|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
W międzyczasie 2 dzieci się urodziło. Dla mnie urlop z dzieckiem które je w nocy co 3 godziny czy raczkującym to nie urlop. Równie dobrze mogę się w domu umęczyć. Drugi aspekt to urlopy. W miesiącu w którym żłobek ma urlop, musimy zapewnić opiekę dzieciom. Ja biorę 2 tygodnie urlopu wtedy, mąż kolejne 2 tygodnie i nie ma jak razem wyjechać. Żeby wyjechać całą rodziną na tydzień, każde z nas musiałoby wziąć 3 tygodniowy urlop (żeby jeden tydzień się zazębiał). Raczej nierealne, ale w przyszłym roku będziemy próbować. ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Słyszałyście o dziennikarce Krystynie Pytlakowskiej, której pieniądze z konta w Citybanku zniknęły w nocy? Bank umywa ręce, dziennikarka twierdzi ze to haker włamał się na jej konto. Zaczynam się bać. Całe szczęście, że w lotto nie wygrałam milionów
|
|
|
|
|
#3002 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Serio wyjazd z dzieckiem to taki mordor? A ja naiwna szykuje sie do wyjazdu zimowego jak mala bedzie miala pol roku
|
|
|
|
#3003 |
|
Kocia i psia mama :)
|
Co myślicie o ofertach ze strony Wakacyjni Piraci?
Czy któraś z Was korzystała? Chciałabym skorzystać jesienią z jakiegoś lasta ale mój Tż twiedzi, że coś nie tak, że nie może być tak tanio ![]() https://www.facebook.com/wakacyjnipiraci?fref=nf |
|
|
|
#3004 |
|
Rozeznanie
|
Moja przyjaciółka pojechała na wakacje za granicę z 2 letnim i 4 miesięcznym dzieckiem i wróciła zachwycona i wypoczeta, a dziećmi zajmowali się tylko we 2 z mężem więc chyba nie jest tak źle :-D
|
|
|
|
#3005 |
|
Zakorzenienie
|
2 tygodniowy wyjazd służbowy do stolicy, którego nie mogłam uniknąć. Mimo wynajętego super mieszkanka kosmos - zwłaszcza pakowanie - z perspektywy czasu patrzę, ze dobrym pomysłem byłoby wynajęcie tira. Dzieć trudno się adaptował, chciał do swojego pokoju itp itd, usypianie jej przez tydzień to był koszmar. Tak samo jazda niby tylko 3 godziny autostrada, w porze drzemki najdłuższej zaplanowane - w jedna stronę sie udało, w druga wręcz przeciwnie - choc była skonana nie mogła zasnąć ani w foteliku, ani w wózku, ciągły płacz i marudzenie. Dla mnie tez masakra - z małym dzieckiem muszę mieć swoje łóżko, kanape, kuchnie, sypialnie, łazienkę.
|
#3006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3007 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Było bardzo fajnie i spokojnie dało się obejść bez tych wszystkich "niezbędnych" dzeciowych gadżetów
|
|
|
|
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
Z 3latkiem jest już spoko.
Z drugim młodszym dzieckiem słabo. Dziecko nauczone zasypiania tylko w swoim łóżeczku. Na wyjeździe wycie godzinami mimo noszenia, bujania. Dziecko pełzające. Nie zamknę go w wózku, łóżeczku turystycznym na cały dzień. Nie na każdej kwaterze jest tak super, że dziecko może brzuchem i brodą podłogę froterować i wkładać wszystko co znajdzie na podłodze do buzi. Dziecko ulewające, wymiotujące. Co chwilę trzeba ciuchy zmieniać, zapierać i suszyć. Potrzebne są warunki do tego. Dla mnie minimum to chodzące dziecko i nauczone zasypiania w różnych miejscach. |
|
|
|
#3009 |
|
Zadomowienie
|
Mam nadzieje, ze cora zamilowanie do podrozy bedzie miala po nas
|
|
|
|
#3010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pierwszy raz byłam na wyjeździe z 3 miesięcznym dzieckiem.... Potem 6/9/11 i było ekstra. Teraz planuje wyjazd z 3 miesięcznym i 2 letnim.... Nie widzę problemu pomimo że dzieci moje nie są bezproblemowe... Ale podchodzenia do tego be stresu i będzie dobrze!
|
|
#3012 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja dzieci nie mam ,ale zanim skonczylam roczek leciałam juz samolotem na 3tyg urlop Chyba kwestia przyzwyczajenia dziecka i dobrej organizacji . I wydaje mi się ,ze pieniędzy, bo osobiście nie wyobrażam sobie ciągać dwójkę dzieci bez samochodu komunikacją publiczną. Podziwiam wizazanke ,ktora zabrala 2 dzieci plus trzecie wyrośnięte (tz) nad morze pociągiem w sezonie . Kiedy podróż TLK lub IR jest prawdziwym wyzwaniem .
|
|
|
|
|
#3013 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Konduktor się zlitował i kazał nam przejść do innego wagonu, bo były w nim wolne miejsca w przedziale dla matki z dzieckiem.Usadowiłam się tam z 20 mies. córką na kolanach, a gdy mąż chciał tam wejść z 6-mies. synem na rękach konduktor mu zabronił mówiąc, że to przedział dla MATEK. Gdy zapytał czy ma tak zostać na korytarzu z niemowlakiem, konduktor odparł, że ma dać dziecko matce i spojrzał na mnie. A ja wtedy skłamałam, że to nie jest moje dziecko i że nie jesteśmy małżeństwem i wtedy dopiero mąż też mógł skorzystać z tego przedziału ![]() Drugi raz kupiliśmy już kuszetki i było super. Niezły hardcore jak tak dzisiaj sobie o tym pomyślę
|
|
|
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3015 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie do mam dwojki lub wiecej dzieci.
Jak to jest... Mamy teraz jedno dziecko prawie 1,5 roku ma. Ja mam mega instynkt teraz moglabym miec z 5tke! Oboje pracujemy. Mala chodzi do zlobka. I bardzo chcialabym drugie dziecko, choc moj Tz mysli bardzo racjonalnie. W przyszlym roku na jesieni okaze sie czy on bedzie dalej pracowal czy nie. Jest na panstwowym stanowsku. Jak bedzie mial.przedluzony kkntrakt to gra gitara, jak nie to ogolnie kiszka. Bo on nigdy nic innego nie robil i jakby mial normalnie szukac pracy to ciezko za sensowne pieniadze. Choc omnibus z niego jest bo zna sie na.prawie wszystkim. I ja cisne bo tak bardzo chce miec a on mnie stopuje. Za moja pensje raczej godnie nie przezyjemy miesiaca.jakby co jeszcze mamy dom do wykonczenia w srodku masa pracy. On.powtarza nie sztuka narobic dzieci i zyc od 10-10tego. Ja wierze gdzies.tam (moze zbytnia optymistka jestem) ze dalibysmy rade i ze.on.mialby przrdluzony kontrakt. Ja twierdze, ze drugie dziecko oczywiscie do jakiegos tam.momentu jest tansze niz pierwsze. Wiesz juz co i jak. Nie kupujesz zbednych rzeczy wiesz co potrzebne. Masz duzo rzeczy po poprzednim dziecku. Jak to u Was wyglada/wygladalo? Mega mi sie marzy zeby miedzy rodzenstwem byla jak najmniejsza roznica wieku. Ja mam brata ok 10 lat.mlodszego i praktycznie w ogole nie mielismy kontaktu.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3016 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz szanse na awans, podwyżkę? Próbujesz szukać czegoś innego? Mąż też niech się zastanowi przez ten rok, gdzie mógłby pracować, co mógłby zrobić żeby dostać co najmniej tak samo płatne stanowisko. Może w międzyczasie znajdzie coś lepszego i nie będzie mu już zależało nawet na przedłużeniu obecnego stanowiska. |
|
|
|
|
#3017 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja zaszłam w drugą ciążę jak córka miała 5 m-cy, nie planowałam tego i musieliśmy jakoś dać radę. Nie otrzymywałam w drugiej ciąży żadnych świadczeń ani potem macierzyńskiego. Utrzymywał nas mąż. Pamiętam, że po jego wypłacie płaciliśmy rachunki, ratę kredytu, kupowaliśmy mleko dla dzieci i pieluchy i zostawało nam ok. 500 zł. na przeżycie całego miesiąca i dawaliśmy radę. Nie wspominam tego czasu jakoś koszmarnie, bo w razie czego mogłam pożyczyć pieniądze od mamy ale lekko nie było. |
|
|
|
|
#3018 |
|
Raczkowanie
|
Oo...temat o podrozach z dziecmi idealny dla mnie!
Jedziemy w polowie wakacji z Tz nad morze i zaproponowalismy to mojemu kuzynowi oraz jego dziewczynie. Ona ma 20 lat, a on jest jeszcze niepelnoletni i maja 6 miesieczna corke. Co o tym myslicie? Na samym poczatku mowili, ze jej dziadek sie nia zaopiekuje ale jednak chca ja ze soba zabrac, a ja sie troche boje, ze to bedzie i dla dziecka i dla nich meczarnia... Nad morze mamy 350 km , jechalibysmy bez rezerwacji. (Kurcze...z tych 5 w ciagu tygodnia odlozylismy z Tz 60 zl )---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Udalo mi sie sprzedac 7 ubran w internecie w przeciagu tygodnia!
|
|
|
|
#3019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Patrząc na wydatki, to nie powiedziałabym że drugie dziecko jest dużo tańsze niż pierwsze. Nasz budżet to odczuwa. Mleko, pieluchy, słoiki, ciepła woda do kąpieli - tego nie ma po starszym dziecku. Różnica płci, gabarytów znacząca i większość ubranek nie nadaje się po starszym na młodsze. Różnica gabarytów spowodowała również że musiałam dla młodszego dziecka kupić nowy fotelik samochodowy. Podwójna opłata za żłobek, potem przedszkole. Rehabilitacja, lekarze specjaliści, leki - x2. Oczywiście co się da załatwiam na NFZ, ale wydatków jest więcej. Oszczędność widzę jedynie w łóżeczku, wanience, wózku, krzesełku do karmienia i kilku ubrankach. Ale był też wydatek ekstra, bo musiałam kupić na jakiś czas wózek podwójny. Na jak długi czas macie oszczędności gdyby mąż stracił pracę? U mnie to się zdarzyło pod koniec ciąży i było bardzo ciężko. Weź kartkę, spisz wydatki comiesięczne, dochody, dolicz do tego czwartą osobę i sprawdź czy Was stać na życie czy przeżycie. |
|
|
|
|
#3020 |
|
Raczkowanie
|
Macie racje musze to wszystko dobrze przemyslec, policzyc, choc i tak nie da sie wszystkiego zaplanowac.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Ogolnie mam mozliwosc przejscia na caly etat bo teraz jestem na 3/4 ale obawiam sie ze tak.malo.mnie bedzie wtedy w domu. Teraz praktycznie z tztem sie mijamy bo mi sie godziny pracy zmieniaja co chwile. Niby jest pare pomyslow na: "dorabianie", cos dodatkowego zeby zawsze jakas kaska wpadla, ale doba jest za krotka. Naprawde. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Wiem, ze wyglada to jak wymowka ale mowie szczerze. Mieszkamy jeszcze w remontowanej chacie i ja codziennie musze sprzatax i to gruntownie bo sie "nosi" a wiadomo mloda popyla po podlodze. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3021 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja chciałam być sprytna i tak celowałam, żeby dzieci urodziły się w tym samym miesiącu, żeby przyoszczędzić na kurtkach zimowych, butach, a tu lipa. Różnie rosną i nic nie pasuje.
Chciałam też być oszczędna z żywieniem i mam teraz cały zamrażalnik pomrożonych obiadków których dziecko nie tknie. Zje łaskawie słoik jak ma dobry humor. A co do wyjazdów, to pewnie że się da. Pytanie tylko czy taki wyjazd to będzie urlop, czyli wyjazd wypoczynkowy czy obóz przetrwania. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
Inaczej spędza się czas na urlopie bez dzieci a inaczej z dzieckiem. Cytat:
Edytowane przez ZamyslonaRoztargniona Czas edycji: 2015-06-25 o 12:31 |
||
|
|
|
#3022 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym się nie odważyła na drugie dziecko mając świadomość, że nie wiadomo co z pracą partnera. Tzn oczywiście, że nigdy nic nie wiadomo - ale co innego mieć świadomość, że za rok sprawa się wyjaśni, a co innego nagłe zwolnienie. Liczenie na to, że "jakoś to będzie" nie jest dobrym pomysłem moim zdaniem
|
|
|
|
#3023 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Uważam, ze w każdym wieku dziecka sa jakieś spore wydatki, ktore trzeba ponieść, tylko dziedziny sie zmieniają.
|
|
#3024 |
|
Konto usunięte
|
Zamyślona jak czasami Cię czytam to mam wrażenie, że jesteś nieszczęśliwą matką. Nigdy nie traktowałam urlopu z dziećmi jako męczarni. Piszesz o rodzicielstwie właściwie tylko pejoratywnie.
Ja uwielbiam wyjazdy z dziećmi, cieszę się jak mogę pokazać im coś poza domem i przedszkolem. Scarlet ten spis Twoich wydatków to dla mnie kosmos po prostu. Na bankowanie krwi pępowinowej niestety nie było mnie stać i tylko dlatego tego nie zrobiłam ale wszystkie inne wydatki o których napisałaś można było wykluczyć/ zminimalizować korzystając z NFZ., karmiąc piersią czy gotując obiadki w domu. |
|
|
|
#3025 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Rozumiem gdy ciaza.jest zagrozona czy sa komplikacje korzysta z opieki prywatnej, ale gdy ciaza przebiega fizjologicznie sadze, ze nie jest to potrzebne. Krew pepowinowa ok czaje. Pampersy mleko kosztuje. Karmienie piersia juz nie. Zamiat sloikow chyba lepiej samemu gotowoc. Smakowalam kiedyd taki sloik. To myslalm ze sie zrzygam. Wiem.jak.smakuje.np.march ewka i brokul. Zrobilam sama papke od razu mala wpierdziala. Sloikowego nie tknela chyba ja rozumiem. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Szczepienia 4tys? To na co? Ze az tyle? Badania laboratoryjne i lekarz tez mozna na nfz. Wiec nie trzeba placic. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Plastiki kruszeja? Sadze ze to kolejny wymysl producentow. No rynek musi sie krecic. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#3026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3027 |
|
Zakorzenienie
|
Wiadomo, że jak kogoś stać na wszystko prywatnie to robi prywatnie i idzie to w tysiącach złotych, tylko w tej sytaucji mówienie że nie stać mnie na drugie dziecko bo to kosztuje tyle to bezsens. Te koszty można zminimalizowac i to ogromnie. Gdyby tyle kosztowała ciąża i małe dziecko to według mnie nasze społeczeństwo by wymarło. Amen.
Nie znam nikogo osobiście kto wydał na ciąże/dziecko tyle kasy. Kobieta w ciąży nawet na nasz kulejący NFZ jest traktowana godnie i ma zapewnione od razu praktycznie wszystko co potrzeba. Naprawde jestem w szoku tych wyliczeń. |
|
|
|
#3028 |
|
Zadomowienie
|
Ja tam rozumiem rozterki Scarlet i te ceny . Ja absolutnie nie dostane od nikogo wyprawki,używanych rzeczy czy pieniędzy na nią . Same ciuchy ciążowe ,lozeczka ,wozki ,ciuszki , non stop chodząca pralka ,etc. A znając siebie ,nie będę miała czasu i sily kombinować jak tu zrobić taniej czy odczekać w kolejce pól dnia na badanie w szpitalu.
Dziecko to majątek,kiedys we Wprost czytałam,ze rodzicie srednio inwestują w swoje dzieci milion złotych i pod względem ekonomicznym jest to najgorsza inwestycja. Chociaż tutaj kwestia wychowania i charakteru,niestety wiele dzieci nastawionych jest tylko na branie ,pozniej nawet wychowanie swoich dzieci zwala na dziadków. ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Wydaje mi sie ,ze czesc z Was ma różowe okulary i nie widzi tych wydatków. Bądź obniżonego poziomu życia byle tylko miec to upragnione ente dziecko. Ja również bardzo chce mieć dzieci ,najlepiej 2-3,ale jezeli mnie nie bedzie stać ,to trudno -skończę na jednym . Na pewno nie bede plakala nad saldem konta czy jechala przez pól miasta by kupić tańsze pieluchy. Żółć ze mnie wychodzi :p,ale w Polsce znaleźć zlobek i go opłacić to wyzwanie dla wielu osób. |
|
|
|
#3029 |
|
Konto usunięte
|
W jakim celu ta krew pępowinowa?
Co do lekarzy to słabo orientuję się w ciążowych kosztach, ale za to wiem, że zagranicą często się okazuje że lekarz nie prowadzi ciąży, tylko położna. zatem w Polsce jest pod tym względem wyjątkowe szaleństwo. A jak ktoś się już decyduje na chodzenie prywatnie, to - pisałam o tym już niedawno - polecam jakieś pakiety medyczne. Ja mam o tyle szczęście, że dofinansowuje mi to pracodawca i płacę już za to dosłownie grosze (10 PLN miesięcznie, sprawdziłam, bo wydawało mi się, że więcej). Czyli w rok wydaję tyle ile czasem nie starczy na jedną wizytę... |
|
|
|
#3030 | |
|
now or never
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.

[/RIGHT]

13.03.2008