Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-22, 13:43   #4471
meneq
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VI

Cytat:
Napisane przez ali_ma Pokaż wiadomość
ja dopisałabym jeszcze wkładki laktacyjne i sól fizjologiczną, a wyrzuciła patyczki do uszu (sama miałam wcześniej na liście, ale pielęgniarka neonatologiczna (ta od noworodków, bo nie wiem czy dobrze napisałam ) odradzała nam patyczki, bo niby krzywdę można nimi zrobić.

Panna Izabela - współczuję kijowego wejścia do domu, ja swojego nie będę musiała dźwigać, ani nim jakoś specjalnie manewrować, bo jak nie będzie męża to będę wchodzić przez garaż i zostawiać w garażu

oczarowana - nie przejmuj się nie jesteś sama w czarnej mąż miał zrobić górę do połowy czerwca, jak skończy do końca lipca to będzie cud, rzeczy czyli głównie ciuszki które kupiłam i dostałam leżą w kartonach na strychu, lub w pokoju w którym śpimy, nasze rzeczy też w kartonach, szukanie czegoś zajmuje mi wieczność rzeczy większych gabarytowo nie kupuję, bo nia mam gdzie trzymać, na strychu też już dziada i baby brak , mam powybierane, pozapisywane i nie daj Boże jak wyląduję w szpitalu wcześniej to mąż będzie musiał kupić, środki higieniczne planuje kupić na początku lipca i modlę się, żeby Ktosiek siedział grzecznie w brzuchu do tego września

Tak, patyczkami sie dzieciom nie powinno uszu czyscic. W ogole uszy sa smieszne, bo same sie czyszcza i raz na jakis czas wydzielina sama sie wydostaje na zewnatrz, wtedy wystarczy chusteczka przetrzec. A sol fizjologiczna po co jest?
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 13:44   #4472
czarownica_tea
Zakorzenienie

Prałam rok w orzechach. Nie odpierają szczególnie białych (nawet z soda). Niby fajne ale trochę rzeczy zniszczyły. Np zabarwialy sie na żółto niektóre plamy.

Mi najbardziej do gustu przypadł jelp. I w tym piore. Ale testuje tez inne.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

czarownica_tea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 13:47   #4473
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Czy wy też ostatnio mało czujecie swoje dzieciątka?
Moje jest bardzo aktywne, i mocno wypina pupe i boksuje ale kilka dni temu mialo 2 dni mniejszej aktywnosci.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez ceramiczna1 Pokaż wiadomość
Witam Mamuśki
Ja swojej MAŁEJ spodziewam się 22/09 wg badania USG, ale wiadomo że małe prawdopodobienstwo żeby tak własnie wyszło Jeśli chodzi o przygotowania to jesteśmy na etapie remontu pokoiku dla dziecka i zaraz właśnie jedziemy do wiekszego miasta popatrzeć jakieś tapety i dobrać do tego kolorek farby coraz wiecej stresu i nerwów, oh!
Witamy
Stary 2015-06-22, 13:48   #4474
olkma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj na szybko chińskie danie ryż mieszanka chińska kurczak itp

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Spokojnie mamy jeszcze czas.
Ja tez mam wypłatę 26 to poszalejemy

Ja z artykułów higienicznych mam tylko chusteczki mokre i wkładki laktacyjne.
Ale za to na odwrót mam już wanienke wózek fotelik ciuszki dla małego.
Brakuje jeszcze łóżeczka i innych dupereli.

Nadrobimy szybko
Sól jest chyba do oczu ale w błąd nie chce wprowadzić.
A ile wy macie tych ciuszkow na 56-62? Bo ja mam jedną pralke i to z moimi czteroma koszulami. Jak wam wychodzi 5 prań? Boze... To ja mam tak mało ciuchów?

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

A chińszczyzna u mnie byla w sobote i niedziele, bo moi faceci 2 dni z rzędu sobie zażyczyli
Stary 2015-06-22, 13:48   #4475
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olkma Pokaż wiadomość
Głodna jestem, a nie mam pomysłu na obiad
Ja bylam dzis bez weny, zrobilam ziemniaki na patelni z kielbaska i czosnkiem i do tego salate z ogorkiem ;-)
Stary 2015-06-22, 13:49   #4476
olkma
Raczkowanie

Która z Was kupuje laktator przed porodem?
Stary 2015-06-22, 13:50   #4477
ali_ma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Tak, patyczkami sie dzieciom nie powinno uszu czyscic. W ogole uszy sa smieszne, bo same sie czyszcza i raz na jakis czas wydzielina sama sie wydostaje na zewnatrz, wtedy wystarczy chusteczka przetrzec. A sol fizjologiczna po co jest?
do przemywania oczu, ale też mówiła coś o nosku , przyznaję się nie pamiętam czy tym drugim był nosek, bo mnie wcześniej zdenerwowała odnośnie kp, a jak jestem zdenerwowana to mam problemy z koncentracją i u nas twierdzą, że kolki są wynikiem diety mamy , podawała przykład, że dali kapustę na obiad, a wieczorem wszytskie dzieci ryczały na oddziale.
ali_ma jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-22, 13:51   #4478
olkma
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Blondynka17 Pokaż wiadomość
Ja bylam dzis bez weny, zrobilam ziemniaki na patelni z kielbaska i czosnkiem i do tego salate z ogorkiem ;-)
Młode ziemniaczki na patelni? Pokrojone w talarki? Na oleju czy jak?
Stary 2015-06-22, 13:52   #4479
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Odkad lezy posladkowo to czuje, ale zupelnie inaczej niz dotychczac i stad moze byc zludzenie, ze rzadziej czy slabiej
Stary 2015-06-22, 13:52   #4480
olkma
Raczkowanie

Cytat:
do przemywania oczu, ale też mówiła coś o nosku , przyznaję się nie pamiętam czy tym drugim był nosek, bo mnie wcześniej zdenerwowała odnośnie kp, a jak jestem zdenerwowana to mam problemy z koncentracją i u nas twierdzą, że kolki są wynikiem diety mamy , podawała przykład, że dali kapustę na obiad, a wieczorem wszytskie dzieci ryczały na oddziale.
Hehe... To po co dawały kapuste?! Skoro to efekt diety mamy...
Stary 2015-06-22, 13:56   #4481
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
jejku dziewczyny weźcie nie straszczcie
Ja nic nie mam kupione z higienicznych do szpitala mam tylko kiszule i szlafrok :/
26 dostaje wyplate i wszystko juz kupuje i tez juz pakuje a co.
Ja dzis sie zmobilizowalam I zamowilam koszule i szlafrok w rozkiarze L ciekawe czy będę w nich plywac... robie tez koszyk w gemini ale tak z doskoku.

---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
A co do dni ze się nic nie chce to ja dzis tez tak mam

Z odzywka na glowie siedze juz godzgodgodzinę bo splukac mi sie nie chce....
Ja dzis siedzialam w szlafroku do 12 normalnie len jakich malo sie ze nnie robi!

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ----------

Cytat:
Napisane przez mysza007 Pokaż wiadomość
Ja się chyba zdecyduję na dzidziusia, tylko proszku chyba będę uzywała do grubszych ubranek, a do bielizny płynu. Płyn wydaje mi się delikatniejszy, a proszek wydajniejszy, i na razie rozkminiam
Z tego co kojarzę to dzidziuś mial fajny sklad, tez mam zamiar go kupić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-22, 13:57   #4482
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie kupuje bo będę miała pożyczony. Chyba że wypozycze sobie.
Stary 2015-06-22, 13:59   #4483
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Sól jest chyba do oczu ale w błąd nie chce wprowadzić.
A ile wy macie tych ciuszkow na 56-62? Bo ja mam jedną pralke i to z moimi czteroma koszulami. Jak wam wychodzi 5 prań? Boze... To ja mam tak mało ciuchów?

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

A chińszczyzna u mnie byla w sobote i niedziele, bo moi faceci 2 dni z rzędu sobie zażyczyli
Ja dostalam sporo od kumpeli injak przeliczalam to mam po 10 sztuk ok z kazdego rodzaju, chyba najwiecej mam pajacy. Ae i tak mam zamiar poszalec w sklepie tylko calybczas sie glowie czy jest sens kupowac 56 czy raczej 62 bo moj mlody wydaje sie ze bedzie klocek 😊
Stary 2015-06-22, 13:59   #4484
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
A ja chyba musze pozyczyc do mamy albo teściowej ciśnieniomierz... czasami czuje jak robi mi się gorąco a teraz od godziny jest mi wlasnie gorąco, czuje jak lekko sie trzese i serce slyszę az w uszach... przsedziwne uczucie...
Magnez bierzesz??

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 13:59   #4485
meneq
Zakorzenienie

Cytat:

Oczy przemywalam normalnie woda a do nosa nic nigdy nie aplikowalam. Jesli juz bylaby potrzeba, to w obu przypadkach, np przy katarze, wkraplalam swoje mleko.
Wierutne bzdury, co ma kapusta do krwi i pokarmu. Dziecko ma niedojarzaly uklad pomarmowy i stad zdarzaja sie kolki. Dzieci pijace mm tez je maja. I kolki to te chyba stan ducha, bo tu az tak sie o tym nie slyszy. Odnosnie diety, to ja nie zapomne mojej kolacji w dwie godziny po porodzie: schabowy na glebokim tluszczu w towarzystwie kalafiora, kapusty, fasoli, do tego jeszcze byly truskawki i kawalek czekolady. I jakos zadnemu dziecku na oddziale posilki nie szkodzily. Hafija sporo pisze o "diecie mamy karmiacej", polecam poczytac, bo to jakis chory twor, ktory moze mamy wpedzic w depresje, obwinianie siebie a jedzac nic tez nie ma co sie spodziewac sukcesow z kp.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-22, 14:01   #4486
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Do noska mozna wode morska dla niemowląt.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Młode ziemniaczki na patelni? Pokrojone w talarki? Na oleju czy jak?
Na oleju czosnkowym z biedry hihi;-) kiedys byla taka seria. Do tego papryka oregano tymianek finito
Stary 2015-06-22, 14:02   #4487
grita
Rozeznanie

Cytat:
Hej!
Bylam u lekarza, u dziecka wszystko w porzadku, szacunkowo wazy 1432g i jest nieco wieksze niz zaklada srednia. Moja waga wyhamowala, w dwa tygodnie przybylo mi 300g, czyli tyle, co corka urosla. Cukrzycy nie mam, ale bede miala okazje sprawdzic skutecznosc metod na ustawienie glowkowe, bo malenstwo zrobilo psikusa i sie obrocila. Kontrola za tydzien i zobaczymy jak bedzie.
grita Ty tez masz dzis wizyte, prawda?
Super, że wszystko ok Ale córcia już duża, kawał kobietki Czy pewnie podobnie jak starsza siostra urodzi się nieco większa niż średnia japońska, prawda?
U mnie po wizycie wszystko ok, ale dzisiaj była bez usg, tylko słuchanie serduszka. Szczegółowe usg mam w sobotę, tak nam pasował termin, bo mąż też chciał iść koniecznie
Przez ostatni miesiąc przytyłam tylko 1 kg Na szczęście waga nieco wyhamowała, w sumie mam już 9 do przodu, więc jak na ten etap nie jest najgorzej.
No i ponieważ żylaki mnie bolą, a podobno nie powinny mam brać lek na wzmocnienie ścian żył i gdyby bolało jeszcze mocniej to mam iść do chirurga naczyniowego. Chociaż gin mówił, że z jego doświadczenia wynika, że chirurdzy i tak w ciąży niewiele robią z żylakami, przy tych na nogach zalecają ew. badanie dopplerowskie żył, ale przy żylakach sromu to jedynie ten lek co mi dał i maść do smarowania. No, ale gdyby było gorzej to pójdę. Na szczęście są umiejscowione dosyć wysoko i nie będzie problemu przy porodzie sn.
I pytałam go o ułożenie dziecka, mówił, że spokojnie jeszcze ma czas żeby się kręcić i nie jest to powód do niepokoju na razie. Ale i tak akurat na wizytę Młody się ułożył prawidłowo, jakby wiedział że będzie kontrola

Cytat:
Napisane przez Mten Pokaż wiadomość
Dwie czerwcowe mamusie dzisiaj rodzą
Ja właśnie spojrzałam i przegapilam swoją 100dniowke :-P
Aplikacja pokazała: rodzisz za 90dni.. A ja what?! :-D
Aż sprawdziłam i mi dziś pokazuje 71 dni Ale ten czas zasuwa. A lipiec pewnie zleci migiem, zawsze mi te ciepłe miesiące tak uciekają. Ani się obejrzymy będzie wrzesień

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
To my się jeszcze pochwalimy ostatnimi zakupami na 62 - w sobotę próbowałam "nagadać" mojej córce, że kupię jej coś wypasionego jak się przekręci. Tż też wczoraj próbował bo mu kazałam, na koniec podsumował, żeby po przekręceniu kopnęła mnie z całej siły, żebym wiedziała, że mogę na zakupy iść
Śliczne!

Cytat:
Napisane przez malaja86 Pokaż wiadomość
Wiecie co tak sie zastanawiam czy a Boże Narodzenie będziemy juz ubierać w rozmiar 68?

Kupujecie te poduszki widzę, ale ja chyba nie bo odkąd mam te bóle z prawej strony tośpię na plecach czego nigdy nie robiłam. Tak zasypiam i tak sie budzę.
Wszystko zależy od dziecka. Ale statystycznie chłopcy szybciej przybierają na wadze, są więksi i ciężsi niż dziewczynki, wystarczy spojrzeć w siatki centylowe. Więc pewnie spora część chłopców i te większe dziewczynki, spokojnie będą nosić 68 Zależy też kiedy się urodzą, bo między dziećmi na wątku może być 1-1,5 mca różnicy.
Moja starsza córka była bardzo drobnym niemowlakiem, 68 nosiła spokojnie jak miała pół roku, a niektóre rzeczy to nawet do 9 mca Ale rozmiar rozmiarowi nierówny i w sumie to już było 74, tylko na metce co innego

Cytat:
Napisane przez mamcia092015 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny Witam sie wśród żywych U mnie juz lepiej co prawda skurcze jeszcze sa ale sporadycznie i duzo lzejsze. Zalozyli mi jeszcze na wszelki wypadek pessar i czekam na usg .
Misikuku same pięknosci kupiliscie.
Super, że już lepiej! Pisz nam jak tam po usg Dobrze, że masz pessar, zawsze to trochę spokojniejsza będziesz.

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość
Ja właśnie mam plan na ten tydzień aby się spakować do szpitala Czekam tylko na koszule do porodu z allegro

Wkleje Ci moją listę higieniczną
Krem na odparzenia
Podkłady porodowe
Podpaski duże
Octanisept
Malatan (na sutki)/Lanolina
Majtki siatkowe
Sudocrem
Aspirator do nosa

Pieluchy
Flanelowe - 2
Tetrowe – 10
Mokre chusteczki
Płyn do kąpieli
Oliwka/masło kokosowe
Oliwka do masażu
Szczotka z naturalnego, miękkiego włosia
Obcinacz do paznokci
Płatki kosmetyczne
Gaziki
Patyczki do uszu
Ręcznik z kapturkiem - 2
Termometr
Ja bym jeszcze dopisała wkładki laktacyjne i wyrzuciła patyczki do uszu. Wydzielina u niemowlaka sama wypływa, wystarczy wtedy ją wytrzeć chusteczką czy lekko wilgotnym wacikiem.

Edytowane przez grita
Czas edycji: 2015-06-22 o 14:05
grita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 14:02   #4488
olkma
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Na oleju czosnkowym z biedry hihi;-) kiedys byla taka seria. Do tego papryka oregano tymianek finito
Widze, ze chyba praktycznie każda z nas robi zakupy w biedr.
Stary 2015-06-22, 14:12   #4489
owieczkaa
Zakorzenienie

Wróciłam z eskapady. Mąż zapomniał prawie wszystkiego wziąć do pracy i pojechałam mu zawieźć. Po drodze byłam w Biedro i kupiłam jedne chusteczki nawilżane (zobaczymy czy będziemy używać) i jedną paczkę pieluch jedynek na wszelki wypadek. Jak sądzicie, ile ich będziemy potrzebować? Bo to 2-5 kg to takie umowne podobno.

A tak w ogóle to mnie przestraszyłyście z tą torbą do porodu, ja już 31 tydzień zaczęłam a jeszcze połowy rzeczy nie kupiłam...

Cytat:
Napisane przez TusiaeM Pokaż wiadomość

I jeszcze ja, ja! Myślę nad nim i właśnie 303 Wesoła ekipa z nas będzie
Ja też mierzę w ten 303
Cytat:
A mam pytanko do kobietek, które jesteście juz w 30 tygodniu i dalej - macie juz częstrze wizyty u swoich ginów?
Ja teraz po 30 tygodniu chyba co 2 tygodnie będę miała a po 36 co tydzień. Ale jak będzie to zobaczymy.
Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Dawaj ten model albo linka do zmywarki My pod zabudowę musimy mieć,ale jak wasza nie jest to i tak z chęcią oblukam jej paramentry. Dzieki o tym co napisałaś o koszulach,zatem odważę się i zamówie jakieś z pogranicza s/m bo też nie zamierzam w worze paradować na porodówce w trakcie i po
Odradzam Ci bardzo zmywarkę pod zabudowę. Jak się kiedyś zepsuje to dobranie zmywarki pasującej do zabudowy graniczy z cudem. Ostatnio mojej teściowej się zepsuła zmywarka po 7 latach i sprowadzała z niemiec bo to była jedyna pasująca.
Cytat:
Ja kupuję bo chcę mieć swój.
Cytat:
Chyba nawet trzeba. Nie odciąga się glutów bez rozcieńczenia wodą morską.
Cytat:
Napisane przez grita Pokaż wiadomość
Ja bym jeszcze dopisała wkładki laktacyjne i wyrzuciła patyczki do uszu. Wydzielina u niemowlaka sama wypływa, wystarczy wtedy ją wytrzeć chusteczką czy lekko wilgotnym wacikiem.
Patyczki się mega przydają do pępka, ale to mogą być normalne patyczki dla dorosłych. I nie można bezpośrednio tą watą tylko trzeba owinąć gazikiem żeby kłaczki waty nie zostawały.

Edytowane przez owieczkaa
Czas edycji: 2015-06-22 o 14:14
owieczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-22, 14:12   #4490
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Ja niestety nie mam w poblizu biedronki co dziwne vo nie :P i niestety nie vhodze tam na zakupy ;/
Choc bardzo zaluje bo w dawnym miejscu zamieszkania mialam do biedronki pare metrow.

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 14:28   #4491
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Hehe ja mam do biedry rzut beretem pod samym domem. Czesto w swieta jak jest zamknieta smiejemy sie w oknie z ludzi którzy ida na pale do sklepu i wala glowa w drzwi
wogole to nie mogę narzekac mam wszędzie blisko ;-) uroki malych miast. Biedra i Tesco pod samym nosem a i ta zawsze problem kto ma isc na zakupy
Stary 2015-06-22, 14:29   #4492
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
ostatnio byłam na wyjeździe w puszczy noteckiej i tam trochę jazdy terenówkami zaliczyłam, małą tak wybujało, że jakoś mniej kopała. Ale dzisiaj już od rana nadrabia zaległości

Cytat:
jejku dziewczyny weźcie nie straszczcie
Ja nic nie mam kupione z higienicznych do szpitala mam tylko kiszule i szlafrok :/
26 dostaje wyplate i wszystko juz kupuje i tez juz pakuje a co.
już się pakować??
ja się zastanawiam, co spakować na następny wyjazd, a wy już do szpitala chcecie się pakować? po co przed 36tc się pakować?
tzn. ja jakieś rzeczy do szpitala mam, są gdzieś głęboko w szafie, parę rzeczy muszę dokupić, ale spakuję się jak będę bliżej terminu.

Cytat:

Dziewczyny czy wy też macie takie dni,że dosłownie NIC SIĘ WAM NIE CHCE-nawet kiwnać palcem w bucie? Ja najchętniej teraz wlazałabym pod kołdrę i zasneła i miała wszystko w...poważaniu na kilkanaście godzin. Nie ma siły by krem na mordę wklepać a co dopiero strzelić mejkapa. Nawt chłopu dzis na obiad gotowizne zrobiłam bo...nie mam na nic siły.
masakra jak mi się nic nie chce, nie żebym była zmęczona, ale jakoś wszystko mam w pompce.
O obiedzie, to mi się nawet myśleć nie chce

Nawet jakoś ostatnio zwolniłam tępo z przygotowaniami wyprawki, włączył mi się tryb na dziwny spokój, fakt wózioł mamy, łóżeczko też, materacyk i pościel w drodze, szafa pełna od ubranek.
Ale prać i prasować to mi się tak chce, że poczekam, aż najdzie mnie to coś co nazywa się syndromem wicia gniazda
i tyko denerwuje mnie jak ktoś mi mówi, że wrzesień już blisko, przecież jeszcze lato
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 14:29   #4493
olkka16
Rozeznanie

Cytat:
Rany kobietki Wy juz popakowane
Ja jutro zaczynam 27 tydzień czyli 7 miesiąc 7 lipca mam wizytę i stwierdziłam ze po tej wizycie zrobie juz wyprawke higieniczną, zaczne prac i prasowac ubranka i takie tam

A mam pytanko do kobietek, które jesteście juz w 30 tygodniu i dalej - macie juz częstrze wizyty u swoich ginów?
Ja mam 30 tydzień i teraz idę za 3 tygodnie a nie za miesiąc jak do tej pory.
Też nie jestem jeszcze spakowana, na szczęście dla małego do szpitala to tylko potrzebuję krem do pupci, pampersy i mokre chusteczki. Jakby się (tfu, tfu) dalej pchał na świat szybciej to wszystko zamówię i myślę, że nie będzie tragedii i zdążę.
Cytat:
A jaki proszek bedziecie uzywac? Ja piore w Lovelli, przy pierwszym dziecku tez prałam w tym proszku i bylo o.k a płyn do płukania zwykły z biedronki
Doszłam do wniosku, że będę prała standardowo tak jak rzeczy swoje i męża, tylko zmienię płyn do płukania na sensitive. Dopóki się nic nie będzie działo nie będę chyba kombinować.
Stary 2015-06-22, 14:29   #4494
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Pękne zaraz :/
Nie umiem jeść małych porcji.
Stary 2015-06-22, 14:31   #4495
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie Od 1,5 roku robię zakupy internetowe w Tesco i od tego czasu na zwykłych byłam zaledwie kilka razy.

oczarowana jak będziesz kupować zmywarkę to koniecznie weź taką z szufladą na sztućce u góry, a nie z koszem. Bardzo duża oszczędność miejsca. Jak kupowałam trzy lata temu to mało która tak miała, teraz widziałam, że już większość ma.

Ja właśnie obiad zjadłam - kaszę, buraczki i kurczaka duszonego z pieczarkami. Jestem potwornie objedzona...
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-22, 14:31   #4496
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja niestety nie mam w poblizu biedronki co dziwne vo nie :P i niestety nie vhodze tam na zakupy ;/
Choc bardzo zaluje bo w dawnym miejscu zamieszkania mialam do biedronki pare metrow.
Ja też nie mam nigdzie blisko, jeżdżę samochodem...
Ale już na zimę mamy mieć zbudowaną dosłownie po drugiej stronie ulicy.
Stary 2015-06-22, 14:32   #4497
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
Tak się właśnie zastanawiam, czy dobrze się spakowałam do szpitala. Wzięłam ze dwa kaftaniki no i body też wzięłam, bo mam takie malusieńkie z półśpiochami i czapeczką... Tak sobie myślałam o tym kikucie, czy może nie brać samych kaftaników i śpiochów?

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Ja na sam początek nie zakładam niczego co uciska brzuszek, półspiochy dopiero jak odpadnie kikut. Pewnie jeszcze zależy od samego kroju spodenek, ale jakoś nie mogę się do tego przekonać. Na początek wolę, żeby nie było ryzyka, że gumka się przesunie i będzie zaczepiać o pępek. Ale wiem, że część osób tak ubiera noworodki, więc to chyba kwestia gustu i wygody rodzica.
I do czasy odpadnięcia kikuta będę ubierać raczej pajace, rampersy albo kaftaniki i śpiochy, chyba że body będą luźniejsze w brzuszku i nie będą zaczepiać o pępek.

Cytat:
Rany kobietki Wy juz popakowane
Ja jutro zaczynam 27 tydzień czyli 7 miesiąc 7 lipca mam wizytę i stwierdziłam ze po tej wizycie zrobie juz wyprawke higieniczną, zaczne prac i prasowac ubranka i takie tam

Ja nie mam, przy pierwszej ciąży miałam normalnie co 3-4 tygodnie do samego porodu. Pewnie teraz też tak będzie, jeśli wszystko będzie ok.
Jak tylko są jakieś nieprawidłowości w wynikach czy cokolwiek by mnie lub lekarza niepokoiło to wiadomo, że wizyty są częstsze, ale tak to mój gin twierdzi, że przy prawidłowo przebiegającej ciąży nie ma konieczności wizyt co 2 tygodnie.

Cytat:
Co to zmywarki, jesli chcesz to podam ci model mojej jest rewelacyjna mamy od jakiś 3 miesięcy, no i ma opcje też wypażania np butelek
Co do koszuli nocej to radze wziąć poprawkę na to że brzuch jest mniejszy po porodzie i nie ma co kupować rozmiaru xl chyba, że nosiłaś taki przed ciażą. Ja kupiłam koszule rozm. Xl i obstawiam, że bedzie za duza w dniu porodu nawet, później kupilam rozm L i będzie luźna bo teraz jest jak worek po ziemniakach, a rozmiar s jest idealny teraz wiec mam praktycznie cała rozmiarówke koszul dodam, ze mam dość spory brzucholek
Też jestem za tym, żeby wziąć po prostu rozmiar większą niż nosimy teraz. Ja noszę M/L, zależy od rozmiarówki, ale pewnie będę brała L, bo się w większej utopię

Cytat:
Ja mam LOVELLĘ teraz do prania ciuszków ale odwazę sie prać ciuchy małej w hipoalergicznych proszkach ( i płynie) BIały Jeleń
http://www.czystysklep.pl/bialy-jele...FQL3cgodPEEGQQ

http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠pl/bialy-jel...FQsMcwodC3YE8g

Piorę w nich od kliku tygodni i jest MOC inne markowe posżły w odstawke i nie zamierzam wracać. Dopiera wszystkie plamy,ciuchy są miękkie,pachą świeżością ale taką delikutaśną,nie drażnią skóry itp.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

NIe no luzik, ja też ani teraz a ni przed ciążą nie latałąm co dzień w makijażu bo Bogu dzieki u mnie im mniej tapety na twarzy tym lepiej dla mojego typu urody,a TŻ nawet nie zauważał czy mam makijaż czy nie (on mało spostrzegawczy w te klocki jest całe szczescie) ale lubię,nie powiem tak sama dla siebie podkręcić swoją urodę i się ukobiecić od czasu do czasu. No nic mi się nie chce...chce mi się jeść i...nie mam siły by do kuchni podejść i sobie coś zmajstrować. Boziu to straszne,to przez pogodę czy przez hormony czy có?
Ja przy córce prałam właśnie w Białym Jeleniu i teraz też zamierzam. Jeszcze nie kupiłam, bo pranie zostawiam na później

Cytat:
To normalne, ze noworodki sa bardziej aktywne noca; zmieni sie z czasem. Kolki nie maja nic wspolnego z dieta mamy karmiacej; jedz wszystko z umiarem, w koncu Ty musisz miec sily, zeby dzieckiem sie zajmowac, wracac do formy i jeszcze pokarm wytworzyc. Mnie sie w pierwszej ciazy nic nie chcialo; jakie masz cisnienie? Juz niedlugo hormony zapewnia Ci przyplyw energii. Teraz jak jest starsza corka, to nie ma mowy, zeby mi sie nie chcialo ;-)
Haha, u mnie też nie ma mowy, żeby mi się nie chciało Chociaż jest o tyle dobrze, że Młoda już potrafi spędzić jakieś pół godziny w skupieniu, więc ten czas wykorzystuję na leniuchowanie. No i oczywiście czas jej drzemki, zaraz stukną 2 godziny Obiad zrobiłam na szybko, dosłownie takie 15 minutowy, więc mam czas na kawę i truskawki ze śmietaną
Też jestem zdania, że kolki zazwyczaj nie wynikają z diety matki, chociaż moja miała ewidentne bóle brzucha po wypiciu przeze mnie mleka. Jak piłam inkę z mlekiem, czy jadłam płatki na mleku, to bolał ją brzuch, podkurczała nogi i okropnie płakała Poza tym reagowała dobrze na resztę jedzenia, chociaż i tak dla zasady katowałam się dietą matki karmiącej
Jedynie co, to niektóre produkty są po prostu silnie alergizujące i trzeba po ich zjedzeniu obserwować dziecko, bo alergeny przenikają do krwi, a co za tym idzie do mleka matki. Przynajmniej tak mi mówiła położna.

Cytat:
Ja będę miała pożyczony od bratowej, jedynie na wypadek nawału czy jakichś innych chwilowych problemów.
Stary 2015-06-22, 14:38   #4498
Blondynka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Pękne zaraz :/
Nie umiem jeść małych porcji.
Hehe wczoraj bylam na imprezie u tesciowej ta postawila tyle na stole ze az sie uginal a ja oczywiscie nie umialam sie oprzec by nie zjesc wszystkiego po "troche" czyt. napchac sie potem umieralam na kanapie.

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ----------

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Wróciłam z eskapady. Mąż zapomniał prawie wszystkiego wziąć do pracy i pojechałam mu zawieźć. Po drodze byłam w Biedro i kupiłam jedne chusteczki nawilżane (zobaczymy czy będziemy używać) i jedną paczkę pieluch jedynek na wszelki wypadek. Jak sądzicie, ile ich będziemy potrzebować? Bo to 2-5 kg to takie umowne podobno.

A tak w ogóle to mnie przestraszyłyście z tą torbą do porodu, ja już 31 tydzień zaczęłam a jeszcze połowy rzeczy nie kupiłam...

Ja też mierzę w ten 303

Ja teraz po 30 tygodniu chyba co 2 tygodnie będę miała a po 36 co tydzień. Ale jak będzie to zobaczymy.

Odradzam Ci bardzo zmywarkę pod zabudowę. Jak się kiedyś zepsuje to dobranie zmywarki pasującej do zabudowy graniczy z cudem. Ostatnio mojej teściowej się zepsuła zmywarka po 7 latach i sprowadzała z niemiec bo to była jedyna pasująca.

Ja kupuję bo chcę mieć swój.

Chyba nawet trzeba. Nie odciąga się glutów bez rozcieńczenia wodą morską.

Patyczki się mega przydają do pępka, ale to mogą być normalne patyczki dla dorosłych. I nie można bezpośrednio tą watą tylko trzeba owinąć gazikiem żeby kłaczki waty nie zostawały.
Hmm my robilismy meble pod zabudowe a zmywarke dokupilismy po roku dopiero i nie mielismy zadnego problemu z wyborem by weszla we wneke. Wazne by rozmiar wneki zrobic nie na styka.
Stary 2015-06-22, 14:38   #4499
olkma
Raczkowanie

A ja z porodówki bede mieć 250km i nie mam pojęcia w co ubrać malucha na podróż. A tak daleko bo bede rodzić w prywatnym szpitalu w Łodzi.
Stary 2015-06-22, 14:39   #4500
grita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
A rzeczywiście, mogą się przydać w takiej formie Już nawet nie pamiętam jak córce przemywałam pępek, czy samym gazikiem czy też patyczkiem.

Cytat:
Hehe ja mam do biedry rzut beretem pod samym domem. Czesto w swieta jak jest zamknieta smiejemy sie w oknie z ludzi którzy ida na pale do sklepu i wala glowa w drzwi
wogole to nie mogę narzekac mam wszędzie blisko ;-) uroki malych miast. Biedra i Tesco pod samym nosem a i ta zawsze problem kto ma isc na zakupy
Też mam to szczęście, że sklepy pod nosem, wygoda nie z tej ziemi I biedra i lidl, i jakiś warzywniak. No i niedaleko spora galeria, więc na jakieś duże zakupy też można w miarę szybko podskoczyć. Tesco na drugim końcu miasta, ale tu akurat zamawiamy z dostawą do domu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości