|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2015-06
Wiadomości: 709
|
Chleb taki a taki
Utarło się wszędzie że od chleba białego się tyje a od ciemnego(razowego) nie. Czy to różnica czy zjem na 2 śniadanie 2-3kromki jasnego zwykłego chleba + 1-2 kromki jasnego tego samego również na kolacje = 4-5 kromek na dzień / a gdyby to było 4-5 kromek razowca, zakładając że jedna kromka waży 25-30g(wiadomo bohenek równy nie jest)(pomijając kwestie błonnikowe bo mam pod mega dostatkiem a poza tym równie identycznie jestem najedzony na ten sam okres po tym i po tym) Wiadomo 2-3 razy wpadnie jakiś razowiec/grahamka, ale wyjadę na wakacje a tam nie będę wymagać tam specjalnego chleba. Dodam że jestem na utrzymaniu .
Edytowane przez fikifiki Czas edycji: 2015-06-18 o 19:34 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2015-02
Wiadomości: 1 259
|
Dot.: Chleb taki a taki
Mimo wszystko chleb ciemny jest o niebo zdrowszy..
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-06
Wiadomości: 2
|
Dot.: Chleb taki a taki
po zjedzeniu razowca poczucie sytości dłużej się utrzymuje i nie jesz tyle, po białym pieczywie szybko chce się jeść, poza tym ciemne pieczywo ma więcej błonnika
Edytowane przez LenkaD Czas edycji: 2015-06-19 o 14:23 |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
Tak naprawdę nie ma. W dodatku wiele osób lepiej toleruje pieczywo białe, bez zawartości otrąb które drażnią ścianki jelit jeśli ktoś ma je wrażliwe.. Jest jedna różnica- chleb na zakwasie pieczony zgodnie z procedurami (bez spulchniaczy, bez drożdzy, a zakwas ma czas pracować na cieście przynajmniej te 12 godzin) a cała reszta chlebów. Taki chleb może być z mąki oczyszczonej- wszytko jedno tak naprawdę. Zakwas działa na mąkę jak bakterie probiotyczne na mleko - rozkłada niekorzystne dla człowieka substancje. W mące zakwas rozkłada gluten- takie pieczywo jest bezglutenowe ( oczywiscie tylko w opcji jaka opisałam powyzej: procedury i czas!, jeśli ktoś nie toleruje glutenu, jednak powinien sam takie pieczywo wypiekać lub korzystać z pieczywa z certyfikatami) a proces "kiszenia" dodatkowo sprawia że staje się cennym _pre_biotykiem.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 7
|
Dot.: Chleb taki a taki
Hello
po Białym pieczywie szybko chce się jeść natomiast po ciemnym nie ,wiem to z własnego doświadczenia , nie dość że szybko robisz się głodna to w dodatku masz problem żeby się wypróżnić ( chleb biały kituje ), a co za tym idzie zwalnia się metabolizm i zaczynasz tyć.
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
Tycie od zatwardzenia i jeszcze w komplecie zwolniony od zatwardzeń metabolizm. HIT!
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 1 187
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
Zakwas będzie w stanie wyeliminować całość glutenu z takiego bochenka? Nie wyobrażam sobie żeby osobie z celiakią podać takie pieczywo, ale jestem ciekawa, czy moje obawy są rzeczywiście nieuzasadnione ;> |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
Tak, ale dla osoby z celiakią , bezpieczny byłby chyba tylko chleb wypiekany w domu pod własną kontrolą, albo z certyfikowanych piekarni, ale nie wiem czy są już takie w Polsce. Zakwas musiałby pracować na cieście ponad 24 godziny,a potem w trakcie przekładania do foremek i pieczenia, nie może mieć ciasto styku z nieprzetrawioną mąką glutenową- czyli żadnego posypywania foremki mąką ze zbóż glutenowych itp. Kupnemu pieczywu bym nie ufała.
__________________
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-01
Wiadomości: 3
|
Dot.: Chleb taki a taki
Nie wiem, jak sie ma kolor pieczywa do tycia, ale na pewno ma znaczenie dla żołądka. Mój cierpi po pieczywie jasnym a po ciemnym jakby go nie było. Zero sensacji jelitowych, spokój. Białe bułki ostatnio wręcz odchorowałam.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-03
Wiadomości: 1 187
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 184
|
Dot.: Chleb taki a taki
mój dietetyk poleca tylko ciemne ze względu na sklad jaki w sobie ma więc różnica od białego jest wielka
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2015-06
Lokalizacja: Ldz
Wiadomości: 92
|
Dot.: Chleb taki a taki
Ciemne pieczywo a najlepiej w ogóle to słowa mojego doktorka.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2015-02
Wiadomości: 3 484
|
Dot.: Chleb taki a taki
Sama zrób chleb - mąka, woda, sól, ewentualnie ziarna i otręby i upiec. Kwestia 5 minut.
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 314
|
Dot.: Chleb taki a taki
Cytat:
---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Cytat:
P.S. Autor jest płci męskiej. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.






po Białym pieczywie szybko chce się jeść natomiast po ciemnym nie ,wiem to z własnego doświadczenia , nie dość że szybko robisz się głodna to w dodatku masz problem żeby się wypróżnić ( chleb biały kituje ), a co za tym idzie zwalnia się metabolizm i zaczynasz tyć.






