Chleb taki a taki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-18, 19:31   #1
fikifiki
Rozeznanie

Chleb taki a taki

Utarło się wszędzie że od chleba białego się tyje a od ciemnego(razowego) nie. Czy to różnica czy zjem na 2 śniadanie 2-3kromki jasnego zwykłego chleba + 1-2 kromki jasnego tego samego również na kolacje = 4-5 kromek na dzień / a gdyby to było 4-5 kromek razowca, zakładając że jedna kromka waży 25-30g(wiadomo bohenek równy nie jest)(pomijając kwestie błonnikowe bo mam pod mega dostatkiem a poza tym równie identycznie jestem najedzony na ten sam okres po tym i po tym) Wiadomo 2-3 razy wpadnie jakiś razowiec/grahamka, ale wyjadę na wakacje a tam nie będę wymagać tam specjalnego chleba. Dodam że jestem na utrzymaniu .

Edytowane przez fikifiki
Czas edycji: 2015-06-18 o 19:34
fikifiki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 13:13   #2
maalinkaa90
Zadomowienie

Dot.: Chleb taki a taki

Mimo wszystko chleb ciemny jest o niebo zdrowszy..
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 14:22   #3
LenkaD
Przyczajenie

po zjedzeniu razowca poczucie sytości dłużej się utrzymuje i nie jesz tyle, po białym pieczywie szybko chce się jeść, poza tym ciemne pieczywo ma więcej błonnika

Edytowane przez LenkaD
Czas edycji: 2015-06-19 o 14:23
LenkaD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 14:55   #4
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fikifiki Pokaż wiadomość
Utarło się wszędzie że od chleba białego się tyje a od ciemnego(razowego) nie. Czy to różnica czy zjem na 2 śniadanie 2-3kromki jasnego zwykłego chleba + 1-2 kromki jasnego tego samego również na kolacje = 4-5 kromek na dzień / a gdyby to było 4-5 kromek razowca, zakładając że jedna kromka waży 25-30g(wiadomo bohenek równy nie jest)(pomijając kwestie błonnikowe bo mam pod mega dostatkiem a poza tym równie identycznie jestem najedzony na ten sam okres po tym i po tym) Wiadomo 2-3 razy wpadnie jakiś razowiec/grahamka, ale wyjadę na wakacje a tam nie będę wymagać tam specjalnego chleba. Dodam że jestem na utrzymaniu .

Tak naprawdę nie ma. W dodatku wiele osób lepiej toleruje pieczywo białe, bez zawartości otrąb które drażnią ścianki jelit jeśli ktoś ma je wrażliwe..

Jest jedna różnica- chleb na zakwasie pieczony zgodnie z procedurami (bez spulchniaczy, bez drożdzy, a zakwas ma czas pracować na cieście przynajmniej te 12 godzin) a cała reszta chlebów.
Taki chleb może być z mąki oczyszczonej- wszytko jedno tak naprawdę.
Zakwas działa na mąkę jak bakterie probiotyczne na mleko - rozkłada niekorzystne dla człowieka substancje.
W mące zakwas rozkłada gluten- takie pieczywo jest bezglutenowe ( oczywiscie tylko w opcji jaka opisałam powyzej: procedury i czas!, jeśli ktoś nie toleruje glutenu, jednak powinien sam takie pieczywo wypiekać lub korzystać z pieczywa z certyfikatami) a proces "kiszenia" dodatkowo sprawia że staje się cennym _pre_biotykiem.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-19, 19:12   #5
Sampl77
Przyczajenie

Hello po Białym pieczywie szybko chce się jeść natomiast po ciemnym nie ,wiem to z własnego doświadczenia , nie dość że szybko robisz się głodna to w dodatku masz problem żeby się wypróżnić ( chleb biały kituje ), a co za tym idzie zwalnia się metabolizm i zaczynasz tyć.
Sampl77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-20, 09:17   #6
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sampl77 Pokaż wiadomość
Hello po Białym pieczywie szybko chce się jeść natomiast po ciemnym nie ,wiem to z własnego doświadczenia , nie dość że szybko robisz się głodna to w dodatku masz problem żeby się wypróżnić ( chleb biały kituje ), a co za tym idzie zwalnia się metabolizm i zaczynasz tyć.
Co za bzdury
Tycie od zatwardzenia i jeszcze w komplecie zwolniony od zatwardzeń metabolizm.
HIT!

Liz Williams
Stary 2015-06-23, 21:42   #7
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
W mące zakwas rozkłada gluten- takie pieczywo jest bezglutenowe ( oczywiscie tylko w opcji jaka opisałam powyzej: procedury i czas!, jeśli ktoś nie toleruje glutenu, jednak powinien sam takie pieczywo wypiekać lub korzystać z pieczywa z certyfikatami) a proces "kiszenia" dodatkowo sprawia że staje się cennym _pre_biotykiem.
Ale jak to? Serio? ;o
Zakwas będzie w stanie wyeliminować całość glutenu z takiego bochenka? Nie wyobrażam sobie żeby osobie z celiakią podać takie pieczywo, ale jestem ciekawa, czy moje obawy są rzeczywiście nieuzasadnione ;>
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 09:33   #8
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Ale jak to? Serio? ;o
Zakwas będzie w stanie wyeliminować całość glutenu z takiego bochenka? Nie wyobrażam sobie żeby osobie z celiakią podać takie pieczywo, ale jestem ciekawa, czy moje obawy są rzeczywiście nieuzasadnione ;>

Tak, ale dla osoby z celiakią , bezpieczny byłby chyba tylko chleb wypiekany w domu pod własną kontrolą, albo z certyfikowanych piekarni, ale nie wiem czy są już takie w Polsce.

Zakwas musiałby pracować na cieście ponad 24 godziny,a potem w trakcie przekładania do foremek i pieczenia, nie może mieć ciasto styku z nieprzetrawioną mąką glutenową- czyli żadnego posypywania foremki mąką ze zbóż glutenowych itp.

Kupnemu pieczywu bym nie ufała.

Liz Williams
Stary 2015-06-24, 11:43   #9
Glorydevil83
Przyczajenie

Nie wiem, jak sie ma kolor pieczywa do tycia, ale na pewno ma znaczenie dla żołądka. Mój cierpi po pieczywie jasnym a po ciemnym jakby go nie było. Zero sensacji jelitowych, spokój. Białe bułki ostatnio wręcz odchorowałam.
Glorydevil83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 12:25   #10
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Tak, ale dla osoby z celiakią , bezpieczny byłby chyba tylko chleb wypiekany w domu pod własną kontrolą, albo z certyfikowanych piekarni, ale nie wiem czy są już takie w Polsce.

Zakwas musiałby pracować na cieście ponad 24 godziny,a potem w trakcie przekładania do foremek i pieczenia, nie może mieć ciasto styku z nieprzetrawioną mąką glutenową- czyli żadnego posypywania foremki mąką ze zbóż glutenowych itp.

Kupnemu pieczywu bym nie ufała.
Mam pieczywo domowe, ale stoi sobie na blacie przed pieczeniem około... 8-12 godzin? Może namówię mamę do wydłużenia tego czasu a siostrę do zrobienia próby
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 15:25   #11
DionizekRabel
Raczkowanie

mój dietetyk poleca tylko ciemne ze względu na sklad jaki w sobie ma więc różnica od białego jest wielka
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 15:48   #12
bialarabit
Raczkowanie

Ciemne pieczywo a najlepiej w ogóle to słowa mojego doktorka.
bialarabit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 17:12   #13
201605090949
Konto usunięte

Sama zrób chleb - mąka, woda, sól, ewentualnie ziarna i otręby i upiec. Kwestia 5 minut.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-24, 18:07   #14
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
Tak naprawdę nie ma. W dodatku wiele osób lepiej toleruje pieczywo białe, bez zawartości otrąb które drażnią ścianki jelit jeśli ktoś ma je wrażliwe..

Jest jedna różnica- chleb na zakwasie pieczony zgodnie z procedurami (bez spulchniaczy, bez drożdzy, a zakwas ma czas pracować na cieście przynajmniej te 12 godzin) a cała reszta chlebów.
Taki chleb może być z mąki oczyszczonej- wszytko jedno tak naprawdę.
Zakwas działa na mąkę jak bakterie probiotyczne na mleko - rozkłada niekorzystne dla człowieka substancje.
Powiem szczerze, że ta teoria mnie nie przekonuje. Oczywiście na pewno chleb pieczony w opisywany przez Ciebie sposób będzie lepszy i zdrowszy, ale wątpię, żeby stawał się bezglutenowy. W jaki sposób? Skąd w ogóle masz takie informacje? I ostatnie pytanie: znasz kogoś, kto ma celiakię i je taki chleb bez konsekwencji?

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Sama zrób chleb - mąka, woda, sól, ewentualnie ziarna i otręby i upiec. Kwestia 5 minut.
To, co proponujesz to nie chleb - potrzebny jest zakwas albo drożdże. No i upieczenie chleba to nie jest kwestia 5 min.

P.S. Autor jest płci męskiej.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości