![]() |
#61 |
Holy Crap!
|
Dot.: Januszowania ciąg dalszy, czyli część druga
U nas dziewczyny grzecznie pytają się czy może być bez grosza, ale również darują go klientom. Są ludzie, którzy wręcz dopominają się o niego i dziewczyny dają z własnego portfela. Była klientka, która na pytanie czy może być bez grosza, odpowiedziała władczo, że to ona go oddaje czy jakoś tak. Chciała pokazać jak dominuje.
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak sie usmiechnac i powiedziec ok I odejsc ubozsza o grosz czy dwa ![]() Mnie po prostu drazni postawienie mnie przed faktem dokonanym, wreczajac mniej reszty niz powinno byc. Nie chce tu zabrzmiec jak: zagranico je lepsze ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zasiedzenie
|
![]() ![]() ![]() Jak mnie pytają czy może być bez grosza to mówię, że nie ma problemu. Jak stwierdzają, że będzie bez, to mówię trudno. Raz miałam taką sytuację w żabce, że ekspedientka mnie skasowała, nie wydała grosza, rzuciła na ladę paragon i cisza. ![]() ![]() ![]()
#64 |
Zakorzenienie
|
Moona za granico,są maszyny w które rzuca sie drobne,podlicza.Drukujesz świstek i idziesz do obsługi tadam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Ajć sorki,ze zmęczenia chyba nie myśle bo przecież Ty pisałaś o kasach w kasie.A ja ludziach klientach.To fakt zagranico tak jest jak piszesz.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Fajnie jak sie pytaja czy moga byc dluzne
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() ![]() Za to mam jeden sklepik obok siebie, gdzie jest tak przyjazny starszy pan sprzedawca, że zawsze mówię mu, by mi nie szukał grosza, czterech czy dziesięciu. I on tak samo - mówił mi nie raz, bym wysypała wszystkie drobne i nawet jeśli brakuje około 50 groszy, to mi mówi, że jemu się bardziej opłaca, gdy weźmie ode mnie 5 złotych w drobnych niż gdy będzie mi musiał wydać 4,50 zł z dychy. I mówi do mnie "panienko". ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Mnie już tak te grosiki wkurzały po pewnym czasie, że teraz notorycznie i przy każdej okazji 10 i 20-złotowe banknoty rozmieniam na piątki, dwójki, złotówki i przeróżne formy grosikowe
![]() I jak idę do sklepu, to mam portfel ciężki jak jasna cholera, ale przy kasie nie rzucam samymi banknotami, tylko wyliczam kasjerce w miarę możliwości dokładnie tyle, ile potrzebuje. Ona się z tego zwykle bardzo cieszy, bo ma z czego wydawać, tylko ludzie w kolejce jacyś niepocieszeni (a to wcale nie wygląda tak, że stoję przez pół godziny i liczę jej grosik po grosiku, tempo wyliczania drobnych pieniędzy mam już mistrzowskie! myślę, że ludzkość lubi pałać nienawiścią przy każdej możliwej okazji). Czy moje działanie również jest formą januszowania? ![]() Swoją drogą - ten wątek jest super ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Moja mama kiedyś załatwiła taką niemiłą "grosikową" ekspedientkę. Mama chciała akurat coś kupić w sklepie, gdzie dzień wcześniej pani nie wydała jej tego grosza.
Akurat tym razem mojej mamie brakowało grosza i zapytała czy może być winna. ![]() Na co pani ekspedientka powiedziała, że nie, bo będzie miała manko w kasie. ![]() ![]()
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Moja kuzynka (dzieciak ze wczesnej podstawówki) poszła do osiedlowego sklepu kupić cukierki i miała same 10,20,50 gr, bo takie jej brat dał. Wróciła bez cukierków i bliska płaczu, bo panna za kasą się wydarła, ze ona takiego g***a liczyć nie będzie. Poszedł jej brat, kupił te cukierki za jakieś 3-4 zł, dał 50, a ta do niego, czy może drobnych nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Panna pracowała tam może z miesiąc, bo miała awersję do dzieci i osób, które zapłaciły, a jeszcze im się coś tam przypomniało i musiała podać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Biała Dama
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Albo ktoś przyszedł z dwusetką i rozwalił jej system |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- kiedyś mi facet nie miał wydać 10 gr to mu mówię żeby mi nie wydawał, za chwilę znalazł 20 gr i mi dał. Mówię mu że "teraz to ja nie mam wydać" ale machnął ręką. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie czekam na grosza, a nawet jak mi się powiedziało 5 zł, a nie 4,99 to i tak oddawalam grosika, a takie warczenie na kasjera to przesada
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Mój kolega był kierowcą w miejskim autobusie i na jednej trasie mieli codziennie taką klientkę co często kupowała jeden bilet u kierowcy, zazwyczaj w pośpiechu i zazwyczaj sypała banknotami powyżej 20 zł. Kiedyś wydał jej ze 100 zł piątkami i dwójkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5185368 1]W tym przypadku to akurat Ty sie nie popisalas. To dodawanie grosikow i teksty: " Nie mam wydac, bede winna" to takie typowe polskie Grazynowanie.
Szczerze tego nie znosze i gdy tylko bywam w Polsce to nie daje sie robic w bambuko przez sklepowe Grazynki, ktore zapewne dostalyby dusznosci gdybym to ja im powiedziala, ze nie mam grosika czy dwoch i bede winna na wieczne nieoddanie ![]() Ojjjjj nie zgodzę się. Sama pracuję w handlu i często już w połowie dnia nie mam czym wydawać tych grosików (niestety to nie ja ustalam ceny- najchętniej polikwidowałabym te końcówki), ale nie liczę już nawet tego ile to MI są ludzie "winni" i sama zawszze mówię _Nie szuka Pan/i tego grosza/ 5 groszy, bo nie wzbogacę się od tego. Serio. ---------- Dopisano o 16:14 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;5185453 5]Oczywiscie, ze nie chodzi o ten nieszczesny grosik ale o forme w jakiej kasjerka to mowi. Rzadko zdarza sie: Ooo, nie mam drobnych, nie bede miala wydac, czy ma Pani drobniejsze. Zwykle jest to wyciagnieta reka z reszta, paragonem i wydukanym od niechcenia frazesem: bede winna grosik ![]() Aaa no to ok. Choć ja tam nigdy nie czekam na ten grosz już, albo mówię, żeby nie szukała, jak sama kupuję. A jak sprzedaję to pytam błagalnie, bo naprawdę nie mam czym wydać. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- kawa_zmlekiem Czy to Matthew w awatarze? ![]()
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc, niech płonie starość tuż przed kresem dni, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc, chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich, nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc." |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
lise-kotta
|
![]() to Kyle MacLachlan, w roli agenta Coopera z Twin Peaks |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
jezu jak widziałam tę grażynoincepcję to myślałam, że chodzi o bluzki i włosy-takie typowe, i pewna byłam że one siedzą pod oknem"prawym"
zniszczyłyscie mi postrzeganie!! |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
"Nie wchodź łagodnie w tę pogodną noc, niech płonie starość tuż przed kresem dni, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc, chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich, nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc, walcz, walcz gdy światło traci swoją moc." |
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Apropo tej Grażynocepcji to napiszę o grażynkach i januszkach w kościele w parafii gdzie teraz chodzę. Grażynki i Janusze zasiadają miejsca wylotowe w ławkach zostawiając wolne środki (muszę kiedyś cyknąć fotkę). Właściwie to w całym kościele tak są pozajmowane miejsca. Nigdzie indziej się z tym nie spotkałam tak nagminnie jak tam. Jak poprosisz takiego żeby się przesunął to cała pielgrzymka wychodzi z ławki żeby cie wpuścić w środek.
Czasami widzę paradoksalne sytuacje. Np wpuszczają w środek matkę z dzieckiem i w ciągu mszy ta matka z dzieckiem wychodzi te 2, 3 razy bo dziecko nie może usiedzieć, albo woła siku i za każdym razem jest przepuszczana, bo pani Grażyna musi koniecznie siedzieć na wylocie. Albo dziecko kilka razy się przeciska koło takiej grażyny z januszem, a matka nawet jakby chciała to nie może szybko zareagować jakby się coś stało. Wiem że takie rzeczy są do dogadania ale są ludzie (w tym ja) którzy zwyczajnie wolą stać obok tych pustych w środku ławek niż się tam wpychać. Nawet były sytuacje że wołają do tych ławek a ludzie odmawiają i stoją z boku. |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Autobusy/tramwaje/PKSy to temat rzeka i miejsce wielu inspiracji na temat januszowania
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:03.