|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
licencjat a status bezrobotnego
Hej, może Wy mi poradzicie. Otóż 29.06 mam obronę licencjatu. Moja uczelnia nie wymaga oddawania legitymacji (ważna do 31.10.2015). Studia magisterskie oczywiście po wakacjach robię. Pracuję sobie na czarno i chcę żeby tak zostało na wakacje. I tu pojawia się pytanie bo mój chłopak, który broni magistra truje mi nad uchem, że muszę się zarejestrować w urzędzie na czas wakacji jako bezrobotna - jakaś ustawa o tym mówi, faktycznie poczytałam ale moim zdaniem to się mija z celem bo mimo, że teraz jestem absolwentem to również wg ustawy jestem 4 miesiące po ukończeniu studiów ubezpieczona, a kasy za bycie bezrobotną też nie dostanę bo nie spełniam kryteriów dotyczących długości pracy - legalnie. Czy mój chłopak ma rację, że to mi się przyda? Pytałam ludzi z roku i wszyscy wielkie oczy na mnie, że o czym ja mówię, pierwsze słyszą o rejestracji na bezrobotnych.
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: licencjat a status bezrobotnego
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Czyli jak złamię nogę to mam ubezpieczenie mimo, że jestem absolwentem ?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Również pierwsze słyszę o czymś takim
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam nikogo, kto rejestrowałby się w up na te 3 miesiące.
Statusu studenta od dnia obrony do 1.10 nie masz, ale w wakacje spokojnie możesz leczyć się na nfz.
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Gdy brałam kartkę z dziekanatu, żeby mieć ubezpieczenie, to było tam napisane: planowana data ukończenia studiów - 30.09. To mogłoby wskazywać na to, że tak właśnie jest, niezależnie od terminu obrony.
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-06-23 o 15:29 |
|
|
|
|
#10 |
|
Biała Dama
|
Status studenta masz dopóki nie odbierzesz dyplomu
|
|
|
|
|
#11 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Dyplom to my po miesiącu dostajemy - nie wiem czy to normalnie się tyle czeka czy to akurat wymóg tej uczelni.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Pierwsze słyszę, nikt u nas tak nie robił, a też miałam studia w systemie 3+2.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba nie do końca, bo dyplom to nieraz można i po dwóch latach odebrać
Nie każdy idzie na magisterskie bezpośrednio po licencjacie czy w ogóle.Po obronie mgr traci się status studenta z dniem obrony (chociaż jeśli nie oddaje się legitki, to ze zniżek studenckich można korzystać aż do odebrania dyplomu albo do utraty ważności legitki). Co do licencjackiej właśnie być może macie rację, że do 30.09/31.10 (?) Edit: dobra, już nie mieszam Autorce - nie ma sensu rejestrować się w UP, skoro zamierzasz kontynuować studia od października
- Co pani ma do zaproponowania biednym, chorym, starym? - Zachęcała ich będę, żeby spróbowali być młodzi, zdrowi i bogaci. Edytowane przez ladylajla Czas edycji: 2015-06-22 o 15:45 |
|
|
|
|
#15 |
|
zuy mod
|
A jak to jest z osobami, które na mgr nie idą? Od razu tracę ubezpieczenie czy dopiero w październiku?
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
W sumie uczelnia nie wie jakie są Twoje plany więc z mojego wątku i waszych odpowiedzi wnioskuję, że chyba nie ( przez 4 mies) i dopiero potem jak nie będziesz faktycznie kontynuowała to tracisz
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Przez 4 miesiące od ukończenia studiów (za ukończenie uznaje sie datę obrony)przysługują jeszcze darmowe świadczenia. Po upływie tego czasu trzeba się zarejestrować w UP. Albo oczywiście znaleźć pracę, żeby pracodawca odprowadzał składki.
|
|
#18 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedyś było tak, że od razu po skończeniu szkoły ( do ubezpieczyciela typu ZUS KRUS zanosi sie zaświadczenie o planowanej dacie zakończenia) leciało sie do MUP/PUP- żeby mieć ubezpieczenie stamtąd, pózniej załatwiało się wszystko drugi raz, kolejki papierki etc,
Teraz najprawdopodobniej ( rok temu było) tak że jest okres w którym pozostaje się u dawnego ubezpieczyciela- 3 albo 4 miesiące, musisz sobie znaleźć w necie później tylko sie"odnawia" przez kolejne zaświadczenie Co do legitki- moja uczelnia zmieniła regulamin, legitkę zachowuje się po skończeniu- aktualność względem daty na nalepce
Edytowane przez lillianne_91 Czas edycji: 2015-06-22 o 19:30 |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym sie podpytałam na uczelni, ew. w urzędzie
bo sie zrobiło juz z 20 możliwości
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma obowiązku rejestrowania się w UP. Ubezpieczenie przez okres wakacji przysługuje. To czy jest to równoznaczne z posiadaniem statusu studenta to już kwestia regulaminu uczelni. ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ---------- Bzdura, nie ma ustawy nakazującej rejestrację w UP jeżeli jesteś ubezpieczona -a jesteś. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
.
|
uczelnia traktuje studentów po licencjacie trochę jak studentów z przerwą wakacyjną
nie znam nikogo, kto po licencjacie rejestrowałby się w UP, a później od razu szedł na magisterkę. a dodam, że wśród moich znajomych to już większość po studiach albo na wylocie magisterskich.
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Twój chłopak nie ma racji. Między licencjatem a magisterką jest podstawowa różnica. Status studenta traci się w przypadku studiów magisterskich w momencie złożenia egzaminu dyplomowego (obrona), natomiast w przypadku licencjatu - status studenta posiadasz do końca września właśnie na ewentualność kontynuowania studiów II stopnia. Nie, nie musisz się rejestrować. Masz ubezpieczenie zdrowotne i wszelkie studenckie przywileje.
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
|
Nie musisz sie rejestrowac, przez 4 mce jestes na ubezpieczeniu rodzicow. Ja sie bronilam w lutym, mgr od pazdziernika, to 9 mcy przerwy, ja musialam sie rejestrowac. A rejestracja wymaga chodzenia, bycia na miejscu, nie mozesz wyjechac z kraju na dluzej niz na 10 dni, musisz informowac o wyjezdzie, same problemy.
Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2015-06-23 o 12:33 |
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
dokładnie tak jak napisała osoba powyżej jesteś ubezpieczona do 4 miesięcy po obronie czy skreśleniu z listy studentów i nie potrzebujesz do tego legitymacji, w EWUŚ bedziesz widoczna jako ubezpieczona
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
''Prawo do ubezpieczenia w NFZ wygasa po 4 miesiącach od zakończenia nauki (jako który przyjmuje się absolutorium) lub w momencie skreślenia z listy uczniów lub studentów.''
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.

.
Nie każdy idzie na magisterskie bezpośrednio po licencjacie czy w ogóle.