duży wygodny dom i duży wygodny garaż.

Ale budowanie garażu kosztem wygody mieszkańca domu to przekładanie samochodu nad członków rodziny.

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ----------

Cytat:
ale zeby nie bylo - rozumiem, że mozna go nie chciec. każdy robi jak uważa.
nie rozumiem tylko jak mozna komus narzucać że garaż jest bez sesnu bo np duża kuchnia to jest to!
.
Narzucać? Piszę o wartościowaniu potrzeb a nie narzucaniu.
Co z tego, jak samochód w garażu, a w zbyt małym domu czteroosobowej rodziny nie ma gdzie odwiesić kurtek, przechować ozdób świątecznych, ugotować wygodnie obiadu, a pranie suszy się na suszarce w salonie?

Masz mało kasy na budowę - naprawdę wolisz ciasny, niewygodny dom ale z garażem?

Spotykałam ludzi, którzy mając mało kasy planowali dom z garażem, ale w projekcie pokoje dzieci miały po 9 m2, a w sypialni rodziców nie było gdzie wstawić szafy, bo ciasno i wszędzie skosy.
Tylko brakowało im wyobraźni przestrzennej, by to dostrzec.

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Cytat:
a tak z ciekawości. ten odmrażacz to o czym mowa?? to na prąd? jakis płyn? tak z ciekawości... .
Podgrzewany elektrycznymi kablami grzejnymi.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-06-03 o 11:03
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 13:01   #3936
sQuaara
Zakorzenienie

caly czas pisalam ze nie patrzac na kase, czyli budując dom optymalny bo pojawiło się że posiadanie garażu jest bez sensu bo po co wjeżdzać i wyjeżdzać.

nie stawiam auta ponad rodzine.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

a ten rozmrażacz to tak na serio: podgrzewany kablami, ale co? okłada sie czyms auto i grzeje? czy od srodka?
Stary 2015-06-03, 22:21   #3937
Elfir
Zakorzenienie

mój optymalny dom miałby pewnie ogromny garaż, bo dwa samochody, a i pogrzebać można i rowery przetrzymać i komplet opon. I kuchnię i spiżarkę i pralnię i garderoby i ogród zimowy i bibliotekę
I pomoc do sprzątania całości

Ogrzewanie podjazdu:

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2015-06-03 o 22:22

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-03, 22:24   #3938
Elfia4
DOMator

Cytat:
a ten rozmrażacz to tak na serio: podgrzewany kablami, ale co? okłada sie czyms auto i grzeje? czy od srodka?
Pewnie chodzi o zwykłe podgrzewanie podjazdu, dzięki czemu na podjeździe nie ma śniegu, a przy okazji samochód nie zamarza. Coś jak zewnętrzne ogrzewanie podłogowe.
Podobno w niektórych miastach w Skandynawii bywają podgrzewane chodniki, to dopiero rozpusta ;-)
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-03, 23:05   #3939
sQuaara
Zakorzenienie

aaaa bo ja myslalam ze to pojazdu a nie podjazdu musialam zle czytać i sie zastanawialam jak to do auta w ogole..
dzieki... aczkolwiek chyba utrzymanie tego chyba tanie nie jest ;o
Stary 2015-06-03, 23:15   #3940
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
aaaa bo ja myslalam ze to pojazdu a nie podjazdu musialam zle czytać i sie zastanawialam jak to do auta w ogole..
dzieki... aczkolwiek chyba utrzymanie tego chyba tanie nie jest ;o
Ja tak samo myślałam.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 09:14   #3941
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ale mowa była o jakichś systemach na wtyczki do odśnieżania samochodu, więc to chyba nie to samo Oczywiście nie widziałam niczego takiego w Polsce, nigdzie.

Ja tam widzę sens w posiadaniu garażu, jak najbardziej. I nie chciałabym ani za małego domu z garażem, ani odpowiednio dużego domu bez garażu. Skoro już wydaję kupę kasy i buduję, to tak, by były i schowki w dimu, i spora kuchnia, i garaż.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 10:03   #3942
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Skoro już wydaję kupę kasy i buduję, to tak, by były i schowki w dimu, i spora kuchnia, i garaż.
Ale podejście "nie po to buduję, żeby nie mieć...." to jest niebezpieczna jeśli się nie ma dużych pieniędzy. Jak ma się ograniczony budżet, to z czegoś jednak trzeba zrezygnować.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 13:00   #3943
sQuaara
Zakorzenienie

widocznie np ja i ktos inny moze zrezygnować z czegoś na rzecz garażu
Stary 2015-06-04, 14:07   #3944
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Ale podejście "nie po to buduję, żeby nie mieć...." to jest niebezpieczna jeśli się nie ma dużych pieniędzy. Jak ma się ograniczony budżet, to z czegoś jednak trzeba zrezygnować.
Mam ograniczony budżet więc kupiłam mieszkanie, dla mnie dom to już jest miejsce, w którym bym chciała osiąść na stałe. Więc wolę poczekać dłużej, nie pali mi się nic, a mieć tak, żeby mi pasowało. Nie chciałabym po kilku latach sobie wyrzucać, że muszę skrobać samochód, bo nie było mnie stać na garaż.
Stary 2015-06-04, 15:52   #3945
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mam ograniczony budżet więc kupiłam mieszkanie, dla mnie dom to już jest miejsce, w którym bym chciała osiąść na stałe. Więc wolę poczekać dłużej, nie pali mi się nic, a mieć tak, żeby mi pasowało. Nie chciałabym po kilku latach sobie wyrzucać, że muszę skrobać samochód, bo nie było mnie stać na garaż.
no własnie, wszystko jest kwestią podejścia, filozofii życiowej i chyba nie można wartościować co jest lepsze a co gorsze
my np. też mamy ograniczony budżet, ale dom budujemy teraz (mamy po 30 lat) nie chcemy czekać, wolimy mniejszy (110 m2) i bez garażu, a z wiatą, prosty w budowie - ale już teraz, już teraz chcemy z niego korzystać a nie za 10 czy 20 lat budować 300 nikomu (nam) niepotrzebnych metrów (po co mi 300 metrów np. po 50 roku życia, dzieci juz się wyprowadzają a sił na sprzątanie z każym dziesięcioleciem mniej i jest się niewolnikiem tej wielkiej chałupy)
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 17:00   #3946
Ariada
Wtajemniczenie

My mamy projekt indywidualny zrobiony tak, aby w przyszłości dało się dobudować do niego garaż a i tak ostatnio coraz częściej myślimy, że jak zdecydujemy się już budować garaż, to jako osobny budynek. W tym momencie garaż to dla nas zbędny wydatek i właśnie nie chciałam rezygnować z czegoś (ograniczone fundusze) tylko po to, żeby wybudować garaż, który pewnie stałby się graciarnią lub nieużywanym pomieszczeniem. Jesteśmy osobami, które lubią spędzać czas w domu i to jest dla nas priorytetem. Wiata w tym momencie wystarczy w 100%, a jak pojawi się potrzeba to sobie wybudujemy garaż
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 11:32   #3947
agawoo
Zakorzenienie

Dziewczyny, ale wątek ożył przez tą dyskusję o garażu
Nie dogadacie się w tym temacie, bo każdy ma inną wizję, inne potrzeby i każdemu co innego się podoba.

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 01:47   #3948
Elfir
Zakorzenienie

bo nie chodzi o garaż, tylko o określenie priorytetów, kiedy ma się ograniczony budżet. Tak aby najpierw liczyła się wygoda ludzi a potem wygoda samochodu.

T.Pratchett
Stary 2015-06-06, 09:34   #3949
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ale przecież dziewczyny piszą, że garaż to wygoda DLA NICH, choćby ze względu na skrobanie pojazdu w zimie, albo wychodzenie/wchodzenie podczas deszczu.
Stary 2015-06-07, 19:49   #3950
Elfir
Zakorzenienie

owszem i o tym przecież było napisane wcześniej.

T.Pratchett
Stary 2015-06-09, 17:00   #3951
sQuaara
Zakorzenienie

hej, mimo ze kazda ma swoje gusta, gusciki to chetnie poznam Wasze zdanie...
nasz domek juz sie buduje, teoretycznie moglismy sobie dać deweloperowi projekt, w którym zaznaczylsmy drzwi wejsciowe otwierane na zewnatrz.
jednak drzwi wstawione są do wewnątrz...
troche mi sie to nie podoba, bo drzwi 90, a szerokosc wiatrołapu 120..
po lewej na byc szafa, drzwi otwierane na prawa strone..tam miala stac jakas laweczka do siedzenia.
w ogole mi to nie pasuje... teraz albo zmenimy drzwi - nasz koszt
albo pomyslalam o wywaleniu w ogole sciany i posiadanie dlugiego holu i rezygnacje z wiatrołapu.
jakie jest Wasze zdanie w tym temacie/rady/doswiadczenie?

wiatrołap chcialam miec zeby z kuchni/salonu nie patrzec na porzucane buty i zeby nie wiało do domu jak ktos bedzie wchodził...ale teraz jak trzeba bedzie otworzyć kolejne drzwi zeby zamknac te 1 to mija sie z celem...

no i nie wiem...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wiatrolap.jpg (51,4 KB, 57 załadowań)

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-06-09 o 17:03
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 20:09   #3952
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja bym zmieniła drzwi. Wiem, że to koszt, ale inne opcje wydają mi się gorsze.
Stary 2015-06-09, 20:31   #3953
sQuaara
Zakorzenienie

no nam też pasuje najbardziej ta opcja... szczegolnie ze to kwestia drzwi, deweloper nam wstawi i ogarnie to w ramach trwajacej budowy innych domków.. wiec tu plus..
no nic. bedziemy zmieniac. bo zostawiac chyba bez sensu, prawda?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-10, 04:35   #3954
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
no nam też pasuje najbardziej ta opcja... szczegolnie ze to kwestia drzwi, deweloper nam wstawi i ogarnie to w ramach trwajacej budowy innych domków.. wiec tu plus..
no nic. bedziemy zmieniac. bo zostawiac chyba bez sensu, prawda?
Zdecydowanie bez sensu
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 08:41   #3955
uaoo
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam problem. Liczę na waszą pomoc, bo sama nie potrafię się zdecydować. Mam wybrać między dwoma projektami domu, lecz nie wiem, który dom jest bardziej funkcjonalny, przejrzysty.
Wklejam linki:

http://postawdom24.pl/pl/p/BW-03-war...WOSC-2015-/228

http://www.horyzont.com/projekty/63-...l#.VYEko_ntmko

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-17, 13:09   #3956
sQuaara
Zakorzenienie

Co do pierwszego to pokoje malutenkie na gorze.. a jeszcze do tego skosy...
druga sprawa mnostwo uskoków, dobudówek, tarasik cos... koszty niepotrzebne...
Podoba mi sie natomisat ze jest miejsce i na kotlownie i na suszarnie i są szafy szkoda ze nie zmiescila sie spizarnia

Co do drugiego to rzuty mi sie nie chca wlaczyc:P
Stary 2015-06-17, 14:40   #3957
uaoo
Zakorzenienie

Spiżarnia jest ale tylko 0,5 m

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-06-17, 14:44   #3958
sQuaara
Zakorzenienie

to chyba lodowka tyle zajmuje czy wieccej??
Stary 2015-06-17, 17:01   #3959
uaoo
Zakorzenienie

haha

ten drugi to projekt Ewa wersja A, może w wyszukiwarce wyskoczy?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-06-17, 20:45   #3960
sQuaara
Zakorzenienie

na prywatnym kompie mi sie otwiera
pierwszy minus za okno w spiżarni.. od razu montowałabym antywlamaniowe rolety zeby sie tam nie nagrzewało, a dziwnie tak miec okno z przodu domu wiecznie zasłoniete...
fajnie ze wejscie do garażu jest z wiatrołapu, u mnie niestety te drzwi są na korytarz (uklad wiatrołap/garaż mam jak tutaj), choc z 2giej strony w wiatrołapie nie znajdzie sie miejsca na jakas ławeczkę, do postawienia butów nic..
na gorze powiekszyłabym troche lazienke kosztem glownej sypialni, ktora swoja droga jest za duża wg mmnie... na co komu miejsce na fotele. tzn moze inaczej: dla mnie sypialnia spelnia role tylko spania, nie widze tam miejsca na jakies fotele, telewizor, biurko.. wiec dla mnie za duza, rozważyłabym jej zmniejszenie i kosztem lazineki i garderoby - tak zeby wszystko pochować a też miec spokojnie miejsce na prasowanie np )

ogolnie chyba wybrałabym numer 2 jesli szukasz przestrzeni tu czesc dzienna (dół) oferuje wiecej

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości