|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
ahahaha boki zrywać
|
#2252 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo Jagoda nie powstała w nawiązaniu do owocu, tylko tak się rozwinęło zdrobnienie Jadwigi - Jaga. Tak samo Malina też nie była nawiązaniem do owocu, tylko zdrobnieniem Magdaleny. Na tej samej zasadzie przed wojną funkcjonowało zdrobnienie/imię powstałe od Małgorzaty - Margolia. |
|
|
|
|
#2253 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2254 |
|
Rozeznanie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51789018]Też tak uważam. Poza tym mi się bardzo podoba niemiecka wersja - Johanna. Zresztą niemiecki Johann też mi się podoba, czego nie mogę powiedzieć o polskim Janie.
Bo Jagoda nie powstała w nawiązaniu do owocu, tylko tak się rozwinęło zdrobnienie Jadwigi - Jaga. Tak samo Malina też nie była nawiązaniem do owocu, tylko zdrobnieniem Magdaleny. Na tej samej zasadzie przed wojną funkcjonowało zdrobnienie/imię powstałe od Małgorzaty - Margolia.[/QUOTE] Masz rację semantyka się kłania ![]() Kiedyś popularnymi imionami był Stojgniew, Przybywoj czy Odolen potem nastał czas Stanisławów, Franciszków, a teraz często modne są imiona rodem z brazylijskich seriali. Kto wie jakie modne będą za 5-10-15 lat. Wydaje mi się ,że takie imiona jak Piotr, Paweł czy Ewa nigdy nie stracą swej popularności. |
|
|
|
#2255 |
|
Zakorzenienie
|
Paweł mi się podoba Piotr nie, i to jego zdrabnianie Piotrek, Piotruś fuuuu
|
|
|
|
#2256 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i Anna to również ponadczasowe imię---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
|
|
#2257 |
|
Rozeznanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2259 |
|
Konto usunięte
|
Hahaha xd
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
|
|
#2260 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Imiona rodem z brazylijskich seriali to tak bardziej 20 lat temu. Teraz już dawno nie. |
|
|
|
|
#2261 |
|
Wtajemniczenie
|
Jakie to są imiona z brazylijskich seriali?
|
#2262 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2263 |
|
Konto usunięte
|
Przypuszczam, że chodziło mu o Izaurę, którą nadawano jakoś 25-30 lat temu, i która tak naprawdę wcale nie była popularna, tylko z jakiegoś powodu pokutuje ten mit. No bo przecież teraz na ogólnodostępnych kanałach chyba nie lecą południowoamerykańskie tasiemce, w każdym razie już dawno na żaden nie natrafiłam.
|
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w Finlandii jako imie męskie ![]() Ostatnio też mignęło mi... gruzińskie bodajże ale nie dam sobie niczego uciąć :P żeńskie imię Tamta xD
|
|
|
#2265 |
|
Konto usunięte
|
Serialowe imiona są modne, ale na pewno nie z seriali brazylijskich.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51791492]Serialowe imiona są modne, ale na pewno nie z seriali brazylijskich. [/QUOTE]Dokładnie, np. wysyp Kacprów po rodzince.pl
|
|
|
#2267 |
|
Rozeznanie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51791261]Przypuszczam, że chodziło mu o Izaurę, którą nadawano jakoś 25-30 lat temu, i która tak naprawdę wcale nie była popularna, tylko z jakiegoś powodu pokutuje ten mit. No bo przecież teraz na ogólnodostępnych kanałach chyba nie lecą południowoamerykańskie tasiemce, w każdym razie już dawno na żaden nie natrafiłam.[/QUOTE]
a Iwo czy Fernando? Nigdy nie oglądałem serialów, ale wiem ,że jakiś czas temu ruszył jakiś serial z Iwem |
|
|
|
#2268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przebiję Asię, Kasię i Basię - znam rodzeństwo o imionach: Ola, Jola, Ela i Ala. Zawsze się myliłam.
. Edytowane przez michalova Czas edycji: 2015-06-18 o 18:25 |
|
|
|
|
#2269 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2270 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W życiu nie słyszałam, by w Polsce nazwano dziecko Fernando, A nawet jeśli zrobiono tak raz czy dwa to nie można tego nazwać "wysypem". Kacper to bardziej po Złotopolskich, bo był popularny już przed rodzinką.pl Poza tym Julia, Zofia, Jakub, Amelia (Na dobre i na złe), Lena (M jak miłość, Na dobre i na złe), Filip, Majka, Zofia (Rodzina zastępcza), Stanisław (Usta usta), Pola (Przepis na życie), Alicja (Lekarze) i coś tam jeszcze pewnie. Wieszczę, że niedługo będzie popularna Barbara (M jak Miłość, Majka, i jeszcze w jakimś serialu była). |
|
|
|
|
#2271 |
|
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;51793862]Iwo to raczej nadawany jest teraz niż po Zbuntowanym Aniele, który leciał 15 lat temu. Poza tym Iwo to imię germańskie, męski wariant Iwony, którą powinieneś już kojarzyć.
W życiu nie słyszałam, by w Polsce nazwano dziecko Fernando, A nawet jeśli zrobiono tak raz czy dwa to nie można tego nazwać "wysypem". Kacper to bardziej po Złotopolskich, bo był popularny już przed rodzinką.pl Poza tym Julia, Zofia, Jakub, Amelia (Na dobre i na złe), Lena (M jak miłość, Na dobre i na złe), Filip, Majka, Zofia (Rodzina zastępcza), Stanisław (Usta usta), Pola (Przepis na życie), Alicja (Lekarze) i coś tam jeszcze pewnie. Wieszczę, że niedługo będzie popularna Barbara (M jak Miłość, Majka, i jeszcze w jakimś serialu była).[/QUOTE] Ale jednak nie było wysypu Gniewomira po Przepisie na życie
|
|
|
|
#2272 |
|
ctrl alt delete
|
Ja mam wrażenie, że imiona pojawiają sie w serialach, BO są popularne - a nie na odwrót. Juleczek były tysiące przed "Na dobre i na złe".
|
|
|
|
#2273 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2274 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2275 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2276 |
|
Rozeznanie
|
Osobiscie nie znam, ale słyszałam, ze parę tych Gniewkow było
![]() A malutka Basie znajomi mają. Nawet małego Bogusława spotkałam, chociaż to takie "stare" imię. Edytowane przez Kendra66 Czas edycji: 2015-06-19 o 12:21 |
|
|
|
#2277 |
|
Wtajemniczenie
|
W imieniu Barbara tylko skrót mi się podoba
pamiętam, że dzieciaki na podwórku miały polewkę jak się dowiedziały że nasza rówieśnica Baśka to Barbara wszyscy mówili Basia i tyle. Ale jak się chłopcy dowiedzieli, że to Barbara to wiadomo jak to kojarzyli.....na szczęście dziewczyna była ogarnięta i jakos specjalnie jej nie cisnęli, szybko im przeszło
|
#2278 |
|
Zakorzenienie
|
chyba nie do końca, rodzinka.pl według wikipedii jest emitowana od 2011, według banku imion Kacper na 3 miejscu był już w 2000 i od tamtej pory zajmuje cały czas 2 i 3 miejsce, jedynie w 2011 był na 4, więc serial co najwyżej mógł podtrzymać popularność tego imienia
|
|
|
|
#2279 |
|
Inez
|
Jest wiele imion, które mi się nie podobają, takich które uważam za głupie, nudne i nijakie. Mogę się przyczepić do każdego, tylko po co
. Jeśli ktoś nadaje dziecku normalne imię, używa go /lub jego normalnych zdrobnień/ to przecież wszystko jest ok, nieważne jak bardzo JA nie lubię danego imienia. Przecież to nie mój problem Bardziej poszalała moja koleżanka, której urodził się kuzyn. I w tym przypadku już nie popieram Odkąd chłopiec się urodził mówi na niego Alex. Żadnego pokrewieństwa z obcokrajowcami dzieciak nie ma (druga Dżejsika ). Dziewczyna słucha sobie muzyki po angielsku (nic nie rozumie), interesuje się anime, chyba chce pokazać "nowoczesność". Tylko jej Alex pewnie kojarzy się z lubianym bohaterem, a u nas w małej miejscowości, chyba prędzej z serialowym Komisarzem, psiakiem. To jej sprawa jak mówi na dziecko, a nazwali go chyba Aleksander żeby do Alex'a pasowało. |
|
|
|
#2280 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

i lepiej brzmi po polsku niż po angielsku 

Ja mam wrażenie, że imiona pojawiają sie w serialach, BO są popularne - a nie na odwrót. Juleczek były tysiące przed "Na dobre i na złe".
. Jeśli ktoś nadaje dziecku normalne imię, używa go /lub jego normalnych zdrobnień/ to przecież wszystko jest ok, nieważne jak bardzo JA nie lubię danego imienia. Przecież to nie mój problem
). Dziewczyna słucha sobie muzyki po angielsku (nic nie rozumie), interesuje się anime, chyba chce pokazać "nowoczesność". Tylko jej Alex pewnie kojarzy się z lubianym bohaterem, a u nas w małej miejscowości, chyba prędzej z serialowym Komisarzem, psiakiem. To jej sprawa jak mówi na dziecko, a nazwali go chyba Aleksander żeby do Alex'a pasowało.